(С)писъците на доволните “жертви”

Един списък броди из интернет и това е повод да се изкажа и аз по повод някои (с)писъци.

Оставям настрана факта, че авторът на списъка с имена на противници на протестите е анонимен и това „дребно” обстоятелство би трябвало да е достатъчна причина, да не му се обръща внимание. Обаче не само му обърнаха такова, но и обърнаха темата наопаки и с това показаха кому е изгодно да се подава топката на хора, петимни да се изкарат жертви.

Не твърдя, че съставителят на списъка с 45 имена, сред които човек като мен разпознава опоненти от различна степен на скарването поради противоречия по отделни въпроси или дори поради категорично разминаване в ценностна система, но не и врагове за „разстрел”( в каквато патетична поза застават сега ощастливените с анонимното внимание)

Нарочно или ( по-скоро) не, се получи обаче така, че на стълба на „позора” в случая отново попадаме ние, опонентите на голяма част на посочените в списъка противници. Обобщават ни, опаковат, ни нападат ни, „връщат” ни го за всички провалени опити да ни оборят по същество за провала на непрежалимия им комунизъм, заклеймявайки ни с исторически паралели от други епохи и техните списъци.

Велислава Дърева, винаги готова да се направи на жертва, макар да е в ръководството на БСП и като такава носи солидарна отговорност за безадресно обругавания „преход” от четвърт век насам, върна с усмивка на самодоволство лентата към любимия на всички от нейната черга пример за терора от 1925-та година по „подобни списъци” срещу български интелектуалци. „Пропусна” обаче да каже нещичко за списъците от септември 1944-та и целия последвал период със списъците на репресиите, преследванията и забраните по политически признак.

НЕ! Дърева сведе удобно аналогията до терора от 1925-та, вместо поне малко да сведе глава за 45 годишния терор на режима, в чиято партия-наследница не просто продължава да членува, но има ръководен глас.

За да е ясно до какво води вдигането на топката на такива коментатори, които всъщност са активни участници във формирането на политиката като партийни фунционери, Дърева се позова на авторитета Яворов в частта от неговото стихотворение, в което той казва „ враг врагувам”- да чакаме отпор, с други думи!

Уж се отбраняват като „жертви”, а всъщност заплашват.

С избирателно премрежен поглед и с частично запушен нос Дърева каза в телевизията с най-ярка олигархична окраска, че олигархията нямала цвят и мирис, а само интереси.

И това го чуваме от екрана на ТВ7, която действително сменя цветовете без проблем- беше сервилна трибуна за обслужване на управляващата ГЕРБ, но светкавично се премени в червено при сегашните властници. Съответното студио гъмжеше от съмишленици, поканени да заклеймят с физиономиите си заклеймяването си в един анонимен списък в интернет, който едва ли е познат на телевизионната аудитория, но пък даде повод на споменати в него „герои” да бранят героично официалната гледна точка за политиката на сегашната управляваща олигархия.

Отгоре на всичко, освен че правят тази пропаганда без капка критичен поглед отстрани, тези „герои” се правят на незнаещи, че територията, която им е предоставена така любезно, е забранена за доста техни опоненти.

Забранена е заради черни списъци с неудобни коментатори ( като моя милост, както вече съм споменавал, тържествено забранен пред личния състав лично от др. Бареков заради мой остър коментар по адрес на двамата цветановци- Цветан Цветанов и Цветан Василев).

Понеже имам особената чест да съм част от доста списъци, искам да напомня още един, срещу който обаче така и не чух подобни писъци.

Повече от година преди да се окаже, че хипотезата за възможна съпричастност на ливанската групировка „Хизбуллах” не е чак толкова „безумна”, бях обругаван като „чифутин” заради позицията си в подкрепа на това предположение, получило накрая подкрепата на на ЕС. Дълго преди това, в интернет дефилират дълги списъци от „чифути”, които обаче нито веднъж не станаха повод за такъв взрив от възмущение, какъвто наблюдаваме днес.

И как да не мълчат- глътнали са русофилския фашизоиден проект “Атака” като стабилизиращ фактор на властта си и от запушеното им гърло не излизат никакви писъци на антифашисти.

Ами списъците с журналистите, които не могат да си намерят работа след напускане или прогонване от работа поради това, че работодателите си менкат списъци с волнодумци, за които има негласно споразумение да бъдат оставени да пукнат от глад?

Къде са писъците за тези списъци?

Извинявам се, че пискам изобщо и с това преча на пищящите герои, които до един си имат работа, партия-закрилница, медийни рупори и други подобни защитни механизми за колективна самоотбрана при най-малката рана по техните недосегаеми за репресията на държавата и работодателите възмутени физиономии.

