Няма милост, има Милер

На неочаквана визита у нас пристига шефът на “Газпром” Алексей Милер, съобщиха от правителствената пресслужба. Днес той ще се срещне с премиера Пламен Орешарски, като руската страната е поставила изричното условие след срещата двамата да направят кратко изявление, без право на въпроси от журналисти.

Милер ще се види и с икономическия министър Драгомир Стойнев.

В момента България и Русия договарят финансирането на българския участък от газопровода “Южен поток”.

Първоначално София се беше съгласила да не взима дивидент от общата компания за 15 години, а Москва да финансира тръбата. ( Frognews)

Краткото съобщение за кратката визита има дълъг подтекст и той не е само в това, че руските емисари третират България като своя бащиния, на която могат да поставят условия.

Дали ще е Орешарски в София или Станишев в Сочи и в Москва, периодично им се казва на „протоколно” ниво да си знаят мястото. Историята изглежда се повтаря като „фрас” с бухалката, каквато е Милер днес в София.

В статията си „Политиката на задния (в)ход в задния двор на Европа” ( октомври 11, 2013 г.) обърнах внимание на съобщението, направено „под сурдинка” ден преди това от партийния официоз в. „Дума”, според което стартът на „Южен поток” се отлага в България с половин година ( въпреки направеното на 28 юли изявление от страна на новия министър на енергетиката Драгомир Стойнев, че закъснението щяло да бъде само 30 дни). Припомних също, че няма как да е иначе, защото проектът няма дори екологична оценка, както и разрешението на Брюксел, откъдето следят да се спазва директивата такива проекти да се осъществяват с 50 процента участие на конкурентни компании ( за което „Газпром” не иска да чуе).

Ако един нищо и никакъв блогър помни и припомня такива погребани под пепелта на нарочната забрава факти, какво остава за отмъстителния Путин, чиито указания се оказват бламирани в София!

Без да влагам в своята хипотеза каквото и да било пристрастие, започвам да мисля, че Станишев го очаква съдбата на Жан Виденов. Той беше низвергнат най-напред партийно под натиска на най-вярната част на Москва от петата колона в БСП заради упоритото му нежелание да предостави на Русия българската собственост върху тръбите за пренос на природен газ. Скандалът, при който Виденов отряза светкавично дясната си енергийна ръка Никита Шеваршидзе заради заиграване с „Газпром” през главата му, приключи с отстраняването на самия Виденов от ръководството на партията и монтирането на далеч по-сговорчивия с Кремъл Георги Първанов начело на БСП, а после и на върха на държавицата ни.

Знаейки отлично всичко това, много по-добре от моя скромна милост, Станишев има един единствен ход, ако действително иска да удържи на руския натиск: да поиска подкрепа от собствения си народ и така да докаже, че е готов да му служи. За съжаление не вярвам, че Станишев ще се възползва от тази възможност.

В противен случай БСП отново ще бъде оседлана от предпочитания от Кремъл Първанов ( чийто рейтинг дащни социолози грижливо лъскат напоследък) , защото, както се изразява познавач на котерийните борби по трасето Москва-София, Путин е „разочарован” вече от Станишев.

Оседлаването на руския троянски кон няма да е никакъв фарс, а почти буквално повторение на отработения с отстраняването на Виденов московски сценарий.

Предупредителният изстрел от Москва беше даден с назначаването на Румен Овчаров в надзорния съвет на „Лукойл”, с което, издигайки близкия си човек без съгласието на Станишев, Москва демонстрира, че му е „вдигнала мерника”. „Премерената” реакция на министър Стнойнв във в. „Труд”, според която неочакваното нахлуване на Овчаров в ключовата компания е било „съгласувано” ( намек за ролята на Москва, според мен), както и шумното мълчание по въпроса на самия Станишев, вещаеха надигането на сибирски ураган срещу лагера на сегашния шеф на БСП.

Леденият Милер идва днес в София за топла среща с Орешарски.

Ако дотук ви липса в картината ролята на самия Орешарски, който все пак формално е премиер ( докато Станишев е „само” партиен лидер), не се заблуждавайте: Орешарски също е сред избраните от Москва за игра на къси пасове. Те предвиждат разместване на играчите в енергийните лобита, сред които иска да се намести загазилият напоследък бизнес на главния спонсор на Орешарски, чийто прякор тази вечер символично ще бъде онагледен в София от доста демонстранти в Деня на будителите ( и Хелуин) с разни кокали и черепи.

Нали не мислите, че частната колекция от археологически находки на този бизнесмен се озова случайно в московския музей, съхраняващ паметта за имперското величие, където не канят без сериозна причина закъсали за пари частни колекционерчета от някаква си България и че този параван за преки контакти на най-високо ниво е бил пропуснат „от когото трябва”!

