Враждебна

За съжаление едва ли някой ще се изненада от стандартния факт, че на фона на очевидната трагедия на човешки същества, натикани при нечовешки условия в някои от лагерите за бежанци у нас, институционално се говори за това с враждебност към страданието на ближния без помен от съчувствие, самокритичност и състрадание.

Вчера тон даде в това отношение с първото си телевизионно интервю новоназначеният от седмица насам за председател на Агенцията за бежанците към Министерския съвет Николай Чирпанлиев.

Полковникът от резерва, който дължи началническия си пост на ДПС ( по данни на хора от агенцията, които не смеят да си кажат публично имената) говореше по телефона в сутрешното предаване на БНТ с характерния за свикналия да не му възразяват тон на старшина от социалистическата казарма. Караше се на фона на ужасяващи кадри за мизерията на сирийски бежанци в София и дори се опита да прехвърли вината за това положение на…самите бежанци. Не пазели имуществото, цапали, чупели нарочно…

На въпрос на журналиста Мерим Тенев от студиото на БНТ с колко преводачи от арабски език разполага повереното му ведомство Чирпанлиев съвсем се ядоса и превключи на…бъдеще време.

Ето как се разви днес това негово говорене, когато Чирпанлиев се появи в същото студио и наблегна на успехите, гарнирани с презрителни обобщения за предишния живот на сирийските нещастници ( за който той няма как знае каквото и да било)- обърнете внимание на частицата „ще” в краткия цитат от изявата му по БНТ тази сутрин, регистрирана от агенция „Фокус”:

Условията в бежанските центрове в „Овча купел”, Баня и Пъстрогор са по-добри отколкото в държавите, от които идват бежанците. Това каза председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев в предаването „Денят започва” на БНТ.
Той обясни, че към днешна дата ръководството на Министерството на отбраната, всички служби, които имат непосредствено отношение към дейността на бежанците, редица неправителствени организации и Столична община работят изключително целесъобразно и организирано за подобряване на условията в бежанските лагери. Според него проблемите, пред които са изправени властите, са в два аспекта. Първият е правно-административен, а вторият е свързан с подобряване на условията за живот там.
По думите му още днес ще бъдат назначени щатни коменданти в двата центъра във „Враждебна” и „Овча купел”. На граждански договори ще бъдат назначени лекари, които са представители на сирийската общност и които ще бъдат денонощно там. Чирпанлиев заяви, че още днес ще бъде пуснато парното във „Военна рампа”, а във „Враждебна” това ще стане до пет-шест дни.”

Дали всичките 132 деца, болни до едно от простуди в центъра за разболяване на здрави хора във „Враждебна”, ще изчакат любезно да не умрат през периода от 6 дни, когато началникът обещава да бъдат организирани медицински грижи, това явно е някаква бюрократична подробност.

И какво знае този бюрократ за условията на живот на хората преди да избягат от войната, които той на практика обявява за неблагодарници, защото тук живеели по-добре?

С какво това протеже на ДПС се различава толкова от депутата Ташева от „Атака”, която клевети вкупом бежанците от Сирия като „канибали”?

Този чиновник с пагони от резерва може да не носи персонална отговорност за несвършената работа на държавата преди неговото издигане на поста, но носи типичните белези на бюрократичното бездушие, възпитавано в началниците с десетилетия към човека в България, поради което явно няма как да прояви нещо друго, освен ледена безчовечност и към човека от Сирия, който му се пречка в изпълнение на служебното му задължение да рапортува за успехите в бъдеще време.

Така изглежда в хуманитарното огледало днешна бюрократична България: враждебен лагер за чужди и за местни граждани, но гостоприемен мегдан за партийната далавера на своите хора.

P.S. Думата „мегдан” е от арабски произход ( „майдан”) и означава преди всичко „площад”- включително като онзи, който скандира всеки ден „оставка” на днешното управление на България.

32 мнения за “Враждебна”

 1. И към тези двамата да добавим говоренето на кметуващата Фандъкова, която колчем си отвори устата за бежанците не може да не спомене думата „зарази“.

 2. Само на мен ли ми се струва така или е самата истина. Търси се умишлен конфликт с бежанците. Медиите нагнетяват напрежение доколкото могат. Държава уж се грижи за бежанците но само на думи. Разселва ги из страната -защо ли. Държи ги в нечовешки условия. Да не би случайно след като не можаха да взривят държавата с Пеевски и назначенията на ДПС сега да се опитват да ни взривят чрез бежанците. Това изглежда като най-прекия път към изхода от Европа. За нула време ще припламнат няколко линча и ще втрещим света как трепем бежанци. Имаме опита от Косово. Защо не го прилагаме. Странни неща се случват. Много страни.

