Ре(к)ториката на ректора

“Участниците в акцията днес са “много малко” и работят против интересите на това, което искат в декларацията за качествено образование, окупирайки най-голямата аудитория в Софийския университет. Те затрудняват обучението на колегите си, защото лекциите, които се провеждат в нея, не могат да бъдат преместени в друга зала.
Това заяви пред БНР ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев.
Аз ги попитах всъщност защо не реагираха веднага след решението на Конституционния съд. Те замълчаха, трябвало им време за подготовка. И аз им казах, да, ама защо тогава бяхте на море?, каза още ректорът на СУ.
Това е фракция на една сравнително малка група студенти. Това е група, която традиционно е много чувствителна към недъзите на обществото. Страхувам се, че в момента не са избрали правилния начин и правилното място да протестират, твърди Илчев.
Много повече студенти, отколкото тези, които са окупирали, са против акцията в момента и това говори, че тя не е подготвена добре, каза ректорът на СУ.” (OFFNews)

От уважение към алма и нейната матер не бих казал, че става дума за изява на един ректум на университета.
Но че изказването на ректора на университета е назадничаво- нямам съмнение.

Вникнете в тази назадничавост и ще видите докъде е напреднала аргументацията на властта, част от която очевидно се чувства ректорът.

Напреднала е до същото, с което се отбраняват управляващите срещу онези, които не искат да бъдат управлявани от тях: несъгласните с протестиращите (срещу властта на ректора ), според ректора, били „много малко”.
Освен това, реториката на ректора упреква протестиращите студенти за други грехове, изтъкнати от подобни „ректори” преди него: че протестиращите не само са малко, но и имат следните, повдигнати от други еректорални фактори сред контрите срещу протестиращите срещу властта:
-Повечето (студенти) не протестират. С други думи, има непротестиращо мнозинство в съответното общество- точно както непротестиращите българи са повече от протестиращите в София и това окрилява (ди)ректорите на държавата, които биха се впечатлили само от масови гладни бунтове на квалифицирано мнозинство мизерници, готови да изядат живи гражданите, които имат какво да ядат.
– Протестиращите студенти не само са му малко на ректора, но и направо са бавно развиващи се заради липсата на моментална реакция срещу решението на Конституционния съд в неговите очи- очи, които дават ухо какво се „говори” по въпроса.
-Недъг на протестиращите студенти, според ректора, е, че те са традиционно чувствителни към недъзите на обществото.

-Протестиращите студенти, макар да са му малко, предизвикват страх в своя ректор с това, че не са избрали правилното място да са протестиращи. Подразбира се, че би трябвало да окупират малка аудитория – вероятно след молба, писмено разрешение, академичен съвет и други с(ъ)ветски процедури по съгласуване на свободата с началството.
– Протестиращите студенти предизвикат страх в своя ректор също и поради това, че не са подготвили акцията си добре, както се „говори” нейде около ректора.
– Протестиращите студенти- и това е вече ректален шут на ректора, са уличени от него в „ходене” на море и мълчат като ректум, когато ректора ги пита да си признаят това престъпление.

Ходене по мъките има в коя ли не управленска сфера у нас, но този пример за мъчително аргументиране на един ректор надхвърля познатите низини в областта на тези величини.
Уж независимият ректор на независимата институция буквално повтаря всички основни тези на контрапропагандата на правителството срещу протестиращите срещу него българи, използвайки едно към едно ре(к)ториката срещу демонстрантите като малцинство, което имало нахалството дори да ходи на море.
Такъв ректор, който се е сговорил с властта, заслужава да бъде пратен на планина, където да си преговори поговорката „сговорна дружина, планина повдига”, принизявайки авторитета на университетската автономия до равнището на една доста първична партийна организация.

28 мнения за “Ре(к)ториката на ректора”

 1. Предлагам наместо да пращаме ректора на планина, да го наградим с орден Стара планина с оглед заслугите му към запазването на парламентарното статукво.

 2. “Аз ги попитах всъщност защо не реагираха веднага след решението на Конституционния съд. Те замълчаха, трябвало им време за подготовка. И аз им казах, да, ама защо тогава бяхте на море?, каза още ректорът на СУ.”
  Тъп въпрос зададен от “умен” Ректор.
  Коментарите са излишни.

