Студентите хванаха мечката за рогата

Новина на деня Преподаватели и студенти от седем университета ще протестират

Снимка: в. “Дневник”

Доживях!

Доживях да видя еманацията на българския проблем, свързан с нашето минало и въоръжената му сянка над днешния ни ден, синтезиран в лозунга “Свобода или СССР”, да “яхва” студентския протест!

С този лозунг ние, “старите”, които искаме демонтиране на главния символ на лъжата в центъра  на столицата ни, протестирахме от самото начало на протестите.

Младите, които ни поканиха на среща и лекция по темата в окупирания СУ, поеха щафетата по пътя към истината.

Много пъти сме си говорили, че позорният монумент на лъжата ще отиде в музея тогава, когато студентите го забележат от прозорците на университета- защото е ясно, че на онези от парламента, над чиито глави войникът на Сталин също размахва заплашително въоръжената си лъжа, нямат нищо против да векуват в сянката на лъжата.

На символично ниво това вече се случва- символика срещу символика.

Бъдещето е на прогледналите млади.

 

 

 

20 мнения за “Студентите хванаха мечката за рогата”

 1. Хареса ми сравнението на сегашното дередже с нещастен брак. Човек може да иска да се отърве от такъв без задължително да е избрал вече нов обект. Много е несъстоятелно твърдението, че трябва да се търпи статуквото, щом няма конкретно посочен фаворит. Вярно е, че всички дотук са се изложили, но с тях не свършва светът. Каква е тази мания, че са единствени? Няма незаменими!

 2. Особенно актуален лозунг след идването на Милер в България за поредното стягане на назначените от тях управляващи.В буквалния смисъл на думата.Български политик , известен с инициали Р. Овч., беше назначен от руска фирма в Надзорен Съвет на поделението си в България, но забележете , като държател на т.н. Златна акция , която пък е уж на българската държава.А и идването на Милер, дали случайно съвпада със студентския протест.Визитата не беше по график.
  Лозунгът е съвсем на време вдигнат от студентите – Свобода или пълна зависимост от СССР.

 3. Бpaвo, прeкpacна нoвинa, поднeceнa cъc cyтpeшнотo кaфе! Paдвaм ce, че cтyдeнтcкoтo покoлениe нe e тoлкoвa oчалгapeнo, колкoтo ce oпacявax.

 4. Браво на студентите, които най-после застанаха под правилния лозунг “Свобода или СССР”, докато в Европа вече им е дошло до гуша от USSR-2 и все по-масово застават зад лозунга “Свобода или СССР-2”.
  Ето как левият EU-истейблишмент, който твърдо върви към формулата 10% USSR-2 + 90% EUrabia вече е намерил врага в лицето на “популистите” – UKIP на Найджел Фараж, FN на Марин льо Пен и M5S на Грилло/Казаледжо, яко му треперят мартинките и ги залива предвидливо с помия още отсега с оглед на предстоящите EU избори.
  http://www.theguardian.com/world/2013/oct/31/eu-unite-sceptics-populists-italian-pm
  Сега е ред и на българските лайномети да се заредят и почнат да бълват мръсотии.

 5. Обхванат съм от лек скепсис…
  Не мисля, че може да е успешна борбата срещу враг, за който само си чувал и чел. Та тези деца нямат дори бегла представа за истинското лице Злото и неговия извор-Кремъл…

 6. Ако перифразираме паметните думи на Нийл Армстронг –
  ТАЗИ МАЛКА СТЪПКА НА СТУДЕНТСКИЯ ПРОЦЕС Е ОГРОМНА КРАЧКА КЪМ ОСЪЗНАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ !!!
  Много важно е да се продължи! Темата да се задълбочи и разнищи до дъно! Защото това е единствената причина за неуспелия ни преход от комунизъм към нормално човешко общество!
  Защото неизбежното, неотменимото и най-важно условие за разделянето ни с посткомунизма и връщането ни в лоното на европейската цивилизация е откъсването на България от орбитата на РУСКАТА ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО и следваща тотална ДЕКОМУНИЗАЦИЯ!
  И този път наистина трябва да се започне не от икономиката, не от фиска, не от материалното, а от духовното. Началото трябва да се постави с премахването на скверните символи под всякаква форма, с училищата и университетите, защото те са храм на духовността на една нация!
  Необходимо е от бъдещите управляващи гражданското общество да изиска категорично, повсеместно и безкомпромисно прилагане на приетия от Парламента “Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен”, обнародван в ДВ бр 37 от 05,05,200 година, като за целта новото правителство незабавно конкретизира неговото прилагане чрез съответните правилници и други подзаконови актове! Необходимо е един нов, наистина независим конституционен съд да разгледа отново доколко законно е съществуването на очевадно етническата формация ДПС и това на преименувалата се БСП – наследница на традиции, практика и конгреси на БКП, която по смисъла на чл.3, ал.2 от горния закон “е била престъпна организация”!
  (Надявам се за едни добросъвестни и морални магистрати да се окаже не особено трудно да решат, че членовете на една престъпна организация и особено нейните водачи и активисти са престъпници.)
  Ако и този път не се направят тези задължителни стъпки, жалко за България!