Вие виждали ли сте такова чудо в България, като уволнен или принуден да напусне работата си ляв журналист, изявен русофил или изобщо видни другари, свързани с вечните ни господари, които да не са уредени със служба, дори да са изпаднали от избирателните списъци на партията?

Не сте виждали и дълго няма да видите тук унил русофил, ако не забележите необходимостта от промяна, за каквато смътно, но от сърце все пак говорят същите тези студенти, които така яростно биват о(б)съждани и окупирани отвън от пропагандните червени ескадрони на партията, мобилизирала всички сили да ги дискредитира.

Време е за списъци на съмишленици по прозападен проект, който да бъде противопоставен на проруския, мимикриращ под най-различни форми, разпознаваем най-вече по това, че напълно копира руската практика на пропагандната война срещу всички, които се противопоставят на властта им.

Р.S. Нямам неговото съгласие да го коментирам и определям като прозападен, но за илюстрация ще си позволя да посоча, че включеният във фамозния анонимен списък журналист Иван Бакалов (заради различната му позиция по някои аспекти на протестите днес), е сред малцината медийни меценати на прозападната ориентация, включително под формата на остра критика на руската политика, което е видно от сайта му e-vestnik.

Дръзвам да опонирам по този начин, за да посоча какво имам предвид, когато говоря за необходимостта от радикална смяна на гледната точка при обединяването на съмишлениците в България, която се провали в координатната система ляво-дясно, но има голям прозападен потенциал, но само ако успеем да преодолеем собственото си тесногръдие в посочването на “врага” и видим съюзници във всички, които не желаят да живуркаме в пиесата “На дъното” по правилата на родината на Горки.

53 мнения за “(С)писъците на доволните “жертви””

 1. Една малка бележка – за сайта e-vestnik – която си е лично мое мнение, и неговото заявяване тук е ни обвързва домакина на този блог по никакъв начин.
  Това, което казвате в статията за този сайт и за Бакалов беше така до месец май. Сега вече не е. От половин година Бакалов се е вкопчил в тезата, че нищо не трябва да се прави срещу това управление, защото след него ще се върне на власт Боко Тиквата.
  Ако някой проследи как се промени политиката на списване и модериране на коментари в сайта му, ще забележи все по-ясно разграничаване от “прозападната” линия, и толериране (меко казано) на дописки и текстове (предимно от други автори) срещу Реформаторския блок, срещу протеста срещу Олигарски, срещу студентския протест, срещу (вълчия) либерален капитализъм…
  Очевидна е линията: “Боко Тиквата е най-опасният враг на демокрацията и всичко и всички, които волно или неволно биха способствали връщането му да стане факт, са опасни и срещу тях трябва да се действа журналистически”. Тази линия обаче всъщност допуска оставане на власт на най-опасното (в стратегическа перспектива) правителство на България от 1989 г. насам – правителството на олигархията, поради, видите ли, липсата на алтернатива.
  Впрочем, това е линия, която се споделя и от Любослава Русева, също от изборите насам. Кое е общото между двамата ли? Позволявам си да опитам следната интерпретация – основен катализатор на тази линия и това отношение е Иво Прокопиев – лице, съмнително както като бизнесмен, така и като публична фигура – който очевидно има личен интерес да се върне в политиката и олигархическия си “бизнес” отпреди Тиквата, и който по тази причина стимулира както и когато може протестите (което явно двамата журналисти добре виждат, и/или за което имат вътрешна информация), и което ги прехвърля от другата страна на барикадата – искат или не искат – на защитниците на Олигарски и това, което неговото псевдо-премиерстване олицетворява.
  Затварянето на очите за истината (поради лични пристрастия), обаче, винаги е играло трагична рола в българската интелигенция, още от Възраждането насам – примерите са десетки, уви.

 2. Поправка в първото ми изречение …”лично мое мнение, и неговото заявяване тук НЕ обвързва домакина на този блог по никакъв начин”.

 3. “Време е за списъци на съмишленици по прозападен проект, който да бъде противопоставен на проруския,…..”
  Apropos, ne mogat li da se publikuvat internet-petiziite (n na broj do sega)za ostavka na kabineta Oresharski, sreshtu Peevski i t.n. i da se posochi broja na podkrepjashtite gi. Otdavna si misleh, che vseki protestirasht moje da nosi na revera si maluk tricolor – taka e jasno, che e ot nashite, dori i da njama vreme da hodi redovno na protestite, a i tova bi okurajilo njakoj “plahi” sumishlenizi…

 4. Дърдорева , не съм я гледал, но тъпата й пропаганда на лумпенизиран “антифашист” я слушаме вече 100години, и то не само от нея.
  Дърдорева не казва ЗАЩО , ЗАЩО са били изготвени списъците през 1925г.,и коя независима държава би допуснала агентите на НАЙ-дивашката империя, с НАЙ-дивашкият “строй” след 1917г., да и налага чрез “партийната” си агентура, да се откаже от своя суверенитет , за да се присъедини към тази световна ТОТАЛИТАРНА “партийна” империя , или към зависимите от нея “государства”, както стана след 1944г. в цяла Източна Европа???????
  Е вервам , че нема нормална държава, която би приела такава БОЛШЕВИШКА “оферта”.

