В България рус(к)о гладно нема

„Назначаването на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в “Лукойл” е полезно и съгласувано.
Това заяви пред журналисти настоящият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
Преди няколко дни стана ясно, че Овчаров е влязъл в надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим”. Решението е взето на събрание на акционерите на 7 октомври. Промяната вече е вписана в Търговския регистър.
Стойнев бе попитан за вероятните протести, които се очакват покрай назначаването на Овчаров и чия е идеята той да стане представител на “Лукойл” в България.
Драгомир Стойнов обясни, че премиерът Пламен Орешарски е бил пределно ясен, че това е един специалист, който е необходим.
“Ние трябва да използваме ума и знанието на всички знаещи и можещи хора. За мен лично, това назначение е полезно и съгласувано”, каза Стойнев.(в. Труд, 18 октомври 2013 г.)

Онова, което не научавате от информацията на в. „Труд” и от изявлението на министъра, една от десните ръце на левия Станишев, е с кого точно е „съгласувано” назначаването на Овчаров и за кого именно е „полезно” това.

Става дума за имперския принцип „обединявай и владей”. Прилага се от някой, който е на върха на хранителната верига в управлението на България и определено има имперски интереси в България.

В статия на Валентин Златев, публикувана в руското списание „Полития” преди той да стане толкова важен фактор в „течната дружба” между България и Русия, която цитирах в книгата си „Течна дружба” ( няма да я намерите в интернет в оригинал, някой се е погрижил дискредитиращият текст да не се търкаля в паметта на световната мрежа) , консултантът на руската страна срещу българската страна по проекта АЕЦ „Белене” откровено консултира Кремъл как да си пази имперския интерес у нас и на Балканите: препоръчва ,вместо с танкови дивизии, както по времето на СССР, Русия да държи в зависимост региона чрез енергийната си политика на снабдяване с горива.

В БСП официално изповядват русофилството като висша форма на българския патриотизъм- каза го техния кандидат за президент, бившият външен министър Ивайло Калфин на русофилски събор край Казанлък в присъствието на президента Първанов и лидера на партията Станишев през 2011 г. Ето защо най-патриотичният жест на днешните управляващи към братските имперски интереси е партията да се обединява и крепне за нуждите на тази уникална в световната история форма на патриотизма- такъв, какъвто го консумират нашите управляващи днес.

Овчаров е не просто скаран със Станишев и неговото обкръжение, а е решаваща брънка от тихата война за надмощие и дори за отстраняване на сегашното партийно-държавно ръководство. Може някой и да не е регистрирал този факт на фона на шумните изяви в тази посока на другия Румен, бившия вътрешен министър Петков ( също отстранен от Станишев и хората му от ключови позиции). Но можете да не се съмнявате, че чрез енергийното лоби Овчаров е не по-малко влиятелен противник на кръга около Станишев, който е набрал сила в подмолните червени партизански войни за пари и власт, раздавани на „свои хора” по схемата на Путин по„вертикала” ( както се изразяват в Кремъл): ако си приближен до големия началник в държавата, фирмата ти и фирмите на твоите приятели богатеете и обратно…

Само че, за разлика от Путин, Станишев си има началник. Има по-висш арбитър, който зорко следи да не се стига до крайности в нарушаването на интересите му в България и това е особено валидно за енергийния кокал. За висшия арбитър е полезно да го питат, да се съобразяват с обединителната за русофилите тук политика, което за удобство на унизените българчета се нарича „съгласуване”.

Ето защо, докато Станишев приема мълчаливо със стиснати зъби издигането на своя заклет вътрешнопартиен враг на ключова позиция в ценообразуващата практически всичко в България компания „Лукойл”, неговата дясна ръка Стойнев рапортува, че съгласуваното полезното събитие се е състояло.

Бас държа, че част от съгласуването е ангажиментът на Станишев да премълчи унижението, както премълча двойното унижение да чака с часове за аудиенция при Путин в Сочи през септември 2008-ма, а половин година по-късно вися пред президента Медведев, който му отмени с цял ден договорена визита в Москва.

И накрая, противно на шаблона, завършвам с една новина за всички, които пожелаят да вникнат в нея ( а могат и да я проверят, ако не ми вярват, с някой журналистически въпрос): президентът (2001-2011 г.) Георги Седефчов Първанов, придружен от Светлана Шаренкова ( бивша Тутберидзе) е бил наскоро на среща с руския външен министър Сергей Лавров без това да е оповестено нито в Русия, нито в нейната българска провинция. Говорили са си за разни български кризи сред които единствената недопустима за Кремъл е русофилите да се делят и боричкат.

В България рус(к)о гладно нема!

Р.S. Нямам претенцията да съм единственият, „прозрял”, че България не се дели на ляво и дясно, а на русофили и други българи, които искат бъдеще за страната ни, вместо русофилите да ни дърпат назад към Русия.

