Мораториум като крематориум

На 14 юни наглостта на властта провокира българските граждани, опитвайки се да натика в гърлото им Пеевски.

Гражданското общество, задушавано методично години наред, не само даде признаци на живот, но изригна, отхвърляйки задушаващия парцал.

Днес, с гласуването на невъзможния за преглъщане от ЕС удължен мораториум върху продажбата на европейска земя в България, българският парламент повтори 14 юни, но в европейски мащаби и контекст.

Някой ще остане на улицата.

Този път това няма да са непременно обичайните българските демонстранти, поставени сега в неудобното положение да бъдат обвинявани в „чуждопоклоничество” от триумФирата, БСП и ГЕРБ.

Двуличният триуФират даде фира по европейска линия чрез триумфа на антиевр(оп)ейската „Атака”, чиито депутати направо танцуваха казачок в пристъп на русофилски патриотизъм от факта, че се превръщат в законодатели на евразийския план за откъсване на България от Европа.

На улицата ще се окаже Сергей Станишев, изритан като пес от шефския му партиен пост в ЕС, споходен в това отношение ( рано или късно) от “десния” Борисов, когато десногледите в Брюксел осъзнаят на кого са заложили.

Този удължен мораториум е като крематориум за онзи къс хартия, който ни присъединява към Европа- огън, на който си грее ръцете Путин, чиито поданици вече са изкупили стотици хиляди имоти в България.

.

42 мнения за “Мораториум като крематориум”

 1. Господин Инджев,

  може ли да обясните по-подробно защо този мораториум е антиевропейски? Какво влияние и каква връзка би имал относно руското пазаруване на недвижими имоти? И защо изобщо е имало мораториум, щом е против европейските ценности?

  С уважение
  Максим Мартинов Недков

 2. Преди повече от двадесетина години, лидера на ДПС Ахмед Доган (Меди Доганов) се произнесе, че “пътят на България към Европа минава през Босфора”? А сега Гражданите за Европейско Развитие на България, потвърдиха с гласовете си в НС, че “пътят на България към Европа минава през Азиятският Департамент” (въпреки членството ни в ЕС и НАТО)??? За БСП и Атака е ясно, че пъпната им връв е вързана точно там.Може би, на г-жа Чушева и други нейни привърженици ще им стане ясно, защо герберите не могат да бъдат част от Реформаторския Блок, и че от тях не могат да се очакват никакви реформи и промени в политическия живот в България!!

 3. Според мен сближаването на Герб с Атака напоследък и гласуването на абсурдния мораториум идва да покаже, че Герб се явява на поправителен изпит пред Русия за да бъде качен отново във властта. Нека да припомня,че Герб падна от власт с помоща на метежи режисирани от руската агентура, след като макар и половинчато отказа да подкрепи АЕЦ Белене. Сега явно са решили отново да спечелят доверието на Путин приемайки предложението на агентурата му от Атака. В Москва могат да бъдат доволни от това как “леви” и “десни” в България се борят кой е по-по-най в раболепието си пред Путин.

 4. Пaрлaментът днес зaкри Републикa Бългaрия кaто демокрaтичнa европейскa държaвa и я провъзглaси зa НРБ (Нaроднa Републикa Бългaрия или държaвa Нa Ръ Бъ нa зaконa).

 5. Позволих си да препубликувам в блога си (за да стигне и до читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ, книжното издание на моя блог) този текст на г-н Инджев, снабдявайки го със следния

  КРАТЪК КОМЕНТАР ОТ МОЯ МИЛОСТ: Изцяло споделям тезата на г-н Инджев. Просто защото казва самата истина. За жалост, точно така стоят нещата – както пише той…

 6. Ха , Много интересна ситуация ! Струвами се , че някой , някого цака . Рано е за коментар , поне за мен де !.