 3. На комунистите и полковниците от резерва са им виновни освен четирите годишни времена/главен враг на комунизма/, ветровете, планетите, космоса, ООН, но те всичко са оправяли.Знаем как.С унищожаване.Явно наред са бежанците.А бежанците, като видят как живеят повечето възрастни хора у нас, ще съберат пари да им дадат ако имат.Горките хора, къде са попаднали?Какъв им е проблема на управляващите.Толкова бивши военни поделения стоят празни.Ами да ги използват.Или по-лесно е да ги подаряват на свои хора.Ако дадат на хората от мрежата да организират приема на бежанците, по-бързо ще стане.И какво като са в София.Нали там е струпан най-големия апарат, който трябва да си свърши работата.По-лесно е да се правят изявления по-телевизията, а не да се работи.Ако може да се справи с проблема, ако не, да не приема назначението.

 4. Г-н Инджев, бежанците искат грижи ,за които трябват пари.
  Вместо да си ги “усвоят” другарите ,сега трябва да ги изхарчат по правилното им предназначение, а те не са свикнали така, те затова все милеят за “държавата” ИМ, тяхната, не “нашата”!

 5. Това ли е този, които като курсант запали гардеробната и от там покрива над столовата на IV-ти дивизион, на ВУ-Шумен. Това ли е този, които като капитан предлагаше на гостите си в ПР Нова Надежда “агнешко”, което преди това лаеше, а не блееше. Това ли е този, които организираше турнири по барбут, като Оперативен дежурен, но само на “вьрзано” с реални пари. Това е задание за журналисти, които разследват – за справка бивши кадрови от зенитното поделение в Димитровград.

 6. България се отнася към бежанците демократично, както с българите т.е. много зле.
  Те, милите, обаче явно не са свикнали като нас с държавата мащеха и вече се чудят дали това тук не е по-зле от войната, от която бягат.

 7. Начина по които се третират сирииските бежанци показва липсата на всякакьж вид милосьрдие и човечност.Вменява се опасност за бьлгарските граждани,зад което прозирам опита да си измият рьцете сьс сега “утежненото” положение .Управление,което пренебрегва народа си ,едва ли би могло да бьде по-хуманно кьм чужди граждани,и то бежанци от ужасяващ режим ,спасяващи живота си.Явно искат целия свят да разбере,че Бьлгария е недемократична страна,приела европеиските демократични ценности про форма,а таино и не сьвсем таино обслужваща руските по-точно Путиновски интереси.За сетен пьт ще увредят имиджа на бьлгарския народ.Проявата на такава враждебност е равнозначна на жестокост.

 8. Този е толкова зле, какъвто е и типа на днешните управляващи, че не знае, че условията в България, особено с хигиената по тоалетните продължава да е далеч по-зле дори и от страни от близкия изток.

 9. Тъпа червена фуражка е тоя Ботуш Каишев, днес по БНТ се представи като “офицер”(!).
  Хайде, къде са възпевачите на “българската толерантност”? Не че я няма сред много днешни българи, които правят каквото могат за сирийските бежанци, но “лицата” на властта? Като кретенясалата АТАКАджийка (как беше името й?, не искам да обиждам Пиги!)

 10. Съчувствие,съпричастност,хуманност -тази антихуманна държава с всички сили се напряга да изтръгне и тях от ценностната система на българина и да затлачи държавата и я пусне без спирачки по руските релси.Колко българи осъзнават това?!