 7. Наистина-чест, хвала и слава на студентите ни, тяхно да е бъдещето! Аз обаче ще се върна към темата за Южен поток. Вот вам комментар: “Газпром” се предаде на България”, твърди вчера руският вестник КОМЕРСАНТ. Нищо ново под слънцето. Всеки път, когато управляващата в София кремълска агентура кляка угоднически пред сопата и моркова (куфарчето с комсионните пачки, де!) на някой путинов емисар,Вяхирев, Милер, или който е да е по енергийните въпроси, винаги пропагандните туби кънтят до спукване:”Голям шлем!”(което в точен превод на кремълски се оказа “большой член”), “много трудни преговори”, “ах, какви непреклонни пред руския натиск са тези български патриоти!” и пр. фантасмагории. Номерът е стар, а КГБ и ГРУ имат много голям опит в тези пропагандни пинизи за наивници. През 70-те години във Финландия управляваше доказаният съветски агент Урхо Кеконен. През брой имаше статии от него и за него в ПРАДА и ИЗВЕСТИЯ. Заради него беше създаден терминът “Финландизация”, ще рече- западна пазарна демокрация, подчинена 100%-ово икономически и външнополитически на СССР. Голям таваришч беше по кремълска линия и на нашия Тошо. Само че на финландските патриоти взе да им писва,а кокалите на ген. Карл Манерхайм, който със 100 пъти по-малка военна сила помля от бой съветските пълчища през 1940 г., започнаха да се въртят в гроба. И тогава, точно преди президентските избори във Финландия, целият ПиАр и спонсорството на кампанията на Кеконен поемат спецовете от КГБ. Задачата-да го типизират като антисъветски политик. Успяват и този път, по-лековерните финландци гласуват за него, а Брежнев и Андропов си пият водката и си мезят сельодката доволни.
  Та и сега имаме същата история.

 8. ДАНО ИСТИНАТА НЕ ЗАТЪНЕ В БЛАТОТО НА ПО-СИЛНАТА ОТ НЕЯ ЛЪЖА!

 9. Този грозен паметник, наистина трябва да се смени с нещо по-красиво. Но паметникът няма нищо общо с факта, че БСП (Българска Собственическа Партия)успя да се възползва от приватизацията, проведена от СДС (Съюз на Дясномислещите Серсеми), които и в 1997-ма дойдоха на власт с глупави студентски протести като днешните. Този път, обаче,БСП (собственици)нямат вече сметка да сдават властта, тъй като си е надвила на масрафа още по времето на Костов. Така, че на бившите СДС-серсеми, не им остава нищо друго освен да си играят на пърформанси и други келешлъци. Проблемът на България е, че левите са лицемери-мошеници, а десните – посредствени запалянковци.

 10. БРАВО ИВО ! БРАВО НА ВСИЧКИ КОИТО СЕ ОСМЕЛЯВАТ В ТАЗИ БЕЗНРАВСТВЕНА И БЕЗПРИНЦИПНА ДЪРЖАВА ДА БЪДАТ ЧОВЕЦИ И НАГЛО ДА ПОКАЗВАТ ЧЕ СА ЧОВЕЦИ, ДЕЦА НА ПРИРОДАТА И БОГА.

  ТЕЗИ КОИТО СА СЕ СКРИЛИ КАТО МИШКИ И ЧАКАТ НАГЛОСТТА НА БУДНИЯ ДУХ ДА УТИХНЕ ЗА ДА ПРОДЪЛЖАТ С ОПИКАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО НЕ СА ПОЗНАЛИ ! ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО !

 11. Е това вече е наистина новина ! . Да са ни живи и здрави младежите и заедно с тях да се борим за истината.Б Р А В О ! ! ! .

 12. дано днешните млади издържат докрай, понеже сегашните политици спонсорирани от путин тласкат БГ към гражданска война, същите цели русия има и в други държави като Чехия след последните избори про-руски партии са на 1 и 3 място (където до сега никоя партия близка до комунизма и социализма не е влизала в парламента), за съжаляние в БГ няма други партии в парламента затова много лоши неща може да се очакват ако младите се предадат. Русия е наляла милиарди за възстановяване влиянието си в бившите соц. страни.
  Бдете….

