На 7-ми ноември петата колона рапортува- арестува за посегателство срещу комунизма

Арестуваха Асен, Марта, Цветелина, Живко, Давид и Никола, младежи , които ( с изключение на Асен Генов) познавам от подкрепата им за демонтирането на съветския окупационен символ от центъра на София.

Младежите са дръзнали да оцветят агресивния монументален фетиш на уж забранения със закон комунизъм пред централата на БСП на ул. „Позитано” 20 в София и това е задействало полицейската репресия срещу тях. Замъкнати са в 3-то районно управление на МВР, където са задържани за 24 часа, докато решат какво обвинение да им бъде предявено.

Обвинението би трябвало да е друго: ноемврийското ехо от Октомврийската революция отново кънти днес в България. Преди на днешния ден ни караха да маршируваме в чест на националния празник на нашите колонизатори, а днес “само” да се страхуваме.

На 7 ноември ( какво съвпадение!) в Москва се намира кметът на София Йорданка Фандъкова- изключително представителна за лицемерието на гербаджийския “антикомунизъм”, с който успяха не само да подмамят пред урните хиляди българи, но и да да подлъжат и податливите на тази мимикрия европейци от Европейската народна партия.

И за да не ви се види спекулативна връзката, ето с какви изявления Фандъкова се умилква в Москва:

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви днес в Москва, че осъжда вандалските атаки срещу паметниците на съветски войници в България, но призова те да не бъде смятани за проява на враждебност, предаде ИТАР-ТАСС.
“За съжаление е невъзможно да бъде победен вандализмът. Той се среща практически във всички страни, включително в България”, каза тя по време на посещението си в руската столица.

Фандъкова добави, че паметникът на Съветската армия в София и други подобни монументи са собственост на държавата, която предприема мерки за тяхна защита. По думите й това става с видеонаблюдение и полицейски патрули”.

Фандъкова и повтори, че българската държава опазва съветските паметници, 400 на брой, и се грижи за за тях”.(Dir.bg)

Протестиращите срещу протестите на противниците на властта имат всички основания да занесат букет на Фандъкова на летището, за да й благодарят, че на правилното място, в правилния ден е заела правилната позиция в угода на петата колона, гостувайки в столицата на колониалната ни метрополия.

Фандъкова просто върви по стъпките на Софиянски, който след топли прегръдки с руския мафиот Лужков, трети по ранг в руската управленска йерархия като кмет на Москва, въведе практиката да се бърше и охранява постоянно любимият на любителите на съветската окупация символ в София.

Да припомня, че в продължение на поне три години преди това въпросният монумент беше изцяло покрит с графити, изразяващи отношението на свободните за кратко българи към съветската колониална епоха. Тогава комунизмът беше леко смутен от разпадането на СССР и забраната на КПСС, което отслаби хватката на Москва около българската свобода.

Едва след намесата на руския посланик Авдеев, поискал в едно априлско утро на 1993-та ултимативно спирането на процедурата по демонтирането, наредено с легитимно решение на столичната община по времето на кмета Янчулев, кабинетът “Беров”, а след това и кметът Софиянски, обслужиха интереса на петата колона тук. Най-напред бяха изпратени войници да бършат засъхналата от няколко години боя, а след това бяха монтирани прожектори като край оградата на концлагер. Едновременно с това, близо две години ( ако не и повече) цяла нощ символът на съветската насилствена колонизация беше охраняван от обикалящи по алеите на градината полицейски автомобили.

Днес маметникът ( както незнаен автор го окачестви в надпис върху постамента му) е ограден в основата си с телени мрежи, на които липсват само картечниците, за да заприлича още повече на Берлинската стена.

Причината? Ами оградите претендират да ни пазят от „падащи предмети”. Всъщност правят достъпът по позлатените букви с позорната благодарност от името на „българския народ” за окупацията практически почти недостъпни за патриотични акции, които у нас раболепно, като за пред Кремъл, представителите на неговата пета колона тук наричат „вандализъм”.