 11. Всички ще ми скочите да ме плюете и да ми се зъбите, но.
  Първо, била съм доброволец в мисии на уницеф в райони на бойни действия. И добре знам от какво бягат сирийците. Но знам и друго. Тия, които бягат, НЕ говорят като един сириец в телевизионен репортаж, че, видите ли, не било негов проблем, че в България няма правен статут на многоженство. И, че, цитирам: ” Българската държава е ДЛЪЖНА( главните букви мои!) да промени законите си така, че да могат да се регистрират нормално и трите ми съпруги”. !? Или две ли, колкото бяха там.
  Колкото и да не харесвам лицето Фандъкова, тя е права. За заразите. Права е. Това е положението.
  Говорих по скайпа с моя приятелка тия дни. Живее в Овча Купел. Някога много приятен квартал на края на София. А сега…
  Сега, казва ми дружката, никой не смее да се покаже навън след 19 часа. Децата са само за ръка и са навън само по светло. С поне един възрастен и куче по възможност. Жените и момичетата се водят и прибират от работа, училище, университет. Защото за по- малко от месец са станали СЕДЕМ изнасилвания. Доказано извършени от бежанци. И НЕРЕГИСТРИРАНИ ОТ ПОЛИЦИЯТА. ЗА ДА НЕ СЕ НАГНЕТЯВАЛО НАПРЕЖЕНИЕ!? НИМА!?!?!? А ЖЕРТВИТЕ??? А БЛИЗКИТЕ ИМ??? КУЧЕТА ГИ ЯЛИ ТЯХ. НАЛИ ТАКА.
  Шефът на СДВР призна, че в районите с бежанци в София ръстът на престъпността е над 100%. И далеч не става дума само за кражби.
  Що не вземе някой журналист да си поговори с хората, които живеят в тези квартали? Дали не защото ще чуе нелицеприятни неща?
  Преди време бях в България. Попътувах малко. И с очите си видях край лагера в Пъстрогор изхвърлена храна. Много храна.
  Вярно е, че солидарността е важно нещо.
  Вярно е, че България не веднъж и дваж в историята си е приемала бежанци.
  Вярно е, че трябва да се постараем да помогнем.
  Но е вярно също така, че нещата нямат само една страна. Нито дори само две.
  Някой да каже как така всички са толкова сигурни, че между тия хора няма купища терористи, които утре ще гръмнат училище, летище, мол?
  Как точно държавата успява да разпита тия хора на границата, след като Агенцията по бежанците няма преводачи?
  И защо, по дяволите, това фъфлещо недоразумение, министър Клисарова разправя, че видиш ли, арабският трябвало да влезе в училище!? Заради децата от Сирия. Моля!? Децата от Сирия да учат БЪЛГАРСКИ.Защото са в България. И те трябва да се приспособят към българите, а не обратното.
  Каквото направи Костов едно време, това и сега трябваше. Нито един бежанец, затворена граница. И пари за бежански лагери в други държави. Тогава- в Македония. Това е истината.
  И още нещо. Кой най- сетне ще каже нещо, което е публична тайна? Огромен процент от хората, идващи от Турция, лъжат, че нямат лични документи. И ВЕЧЕ имат статут на бежанци. От турската държава.
  Да, важно е да сме състрадателни и да помагаме. Не е ясно дали утре няма да се наложи някой да помогне и на нас.
  Но е важно и да се погрижим за държавата си. Сирийците са бомба със закъснител. Първо демографска, после- недай Боже, истинска. Както пише и в друг коментар тук- странни неща се случват. Много странни.

 12. Вероятно другаря о.р. полковник има предвид, че в концентрац… ъъъ… бежанските ни лагери, поне не се стреля. Голямо постижение, другарю, направо епохално!

 13. До Мария,

  Вашите думи са още едно потшърждение че държавата отново липсва. Ако полицията си беше на мястото няма как да има ръст в престъпността. И изобщо с кое бедствие сме се справили успешно през последните години че да оачакваме нещо по-различно сега ?!

 14. Разбира се,че трябва да помогнем според възможностите си.Опасността от епидемии е голяма, поради спецификата на някои паразитни заболявания в Сирия и региона.Лайшманиозите са заболявания почти непознати в България.Има парзити причинени от пясъчната муха, за които сирийците имат изработен имунитет,но за българите и циганите ще се окажат фатални.Нека медицинските проблеми да се коментират от лекари,няма нужда от емоции.Сега трябва да търсим специалисти по тропически болести,защото българския лекар няма задълбочени познания по тези заболявания.

 15. Като допьлнение кьм статията на г-н Инджев по вьпроса за сирииските бежанци,препорьчвам статията на Евгени Даинов “Битов фашизьм”,публикувана в саита”Свободата тук и сега” на г-н Сугарев.

 16. Контролирано ли е влизането на сирийски бежанци в страната ни?