 7. Здравейте,
  Не вярвам Станишев да се окаже на улицата. Както и Борисов не се оказа там, а продължи да се радва на вниманието и благосклонността на ЕНП.
  Този мораториум ни връща години назад, но последствия за виновните няма да има. Вчера в парламента се извърши преброяване на представителите на БКП – 171 човека. Цялата ГЕРБ, цялата Атака и част от БСП.
  А иначе право на собственост върху поземлен имот няма нито един чужд гражданин. хиляди руски и израелски граждани притежават недвижими имоти, но не притежават земята, върху която те са построени. Сега действащото законодателство не въвежда ограничение по отношение на чуждите граждани за притежаване на имот освен поземлен такъв. Този път мисля, че не сте написал почти нищо вярно.

 8. Много ми е “интересен” този мораториум,който позволи изкупуването на не малко българска земя от руснаците.Изглежда е избирателен-за руснаци може,но за европейци не може.Явно са решили,че руснаците са изкупили достатъчно имоти и сега трябва да се удължи мораториума,за да се отблъснат вероятните европейски инвеститори или купувачи.Нямам нищо против управляващите да изгорят като политически субекти в Брюксел,но се страхувам,че ще повлекат държавата ни след себе си.Може би това е тяхната цел.И залъгват населението с някакъв патриотизъм,който всъщност е предателство на българските интереси.Сидеров отдавна зомбира с крясъците си за “колониално” робство,което визира изключително спрямо ЕС,но за руското колониално робство не се допуска дори мисъл.Отдавна подозирам,че целта им е излизането на България от ЕС и НАТО, и присъединяването ни към евразийския Путиновски проект.И за тази цел развихрят все по-силно предателското русофилство.Хората трябва да разберат,че те “пазят” земята ни за руснаците.Това е истинския смисъл и цел на удължения мораториум.

 9. За всеки полуграмотен българин е ясно, че гласувания вчера мораториум ще доведе до големи парични санкции срещу България, които ще платим. Парите, обаче няма да излязат от гласувалите народни представители “патриотари”, а от нашия прокъсан джоб. До кога ще ручаме жабетата, питам?

 10. @Adrian

  Абсолютно точно, Кремъл много перфидно подбира актуалния фаворит сред българската си агентура. Был гоцэ сырыщныка- его уже нет-докладва товарищ посол Исаков. А агентурата стръвно се стреми към фаворизирана позиция пред кремълското начальство. С БСП и АТАКА е ясно- целта обаче е да бъдат най-покорни руски маши разни номинално “десни” и “европейски” партии (жив в Москва е приятният спомен за Софиянски,който си беше всъщност Московски).

 11. И още нещо: “патриотизмът” от АТАКА и ГЕРБ май никакъв го нямаше, когато поднесоха Камчия на тепсия на московския мафиот Лужков! Няма го и днес, когато скоро по Черноморието от Дуранкулак до Резово ще се появи надпис “БОЛГАРАМ И СОБАКАМ ВХОД ЗАПРЕЩЕН!”

 12. Към Н.И.

  Написал съм преди всичко, че удължаването на мораториума скарва България с ЕС и това радва сърцето на Кремъл.
  Това, че не можете да го проумеете или не Ви харесва, е Ваш проблем , но не прави тезата ми невярна.
  Колкото до бъдещето на Станишев и Борисов, предстои да видим как ще им се отрази в Брюксел фактът, че и двамата потвърдиха обвиненията на другия: че се заиграват с “Атака”, която в случая за първи път ги обединява и не случайно ликува.За което определено няма да ги похвалят. Или имате самочувствието на владетел на истината за бъдещето, твърдейки, че това няма да се окаже вярно?
  Освен това : не ми вкарвайте в мой текст ваши инсинуации. Никъде не съм написал нищо за притежаване на земя от чужденци, придобили имоти. Не позволявам никому да лъже от мое име какво съм бил написал, за да може после да ме “затапва” с опровержение на собствената си инсинуация.

 13. Като адвокат искам да отговоря на Максим Недков.