 5. Към 1 наум:

  Понеже вече съм казал “а”, ще трябва да продължа ( понеже се съмнявам, че Иван Бакалов ще се захване да се оправдава тук):последователната позиция на Бакалов срещу Борисов, която дразни мнозина, с нищо не се е променила, както и прозападния акцент в сайта му, който е ако не единственото, то твърде рядкото място в българска медия, където човек може да прочете букет от остри критични статии на западни ( и не само ) автори срещу авторитарна Русия.
  За целта Бакалов си прави труда да поддържа абонамент за бюлетин на БТА с преводни материали, от които подбира и редовно публикува именно такива статии.
  Надявам се да не бъда принуждаван да му “адвокатствам” повече- дадох пример с него само като илюстрация за тезата си за прозападната ориентация.

 6. Ne samo” журналистите-волнодумци” bivat uvolneni ot rabota. Nai presnijat primer e ot samijat ministerski savet, kadeto ima sluchai ,da sa zabeljazali chistachki na protestite i da sa gi uvolnili nezabavno !Otkade na kade ste imat sobstveno mnenie tezi zeni,nali !! Oste po-losho: izgonili sa dosta hora, dori i takiva,koito si varshat rabotata, za da gi smenjat sas svoi protezeta( koito da njamat mnenie , a da slushat i izpalnjavat). Namalili sa rabotnoto vreme i zaplatite na pochistvashtijat personal na polovina ,za da mogat da izpolzvat spestenite pari, za novi naznachenia i novoizmisleni sluzbi!! Moze bi tova e idejata kak da se namerjat novi 250 000 rabotni mesta: mnogo umno – ste se naznachat horata samo na polovin raboten den, a za drugata polovina ,ste se naznachat novi hora!!Uraaa- spravihme se s bezraboticata !! Neznam samo koi im se vrazva na tezi lazci.
  G-n Indzev molja Vi sazdaite takiva “списъци на съмишленици по прозападен проект, който да бъде противопоставен на проруския”- ste bada parvata ,kojato ste se podpishe !!

 7. Добре е , че има такъв списък , все “отбор юнаци”!
  Бакалов е част от пропагандната машина на тази кална смесица от интереси за власт , пари и влияние !
  Нека списъкът продължи !

 8. Изобщо не желая да се занимавам с “товарищутката” Дърева и нейните комунистически словоблудствания, но ако можех бих и задал един въпрос. В коя от четирите конституции”: Търновска, ОФ, на “правешкия” каскет или на РБ, се допуска с оръжие в ръка да се сваля законна власт??!!?? Тези не се ли именуват терористи или когато те са го правили били “партизани”!!! Много добре в течение на годините видяхме как с танковете на комунистическата съветска армия бяха погазени всички опити да се промени нещо в системата!! Отгоре на всичко и някои от “братските” армии, включително българската окупираха Чехословакия!! Нима са очаквали, когато с терор и оръжие действат, властта да ги целува уста в уста и да им пуска и език??!!?? Антон Югов, Вълко Червенков и “каскета”, така ли постъпваха с противниците на “комунизъма”??!!?? За съветската “evil empire” няма да отварям дума, бих желал да и припомня “Катинската ” гора, “Виница” и за избитите там близо 10 000 от НКВД или нашата територия от 110 000 кв. км, които след 09,09,1944 превърнаха в огромен “БЪЛГАРСКИ КАТИН”!!

 9. Внимавайте!
  Бидейки критици на едните,неволно се превръщате в защитници на другите.
  Защо националистическата и социалистическата партии, и етно-корпоративното сдруженив ДПС са срещу партията на г-н Борисов?

  А колкото до списъка с плачещите журналисти: Те са си избрали да бъдат в него. Въпрос на личен избор е дали да си манипулатор или не.
  Това,че г-н Бакалов е последователен в критиките си срещу когото и да е, не го прави принципен а безпринципен.
  Никой не е само добър или само лош.