Ето че вече властта рапортува с постигнат успех в поклоните пред петата колона- отчита се с арести на младежи, сред които има има и протестиращи студенти от СУ.

Как ли ще отговори студентската окупация на тази ескалация?

Лозунгът „Свобода или СССР”, който имах честта да предам като щафета на студентите след разговор с тях в 65-та аудитория на Софийския университет, получи днес отговор на зададения в него въпрос за алтернативата на свободата: осъмнахме с доказателство за надмощието на реваншизма, който брани комунистическото минало и арестува български младежи, дръзнали да му се противопоставят.

27 мнения за “На 7-ми ноември петата колона рапортува- арестува за посегателство срещу комунизма”

 1. Дерзайте млади хора, не се отказвайте и резултат ще има. Сигурен съм!

 2. Казват, че на паметника са изобразени борци против фашизма, това е много странно, защото в България фашизъм преди 2013 г. не е имало. Да фашизъм има в момента защото България е подвластна на едно мини фюрерче, чиято тъпа кратуна благодарение парите на др. Путин ни се експонира в черно-кафяво-червеникави краски по пътищата, кръстопътищата, села, градове и паланки, а кресливото му гласче мутира из залите на парламента и ТВ студията на частната фашистка телевизия непорочно наречена Алфа.
  Иво не беше прав за Бисеров, не е спазарен, похарчен е.

 3. “Освободиха” нашите дядовци от земята, която притежаваха, градското население “освободиха ” от магазини, а някои и от апартаментите.”Освободиха” дори БНБ от златните резерви, а Нацианалния ни архив от маса исторически документи – упорито не ги връщат. Това са действия на ОКУПАТОР, не на освободител.Кога ще намерим сили да си кажем истината – като общество?

 4. Г-н Инджев, и това става в “синя” София!!!!!!!
  Та София е по-голяма по население от 1990 г., а провинцията е на минус с 3 млн. ?!?!?!?!?
  Изводите си правете сам(и), и “софиянците” и “несофиянците” !!!

 5. Къде са провозащитните организации? Ние в Европа ли сме или в СССР? Ами дайте да издигнем един паметник на Фюрера и да го пазим като зеницата на окото си (поне една парламентарна и една извънпарламентарна партия ще прегърнат с радост идеята)!!!

 6. Тези “позитански” кретени с техните шмайзери и щикове стават нетърпими! Всичко, що е против тях е вандализъм, а на Воленчо и Мишо-“биг Ша” тъпите вандалски изцепки и фашизоидни креясъци са “манна небесна”. Що не арестуваха поне веднъж поне единия от тия одеозни типове, като са такива ербап застъпници на реда и спазване на законите червените гаулайтери? – Щото им вършат мръсната работа тия мекерета!

 7. Досега не бях обръщала внимание на този паметник,сега забелязах колко грозен и безсмислен е!Женската фигура, дали е на Цола Драгойчева или Вълка Горанова,а може би Митка Гръбчева?А Фандъкова сади лалета и теменужки,едва ли е политически активна,тя е послушна!

 8. В Казанлъшко пък осквернили паметника на Дедото. С далеч по-комерсиална цел, искали да го претопят човечеца…

  Отрязаха бастуна на Димитър Благоев
  http://www.kazanlak.com/news-13537.html

 9. Г-н Инджев, преди известно време в отговор до СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ написах, че ако протестиращите хора не си регистрират Партия, или не припознаят някоя от съществуващите партии или партийни обединения и не издигнат високо знамето си, резултатът от протестите, окупациите на университети и пътни артерии ще са без резултат, а ще бъдат само едни шумни разходки по централните софийски улици. Понеже ПЕТЪР им пожелава само да ДЕРЗАЯТ младите, аз бих препоръчал, довечера от 18.00ч. в градинката между Университета и Парламента, да се съберем повече и да им покажем, че сме с тях, с протестиращите от ЮНИ и с окупиращите от ОКТОМВРИ. Дано да не се правят на отвратени от партиите, защото в парламентарната демокрация без партии не става нищо, другото се нарича анархия, революция и партизанлък.

