Тоталитарната мисломелачка трябва да бъде бракувана окончателно

Волно или не, министърът на културата Петър Стоянович изрече тази сутрин лъжата, че на 20 годишна възраст човек нямало как да не се бунтува.

Може би искаше да оправдае като нещо естествено бунтът на студентите. С други думи- това да си против конкретното правителство, власт и кукловодство е в реда на нещата и не бива да му се „връзваме”- младоците са си такива, скачат срещу всеки и всички и „ние” не правим изключение.

Лъжата обаче си остава лъжа, каквито и да са били намеренията на напрегнато усмихнатия пред телевизионните камери министър.

Истината е, че в едно тоталитарно общество ИМА КАК младите да не се бунтуват. Цялата тоталитарна машина се грижеше това да не се случи, поемайки младите в своята мисломелачка от люлката, през детските градини и училището, до казармата и университетите.

Извинителната бележка, която подписа днес министърът за тази поругана истина, е прозрачен опит да се замаже паметта за нея.

Сега, когато се опитват да мачкат самочувствието на младите бунтари, включително с опити да бъдат представени като маргинали поради „бройката”, искам да кажа на младите будители да не се връзват.

Особено валидно е това за студентите и то не само заради тяхната енергия, описвана снизходително като част от подразбиращото се развитие преди да ги налегне житейския конформизъм на принудените да се изхранват и да издържат семейства „пораснали” хора. Казват им на практика: „малки сте, глупави сте, но ще поумнеете по принуда”.

Човечеството, освен на млади и стари, на бедни и богати, на леви и десни, на болни и здрави, се дели също на глупави и умни.

Да си студент е сертификат за принадлежност към групата на умните- не е единствено възможното, но е сред сигурните доказателства с цялата условност на възможните изключения.

Точно затова едни хитреци с фалшиви усмивки се опитват да отклонят разговора за собствената непригодност, повдигната от бунтарите, надявайки се ако не да приспят остротата на бурята, то поне прожекторите на светкавиците и телевизионните камери да заслепят младежите за истината.

Честит Ден на будители- не им се връзвайте!

31 мнения за “Тоталитарната мисломелачка трябва да бъде бракувана окончателно”

 1. Честит празник,г-н Инджев!
  Неимоверна енергия се изразходва,за да се омаловажи справедливия бунт на студентите,да се сведе само до броя им.В тези усилия и самите ректори дадоха своя принос,хора на чийто чела греят червени петолъчки,вероятно и сътрудници на ДС,или явочници като ректорът на Великотърновския университет.И тези хора днес празнуват Деня на будителите!!!Срамувам се!

 2. Вие за морал ли говорите?Призовавате за окупациа както нацистите са го правили.Каде да тарсим демократи4ното?Как да слу6аме лекции при окупациа?

 3. Чудно е друго , но другара (НЕ)културен министър нема умственият капацитет да се сети – ЗАЩО конкретно срещу него и неговото правителство е насочен протеста???
  А не протестират например, срещу въртенето на Земята или пък изгрева на слънцето?!?!?
  Защото ако тях ги няма ,студентите ще си останат вечно млади , например!

 4. Няма смисъл да се ровим в архивите или в паметта си – архивите другарите пак ги повериха на свой предан, военен и милиционерски, човек, който ще ги сортира правилно, а паметта ни за тоталитарния затвор за младите я промиват вече четвърт век и на много от тях (а най-вече на техните родители, баби и дядовци) той им изглежда като земен рай на свободния живот…

  Та, дори без да се връщаме назад, достатъчно е само да прочетем днешните новини за Беларус, и ще видим нещо много познато – направо две в едно. Първо, след многогодишно отлагане и поскъпване, пак се възобновява работата по завършването на двата реактора на белоруската АЕЦ (БелАЕЦ, както й казват), които са руски, и които струват към днешна дата ВЕЧЕ над 10 млрд. долара, а още не са завършени. Второ, завършването на атомната бомба според лукавото диктаторче Лукашенко, може да стане само чрез възобновяване на безплатните студентски бригади от времето на комунизма. Това е то истинската комунистическа демокрация и истинската комунистическа свобода за младите – да развиват своите духовни и материални интереси заедно, в колективния си трудов устрем по построяването на дома на мирния руски атом, а след благодатния трудов ден, отдадени на революционни песни и разгорещени обсъждания за приемане на младежки декларации против империалистическия капиталистически враг, те ще затвърждават своите правилни идеологически възгледи, които ще им бъдат като пътеводна светлина при постигането на истинската цел на всеки младеж – индустриалното развитие на своята прекрасна комунистическа Родина … (по избор: БелоРусия, Русия, България).