  Съгласно Конституцията на България и Договора за присъединяване на ЕС, преди това решение граждани на държави извън ЕС не могат да придобиват земя в България.

  От 01.01.2014 година, гражданите на държави-членки на ЕС щяха да имат правото да придобиват земеделска земя в България. Поради липсата на международен договор, който да твърди друго, след тази дата граждани на държави извън ЕС няма да могат да придобиват земя в България.

  Решението на НС от вчера засяга именно правата на гражданите на ЕС, произтичащи от договора за присъединяване. Затова мораториумът е антиевропейски. Това е ясен сигнал, че европейците са нежелани в България.

  Мораториумът не решава нито един въпрос. Всички чужденци от целия свят купуват земя в България сега, а и след мораториума, като регистрират в България дружество с капитал от 2 лева.

  Всеки, който купува имот в чужбина, си дава сметка, че ако съседите му са злонамерени варвари, то той няма да може да използва спокойно имота за целите, за които го е купил. Следователно, мораториумът цели да прогони европейските граждани от България. По-малко търсене означава по-ниски цени. Следователно, мораториумът обслужва олигархията, както и руските интереси да изкупуват земята (чрез регистрирани тук дружества).

  Мораториумът е звучен шамар върху репутацията на България (ако й е останала някаква репутация и без друго).

  Мораториумът е приет с решение, а не с промяна на конституцията. Това е по-нисък по правна сила акт от Конституцията и Договора за присъединяване. Следователно, той може да бъде обявен за противоконституционен от КС.

  Това е стъпка срещу по-нататъшната интеграция на България в ЕС и следователно заплашва бъдещето на България като част от ЕС.

  Договорите трябва да се спазват (“Pacta sunt servanda”). Това е древен принцип и той е основа на взаимоотношенията по целия свят, не само в Европа. Ние демонстрираме, че сме далеч по-зле от Африка, което отново обслужва само мафията. Защо го приеха това решение? Въпросът на господин Недков е основателен, а отговорът – притеснителен.

 14. Всички са наясно че това е кьор фишек. Очаквайте след като ДПС сезира контитуционния съд чрез президента мощна атака срещу Росен Плевнелиев. Ще бъдете свидетели на поредното му обругаване и протести от страна на Атака.

 15. Много силни думи използвате и прибързани заключения правите. Обаче да поживеем, пък да видим…..стру ва ми се, че нещата не са толкова ясни за сега

 16. Поне си показаха черно-червените души наяве.ГЕРБ тотално се озъби на европейските ценности и се доказа пред олигархията, която го крепи.Руския интерес е България в Евроазиятския им пъкъл.Но няма да мине тарикатлъка им пред Европа.А и от нас зависи да ги спрем да унищожават принадлежността ни към ЕС и обвързването ни с Русия. Презастроеното Черноморие се оказа добре дошло за истинската руска пета колона, защото колкото и да им се доказват българските предатели, не им вярват много .

