Положението в България е като на Термопилите: трябва да бъдат спрени русофилите

Ако приемем, че юнската вълна на протестите, предизвикана от натрупванията на политическа наглост на първенците, управляващи т.н. преход, затихна в началото на октомври, значи затишието през есента на нашето недоволство, натъкнало се на дебелокожието на тяхното задоволство в бункера на властта, дава възможност за някои обобщения, прогнози и дори-мечти.

На гребена на вълната някак си не беше редно да се надграждат мечти, дори и безобидно утопични от практическа гледна точка. Щеше да изглежда инфантилно и дори меркантилно в светлината на стандартното обвинение към знайни и незнайни сърфисти, популисти и други земноводни специалисти, с каквито гъмжи в нашата политическа фауна.

Това, че костенурката на властта си скри главата, изчака да попремине бурята и оцеля на този етап преди връхлитането на зимния политически студ и пролетния глад за нови идеи, не означава, че ще векува. Самата България, която костенурката носи на заден ход на гърба си, няма толкова живот. Казват го демографите.

В природата най-мощни са инстинктите на оцеляването и тъкмо те пораждат миграцията на милиони твари. Човекът не прави изключение. Само трябва да следваме пътя на миграцията, за да се ориентираме къде е спасението. Ориентирането показва категорично, че не е в Ориента, т.е. не е на Изток. Един вид- посоката говори за западниране.

Защо българите бягат от своя хабитат на Запад и никога на Изток, накъдето се опитва да ни води костенурката? Ако си отговорим на този въпрос достатъчно откровено, без предрасъдъците на идеологията, с която толкова много нашенци са заразени чернобилски, имаме шанса България най-после да признае единодушно очевидната истина: посоката на Запад е не просто правилната, но и единствената, обаче трябва да се следва, а не да пълзим крачка напред и две назад, следвайки самоубийствените завети на болшевишката религия.

Изоставането на българската костенурка в състезанието между европейските народи е толкова очевидно, че да се отрича този факт днес е просто невъзможно.

Кое ни прави толкова „уникални”, че у нас най-трудно, въпреки умерено континенталния климат, който споделяме с бившите си сълагерници от соцлагера в Европа, най-трудно се прихвана демокрацията след като криво-ляво изпълзяхме от блатото на тоталитаризма и пълзим все по-криво и по-ляво?

Твърдението, че зад нашето пълзене наднича историята ни са верни по отношение на веригата, която се опитва да ни задържи в клетката на близкото минало. Тя бе отпусната малко в краткия период, когато руската мечка беше изпосталяла, гладна, нещастна и просеше пред западните банки. Щом обаче заглади косъма с бликналия мед от петродолари, това моментално се отрази на устрема ни да спазваме мъчително постигнатото с национално съгласие усилие да се откъснем от нейната вековна прегръдка.

С възцаряването на Путин, в България рязко започна да укрепва кофражът на мрежата на руското влияние, бетонирано от старите зависимости и безчет нови дружества за дружба, форуми и какви ли не още о(с)ребрявания на гръбнака на руското влияние тук. Неговата цел бе формулирана откровено с метафората на руската дипломация за нашата страна като троянски кон на Москва в Европа. Резкият ръст на тази дейност по бетонирането на петата колона може лесно да бъде видян от една графика на публичната дейност на въпросните структури, поникнали във времето като гъби след напоителен дъжд от рубли.

Ако това е противоестествено за официално декларираната западна ориентация на България,теглена мощно на Изток например от проектите АЕЦ „Белене”и „Южен поток” от една страна и към дъното на Европа чрез увековечаването на едностранната ни зависимост в търговията с бившата ни колонизаторка, какво трябва да се направи срещу мъртвата хватка?

Очевидно е, че петата колона, състояща се от твърдоглави мекотели с многобройни пипала, е политически феномен, особено добре пригоден да паразитира на българска почва. Това е, което ни прави уникални на нашия континент.

Твърдоглавото мекотело вирее на въпросното европейски дъно, храни се мърша ( според израза на Славейков), чувства се тук отлично и практически няма естествени врагове, от които да се страхува у нас. То разчита на своята невидимост и първата задача е да бъде осветено.

Хищникът се наслаждава на своята неуязвимост, но резултатът е, че България е заплашена от изчезване.

Някой трябва да му се противопостави организирано по начин, по който отделни индивиди, подгонени от пипалата му, се опитват да водят индивидуална битка тук, на място, без да мигрират.

Българи, които се самоопределят като националисти, търсят спасение от тенденцията да се запишем в червената книга, в древното минало. Да си българофил обаче днес означава да се обърнеш към бъдещето и да посочиш решението без да се боиш, че ще бъдеш заклеймен като „слуга на Запада”.

Слугите на Изтока съдят по себе си и не могат да си представят хора, свободни от зависимостта на ирационалната любов към чужда държава или осребрения слугинаж към нея. Поради което обичат да товарят опонентите си с ограниченото си разбиране за ценностите на този свят по огледален принцип.

Красивите приказки за единство ( между хищника и неговата храна) нямат нищо общо с демокрацията, която черпи силата си от разделението и противопоставянето на обособени групи от обществото- самата етимология на думата „партия” в многопартийните общества е показателна за това.

Днес тук балансът го няма, освен на хартията, от която са съставени договорите с НАТО и ЕС. Русофилите си разиграват троянския кон, а прозападно настроените българи са пръснати, уязвими, остракирани, стресирани, натирени и едва ли не накарани да се чувстват виновни, че си позволяват понякога да се противопоставят единично на русофилите.

България има нужда от съпротива срещу пагубното русофилство, което ни се представя като безобиден културен феномен под формата на „руски пляски”, но всъщност е нещо много, много повече от това да харесваш нечия чужда култура или дори да се прекланяш сляпо по всичко, свързана с една чужда държава.

Тук русофилството е определящ фактор в политиката и подчинената й икономика. Това се вижда от безумието на всяка цена да се състои АЕЦ „Белене”- нещо като икономическа газова камера за цял един народ, който сам да си я постои, да си я плати, за да се запъти след това към нея под строй под тържествената музика, поръчана от колониалните ни владетели.