 5. Искат да дискредитират младите хора.Години наред се пишат статии-“Никола Мушанов си падал по тънката част”или”Стефан Стамболов заграбил”,тези и други просташки заглавия и намеци се ширят из българската преса,примитивизъм и цървулски манталитет.Вие г-н Инджев имате стил,когато критикувате и хапете,има класа!Един умник пише,че “Кобургът бил освиркан от студентите ,заради двете национални катастрофи(войните1913 и 1918),но дори тогава студентите не си разрешили да окупират университета.”Доколкото си спомням студентите освиркваха Фердинанд 1907 ,при откриването на Народния театър.Четох една стринка дето пише за известни личности от миналото,така се беше прехласнала по чехите в следосвобожденска България,че написа -Прошек научи българите да не псуват във в-к “La Bulgarie”.Горката тя,та вестника е печатен орган на Външно министерство и е двуезичен-български и френски език.Тя би ли ми превела някои български псувни на френски?Г-н Стоянович е историк,умен мъж, май се явява в ролята на умряла лисица върху риба в каруца!

 6. Всъщност, като изключим възрастта и здравето, които не могат да бъдат категоричен признак за разделение, човечеството се дели единствено на глупави и умни.

  “Ако образованието ви се вижда скъпо, опитайте с невежеството.” Е, ние в БГ вече опитваме… Произвеждаме невежи в такива количества, че вече си имаха правителство, а сега си имат и коалиция. Скоро ще могат да си изберат цар, а защо не и Бог.
  Еуфорията на невежите е най-ясният знак за посоката, по която върви държавата. Стената, към която сме се засилили и в която ЩЕ СЕ разбием, е боядисана отново в стил “светло бъдеще”.

  Днес товарят нова партида “контри” по села и паланки. Доставят ги в София и ги показват по телевизията. Ако има дори една свободна медия в БГ, то тя трябва да отрази този фарс като … фарс. Но – няма.

  Невежеството е сила!

  Спасявайте децата!

 7. За чугунените им глави е нормално само професионалния бандит Сталин ,духовният им баща да се бунтува на млади години.
  Това за тях е гордост.Без предразсъдъци.

 8. Честит празник г-н Инджев за будителството! Обществото има нужда от ново Просвещение както е било в Европа преди 5-6 века и по нашите земи през 19 век. Малко странно е, че сърцето на новото ни Просвещение е блогосферата – все пак сме 2013 г. Фактите говорят, че сме все още в Азия и Ориента мисловно, особено с такива “министри на културата”!

 9. Честит празник и на теб Иво! Бих искал в този прекрасен ден да изкажа своята признателност и към твоята свята дейност. Аз съм от поколението, което добре помни репортажите ти от димящия в развалините на гражданскатка война Бейрут. Тогава се възхищавах от твоята смелост, от твоята несломима журналистическа енергия, с която игнорираше риска да бъдеш винаги в центъра на събитията. В центъра, независимо от дима и огъня около теб. Днес с не по-малка енергия защитаваш крехката ни млада демокрация, защитаваш изборът на младите да приобщим България към европейската цивилизация. Силата на перото ти отново е предизвикателство към „вчерашните хора на статуквото“. Публицистиката ти е огън и жупел към днешните „купци“ на човешки души, към тези които ежедневно ни дърпат с все сили назад. Има, наистина има какво да научат младите хора от теб! Затова, напътствай ги, показвай им красотата на свободната личност, провокирай техният усет за напредък, насърчавай алтернативата на тяхното мислене! Те, уверен съм ще те следват! Защото ТЕ са прекрасните млади хора на България, нашата надежда за утрешното ни европейско бъдеще!
  Бъди здрав и щастлив!

 10. Никой не разказва за миналото, такова каквото беше. Истината ще си отиде с нас… Младите почти не знаят, а ОНЕЗИ доста направиха да се замете, просто нещо лошо… И подсказват – “А дали толкова лошо?” Единствено “лошата демокрация” разби рая на обикновения човек.А че “рая” беше толкова рай, колкото разрешиха демокрацията да е демокрация. Защо не се въведе в училищата предмет за комунистическия “рай”, но написан не от старите муцуни, те са толкова обиграни, че отрицанието ще бъде с обратен знак.
  Честит празник! Добре че имаме отминали светли страници и дай боже пак да има!

 11. Аз също честитя празника лично на будителя Иво Инджев, но много са заспалите. Днес Петър Стоянович много ме изненада – сякаш се изплю на гроба на баща си.

 12. Честит празник БУДИТЕЛЮ! Бъди ни жив и здрав!Перото ти е огън, който пали надежда!