 10. Това на „Позитано” 20 не е никакъв паметник, а скулптурна група, или композиция (по думите на министъра на вътрешните работи:))). Ако оставим само на адвокатите работата по защитата на младежите, историята ще бъде умело използвана от медийния башибозук за нагнетяване на страстите и за допълнително опорочаване на протестите.

  Но ако няколко човека (задължително граждани, обаче, които не са членове на партии) отправят съответното официално запитване до българските (вкл. столични) институции по Закона за достъп до обществена информация, тогава нещата могат да се обърнат в наша полза.

  Например, трябва да поиска информация (по Закона) плаща ли се тротоарно право за скулптурната група, изобразяваща въоръжено насилие, която завзема тротоарното пространство, от кого, кой е дал разрешение изобразеното насилие да е на тротоара, който е публична собственост (на Столична община).
  Какъв е режимът, по който това нещо безпрепятствено и противо-нормативно е там? Кой носи отговорност? И кога ще бъде издадено разпореждане да бъде премахнато?

 11. Нямам представа по какъв повод кметицата се е изходила по въпроса, за да обоснове жалбите си от вандализма. Грозотията на ул.Позитано не е руски паметник, за него няма как да се отчитаме в Москва. Ако обаче смята онова чудо в Борисовата градина за руски паметник, то вече си е друга бира. Да си кажат направо, че това е СЪВЕТСКИ паметник и да си дойдат нещата по местата им. Защитниците му /в това число и кметицата/ да бъдат обявени за защитници на ЧУЖДИ паметници и на тях да се гледа като на чуждопоклонници. И съвсем на място да попитаме този ЧУЖД паметник издигнат ли е в съответствие с разпоредбите за издигане на ЧУЖДИ паметници в държавата. Няма такова законово понятие ЧУЖД паметник, има “войнишки” паметници, а този не е войнишки, защото не е в гробище. Освен ако не смятаме цялата столица за гробище. Тогава кметицата няма да се нарича така, а “отговорен отговорник по траурните ритуали”.

 12. Точно от Йорданка да се очаква нещо “несъветско” не е реално. Както виждаме тя е точния човек, на точното място, точния профил.

 13. Фандъкова е продажно червено мекотело – срам за България!

 14. Имам идея! Концлагерите също се пазят. Защо пък да не се помни? Вместо да се балансира патосът на паметника с розови боички, може би не е лошо да се огради с бодлива тел, силни лампи за наблюдение и на определен интервал да се озвучава с “Ахтунг! Ахтунг!” Може на пост като някога другарите да си сложат по двама активисти с автомати, да стоят там като истукани с поглед, вперен в безперспективното им бъдеще!!!!

 15. @survivor
  Фандъкова е срам най-паче за София, защото на последните избори тази блондинка беше избрана ОЩЕ на първи тур.Срамно е също така да се пита Реформаторския блок ще ли се кооптира с ГЕРБ, щото “тея са десни” и са “най-много”.

 16. Вчера край Пловдив биха животновъди и не им позволиха да стигнат до столицата. Днес арестуваха драскачи на графити. Утре ще стрелят на месо.


  Спасявайте децата!

 17. Браво на Асен, Марта, Цветелина, Живко, Давид и Никола.
  Аз питам другарите от Позитано, след като вече не са комунисти/уж/ , защо имат такъв монумент ,изобразяващ насилие, пред централата си.Това ли им е идеята , с оръжие , да завземат властта.Те и социалисти не са, а самозабравили се мафиоти.Ето и зам -председател на НС с обвинения за престъпления против финансовата и данъчната система .Мафията като шеф на парламента.Да не споменаваме и милионите, които Станишев, чрез Хохегер вкара в джоба на жена си, т.е. в неговия.А го направиха председател на ПЕС.
  Браво на студентите за окупацията, на всички протестиращи, на дръзналите да боядисат омразните комунистически символи.А Фандъкова си е просто една мънкаща маша , незнеща ка е стигнала до това положение.Е, посещението в Москва, явно е за заслуги.