Ако ви се струва, че преувеличавам, изчакайте малко и ще видите колко много русофилско злорадство има заровено у нас в една евентуална предстояща победа на Русия над България по делото за АЕЦ „Белене” – нашите русофили с наслада очакват да бъдем осъдени от майчицата им за непослушание.

Русофилството роди феномена на сговора между партиите, които ни управляват в момента. Те би трябвало да живеят на различни политически планети според декларираните си автобиографии. Но амалгамата между БСП, ДПС и Атака е именно обвързаността им с петата колона в държавата, която и днес приковава България на колене чрез монопола си в ядрената енергетика и вноса на основните горива в страната ни.

Това е факт, стърчащ като паметника на съветския узурпатор над София. Той обаче напълно отсъства от публичния разговор в рамките на аморфните приказки за злодейските монополи в България.

Осъзнаването на тези реалности трябва да бъде артикулирано публично и ако това не направят съществуващите политически субекти, би трябвало да възникне нов: Българофили за противопоставяне на организираната проруска ерозия на страната.

Обичайното за демократичния свят разделение на ляво и дясно у нас не е онази конкуренция, която може да реши въпроса с цивилизационната ориентация на България. Тук сме разделени на българи, които искрено искат да бъдем като развитите народи в онази част от света, която ни посочват с бягството си децата ни и на русофили, чиито деца правят същото, но близките им са се запънали на местна почва да пречат с всички сили за истинската промяна, дърпайки назад и на Изток.

Носталгиците с обърнатите представи за прогреса, яхнали костенурката, си имат представителство под какви ли не форми. Тази несправедливост трябва да получи отпор.

Време е по неписания закон за конкуренцията на идеите, валиден в самата природа като принцип, на който се базира оцеляването и съхраняването на разнообразието на видовете, да им бъде противопоставен българофилски проект, обърнат към бъдещето.

Русофилите, разбира се, веднага ще се опитат да представят обичайната си теза, че насреща им са „русофоби”- етикет, който лепят на несъгласните с безрезервната им служба на съветско-руските интереси. Такова нещо като партия или каквато и да било друга структура на русофоби в България никога не е е имало и опитите да се профанизира прозападния избор на българите като „русофобия”, показва само безсилието на еднополюсния свят, в която русофилите живеят за сметка на истинското реформиране, модернизиране и проспериране на страната ни.

Ако някой се бои от руската мечка, която отдавна играе в нашия двор, да си стои в клетката и да чака костенурката да спечели европейската надпревара, в която засега се очертаваме като победители само по темповете на изчезване като народ.

58 мнения за “Положението в България е като на Термопилите: трябва да бъдат спрени русофилите”

 1. “Изоставането на българската костенурка в състезанието между европейските народи е толкова очевидно, че да се отрича този факт днес е просто невъзможно.”
  Не съм съгласен, има “стотици хиляди”, които са на противоположното мнение.

 2. Руската убииствена политика кьм Бьлгария датира още от времето на Иван Грозни,след това се явява в панславянската идея,продьлжава през Вьзраждането(“Руската убииствена политика на Балканите” Г.С.Раковски),след Освобождението наи-ясно се изразява с изявлението:”Ще вьрнем Македония на Бьлгария,само когато цяла Бьлгария с Македония стане руски протекторат.”БКП изиграва наи-важната и решаваща роля за налагане на руските интереси ,и преврьщането на Бьлгария в сьветски сателит.Комунистите винаги са били предатели и безродници,”ценностната “им система се свежда само до преданост кьм делото на комунизма и СССР,цензура,терор и унищожение на хората,които те наричат “класов враг”.Единствената им удобна среда е мракобесието,хомота,робството и тоталното подчинение,и унищожение на Човека.
  Путиновската политика е продьлжение на бьлгарофобската имперска и болшевишка руска политика.Искам да обьрна внимание на термина “бьлгарофобия”.Освен омраза означава и страх.Защото истината е ,че Русия се страхува от бьлгарите.Може много хора да се присмеят на твьрдението ми,но то има сериозно основание в корените на зараждането на Руската империя и формирането на “руската култура и история”.
  Комунистическата реставрация е просто резултат на Путиновата подкрепа.Историята се повтаря.Комунистите са взели властта през 1944г. благодарение на червеноармеиските мародерски щикове и сега на това разчитат.Защото за М.О.Ч.А. вдигат врява до Бога,а за културните ни паметници и гробища в Македония,умишлено нехаят.
  Когато преди време писах,по друг повод,че се кове ковчега на Бьлгария и народа и,имах предвид точно това -Комунистите са ни обещали на Русия и правят, и ще правят всичко за да изпьлнят обещанието си.Единственото ни спасение е в обединението и категоричното премахване на Путиновския слугинаж,на Троината предателска Путиновска коалиция,която ни управлява в момента или по-точно която ни предава в момента.Не го ли направим изчезваме като народ,дьржава и всичко което означава Бьлгария.

 3. Русия просто е една империя, оцеляла с цената на много страдания и на собствения си народ, и на други народи, случайно оказали се на пътя на битките си за оцеляване. Една империя, изплувала против всякаква логика от времената, в които други подобни империи са се разпаднали, и неминуемо носеща манталитета и похватите на онези времена, от които идва. Колкото и да облича модерни дрехи, относителната жизненост на тази империя би пресекнала без тези похвати.
  Ние сме една малка страна, била някога фактор в този край на Европа и платила необикновено скъпа цена за това, като най-тежкото ни последствие е загубата ни на ориентация по отношение на нормите и взаимоотношенията в съвременния свят. Това е единственото, което е общо между великана Русия и джуджето България – страхът за оцеляване да те прави чужд и враждебен на съвремието, в което живееш. Но то е достатъчен повод да се говори за братя, да се преначертава история, да се създават безумни рефлекси за “сигурност” и най-лошото – малкият да получава парите на големия като поощрение за страха от днешното и хармоничното.
  Под влияние на тази “симбиоза” ние не можем да открием пътя си към хармоничното и красивото в живота ни, което е основата на всеки просперитет и което тласка народите напред – недалеч от нас най-обикновени хора дават луда (от наша гледна точка) част от труда си, за да се заобиколят от повече красота и хармония. Докато ние сме в истерична надпревара с все по-огладняващия ни стомах.