 13. До др. “OKUPIRAN”

  Очевидно Българската образователна система не ви е дала достатъчно, съдейки по правописа и грешките. Така че прав ви път. “Емигрирайте” както вече посъветва “един мастит ректор на български университет”. Например В Русия, Северна Корея, Куба, Венецуела. Там ще имате възможност да слушате на воля лекции по “Политикономия” Марксизъм и “Научен комунизъм”, ( ако има такова нещо въобще 🙂

  Venceremos

  🙂

 14. хей, okupiran,
  Мозъкът ти е окупиран с невежество:

  – не се пише “окупациА”, а “окупациЯ”‘
  – преди “както” се поставя запетая;
  -не се пише “кАде”, а “кЪде”;
  – не се пише “тАрсим”, а “тЪрсим”;
  – “слу6ам” е написано на някаква шльковица, а не на кирилица.

 15. Макар, че не винаги съм бил съгласен с гледните точки по политически въпроси от предаването “Господари на ефира” (особенно, когато се отнася за достойни политици от демократичния спектър), снощи останах възхитен от паралела (и сравнението), който направиха с лицата от т.н. “окупатори” и поставените лица от т.н. “контрапротест срещу окупацията на СУ” (представящи се уж за възмутени студенти). От това предаване стана ясно, кой стои зад гърба на тези псевдо контрапротестиращи студенти и кои са кукловодите им. А от “глупостите” на “okupiran” не разбрах, какви лекции не може да посещава? Може би лекции по ограмотяване или по “провокативни действия”.

 16. инж.Симеонов | ноември 1, 2013, 22:39
  Няма как в Алма Матер да се изнасят леции по прогимназиален български правопис.
  “Ученолюбивият” okupiran е продукт или на кафявата шпицкомандаджийница, или на червената продукция.
  Тези две структури привличат неграмотните.

 17. Честит празник г-н Инджев,
  Продължете с будителството. Благодаря за това , което не само пишете, но и отстоявате.

 18. Да ни е честит празника, щом имаме такива млади будители!
  Но като има опасност за 0-ва година за студентите,що да няма 00 за управляващите.

 19. Да им е честито на събудените !
  А за тези, които не искат да се събудят, “Буда” и неговите будистчета ще се погрижат.

 20. Към РЕЙ:
  Съвсем точно! Не веднъж съм подчертавал, че планът за денацификация на Западна Германия поставя като особено важен приоритет образователната система.
  ДЕКОМУНИЗАЦИЯ на образователната система – ето какво трябва да поставят на първо място в своите искания студентите! А защо не и ДЕБОЛШИВИЗАЦИЯ (ДЕРУСИФИКАЦИЯ)?!
  Интересно тогава “какви ще ги дъвчат” умниците Илчев и Орешарски?
  Основание за такова искане има – ДВ, бр 37, 05.05.2000 г. Прояви в нарушение на посочения закон – колкото щеш! Не може да се допуска толерантност към проповядване идеологията на една ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ!

 21. Винаги съм смятал, че едно от най-ценните качества на такива статии е провокацията към “отсрещната страна”. Както е видно “окупираният” не е устоял на изкушението /научил латиница, обаче прескочил да направи същото за българския/ , с което ни предоставя възможността на “пием от извора”. А последното е несравнимо с чийто и да е публицистичен талант на страничен наблюдател.

 22. ГОСПОДИ , ТЕ НЕ СЕ СМИРИХА И НЕ ПОДАДОХА ОСТАВКА. ПРОСТИ ИМ , ЗАЩОТО АЗ НЕ МОГА!

 23. Днес Петър Стоянович много ме изненада – сякаш се изплю на гроба на баща си.

  След като се е съгласил да влезе в това правителство – каква изненада и каква плюнка “на гроба на баща му”?

  Той е плюл на честта и на достойнството си още тогава…

 24. Izpusnahme 1990-ta-a-a-a- ??!! I sega ne e mnogo kasno, no koy shte go napravi?? BKP-to izpra kradenite milioni ot Komsomola i e silno!! BG shte se osvobodi samo ako BKP i DPS se mahnat ot stranata !! AKO ?!!

 25. Към ranger: Напълно споделям казаното от Вас и се присъединявам към хубавите думи и пожелания за Иво Инджев по повод Деня на будителите. По-добре не бих могъл в момента да изкажа радостта и задоволството си от четенето на този блог. Здраве и благополучие за Иво и дано се множат все повече нашите съмишленици. И от нас зависи.

 26. Chetete i si pishhete i si chetete!! A KOY shte mi otgovori na vaprosite??
  Mnogo ste inertni v BG, da ne kaja neshto po-silno!! Ama MNOGO!! V Afrika horata sa po-budni ot zaspalite bulgaristantzi !!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.