Ето един цитат от статията на колегата Веселин Желев „Изборът не е вляво или вдясно, а напред или назад” , публикувана в блога му jelev.info ( и препечатана в e-vestnik на 18 октомври 2013 ):
Страната се хлъзга към миналото си. България върви в обратна на Европа посока. А обратната на Европа посока в българския контекст е Русия.
Тя не влиза у нас с газа, нефта, ядреното гориво, енергийните проекти, туристи и заселници. Те са из цяла Европа. Но никъде в нея те обаче не отглеждат олигархия или цензура, или злоупотреба с институциите.
В България се наблюдават руски политически порядки – на назначени милионери сраснати с партии, държава и медии. Оперетен парламент. Бутафорно правосъдие. Поради историческата си съдба страната ни винаги е имала политическа прослойка, за която Русия е “като слънцето и въздуха за всяко живо същество”. Тя е жива и здрава, мутира и се бори.
Вдясно гъмжи от големи и самотни политически его-та и пустее откъм избиратели. Всичките са умни глави. Защо не вдяват, че след като образите им не събират гласове, им трябва кауза. И тя не се смуче от пръстите, а се определя от избора, пред който е изправена страната. Той не е наляво или надясно, а напред или назад. Към Европа, или към Русия?”

33 мнения за “В България рус(к)о гладно нема”

 1. Togava i sega:
  Захари Стоянов
  Кой въстана срещу нашето свещено дело – съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля­зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре­щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на него­вата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Слив­ница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на Бълга­рия ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?
  Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой поду­чи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се поди­гра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин – Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събра­ние, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в Бълга­рия безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете” – Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи­янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!
  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Никсолая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче”. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е !” – Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.
  И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне
  Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!
  Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа, калугер излиза дьрзостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръсния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам, то трябваше да му предложи горните въпроси, изложени начело на нашата статия.
  Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място. Това учение трябва да се продължи дотогава, докогато в Петерсбург царствува Александьр III… Защо московците не са десет или петдесет милиона? Колко любезно ще си решим и наредим аладжака!…

 2. Чудесна статия , актуална , вярна , тъжна но ИСТИНСКА ! ! ! . БРАВО г-н Инджев . Стискам ви ръцете !Поздарви .

 3. Моля те Bakardjiev, посочи тук във форума заглавието на статията на Захари Стоянов и къде се намира.
  П.П. Имам старо издание на Съчиненията (стария правопис) и бих искал да я намеря и да си я чета от там …. сутрин и вечер.

 4. Към: Togava i sega:
  Захари Стоянов!!!

  Колко малко българи са чели и знаят за този текст. Колко са го разбрали и осмислили. Това е главната беда. Нямаме медии.

 5. А сега и г-н Хайрула ! Така, така г-н Хайрула ,така ,подредете ни държавата !С помоща на Ментата , умникът Лютви и собственикът и Доган !Така , така г-н Хайрула!
  Щото ние българите от умът си патим !

 6. Защо няма (вдясно) поне един национално отговорен политик, който силно да изкрещи истината, че: ” България върви в обратна на Европа посока. А обратната на Европа посока в българския контекст е Русия.” Защо вдясно, където се предполага, че са европейци и антирусофили, мълчат като риби? Страх ли ги е, или и те се облажват по някакъв начин от руската баница?!?!?! Как да гласувам за десните, след като мълчат по този толкова важен, стратегически, дори жизненоважен за държавата ни въпрос? #защомълчитебе ????

 7. Освен това Златев е по-близък до Първанов, отколкото до Станишев. Шахматната дъска на руските интереси в България си има в изобилие фигурки.Дали това не е знак от Путин, че Станишев е на пързалката.Или пък затягаме дисциплината за да се случат енергийните им проекти, които в момента буксуват.Уж тръгват, пък не много.Каквото и да е, не е в полза на България.Изборът с Русия или с Европа е най-важен.Как може да има хора, които да се връзват на глупостите за рускато братство.Стига само да видят цените на бензностанциите и да разберат, че ни ограбват всеки ден.

 8. Где е най-голямото робство

  Захарий Стоянов

  Мюхлюзинът бивши премиер в България, а таен дипломат на руската дипломация и на нейните коварни в отечеството ни планове, П. Каравелов, твърде ревностно се е завзел да защитава своите господари. Не им завиждаме с новия апостол, с тоя бивши Бентамоман и Беджехотофил и господар на пловдивската “Независимост”. Който се води и братими с него, той ни представлява оня нещастник, който влиза с бясно куче в толум. Но защо ли да си трием зъбите? “Tel maotre, tel valet”, или по български речено, тенджерата се търколила, та си намерила капака.

  В последният брой на “Т.К.” тоя човек излязъл да защитава осъдената от цяла Европа автократия, не само днешното й положение, но от времето на Ивана Грозний. Боже мой, а Бентам, когото един от руските царьове вика в Петербург за съвети, като го награди и със скъпоценен пръстен, махна с ръка, че гърбатият не може да се изправи, освен да му смажеш гръбнака с чука. Поляци, малоруси, татари, черкези и пр. Племена, които са имали злочестината да подпаднат под московския хомот, според П. Каравелова излиза, че са или разбойници, или неразделно с московците. Иска да каже той, че Русия с освободителската и цивилизаторската мисия е убила свободата и съществуванието на тия народи.