 4. ЗДРАВЕЙТЕ УВАЖАЕМИ г-н ИНДЖЕВ,ВСЕ ПО-РЯДКО МИ ОСТАВА ВРЕМЕ ДА ТЪРСЯ ИСТИНАТА В НЕТА, НО НИКОГА НЕ ПРОПУСКАМ ВАШИТЕ ПРЕВЪЗХОДНИ КОМЕНТАРИ.
  ОБОЖАВАМ ХУМОРА И САРКАЗМА ВИ, ЗАТОВА БИХ СИ ПОЗВОЛИЛ ДА ИЗКАЖА МНЕНИЕТО СИ-
  ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ИЗРЕЧЕНИЯТА ВИ СТАНА ДОСТА ДЪЛГИ И СЛОЖНИ, ТА ДОРИ АЗ/все пак се мъча да чета и д-р НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ/ СЕ ЗАТРУДНЯВАМ ДА СЛЕДЯ ЦЕННАТА ВИ МИСЪЛ. НЕ СЕ ИМАМ ЗА ГЕНИЙ,НО ПРЕТЕНДИРАМ ДА СЪМ НАД СРЕДНОТО ЗА БЪЛГАРИЯ РАВНИЩЕ, А СЕ НАДЯВАМ МИСЛИТЕ ВИ ДА ДОСТИГНАТ И ДО ТЕЗИ…..ПОД НЕГО. ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ И УСПЕХ.

 5. Какво е днес България ?
  Държава управлявана от мафия !
  Държава погрешно приета в ЕС , членство заплатено на европейски чиновници с парите на държавна, правителствена политика за контрабанда, пране на пари , трафик на наркотици.

  Защо се случва това ?

  Всички сме били ученици.Знаем , че тези които са тръгнали отначало като отличници , като закономерност продължават така и в живота .Старанието, упорството , трудът , продължават да са характерна черта и в животът им.Двойкаджийте , тръгнали като такива , трудно могат да станат отличници, такъв остава и подходът им в живота .
  Да богати могат да станат , но не чрез труд и наука .

  Така е и с нас българите , ние сме не успяващи двойкаджии .

  Днес копаем скелети от времето на племена живели по тези земи преди 6 хил години и се гордеем , но нямаме кристалните полилеи от ренесанса , защото не сме ги създали.
  Почерпили от опита на историята си, нас вечно някой ни поробва и някой освобождава Днес трябва посланици на други държави , да правят многократни словесни опити да ни освободят от заблудите(вече не чрез войни ) .Но множеството българи , двойкаджии, нямат капацитета да ги разберат.
  Гордеем се с таланта на млади хора (родили се поради съвършенството на природата , а не на българите ) , но нямаме способността да го използваме и те си отиват .

  В историята на държавата , не е имало и 1 ден демокрация !(ако някой има съмнение в това , да каже точно в кой един единствен ден е имало независима съдебна власт, независими медии)
  След десетките години псевдопреход какво имамe днес?
  Концентрация на капитали и власт в няколко процента от населението .
  Напълно компроментирана власт и институции.

  Защо ?

  Основен фактор е властващата простотия !
  Блато в което българите продължават да живеят и нямат сили да излязат от там.
  Простотията , чието видимо отражение е как един народ не си .знае интереса.
  А именно , да гради държава в която да живее все по-добре !

  Защо ?

  Горното довежда ,до неспазване на елементарни неписани, общочовешки правила !
  Това неспазване се възпроизвежда като хаос !

  Днес живеем аномално , това не е нашата държава !
  Вината е единствено и само на българите !

 6. Страхотен текст. Смислен от първото изречение до последното. И едновременно с това – емоционално въздействащ.

 7. Ако това е заявка (най-сетне?!) за създаването на нова организация с описаните задачи, в която Вие да сте достоен съ-учредител, подкрепата ми ще се изрази и практически, а не само с коментари под качествената публицистика, която ни предлагате от години тук.

  На добър час!
  И нека Бог да е с нас!

 8. Добре казано. И за огромно съжаление, абсолютно вярно!

 9. Да положението с руската експанзия в България е наистина трагично за българите, които обичат България, а не Русия или рублите и.Черноморската ни граница е населена в буквалния смисъл на думата с стотици хиляди руснаци.Висят надписи “купите здесь болгарский дом”.И купуват.Това си е истинска пета колона.Новодворская предупреди преди време за това.И писа, че парите за тези имоти са от КГБ.Искат училища , детски градини, църкви за руснаци.Кмета на Поморие писа за тези проблеми.За комплекса на Лужков да не говорим- там е забранено за българи . за руското пристанище “Росенец”, което е единственото за разтоварване на танкери на Черно море.А и ломското е собственост на руснак.А българите немили-недраги отново по света.Прогонихме си децата.Искам да си върна държавата а русофилите – тези които обичат повече Русия от България да се изнасят там, ако Путин ги пусне.

 10. На това се казва ДА ХВАНЕШ (най-после) БИКА ЗА РОГАТА!
  Няма друга разделителна политическа линия днес в България. Защото природонаселението ни все още не е направило своя ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ИЗБОР!
  Моите адмирации, господин ИНДЖЕВ!
  Прекланям се пред перото Ви!

 11. ИВО ГО КАЗВА МНОГО ДОБРЕ! ЕДНА ГОЛЯМА ИСТИНА, КОЯТО НЯКОИ СЕ МЪЧАТ ДА РАЗМИЯТ. НО НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЗА ОТКРАДНАТОТО ИМЕ “РУСОФИЛ”. ЗАЩОТО ПОД ТОЗИ ХУБАВ ЧАДЪР СЕ КРИЯТ ХОРА, ЧИЕТО ИСТИНСКО ИМЕ Е “КРЕМЛИСТ” ИЛИ “СТАЛИНИСТ” ИЛИ “ПУТИНИСТ”, И КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ТАЗИ ОГРОМНА СТРАНА И ЕДИН МНОГО СТРАДАЛ НАРОД ПРЕСЛЕДВАН ОТ УБИЙЦИ, ЛЪЖЦИ И ДЕМАГОЗИ. НЕ ПОМНИТЕ ЛИ КАК В БЪЛГАРИЯ НОВОРОДЕНИТЕ “СТАЛИНЧЕТА” ИЗКЛАХА НЕ САМО ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ, НО ДАЖЕ И СОБСТВЕНИТЕ СИ ВОЖДОВЕ САМО ПО ВОЛЯТА НА КРЕМЪЛ. И ТЕЗИ ХОРА НИ УПРАВЛЯВАТ СЕДЕМДЕСЕТ ГОДИНИ И ИМАТ НАХАЛСТВОТО ДА СЕ НАРИЧАТ РУСОФИЛИ. ИСТИНАТА Е, ЧЕ СА РУСОФОБИ И НЕ ДАВАТ ПЕТ ПАРИ ЗА РУСИЯ.