 10. Иван Бакалов си позволи лукса в разцвета на “ерата Борисов” да напише и издаде книга за Б.Б. с изключително критични оценки за тази мутра. Съвсем не подценявам приноса на г-н Инджев в разобличаването на пожарникаря, но Ив.Бакалов го изпревари – факт. Има още един автор, който отдавна разгласява позорните обстоятелства около битието на Б.Б. – Григор Лилов, но по незнайни критерии този човек е игнориран като да е “селския луд”. До тук съм с равенството между тримата автори. Следва разграничението им по линията “трайност на съпротивлението”. Какво като си казал веднъж – царят е гол, с индулгенция ли си се сдобил? Т.нар.цар е многолик, проявленията му са разнопосочни и реакцията срещу тях трябва де е постоянна. Това е разликата между г-н Инджев и другите, защото той, първо много добре схваща проблема и второ, ежедневно и неотклонно разобличава несъстоятелността на олигархията, alias голият цар. Каквото и да му струва това…

 11. Харесвах много, сега вече не толкова Иван Бакалов, Любослава Русева и д-р Николай Михайлов. Смятам, че една от причините първите двама да преглъщат наедро кабинета Олигарски е фобията им, че а-а парламентът се разтури, а-а Император Тиквоний І се е върнал на власт. Сигурно и не само по култорогични причини мразя безплатно повече от тях Боко. Но да неглижираш антиправителствените протести, да виждаш в тях дългата ръка на световната конспирация е обидно за гражданите и студентите осмелили се да искат морал и край на задкулисието в политиката.
  Колкото до доктора смятам и вероятно не греша, че той е от типа хора, всичките на терсене, той на опаки.

 12. Господин Инджев,напоследък г-н Бакалов работи за шайката управляваща България.Не знам ,може би с най добри намерения.

 13. Анонимният списък с 45 имена на противниците на студентските протести е много точен, но твърде кратък. Трябва са прибавят и ректорите на безбройните вузове у нас, които почти всички се оказаха ченгета. И още много други. А е анонимен, защото тези хора хич не се шегуват.

 14. Ето, това е! Стига вече сме се дърлили, кой бил по-надясно, кой бил по-към центъра, кой бил за СДС, кой бил за ДСБ, кому харесвал Бакалов, кому не харесвал…
  Има ли някой още да не е разбрал – в обрулената ни държавица от близо четвърт век няма политически живот, няма власт по идейно-политически съображения, няма ляво, няма дясно! Овластяването на Кобурга сложи край на бледите наченки, плахо покълнали след 1990-та.
  Днес единствената разделителна линия е “Запад-Изток”! Цивилизована Европа и САЩ или Евразийската Империя на злото!
  България няма да се превърне в нормална, развиваща се и просперираща държава докато не се ДЕКОМУНИЗИРА и не отстрани категорично от властта мерзавците от проруската пета колона!
  На този етап критерият е един – единствен:
  Всеки, който днес не изповядва комунистическа, фашистка или друга мракобесна идеология и обича България повече от Русия (СССР, днешна и бъдеща) е наш съмишленик и заслужава нашето обществено доверие!
  Антикомунистическата принадлежност и прозападната ориентация ще трябва публично да се декларират и перманентно и неотстъпно да се потвърждават от поведението на всяка политическа сила, в т.ч. и в личен план от всеки политик и общественик, кандидатстващи за нашето доверие и подкрепа.
  Останалото – после! Когато, както пише Бжежински, подкрепата за комунягите падне под критичните 12 процента (от гласувалите).

 15. Г-н NIKOLOV, това кой щял да се “върне” на власт, го решавате вие ,и всички други – гласувайки на изборите!
  Никой ,който е (за)взел властта НЕ може, и НЕ трябва да помисля даже да използва тази власт срещу опонентите си, защото болшевишките я използват предимно за това, за нацистите важи същото.
  Не може “предизборният” ти , а и “следизборният” ти лозунг да е в това – да не връщаш някого си “на власт”, ТОВА ГО РЕШАВАТ ВСИЧКИ, да ВСИЧКИ ИЗБИРАТЕЛИТЕ, и никой даже не трябва да си мисли , че той ще решава вместо ТЯХ.
  Другото са ТОТАЛИТАРНИ залитания!
  А и знаем КОЙ помогна за най-много за “възкачването” на ГЕРБ на власт, нали?
  Тези които сега “не искали да върнели” ГЕРБ на власт, та нали по тяхно време ги доведоха до същата тази власт!

 16. Политически разумно:
  Да “видим съюзници във всички, които не желаят да живуркаме в пиесата “На дъното” по правилата на родината на Горки.”
  Дори задължително, най-после.

 17. Уважаеми г-н Тинков,
  Виждам, как по “стар, древен обичай”, оправдахте “разбойниците”, нарекли Ви с доста груби обидни епитети, а мен се опитвате да “разпънете на кръст” след вид “словестно бичуване”. Не ме познавате, и ще се наложи сигурно да си потъсите някой, който да Ви помогне в разпознаването ми.
  Желая Ви здраве!