 17. „…удължаването на мораториума скарва България с ЕС и това радва сърцето на Кремъл!“
  Според мен, по-точно от това, едва ли би могло да бъде казано! Иво, пак си в десетката, колкото и да не ми се иска този път да си прав! Жалко, наистина. Аз дори не мога да го повярвам, че така лесно и бързо се случи тази простотия наречена със звучното „лукановско“ име – мораториум. Но това, че за пореден път се изложихме пред демократичния свят, струва ми се не е цялата беда. Ще си позволя да нахвърля още няколко щриха върху мрачната картина, по която ще заплаче отново изстрадалият ни, но неимоверно прост народец. Когато утре изтрезнее, разбира се!
  Бедата от тази глупост идва от фактът, че в момента земята „принадлежи“ на т.н. кооперации – арендатори. Не е тайна, че в 90 % от случаите председателите на тези кооперации са бившите председатели или някакви началници от бившите комунистически АПК-та! Реално те владеят българската земеделска земя. Обработват я, засяват я и …продават реколтата. Най-масовата земеделска дейност у нас е зърнопроизводството. Лично аз съм се занимавал с този въпрос и какво открих. В северна Бг например, средногодишно рентата плащана на истинския собственик на земята от арендатора варира в последните 10 години между 12-14 лева на декар до 22-26 лева на декар (в най-плодородните и субсидирани години). Субсидията обаче, е около 24-28 лева на декар (има се предвид сумарно и според годината)! Реално излиза, че рентата, която арендаторите изплащат на членовете на кооперацията винаги е малко под…субсидията. С други думи, въпросните арендатори, както вече казах това е бившата АПК номенклатура, ползват нашата земя…безплатно! Като своя! Е, при това положение съвсем естествено е, да нямат желание да си харчат парите за да я изкупуват, нея земята! За какво да си дават парите за нещо, което реално, „де факто“ си е тяхно! По тази причина в Бг, за разлика от другите бивши соц. страни не се случиха двете НАЙ-ВАЖНИ НЕЩА В АГРАРНИЯ СЕКТОР, а именно: комасацията и борсата на земята!!!От същите тези червени, колхознически „кръвопийци“, всъщност зависи ЦЕНАТА на земята! Те не купуват, щото си я имат без пари и…съответно ПАЗАРЪТ го „няма“. Ето затова и заради нищо друго, декар Бг земя струва по-малко от горивото в резервоара на луксозният джип шофиран от синчето или щерката на арендатора земеделец! Подобна престъпна политика е възможна само и единствено в една неевропейска страна, страна, в която цари хаос, невежество и простотия, страна, в която властва съветският азиатски манталитет на измамата и заблудата! Страна, в която няма правосъдие и ред и в която властва тоягата на силния, страна, в която просташкият и елементарен популизъм е основен политически инструмент манипулиращ с лекота местният елкторат! И още нещо! Живота ме срещна с някои представители на „едрите БЪЛГАРСКИ земевладелци! Между тях видях хора, които са ужасяващи негодници. Не мога да си представя, че от Франция или Германия би дошъл човек, които е 1/100-на лош и зъл от тези боклуци. Казвам го защото това, че са българи, тези негодници, е последното нещо на този свят, което би ме стоплило!
  В заключение ще кажа още, че съм дълбоко убеден, че немалка част от ДНЕШНИТЕ „земевладелци“ ще започнат да „изкупуват“ чрез какви ли не далавери земя, на нищожни цени. След 8 години тези същите спекуланти на БЪЛГАРСКА земя ще я продадат с 2000% или 5000% печалба на чужденци – други гешефти! И така, след още някое десетилетие наистина няма да има БЪЛГАРСКА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ! Тогава за лицето, боклука Сидеров за бате ни Бойко и Станишев никой няма да си спомня!!! Само ще се чудят бъдещите поколения на нашата, днешната ни простотия и…ще ни проклинат!

 18. До МАКСИМ НЕДКОВ:
  Прочети написаното от RANGER и ако и след това не ти се изяднят нещата, бягай да се лекуващ!

 19. @RANGER
  Уви,абсолютно сте прав! Само дето се опасявам, че тази процес ще настъпи не след “някое десетилетие”, а досто по рано. Позицията на Атака бе ясна, но тази на “подгряващите трупи” от Герб и БСП е образец на политическо самоубийство. Сега след почти незабавното осъждане на България и налагане на санкции, Атака се обзавежда с удобно обяснение “защо сме зле”. От там до изваждането ни от ЕС (и НАТО) остава само необходимото технологично време. Милион и половина българи ще останат “на запад”, а ние тук, ако речем да видим деца и близки ще висим по цели нощи за визи!

 20. забавянето продажбата на земя на чужденци цели само едно нещо – местните олигарси да изкупят земята от бедните собственици на безценица – 50-100 лв. кв/м. След време кой знае може да я продадат на братушките си двойно и тройно по-скъпо.
  Не виждам друга причина за този мораториум.

