Репортаж за нисш пилотаж в долнопробен популистки миш-маш

 
 
Благодарим за почерпателния отговор, г-н Бареков!
 10/11/2013
Бившият тв журналист облъчва провинцията с популистки обещания за пенсионерски клубове във всеки квартал и безплатни таблети за учениците

ГАЛЯ ГОРАНОВА
segabg.com

Прочитам заглавие в нета как “Бареков превзема и Криводол” и журналистическото ми любопитство ме отвежда в този затънтен край на Северозапада, където очаквам да се разиграе чутовната Ботева сцена.

Вече месеци наред как бившият журналист обикаля страната под девиза “България без цензура” и ръси едрогабаритни политически обещания за светлото бъдеще, подпомаган художествено от ансамбъла на Нешка Робева.

В уречения час на “превземането” в залата на криводолското читалище са се събрали стотина души в очакване на Бареков. Младите са предимно роми, а старите – заклети “червени бабички”. Повечето признават, че са дошли за момичетата на Нешка.

Културните събития не изобилстват в малкото градче, а концертът е безплатен. “Ние тука сме си червена крепост и гласуваме за бесепето”, отговаря ми възрастна жена на въпроса дали ще пусне бюлетина за Бареков на следващите избори.

Новият политически месия обаче закъснява непростимо с половин час. “Какво да направя, като в Хайредин не ме пускат да си тръгна?!”, извинява се Бареков, докато качва стълбите на читалището, придружаван от четирима гавази. Посреща го лично кметът на Криводол Петър Данчев, избран, както сам обяснява гордо, с подкрепата на социалдемократите на Ростислав Павлов, който бил племенник на Илия Павлов.

Част от антуража на Бареков

е и бившата депутатка от “Атака” Калина Крумова, която оглавява женската секция на бъдещия политически проект, наречена “Евромайки”. До тях на масата, застлана с червено сукно върху сцената, сядат младеж, представен като “моите юристи”, и кметът.

Бареков прави патетично встъпление как му е хубаво да си говори с хората, нищо че 90% от приказките били за проблеми, как е обнадежден от гражданската енергия за промяна, как за първи път тази промяна може да стане отдолу – без цар, без месия, но не и без помощта, както се разбира, на самия Бареков. Затова призовава хората да си кажат “кривиците”, уподобявайки без свян Левски.

С груби щрихи обобщава, че преходът и членството ни в ЕС са един грандиозен провал и на “това нещо трябва да му се сложи край”. Социалното умиление прераства в решителна декламация: “Голямо “не” на безработицата, “не” на бедността и мизерията, “не” на безработицата за младите и ниските пенсии на пенсионерите, “не” на програмите за временна заетост…” За всекиго по нещо.

Накрая поднася и решението: “Държавата трябва да създаде отново големите преработвателни и изкупвателни предприятия в областта на земеделското стопанство, животновъдството и зеленчукопроизводството! Не може съкровищницата на България, която изнасяше зеленчуци за целия Съветски съюз и за Европа (?), днес да е в това състояние!”

Направо не е за вярване, че някогашният бард на СДС и масовата приватизация към днешна дата пропагандира връщането на държавата в икономиката с безапелационния език на председател на ТКЗС! По-нататък идеята се доизбистря – предприятията нямало да са 100% държавни, а само наполовина, останалите 50% ще са запазени за частния бизнес.

“Всеки сериозен бизнесмен от Русия, от България, от Европа би участвал в такива фирми. Аз също, ако се занимавам с бизнес и държавата ми предложи да бъде мой съдружник, няма да откажа и всяка банка ще ми отпусне кредит, когато зад гърба ми е държавата”, доразвива концепцията си бъдещият политик.

“Право е момчето”, дочуват се коментари от залата.

“С два декара земя и 4 щайги на ден не могат да се атакуват големите пазари! С 4 щайги отиваш на кооперативния пазар, но с 4 вагона – в Русия! Ще върнем държавата там, където тя беше, без държавата няма да се оправят нещата! Ако държавата не се върне, в скоро време ще влязат турските фирми и ще изкупят цялата територия. Казвам ви го като патриот и европеец”, продължава Бареков, смесвайки в едно левичарски послания с националистически заемки от “Атака”.

Следва безвкусен популистки коктейл, в който всички политици са обявени за крадци, които рано или късно ще си платят, но поименно са изброени само Бойко Борисов и Христо Бисеров с техните офшорки, докато името на Пеевски подозрително липсва от позорния списък. Плюс възвания за справедливост, солидарност, ревизия на прехода и възмездие. “Трябва да се вземе сега от по-богатите и да се инвестира в социални програми за по-бедните”, вика Бареков, нищо че преди малко е отрекъл програмите за заетост.