 13. По темата “Президент-Резидент” Кеконен препоръчвам горещо това изключително изследване:

  https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10224/4054/kekkonen_and_kgb2008.pdf?sequence=1
  Но се връщам към ген. Карл Манерхайм, заради една много поучителна за нас история. След като размазва “непобедимая и легендарная”, Манерхайм прекарва 2-та св. война формално като крайно дистанциран съюзник на Германия (нито следа от авторитаризъм, Финландия си остава парламентарна социална демокрация, Хитлер му ходи на крака да го поздрави за рождения му ден, но не смее дори “еврейския въпрос” да подхване пред него и т.н.) След войната обаче Финландия плаща тежки репарации на СССР, а сесесерските големци, които още ги болят гъзо…-хайде!-гърбовете от големия финландски тупаник, координирано с някои от победителите (разбира се, Франция с фанфарона-пуяк Де Гол, дето храбро воюва кажи-речи през цялата война от френското студио на ББС в Лондон), искат Манерхайм да бъде съден като военнопрестъпник. Че как да не е престъпление да нахлуят в страната ти монголоидните ушанки,пък ти да не ги посрещнеш с любезна усмивка и реверанси, а да смееш да се защитаваш? И тогава Сталин-повтарям:С т а л и н ,за когото не струват нищо милиони човешки животи, който е таял завист и болезнено възхищение от някогашния генерал от руската царска армия Манерхайм, наругава придворните си, и казва, че Манерхайм не е престъпник, а истински военачалник, патриот и достоен за уважение противник.Явно, някакви кавказки традиции на честта са заговорили в Сталин.
  Изводите за българския читател:
  1.) За да се изтръгнеш от прегръдките на северния хищник, трябва да го познаваш повече от съвършено.
  2.) И малката страна може да се държи достойно пред озъбените челюсти на въпросния хищник,ако има лидери, общество, идеали и историческа памет.

 14. Наистина чудесна новина! Студентският протест вече показва една широта на целите и смисъла на негодуванието. Но се питам дали бургаските студенти ще схванат този смисъл? Защото в Бургас започна мащабен проект за реконструкция на централния площад “Тройката” и там остава да стърчи 17-метровия пилон на съветския автоматчик “Альоша”. Кметската управа ревностно го брани и дори ще налее много пари за неговото укрепване. Ако сега не издействаме преместването му, след година ще е късно. Тези протести са надеждата да се осъзнаем цялостно и дано този път да сме мнозинството!

 15. Лозунгът ми харесва, но не съм такъв оптимист, като теб. Цялата “пета колона” е впрегната за унищожението на студентския бунт и за запазване на статуквото, измислено от тях след 1989 г. Начело вече с БНР и новият им спортен директор. Ако си слушал днес Петър Волгин и неговата другарка, ще разбереш за какво иде реч. Ще ги ликвидират! Тези хора от приказки и пърформанси не разбират. Разбират само от бой! Хегел, а не Маркс, както ни учеха, казва: “Количествените натрупвания, водят до резки качествени изменения.” По едно време бяха настъпили, когато Клара Маринова и нейните другарки пееха в Н.С. “Партизан за бой се стяга”, а вътрешният министър Добрев, едва се размина с линч. Сега синът му Кирил раздава правосъдие, забравил за инцидента на границата с куфарът марки, по време на Югославската криза, а Клара е коментатор в “независимото радио К2” на Беновска. Това е положението,Иво!

 16. Най-после! Нека студентите знаят – близо 250 години (от времето на Петър I ) Русия се опитва да стигне западното общество по материални и духовни ценности, но резултатите са плачевни: азиатско-ориенталска “демокрация”, техническа изостаналост, имитиране на християнство, материална и духовна бедност … Да бягаме бързо от тези достижения.

 17. @Румен Пейчев

  Много важно. Какво толкова се впечатлявате от оня злобен пинчер Волгин? (То да беше само той). Cлучващото се е причина за оптимизъм, защото у нас винаги нещата се размърдват, когато се събудят студентите. Но по-важното е да останат будни, затова трябва ние всички да ги подкрепим всячески, в противен случай след 25 години техните деца ще окупират университите.

 18. към фрунзе
  Да,студентите не знаят,защото не им е позволено да знаят,студентите не помнят,защото са имали щастието да не са родени в тези времена.А ние,по-старото поколение-родители,преподаватели,близки разказахме ли им за грозната,потискаща и заробваща истина,която е скрита в чекмеджетата?!А те искат да знаят,водени от максимата,че който не помни и не познава миналото,греши в настоящето и няма право на бъдеще.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.