 21. До G,

  Благодаря за подробния коментар и конкретните отговори на въпросите ми. След вчерашната ударна новина и последвалата статия в ivo.bg имах нужда от някои разяснения.

 22. Благодарност на RANGER за разясненията.За мен беше изключително важно осветляването на въпроса от гледна точка на реалните факти.Поради факта,че съм градско чедо,нямам връзка с истинското състояние на българското село.Надявам се повече хора да прочетат този коментар.Как българите ще се върнат към земята при такива условия?!Оказва се ,че земята е отнета от народа от същите,които са извършвали с оръжие “колективизацията”.Нашата страна спешно се нуждае от радикални реформи във всички области и българските земеделски земи,и българското село трябва да са в първите най-жизнено важни за държавата въпроси.

 23. “Този удължен мораториум е като крематориум за онзи къс хартия, който ни присъединява към Европа”
  Забележете, че именно тези партии, които си приписват заслугата, че са вкарали България в ЕС са тези, които правят всичко възможно да го изкарат от там. Може би е по-точно да кажа “тези политически сили”, защото ГЕРБ формално не бяха родени, но по-голяма част от тях и самият им електорат си бяха част от “БСП & електорат – ООД”. Така, че на демагогията краката са къси и както казвате, господин Инджев, най-сетне ЕНП “може и да осъзнаят на кого са заложили”.

 24. ЕКСПЕРТ,
  целта е много повече от печалбата била тя и десетократна. Целта е европейската ориентация на България! Не си правете и не създавайте у хората илюзии. Защото това, че някои ще станат по богати за сметка на други може да се преглътне от повечето но вкарването ни отново в евразия е доста по-неприятно. Атака не внася предложение за Мораториум за кяра на две-три десетки едри собственици – бивша номенклатура на БКП. Те имат по солиден гръб!

 25. Има ли съмнение у някого, че ГЕРБ е една чисто проЕВРАЗИЙСКА “партия”, каквито са и останалите три в сегашния парламент?

 26. Не разбирам с какво ще помогнат на бедните българи европейците ако имат право да купуват земя. Ако идеята е да се повиши цената на земята няма как да стане защото по горе беше обяснено че никой не би я купил ако може да продължава да плаща тази ниска аренда. Ако европейски фирми искат да правят земеделие в българите те и сега могат, но не искат, явно е че става дума за нещо нямащо нищо общо със земята.

 27. Vsichki do edin v parlamenta sa bezrodna, ruskopoklonna izmet, v tova chislo GERB! Ako Botev i Levski mozheha da vuzkrusnat shtiaha da ni zapliuat che sme si pripoznali vehce napulno dobrovolno novi tirani – RUSNACITE. Smiatam che i te biha zagubili vsiaka nadezhda v svoite potomci i biha emigrirali ako biaha sred nas dnes, tananikaiki si razbira se Narodee…?, Narodee…?, Narodee……