В битката за поръчки между потенциалните подизпълнители на многомилярдния руски проект „Южен поток” настъпва моментът на братоубийството и от(к)ровението. Няма милост, има Милер.

До доказване на противното можете да го смятате за недостоверно, доколкото не си говоря нито със Станишев, нито с Орешарски и няма как да проверя твърдението си от първоизточниците, но знам, че те двамата вече не си говорят ( по енергийната тема).

Не си говорят и с нас по темата-спряха да дават изявления по темата като двама снайперисти, които се дебнат кой пръв ще се покаже от прикритието си, за да отстреля другия.

Това скоро ще им проличи и публично. Когато пукотевицата започне, ще си говорим пак, ще видите!

32 мнения за “Няма милост, има Милер”

 1. Мрачна прогноза г-н Инджев.Лоша за европейска България.

 2. Не ви ли замириса на избори?
  Струва ми се, че маневрите вече са съвсем очевидни и подготовката е в пълна сила.

 3. Отново-БЛЕСТЯЩ анализ!!Жалко,че до толкова малко хора достига истината.Здраве и издържливост Ви желая,г-н Инджев!

 4. Интересна картинка се получи. Господина Оставка ходи до Брюксел. Явно разговорите там са били интересни, може би и поучителни. Вероятно се е стигнало и до сеанс въпрос-отговор. После сигурно е било обсъдено – а от тук на сетне какво ще правим и как ще го правим? Все забавни неща. След срещите, цялата информация е била подхваната от западните ветрове и отнесена на изток и хоп Милер.
  Дааааа, интересно!
  Не знам дали осъзнавате скъпи ми форумци, но в момента сме в една изключително жестока битка водена с икономически средства. За съжаление в тази битка нашите генерали са на страната на противника а нашите съюзници в момента са в позицията да са по-Българи от самите нас.
  Картинката е жалка (за нас) и се чудя до кога ще бъдат търпяни тези хора да се гаврят с нас по този начин!

 5. Предстои или в момента протича фронтален сблъсък между волята на ЕС за урегулиране доставките на енерго ресурси и доставчик номер едно – путиновия газпром и държава. Не случайно схватката е на наша територия, ако тук не пробие милер къде. И за да е пълен мизансцена подкараха и Украйна.

 6. Прави ми впечатление, че това е второто изненадващо посещение на Милер в България за годината. Първото беше в началото на Юли, когато протестите бяха във връхната си точка. Човекът е дошъл да даде инстукции, а нашите го чакат, като месия да им даде печелившите реплики и ходове. Ще видите как до ден-два Станишев, Местан, Болен и Орешарски ще ревнат в един глас назубрените реплики.

 7. Точно затова ОСТАВКА!Милер може да плаши слугите,но не и хората.Премахвайки слугите ,ще затворим вратата за господарите им.
  В същия момент ми идва наум,че БСП може да прибегнат до вариант “Соболева акция”,само ще сменят името на “Милерова акция’.И сега ако не ги премахнем от управлението на държавата,значи не сме народ.

 8. Има и един друг вариант за посещението на Милер. На поискания заем от Газпром за “Южен поток” от европейска банка, вместо три милиарда е одобрен само един и то с много условности. Т.е. пари за ЮП няма. Това е още един щрих за все по-голямата вероятност този проект да не бъде реализиран.До като не приключи разправията между Русия и Украйна, нищо по същество няма да се случи с ЮП. Така че, може и посещението да е във връзка с това, каква да е официалната позиция и да изглежда все едно е планирано забавянето.

 9. Дано само с идването на безмилер по съвместителство не гръмне АЕЦ-а, някоя и друга мина или бомба, или пък в спешен порядък не се разправят с децата ни от СУ за 1-ви ноември!

 10. Без връзка с написаното по-горе, във връзка с всичко което пишеш Иво. Честит празник, бъди здрав будителю.

 11. За това им трябват няколко руски проекта/партии/ , за да ги подменят, когато не им служат.Станишев и Борисов направиха една и съща грешка.Хем с едните, хем с другите, че да им е сигурна властта.Забравиха, че като седиш на два стола – падаш.Национално-отговорно правителство ни трябва.След като сме в ЕС би трябвало да имаме еднакви позиции поне по основните насоки.И досега доставките на газ трябваше да се диверсифицират, но нарочно не са направени, за да ни изнудва Путин.Забраниха и проучванията за добив на шистов газ.А една Сърбия, която е само кандидат-член на ЕС , вече договори с американски фирми общи проучвания и то близо до границата с България.Само на думи сме в ЕС, а на дела слуги на Путин.Дано да успеят студентите и всички, които ги подкрепяме .