  Вижда се работата, че за издайника на българската корона и историята е станала гнусно блато. И нещастните татари, които и в турско време виждахме да косят сено и носят дърва на българите, и те били някаква си опасност, от които и българите теглили. Примери, че в народните песни имало да се казва “младо татарче”. От свята, християнска и прогресивна Русия те били крали робини, които продавали в Цариград, значи, че в Русия робството е било божие наказание. Ние пък, които не служим на азиатския департамент, утвърдяваме, че това гнусно робство и днес царува в Русия, което искат да въведат и в България нашите издайници. Ние утвърдяваме още, че каквото тегло има там, в тая братска нам страна (с народа), то в България под турско иго никога не е имало подобно нещо. Никога, повтаряме ние с подписа си. Далеч сме ние от библиотеките, но и доволно и онова, което имаме под ръка, за да се снабдим и с факти. Без предисловие и въведение, не желаят ли нашите читатели да чуят долньото, което е станало в Русия.

  Едно обикновено куче се продавало в Русия за двама души селяни; а едно авджийско – за три момичета. Ето ви няколко обявления от тогавашните вестници: “- У Никола Морскаго се продават банкетни пишкири, покривки за маси, две момичета учени и един селянин (мужик)”. “- Продава се двайсетгодишен човек белберин, и една крава от добра породица”. “- Хубави кученца се продават и седем човека с най-умерена цена”. “- На литейната част, против Сергия, в черковния дом се продават двама души, готвач и файтонджия, годни за солдати, и един папагал”. “- Някой си има за продан 11-годишно момиче и 15-годишен белберин (парикмахер), четири кревата, пера за възглавници и други домашни вещи”. “- Имам за продан хубава пресносола риба осетрини, седем сиви мерини (коне) и мъж с жена”. (Беляев, стр. 320; Мордовцев, III, I, 431).

  Не само са се продавали селяните в Русия, но са ги давали още и във взятка, изигравали са ги на комар, плащали са с тях на доктора за визити и пр. и пр. Робството в Русия, говори Шап, разрушило всичките естествени права; тук човекът се е продавал като стока, деца са се отръгвали от обятията на майките, за да се продават в публичните домове за по няколко си рубли (Рус. Старина, XI, стр. 785). Цената на тия нещастници, истински наши освободители, които са умирали по Дунава и по Балкана, е била разна. В началото на царствуванието на Екатерина, която освободи Полша, един селянин е чинел 70 – 120 рубли. Но без земя цената на тоя двукрак добитък е била много ниска. Една помещица (чифликчийка) продала 195 души свое стадо, мъже, жени и деца с пеленачета, по 6 рубли едното парче. Майсторите, хубавите момичета, актрисите стрували много по-скъпо. Потемкин, например (който освободи татарите) купил от някого си Разумовски музиканти робове по 800 рубли всеки. Много пъти, когато пияният и развратният чокоин е угоявал всичко от тия нещастници, продавал и цялото село, с бабичките и кучетата. Сърбинът Сава Текели, който пътувал из Русия, видял в Тула на пазар 40 момичета, които с камшик пазел техния господар. Той попитал какви са тия хора? “- Продават се”, бил отговорът. Савата се почудил. “- Купи ни, купи ни, господине”, викали момичетата, а той се чуди, че те били всички весели. Урзопинският панаир (Русия) бил център, гдето се продавали момичета за Турция и за другаде. Търговците били арменци. Други пък давали с кирия момичета по бардаците, за които вземали по 100 рубли в месец.

  Ние, дето се турим в положението не на граждани на днешното авантюристическо правителство, а на турски раи, с гордост на челото констатираме тоя факт, че овцете, козите, говедата и кокошките на нашите бащи са били в Турция швейцарски граждани, когато нашите нещастни братя руски селяни са били до сто пъти по-долни. Някой си Хорват, чифликчия в Малорусия, постоянно говорел “- Всичко е мое, земята е моя, небето е мое, водата е моя – всичко е мое!” И действително, той на дело достигнал това. Един път с многобройна свита той отишъл да обикаля своите земи, и преминал през село Т. Кучето му влязло в двора на един селянин, който като поискал да го изпъди, то го ухапало и селянинът, без да иска, ударил го и му счупил единия крак. Хорват побеснял от това; той се не задоволил да накаже своя роб само, но заповядал на хората си да турят слама около селото, което до крак изгорил. Веднаж на същия Хорват се подплашил конят, гдето присъствали и 12 души още. Той заповядал да избият всичките, щото да не остане човек, който да говори, че на стария Хорват конете могат да се подплашат от каквото и да било (Пасек, II, 200-201).

  Тайният съветник Жадовский, който живял в 1855 г. в Оренбургската губерния, имал за правило, щото всичките негови роби от няколко села, щом се оженят, първата нощ да довеждат при него своята булка да преспи с нея; който не се съгласявал на това, на другия ден той удрял по 50 камшика и на младоженеца, и на булката, и на родителите й. Когато той остарял вече, карал своите файтонджии и слуги да изнасилват сиромашките селянки, а той с цигара в уста давал команда (Преступление и наказание, 1869).

