Стриптийзът на столетницата на пилона на “Атака”

Противно на завета, оставен ни от Тодор Живков, да се снишаваме, докато попремине бурята ( перестройката), реших да поизчакам докато студентската буря набере сила, за да видя, дали, кога и как ще се изявят същинските субекти на властта, срещу които младежите протестират. Тези субекти обаче толкова са се снишили като верни последователи на своя бивш вожд, че направо пълзят нейде под прага на публичността.

Обикновено, дори от средите на самата БСП, гълчат с приятелски огън Орешарски заради прекалената му мълчаливост. Този път обаче си размениха ролите- Орешарски промълви нещо като готовност за диалог с протестиращите студенти, докато партийните ментори на безпартийния ни премиер никакви ги няма.

Когато някой, толкова важен за държавата, която управлява чрез излъченото по неговата воля правителство, като Станишев или Местан, мълчи като риба цяла седмица по най-бурния политически проблем, бременен с разрастване на кризата, долавяме вмирисване на държавата откъм главата.

Мирише на страх, предизвикал неделната агресия срещу студентите в Софийския университет.

Междувременно партийните ръководства се опитват да приложат още веднъж тактиката на презрителното пренебрегване на проблема, който се надяват да отмре от само себе си. Този номер го приложиха на гражданските протести с войната си на изтощение срещу демонстрантите в София, оставени да си викат колкото си искат на принципа: вие си крещете, ние пък няма да ви чуваме- ха, да ви видим докога ще ви стигне ентусиазмът в пек и студ, докато ние си седим в климатизираните кабинети.

Триумфът на тази тактика, нейният петолъчен връх, беше топката, която им подаде уж големият им враг Борисов, за да му вкарат очаквания гол. С появата си на протеста край парламента на 4 септември той им даде най-после толкова желаното от тях доказателство за тяхната любима интригантска теза, че протестите са в негова угода и под негово ръководство дори.

Самият Станишев тържествуващо обяви тогава началото на края на гражданското публично негодувание след този вододел, знаейки отлично, че голяма част от протестриращите действително не желаят да бъдат употребявани от Борисов по никакъв начин ( именно поради това им го навираше в очите като техен ментор). Ключовото обвинение на Станишев, чието ехо кънти и днес от рупорите на проправителствената пропаганда, е, че в началото може и да е било справедливо да се протестира, но постепенно протестът се политизирал и опорочил: разделяй и се смей!

Само че май все по-малко им е до смях- грейналата напоследък усмивка на Орешарски също се оказва кратка комета.

Вместо да затихва, протестната студентска енергия се разраства и мълчанието на главните субекти на властта в лицето на Станишев и Местан вече не излъчва обичайната надменност. Защото нямат полезен ход и това е видно- ако заклеймят протестите, ще ги радикализират още повече, а да ги одобрят би означавало да мажат въжето, на което ще ги „обесят” собствените им партии.

Пазят „радиомълчание”, както се казва на военен език по отношение на опитите да бъде заблуден противникът. Разчитат обаче на пропагандата да им свърши работата и не се гнусят това да бъде ГПУ ( Главното пропагандно управление), медийната машина на същия онзи Пеевски, който им подпали червеното килимче като символ на управленската им наглост.

Впрочем, една държавна медия не само не изостава в пропагандната война срещу противниците на властта, а направо се е превърнала в пътеводна петолъчка, в национално ефирна бухалка на управляващите.

По този повод мнозина питат: редно ли е държавният радиомикрофон да бъде окупиран безцеремонно от моноспектакъла на екстремисти, пледиращи час по скоро България да се сдобие с крайна левица ( понеже нашенската, която ни управлява през по-голямата част от демократичното ни лутане им се вижда недостойна да запълни нишата на левичарството).И да не се чудят, ако утре демонстранти се появят под прозорците на размахващия тази бухалка, който явно има протекцията да се държи така, сякаш БНР му е бащиния.

Значи окупацията на държавно платения радиоефир от журналист на държавна заплата с данъците на гражданите е в реда на нещата, докато окупацията на автономните от държавата университети била противозаконна?