  Долуизложената хронология, обхваща темата за „бежанците“ изцяло в периода от август 2013 до сега (04.10.2013) и частично назад до октомври 2012, когато постепенно и с много слабо нарастващи темпове започва да се увеличава бежанския поток породен от събитията в Сирия. От прегледа на вторичните източници личи, че се провежда една масирана кампания на информационно затъмнение през медиите. Умишлено се насажда идеята, че сирийците, които преминават на територията на нашата страна са бежанци, като всъщност става въпрос за нелегални и икономически имигранти. Непрекъснатите репортажи за ужасните условия, в които са настанени, доразвиват цялостната картина на едно представяне, което цели да се предизвика съчувствие у българските граждани, да ги накара да бъдат солидарни и да не задават въпроси, защо всъщност се осъществява такова безконтролно приемане на „бежанци“, при положение, че капацитета за настаняване вече е изчерпан и се поражда финансов риск за страната. Последния се задълбочава и от некомпетентността на администрацията да поиска финансиране от ЕС. Противоречиви са и данните за месечната издръжка на един „бежанец“ – 1100 лв. обявени от депутатът от партия „Атака“ Илиан Тодоров и 370 лв. от вече бившия директор на ДАБ Никола Казаков – и двете суми са по високи от минималната работна заплата
  и средната пенсия.
  В подкрепа на тезата са информационно затъмнение на обществото са многобройните изнесени данни за капацитета за настаняване или броя на бежанците, в които ясно се вижда как различните институции обявяват различни данни и често предходните са по високи от последващите ги.
  Хипотезата за наличието на тайни договори по силата на които страната ни се
  задължава да приема бежанци изглежда най-вероятна. До нея се стига чрез проследяване на нежеланието на управляващите да вземат конкретни управлески мерки като да отворят границата официално и да приемат „бежанците“ през КПП, а не по т. нар. „кози пътеки“, да връщат бежанците на Турция в рамките на 24 часа, според спогодбите между двете държави или да не приемат бежанци. От пълното мълчание по темата от така наречената опозиционна партия в парламента – ГЕРБ и от действията по време на тяхното управление, представени в „предисторията“ на хронологията следва да се направят изводите, че тя също е замесена в евентуални тайни договорки за прием на „бежанци“. Опита за скриване на точните данни на влезлите в страната „бежанци“, разселването им във вътрешността на територията и фрапиращият случай за настаняването им до Летище – София са показателни за нарастващия риск от заплаха за националната сигурност. От това следва да се направи прогнозата, че с всеки следващ ден всички рискове и заплахи за страната нарастват неконтролируемо с тенденция за достигане на „ниво – неуправляемо“.
  P.S- Това е Иван Костов. А както писах по горе. Странни неща се случват. Много странни.

 17. Към МАРИЯ П.- Не само, че няма да плюя и да се зъбя, а ще Ви поздравя – напълно споделям мнението Ви. И аз много се тревожа от всичко това. И най-много от това, че сме като кучетата и кервана. Въобще не им пука.

 18. Г-н Инджев,
  следя блога ви отдавна, както и съм чел някои от вашите книги с голям интерес (Ядреналин, Течна Дружба). Въпреки факта, че завърших висшето си образование в чужбина и в момента работя в Лондон, гледам се връщам поне веднъж в годината в родината си. Следя какво се случва в България, както и следя какво се случва в Англия и не мога да повярвам колко парадоксално звучат думите на г-н Чирпанлиев на фона на събития от близкото минало- по-конкретно за негативните коментари на г-н Фараж относно притока на емигранти (бежанци) към Западна Европа и в частност Обединеното Кралство. Много обиди се чуха по адрес на Великобритания, включително и аз за момент “загубих равновесие” от тази политическа рокада от страна на Запада по отношение на Българи и Румънци. Колкото и различна да е тя от ситуацията в България с бежанците, толкова и сходна на социално ниво е тя. И в единия и в другия случай целта е по-добър (безопасен) начин на живот. И в единия и в другия случай пирамидата на Маслоу е обърната на 180 градуса и физиологическото надделява духовното. Парадоксът тук се състои в това, че когато Н. Фараж заяви в ефира на ББС, че близо 50% от българското население живее под или на прага на мизерията и че средната заплата е около 200 Евро; когато същият този човек заяви, че държавата е в ужасно състояние и мафията управлява икономиката и ако той е Българин, ще “стяга багажа”, започна масова омраза под формата на социални страници осмиващи английското население и т.н. Когато обаче страницата се обърна и многократно по-малка вълна от бежанци пристигна от Сирия, реакцията на българското правителство бе като че ли още по-грозна, показна и нехуманитарно- оскърбителна дори от истинните думи на Фараж. И тук парадоксите са всъщност два един в друг. Къде е социалното в социалистическата партия, къде е равенството и братството, къде са обичта и целувките по бузите! Това е поредното потвърждение колко е социална социалистическата партия в България! Това е поредният шамар, с който се самонаказват другарите с най-голямо мнозинство в този “парламент”. Това е и потвърждение колко далеч сме не само икономически, но и морално от “другата” Европа. Така ние няма да можем да се запишем даже на последно място в тетрадката на европейската ценностна система. Това за съжаление беше последната страница от тази тетрадка, а и мастилото вече засъхва.