  Друг един помещик, Виктор Страшински, от 1840 – 1850 обезчестил 86 момичета от своите робини, които били на възраст най-старите на 14 години, а другите – на 13 и на 12. 47 от тях показали на съда, че и като се оженили (насила), пак били заставени от Страшински, да имат с него сношение. На много помещици момичетата от цялото село са служели за жени. Това зверство не се е даже гледало за нещо необикновено, от никого не се е скривало. Авторът на “Записки селскаго свещеника”, който в 1861 година ходел официално да присъттвува като се чете височайшият манифест, разказва, че някой си Лачинов така давал заповеди на своите роби: човекът му вечер тръгне от прозорец на прозорец, и вика: “Ти, Иван Митрич, ще да отидеш утре да чукаш житото, Теодосия (дъщерята) ей сега да дойде при барина”. На другия ден същото: “Ти, Иван Кузмич, чуваш ли? Утре да отидеш да подсеваш, Арина (жена му) скоро да дойде в чифлика”. В енорията на същия свещеник се случило, щото две момичета се отказали да отидат. Едната се удавила през нощта, а другата я завели, вързали я с въже от кревата и подир две недели умряла. Друг един звяр помещик издал приказ към своите робове, щото щом им се роди дете, да не го кръщават, дорде не питат него. Причината била тая, да не би случайно някой селянин да кръсти детето си на името на някого от бариновото семейство. “- Аз не желая, щото мужиците да хабят имената на моите деца”, говорил той. Приказът се захващал така: “- Вие, подлеци …”

  Вечер като си легнат барините и техните деца, при всекиго, особено после пладне се натъкмявали по две-три същества, които изпълнявали следующите длъжности: една ще пъди мухите, друга ще чеше барина по петите, трета ще пее песен, а ако баринчето е малко, то ще да му приказва приказки, дордето заспи. Свещеникът видял едно баринче, което се преструвало на заспало, и разказчицата млъкне да му приказва вече. То скочи и я цапне, и тя пак захване “И-ва-н Ца-ре-вич …” и пр.

  Граф Аракчеев, един от най-любимите на царя слуги, един от прочутите администратори, който е управлявал Грузия, заробена от Русия. Тоя просветен мъж е наказвал всяка селянка, която не е раждала момче, а момиче. Ето неговите прикази: “- У мене всяка жена трябва да ражда на година по едно момче. А ако някоя жена роди мъртво дете или пометне, то ще се облага с щраф; а ако някоя не роди някоя година, то ще й се вземе по 10 аршина сурово платно”. Слугата на Аракчеева, комуто жената родила момиче, ето що донася с “рапорт”: “- Ваше Сиятелство! Против желанието ми жена ми роди момиче, а не момче, за което се боях досега да ви донеса. Моля коленопреклонно да ми простите” и пр. Същият Аракчеев устроил и болница, хем да лечат нещастните роби, хем да ги бият. Ето рапортът на Шевелевската болница: “- Чест имам да уведомя В. Сиятелство, че слугинята (дворовая женщина) Прасковя Григориева оздравя днес и след като я наказахме с пръчки (розгами) изпратихме я да лечи щаб-лекаря Белоцветов”.

  Една аристократка, Салтикова, която имала няколко хиляди рубли, природата я лишила от коси, затова си имала нарочен белберин, който да й туря изкуствени. Но за да не би да се разчуе това, тя държала тоя белберин три години заключен в един долап. Когато той побягнал, Салтикова се оплакала за това право на императора Александра. Всичко това се е вършило по закон, никой нямал право да се оплаче против тия зверове. Някой си Мамонов, който венчавал своите робини, като държал в едната си ръка камшика, а в другата – невястата за косата, направили му бележка. Той пише на московския генерал-губернатор: “- Крепостните (робите) хора, които се намират в моя дом, аз никога няма да престана да ги наказвам телесно. Това право, да бием с тояги нашите крепостни, е свързано с политическото съществувание на нашето отечество”. По само себе си се разбира, че тия хора, които са били по-долни и от кучетата, които са били венчавани с камшик, на които жените и дъщерите са били вземани на таин, понякога се бунтували, не против държавата, а против чокоите. И какво е излязвало? Клане, бесилка, набивание на кол и унищожение на цели окръзи. “Тия наказания са невероятни”, говори сам поетът Пушкин в своята история на бунта. “- Едни набивали на кол, други обесвали за ребрата на куки, някои разсичали на четири, на останалите прощавали, като им отрязвали само носовете и ушите”. Княз Реприн, който бил натоварен да погаси бунта, говори в един приказ: “- Селяните за своето съпротивление против войската на Н. И. Величество са наказвани със силата на оръжието, и са предавани яко изверги, злодеи и престъпници на огън и меч; техните тела, които справедливо са издъхвали от тяхното богопротивно престъпление, не са достойни за погребение заедно с общите верноподаници. Те трябва да се заравят в особена яма, и да се тури надпис: “- Тук лежат престъпници против Бога и царя и помещика …” и пр.