Ако не се криеше като партизанин, на когото Сталин още не му е заповядал да хване гората, Станишев трябваше вече да е отговорил на въпроса каква е разликата между политизирането на гражданските протести от 4 септември с появата на Борисов и сегашното политизиране с червено-кафявата атака срещу протестиращите студенти в Софийския университет миналата неделя, предвождана от червения депутат Борис Цветков и един съветник на червен депутат.

Мълчанието по този въпрос издава признание за политизирането на контрапротестите, за което малцина са се съмнявали, но вече няма как да бъде отречено.

Самият депутат Цветков и подрастващият червен политик под негово командване може би могат да се „оправдаят” с идеологичeския си плам срещу окупацията ( не и на Уолстрийт, разбира се- нея аплодират със сигурност). В този смисъл те могат да бъдат заподозрени в нещо като „безкористност”- в агресивност от сърце. Но няма как същото да се отнася до доведените за целта на агресията и разминалата се на косъм физическа разправа мутри и медии.

Няма как да повярваме, че станахме свидетели на безплатно упражнение, на обикновен неделен фитнес на едни ученолюбиви студенти по юмручно право- толкова по въпроса за подозренията, че протестите били платени, докато контрите, сипещи подобни обобщаващи обвинения, са безсребърници.

Всеки път, когато столетницата напусне от яд сбръчканата си кожа, това я разголва в истинския й вид. Под благовидното покривало на своята недоказана мъдрост тя крие озъбената си същност на готова на агресия и другарска бойна дружба с кафявите си колеги по манталитет.

Само това да е резултатът от студентският протест, който принуди столетницата да изневери на хитруването и задръжките си на пилона на прехода, за направи поредния си грозен стриптийз, младежите трябва да бъдат поздравени за изобличителния успех на своето начинание- незасимо дали това е била идеята им или не.

29 мнения за “Стриптийзът на столетницата на пилона на “Атака””

 1. Благодаря. Вече съм доволен. Не трябва да се уморяваме да казваме че всичко е политика в този живот. Не трябва да се срамуваме че се интересуваме от това какви ги вършат политиците. Още веднъж БЛАГОДАРЯ.

 2. Студентите, които окупираха Университета очевидно са ДОБРОТО! Дали ще успеем заедно да победм ЗЛОТО – червено-кафяво, жълто-синьо и пембено???
  Могат да ги заклеймяват колкото си искат пропагандните остриета на властта – от това делото им не става по-маловажно.

 3. На милият Местан му се ще да извика спонтанно организираните рейсове.

 4. Ще очакваме стриптийзът на Кунева на пилона на Боко.

 5. Държавната медия БНР нещо не си дава сметка, че кампанията й се финансира от същото място, откъдето се финансира и “заблУдената” студенция – от нас родителите и по стечение на обстоятелствата, нек’ви там данъкоплатци. Всички ние – нормални българи си плащаме данъците, част от тях се трансформира в държавна субсидия за обществените медии. Каквото ни е останало като пари след данъкоплащането го инвестираме в образованието на децата си, alias студенти. Те пък видите ли, протестират. На въпроса КОЙ плаща, гордо отговарям – АЗ.

 6. Чудя им се на нахалството да твърдят, че граждански протест бил незаконен. А какво е законно? Да се вие срещу месечината? И то неорганизирано, може би по-добре поединично, и без политически претенции? А може би даже в извън работно време и след получено разрешение от управляващите? Ето с такава наглост ме потресе сутринта опонентката на Люба Кулезич ( не й запомних името, но беше с пяна на устата да говори глупости )

 7. МОНИК , тук не е стриптийз клуб!!!
  Ако ви се гледа стриптийз шоу – ПОТЪРСЕТЕ СИ ПОДХОДЯЩАТА ОБСТАНОВКА и КОМПАНИЯ!!!!!

 8. Ubedih se che, v BG niama maje , a samo mijiturki i fabriki za layna!!! 23 god. “promiana” i vie tarpite tazi banda ot GADOVE BKP/BSP!!! Zashto ????

 9. към Моник
  айде да си скриеш тъпата зурла между краката `и, говедо малоумно

 10. Извинявам се на останалите,/ако ме допуснете в коментарите/,но тоя идиот не можах да го игнорирам

 11. Окупаторите на университетите студенти срещу окупаторите на властта мафиоти !

  По ирония на съдбата , днес студентите искат отговор от преподавателя Орешарски !
  Преподавателят не дава никакъв отговор , а се е наел да управлява и държавата !