 18. Да, историята “Софиянски” се повтаря… Един приятел беше написал през далечната 2000 г. текста, който ще прочетете. На всички беше ясно какви ги върши софийският кмет, но не вървеше това да се публикува. Синьо единство на всички антикомунисти и др. сладки илюзии. Днес обаче звъннах на автора и го склоних да ми изпрати този текст, който публикувам във форума.

  СТЕФАН СОФИЯНСКИ И СТЕПАН МОСКОВСКИЙ

  Ще говорим за две напълно различни лица. Макар и почти съименници, разликите между тях са огромни – те произтичат от начините на тяхното съществуване. Единият е реален, а другият, както казват – виртуален. Единият изпълва всички масмедии. За другия се знае доста, но не се говори нищо. Стефан Софиянски беше написал на своя предизборен плакат “Вие ме познавате”. Степан Московский, вие, естествено, не го познавате. Софийската и голяма част от българската действителност обаче са общо дело на двамата. Затова ги описваме в сравнителни паралели.
  Стефан Софиянски е потомствен и автентичен антикомунист. Степан Московский е нарисуван антикомунист.Той е главния идеолог на безподобния български политически кентавър: проруска “дясна и антикомунистическа” формация. Московский е умело замислен и стратегически лансиран антикомунист. Който с практическия антикомунизъм има толкова общо, колкото дяволът със светената вода.
  Стефан Софиянски е усмихнатото лице на СДС. Степан Московский е скритото зад вечно ухилена маска лице на онези, които искат заради тяхната собствена изгода и за угода на техните началници СДС да бъде една “прагматична” партия. А това значи да бъде една оплетена в безбройни бизнеси, афери, далавери и скандали безидейна търгашеска котерия. Та като падне от власт, “прагматичните” да инкасират тройна и четворна полза. И тя като съвкупен продукт да включва тяхното материално благоденствие, отблъснатия избирател, повалената под мафиотския диктат България и нейното отпращане във вечна източна орбита.
  Стефан Софиянски е прозападен политик, който на високи международни форуми отстоява ценностите на модерната европейска християндемокрация. Степан Московский се кланя доземи на кремълските кметове (т.е.- на босовете на руската мафия) като на месии и светии.Когато самолетът със Стефан Софиянски на борда излети нанякъде и неутешимата Алиса размаха на прощаване насълзена кърпичка, цялата страна и всички столичани въздъхват в приятно очакване на сериозни западсни инвеститори. Но верен на фамилията си, Московский от улица “Московска” пък иска да види София пълна с руски таксита “Москвич”, с излъскани стари и изградени нови руски паметници, с болшевишки обелиски, с московски банки, с още руски “културни” институти, с още руски улици и имоти, и с още каквото Лужков дал руско, московско, предсъветско, съветско и постсъветско.
  Стефан Софиянски пази достойнството на евроатлантическия български държавник, дори и когато облечен с екипната фланелка на правителството на Москва, рита футбол с кремълски приятели под възхитените погледи на руските спортни и всякакви други коментатори.
  Това поведение е полюсно противоположно на онова, което върши всекидневно Степан Московский. За него можем с право да очакваме, че един близък ден ще затанцува казачок в сибирски валенки, новгородски кафтан, червена рубашка и петолъчна будьоновка пред новооткрития софийски Музей на Матрьошката на площад “Народно събрание”. Разбира се, в името на конструктивния, взаимоизгоден и равноправен диалог с “нова демократична Русия”. В която единственото и съвсем незначително старо нещо е, че пак я управляват членове на ЦК на КПСС, генерали и полковници от КГБ, всъвъзможни цивилни и униформени надзиратели на съветския ГУЛАГ. Бивши, естествено.
  Стефан Софиянски има един свещен саможертвен олтар- благоденствието на софиянци. Степан Московский е този, заради когото същите многострадални софиянци си чупят краката по заледените улици, получават стресове, задух и инфаркти в инвизиторските автобуси – сауни, лепнат от мръсотия, каквато не знаят столиците на Чад и Сомалия, хапят ги подивели кучета, пребиват ги и ги ограбват бандити в непрогледната тъмнина от “икономисаното улично осветление”, пръскат ги с кални гейзери разбитите плочки на тротоарите, падат в неозначени ями, задушават ги нетърпими миазми, пият вода на барови цени, газят планини от археологизирани боклуци, оплакват дърветата от поредната квартална градинка, превърната в бензиностанция…
  Затова и софиянци не избират Степан Московский, а Стефан Софиянски. Защото в неговия собствен ресторант “При кмета” няма нищо от описания всекидневен ад- там е охранявано, чисто, светло и уютно.
  Даже по-наблюдателните твърдят, че колкото по-чисто, по-богато и по-уютно е във всички специални места на Стефан Софиянски, толкова по-безнадеждна става мръсотията във владенията на Степан Московский. Но тази зависимост е съвсем случайна, тъй като още в началото заявихме, че става дума за две напълно различни лица, от които реално е само едното.