 12. Предлагам да основем българофилска партия.Аз например руските подлоги ги надушвам от три километра.Каквото и да ми приказват.И отдавна знам,че най голямата заплаха за оцеляването на
  България е Русия.страхувам се обаче,че много българи ще си отидат без да разберат откъде е дошла /руската/
  тояга ,която ги е халосала.

 13. “Някой трябва да му се противопостави организирано по начин…………………”
  Напълно сте прав г-н Инджев. Струва ми се,че точно и това се опитва да осъществи Реформаторския блок.За съжаление негова дейност остава за мнозина неизвестна независимо, че вече минава 7% одобрение.Убеден съм, че ако имаше нормална медийна среда нещата нямаше да бъдат такива.Този медиен монопол поддържащ русофилията у нас И трябва да бъде разбит.Не мислите ли,че е правилно всички журналисти с прозападна ориентация да се самоорганизират,обединят в клуб/съюз и да започнат издаването на вестник защитаващ евроантлантическите връзки на БЪЛГАРИЯ и предимствата от тях.А Вие не сте малко,поне аз мога да изредя 10-15 Ваши колеги доказали своя професионализъм и морална чистота.Нас ни е нужен такъв субект,нещо като Бенковски за Априлското въстание,нещо като Захари Стоянов за Съединението.Знам, че е трудно,но си заслужава,защото е за независимостта и благополучието на БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ.И ако навремето Ботев са го последвали 206 четника,то Вас ще последват всички БЪЛГАРИ.

 14. Перфектен анализ. Единствената ми забележка е, че делението на русофили и русофоби е неправилно. Излизам чист русофил. Имам приятели руснаци,както и от цял свят,чел съм в оригинал Достоевски, Тургенев, Лермонтов и др., купени от “съветската книжарница” на бившия бул.”Сталин”, слушах на грамофона класическа музика на невероятни руски композитори.А, по принцип съм русофоб. Делението трябва да бъде българомразци от “Петата колона”, купени не само с рубли и клели в интересите на чужда държава и българофили, смятащи че мястото ни е в Европа, а не в Евразия, както иска др.Путин.

 15. До РУМЕН ПЕЙЧЕВ:
  Спокойно, “деленето” е съвсем правилно. Вие сте си русофил. Обичате да четете руските класици, обичате да слушате невероятната руска класическа музика, не Ви е чужда руската душевност, имате приятели руснаци. В това няма нищо лошо.Объркването идва от факта, че българските комуняги-рублолюбци наричат себе си “русофили”.
  Само че комунисти-русофили не съществуват. Понятието е нонсенс.
  Болшевиките без изключение неистово са презирали и мразили собствения си народ. Никой, никога не е изтребвал в такова количество, така безмилостно и жестоко руснаци и украинци, както техните собствени болшевишки управници. Дори по време на крепосничеството, робът-мужик не е бил подлаган на такъв геноцид.
  Продажниците от нашата пета колона също не обичат Русия и руснаците – просто знаят, че без помощта на Кремъл за по-малко от поколение ще загубят властта завинаги.

 16. Наистина страхотен анализ, г-н Инджев, поредни поздравления! И за това продължението в мислите на Огнян Георгиев не е случайно. Напълно споделям и подкрепям! А всичко това е така, защото малцина са все още борбените личности. Лесно се огъваме пред зависимостта от този или онзи, от едно или друго обстоятелство. Вероятно за голяма част от нас в основата на тази нерешителност е СТРАХЪТ на несвободния човек. Не случайно Стефан Цанев казва, че “най-страшното престъпление на комунизма бяха масовите духовни убийства, бе това, че превърна целия наш народ в народ от страхливци, лицемери и двуличници…” И всичко това трудно ще бъде изкоренено докато от властта не бъдат свалени байрактарите на на тази пета колона и в училищата не започне изучаването на престъпленията от 1944-1989г. Първото училище за това са именно протестите, на които родителите водят децата си. Точно това дразни петата колона и за това именно трябва да продължим да го правим. Свободната изява е най-доброто училище!

 17. Хубаво, винаги ми е харесвал тона и заключенията ти по въпроса Русия-България. Сега и още по-висок. Аз самият не преставам сред приятели и познати да твърдя и убеждавам, че злините постигнали България се дължат преди всичко на “братската” намеса във вътрешните ни работи на Русия, СССР и пак Русия (съгласно историческата хронология през вековете). И какво, срещам отсреща бездушие, омаловажаване на аргументите ми и много, ама много рядко, подкрепа за съжденията ми. Не ми се говори за останалото население, извън моите контакти… Как, Иво, ще застанем ние, твоите съмишленици, срещу многочислената пета колона на Русия, самата нейна агентура в България и безпросветните й български подръжници?!? Кой ще бъде нашият Леонид, който да ни поведе в свещена битка, използвайки “военни” тънкости, за да сразим превъзхождайки ни по сила и възможности враг? Мислейки по статията, се сетих за едно интервю журналистката Милена Бордън с Иван Костов. Позволете ми, приятели, да ви го “съживя”!

  Въпрос:България и Русия? За какво става въпрос?

  Иван Костов:Става въпрос за руски имперски амбиции. Икономически, политически, културни. От тяхна страна за това става въпрос. От българска – за неспособност да защитаваш българските интереси.

  Въпрос:Какъв е изходът?

  И.К. Както е било решението на Стефан Стамболов някога. Силна конфронтация с Русия. Налагане на българските интереси на всяка цена. Това е историческият опит на българската десница. Това е примерът на българската дясна история. Понеже не вярвате много, че е силна. Тогава това е било осъществено. Всъщност малкото периоди на силно българско икономическо развитие са били тогава когато сме били далеч от Русия.