  Салтичева, пак помещица, която от злоба е рязала циците на своите робини момичета, а после ги е пекла да ги яде, 21 пъти е била предавана на съд и все делото се закривало. Друг един барин, купил две кученца, които дал на подая на една селянка. Но понеже те я хапели, тя ги хвърлила в реката. Баринът я смазал между две дъски сутринта, после я бил всеки ден. Наказали го с духовно покаяние … Когато русите завладяха Малорусия, която “Т.К.” казва, че така трябвало, т.е. да я освободят, имало 44 960 свободни домове. Екатерина ги намалила в няколко години на 4 000 (Соловиев, XXVI том, 39 стр.). Само тя, Екатерина, е обърнала в роби 6 678 000 души. За заслуга само, че й помогнали някои от придворните да стане царица, тя подарила следующето число селяни-робове: на Потемкин – 25 000; на Завадовски – също 25 000; на Зорача – 13 000; на Корсакова – 4 875; на Лонски – 25 000; на Зубова – 13 000; Само в един ден, на 18 август 1795 година, тя е раздала 10 000 души подарък. Английският посланик от Петербург писал по това време на своето правителство: “- Хазната на Екатерина е пуста, но селяните са още много”. Хора като княгиня Дашкова, приятелка на Волтера, и като Карамзина, авторът на “Бедната Лиза”, и те са владеели по няколко хиляди робове, и те са ги продавали като кучета.

  Но стига, доволно е и това, което сме извлекли от съчиненията, печатани в самия Петербург. Онова, което описваме, се е вършило повечето в настоящия век. Сега положението не е такова, няма рязание на цици и други, но робите, гладни и голи, съществуват още. Ако руският крак стъпи някога в нашите райски земи, то нашите полета и плодородни места няма да ги владеят български стопани, но руски стопани. Тогава българският народ ще опита какво значи робство, което той не е и сънувал даже във времето на турците. Руското робство е нещо нечуто и невидяно. Зверовете турци никога в ума им даже не са минували тия зверства, които са били узаконени в Русия.

  Прочее, ние ще да пребием пръстите на подобни мазници като П. Каравелова и компанията му, които излизат да хулят гнуснаво във своя шпионски вестник, че Русия била нам що си и нам какво си, и трябвало да й отстъпим. Нека издайникът на българската корона отстъпи със своите си дечица, ако му е толкова мило. Но Русия ни освободи, ще да ни се каже. Да, но тя освободи и татарите, и черкезите, и бухарците, и поляците, и грузинците и много още други. Ако тя ни е освободила, то е било само за това, за да ни тури на гърба нов самар.

  Колкото за това, че България нямало алъш-вериш, то нека българските търговци поискат сметка от Петка Каравелова – защо той ги хвърли в тая криза, защо той размърда мирното княжество, като му издаде държавната глава?

  Из “Непознати страници”, Захарий Стоянов, стр. 117 – 123

 9. ЗА БЛАГОЙ

  Благо, това е предговор на Захари към статията на Георги С. Раковски “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”. Издадена е като отделна брошура през 1886.

 10. Нещата загрубяват в България. Какъв път виждате вие хора, защото аз вече се отчайвам…

 11. @Николай Димитров, ако има някой който ясно и явно да показва икономическата ни зависимост от Русия преди и след изборите това са ДСБ. Доколкото си спомням дори пуснаха рекламен баннер във Facebook страницата си по-време на изборите за тази цел. Ама нали все десните са виновни а не тези които са безродни продажници. Между другото и Зелените са доста будни по-този проблем: http://worldtodaybg.com/2013/07/14/зелените-протестиращи-главният-вра/
  Така че както виждате настина линията тука не е дясно и ляво. А кой е патриот и анти-патриот (не смея да ги нарека русофили защото те и такива не са).
  Проблем е именно това че преписваме тази вина на тях без дори да се интересуваме от техните послания (макар че вината винаги трябва да се търси в извършителя). Другия проблем е изкривеното ни мислене като например да гласуваме за ГЕРБ че видите ли ДСБ (или Зелените например) няма да влязат в парламента. Еми сега като не влезнаха по-добре ли е?

 12. Наистина ме е срам от това, че има такива българи, които продават собствената си държава и народ. Но ние сами сме си виновни. Вече 23 години след падането на тоталитарния режим у нас комунизмът продължава да не е осъден като престъпен режим (нека да благодарим на една определена партия за това). “Бивши” комунисти (пиша го в кавички, защото такова нещо като бивш комунист няма) и техните рожби са пуснали толкова дълбоки корени в политиката и бизнеса, че на човек му се струва невъзможно да ги изкорени. Не е само БСП виновна за положението, въпреки че екс-БКПто винаги е било във власта дори след 89-та година. Пръкването на ДПС, чиято единствена цел е разединяването на нацията на етническа и верска основа, съществуването на Атака, която допринася за разединението подето от ДПС и опитите на псевдо-демократични партии да управляват като например така наречения реформаторски блок, в чийто челни редици стоят хора, които са допринесли с много за падението на нацията допълват общата картина, която е поставена в рамката на вечната антипатия и краен песимизъм по български.