 19. Управляващите наглеци непрекъснато упрекват протестиращите за начина на протест. Те какво искат? Уж да се протестира, но да не им се пречи. Ако може да е по-тихо; да е в извън работно време; да не е по улиците, че пречи на движението; да не е политическо, но да има ясни цели; да не се допуска участие на малолетни ( за защита на децата ), сякаш те не виждат срещу какво е протестът и т.н. С други думи – да си вие всеки в къщи поединично. Това е, което бръщолевят всички противници на протестите.

 20. Г-н Инджев, въпросът дали е имало фашизъм в БГ или не е бил поставян неведнъж в блога от много от коментиращите, днес го поставя и г-н ДИМИ.
  Бих искал да представя на вниманието на всички един бърз превод на един пасаж от италианската енциклопедия Sapere (Зная, Знание) на авторитетното издателство Де Агостини по въпроса за фашизма който е италианско ноу-хау и къде се е разпространил и имал някакъв успех в Европа. Надявам се това да предизвика интерес.
  http://www.sapere.it/enciclopedia/fascismo.html
  Кратка история : Фашизмът в Европа
  Икономически , политически, социални предпоставки подобни на тези , които позволяват възхода на фашизма в Италия, помагат да се разпространи той и в Европа, където пуска корени по- дълбоко или по-малко в няколко страни, вдъхновен не само от противопоставянето му на марксизма и болшевизма , но и благодарение на агресивната му полемика против парламентарната система , и от екзалтацията на националистическата идея , принципите на корпоративизъм и дори расисткия фанатизъм. ИСПАНИЯ е една от първите страни където приемат фашизма и го организират в партия чрез дейността на Caballero, на Ledesma Ramos, на Primo de Rivera и най-накрая Franco, като за да го наложи като режим в страната ( 1938 ) , Испания има необходимостта да получи помощ от Италия и ГЕРМАНИЯ, където нацистите идват на власт с Hitler през 1933 година. Фашистки режим моделиран по принципите на корпоративизма бе създаден и от Salazar в ПОРТУГАЛИЯ ( 1932 ) , докато по-ограничени фашистки движения се утвърдиха в БЕЛГИЯ с рексизма на Léon Degrelle и J. Denis и в АВСТРИЯ с т.нар. Heimwehr , начело с E. Rüdiger von Starhemberg, който след първия провален опит за преврат през 1931 г. стига до успеха през 1934 г. сливайки се с християн-социалистите и създавайки корпоративистичен хибрид, който приключва след две години . Фашистката идеология има някакъв резонанс във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ с British Fascism начело с Lintorn-Orman и Британския фашистки съюз воден от O. Mosley. Във ФРАНЦИЯ фашизмът приема характерни аспекти (в Croix de feu, Fascisme, Cagoule, Parti Populaire Française, Faisceau) за да намери конкретни идеологически ориентири повече в тезите на Action Française. В ХОЛАНДИЯ Joris Van Severen, НОРВЕГИЯ с V. Quisling, в ЧЕХОСЛОВАКИЯ с Josef Tiso има фашистки движения с краткосрочен живот , докато значителна тежест в политическия живот фашизмът го намира в РУМЪНИЯ със създаването ( 1930 ) на Желязната гвардия на Codreanu и в ГЪРЦИЯ с издигането на власт ( 1936 ) на Metaxâs. Неуспешен в действителност се оказва първият опит за завземане на властта от фашизма в УНГАРИЯ с Кръстосаните стрели на Szálasi през 1940 г., макар и за кратко успял през 1944 г., но когато страната е била вече в навечерието на катастрофа.
  Както виждаме прегледът засяга цяла Европа а БГ я няма в този списък. Естествено в левите “прогресистки” писания и БГ е включена, но в такива “изследвания” можем да видим кой ли не, а според предложените 14 точки за идентификация на фашизма от Умберто Еко в сайта на Сугарев дори да имате съвпадение на вижданията си по една от тях вие сте фашист.