  Въпрос: А сега?

  И.К. Има много „рубладжии” у нас. Както дирекно са им казвали на времето в Народното Събрание. Тия, които са били български политици, но са защитавали руски интереси. И сега ги имаме. Освен това Русия не е европейска страна. Тя е една странна империя. Но тя не купи само България. Тя купи и например бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

  Въпрос: Би трябвало да има някакво дясно решение за отношенията с Русия. Как виждате след 50 години този проблем?

  И.К. ЕС трябва да има силна политика към Русия. Тогава ЕС ще бъде старши партньор, а Русия – младши. Тогава и ние ще може да решим въпросите си с нея. За ток, енергетика и др. Когато Русия подпише европейските споразумения и наистина им се подчини.

  Въпрос: Без ЕС не може ли България да се оправи с Русия?

  И.К. И сама може. Но много по-трудно. Ще унищожават хора като мене руснаците много. Всеки който се опита да им се противи, ще бъде елиминиран.

  Въпрос: Много време ще мине докато ЕС изгради такава политика. България да чака ли?

  И.К. Да, много време ще мине. Но ако някой го направи на европейско ниво, това ще е европейската десница. Не европейската левица. Ето защо съм десен.

  Интервюто е взето за дискусия на академичен семинар “Европейска политика”, януари 2010.

 18. Питам се: не ли най-краткият път към разтуряне на този порочен и позорен проруски парламент, ако народните представители от “антикомунистическия” ГЕРБ го напуснат и с това се разделят с депутатските си надници, автомобили и привилегии?
  Очаквам адекватни и мотивирани реакции от адептите и съидейниците на Баш Бойко Банкянски.

 19. Обединението на българофилите трябва да стане в рамките на (или в синхрон с) Реформаторския блок. Единен фронт на всички активни граждани, които споделят европейските ценности и желаят европейска ориентация за България. Няма нищо по-опасно за петата колона от едно такова широко обединение.

 20. Ok.Нека програмният лозунг на Реформаторският блок да бъде “Вън Русия от България”.

 21. В практически план моята мечта е за един вестник за ИСТИНАТА.Без агресия, търпеливо и настойчиво да ни освобождава от идеологическите предрасъдъци,от непознаването на собствената ни история и невъзможността да различаваме доброто от злото.Казано е, че истината ще ни направи свободни.

 22. Предполагам Ефиалт е получил възнаграждението си и се е заселил в земите на днешна БГ, където така хубаво се е размножил, че и до ден днешен е пълно с Ефиалти сред българските “държавни”-ци и -чки, които все получават дарения от нечия империя, в името на “тайните пътеки” за нападене в гръб.
  Дано се появи българският ЛЕОНидис, който да поведе ГРАЖДАНИТЕ СИ, и дано да го опазим, а не само да го развяваме по знамената под формата на герб./съвпадението на последната дума е случайно/

 23. Били,предложението не е реално,дори подлъгващо.
  Единствено верния и полезен лозунг-призив е “Вън комунистите от България”.

  Докато има у нас толкова много комунисти,при това,узурпирали властта,твоя призив е нереален,нереализуем.

  Но задлъжително “Реформаторския блок” трябв ада е антикомунистически. Отделно от това,тези реформатори какво ще реформират. Ако не кажат,значи и те са подлоги на комунистите и отново ще измамят народа.

 24. Дори с обикновени руснаци можеш да бъдеш приятел само ако не поставяш под съмнение величието на руската държава, ако не говорите за геополитика или ако сте съгласни, че няма нищо по значимо от Русия… Аз лично смятам, че това е един генетично увреден от евтин алкохол и болшевишка пропаганда народ. Не бих искал да имам нищо общо с тези хора – нито с прехвалената им класическа култура, в огромната си част повече или по-малко успешно копирана от западната, нито с “широката” руска душа, нито с руските бандити и мафиози, даже не и с иначе красивите рускини, изобщо бели цигани, да ме прощават циганите за сравнението.

 25. Господин Инджев, моля ви, обърнете внимание на идеята на TERVEL . Създайте някаква организация от журналисти с възгледи сходни с вашите. Трябва думите и словата ви да достигнат до повече хора, за да може да се преборим с русофилството. Блогът ви се посещава от голям брой хора, но огромна част от българите остават чужди за истината. За да ги победим трябва повече хора да разберат защо те са злото за България.

 26. До ЖИВКО БОЕВ:
  Позволете ми да не се съглася с Вас.Не съдете за цялата нация по Вашия ограничен кръг познати. Най-вероятно сте контактувал с индивиди от “болшевишкия пролетариат”.
  Човек трябва прецизно да подбира контактите си. В миналото съм имал възможност да общувам с много интелигентни руснаци, които не споделяха нито имперските амбиции на държавата си, нито комунистическата идеология, нито претенциите за широтата на руската душа, нито дори “евтиния съветски алкохол”.
  Ще репликирате вероятно, че такива руснаци са малцинство – а нима у нас събитията след 1989 не показват същото ?! И, кажете ми, с какво Дучето, Волен, Шамара, Петното и стотиците хиляди техни симпатизанти и последователи са по-добри от пияните мужици?
  Лявата идеология е тази, която се гради и крепи на омразата – не дясната.

 27. Много слова и много коментари, а истината е, че към нашата кочинка имат интерес само турци и руснаци. И тъй като ние сами си я правим кочината, посредством трагичните управници, които също сами си избираме, въпрос на време е някоя от двете сили с имперски амбиции да ни вземе под крилото си. Честно казано не съм сигурен коя бих предпочел след 10 години.

 28. Комунист=Терорист!
  Първо правило с Терористи не се преговаря! За всеки мислещ в тази страна е ясно, че България нито е демократична нито правова държава. Ние сме в състояние на война от десетки години, затова всички средства са позволени даже другаря Станишев ясно ни го каза, че в сложни ситуации трябва да се действа нестандартно.

