Управляващите изненадващо откриха в себе си залежи от съвест-разкопките продължават

Вие може би си мислите, че напоследък няма важни новини в българската политика, зациклила върху баналните взаимни обвинения в това Народно събрание кой има най-големи заслуги за заслуженото ни първо място в най-черните статистики на ЕС.

Грешите!

` Научно съобщение на управляващи, направено поотделно, за да не личи много коалиционния му характер, оповести един нов феномен в този парламент: опитите да бъде замазана истинската причина за връщането на темата за ползата от цигарения дим доведоха да откриване на наченки на съвест сред депутатите, които досега гласуваха по „съвет”, а не по съвест.

Разкопките продължават и можем да очакваме нови вампирясали ценности, погребани с раждането на този парламент, да бъдат извадени на показ с пропагандна цел в музея на ретоградната слава.

Давайки си сметка за уязвимостта на популизма да представят корупционното си поведение като „правозащитна дейност” в полза на пушещите българи, от трите парламентарни групи на властта заговориха в един глас как щяло ( да бъде разрешено) да се гласува внесеното преразглеждане на закона „по съвест”.

Моля? По какво?

Условието за гласуване по съвест е преди всичко тя да съществува, което досега не се забелязва. Ако я имаха, нямаше да лъжат преди всичко избиратели си с коалирането си на принципа на безпринципността с политически субекти, чиито гласоподаватели са нахъсвани да се мразят взаимно, след което бяха изнасилени ментално да преглъщат като нещо нормално политическото кръвосмешение между БСП, ДПС и „Атака” в името на временното партийно здраве на шепа изнасилвачи.

Понеже усетиха, че лобирането за белите якички срещу белите дробове е твърде явно, а социалната загриженост за работните места на системно тровените в заведенията за хранене роби на труда е твърде прозрачна по своята лицемерност, управляващите другари и другарки пробват напоследък да се харесат с ругатни по адрес на „богатите” ( т.е. на истинските спонсори на цигарения реваншизъм), които така и така не спазвали законите. Ето защо, както излиза, това беззаконие трябвало…да се узакони.

Агенция “Фокус”, долавяйки (на)вярно тази нова пропагандна линия, вади този акцент от днешна поредна телевизионна изява на лицето, избрано да бъде говорител на регреса по отношение на публичното пушене със следното заглавие:

„Спас Панчев: Забраната за тютюнопушене на обществени места не се спазва”

Ето какво признание се крие зад заглавието:

„За мен Законът за здравето със забраната за тютюнопушенето е най-корупционният и най-неизпълняваният закон. Това каза пред журналисти депутатът от Коалиция за България Спас Панчев по повод внесените от него и група народни представители промени в Закона за здравето, с които се цели либерализация на забраната за тютюнопушене на обществени места, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Почти никъде не виждам някой да спазва забраната за пушене на обществени места. По-богатите ресторантьори си плащат, там не се правят проверки. Наказанията са само за малките, а при тях не ходят клиенти, защото се спазва забраната. Фалитите са много”, обясни Панчев.”

В помощ на безпомощния да прикрие поръчителството Спас Панчев мога да посоча посочената в сайта „Таралеж” илюстрация кой именно нарушава и сега закона. Сайтът публикува снимка на пушещия в ресторант негов колега от БСП, едно от червените остриета на ядреното лоби в българската политика Явор Куюмджиев. Същият беше изпушил до такава степен да изпълнява ангажиментите си, че броени дни след ядрената катастрофа във Фукушима рекламираше от телевизионния екран руските ядрени реактори като номер едно ( били мерцедеси, докато американските били москвичи в сравнение с тях).

Тази подробност обаче не само не е новина, но и наистина бледнее пред откритието за наличие на съвест в днешното управленско депутатско тяло.

Освен Панчев и Местан, за гласуване „по съвест” се обявява и агресивната сянка на Сидеров в парламента и в уличните безчинства Десислав Чуколов.