 28. Земеделието и животновъдството, когато се развива на свободен пазар, произвежда независими от държавните санкции хора. В БГ няма да има комасация и свободен пазар на земя, защото в противен случай много бързо ще бъде сформирана критична маса от свободни икономически субекти, които почти веднага ще се обединят в партия. Земеделците, но истинските, а не текезесари разни, са нещо, с което ДС не може да се справи без мащабни репресии, а сега точно не е удобен момент за репресии – НАТО, ЕС и прочие пречки. Изобщо сега никакви репресийки не могат да се пуснат в действие, а това за ДС си е чиста финансова загуба. Заради тези ЕС и НАТО сега ДС плаща !!! на мръсниците – представяте ли си?! Пречат им пустите ЕС и НАТО.
  Затова една по една тези пречки трябва да отпаднат, а дотогава земята в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не трябва да се дава на трудолюбиви хора, независимо дали са българи или разни други. САМО НА НАШИ и само на сигурни. И на руснаци, ако проявят желание да помогнат с някоя и друга рубла. И ето как този мораториум бие два заека с един куршум – хем не може да се развива модерно земеделие и животновъдство, хем се прави важна крачка към отцепването на БГ от ЕС. Продължението също е много благоприятно за ДС – ако КС отмени мораториума, ето ти повод за силна антиевропейска кампания. Искат да ни изкупят за жълти стотинки и прочие… Това е много тъпа теза, но в БГ ще мине без проблеми. Не напразно “образователната” система произведе толкова идиоти. Ако пък КС не отмени мораториума – ЕС сам ще ни помоли да си затворим границите и да вървим на майната си, тоест към Москва или към Истамбул. Вероятно няма да е толкова директно и ще стане постепенно, но да ви кажа честно (лични наблюдения) в ЕС народите на поне 27 държави ще си отдъхнат, ако БГ си скъса присъединителния договор. НА косъм сме и такива мораториуми само отежняват положението.

  Спасявайте децата!

 29. @с.борисов
  Съгласен, това е изконната цел на продажните ни политици и крайната им спирка от където се надяват да започне светлото им бъдеще, спор няма, всичко друго са само стъпки в тази посока.
  Дано не стане!

 30. Днес много ми хареса един лозунг,който млад протестиращ носеше по време на шествието срещу Орешарски: “Долу ръцете от свещената българска земя !(Тя е на Путин!)”

 31. Чудесно, г-н Инджев, поздравления! С малко думи да каже толкова актуални и неопровержими истини може само лидер като Вас в мисълта и словото. И аз като всички тук читатели още след гласуването на депутатите имах същото мнение за абсурдността на поредното им глупаво творение. Е, няма друго спасение, освен ветото на президента. Май остана само тази институция, на която можем да вярваме и която трябва да браним.
  Защото тези, които мрънкат за земята всъщност си продадоха душата.Те са неспасяеми!

 32. Към Дончо Тончев, Прав сте този път ГЕРБ сгафиха много и според мен! Не знам какви са истинските им подбудуи, защото не ги казват. И изобщо цари пълно мълчание в медиите, като изключим този пртст в раната забит яко от Иво Инджев! Има само едно изказване в Сливен от Десислава Танева на страницата им в Интернет от 23, 10, 2013:”ГЕРБ изрази желанието на народа и българските земеделци земята да остане национален ресурс” Прочетох само началото и спрях да чета повече:
  “Българската земя е национално богатство и тя трябва да остане в ръцете на гражданите…От ГЕРБ успяхме! Защитихме достойно националните интереси на всички българи, като гласувахме в подкрепа на предложението за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя в България от чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г.! Убедена съм, че това беше очаквано не само от нашите симпатизанти, но и от всички българи”
  Както се казва нямам думи! Все едно е писано от Атака. Или по-скоро от една и съща дърпаща конците централа. Отдавна не бях срещал по-рафинирам популизъм напомнящ само на “образците”, които пълнеха някога “Работническо дело”! И това от името на привържениците и симпатизантите на ГЕРБ! Тези кооито го правят от немай къде с единствената мисъл да хранят някаква надеждица за Европейско бъдеще за спазване на закони правила и договорени поети задължения! И кои са тези наши “земеделци” в момента е много добре пояснено от прекрасния коментар на RANGER, чест и почитания за него! За мен най-голямото престъпление на тоталитарния режим у нас е отнемането на земята от нейните стопани. Това не стана никъде другаде в източния блок освен у нас и резултатите от прехода са прако следствие. По – голямо и от избиване на културния и интелигентен цвят на нацията. Защото нов цвят ще порасте и се отгледа, но нова земя няма откъде да дойде! Само да добавя