 3. Ректорът,Иван Илчев,историк,би трябвало да познава българската история,предполага се?В двора на Биологическия факултет на бул.Драган Цанков години наред се мъдри голям камък(паметник)на агрономите борци против “капитализъма и фашизъма”,с петолъчка.В същото време няма дори една зала именувана на Джон Рокфелер,чиято фондация спонсорира строежа на това архитектурно бижу на арх.Овчаров 1928г.Черна неблагодарност,какво очаквате от ректора?Проф.Токушев,потомствен комунист,в Русе има улица,на името на баща му,също борец против “капитализъма и фашизъма”!Разбира се няма паметник или плоча на преподавателите в СУ репресирани,някои дори убити, след 1944г.Позор за българската академична общност!

 4. Болшевиките имат само едно разбиране за света – БОЛШЕВИШКОТО!
  Но “другарЯт” “ректор” НЕ е добре не само с аргументацията(болшевишка)си, но е много, много ЗЛЕ и с МАТЕМАТИКАТА(УВИ!),и то с най-елементарната – ИЗБОРНАТА!
  Същите болшевишки НЕзнания се проявяват и от днешната “БОЛШЕВИШКА” коалиция , която е началник на болшевика-ректор Илчев.
  Думата “больше”, от ПРИродниЯт им език -БОЛШЕВИШКИяТ , означава П-О-В-Е-Ч-Е , ПОВЕЧЕ, т.е. на изборите за теб би трябвало да са гласували НАЙ-малко 51 процента от ВСИЧКИ избиратели ,за да се наречеш ПОНЕ полу-болшевик, а за да си “нормален” болшевик ти трябват 60, 70, 80…. ПРОЦЕНТА от всички избиратели.
  Но фактите от ПОЛУ-изборите на 12 май 2013г. показват ДРУГО, от тях е видно ,че сегашната “БОЛШЕВИШКА” коалиция е МЕНШЕВИШКА(от “меньше” – в превод “по-малко”), защото е получила САМО смешните под 20 процента от ВСИЧКИ избиратели на ПОЛУ-изборите ИМ!
  Е не може “другарю” “ректор” Илчев, след като си получил по-МАЛКО от 20 процента , на предизвиканите от САМИяТ тебе предсрочни ПОЛУ-избори , да се наричаш БОЛШЕВИК.Дори и другарят ВИ началник Путин си “заработва” ПОНЕ 51 процента, за да се нарича ПОТОМСТВЕН болшевико-КаГеБист!
  Така че толкова по спора – кой е бил болшевик и кой меншевик – протестиращите или МЕНШЕВИШКАТА тройшевистка коалиция!
  Аман от болшевики, вече 100 години напаст!

 5. Същия този Ректор даде разрешение в СУ червените реставратори да славят непрежалимата им Людмила Живкова. Той пита будните студенти защо са закъснели с реакцията си а не пита голямата част от студентите защо още “спят”…достоен слуга на олигарси и мафия, достоен син на баща си червения проф. Илчо Димитров.
  Както е написал Захари Стоянов през1883г “тежко на тази страна с такава младеж” по повод нахокването от чорбаджията (който през “турско” е пратил потеря да избиват четата на х. Димитър) на младежи осмелили се да го критикуват…

 6. Още като прочетох изказването на този, този, този… хм…все едно…да не падам на неговото ниво…

  Та мисълта ми беше, стана ми тъжно…

  Значи, такива са “академичните светила” в България…

  Как да уважаваш такива “хора”?!

  Явно те не разбират, че високият пост задължава, и че уважението трябва да се заслужи?

  А иначе отдавна е казано: “Като си тъп, поне си мълчи, за да не ти ли личи много”

  Но, уви, за пореден път се убеждавам, че в нашата изстрадала територия (!!!) академичната титла обикновено върви с житейско СКОТОумие, духовна нищета и болезнена сервилност към управляващите. И тези хора са призвани (???) да помагат в развитието на бъдещето на нацията?!

  Направо се изненадвам как изобщо са останали мислещи, прогресивни студенти в нашите университети. И забележете, в случая с лекциите на Токушев става дума за студенти по право – ключов момент за държавността! Ако утрешните прависти днес се държат като овце, и безропотно попиват токсичните гадости на този “титан” на правото, то какво хубаво да очакваме от бъдещето?

  Не знам дали малката прогресивна част от студентите ще успеят да се преборят сами с мнозинството от преподаватели-соц-динозаври, защото това явно е доминиращата ситуация в нашите университети.

 7. Какъвто ни е ректора , такова ни е и образованието – ТЪПО и КОМУНИСТИЧЕСКО ! ! ! .

 8. И изказването на проф Токушев – председатела ма КС , след окупацията на аудитория в СУ , е трагично .Оправдава се с това, че решенията се вземат от мнозинство.Но човек с дисертация, оправдаваща решенията на Народния съд , как да не защити и куманоидите, поставили го за това председател.Браво на студентите.Не може да се преподава “право” от “криви” съдии.