Щом и от третата партия на властта, чиято дисциплинирана депутатска извадка под строй се изнесе жертвоготовно в Брюксел по заповед на начаството, за да не участва в едно гласуване, този път заговори за гласуване „по съвест”, значи можем да очакваме провал на хазартно-ресторантьорската поръчка в парламента. Защото не може да се гласува според нещо, което просто го няма- може само да се имитира поява на съвест, за да се спечели някоя точка пред пушещата част от избирателите и техните непушещи жертви. Посланието към едните и другите едновременно е „ не ви излъгахме предизборно, но гузната ни съвест все пак не позволи да позволим на нашите гласоподаватели да ви тровят отново- подкрепете ни и вие следващия път”.

Преди всичко обаче управляващите се опитват да покажат ентусиазъм пред работодателите си, за да оправдаят едни средства, инвестирани предизборно в тях не от пушачите, а от онези с пурите в казината, които се правят на пуритани зад цялата тази грозна сценка.

Добрата новина е, че макар и да е гузна, заспалата съвест на управляващите явно дочува камбанния звън за този обречен парламент. Фазата на това осъзнаване е начална, но опитът за пробуждане заслужава поощрение, за да бъде доведено това начало до успешен край.

19 мнения за “Управляващите изненадващо откриха в себе си залежи от съвест-разкопките продължават”

 1. Г-н Инджев, не знам как ще протече гласуването на точно този закон?!?
  Но логиката “изненадващо” “ПРЕоткрива” следният въпрос – Щом като за ПЪРВИ път ще се гласува “по съвест” от коалиционните партньори , то до сега как са гласували???
  “По съвест”?!? Или БЕЗ “съвест”?!?

 2. Голям смях – “съвестен комуняга”!
  Съвест у тези, които “поемат вината си само с мезета”?!
  Хайде холан! Комунист срам и съвест няма!

 3. Opraviata v Bulgaristan shte se otpochne edva kogato naselenieto pripoznae Rusia kato svoi SMURTEN vrag – tozi koito durpa koncite i dava parite na bezrodnite izrodi koito sa dnes v parlamenta i chiato edinstvena cel e da unishtozhat stranata.

 4. Предложение към НС:
  Едновременно с отмяната на забраната за пушене(може и заедно, в “пакет”)да се гласуват и
  – отмяна на ограниченията за скоростта за движение по пътищата;
  – отмяна на забраната да се кара след употреба на алкохол
  Обосновка:
  – и без това ограниченията масово не се спазват;
  – генерират се корупционни практики от рода “К’о ши прайм сига?”;
  – крайпътните заведения търпят загуби, защото водачите не консумират алкохол;
  – автотенекиджиите губят клиенти;
  – в най-тежко положение са погребалните агенции, налага се да съкращават персонал, някои дори фалират.
  Другарки и другари депутати, подкрепете българския бизнес!
  Освен това, като истински демократични комунисти, защитете исконното право на всеки човек да пуши където си иска и да кара като си иска!

 5. Християнството постулира,че съвестта е гласа на Бога в човека.Хората,които нямат съвест са тези в които Бог не присъства.А това са слугите Сатанаилеви.
  Кант говори за нравствен закон,заложен a priori в човека.”Две неща ме възторгват в света-звездното небе над мен и нравствения закон вътре в мен”/Имануел Кант/.И този закон,категоричен императив е заложен във всеки човек.Нарича се съвест.
  Ако се ориентирам по християнството ще определя управляващите като слуги Сатанаилеви.Но ако се ориентирам по Кант,става много по-зле,защото се разбира,че това не са хора,не са човеци в моралния,духовен,ценностен смисъл на понятието.
  Може ли да очакваме нещо по-различно от такива твари?!
  Не можем.Просто трябва да ги премахнем завинаги от управлението на държавата ни.Безсъвестни,аморални ,безродни същества НЕ ТРЯБВА да стоят начело на държавата.

 6. “Безсъвестни,аморални ,безродни същества ” (Чушева)

  Браво! Изглеждат готови за аутодафе. Кант ли ще поканите да драсне кибрита или самия Христос?

 7. Чистата съвест обикновено е признак за лоша памет.

