С техните цепеници, по нашата памет

Вечна й памет на паметта за миналото ни!

Това ми мина през ума „по актуален повод“- както се казва, когато всекидневието ни подсказва забравеното или онова, което други искат да забравим.

Актуалните поводи са навсякъде, почти като властта, която, според Ленин, главния технолог на политическия авантюризъм през 20-ти век, се търкаляла по улиците и само трябвало да се наведем, за да я вземем.

Наведоха се (пред когото трябва) и я взеха, макар улицата да изригна срещу тях.

Докато в други държави други народи и техните интелектуалци се обръщат с гняв назад, за да си направят критична равносметка и да продължат напред, ние тук се връщаме назад към познатите от времето на несвободата методи на притворството, лукавството, езоповия език на автоцензурата.

„Актуалният повод“ може да е всякакъв и точно този вероятно не сте го забелязали, но ето ви един с днешна дата:

Вестник „24 часа“ илюстрира в сайта си новината за двама пострадали ловци в първия ден на новия ловен сезон, публикува в сайта си снимка на нечии крака и увиснала между тях пушка. Няма глава, „отрязана е“.

Главата обаче не е на кого да е, а на президента Първанов. Пушката, която за малко да изяде главата на главния редактор на в. „168 часа“ заради разследването за стойността на пушката на държавния глава на стойност няколко негови годишни заплати, е на същия ловец. Снимката е достатъчно знаменита, за да се запомни и без да се вижда липсващата от нея глава.

Никой ( и днес) не припомня бракониерските подвизи със скъпите воаяжи по света и у нас и с не по-малко скъпите пушки на този деец на международното работническо-селско движение. Само Илияна Йотова, евродепутат от БСП, защитавайки позициите на Станишев от вътрешнопартийните изстрели на ловеца, подхвърли днес по Нова телевизия, че за Първанов е било по-важно да открие ловния сезон, отколкото да уважи важна партийна сбирка на соцелита.

Мога да предположа само, че някой ( дано не му навредя) трудещ се в електронното издание на „24 часа“ си е отмъстил на шефката Венелина Гочева с избора на тази обезглавена снимка на бившия държавен глава като намигване към нея в качеството й най-верен медиен слуга на първановщината и днешен главен цензор на поверените й вестници със засекретената собственост. Шегата е напълно в стила на дисидентството от времето на комунизма, когато в Международна информация на БТА някои се кикотехме доволно, ако успеехме да прокараме извън бюлетините със забранителния гриф „секретно“ някое забранено двусмислие – например за лошия „еднопартиен режим“ в Южна Корея.

Паметта, както знаем, има нужда от подхранване. Като огъня. И не е все едно дали й подхвърляме сурови съчки или сухи цепеници.

Съчки припламнаха днес в интересната рубрика на БНТ в сутрешното неделно предаване, което, макар и до чехли, стъпвайки на пръсти, за да не събуди гнева на овластените носталгици, ни припомня с архивни кадри реалностите от онова минало, което и при захаросаната обработка на пропагандата нагарча с изводите за онези, които могат да мислят. Миналата седмица ни показаха продавачки, които декламират пред телевизионната камера заучения текст в прослава на работното си място- една от тях пожела на всички да имат нейното щастие да работи на щанда 25 години без да се мести на друг.

Точно като щастието да живееш в едно населено място, в една държава, при едно управление на една партия и един вожд- без право да напускаш мястото и да променяш нещо по своя воля, на каквато нямаш право. Нарича се “сигурност” и по нея блеят и днес доста гласове от стадото ни.

За „справедливия“, но строг свят на социализма, припомни днес в същата рубрика познатата на всички връстници на епохата, телевизионната говорителка Мария Янакиева. Като нещо естествено за времето си тя спомена между другото, че на говорителите забранявали да учат чужди езици, за да не си развалят интонацията.

После-защо сме имали президент, като Първанов и премиер, като Борисов, останали верни на заветите на близкото ни минало, в което забраните да се учат чужди езици бяха част от грижата за професионализма.

За спазването на забраните, естествено, следеше „който трябва“. На върха на тази пирамида стояха „експертите“. Така нарече днес по Нова телевизия офицерите от ДС Димитър Иванов, който е оглавявал тъкмо службата, охранявала социализма от попълзновенията на негови (въображаеми или реални) идеологически противници. Според днешната му експертна оценка, докладът на Петър Младенов на ноемврийския пленум през 1989-та година, в който наследството на социализма беше наречено „апокалипсис“, обслужвал необходимостта да се обоснове свалянето на Тодор Живков и от днешна гледна точка не бил достоверен.

Кой казва, че никой не се грижи за паметта?

Грижат се с техните цепеници, поради което на власт се върнаха онези, които искат да забравим онези „грешки“ и дори, както е тръгнало, да ги обявим за успехи.

9 мнения за “С техните цепеници, по нашата памет”

 1. Както разбирам реставрацията върви с пълен ход. А да попитам другарката дето работила 25 години на един щанд, тия от другите соц. държави: Германия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария балами ли са, тъпаци ли са та, не си бълнуват за социализЪма? Трябва да са големи тъпаци, само ние умници!