 19. За безчовечното бездушие съм съгласен, но в края на краищата смятам, че трябва пък и всяко нещо да си има граница.
  Казва се има толкова и толкова места, които държавата може да осигури при еди какви си условия.
  Ще си позволя г-н Инджев този път не съм напълно съгласен с Вас. Ние сме бедна държава и аз пък не искам с моите данъци да храня сирийци.
  Въпроса е не толкова за тоя фатмак тъп, който са сложили най-вероятно да откраднат, ако може нещо, а в това, че правителството не издигна ясно глас да каже в Европа: даваме подслон на толкова и толкова при еди какви си условия и да се посочи ясно стойността в евро и точка. Ако Европа поемат ангажимент за повече- ОК, ако не обратно през границата, откъдето са влезли и довиждане. Оттам насетне им се казва на опозицията в Сирия да си уведомят гражданите какви са условията, които ги чакат тук.
  Стига с това съчувствие за този или онзи, нека първо съчувстваме на бедните в БГ/съжалявам, че звуча като Атака, която въобще не харесвам, но в крайна сметка те не могат да са с право на собственост върху определени виждания или идеи/ пък след това на сирийците.
  Не си мислете, че друга държава в Европа щеше да им направи живота розов. Живея в Унгария и съм 100% сигурен, че ако бяха тука и нямаше плащане по въпроса от Европа, щяха да си ги натирят обратно евентуално за из път шише вода и някой сандвич. Въобще не си въобразявайте нещо друго, камо ли пък съчувствие.
  Алеко е напълно прав “….навсякъде пари искат”. Пак казвам стига с тези сълзливи съчувствия, трябва да сме по-прагматични.

 20. Г-н Атанас,някои от нас добре познават положението в UK.Какво грозно виждате в тревогата ни,че правителството няма да се справи с бежанците?Преди няколко месеца британците въведоха нова такса за статут на постоянно местоживеене в кралството,такси всякакви,осигуровки,данъци и т.н.,доста пари плащат българските студенти и работещите.Смятате ли ,че 10 000 цигани са нахлули в UK?Със сигурност обаче има 10 000 студенти и работещи,които са платили достатъчно,за да покрият разноските на нещастните цигани!Британците да не се жалват толкова от българите,те само могат да мечтаят за такива емигранти,300 български зъболекари и лекари, повече от 500 медицински сестри работят там,направете сметка какви данъци плащат.Българите имат по 1-2 деца,ходят редовно на училище,какво ли правят к пакистанци,индийци и т.н с 10-12 деца?Като капак ние,като членове на ЕС плащаме парична вноска!

 21. Очевидно е, че в много кратък срок(няколко месеца) положението с емигрантите от Африка и Близкия Изток ще излезе извън контрол. На всички в България е ясно, че страната ни не е окончателната цел за емиграция не тези хора. Това е просто добре познатата политика на бай Тошо”да се снишим, та да ни отмине”, т.е. като се разбунтуват хората в лагерите има шанс да си “хванат пътя” неконтролируемо и да тръгнат да пресичат незаконно границата с Румъния например. Оттам ще ги връщат(на основата на сключен договор, какъвто нямаме с Турция) обратно в България. От един момент нататък и на тях ще им омръзне това разкарване.Много е вероятно и румънците да опитат същата политика на снишаването и пропускането на незаконни емигранти, които ще се озоват на унгарската граница например. Това ще налее допълнително вода в мелницата на националистически партии в Западна Европа, които ще поискат извънредни мерки и връщане на граничния контрол на държавно ниво в Шенгенското пространство. По-нататък и на мен ми е бедна фантазията какво ще последва. И накрая – Либия започна да внася преработени петролни продукти….