 18. Повечето от хората в този списък, вероятно наистина са такива.
  Това, което не разбирам е малоумната претенциозност на автора( авторите), да състави подобен списък. Макар и да не изключвам троянски кон за NOрешарски.
  Както и не разбирам наивността на администраторите на NOрешарски да влязат в този капан. Но глупостта не е извинение.
  Властта се беше снишила с началото на студентския протест. Сега започват да вият не от страх, а от кеф, че получиха страхотен голов пас. И мисля, че няма да пропуснат.
  На кой му трябваше този опис на мършата.

 19. И откъде накъде са се обявили за жертви ? Публикували са един списък на до болка познати прислужници на властта. И то открито. За разлика от други тайни списъци, които ги редят я на Позитано , я в Монтерей и до които никой няма достъп. В опита си да истеризират случката комунистите започват да стават смешни. Целта е прозрачна да се прехвърли вината от болната глава на здравата.Друг е въпросът, че може някой внедрен другар да е изтипосал този анонимен списак с цел да обяви протестиращите за екстремисти, макар че не виждам, кое му е екстремисткото. С една дума много шум за нищо.

 20. До питащият ме. Аз моя избор съм го направил отдавна. Колкото до цитирините от мен три имена, волно или неволно, предполагам, че така се самозабуждават, те работят за “по-малкото зло”. Това е техен проблем.

 21. Много злостно авторите на хиляди списъци са се нахвърлили върху автора на един списък. Който и да е той. Тези хора като Дърева и други разни винаги са обичали да се изказват като последна инстанция и не са търпели възражения, а сега са стресирани, че и те могат да влязат в някакъв списък. За тяхна почуда се оказва, че това е толкова лесно! Ами сега? Едно е да съдиш хората по списъци, а после и да ги разстрелваш, но сега като попадне и твоето име там… Какво следва? Разстрел ли? Май са изтръпнали от ужас, защото виждат себе си в автора на списъка. Според тяхната логика в такъв списък се влиза само като мярка за отстраняване. Гузната им съвест ги кара да реагират така паникьосано. Спокойно бе хора, за ваша беда, но и за късмет, живеете в европейска страна. Няма да ви разстрелят! Ама ви уплашиха, а? Гадно е сигурно да се видиш на стената на позора, на която сте окачвали цял живот сътбата на другите. Сега май вие сте в кофти позация! Ама че сте страхливи, ама че сте се шашнали. Нищо няма да ви случи. Само ще ви сочат хората с пръст и ще знаят истинската ви същност. Просто някой е възстановил празнотата в късата човешка памет – това, на което вие най-много разчитате!

 22. Моля някой да ми посочи къде да видя
  списъка:-)
  Предварително сърдечно благодаря
  Мариана

 23. До: Кръстев | ноември 6, 2013, 19:51
  Питате:”На кой му трябваше този опис на мършата.” На ИСТИНАТА, г-н Кръстев! Поне така са ме учили и по делата ги разпознавам.Повтаряте това, което д-р Михайлов в състояние на стрес, афект и отчаяние, че не може да бъде разбрана “невероятната му мисъл” изговори по БТВ. България вече на “РъБъ” преди да се върне към СССР. Затова споделям мнението на Павел Тинков | ноември 6, 2013, 18:32. След това: Каквото сабя покаже!

 24. Понеже си “паразитирам” около Иво Инджев, не мога да не му благодаря за поредната статия! А “паразитирам”, защото си спестявам гледането на определени телевизии и телевизионни предавания с надеждата, че Иво ще ме направи съпричастен с критичните си коментари на това, което си заслужава вниманието.Съжалявам, но съм принуден да “адвокатствам” на 1 НАУМ. Съгласен съм с неговия коментар. Не виждам за съвместимо един “прозападен” журналист, да говори с такава нескрита злоба срещу Реформаторския блок и протестиращите срещу правителството на Орешарски, като Иван Бакалов! Действително днес в определени среди битува тезата: По-добре да ни управляват комунягите, отколкото Боко Тиквата. Колко е състоятелна и кое е по-добре, може да си отговори всеки (както казва Иво Беров)зрял, ваксиниран, образован, осведомен и сравнително умен човек. Та така и аз от лятото спрях да посещавам сайта на “е-вестник” и статиите на Любослава Русева (а как я четях преди изборите) в “Редута”. А иначе съм съгласен и с Павел Тинков, че българската разделителна линия днес е “Запад-Изток (съветско-руският)”!

 25. Списък не ни трябва, за да знаем кой от коя страна е.Мисля, че всеки сам трябва да прецени къде се намира.А този списък води до следващите разправии и отклоняват вниманието от главния проблем -Кой и как управлява страната?Явно целта е да се насъскат хората един срещу друг, а гадовете да си вършат пъклените дела.А и сайта “афера”, който го е публикувал е много съмнителен , направо долноманипулативен.