  Българите са родени да робуват. Колкото и цинично да звучи това и въпреки съществуването на изключения от общото правило, това е факт. От 681г до ден днешен повече от половината си съществуване българската нация е била управлявана от външна сила – Византия, Османската империя, Русия, САЩ и прочее. И колкото повече робуваме, толкова повече свикваме с оковите също като животно, което е било в клетка прекалено дълго време и е забравило какво е това свобода. Не знам как ще се оправим…Не знам.

 13. “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”Русчук, 1-й Март 1886 г.З.СтояновИз предговора към статията на Георги С. Раковски “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”, публикувана във в.”Дунавски лебед”, 1859 г.0 Захари Стоянов, статия “Русия и българската криза” пише: “С безобразните си военни действия през 1804, 1807, 1828 и 1854 тя опожари страната, погуби населението и в крайна сметка я остави на произвола на поробителите. Трябва да се отбележи, че тези войни не се вдъхновяваха никога от интересите на България, чието име не бе дори произнасяно. Не е ли Русия тази, която разруши градове като Свищов, Русчук, Силистра, Сливен, Стара Загора, Разград, Варна и т.н.” Коментар: Разгледана в по-широка перспектива, тази политика на Русия към България (а и не само към нея) е “дообогатяване” на панславизма, същността на който се изразява главно в непризнаването на отделни славянски нации и тяхното разглеждане като различни групи от един и същ народ, предопределен да се обедини под скиптъра на руските императори. Точно в този дух е прекроена и цялата история на българо-руските отношения.

  “Всяко тържество на България е смърт за Русия”, пишеше в един брой на “Русь” покойний екзалтиран славянофил Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество. “Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях?”… пишеше същий тоя Аксаков на княжеската прокламация към българските солдати, в която се казваше: “Вие, синове и потомци на Крума и пр.”

  Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях?”… пишеше същий тоя Аксаков на княжеската прокламация към българските солдати, в която се казваше: “Вие, синове и потомци на Крума и пр.” Виждате доколко е жесток бил горещий славянофил. Негова милост желаял, щото ние да се не обърщаме към нашето минало, да заместиме името на Крума, и Симеона с Иван Грозний и с Екатерина Вторая.
  Захарий Стоянов
  Кой въстана срещу нашето свещено дело – съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой подучи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация?

 14. Кой унизи и се подигра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин – Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете” – Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Никсолая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче”. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е !” – Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.

  И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне
  Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа, калугер излиза дьрзостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръсния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам, то трябваше да му предложи горните въпроси, изложени начело на нашата статия.Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място. Това учение трябва да се продължи дотогава, докогато в Петерсбург царствува Александьр III

  Защо московците не са десет или петдесет милиона? Колко любезно ще си решим и наредим аладжака!…

  Захари Стоянов

 15. На 18 април 1871 г., Дякона пише писмо на войводата Филип Тотю:
  “Българите, ако се бяха повлекли след четите, щяха да допринесат полза на руския цар, … щяха да си изгубят най-добрите юнаци, в ръцете на които стои българската свобода. Пък тогава нека отсвирюва България до един век още. Това така доказвам на нашите родолюбци, щото да престанат ония бърборения. С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам 69-то (1869 г.), единият препоръчан от одеските българи за добър помощник на българите, пък не излезе така. Уловихме няколко шарлатанлъци и хайде – отдето е дошъл. Кога стане нужда, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.”

 16. “О, руси, о, братя славянски,
  защо сте вий тука? Защо сте
  дошли на полята балкански
  немили, неканени гости?…”
  Кой е и къде е учил въпросният автор?

 17. Поздравления на г-н Инджев за статията и на коментаторите,които показаха страниците на Захари Стоянов.Може да ги намерите в Гугьл,аз лично сьм ги чела в старите архивни книги отпреди повече от 100г. сьс стария правопис.Наи-силно впечатление ми прави Раковски и много пьти сьм препорьчвала да се прочете.Историята се повтаря,защото руските апетити кьм Бьлгария никога не са спирали.Всичките ни велики дейци на националната ни революция-Раковски,Левски,Ботев,Ангел Кънчев,Волов,Захари Стоянов и т. н. ясно посочват руските имперски интереси и политика като пагубни и наи-вредни за България.
  В сегашната ситуация комунистите,чиято власт винаги се е крепяла на руския комунизьм и руската подкрепа като отплата за предателството им на род и родина,винаги са играли,играят и ше играят предателска роля за България.Притесни ме въпроса на г-жа Красимира Вълчева-какъв път виждаме.Мисля ,че със сигурност посоката на верния път е първо сваляне на сегашното предателско управление на държавата ни,избори и свикване на Велико Народно Събрание за нова конституция,която съвсем ясно да определи демократичния,самостоятелен път на българската държава.Не знам дали си спомняте изказването на Путин преди години,че кокошката не е птица и България не е държава.Не мога да разбера как може да не се обидят,и да не реагират на това презрително ,грозно изказване нашите политици.Оттук следва и необходимия въпрос доколко са български политици?Това,което се прави в момента е чисто предателство на националните ни интереси и работа във вреда на българския народ.Нарича се престъпление и то е наказуемо.Защото предателите на България трябва да бъдат наказани,а не да управляват.
  Българската политика трябва да бъде самостоятелна и в интерес на българския народ.И тук е мястото да подчертая,че е необходима огромна работа на ниво история,култура,духовност,за да се спре промиването на мозъци и поддържането на тежки заблуди у населението.Истината ни прави свободни и към нея трябва да се стремим,да я търсим и откриваме.Ще завърша с изказването на Захари Стоянов,че всеки успех на България е смъртоносен удар за Русия.

