Пропагадната страна медийния медал

„ПРОФЕСИЯ “КРАСИВО МОМИЧЕ-РЕПОРТЕР”
Петък, 01 Ноември 2013
Нидал Алгафари
Вчера бе излъчен “документален филм” за Сирия по една от телевизиите! В този филм имаше всичко нужно, което да привлече телевизионната аудитория! Секс, насилие, убийства, жестокост и то все от хората борещи се срещу режима на диктатора.
Как започва всичко около филма?
На красиво момиче-репортер, сирийската диктаторска власт му предлага да снима документален филм. Тази власт не допуска медии като – СНН, Франс 24, ББС на територията, която е още под тяхна власт, но допуска красивото момиче. Посрещат го на летището като скъп гост и му осигуряват придружител – обикновено е служител на силите за сигурност. Закарват красивото момиче в хотел, пазен от диктаторската власт и му дават нужните материали за филма, който красивото момиче да сглоби. Какви са материалите, които получава:
Покъртителни признания на жени, които са били карани от “ислямистите” борещи се срещу диктатора, да правят секс-джихад. Да обясня, секс-джихад е вид проституция, при която мъжът се жени за жената, за да консумира брака и след консумацията се развеждат. Тези жени, говорещи пред камерата на силите за сигурност, си признават как са били карани да го правят. Красивото момиче-репортер, даже не е виждала очите им.
Други кадри, които й предават службите за сигурност, са зверства на “ислямисти”. Колят, ядат човешки сърца, убиват невинни дечица и подобни. Същите тези служби, преди година време, дадоха подобни кадри на министър-председателя на Сирия и той на международна пресконференция ги показа, като доказателство за “грозотията” и нечовешкото отношение на борещите се срещу диктатора. Два дни по-късно се оказа, че кадрите от зверствата са от Ливан, от преди няколко години, а мъчителите са членове на поддържащите военни формирования на режима в Сирия.
И така! Това красиво момиче-репортер, се връща в България и се представя за журналист и с “чиста” съвест обяснява на българското общество за зверствата на борещите се срещу диктатора. За периода, в който красивото момиче-репортер, вече и журналист, пребивава в хотела в Сирия, същия режим, който тя възхвалява, е убил 2765души. Докато красивото момиче-репортер спи в хотелското ложе, в занданите на силите за сигурност, на няколко километра от него, изтезават няколко хиляди мъже и жени. И докато излиза и се разхожда по спокойните улици и магазини, в територията пазена от войските на диктатора, шест милиона граждани на Сирия са бежанци. Част от тях стигнаха и България. Красивото момиче-репортер, не е имала възможността да пита другата страна. Не е питала защото най-вероятно не са й дали, а не, защото тя не е искала!
И на финала на това ми списване, ще се опитам да й кажа на красивото момиче-репортер:
Красиво момиче, да си репортер е отговорност! Когато репортер отразява подобни конфликти, го прави от всички възможни страни! Тогава е правдив! Тогава и награди получава! Пожелавам ти успех и със здраве да похарчиш спестените командировъчни!”

Толкова е очевидно написаното от Нидал Алгафари ( с когото по доста други въпроси никак не сме съмишленици и сме кръстосвали шпаги задочно), че този път бях решил да не реагирам на излъчената по официозната ни ТВ7 сирийско-руска пропаганда на режима в Дамаск.

Спомняте ли си как „услужливо” руските служби ни бяха подхвърлили за излъчване кадри с отрязването на главата на руски войник от някакъв кавказки изверг, за да приемем емоционално кремълската версия за чеченската съпротива? Нито една телевизия в света, с изключение на кабеларка в сръбския босненски анклав, не ги излъчи в същия „чист” вид, както те си пробиха място в централните новини на БНТ.

С подобни кръпки от световния телевизионен обмен, някогашните

Същото направи сега ТВ7- но много по-дълго, поднасяйки ни садистично кървав букет от зверства. Компилацията няма нищо общо с гостуването на ТВ7 и е типична кръпка на авторското безсилие в една поръчкова пропагандна акция. В нея не бяха включени други световно известни кадри от интернет- например обезглавяването на бунтовници от сирийски войници, „въоръжени” с бензинови резачки.

Който плаща бензина ( за командировката), той реже ( кадрите за отрязаните глави).

Почеркът на пропагандата може да бъде разчетен безпогрешно отново, но не й изобличен от когото трябва в русофилска, корумпирана България.

Признавам, че проявих слабостта да се откажа да бъда самотен критик на безобразието, извършено от тази телевизия през юни 2011 г., когато по подобен начин беше рекламиран сирийският режим от същата телевизия. Кресливият Бареков тръбеше от студиото колко уникално било да гостуваш на Асад от „мястото на събитието” та чак тази „уникалност” се пренесе след това с гостуване на „Хизбуллах” в Ливан. Ни повече, ни по-малко, Бареков претендираше да „отваря очите” на целия свят за истината, до която бил допуснат единствено екипът на ТВ7.