  Г-н Инджев, а това обяснение на Мите Гестапото си е за вътрешна употреба. Те оправдание на всяка дума ще намерят.

  Питам и отговор не очаквам, защо още показват по ТВ такива фосили като Гестапото? Тия ли ще водят България по европейския й път?

 2. Май и аз се подвеждам по теория на конспирацията. А иначе определям тази теория, като теория на неграмотните.
  Ала какво се случи през седмицата:
  – банкетче в стил Атака;
  – комично искане на вот на недоверие от Герб;
  – критика срещу сериала “Четвърта власт”. Придружена с писма на работнически колективи, че сериала е сделан оъ соросоиди.
  Та, относно четвъртата власт – най-първото и най-силно оръжие на посткомунизма:
  1. Изказвания от типа, ама защо компютърът на журналиста от “Четвърта власт” не е Правец, а стаята му не е с размерите на тоалетна?! Значи поднесеното не е вярно.
  2. И в самия край на седмицата (само след две серии на въпросната “Четвърта власт”) тутакси пък се появиха учтиво канени гости, като ченгето Иванов;
  3. както и се появи мен неизвестно същество от женски пол, което междувременно било от Атака. И което войнствено плямпа срещу сирийските бежанци. Отново в същото предаване на уж “синята” Люба Кулезич. А тя мига с оченца, като сърненце.
  Ех, Люба, ех, Яворе! По-добре да ви нямаше всред нас. И двамата не ми се правете на честни вестникари или там каквото се казва – май медиатори беше. И двамката сте свързани в близко минало с противодействието на лъжливите леви и царисти. А сега какви сте? Застаряващи страхливци. Или и като по-млади сте си били същите?
  3.А иначе сирийските бежанци са сериозен проблем, според мен. Защо нямаше албански бежанци в България по време на Косовската криза??
  Но нямам акъл и познания да коментирам – затова моля г-н Инджев да го направи.

 3. Перфектен анализ!
  Друга наглост е обявяването на единственото хубаво нещо, случило се на страната ни от 2001г. насам – над 115-дневния ПРОТЕСТ – за абдикирал, след като тежък грип с размерите на епидемия, порази всичките ми приятели, които упорито ходеха да протестират срещу мафиотското им статукво, сега още не могат да се оправят!
  Та ченгеджийницата в четирите власти остана и през октомври!

 4. Аз пък да попитам Първанов масон ли е или не е ??? И ако ви се струва тъп въпроса значи нищо не разбирате от световната конспирация 🙂

 5. Помним, но сме малко. Голяма част от България помни сладките години на соца, който уби трудолюбието и предприемчивостта у много хора, направи съзнанието резистентно към промяна и съответно избирателно към памет. Избирателите на управляващата коалиция са неработещите – пенсионери, безработни или нископлатени и неграмотни – всички по-скоро консуматори на бюджета. Паметта у тях касае факти, запазващи статуквото.

 6. Трябва да питаме Румен Ралчев.Преди седмица излезе неговата книга за масонството.
  Както се вижда иде комунистическата реставрация.Ако се ориентирам по техните изказвания до м.маи 2014 ще може да се надяваме на демократично бьдеще.След това…?!

 7. До Viki
  Помня,Viki,помня.Тази пролет майка ми и аз отивахме на църква,на
  Възкресение.С качването ни в трамвая чух,че някой извика “ето ги дъртите комунистки”,след това “хей сърп и чук” и последваха ругатни,обиди и крясъци.Видях две момчета и едно момиче,които се смееха и ни гледаха предизвикателно.Майка ми,която е на 83г.се разплака.Уплашихме се.Имаше хора в трамвая,но всички си мълчаха,както винаги.Сигурно си
  казваха – така им се пада на пенсионерите,искат да ядат,както и Вие си мислите навярно.Тогава си спомних,че моята баба,която на 9.9.44 е била млада и е носела шапка също е била заплашвана с избиването на зъбите, защото другарите са я мислели за богата
  буржуазка, а тя не беше.Разделиха ни на красиви и грозни,работници и
  селяни,интелигентни и прости,
  нашите и другите и продължават.
  Но въпреки че не съм Ви нужна вече,
  Viki,няма да престана да бъда лумпенизирана пенсионерка, затъпяла
  от зяпане в интернет.

 8. istoricheto ot selo sichnik-agent GOCE, zaedno s eksperti kato GESTAPOTO sa bogata MAFIA i rabotiat neumorno.loshoto e che vse oshte sa malko horata kato IVO INDJEV,EDVIN SUGAREV I DRUGITE KOITO MISLIAT KATO TIAH,a na vsichko otgore sa neorganizirani.NORMALNOTO E DA SE OBEDENIM.samo taka chrez ISTINA moje da se nadiavame na neshto…

 9. Да, към този точен анализ може да се добавят много примери на опити за реставрация, представяни от властта като мерки за премахване на лошото наследство от ГЕРБ. А всъщност върви кампания за приемане на Евразийският съюз като нещо по-добро от Европейския съюз. Има експерти от министерства и други висши учреждения, които излъчват точно такива послания. Няма нищо случайно!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.