 9. Отново г-н Инджев е “хванал бика за рогата” – разграничаването на ректора от студентите е престъпно!

 10. Колеги, вижте какво намерих в коментарите под статията
  http://www.mediapool.bg/%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BD%D0%B5%D1%8F-news201781.html

  Ректорът на СУ в схема за източване на десетки милиона от ФНИ с фалшиви
  рецензии

  http://www.scribd.com/doc/116409415
  http://www.scribd.com/doc/116409421

  Десетките милиони получени от Илчев са осигурени с три рецензии, първата е
  силно отрицателна, заради несъответствиетето между слабата научна програма
  и огромните финансови претенции, втората е написана от човек без научни
  степени и звания, т.е. няма право да рецензира, а третата от специалист по
  машинно инженерство, смехотворно предвид хуманитарната тематика на
  проекта. Обърнете внимание на огромните средства за командировки и
  заплащана на екипа и то още за първата година.

  http://www.scribd.com/doc/116409728
  http://www.scribd.com/doc/116409760
  http://www.scribd.com/doc/116409860
  http://www.scribd.com/doc/116409895
  http://www.scribd.com/doc/116409933

  Проектът не е даден по времето на Хорозов, а по времето, когато управител
  на ФНИ е бил един от зам-ректорите на СУ сега, Анастас Герджиков. Това е
  един от трите големи – по над 30 млн лв (реално раздадени по 25 млн)
  проекта от сесията през 2009, класирани без конкурс – т.е. с по един
  кандидат, без широко разгласяване. Освен този на историческия факултет на
  Илчев, другите два са на ТУ (тогава ректор е приятелят на Албена Вуцова) и
  на Медицинския Университет.

  От доклада на експертната група на Хорозов:
  http://sci-society-bg.eu/sites/default/files/docs/Doklad_fond_2008_2009_Full.pdf

  “Конкурс “Университетски научно-изследователски комплекси”. През 2009 г. в
  този конкурс са раздадени 75 млн. лв., което представлява 55% от 136 млн.
  лв., разпределени във всички конкурси през 2009 г.”

  Според едната от приведените тук рецензии за проекта на Илчев получените
  точки по един от показателите са под допустимия праг. Рецензентът счита,
  че планираното финансиране е неоправдано високо, сметнато на човек – 65000
  лв на човек за командировки и орг/участие в конференции; а има и перо
  лични възнаграждения също с 5 цифрени суми на човек… Безумно много
  прахосани пари – а става дума за докторантско у-ще в хуманитарен профил…

 11. Жалко, имах друго мнение за Ректорите на Софийски Държавен Университет “Св. Климент Охридски”.

 12. Mr Инджев пак е нанизал една бисерна огърлица. За съжаление малко са тези, които ще я видят и оценят.
  Готов съм да участвам във финансирането на книга – сборник с бисери от блога “ivo.bg”. Финансирането може да се организира като “crowfunding” ( http://en.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding )

 13. Prekrasno ste go kazali/napisali, G-n Indzhev! Silata na peroto vi niama ravna. Shapka vi svaliam otnovo. Tova e to REKTUMA kakto prekrasno ste go kazali, shto uchi novoto pokolenie. Nishto dobro ne chaka tazi nacia chiito deca sa ostaveni da se hraniat ot produkta na fekalna sistema….

 14. Възпитаник съм на СУ”Свети Климент Охридски”.Бях негова студентка в последните “официално” години на комунизма.Не мога да бъда безразлична към осакатяването на СУ.
  Присъединявам се към протестиращите студенти,които са затворили зала”Киселинчев”/272 аудитория/.Призовавам всички възпитаници на СУ да направят това.Призовавам всички студенти на най-старото висше учебно заведение в България,дало на родината ни и на света големи учени,да се присъединят към своите колеги.Да поискат освобождаването от длъжност на ректора,който със срамотната си подчиненост и услужливост към сегашните властимееши,е позор за СУ и за неговия патрон Свети Климент Охридски,за плеядата големи българи,учили и преподавали в Алма Матер.
  Обръщам се към всички: Да подкрепим студентите!

 15. Академици, професори, доценти, университети – никой не ви иска, децата и техните родители бягат от вас като дявол от тамян; за 20 години 100000 (сто хиляди) да избягали от вас да учат в чужбина, НЕ ВИ ИСКАМЕ !!!