 18. Тъжно ми е да го кажа но дори нови избори няма да ни помогнат. Резултата предварително е ясен и той се вижда от последните няколко народни събрания. Дпс и Бсп са винаги вътре а другите партии са просто за заблуда, да привлекат заблудените гласоподаватели мислещи си, че гласуват за нещо ново и ще има промяна. Тъжно е но с демократични средства няма няма изход от този омагьосан кръг.

 19. @TENKO – Не ми се ще да превръщаме този прекрасен блог в говорилня, но явно не сте ме разбрал правилно.
  Това, което правят анти-русофилите е крайно недостатъчно. Крайно НЕДОСТАТЪЧНО!!!
  За ДСБ не съм отварял дума, но все още си спомням кой даде единствената ни рафинерия на руснаците и пропусна да навре комунистите там, където им е мястото, при условие, че разполагаше с пълно мнозинство в Парламента и огромна обществена подкрепа. Невероятно тъпо пропуснат исторически шанс!
  Що се отнася до гласуването: защо, ако не ми се гласува за някого трябва да гласувам за комунистите от ГЕРБ? Това е много ограничено мислене. По-скоро бих гласувал за Бирената партия, отколкото за нискочелите разклонения на БКП.
  @ Иво Инджев – много съжалявам за превръщането на блога ви в арена на тъпи форумни препирни, но се обиждам, когато някой ме изкарва ГЕРБ-аджия. Изобщо, защо, ако някой отказва да гласува за Костов (и това не съм декларирал, гласувам винаги вдясно), трябва да е непременно привърженик на ГЕРБ?!?!? Не разбирам подонби съждения.

 20. До Drs. A. und I. Bakardjiev:
  И тогава и сега колко много КОЙ? И тогава и сега отговорът все е облечен в руска рубашка.
  Силно се надявам Радан Кънев и всички в РБ да четат г-н Инджев!

 21. Чудесна статия на Иво Инджев. Обаче сме обречени. Защо? Защото ние не знаем какво искаме. Да, определено имаме представа какво не искаме, но не знаем какво точно искаме. Погледнете простестите. Смехория! Кой протестира така?! Сутрин, преди работа, отиваме пред Парламента, пием едно кафе, викаме “уууу, боклуци, марш”, мятаме 2 домата и спокойни отиваме на работа. Вечер, прибирайки се от работа, минаваме по същия път, мятаме 10 домата, бием два часа барабани, крещим “аааа, боклуци, разкарайте се” и се прибираме разтоварени вкъщи. Как става тази работа? Какво е това? Всичко друго, но не и протест. Ако човек протестира срещу нещо – това е защото не е съгласен. Всеки протест е проява на неподчинение. Не може да протестираш седейки, лежейки или ядейки. На никого не му пука, че протестираш гладувайки. Единственият начин за протест е стачка. Повсеместна, всеобхватна. Спира се всякаква работа, блокират се линии, пътища. Производството спира. Спират и парите. Да видим тогава другарите дали няма да се изнесат на прибежки. Ама не, ние обичаме сигурното. Да си протестираме, ама да си получаваме и заплатите. Няма как да стане! Тук е или, или. Или ние тях, или те – нас. Няма средно положение. Затова смятам, че нищо няма да променим. Русия ще си разиграва пешките тук, ще ни взима офицерите, конете, топовете, ще ни подмени царицата и ще сложи свой цар тук, в земите ни. А ние ще гледаме, както най- го можем това, ще цъкаме с език и ще се питаме “що стана, та не вечерахме” ?
  Ясно е, че Орешарски не става. Ясно е, че и Бойко не става. Нито Местан, нито Волен. А ясно ли е, че няма решение? Ясно ли е, че няма нито една партия, нито една политическа фигура (както обичат да казват журналистите) , която да си струва? Ясно ли е, че всеки един човек, имал взимане – даване в последните 25 години в политиката е гнил в душата си, корумпиран, покварен и за чеп за зеле не става?
  Как искаме нещо да постигнем с такива хора? Няма как. Защото те са част от нас. Защото ние – това сме те. Ние, българите имаме един – единствен проблем. Много сериозен. Вижда се лесно, ако застанем пред огледало. И за този проблем, за съжаление, няма решение.