 22. Май и при този проблем (за бежанците), опираме до (не)зависимите медии. Къде са журналистите, които всеки ден, по сто пъти на ден, да питат властта. А да я питат има какво. Например, могат да я питат защо издръжката на един незаконен имигрант надвишава десетки пъти издръжката на едно дете в дом за изоставени деца или деца с увреждания и къде потъват тези пари. Да питат защо, след като явно не се справяме по цивилизован и човешки начин с имиграцията, не я спираме още на границата. Да питат каква е договорката с Турция, та не ги ловят още там тези имигранти (умишлено не ползвам думата “бежанци”, защото повечето от тези хора не са такива). Да питат как така тези хора са нарични “бежанци”, дава им се статут на такива, при положение, че със Сирия дори нямаме обща граница. Да питат… Няма кой да пита! В (почти) всички телевизии говорят едни и същи глупости: каквото са им спуснали господарите. Няма (или поне няма много) достойни медии и журналисти, които да направят поне едно свястно разследване за изтината за тези имигранти. Защото това, което сега ни поднасят, съвсем не е истината, или поне не е цялата истина.
  Няма ги журналистите…
  Да, има Иво Инджев. Има още няколко истински мъже в тоя занаят, ама те първо са малко, и второ, не достигат точно там, където най-много са нужни – при неуките, заблудените и повлияните.

 23. Ще е справедливо и да допълня – жалко за бежанците и емигрантите. Каквото и да се опитат да направят за доброто на семействата и децата си, на тях цинично им е отредена ролята на пионки в игрите на различни геополитически играчи. Българските емигранти отпреди 15-20 години изиграха ролята на имитация на проблем за богатите страни. Сега виждаме как стратегическия ход навремето да приемат бедна мафиотско-комунистическа България в ЕС им дава многократно по-големи тактически преимущества в момента. Някъде прочетох следното:” На трапезата на акулите, цацата рядко може да надскочи ролята си на мезе”. А през това време ще продължава безсмисленото дърдорене на “фактори” и “лидери” по медиите. Риба, ама цаца!

 24. Безспорно, трябва да окажем помощ на бягащите. Трябва да покажем човещина не зареди ЕС или “цивилизационна принадлежност” (ако принадлежим) а зареди самите себе си. Ако ни е останало чувство за самоуважение и справедливост. Да направим това което сме правили винаги в такива моменти…. Но питам се към кого трябва да е насочен акта на милосърдие и за сметка на кого? Редно е да погледнем кои и какви хора бягат. Защо тези хора бягат у нас, и в Гърция, а не в други прилежащи съседи на Турция? Да сте чували един ред и една дума за бягащите към Армения, Абхазия или съседни авт.области, към Руската Федерация? Няма емигрантски натиск нито към Ирак или Израел. Защо ли? Защо наред със сирийците има и огромен брой хора от Африка и от страни, които не са в състоянието на Сирия или Египет? Съвсем очевидно е, че това съвсем не са хора нуждаещи се от помощ а търсещи нещо по-добро. Търсят го дори за сметка на държавите даващи прием. Не е ли редно да се запитаме как , на кого и защо помагаме и дали като помагаме на едни не правим зло на други? Не говоря за пари и данъци, дори да обеднеем още не това е бедата. Говоря за тези (които хич не са малко) чиято цел е икономическа, търсещи нещо по-добро – по добър живот с по малко усилия. Не говоря за другите чиято цел е “идейна”. Защото и такива има. Тук у нас нямам контакти с емигранти, но съм бил близък с такива хора в Европа и знам, че не малко от тях желаят да не работят, а да УЧАТ околните! Отиват в един гостоприемен свят не за да станат част от него, а за да направят този свят част от своя! Трябва добре да се прави разлика между тези два типа емигранти , а не да се събират всички в еднакви общежития т.е. да се мерят с един аршин. Но на фатмаците им е най-лесно всички да се в един строй и толкоз!
  Когато спасителните лодки не достигат, първи се приемат жените и децата. Ако се приемат и останалите то ще загинат първите най-слабите и нуждаещите се. Разбира се държавата трябва да прави тази оценка колкото и тежко да е това иначе ще се прави по квартали и махали и риска да се появяват все повече такива като онази жена от Атака или въпросният фатмак са огромни. И точно това, такива като тях, може да потопят лодката на България макар, че целта им е само да обърнат курса към Евразия… Вижда се, че целта на повечето политици си е политическа.Включително и държавното (но не държавническо) решение да се закарат колкото се може повече емигранти в София. С просто око се вижда, че макар София да има повече фин. възможности, това ще създаде затруднения над тези в повечето български градове. Съвсем ясно е, че това се прави за да се създадат проблеми на Фандъкова за да се понижи нейният рейтинг и да се щурмува на следните избори лелеяната мечта на БСП за кметския пост. Да, защото в редиците на препращаните в София има доста не сирийци, и дори не говорещи арабски!? Минете вечер след 20ч в центъра и ще се уверите! Ясно е ,че решенията за емигрантските въпроси са належащи и спешни , но още по ясно се вижда че правителството нито може нито има желание да ги реши. Дали за да дочака помощ от ЕС, дали за да ги използва за оправдание?… Това да го гадаят медии и вестникари. Единствено решение е оставка и съставяне на правителство ползващо се с нормална, а не с ксенофобска подкрепа, което да раздели нуждаещите се от използващите гостоприемството , което да въведе контрол и филтър за пристигащите, което да премери и обяви ясно възможностите си за грижите за бедстващите и да ги изпълни.