 16. Така е, когато ректумът, вместо да си стои на мястото и да си работи по смученето на водата и оформянето на фекалиите, се цани за поста на глава…

 17. @Георги Велев

  Трябва да го наградим и за това, че не плаща на Топлофикация – към 25 000 000 лв. дължи! А ние будалите – да си плащаме…

 18. Винаги съм мислел за Университета като за единна институция, която всеки трябва да уважава и която трябва да възпитава и да бъде чувствителна към проблемите на обществото. Независимо от девалвацията на ценностите във висшето образование, която е толкова видна в последно време.
  Но щом “главата” вече мисли различно от “тялото”, значи нещо наистина не е наред. Жалко!!!

 19. Сaput rectum iri ruinas

  или … гъз глава затрива.

  Много гадно се чувствам, щото и аз бях на море…

  Ето защо постоянно повтарям – спасявайте децата. Тези ректумори правят неизлечими метастази в невинните деца, превръщат ги в невежи патриотари и в крайна сметка обезсмислят живота им. Спасявайте децата!

 20. Да, обясненията на ректора изглеждат глупави. Всъщност много от обясненията на БСП изглеждат глупави, а всъщност те изобщо не спадат към ниско интелигентните партии. Защо ли е така? Според мен отговорът е прост – тези им послания са насочени главноо към техните симпатизанти. Не ги е грижа дали ще изглеждат тъпо или абсурдно пред привържениците на сините или гербаджиите примерно, дори и пред европейските посланици. За тях е важно това ядро от няколкостотин хиляди сляпо червени избиратели да получат Някакво задоволително обяснение. Пък за още народна подкрепа ще му мислят в по-добри времена.
  Не зная дали съм прав, но това е единственото обяснение, което ми идва на ум за нелепото понякога поведение на БСП.

 21. Спомени. 1968г. м.април или май. Във Варшава, по настояване на съветския посланник е снето представлението на пиесата Dziady. Студенти правят седяща стачка. В течение на един-два дни, те са подкрепени от колегите си от университетите в цялата страна с окупационни стачки. Гарант на студентите от Ягелонския университет става краковския епископ Ян Войтило.
  Друг спомен. В навечерието на студентския празник е убит от хулигани, мисля си че и досега срещу им няма последвало възмездие, студент. На другия след празника ден, в коридорите на Техническия университет в София подслушаните от моя милост разговори между младежите бяха само на теми кой как и къде е прекарал празника, колко и какви питиета са изпили, кой каква мацка е забил или какви готини момчета имало в компанията и нито дума за зловещото събитие. Какво ли щеше да се случи ако това бестанало в Полша. Окупационна стачка студентите правиха и през 1990г. и доколкото си спомням нито една от политическите партии влизащи в СДС не ги подкрепи. Е, тогава следва ли да се учудваме ида негодуваме срещу настоящето на милата ни Родина? Настоящето нашетохи на поляците е просто следствие цялостното поведение на тези два народа. Впрочем има ли в България народ или само население.

 22. От уважение към алма и нейната матер (не) бих казал, че става дума за изява на един ректум на университета… 🙂

  Чудесно попадение! Поздравления!

 23. Блестящо, г-н Инджев! Съмишлениците ставаме все повече и вярвам, че само студентите, когато всички се надигнат и ги подкрепим, тогава ще разтурим тези отровни седянки на политическата порнография в Народно събрание!

 24. Стопанската академия в Свищов какво чакат!!? Или си нямат техния токушев – другаря величко адамов, дето обслужваше “завеждащия личен състав” на съдебната ни система – т.нар. Красьо Черния и неговата любовница – чалгаджийката Магда??! Заради такива като величко адамов свищовската академия стана синоним на корупция и плагиатство и там най-много трябва да протестират! Съжалявам ги тези студенти, на какво ще ги научи още отрано този човек – да нямат лице да си покажат дипломата! Жалко за парите дето родителите на тези студенти дават, може би те си мислят че в България хора като величко адамов са модел за успех и се надяват техните деца един ден да се радват на „постижения” като неговите?

 25. А този, иначе почтително изглеждащ ректор на СУ, точно обратните съвети им даваше на студентите си по време на речите по празниците – да бъдат смели, да “чупят стени” и рушат стереотипи, да променят света и т.н. пожелания, а сега какво: окупацията нещо не го кефи, защото излиза от протокола! С такова лицемерие автоматично губи доверието на 90% от студентите си, поне да не се беше плюнчил толкова в тогата си на подиума, защото сега ще стане и за смях! Умните хора (за какъвто уж минава той!) казват “голяма хапка лапни, голяма дума не казвай!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.