  Гражданите студенти искат отговор от политика министър Орешарски !
  Политика не дава никакъв отговор , той дори не ги забелязва .

  Преподавателят Орешарски е наемно лице на мафията окупирала парламента , правителството , медиите , ……..правото на младите хора да имат бъдеще в Родината си !

  Става видимо , че такива като Орешарски , продажни преподаватели, има не малко в университетите !
  След като знаем за политиците , журналистите , магистратите , сега лъсна и падението на българската интелектуална и научна общност.
  По презумция тази най-елитна общност, би следвало в мнозинството си да е на страната на протеста .
  За съжаление , малко са преподавателите застанали до студентите , защото именно тежеста на тяхната убедителна позиция би дала нов , много по-мощен тласък за премахване на това правителство.

  За съжаление , по–голямата част от населението е незряло и студентите няма да получат необходимата мощна подкрепа за да имат резултат техните действия !

  Най-добрият съвет за младите хора е да си хващат пътя кой както може , не им е нужно да губят живота си в заблуди.
  България е една провалена държава !

 12. @ОГНЯН ГЕОРГИЕВ
  Едва ли може да бъде даден по-г
  лупав (меко казано), по-вреден (не само за младите хора, а и за България) “съвет” от този, който се опитвате да отправяте към будните младежи! И това е в пълно съзвучие с желанията и намеренията на онези, срещу които са насочени тези протести.

 13. Толкова са уплашени, че призивите за широка коалиция на БСП с ГЕРБ пак тръгнаха по БТВ и явно минаваме на план Б.Да си разпределят териториите заедно с принадлежащите им групировки.
  Прилича на среща на клановете на мафията една такава широка коалиция.И всички власти са техни.Изпълнителна, законодателна, прислужващите им съдебна и медийна.Прави са студентите.Време е за протест.Реформаторския блок да не спи.Има нужда от дясно и то истинско.

 14. За този стриптийз Станишев трябва да отговори на ПЕС.А европейските социалисти имат сериозни въпроси към него за политиката на столетницата,но сутеньора на стриптизьорката не знае какво да отговори ,мълчи и отлага.Много искам да го видя изправен пред ПЕС да обяснява стриптизьорските наклонности на ръководената от него партия.Истински ще се забавлявам.

 15. Чета ви постовете и се отчайвам все повече и повече. Какво ако правителството даде оставка. Никой от вас, толкова умни и начетени хора не казва какво следва после. Господин Инджев поне виек кажете какво следва. Аз съм песимист. Признавам си го. Ако все пак има предсрочни избори, КОЙ питам аз. Кой да вземе властта.

 16. Човек не знае има ли смисъл да упорстваме в опита си за промяна – отвсякъде ни залива стихията на азиатщина, ДС-монопол, изтърбушени ценности…

  Поредните два примера (от многото, които само през днешния ден ни предостави съдбата):

  Първият пример:
  Според класацията на българското издание на “Форбс” за личностите, които имат най-голямо значение за определянето на дневния ред на България към момента, собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е най-влиятелният българин.

  На второ място след Василев в класацията е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

  Трето, четвърто и пето място заемат ТИМаджиите Иво Каменов, Марин Митев, Тихомир Митев.

  На шесто място е Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, а на седмо – Делян Пеевски.

  Осмо и девето място заемат Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев – собственици на “Първа инвестиционна банка”.

  На десето място в класирането е Валентин Златев – “Лукойл България”.

  Вторият пример:
  Дребният доносник агент Стефан (а.к.а. Димитри Иванов) се е разпсувал отново във вестник “Сега” – НАТО и ЕС са лоши и антибългарски, бежанците са лоши и антибългарски, Хелзинкският комитет и останалите НПО в България са лоши и антибългарски. Георги Марков преди да стане сценарист на “На всеки километър” не ставал дори и за автор на инструкцията за употреба на вакса за обувки, и не е убит от българските тайни служби под вещо ръководство на съветските тайни служби, а котката му е одраскала ръката и той починал от обикновен сепсис, а гадните британски тайни служби се изхитрили да измислят небивалицата с “българския чадър”. Гадният поляк Папа Йоан Павел ІІ също е оплют, за сметка на добрия българин Сергей Антонов, който е невинна жертва, каквато са и добрите български и съветски тайни служби, жертва на империалистическо-католически световен заговор. Евреите? О, на евреите също се полага от същата помия – изнудват ни да признаем за геноцид и депортация в Македония, само за да лапнат големите обезщетения, гадовете мръсни.