  Съвестта е онова нещо, което те боли, когато всичко друко ти е О.К.

  Съвестта може да е чиста защото не е използвана.

  😉

 8. Не съм специалист по въпроса и не мога да бъда.Казвам само,че не трябва да управляват.Освен това,мисля,че се знае кои са специалистите по концлагерите,еманацията на аутодафе в 20 век.Що се отнася до благия Христос,и до напълно отдадения на науката Кант,невъзможно е да искате от тях подобни деиствия,не са им присъщи по никакъв начин.
  Но какво ще кажете за това аутодафе,което те подготвят?!Или си мислите,че става въпрос за “деца невинни”?!…А може би,вярвате в хуманните им,справедливи решения?!Ако е така,безмислено е да ви казвам каквото и да било.

 9. Странни размисли след статия,в която автора ясно е изразил тезата си. В парламента не трябва да се обсъждат морални категории , а да се взимат решения “за благото на народа”.

 10. Привет на г-жа Чушева за коментара и. Записах си го. Ще го цитирам, където мога.

 11. @ До Фрунзе

  1.Съвестта не се “чисти” и не се “цапа”, нея я или има, или я няма.

  2.Съвест е нещото, което те боли, когато на някой друг му е зле.

  3.Няма “неизползвана” съвест, има “изразходвана”…

  Бъдете здрав!:)

 12. Поздравления г-н Инджев,
  Прекрасно остро перо.

  Не може да се търси съвест в същества, които са произлезли от “нечовешки” материал. Шарикови (бездомни кучета, по Михаил Булгаков) не могат да имат съвест те са безпардонни малкообразовани , абсолютно некомпетенти, уродливи в самата си същност и за съжаление управляват България с целия си цинизъм и безочие. За съжаление в България няма и не се знае дали въобще ще се появи професор Преображенски за да ги върне всички в оригиналното им състояние.

  Поздрави

 13. Каква съвест от хора ,които с лекота станаха от комунисти – социалисти, от атеисти – вярващи, най първи в църквата /да ги показват по телевизията, разбира се/, от презрели собствеността – в най богатите .А да не говорим за лъжите по време на избори, и случващото се после.Еманацията на всичко това е съюз БСП-Атака-ДПС, а отзад руската собственост.Не знам кое е по-вредно дали реставрирането на служителите на ДС във властта или отмяната на забраната за пушене на закрито.За каква съвест да говорим, по скоро за поредните им лъжи 3 в 1 – и избиратели и кукловоди и ако може и ЕС.

 14. @ ULIAN:
  Кратко и ясно! Поздравления!

 15. VALPET, не бойте се , няма да проявяваме излишна “жестокост” към другарите ти , като ги оставим в ръцете на “инквизитори” , като Кант и Христос.
  Достатъчно им е, да ги поверим на техните “хрисими” ВОЖДОВЕ – Ленин и особено Сталин! Те знаят как да постъпват с непослушните си роби!

 16. От една статия, която не харесах особено, но пък това е много вярно (пиша го като собственик на заведение, който напълно подкрепя забраната за пушене)

  “Щом някой е толкова загрижен за бизнеса, защо не намали административната тежест пред заведенията? Защо не намали ДДС-то за алкохола? Защо не освободи от осигуровки наетите сервитьорки, ако са до 25 години, примерно ? Или нещо изключително лесно – защо не спре да прави проверки в заведенията по време на най-силните дни като абитуриентски балове, студентския празник и други подобни? Ако някой е некоректен, той няма да е по-малко некоректен във всеки друг ден.”

 17. КАКВИ ТИТАНИ НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА МИСЪЛ,КАКВИ СВЕТЛИ УМОВЕ- КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ГОШО ТЪПОТО,ТА СЕ СТИГНЕ ДО НЕГОВИЯ ПРИЕМСТВЕНИК СПАС ПАНЧЕВ-ЛАКОМОТО…! И ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК ДА ПЛАЧЕ ЛИ,ДА СЕ СМЕЕ ЛИ?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.