 26. Апропо, защо не са включили в списъка и Иван Костов, който им каза, че не бива да се занимават със сатанизирнето на Пеевски, защото това не е политика.

 27. До Георги Николов
  Господин Николов виж къде пише Любослава Русева /т.е. кой плаща / и не се чуди защо е сменила курса.Например репликата и за протестите,че “те струват мноооого пари.Ако имах вълшебно УВ фенерче като тези за проверка на фалшиви банкноти щяха да лъснат мнооого интересни работи за хората от въпросния списък

 28. @ Тинков
  “Днес единствената разделителна линия е “Запад-Изток”!”

  @ Бойчев
  “… българската разделителна линия днес е “Запад-Изток (съветско-руският)”!”

  Така е, това е много важна разделителна линия, но…

  Според мен истинската, дълбоката (но все още неосъзната от хората) разделителна линия на българите е “Нещастните/недоволните от прехода и от сегашното състояние на България vs щастливите/доволните от прехода и от начина, по който функционира страната ни.
  99% vs 1%.

  Ясно е, че в последния, “демократичен” четвърт век България функционира по евразийския (руско-постсъветски) модел: централна власт (винаги “наши хора”), приближени на ЦВ паразити – бенефициенти на обществения ресурс (по различни оценки, това което успяват да откраднат чрез концесии, обществени поръчки, разпореждане с държавна/общинска собственост, неизгодни договори, злоупотреби с еврофондове, ДДС-измами, неизгодни договори, незаконна сеч, и много други по-дребни далавери възлиза на 6-10 млрд. лева годишно. 20-30 млн на ден!), непрозрачност, избирателно прилагане на законите, поръчкови прокуратура и полиция. Ясно е и, че този 1% иска нещата да продължават така вовеки…

  За целта чрез манипулации, лъжи и инсинуации постоянно се опитват (и успяват!) да разделят 99-те% на леви-десни, умни-прости, жълти павета-села, красиви-грозни…

  Когато тези 99% от българите осъзнаем, че ние сме България, че от нас зависи всичко, вкл. и как ще функционира държавата, че една банда от изпечени мошеници, крадци, родоотстъпници живее на наш гръб и вече 70 години свои държавата ни, тогава ще поемем по пътя на Запада.

  Това е и целта на протестите – те са за всички нас 99% и против разпореждащите се с България като с бащиния 1%.

  Тогава тези, които ни дърпат на изток ще изчезнат по естествен път – те не могат да виреят във “враждебната среда” на прозрачност, ясни правила, върховенство на закона, конкуренция, основана на ума, способностите и трудолюбието.

 29. Уточнение:

  Във втория абзац съкращението ЦВ е за централната власт, а не за Цветан Василев (както вероятно би се поласкал той, разбира се, напразно).

 30. Интересно когато Мая Манолова размахваше някакви фалшиви списъци с “ценоразписи” на протестиращи,които били уж заплатени, тия псевдоинтелектуалци мълчаха като риби. Сега, когато са засегнати слугите им – ореваха орталъка. Значи да клеветиш най-нагло от екрана протестиращите може безпроблемно, но когато се засегне червеният слугинаж, за това че имената им били сложени в един хвърчащ списък е недопустимо.

 31. Другият “достоен”, който се прави на засегнат е логорейникът нарцис д-р Николай Михайлов. Напуснал ДСБ с приятеля си Явор Дачков, защото не им минаха номерата да въздействат на Костов в “правилната посока”, днес същият се вживява като морален ментор и последна инстанция по телевизионните студия. Уж подкрепял протестите и много искал правителството да падне, но от последното му изказване лъха зле прикрита злоба срещу протестиращите,които се опитва да атакува по заобиколен начин.

 32. Бакалов ми е твърде кабинетен, като звучене. Преди време оплю втората линия на метрото, защото общината продължила със специфичните руските релси и влакове, вместо да купи европейски. Трябвало да бъдат, примерно, чешки. Човекът си пишеше без връзка с реалността, все едно втората линия е нещо автономно. Не си беше дал труда да провери, че тя е непрекъсвано продължение на действащите маршрути. После от ЕК ползваха разширението на метрото като пример за най-ефективно финансиране. Има и други лабораторни критики, но тази е от най-бездарните. Бакалов свали нивото до това на основния си враг – Борисов, относно обективност. Често се питам този журналист от какво се издържа…от кого.