  Студентите – о, да, и за тях има – необразовани, тъпи, подкупни, без ценности…

  Само бат’Джимо е велик и добър.

  —-

  Е, кажете ми, как се понася подобно извратено общество с такива извратени приоритети (справка: най-влиятелните 10 българи, цитирани по-горе, и най-интелигентния и чист като сълза интелектуалец, цитиран по-долу)???

 17. Към Теодор
  Не знам дали г-н Инджев ще Ви отговори,но можете да попитате Тома Томов и Димитри Иванов-нали те бяха предрекли,че Венцислав Йосифов ще стане кмет на София като злоупотребиха с името на баба Ванга(светла и памет).
  Антоанета Динчева

 18. Въпреки това не трябва да се отказваме,даже точно поради това.Мисля,че трябва организация на всички ,които не искат България да е управлявана от престъпници,с ясни политически искания за действителна демократична промяна .Не се ли обединим,не създадем ли политически субект,който да изразява всичко това ,което пишем,мислим и желаем,наистина сме обречени.

 19. Г-н инж. Симеонов

  Съветът ми е глупав за Вас , но той е прагматичен .
  Понеже сте инж. , както водата се подчинява на гравитацията , а насоченото движение на ел. зарядите е електрически ток ,така и най-логичното е изтичането на младите хора.
  Законите са природни , а интересът на младите и способни хора за реализация е разбираем и логичен .Добрият и навременен съвет е от полза , а който иска да го възприема.Обективността , че никой успял не се е върнал е видима .

 20. към Теодор
  Няма място за отчайване-после следва почти същото -просто сега сме в ситото, което ще се тръска и ще изтръсква всичката плява, докато не остане читавото,а това предполага здраво тръскане,доста време.
  Въпросът е да им дишаме във врата и да не отпускаме гарда,че ще се саморазправят с нас и ще закрият България
  Ето и нещо допълнително за четене
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/10/29/2169892_teche_durjaven_prevrat/

 21. към Огнян Георгиев
  Казах ви не много отдавна да
  “не вливате в сърце отрова”, а гледам с яд и удивление,че вие продължавате- но ето че и друг ви го казва.
  Чудя се обаче и не мога да реша за себе си какво ви мотивира- дали сте от перфидните подлеци, или сте просто глупав…

 22. ТЕОДОР, вие искате все някой да ви пише сценариите ли?
  Какъв сценарий искате да получите?
  поинтересувайте се какво предвижда в подобни случаи(като днешният в България),сценарият приет в много по-демократични общества от нашето, защото ние още не сме си научили урока от тези на които завиждаме!
  И за да ви го илюстрирам подобаващо ще ви припомня нашенската поговорка(“сентенция”) – “Не щъ акъл от тебе, дай ми пари!”, или перефразирано на днешният ни “преходен” диалект ,ние казваме днес на европейските ни партньори : ние не щем демокрацията(акъла) ви, дайте ни фондовете(парите) си!.
  Т.е. ние не искаме да се научим(от тях) как да си правим сами парите, искаме да ги получаваме от баламите, които ни ги дават, понеже ние сме много “по-умни” от тях, достигнали “висшата” степен – тарикати.
  А иначе надаваме кански “националистически” вой спрямо мюсюлмаските емигранти, които щели да ислямизират Европа и , които се стремели само към парите на Европа, но не и към акъла и културата й.
  Ние с какво сме по-различни от тях???
  Може би само по-тарикатлъка си?!?!?
  Или пък не?!?!?
  Кой знае?!?!?

 23. Не се ядосвай г-жа АЙДЕ ХОЛАН, защото ще излезе ,че ти си глупавата !
  И преди забелязах , че злобата ти е в повечко , не бива така да се хабиш !:))

 24. а аз пък мисля, че сте тъпа,хленчеща баба,а не мъж…

 25. ако не разбирате-да ви го кажа -вие сте подривен елемент. вие убивате куража и надеждата на тия ,дето набират кураж-затова глупако си много вреден

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.