 12. Ако визитата на Милер е неочквана, защо ли премиерът кандисва немедлено да го приемне. Толкова ли е неотменимо това задължение или визитата не се характеризира като съвсем неочаквана.Ако в Брюксел е имало разговор “въпрос-отговор”, дали пък в Москва нещо не са го подслушали, та така се спешиха. Напоследък “прогресивната общестшеност” орева света с подслушвателните практики на САЩ, а никой и не подпитва дали аджеба не се слухти и откъмто едната шеста на земното кълбо. Да бях Иванчо Йотата, ще кажа “отнюд”, ‘ма не съм…

 13. Сатанинската роля на Русия в нашата историческа съдба, нейното грубо и фатално вмешателство в съдбините ни и днес, е най-голямото проклятие за българския народ. Този основен фактор в съчетание с период на “слабост” на западния демократичен свят дестабилизира малка България до степен на тотална нетърпимост и конфронтация.Затова честно да си призная аз се страхувам! Страхувам се, че дълго отлаганата гражданска война, съвсем скоро може да стане реалност. Защото Аз и оногова комуто в устата все е Русия можем да постигнем съгласие чрез компромис и отстъпки за ВСИЧКО…но само НЕ И ЗА РУСИЯ!!!НИКОГА!!!НИКОГА!!! НИКОГА!!!И в този момент в ушите ми кънтят думите на Светослав Лучников: “…за разлика от чешките, полските, унгарските, румънските, словенските, словашките, сръбските и които и да са други комунисти на българските пъпът им е хвърлен там, в Москва!” Затова и един ден ще се “ударим” и или те нас, или ние тях! Повярвайте, друг изход за Бг народецът, докато Русия ни яха, НЯМА! Бог да пази България!

 14. Днес мужиците забиха поредният ръждясал гвоздей в снагата на България, с чук услужливо подаден от българските безродници – комунистите и техните мекерета от Петата колона на Русия! Колкото разбрахте, че ще идва государят Милер и ще има първа копка, толкова и ще бъдете уведомени за първата копка на БелеНЕ! Впрочем руснаците не са виновни, те като всяка друга голяма имперска сила, просто имат интерес от завоюване на територии, без значение по какъв начин и метод, проблемът е, че само по тези географски ширини се намират “родолюбци”, които да им съдействат! Понятие като РУСОФИЛИЯ не съществува никъде другаде!

 15. А представяте ли си ако беше дошъл в България представител на някоя голяма американска компания с голям дял от бизнеса си в България( то такава няма , но само си представете)и започне да привиква министър- председателя и министри на отчет и да им набива канчетата какво щеше да стане? Делянпеевските парцали наречени вестници щяха да бълват змии и гущери как сме под американски диктат , ама сега мед им капе от устата.
  Има и по- страшно- представяте ли си да го нямаше този блог- да ни крепи и да ни дава кураж и вяра , утеха и среща със съмишленици- Господ здраве да дава на г-н Инджев.

 16. @ ИВАНОВА
  “Те, нашите депутатчета, министърчета, зам. министърчета, отрочета на комунистическата номенклатура, не ги е грижа за управлението на страната. Те ходят да слухтят в Брюксел, да научат каквото могат, да се докарат пред генералите, като споделят каквото са подразбрали, а пък онези естествено снасят на началниците им в Москва.

 17. Мисля, че г-н Инджев е допуснал грешка като смята, че “собствения народ” за СерГей Дмитриевич е българският – нищо подобно! За него “собствения народ” е руският. За тази ми убеденост има безброй аргументи, включително от предишни статии на Иво Инджев, но най вече един трезв и критичен поглед върху провежданата изцяло в интерес на Русия политика. Поставете се за миг в теговото положение, само, че като министър председател на Русия, и ще се уловите, че ще правите за България точно това, което прави СерГей Дмитриевич за Русия.

 18. ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е ЗАЩО ВСЕКИ БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА ИЗПЛАЩА РУСКАТА ТРЪБА, А ТЕ ДА ПРИБИРАТ ПАРИТЕ. ДО КОГА ЩЕ НИ СМУЧАТ КАТО ДОЙНА КРАВА? ДАВАМЕ ПОВОД УТРЕ ДА ПРАТЯТ И ТАНКОВЕ ДА ПАЗЯТ ТЯХНАТА ТРЪБА. А ОБЕЩАНИТЕ ТРОШИЧКИ НЯМА ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ И ЩЕ ИМАМЕ МНОГО ДА ЧАКАМЕ С ПРЪСТА В УСТАТА. И КОЛКО ПРОТЕСТИРАТ ЗА ЯРЕМА?