 29. До Живко Боев
  Вашият пост ме предизвиква да кажа нещо и аз. Особено ме пленихте с извинението си към циганите, че ги сравнявате с руснаците. Прав сте. Само по отношение на “иначе красивите рускини” бъдете предпазлив. Защото поради същността си руснаците са посягали и посягат на всичко чуждо, не само на културата, на гените даже. Знаете ли повече за т.н. Волжка България? За Казанска ? За подвизите на цар Иван Грозни и другите царе Ивановци непосредствено преди и след него? От Каспийско море до Скандинавия се простира т.н. област на чернозема, видях я и аз на една руска карта от 20-те години. Там е живял един народ, който векове е обработвал тази земя; между другото е бил преграда към Китай и е осъществявал сложните търговски връзки с тази страна – не само на Русия, но и на Европа. Бил е победен, покорен и унищожен от руснаците. През следващите векове се наложило установяването на нови търговски пътища с Китай (свързано с редица географски открития и т.н.), защото руснаците по природата си направили завоеванията си мъртвило и вече не можело да се минава от тук.
  Този народ бил Българският. Братовчедите. Затова се имаме за роднина с руснаците. (?!!)
  Може много да се говори за това. Но – не всичко се знае, не всичко се говори, всичко се унищожава от руснаците – планомерно и упорито. Те знаят защо!
  Това между другото е обяснението за тяхната българофобия.

 30. Към Павел Тинков:Вашите “много интелигентни руснаци” за съжаление не определят политиката на Русия от петър 1 до ден днешен.Затова по скоро се съгласявам с г-н Живко Боев, отколкото с Вас. А що се отнася за “Дучето,Волен,Шамара,Петното…”, то те са създадени от ДС, комунистите и техните наследници.Русия създаде ДС и комунистите и докато съществува ще ги поддържа.Имперската политика на Русия към БЪЛГАРИЯ никога няма да се промени, затова спасителния изход за ОТЕЧЕСТВОТО ни е ЕДИН.Посочил го е г-н Христо Бойчев.

 31. Към Ангел
  “Трябва думите и словата Ви да достигнат до повече хора….”Но как?Когато вестниците на ИСТИНАТА изчезнаха,унищожиха ги,вратата на медиите е залостена за истината,когато Шамари,Петна и т.под.ползват тел.екрани като бащиния и облъчват с простотията си тези,които не могат и не искат да приемат истината с закостенялите си мозъци.Червената власт добре жонглира с една първична черта на голяма част от българите-коремното мислене,върху която “бродира” със т.нар.социални придобивки,а критерий за благополучие са бурканите в мазето,за огромна част от гласоподавателите,когато все още/по южната магистрала/ с умиление гледат билборда,от който им маха Т.Живков,държат като икона в домовете си портрети на Сталин и Димитров,а по Черноморието все по-рядко се чува българска реч.Как се разбива бетонна стена с глава,думи и мисъл?
  А към Вас,г-н Инджев-поздравления,искрено възхищение от непримиримото Ви перо.

 32. Това е тъжната истина. Не ни остава много време да си спасим държавата. Но има лъч надежда.
  http://news.bgnes.com/view/1109052

  Путин съкращава бюджета. Ако петрола продължи да поевтинява (да се надяваме) няма да чакаме много до момента, в който руската икономика ще се сгромоляса и мечката отново ще отпусне прегръдката си.

  Освен това не знам какви оръжия са използвали при Термопилите, но сега знам какво е оръжието което ще ни спаси от мечката:

  http://www.teslamotors.com/

  Това е само началото. Ако вярваме на Elon Musk (а той досега не е дал причина да не му вярваме) до 3-4 години ще има изненада, (GEN3 , bluestar)Потърсете в Гугъл.
  И тогава светлините на двигателите с вътрешно горене ще започнат да изгасват.

 33. към Кита
  “Как се разбива бетонна стена с глава,думи и мисъл?”
  Като капката,която пробива и най-твърдият камък с неотменното си постоянство-ето така!
  и казано е: “В началото бе СЛОВОТО”
  Защо мислите,че в хитлерова Германия е имало “Министерство на пропагандата”?!

 34. Към Павел Тинков, Не спирате да ме изненадвате! Този път имате смислено предложение. ГЕРБ да напуснат парламента! Да предполагам, че и това ще направят, но според мен изпълняват в момента някои от тактиките на ЕНП. Едо да речем вотовете на недоверие. Мислите ли, че някой се надява някой от тяхда успее? Едва ли има такъв. Но каква е целта тогава? Протестите стихнаха, а и няма как да бъде иначе, защото те са културен начин за изразяване на несъгласие с бандитското ни управление в момента. Но културни актове не могат да впечатлят с нищо бандитои и гьонсурати, каквито най-нагло дърпат съдбините на България отново към пропастта на руското влияние за сметка на личното си облагодетелстване. Но веднага всички и Г-н Инджев в този блог подчертаха в какво се състоят успехоите на протестите и как има полза и то голяма от него. Първото разбира се е , че най – после се събуди и видя от цял свят, че го има българско гражданско общество. Това е е едно от малкото неща с което можем да се гордеем пред света напоследък. Все пак не сме роби. Не сме заспали добичета, за каквито нои моислеха. И второто също така важно е дискредитирането на това управление в очите на европейците. Не само на обикновените граждани, но и на европейските институции. И в резултат на дори главния ПЕСоглавец Стнишев, мераците за Европейска кариера (и можеби руско внедряване) изстинаха. Видя се очевидната му и несъвместима с разбиранията (особено на ляво настроените) еропейци (граждани, но и партии) колаборация и зависимопст от крайни “националисти”. В нашия случай не върви уптребата нито на леви, нито на десни, а по скоро кавички, защото националисти, които всъщност ни дърпат към друга нация (руската)не могат да се нарекат дори и националисти. И сега да се върна отново на вотовете за недоверие. Тяхната цел е точно да подчертават тази зависимост в нашето управление. Не го е измислил Бойко Борисов той толкова акъл няма и затова се бълтави дълго какво да прави. Насочват го и славая Богу от ЕНП! Вярвам, че ще го ориентират и затова кога да напусне парламента и предизвика парламентарни избори. Явно се чака да се организира и определи по-добре Реформаторския блок. Когато това стане, тогава ще дойде време за прламентарна криза. Сега е рано още и вината за това (с риск да разгневя Тинков отново) не е в ГЕРБ. И друго ще се разбере сега. Къде е ползата от това Борисов да държи изкъсо депутатите си като кучетата си на верижка. Може да не е демократично, но как иначе да се оптравя с тези комуняги, които само при мисълта, че могат да загубят облаги веднага биха се превърнали в опортюнисти и кривнали към другите три вече открито комуняжки партии! Та Г-н Тинков по- добре да попитате първо Реформаторския блок защо се бави преди да искате от ГЕРБ да напуснат парламента. Тях има кой да им поиска да направят това и добре, че разъсъждава далеч по – прагматично и трезво.