 33. Пак натиснах погрешен бутон! Извинявам се и да допълня по-горното!
  Само да добавя едно сравнение: Земята напоена с потта и кръвта на дедите ни, земята за която “брат брата убива”, земята на Ботев и Левски, тази плодородна земя днес аструва на квадратен метър много по-малко от същото парче най – долнокачествен мокет! Има ли по голямо престъпление от това? Обърнете внимание на корена на дуната цена – ценност! Това ни натрапи на нас тоталитаризма приравнявайки ни на средновековните руски мужици – роби, които нямат и понятие за тези неща! Има ли по-голямо престъпление от изкривяване на ценностната система на хората? Нима точно това не води до обезверяване, опростачаване, очалгаряване! Не сме вече капсулиранио в затворената тоталитарна система и не може едни цени на труда и земята да са регулирани, а други, на продуктите пазарни. Не може у нас заплатите и цените на земята да са 10 пъти по-ниски. Това веднага ни прави 10 пъти по-бедни и животът ни 10 пъти по – трудев. Това е геноцид, както и да го извъртат популистки нашите “политици”! Надявам се, че този мораториум няма да мине и ще бъде санкциониран от КС. Предполагам, че има други “сметчици” зад него от рода на тактиките с вотовете на недоверие. Но тук става въпрос за игра с огъня! И ако от ГЕРБ си правят някакви глупави сметчици не правейки разлика между стратегия и тактика този път ще се опарят доста. Гарантирам им, че ако има реалнио последствия ще трябва да са нблагодарни много ако само се разминат с 10% спад на популярност и не последват участта на НДСВ.

 34. Допълнителна информация за арендаторите.

  В по-голямата си част съвременнните български арендатори са напълно фантомни фирми. Фактите за това са както следва:
  – неясна собственост на кооперацията;
  – няма точен адрес на управление на арендатора. Това само по себе си не дава възможност при евенуални претенции от страна на собственика на земята да поиска корекция по арендния си договор,защото не може да изпрати писмо с обратна радписка до адрес който е “Стопанския двор на село…..”
  – няма твърди анганжименти в договорите за аренда за изпращане на минимална рента.Всичко това е оставено на добрата воля на арендатора.
  – Под въпрос е какви данъци плаща арендатора към държавата за своята дейност. Това само по себе си го поставя в условие на привелигированост спрямо другите стопански субекти.

  Поради тези причини задно с тази посочена от RANGER в България бе създадена мощна система за кражба на земеделските собственици.

  Комунистите скъсаха връзката на земеделеца с собствената му земя СЛЕД 1944 Г и в резултат на това го принудиха да я напусне. Сега ние сме отчуждени от нея. В същото време с законодателството касаещо обработката на земя ,бившите комунисти днес ежедневно крадат от земделските собственици тяхното бъдеще като:
  – принудиха техните деца да отидат да работят в чужбина.
  – чрез ниски ренти поддържат бедност в селските райони. Това само по себе си води до ниски цени на земята и гарантира бъдещо увиличаващо се придобиване на собственост на ниски цени в неограничени мащаби.
  – този процес на отчуждение ограничава създаване и съществуване на реална земеделска партия,такава каквато е имало в България преди комунистическия режим.

  Бог да пази България !

 35. ranger,
  подписвам се с две ръце под твоя пост! Това е самата истина. Левски го е казал “Който ни освободи той ще ни пороби”. Е комунистите след 1944 “освободиха” дядо ми и стотици трудолюбиви селски труженици от единственото ценно имущество което бяха създавали десетилетия с много труд и пот, разбиха живота им а през последните години внуците на онези боклуци налапаха земята в обезлюдените български села (резултат от създадените ТКЗС-та)ще я изкупят от наследниците за да стане тяхна!
  Връх на наглостта!!!

 36. Решението на парламента е не само популистко, то е безумно.

  И все пак, ако в ролята на единствен защитник на европейското (на думи и публично пред всички) се изявява Местан и ДПС, то това е най-малкото отвратително.