 25. Г-жа Ана Мария, центърът на вниманието на коментарът ми е поставен върху България и Сирия, а не толкова върху Англия. Знаех че написаното ще доведе до този тип коментари, но това не е целта. Поставете ударението върху България и моралните ценностти, които не се вписват в този век! И моля ви, г-жо Ана Мария, поставете се за момент на мястото на тези хора, вместо да цитирате статистиката- мисля че тя е добре известна на всички нас (или поне на интересуващите се) и помислете за човешката страна на конфлитка, защото струва ми се тя ви убягва!

 26. @Мария П.
  Ксенофобията само прилича на извинение за бездушието. Само прилича и само на вас…

 27. Човешката страна на конфликта е да помислим за българите, а не за другите най-напред. Стига сте се правили на разумни, добродушни и човечни.
  Навсякъде Европа хората са много любезни, но си гледат първо интереса, а не да се правят на състрадетелни към сирийци и други подобни. Прав е единия от коментаторите-бягат насам защото са икономически емигранти в повечето случаи, а не бежанци от войната, иначе има други по-близки държави, ако бяха бежанци. Всички големи световни сили гледат да се възползват от конфликта, а ние ще милеем за някакви бежанци вместо да гледаме интереса на държавата.

 28. Цялата ситуация около бежанците си е типична цигания, явно доказателство за нищожния капацитет на правителството на Олигарски, което иска да прехвърли проблема на някакви хуманитарни организации. От една страна ги пускат безотговорно, от друга не могат да осигурят елементарни човешки условия. Може пък да създават проблема нарочно, за да “героизират” Атака.

 29. ТЕПЪРВА ИМА ДА ГО ТЪРСИМ ЛОШИЯ ИВАН КОСТОВ!

 30. Аз пък не смятам, че трябва да се допускат така наречените бежанци на територията на България – било нехуманно, а хуманно ли е да гледам десетки старци по улиците на София да ровят в кофите с боклук. Хуманно ли е да гледам,как хора с психически отклонения в София, се разхождат без помощник и как същите се хранят от хранителните отпадци,изхвърляни от ресторанти. Ако се завъртите около заведенията на един от столичните молове, ще видите че има един такъв човек, който облизва остатъците от храната на посетителите. Преди да мислим за другия и да се правим на съпричастни към мъката на хората, трябва да помогнем и разпознаем мъката, която носи със себе си ближния ни.

 31. # Атанас, явно се вживяваш в ролята си на жертва за това, че явно трудно си приет в британското общество. Това е нормално, чужденец си в една страна, която е велика колониална сила в продължение на няколко столетия. Ако беше французин или холандец, отношението нямаше да бъде като към “роб”, а като към себеподобен колониалист. Така че не поставяй знак на равенство. България е изключително бедна страна, с изклюичително големи маси от циганско и турско население, което не желае да се интегрира в обществото, за да можем да си позволим и едни мюсулмани, които са толкова далеч от нас, колкото и ние от тях. Колкото и да сме бедни ние българите, сме европейци, или поне ни се иска да бъдем такива. За разлика от нас, онези, които “идват” от Сирия, не искат да се интегрират, а да интегрират. Това в случай, че сте разговаряли с мюсулманин по някои основни въпроси за вярата и ценностите. Тези хора са дълбоко убедени във вярата и религията, която изповядват,което ги прави много убедени и устремени в преследване на целите си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.