“Моето предложение е, ако ние вземем властта, а това ще стане по-бързо от очакваното, аз, като бъдещ министър-председател, и хората около мене (бурни аплодисменти!) съм готов да бъда проверен до девето коляно – какво имам, откъде го имам, защо го имам, и детето ми, и жена ми”, кълне се пред криводолчани Бареков.

Веднъж свършил тая работа, първото, с което щял да се захване, е да разпродаде всички държавни резиденции. “Няма място властта в тези скъпи и луксозно имоти, защото те са прокълнати и разделят властта от хората чисто физически. По-добре се живее без резиденции, повярвайте ми”, реди бъдещият премиер. Досещаме се и за кандидат-купувача.

Втората му работа ще е да отнеме субсидиите на партиите и с парите да купи по един таблет на всички ученици от 1-ви до 12-и клас, безплатно! В залата се разнасят възторжени възгласи. Пътьом подмята, че за партията си Меглена Кунева получава 2 млн. лв. от “вашите” пари, докато той, Бареков, си плащал бензина от джоба, за да върши апостолското си дело.

Барековата “управленска програма” е накъсана с въпроси от залата.

“Гражданското общество” на Криводол се интересува предимно от частните си мери и узаконяване на строежи. Към кмета политат критики, а Бареков го разпъва с въпроси като първолак на черната дъска. Онзи се оправдава, сипе щедро обещания на хора, които две години е отказвал да чуе.

На всеки “ищец” Бареков праща “моите юристи”. Очилатият младеж, изпълняващ тази роля, прекосява тежко сцената и отива да “съдейства”. В суматохата една клета женица успява да изтръгне от кмета обещание за заплата от 45 лв. месечно, задето поддържа пенсионерския клуб.

Бареков веднага се вклинява по темата: “Ангажирам се да изградя във всяко населено място и всеки квартал пенсионерски клуб, който да бъде поддържан от държавата – с интернет, с вестници и да бъде предоставен на пенсионерите за свободно ползване, а не само веднъж седмично”, наддава като на циганска сватба журналистът. Дарове има и за младите – за всяко второ дете по 350 лв. месечно!

На сцената се втурва най-активният измежду местните граждани –

добре облечен циганин на име “бате Радко”,

когото Бареков обявява за “достоен гражданин на републиката” и пример за образование. Батето приканва журналиста да си сложи ръка на сърцето и да му отговори на следния въпрос: “Г-н Бареков, ти като бъдещ премиер на Република България, нагазваш в един бостан с обрани врежове. Как шъ помогнеш ти на този народ? Как шъ създадеш работни места? Откъде шъ дойдат парите? Аз да ви кажа как! Докато не се заеме държавата да направи държавни предприятия, за да работат хората там. Ние не искаме милостиня от никого, не искаме от спусти Боже, не искам да ида да рАбота 4 часа за 100 лева. Искам да рАбота 8 часа, за да ми върви и осигуровка, и сичко, а не да ида при лекарете и они да ма глеат така, на чомпе”.

Бареков слага ритуално ръка на сърцето и му отговаря, че в държавата има доста пари, нищо че бостанът изглежда обран, само че се крадат. И дава за пример еврофондовете, 70% от които отивали за София и само 30 на сто – в провинцията. Затова той, почти сигурният бъдещ премиер, ще направи така, че 80-90% от парите за обществени поръчки да остават в съответната община и подизпълнителите да са само местни фирми.

Бате Радко е видимо доволен. “Благодарим ви много за почерпателния отговор, г-н Бареков”, виква силно на микрофона. “Да се надявам, че Бог ша мъ държи жив и да вида дали така ще го направите”…

c

28 мнения за “Репортаж за нисш пилотаж в долнопробен популистки миш-маш”

 1. “… в този затънтен край на Северозапада …”
  Е, хайде сега г-н Инджев, той Бареков поне се е сетил да иде в някой затънтен край на България. Не всички в тази държава живеят на жълтите павета. Неговата кампания може и да е популистка, но поне е някакво подобие на традиционните политически кампании от западен тип, с митинги и обикаляне из районите. Що ли у нас се смята за нормално да ходиш на избори без дори да си направиш труда да идеш до някой затънтен район и да се представиш лично на избирателите?

 2. А другарят Сидеров – една от (не)официалните руски маши, разбъркващи българския миш-маш, днес най-накрая си призна онова, което мислещите знаем отдавна:

  “България беше индустриализирана и модернизирана и стана държава с белите държави по времето на комунизма. Това, че нямаше свобода, е друг въпрос.”

  Типичният “хомо совиетикус”, но с очила на члена.

  От друга страна това очевидно означава, че кукловодите са му дали стара-нова роля – патриотично-икономическа (и ще делят общ електорат – Бюреков, както добре го е описала Горанова), а крайните изстъпления са оставени за Петното и новата фашистка партия. Готвят му нови 7-8% гласове на идващите избори, другарите.