  Всеки играе игра и търси някакви дивиденти за бъдещите избори, но новото амплоа на турската партия ми идва доста в повече.

 37. Мисля,че ДПС и Местан защитават нещо съвсем друго.Не зная точно какво,но техните действия винаги имат по-далечна цел,която се оказва не добра за България.Засега съм сигурна в предизборния им макиаж.Голямата част от електората им са земеделци.ДПС също е крупен земевладелец.Мисля,че защитават европейската позиция,защото тя им е по-изгодна.Направили са си сметката,сигурна съм.При агентурната ДПС нищо не е случайно.

 38. Проблемът със земята , особено земеделската, която по самата си дефиниция определя ,че се използва единствено и само за ЗЕМЕДЕЛИЕ, а не за застрояване, е много комплексен и сложен.
  Основният двигател за всяко развито земеделие е ТЪРГОВИЯТА с произведените земеделски продукти.
  И това поставя с изключителна острота въпросът – КАКВО,КЪДЕ,КОГА и КАК да произвеждаме?
  Защото преди 20 години имаше СИВ , и тогава произвеждахме ПРОМИШЛЕНИ количества НИСКОкачествени продукти, на БЕЗценица за гладният,огромен и непретенциозен “пазар” на СИВ, основно за СССР.
  Бяхме в положението на земеделска колония, познато от времето на колониалните империи 15-20 век.То затова и беше “национализирана” земята, за да се построят АПК-арските плантации.
  Нищожните цени ,които благоволеше да ни даде “големият брат”, не позволяваха никакви смислени инвестиции в нови земеделски технологии, цени които бяха дори под себестойността.
  Тези монополно ниски цени и принудиха правешкият “стратег” да се заеме да “гради” индустрия, и то не каква да е , а ТЕЖКА.Векове след всички други идустриалноразвити Т.Живков се зае да доказва , че земеделската от векове България може да развива нискосебестойностно земеделие ИЗХРАНВАЩО СССР, и да развива паралено с това НИСКОсебестойностна тежка идустрия, която да “покрива” ниските приходи от неефективното земеделие , тип колхоз и АПК.
  Е не може да развиваш две НИСКОсебестойностни сфери от икономиката и да не последва закономерен фалит.При това фалит и в земеделието и в индустрията , едновременно!
  Затова и фалиралите НЕработещи “комбинати” сруващи десетки милиарди при построяването им, не сруваха и стотна от вложеното при скорошният им фалит.
  А през това време в свободният свят се развиваха какви ли не земеделски технологии, и вредни, и екологични, и всякакви.
  И особено важно за нас, е че докато бяхме в СИВ, на световният пазар се настаниха нови играчи, нямащи традиции и име ,като земеделски производители.Същото стана и в индустрията , където ни заместиха също страни от третият свят.Но те работеха за себе си , като играчи на свободният пазар, а не като нас за колониалният СИВ.Та така налрая останахме и без земеделският, и без индустриалният си пазар, особено след краха на СИВ.Защото дълго бяхме откъснати ,и сме откъснати от свободният световен пазар.

  Та големият въпрос сега е – как да си намерим платежоспособен ПАЗАР(не като СИВ), на който да изнасяме? И то преработена на българска територия земеделска продукция с висока себестойност.
  Защото никой няма да дойде да купува земя в България, ако не може да си върне инвестицията?
  А няма ли пазар на земята, цените й остават НИСКИ.
  Дори и сегашните онбашии, завладели огромни площи земеделска земя само я превръщат в безплодна пустиня, а не в угар. Или пък изнасят НИСКОсебестойноста суровина за чуждите преработватели.Които също нямат интерес да се повишава цената на българската земя,както тукашните “арендатори” с АПКрско-колониален тип суровинно,НИСКОстойностно “мислене”.

 39. П.П. Допуснал съм фактологическа грешка,като по-горе съм писал онбашии,докато правиното е дериБЕИ.
  За което се извинявам!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.