 21. Очевидно се пръкна още един московски университетски преподавател. Да я прибират по-навреме тази кметица. Притеснявам се и за царя, че ще му изстине мястото.

 22. Tezi IZRODI na Pozitano -20 sa vsichki za polivane s katran !! Tazi banda ot negodiai BKP/BSP pazarushi BALGARIA !!!!!!!!!!!!

 23. Всячески отпор на петата колона! Срам за България се оказа Фандъкова. Като се върне от Москва, нека провери наистина, получава ли такса “тротоарно право” общината за тези скулптури!

 24. [10:48:16] alcom4: Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
  Помниш ли кагда пришол със танка?
  Беше млад, но се държеше мъжки.
  И напълни къщата ни с въшки…

  Взе на мама златните пендари
  и дори галошите ми стари.
  Помниш ли, как кушаше картошки?
  Наконец забърса три кокошки.

  После си насилил съседката Сия
  и оплюскал всичката ракия.
  А след време чухме и мълвата,
  че си гръмнал тате във главата !

  Длъжен бях да те обичам, Ваня.
  Даже кръстих дъщеря си Маня.
  Залъкът си давахме насила
  на Русия – таз “велика” сила.

  После цели девет петилетки
  грабихте уран и руди редки.
  Грабихте и жито, папироси…
  Зарад вази ходим голи-боси!

  Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
  Ние всички хранехме танкиста.
  А пък ти ни пазеше със танка
  и ни взе последната луканка…

  Пазеше и нас , и немци, чехи .
  Тук възпявахме вашите успехи .
  С паметник стърчиш ни на главата
  и скверниш небето ни , земята. !

 25. Indzov ,Bravo! Tvurdo sreshtu chervenija vrag!Niakva 5-ta kolona ,njama da ni spre ili uplashi..! nie sme po-silni ot vragovete si..!

 26. Г-н IORDANOV, не си губете времето да търсите фашистките страни. Вижте кога се появява фашизма, от какво е предизвикан, защо се формира ….. кой?…къде?…как?…и т.н. …..?..?….?…
  Елементарният отговор , който вие сам можете да си доразвиете е – за да противостои на дивашкият болшевишки популизъм, призоваващ към световна(!!!) ДИКТАТУРА(“пролетарска”), т.е. призоваващ към ТОТАЛитаризЪм , и то ТОТАЛЕН ТОТАЛитаризъм!!!
  И вместо западният “пролетариат” да залита към източният болшевишки популизъм, западната “буржоазия” му предлага ерзац-болшевизъм, а именно западен популистки фашизъм, за да притъпи и отклони дивашката,популистка,източна, БОЛШЕВИШКА “пролетарска” “идеология”.
  Но популистите , дори и западните са си ТОТАЛитарни тирани.
  Кой ли е по-приемлив – западният или източният популистки ТОТАЛитаризЪм???
  Сравнете ги!
  Но вие по-напред си отговорете – кое и кой е породил другият ?!?!?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.