Вигенин се оправдава в Киев- мисия невъзможна

Но очевидния факт, че днешните управляващи, продължавайки линията на ГЕРБ, заиграха руския казачок срещу украинския гопак, външният ни министър Вигенин се опитва да отговори с една откровена лъжа от името на ЕС, за което определено не е упълномощен.

Вигенин, освен това, по този начин се оправдава и по казуса, който любимецът на неговата партия Георги Кирков е формулирал още преди един век по следния добре известен начин:

Георги Кирков (Майстора):
“Съществува една отлична перспектива за застрашените от руския царизъм балкански народи – създаването на независима държава Украйна, която да бъде буфер между Руската империя и европейските държави”. („Руският народ, тиранията на руския царизъм и завоевателните авантюри. – България и интригите на Русия”, С., 1914

Ето как Вигенин усуква истината пред самите украинци:

“Южен поток” е проект, който ще бъде изграден изцяло по правилата на Европейския съюза и не трябва да бъде разглеждан като враждебен от страна на Украйна, заяви българският външен министър Кристиан Вигенин по време на посещението си в Киев, предаде БНТ.

Думите му бяха провокирани от остри изказвания на премиера Микола Азаров, който обвини Европа в предателство и нарече проекта заплаха за националните интереси на Украйна. Темата за българското участие в газопровода “Южен поток” обаче не беше повдигната по време на официалните разговори на българския министър.

След срещата си с външния министър Леонид Кожара Вигенин каза в отговор на въпрос от украинските медии, че “Южен поток” ще бъде изграден изцяло по правилата на ЕС и ще гарантира както доставки на газ до част от страните членки, така и възможността за конкуренцията при тези доставки.

“Аз съм готов да съдействам за това разговорите между България и Украйна по този въпрос да продължат, защото в никакъв случай реализацията на “Южен поток” не трябва да се възприема като някакъв враждебен акт срещу Украйна, напротив това е едно трасе както от интерес за България, така и за редица други европейски държави и неговата реализация ще стане на база на европейски правила, така че няма поводи за притеснение от тази гледна точка”, коментира той.

Тази българска позиция Вигенин коментира и пред украинския президент Виктор Янукович в среща, продължила близо час и половина.

На 31 октомври българското правителство подписа последните параметри по газопровода “Южен поток” и даде формален старт на строителството.

Само дни след това Генерална дирекция “Енергетика” на Европейската комисия изпрати писмо, в което заяви, че България е най-слабото звено в ЕС по отношение на енергийната независимост. Това е първата толкова остра реакция от страна на Еврокомисията към което и да било действие на което и да е българско правителство в областта на енергийната политика”.( Дневник)

4 мнения за “Вигенин се оправдава в Киев- мисия невъзможна”

  1. Простичкия въпрос към Вигенина е: защо така мигновено бе подписано договорчето.

  2. Важността на независима и европейска Украйна е геополитически шанс, който най-прозорливите български интелектуалци са изтъквали отдавна. И както напомня коментарът на Иво, в това са единни и левият социалист Георги Кирков, и “буржоата” проф. Иван Шишманов, който е български посланик в Киев при правителството на Централната Рада. За всички негови огромни заслуги като министър на просветата (много толерантен към подчиненените си учители социалисти, напуска поста заедно с протестиращите срещу Фердинанд студент!)и учен със световен авторитет комунягите се отплатиха с разстрел на сина му-блестящият дипломат и писател Димитър Шишманов. Дума да са казали за хилядите българи, които загиват от глад и терор през Големия Гладомор в Украйна 1933/34? А за другите два Гладомора (1946-47), които са организирани от Сталин и Берия специално за украинските и бесарабските българи? За съдбата на таврийските българи? Нещо “национилистическите” ортаци на БСП от АТАКА се поумълчават, знайш, по тази трагична тема. Ну как же! Нали тов. посол Исаков ще спре субсидията, как ще плюскат на муфта из брюкселските ресторанти! Мръсна сган!!

  3. Съвсем сполучливо му викат “Вагинин”.

  4. Това лекенце само след 2 месеца, когато се предлага тук и там ще пише в CV-то си: Бивш министър на външните работи на Р България 2013-2013.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.