 35. Извинявам се за грешката горното е към Дончо Тончев, нае към Павел Тинков.

 36. Знаете ли, че те вече са навсякъде, не само по Черноморието, където са може би 1,5 милиона, във вътрешността на страната ги има в повечето населени места, в “наше село” има вече 7 семейства… И разбира се, изобщо не са обикновени руснаци.
  “Помогни си сам, да ти помогне и Господ” е казал народът. Ние какво правим обаче, ние спим, поглеждаме отвреме на време с едното око и продължаваме съня си – не виждам какво може да ни разбуди и възпламени, евентуално зимните сметки? Евентуално един нов Стамболов? Не знам от мръсотията, в която сме затънали от десетилетия, може ли да се роди такъв народен водач….

 37. …и защо мислите, че не може да се стигне до промитите мозъци на местното население-пак по същата причина-защото мнооооого ,много дълго време са му набивали небивалици в главите на това природонаселение и трябва все пак някакво време и ЕФЕКТИВНО създадено и поднесено слово,за да освобождава умовете, и за да неутрализира и сега действащите манипулации

 38. Да, това е правилната посока. Но за съжаление, все още не ни достига нещо за да сме като Ботев и Левски. Отдаденост и жертвоготовност вероятно.

 39. Към Павел Тинков: По принцип Ви вярвам, и за това приемам “интелигентни руснаци” за истина, но като изключение, подчертаващо нормата – лично аз не съм срещал такива! Не намирам за интелигентно да се смяташ за велик, защото си се родил в най-голямата страна от третия свят!

  Към Живко Боев: “прехвалената им класическа култура, в огромната си част повече или по-малко успешно копирана от западната” – къде успешно, къде не до там, къде смешно /тук визирам основно скулптурата!/, но предимно копирана – Калинка-малинка и културата на подражанието – http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4868519,00.html

  Към Васил Милославов: Волжка България – “По времето на възхода на Велика Волжка България, Москва е все още никому непознато село” – Карта на Волжка България, унищожена по-късно от Русия. Ще ги оставим ли да унищожат и Дунавска България? –
  http://samoistina.com/2/volga-zemedelie.htm

 40. Извинявам се на Джи Би, но това е лично за него – каузата Ви, Джи Би, си чиста е кауза пердута! Поздрави!

 41. За мен основната причина за т.н. русофилство се крие в робското самосъзнание на част у българите, онаследено от турското робство. Що се отнася до робско самосъзнание, то е особено развито у руснаците, а след 1917 година то е култивирано изкуствено сред тях чрез терор и физическо изтребване на инакомислещите. Днес руския народ е стигнал до положението да мрази всички свободни и свободолюбиви народи. Същото чувство изпитват и българските русофили към споменатите народи. Много често съм си задавал въпроса “Виновен ли е руския народ заради омразата им към свободолюбивите народи, или вината я носят тези които го управляват?”. И тъй като никога не можах да си отговора с “да” или “не” на този въпрос, започнах да търся отговора в мрежата. И ето едно мнение по този въпрос от руснак, живеещ в Полша.
  “Когда нужно считать весь народ преступником. – Антоша Ручкин”
  http://ipvnews.org/ruchkin_article20092013.php

 42. Mnogo pravilno vijdane na Ivo Indjev kakto vinagi. Nooo mnogo beshe propusnato i ne vijdam partia koiato da ima v programata si palna i totalna Lustracia, do nivo rodnini na Aktivnite Borci Protiv Fashizma i Kapitalizma. SDS plati sas padaneto na dve pravitelstva i zaguba na izbori (redica) za tova 4e ne provede totalna lustracia. Dokato tova ne se napravi takiva kato men koito ne mogat organi4eski da ponasiat tazi klasa sazdadena, poddarjana i razrastvana li4no ot Todor Jivkov Bulgaria vinagi ste bade na granicata na Evropa i sazdavania ot Putin nov Evroasiatski sauz, koito triabda zameni SSSR ili oste po-zle ste izlezne ot EU i NATO ili ste bade izhvarlena i ste se prisaedini kam Evroaziatskia sauz, koito poradi tova 4e ne e darjava s darjavni granici moje da accommodate i darjavi ne vklu4eni teritorialni v nego. Do sega ne vijdam partia, koiato da deklarira 4e Palna, Totalna Lustracia e osnovnia element na programata i kato zalog za badestoto razvitie na Bulgaria i ako Ivo Indjev moite uvajenia kam nego ne vijda tova to naistina Badestoto na Bulgaria e v immigracia na vsiako umno i pravilno vijdshto dete rodeno sled 1989. Zasto kazvam tova eto vi edna istori4eska pisnica ot Russki istoriograf po vaprosa za satrudnicite na Gen. Staba na SA, koito sa bili po cial sviat i nai-mnogobroini ot vsi4ki drugi darjavi. http://artofwar.ru/g/gawrjuchenkow_j_f/text_0030.shtml

 43. @ TERVEL, ЖИВКО БОЕВ, ТОДОР ТОДОРОВ:
  Приятели, тропате на отворена врата.
  По принцип не приемам каквито и да било “филии” към определени народи, в т.ч. българския. Не проумявам как може да се обича нация. Обичам семейството си и част от фамилията.
  Но…също така не приемам и каквато и да било “фобия” от подобен тип.
  Ами какво ще кажете когато мразещите Русия и руснаците станат достатъчно да приложим отново голодомор? Или за по-набързо – газови камерки и… после на сапун?
  Или пък за още по-бързо, ефективно и хигиенично – неутронен бомбен (ракетен) килим?
  Не обичам отровните змии. Дори се страхувам от тях. Но не ги мразя. И ако утре някой излезе с предложение да се изтребят отровните змии ще се боря в тяхна защита.
  Оставете омразата на комунистите. Тя е техен патент, тяхно кредо, техен модус вивенди.
  А руснаците – руснаците са вредни и опасни за България и не трябва да допуснем да завладеят страната ни ( и без това още не са овладели собствените си земи – Сибир пустее)!Те обаче не биха могли да осъществят попълзновенията си без българската, продажна, рубладжийска ПЕТА КОЛОНА! Справим ли се с нея, Русия ще се превърне в беззъба пепелянка.