 22. До САШО:
  Хей, червенушко, това за Византия, Османската империя и Русия го знае. Нещо не си спомням кога и как сме робували на САЩ. Да имаш под ръка исторически факти или актуални аргументи? Да осветлиш неориентираните като мен кога сме следвали политиката на САЩ, в каква зависимост (суровинна, енергийна, финансово-икономическа или военна) са ни поставяли някога американците и какви негативни последици е понесла страната ни в резултат на това?
  Не се прави на “умряла лисица”! В този блог на евтини пропагандни номера не кълвем.

 23. чета този форум редовно и за съжаление се отчайвам все повече защото това което виждам е по вече от отчайващо всички протести са само в София в провинцията няма нищо в провинцията всяка икономика е унищожена живота е спрял защото хората ги е страх за препитанието им предприятията са унищожени няма нищо и който има някаква работа срещу мизерно заплащане не смее да мръдне защото ако го изгонят ще гладува е как в тая държава да просъществува човек

 24. Перфектен анализ!
  В отговор на последното изречение от последния цитат ще кажа, че ГЕРБ с продажничеството си и дебелашките изказвания в стил бай-им-тошо оклепаха думата “Европейско”!
  Остава да се анализира, оцени и изговори колко точно в пъти е по-опасна Русия за България, да се приемат адекватни закони, да се скъса с тоталитарните мрежи от ченгетата на ДС и да се въведе като водещо понятието ЦИВИЛИЗОВАНОСТ: комунистическите методи на сабтаж, грабителства и убийства в името на получаване на власт и богатства по нечестен път, продължаващи и до днес, са варварство! То е тъждествено равно с руската политика! Вършенето на работата с усърдие и перфекционизъм, спазването на законите и изповядването на хуманизма като висша ценност е осъзнат избор за пътя към стндартите в цивилизования свят! Целият цивилизован свят!

 25. Към Сашо:Чети Сашо,чети!Започни най-напред с Паисий Хилендарски.Знае ли човек и чудеса стават.Може и да се освободиш.Пък тогава се заеми с политически анализи.
  Към Георги Станоев:
  “И пак не ви мразим(не крия:
  обича ви още народа);
  но любим и свойта свобода,
  стократно по любим я ния.

  За тоз кумир ние се бием
  и с чужд, и със близък упорно
  и НЯМА НИЙ ВРАТ ДА ПРЕВИЕМ
  ПРЕД НИКАКВО ИГО ПОЗОРНО!”

  Лабораторията за управление на риска-България е създадена.Да пожелаем на нейния Ръководител,на нейния екип и на себе си УСПЕХ!

 26. Уважаема г-жа Чушева, нека бъдем точни: “…всеки успех на България е смъртоносен удар за Русия…” не са думи на Захари Стоянов, а на “славянофила” Аксаков!
  “ “Всяко тържество на България е смърт за Русия”, пишеше в един брой на “Русь” покойний екзалтиран славянофил Аксаков…”

 27. Убийствена статия,както и повечето коментари,иска ми се повече да мислиме всички за общото и различното в ужким десния Р Блок.докато в него са хора като Кунева,Д.Вьлчев и доста други подобни ,а се отхвърлят хората от ГЕРБ и СДС какво искате да стане.цацата ли озъбена или конституционните мижитурки ли или наЙ И овчев гавазите да не изреждам боклука до края ще си разиграват коня и ще ни разединяват ,та Сери Гейчо баща си преименувал за да надупи на Съветския си ка путин а ние само си ги псуваме е да и публично,явно само с това не е достатъчно, нужно е обединение за България и напред,

 28. @Zuyo

  Изxoдът e прoгpaмeн кaбинeт нaчeлo c Иван Kocтoв. Ho тpябва вcички дa cмe yбeдeни в тoвa, зa дa cтане фaкт.

 29. @Николай Димитров, и вие не сте ме разбрал. Извинявам се ако съм ви обидил не съм искал до постигна това. Исках да кажа да не вменяваме вина и да не търсим отговорност на тези които не са виновни. Очевидно различието ни произлиза от това кого намираме за виновни. Това е и другото което исках да кажа че не става дума за делене на десни и леви дори на русофили и русофоби. Тук въпроса е на тези които “отглеждат олигархия или цензура, или злоупотреба с институциите” срещу всички останали. Също така се надявам да не възприемате споренето по тези теми като нещо ненужно, срамно или досадно понеже мисля че и това е цел на съвременните ни будители (като г-н Инджев) да привлекат вниманието ни по тези проблеми. А както знаем в спора се ражда истината.

 30. “Тоз,който ни освободи,той ще ни и пороби”

 31. Васил Милославов
  Прав сте.Благодаря за корекцията.Всъщност Захари Стоянов цитира Аксаков,като аргумент в полза на своята теза.
  Още веднъж,благодаря.

 32. Някои не неща не се променят от Вазов насам. И луд умора нема, само се поти.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.