 33. @ KARANDASH:
  Въпрос на ценностна система. Тезите за “вмирисаните европейци”, които си умират за членския ни внос, за “вмирисаните бежанци”, за “вмирисаните еврокомисари”, които идват у нас единствено, за да усвоят командировъчните си, са несъвместими със светогледа ми. Целта да се илюстрира как и Русия и Америка /разбирай САЩ/са един дол дренки и само се чудят как да ни прецакат е твърде фрапираща и типична. Позицията “всички са маскари” е добре известен елемент от инструментариума на посткомунистическата пропаганда.
  Ако всичко до тук не е достатъчно, ще си позволя да мотивирам мнението си по повод Вашите изяви в блога с думите на американския актьор Дейвид Духовни: “Лъжата се прикрива най-успешно между две истини.”
  И все пак – ако греша в преценката си, поднасям Ви най-искрените си извинения! Нищо лично.
  Бъдете здрав.

 34. Хора не спете! Вижте какво се случва днес в пет сутринта на “Позитано” 20!
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/07/2176722_pametnikut_na_pozitano20_e_izrisuvan_s_nadpisi_koi_bkp/
  Веднага освободете Асен Генов! Не сме 09.09.1944г. другари партизани!
  Иван Бедров вече написа:
  “МВР: Ако боядисаш паметник на Позитано – ще те видим. Ако нападнеш човек на Пиротска – няма да те видим”.
  СВОБОДА ЗА ИВАН ГЕНОВ!

 35. Извинявам се за вълнението, да се чете СВОБОДА ЗА АСЕН ГЕНОВ!

 36. Почти всички лица от Списъкът са пределно ясни.И лицето Бакалов е прочетен вестник.Това,че словестно е с проевропейска ориентация е един воал.Защото Станишев е още по-ярко словесен ЗА Европа.И какво от това??Да защитаваш некадърните фашизоиди с аргумента,че си против Бойко е храна за наивници.И начин да ти сервират дебели филии с масло и мед.

 37. Тъй като не познавам почти никой от списъка и “творчествата” им, аз се питам как в списъка не е попаднал Сугарев, огледалото в което се оглеждат много протестиращи интелектуалци в БГ.
  Вчера в сайта си той ни пробутва отново Умберто Еко като модел с неговите определения за фашизма, фашисткото зрънце което тлее у всеки един от нас, и според чиито 14 признака всеки който не е с леви и “прогресистки” убеждения е фашист.
  Сугарев не ни обяснява как и защо Умберто Еко не е изказал нито една критична дума за СССР през живота си, а ни го представя със световното му признание като семиотик, философ, разказвач, писател и интелектуал. Признание от кого? От световните леви “прогресистки” сили и местните италиански мутирали фашисти намерили убежище в скута на компартията към които е приближен?
  Приемам обаче да не се дърляме по въпроса кой колко е ляв-десен или фашист затова ето някои свидетелства по отношение на “мъдростите” на Умберото Еко по оста Иток-Запад.
  В италианските медии и досега, 45 години пo-късно не стихват дискусиите относно превратното представяне на събитията в Прага през 68 от въпросния “мислител”, незабелязал съветска агресия и жестокости, според който СССР е приятел, а събитията имат характера на фашистки преврат и други от сорта.
  Думи на руския дисидент Юрий Малцев (цитат)
  «Когато бе преведен в Италия “Архипелаг Гулаг”, през 1974 г., не забравяйте това което пишеха Моравия, Кассола, Умберто Еко. Солженицин бе приет с ритници. Заплюха го с обиди, казаха че е мошеник, лъжец, реакционер. Те също така казаха че той е свързан с Пиночет, че е фашистки диктатор, също че бил приятел на Франко.»
  Не мога да разбера защо Сугарев ни пъха в лицето този индивид, мисли си че той е “еволюирал” в убежденията си или самият Сугарев “ре-еволюира”.

 38. Каквито и аргументи да се изтъкват в подкрепа на този “списък на позора”, той си е хунвейбинска работа!

 39. @ ROSSEN IORDANOV:
  Здравейте, господин Йорданов!
  Намекът Ви е ясен, но моля Ви, не примитивизирайте позицията ми! В поста ми нито понятието “Изток-Запад” има нещо общо с географията, нито понятието “ляво-дясно” нещо общо с отношението към собствеността. Най-малкото, защото Япония е на изток, а нацизмът, който комунягите хитро именуват фашизъм си е чиста проба ляв националСОЦИАЛИЗЪМ!
  Колкото до Умберто Еко, нямам какво да добавя. Според мен Сугарев отново се изцепи.
  Какво да се прави – неведоми са пътищата…човешки! Той и Солженицин, след завръщанито си от емиграция, се оля и започна да плещи глупости във възхвала на “великата Рус”, за възхода на славянството и др. п. простотии!
  По мое скромно мнение еволюцията в убежденията си е малковероятна гигантска флуктуация. Нещо като да взривяваш планината в очакване някой от късовете взривена скала да се получи с форма на Венера Милоска. Ако перефразирам популярния каламбур – невъзможно е да си едновременно и ляв и интелектуалец и морална личност!Ако си с ляво мислене или си инфантилен (интелектуално беден) или си аморален!
  🙂