 19. Ха честита ни първа заварка на Южен поток, вместо първа копка. Вече сме официално “заварени” за Русия, при това за тях безплатно за цели 22 години/уж щяха да са 15/, през които България няма да получи и стотинка.

 20. Първият, когото споменахме тази първоноемврийска сутрин в моето сечейство и на кафе с близки приятели, бяхте Вие г-н Инджев!
  Честит празник, Будителю!

 21. Драги г-н Инджев, днес е Ден на будителите, позволете ми да Ви поздравя по този повод, щото аз Ви възприемам като един от съвременните будители! Честито! Поклон пред това, което правите!

  А ето и един откъс от днешна моя статия за будителството, в която си позволих да употребя Вашето име, да ви дам като пример:

  Нейното заглавие е

  Да се разберем днес какво е: Ден на будителите ли е или е по-скоро Ден на гонителите на будителите?!

  http://aig-humanus.blogspot.com/2013/11/blog-post_9170.html

  А пък въпросният откъс от нея ето какъв е:

  … Ще дам един пример, свързан с това защо, да речем, държат един наш журналист с будителски наклонности, какъвто безспорно е Иво Инджев, колкото се може по-далеч от някоя медия? Ами ясно защо: трима Иво Инджевци да имаме в три национални медии и с тоталното господство на олигархията и мафията в България отдавна щеше да е свършено. Много опасни са такива хора като Иво Инджев с несъмнени будителски наклонности, които, имайки дързостта да говорят истината, постоянно будят заспалите, ето защо е правилно тия хора да се държат далеч от главните медии. Или да се пускат там само от “кумова срама”. Иво Инджевци не допускат, ала Вучковци, плямпала и дървени “философи”, сиреч, приспиватели, колкото щеш по нашите медии. Пълно е с такива медийни “звезди”, т.е. медийни курви, медийни парцали, угодничещи подлизурки на всяка власт, която плаща повечко и прочие водачи на един хъркащ непробудно народ, които самоотвержено го приспиват всяка минута, сакън да не се събуят повечко хора, че тогава будните ще разкажат играта на всяка узурпаторска власт. Това е положението, тия неща са близки до ума, но ги казвам, щото и за тях у нас много се лъже – и всичко се представя наопаки на това както е. И както трябва да бъда…

 22. Честит празник,г-н Инджев!Всеки ден чета блога Ви и имам надежда за България,благодарение на Вас.
  Антоанета Динчева

 23. Rusia e strashen vrag na Bulgaria. Tia shte izpie vsichkata energia na stranta kakto napravi s republikite ot bivshia SSSR. Na tova zlo triabva da mu budat otriazani rucete ako horata zhiveeshti v BG iskat da ima budeshte na tazi teritoria za decata im. Razrushavaneto na pametnika na suvetskata armia v Sofia e samo stupka nomer 1. Sledva protesti pred ruskoto posolstvo sreshtu diktata na moskva po otnoshenie na vutreshnite raboti na stranata. Ako glasa na protestirashtite ne bude chut, to sledva prekratiavane na deinostta na tova posolstvo. Smiatam che de facto okupaciata na BG ot ruskite varvari dnes chrez tiahnata 5 kolona e mnogo po-pagubna za naciata ot okupaciata na BG ot turcite.

 24. И аз Ви честитя празника, г-н Инджев, Будителю!

 25. Честит празник и от мене, г-н Инджев!
  Това е един хубав и мил български празник, който Вие с пълно право може да празнувате като лично Ваш!
  Пожелавам Ви крепко здраве и силен дух, за да “отваряте очите” на повече и повече българи.
  Честито, БУДИТЕЛЮ !!!