 44. Bulgarite sme prodazhno I razedineno pleme s mnogo nisuk individualen I kolektiven intellect. Narod bez dostoinstvo ne mozhe Ili ne iska da pripoznae vekovnia si vrag Rusia!

 45. Г-н Тинков, хем сте прав, хем имате дарба, а вероятно и повече от дарба, да се изразявате и формулирате тезите си. Поздравления!

 46. Иво какво имаш против Русия и народа и,уж си от интелигентните хора в България а споделяш мисленето на неграмотни и некадърни.Нима Русия не е направила нищо за България нима русия в момента не е по добрия модел.Това че някои са си позволили в миналото да изкривят някои понятия не означава че трябва да мразим руския народ и да пускаме кюрдите от целия близък изток,не ме карай да си мисля че си чифутско протеже

 47. Към Йордан:

  Нищо не карам когото и да било ( например да чете и четейки нищо да не разбере, след което да прави глупави обобщения с претенция за грамотност)- най-малко нацисти, като теб.
  Публикувам ти брътвежите обаче, за да се види пряката връзка между това да си нацист( или фашист,ако предпочиташ) и русофил. Не твърдя, че това е валидно за всеки русофил, но явно е доста представително за нашите нацисти ( фашисти).

 48. Йордан, кой ти е казал че си от интелигентите?
  Е..ти самочувствието имаш!
  А за това което е “направила” Русия за България земи се просвети малко, а не ни пльосвай тука примитивната си руска пропаганда, и без тебе блика отвсякъде от нея!
  И най-гадното е , че сте платени и русофилите и “националистите”.
  Т.е. ти в момента правиш платена любов на Русия, НЕ истинска!

 49. към авторът, отговорил на Йордан
  ей тва му се вика удар в десятката – между рогите.
  Горкото глуповато,човекоподобно същество, предполагам, дори не разбра какъв убийствен удар му нанесе авторът

 50. Към Павел Тинков: Моите уважения към Вас г-н Тинков,но позволете ми да не се съглася с Вас.Аз не мразя никого,аз просто обичам повече от Вас. Аз обичам Отечеството си.Аз искам то да е свободно и независимо, а това може да стане само ако силно ограничим връзките си с Русия, а не както предлагате Вие, да се справим с “българската,продажна,рубладжийска ПЕТА КОЛОНА”. Останала без издръжката на Русия тази пета колона,която в никакъв случай не е българска, е мъртва.

 51. @ TERVEL:
  ОК! Така вече съм съгласен. Нямаме различия по изразената от Вас позиция.
  Имайте предвид обаче, че няма как да забраним на КГБ да плаща на петата колона. Според мен нещата трябва да решим на своя почва – единствената възможност се заключава в това да отнемем възможността на рубладжиите да акумулират властови ресурс. Останалото са емоции и празни приказки.

 52. Към Павел Тинков:Моето мнение е, че благодарение на огромните финансови средства отпускани от Русия “рубладжиите акумулират властови ресурс.Когато казвам силно да ограничим връзките си с Русия имам предвид БЪЛГАРИЯ се отказва безвъзвратно от проектите АЕЦ”Белене”,Южен поток, а доставката на газ не трябва да надвишава при никакви обстоятелства 50% от необходимостта за страната ни.При това цената на газта не трябва да надхвърля средно претеглената цена в ЕС./Няма да се спирам как това може да бъде осъществено,но не представлява никаква трудност/.Строг контрол върху доставките на руски нефт,неговата преработка и продажба на дериватите му у нас.Всичко останало, както казвате Вие са “празни приказки”.
  Поздрави!

 53. @ TERVEL:
  “Няма да се спирам как това може да бъде осъществено…”
  Ами то точно “тук е заровено кучето”!
  Кой, кой, кой ще го осъществи?
  – кой ще спре огромните финансови средства, отпускани от Русия на рубладжиите; защото те не се пращат със запис по пощата, нито се привеждат с легитимни банкови преводи;
  – кой ще ликвидира окончателно ВСЯКАКВИ проекти АЕЦ;
  – кой ще спре изпълнението на ЮП;
  – кой ще спре доставките на руски нефт към руската рафинерия ЛУКОЙЛ;
  – кой ще отмени идиотската забрана за проучване и добив на шистови петропродукти;
  – кой ще организира разработката на собствените ни находища на петропродукти в черноморския шелф, с капацитет, обезпечаващ потребностите ни за повече от 100 години напред;
  – кой ще организира утилизацията на геотермалните ни води в Родопите;
  – кой ……..?
  Да не се опитваме да впрягаме каруцата пред коня – България вече четвърт век живее в посткомунизъм. Управлява я същата тази червена,престъпна сган, която я управляваше преди 1989-та, наричаща себе си “политическа сила”. Докато природонаселението ни я търпи на власт Кремъл ще й пълни гушата. Отнеме ли се властта от “русофилите” финансирането им мигом ще секне. Обратният ред на събитията е неосъществим.

 54. Към Павел Тинков:Какво мислите за това? Гражданските общества не са на власт, но правят политика. А инак отговора на многобройно повтаряния от Вас “кой” е много ясен и кратък. НИЕ г-н Тинков, НИЕ БЪЛГАРИТЕ!

 55. Удоволствие е да бъда отново в беседката на Иво Инджев и симпатизантите му на “Термопилите в страната на русофилите” след 5 месеца в Минск. Бих искал да споделя с г-н Инджев, че сайтът му не беше достъпен за мен на територията на Беларус след третото ми включване в сайта му. Липсвахте ми с Вашите коментари и гледна точка в разгара на прорестите. Не зная дали е случайно, че не сте останали незабелязан и на тази територия на русофилилията. Благодая Ви ,че Ви има и продължавате да отстоявате България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.