Говоря за времето, когато Бареков слугуваше вдъхновено на Борисов, чието правителство в същото време беше официално в челните редици на международния отпор срещу същия този сирийски режим до степен, че от София беше изгонен сирийският посланик. И „изведнъж”, буквално дни по-късно след екстрадирането му, екипът” на проправителствената в България ТВ7 се оказа любим на режима, с който София беше на ръба на скъсването на дипломатическите отношения!

Явно се е намесил някой богатир, пред когото нашият юнак Бойко се е поснишил и това определено не е Асад, нито дори иранският Ахмадинеджад, без чиято финансова и пряка военна подкрепа ( с жива сила и военна логистика) Асад не би оцелял досега.

Срещу колко и чии пари?

Срещу същите, които имат отношение към почти истеричната пропагандна кампания в България срещу вероятността „Хизбуллах” да е извършител на атентата в Бургас. И в тази полемика се оказах доста самотен, макар да се оказа, че съм имал основание да допусна участието на „Хизбуллах”, като стана ясно от еволюиралата позиция на ЕС ( ако бях подобие на Бареков, щях да кажа нахално, че са ме „послушали” и да намеря формално „доказателство” във факта, че мнението ми беше потърсено от някои представители на западната дипломация).

На въпроса за парите, който и днес никой не задава за подплатената с милиони кампания на „политика Бареков”, трябваше някой да отговори-например от контраразузнаването, ако го има. Но понеже на „храбреците” от ТВ7 и най-вече на онези, стоящи зад тях, нищо неприятно не им се случва, те вече градят с размах и на воля свой политически проект в България „без цензура”!

Повтаря се „без цензура” схемата, по която руското разузнаване създаде досегашното неофашистко присъствие в българския парламент, заради която през март 2001-ва година бяха изгонени от България трима руски шпиони под дипломатическо прикритие ( описал съм случая в книгата „Течна дружба”). Това не попречи под прикритието на „царското правителство” проектът все пак да бъде осъществен успешно и да нахлуе в българското Народно събрание през 2005-та година. Амортизира се междувременно и му готвят креслив заместител.

Опитах се да посоча връзките, дори и за конкретна сирийска фирма ( в Пловдив) намекнах, но реакция нямаше. Няма и досега. Тук ръката, която подсигурява ( включително логистично) пачките е доста по-дълга и и се крепи от петата колона, управляваща България в сянката на постколониалното могъщество на Русия.

Това е същата комбина, чиято пропаганда се е е наговорила с българските си реципиенти днес, в Деня на будителите, да лъже, че България била победила Русия с налагане на свои условия по проекта „Южен поток”. Тя повтаря бездарно, но с присъщата арогантност номера, приложен през януари 2008 г. с фанфарите на другарите, че били „извили ръцете” на Путин в София и той клекнал за един процент повече българско участие в този проект. Министърът на икономиката Петър Димитров обяви на 19 януари в ранни зори това за спечелена „Сталинградска битка” в среднощна война ( в бар „Синатра” в София, собственост на съпругата на Мишо Бирата, впрочем), а руският вестник „Правда” ронеше насила сълзи, колко труден партньор били българските преговарящи- за да им пазят реномето на българските другари срещу европейските упреци за предателство спрямо стратегията на ЕС за енергийна независимост от напористата Русия.

Във вакуума на каквато и да било реакция срещу крещящия абсурд и телевизионните рекламни агенти от официозната ( и тогава и сега) ТВ7, които ме подложиха на лично омаскаряване заради позицията ми, наистина реших да се оттегля този път от тази тема, докато някой най-после „прогледне”.

В този смисъл текстът на Нидал Алгафари ми дава повод да се върна на терена с пълното съзнание какво ритане по кокалчетата вещае отново това в този твърде неравен мач, в който собственият ми отбор е купен, какво остава за рефера и селекционерите на отбора.

10 мнения за “Пропагадната страна медийния медал”

 1. Дълбок поклон пред мъртвите ни и голяма благодарност към живите ни БУДИТЕЛИ!

 2. Поздравления и за Нидал Алгафари и за Иво Инджев!