 40. Г-н Тинков, нямал съм намерения каквито споменавате, просто трябваше да бъда по-точен и вместо оста Изток-Запад трябваше да напиша ОСТА СВОБОДА ИЛИ СССР.
  Затова и въпросът ми може да се чете и така – Как можем да търсим СВОБОДА в едноименния сайт на Сугарев когато той самият пише за Свобода от СССР а популяризира персонажи които не дават и косъм да падне от главата на СССР.
  За Солженицин съм съгласен но става дума за 1974 гкогато и Путин е бил гимназиален комсомолец само.
  Поздрави!!!

 41. Към ИГНАТИЯ:
  Странно предложение за “нова разделителна линия?!
  Недоволни от прехода са и:
  Жорж Ганчев
  Слави Бинев
  Яни Янев
  Димитър Каракачанов
  Любен Дилов
  Емил Кошлуков
  Цветелин Кънчев
  Татяна Дончева
  Нешка Робева
  Велислава Дърева
  Кеворк Кеворкян
  Ангел Славчев
  Шамара
  Петното……..
  Без да се замислям, мога да продължа да изреждам в този дух до припадък!
  Какво ще кажете за това? С тях ли предлагате да се “гушнем”? С тях ли ще борим статуквото? Или с тези от Телиш? Или с тези, които мечтаят за евтините кебапчета от времето на Тошо?! Ами че те са повече от половината от Вашите 99 процента!!!
  Я стига!

 42. До Ася Иванова
  Много знаеш какво е хунвейбинска работа.

 43. KARANDASH , едва ли ще му трябва н(И)якой!
  Не вярвам да не разпознава качествените моливи от НЕкачествените!

 44. Подкрепям мнението на автора, че авторите на списъка са близки до фигуриращите в тях “доволни жертви”, както ги е нарекъл авторът. Публикуването на списъка е с цел да се създаде повод набедените лица да наводнят за седмица-две медиите и да посочат като класов враг протестиращите. Тия манипyлацийки Столетницата си ги може – това трябва да й се признае.

  Подкрепям и предложението на автора за изготвяне на “списъци на съмишленици по прозападен проект, който да бъде противопоставен на проруския”. Ще го подпиша под номер 2 след Красимира Валтер (на която пускам линк към кирилизатор за по-лесно четене на постингите й: http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php ).

 45. Уважаеми г-н Тинков,
  Определено грешите в преценката си!
  Въпреки, че до определена степен, вината за да си изградите подобна преценка е и моя.
  Благодаря Ви!

 46. Поздравявам г-н Инджев, че защити свой колега, попаднал под ударите на анонимните клеветници. Разочарован съм, че мнозина Ваши колеги предпочетоха да си замълчат – както си мълчаха, когато Вие попаднахте в списъка на Първанов.

 47. Г-н Инджев, какво го хвалите толкова Бакалов, след като и Меглена Кунева го защитава? http://grajdani.bg/?p=5381

  Има няколко души от този списък, които познавам и бих гарантирала за тях – че не могат да бъдат поставяни сред хората против промените и против демокрацията. Ще дам два примера – журналиста Иван Бакалов и доктор Николай Михайлов. Това са хора, които никога не биха спестили истината. Затова ги харесвам и ги слушам. Те биха били мой коректив, ако сбъркам. Честно казано, засрамих се, когато прочетох къде са ги вписали и ми се ще да им кажа, че съжалявам, че това се е случило.

 48. @Тинков

  Изброените от вас все пак са от 1-ия %. Те са от хората, които са недоволни не от начина, по който функционира държавата ни, а от това, че не са достатъчно близо до кокала… Може да включите още и някои политици от извънпарламентарните партии.

  Страхувам се, че не сте схванали идеята ми.

  В най-големия си пик протестът беше от около 15 000 души. Когато на площада се съберем 150 000, обединени от общо недоволство, тогава ще падне всяко едно правителство.

  Да не би да се гнусите от хората от Телиш или от “любителите” на евтини кебабчета? Та тези хора са натикани в калта и в мизерията и са брутално манипулирани десетилетия наред. Това, за жалост, е народът ни. И ако ние не го включим в гражданския проект, значи го оставяме като електорална маса на политическо-икономическата мафия завинаги.

  Да не би приказките на властта, че протестират “красивите, унните и успелите” да са докоснали някои интимни струни в душата ви? Или сте привърженик на “бутиковата демокрация”?

  Ако наистина искате мафията да бъде заличена и България да стане наистина демократична страна, зад нас трябва да стои народът.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.