 26. В коментар в блога на Р. Кънев написах следното:
  В безсмислеността „Южен поток” добавям, не нови, но крайно песимистични разсъждения:
  1. Защо се говори за много работни места, а никой не конкретизира колко. От къде ще бъдат заплащани трудовите възнаграждения на работещите и съответните материални и проектни ресурси? От фирмите изпълнителки? А на тях кой ще плаща – държавата или заемът за реализация на проекта със съответната лихва. Ако е държавата , т.е. ние плащаме за изграждане на съоръжение, което де факто не е наше, а докато стане наше е възможно то да е амортизирано. Ако плащаме от заема с примерно 8% лихва, отново пълним активите на руски или каквито и да са банки.
  2. Дори и лихвите да се договорят на по ниски нива, при наличието на проектант извън България, жонглиращ с разходи на теоретична основа, в конфликт на интереси, в полза на руската страна, стойността на проекта ще бъде увеличен по познатия начин – чрез допълнителни споразумения зад кулисите.
  3. При условия за заплащане на българската част от проекта чрез кредит и то неизгоден, без транзитните такси в периода на погасяване и наличие на глобална криза, най бедната страна в Европа предоставя територия в интерес на друга страна, де факто безплатно за неопределен и непредсказуем период.
  4. Цената по която руснаците ни продават газ е по-висока от тази в в централна Европа. И къде е смисълът да участваме в този неадекватен финансово проект? Че и да се гордеем…Недостатъчно е да дефинираме подобна позиция като поредно робско поведение с единствена цел – да угодим и спечелим, подло воювайки с морал и природа.
  5. За екологията – неглижират се последствията от шума, инфразвука, вибрациите на мощните компресори. А наоколо живеят хора, намерили относително спокойствие в неморалния ни свят. Те просто са игнорирани, незабелязани, защото безумния проект носи политически и финансови индулгенции. За тези, които съсипват страната ни.
  6. Община Варна слугува на НЕВИДИМАТА СИЛА, не реагира на това, че посягат на природата и хората в региона. Слугуват на „великите манипулатори” с нечовешки, но „експертни” действия в защита на банкови сметки. Български и руски. Това, че Варна-юг се взривява е „дребна подробност”. Налагането на политическия и финансов диктат ни връщат във времената на „…политбюро реши…”
  Т. Тодоров, Варна, , 14 октомври,2013г.

  Ето, че мрачните ми предчувствия добиват реални очертания.Не мога да си представя по-робска и продажна страна от България. С население, в огромната си част нихилистично, неинтересуващо се от собственото си бъдеще, живеещо в състояние на детска безпомощност. Позволяващо да го манипулират неморални хора.

 27. Да-а-а, скъпи съграждани, най-накрая намерихте, каквото търсехте. Питахте и говорехте за диктатори и диктатура – НАСЛАЖДАВАЙТЕ ИМ СЕ СЕГА! И ВАС НЯМА ДА ПОДМИНЕ, НЕ СИ ПРАВЕТЕ ИЛЮЗИИ. НАЙ-МАЛКОТО ЩЕ ВИ ОКРАДАТ ТАКА, КАКТО И БАШИБОЗУК НЕ Е КРАЛ България!

 28. Г-н Инджев,за разлика от друг път, когато съм Ви опонирал, и след това усложливо от Ваша страна коментарите са ми били “заличавани” :), сега съм склонен да се съглася с изразеното от Вас, (шах, онези, на които им бе лепван етикета руски ченгета, май не били такива 🙂 ). Наистина, чрез Южен Поток, Русия цели постигането по-скоро на геостратегически интереси, отколкото на икономически. И, няма как това да не е така,икономическите ги постигна чрез “Северен поток”. Там е най-голямата европейска икономика, там са й най-големите пари. А, това, че някои у нас така наречени анализатори припяват от време на време руския хим, е свързано главно с набъбването на банковите им сметки – справка РО и т.н. Та, интересното е друго, защо нашата мила България, се постави в последните 24 г. в положение да няма нито един ключов отрасъл в икономиката си, който да може криво – ляво да осигурява няква мижава част от мизерния ни БВП. На този въпрос г-н Инджев трябва да отговори Вашето поколение. Моето поколение ще трябва да отговаря на далеч по-други въпроси. Но това, когато му дойде времето 🙂

 29. РУСИЯ Е ЗЛОТО !!! 200 години имперски интерес трудно се отхвърля, та ние сме им последния остров в Европа – хвърлят всичко тука това е ясно… 480 години турско робство, а от 46-та година насам какво е питам аз??? Русия е обречена, бита карта, Алекс Алексиев го каза човека, но лошото е, че ще ни държат до последно. Бита карта е защотро само смуче природните си богатства, които Господ им е дал самозабравяйки се, а не е произвела нищо, един хладилник например… Да живее България!

 30. Още нещо искам да кажа… Всички сме се разхождали из центъра на София, нали? Какво ви прави впечатление? “Александър Невски”, руската църква(много хора не и знаят името, а само като руска!), руския цар яхнал коня си, мин. съвет, президентство и партиен дом, рабира се победоносно вдигнатия автомат на руснака от червената армия(окупаторка!), аз за тези се сещам на първо четен с сигурност има и още… А сега искам всички да си предтавите паметника на Левски! Та ако го поставим до “автомата окупатор” ще изглежда като джудже! Срам и позор!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.