 3. Г-н Инджев, поднасяте ни отново много полезна и добре оформена информация. Благодаря Ви.
  Искам да Ви попитам нещо друго обаче. Аз, като гласоподавател изпитвам известни колебания кого да подкрепя на предстоящите избори. Тъй като личното ми впечатление е, че като цяло симпатизирате на Реформаторския блок, бих искал да Ви запитам – нима е възможно сред тях да няма личности и групи, които да бъдат използвани от пропутиновите егоистични агенти? И нека дам пример – визирам конкретно партията на г-жа Кунева. Вие избягвате да коментирате нейното (а и на други) участие в блока, но за мен като гласоподавател е важно да прочета вашия коментар и съвет – нима е редно да подкрепим демократичен блок, в който участват личности, които вече са “играли” с БСП и Сие на местните избори (а има и други случаи на колаборация)?
  За мен е изключително интересно да споделите вашата позиция относно пъстрите участници в дадения блок, тъй като мнението ми винаги се формира на база различни по брой и политически спектър източници.

  Благодаря ви предварително за отделеното време и отговор.

  С уважение и поздрави към неуморния ви журналистически труд,
  Yan

 4. И за съжаление не е само ТВ7.Погледнете и класацията на най-влиятелните българи според българското издание на Форбс.Първата десятка – най големите мутри.Затова сме и мутренска държава.И забележете, класацията не е за най-богти, а за най-влиятелни.Както знаем влиянието само в бандитски държави се измерва с богатства.Това да заграбиш крайморската алея на Варна, за да построиш хотели и казина ли е влияние, или да финансираш “идиотщината Бареков”.Това е подмяна на ценностнаеа ни система.По-скоро ми прилича на класация за най-добър приятел на Путин.Явно, че КБ и ТИМ сега са най-добрите приятели на руските кукловоди.

 5. Допускам, г-н Yan, че вие сигурно сте за обединение на десните сили. Но когато се стигне до някаква практическа стъпка за обединение, веднага се чуват “справедливите” гласове на неприемащите този или онзи. Е,как да стане? Сега важен опит за консолидация правят политически групи, а не отделни личности. Затова моят съвет е: гласувайте за Реформаторския блок, няма да сбъркате.

 6. Do YAN:
  Gospodin Indzev sas sigurnost ste Vi otgovori, no prosto ne se starpjah da se namesia i az .Prostete!
  Po-goljamata chast ot bulgarskite grazdani ste si zadavat sastiat vapros kato Vas i ste se strahuvat da glasuvat tochno po tazi prichina. Naivno e da se smiata, che hop ste doide ricariat na bial kon i ste ni spasi ot zloto. Ot druga strana obache ne e li po-dobre da se opita nesto novo, hora s novi lica i idei….??? No da se darzat otvoreni ochite i da se pokaze na tova novo uchastie, che tarpenieto na bulgarina e ogranicheno. Da se pokaze na tezi novi lica ,che nie gi izbirame , za da sluzat na naroda a ne da go tapchat!!! Naivno e da se vjarva,che edna edinstvena partia ste moze da upravljava sama ,bez chuzda namesa. Poglednete na zapad v Germania : Angela Merkel poluchi na izborite 49 % ot glasovete,koeto zasluzava absoliuten respekt ,no vapreki tova e prinudena da napravi koalicia sas sozialistite, koito imat takiva pretencii ,absoliutno vredni za badestoto ikonomichesko razvitie na stranata.Vse pak ste trjabva da se saglasi g-za Merkel na njakoi ot tezi uslovia ,za da moze da prekara drugi zakoni,koito sa pak dosta polezni. Zatova neka dadem chansa na reformatorskijat blok,no da ne ochakvame chudesa, a da gi darzim pod oko . Politicite ne trjabva da zabravjat: DARZAVATA SME NIE !

 7. Не г-н(др.)Алгафари , не е момиче-репортер , а е добиче-репортер. Няма да коментираме естетическата страна на въпроса(красиво е, или не) – защото той губи смисъл, след като същността му е компроментирана!

 8. Аз пък не я гледам ТВ7 та ми е по лесно.

 9. До YAN http://thehobbit.blog.bg/politika/2007/06/07/quot-da-jivee-dedo-radoslavov-i-negovata-slavna-slavna-ideia.78083 Можете да прочетете и това (в коментарите the hobbit – Р. Кънев, templer – Борис Станимиров), а сам да си направите изводите дали да гласувате за едни или други. Объркването е голямо заради пъстротата на блока. И трябва да знаете, че тепърва ще следват много предсрочни избори, точно до тогава, докогато хората намерят лидерът , за който да гласуват. Формации без лидер са утопии колкото и да се привеждат примери. Самата Ангела Меркел без да е председател на партия е лидер, който народа следва, защото е доказала , че може да управлява. Политически грамотните хора би трябвало да знаят, че всяка млада партия е лидерска докато се институционализира. Второто, което трябва да знаят, че не са ни необходими нови или стари лица, а можещи такива. А изборът се прави от информирани, а не манипулирани хора. В тази връзка не вярвам да получите това, което искате от Иво Инджев, защото би било манипулация. Той пише достатъчно за да може човек да направи избор. Предаването на лидерите ще се плати скъпо от народа и от предателите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.