 3. Прекрасно! Не мога да се отърва от чувството че чета откъс от сатиричен разказ от началото на миналия век. Бареков лети укрилен от народната любов, вече виждайки се като премиер. Само че хората в тези краища никога не отказват безплатно представление от поредния клоун който идва и говори ли говори щуротия след щуротия. Само че след това на изборите пак ще си гласуват за “бесепето” – не че и тях не ги псуват всеки ден в кръчмата … ама нали по навик … А пък и днес след феноменалното умозаключение на др. Станишев в Панорама как да не гласува човек са “биесиепето” – Какво донесоха протестите –
  1990 – разпадане на селското стопанство
  1997 – масовата приватизация
  …. нямам думи.. само “другарите” могат да са толкова нагли и точно дне да обръщат палачинката по този начин – България е пострадала едниствено от това че видиш ли – са пропуснали няколко мандата…

 4. Смещно е тъжно е но по тъжно ще ни стане когато мислещите хора на следващите избори вземат седем процента.
  Ми не става не увира дървената глава народна.
  Ние си искаме държавата тя да ни уреди тя да ни нареди.
  Лошото е че не увира главата и на Реформаторският блок.
  В парламента се влиза вече само през телевизора ако няма телевизионен канал на демократичните сили може да им бъде по силите да бъдат само пето колело в бъдещият парламент.

 5. На всички изкушени от темата предлагам да прочетете (отново)Глава XXXIV “Междупланетен шахматен конгрес” от 12-те стола на Илф и Петров.

  Аналогията в манипулацията е пълна, голямата разлика обаче е в изпълнителя – Бендер е висока класа, докато Бареков… е, вие си го знаете.

 6. @МИРИМА

  Да не би да е започнала някаква предизборна кампания, за която другите партии още не знаят?

 7. Етимология на думата “Барек”:
  Барек -Барек/ов е съкратено предаване на думата “Баряк”-Баряк/ов, която е съкращение на думата “Байряк” – Байряк/ов, която е древен, турцизиран /според накои/, вариант на съвременната българска, /руска според някои/, дума “Знаме”.
  Според някои лингвистични теории езиците се развиват към опростяване. Т.е. “Барек”/ов е изпростял вариант на турската/според някои/ дума “Байряк”/ов. Знамето засега го оставяме за по-после.
  По логиката на лингвистиката излиза, че следващото изпростяване на думата “Барек”/ов по пътя на неговото политико-лингвистично развитие, е или към думата “Бре!..като Брей!..” – “Бре”Брей/ков,с което ще затвърди изумлението на българите от морално-политическото му падение, или ще се развие към думата “Барк”/ов. Барков е логично определително за Барек/ов, което кореспондира със способността да поБар/ва от тук и там. Доста възможен вариант на изпростяване на думата Барек/ов е в посока Брак/ов, но не в посока да сключи брак с някоя нова особа от подставеното му обкръжение, а по – скоро в посока изхвърлена след употреба вещ.
  Най логична посока на изпростяването на понятието Барек/ов обаче си остава тази то да падне до още по-голямо изпростяване на термина до “Бар” – Бар/ов. Ако към аргументацията на лингвистичните тенденции към изпростяване на думите, добавим правилото, че термина винаги носи информация за предмета/в случая е лице, което има характеристики близки до неудушевен предмет/, то може със 100% сигурност да се направи заключението, че думата “Барек”/ов се развива бързо към същностното си съдържание – “Бар”/ман. Това кореспондира с прогнозите на някои наблюдатели/нелингвисти/,че Барек/ов скоро ще развява знаме единствено в БАРа от които е започнал вълнуващата си кариера.
  Законите на лингвистиката не прощават. И законите в политиката не прощават. И за двата случая за лизането е необходим език. Езикът обаче се развива. Но когато лизането изпростее и езикът стане прекалено дълъг, езиковите форми се съкращават. Как – това е друга тема. Мафията знае как. И студентите знаят как.И Съдът знае как.
  Та, турцизмът/според някои/ Барек/ов скоро ще се сведе до англо-американизма Бар – Bar. То ще е или “Бар” в смисъла, че Барек/ов съвсем скоро ще си развявя знамето само в бара, от който е произлязъл, или в смисъла на Бар/Bar – кутия,блокче в която може да се окаже натикан по волята на съответните закони. Или…ако сте любопитни, вижте повече за “bar”в SA Dictionary, там са описани и другите му дву/смислови възможности като политик и лице без лице.
  ЗАБЕЛЕЖКА:
  Лингвистиката няма никакво отношение, нито към изпростяването на Барек/ов, нито към разбирането за Барек/ов, като за бъдещ барман,тезгях,чекмедже,кутийка, пакетче, Съд /в смисъла на Съд не на съдинка/,подсъдим,решетка, парче шоколад и прочие.
  Лингвистиката само открива закономерностите. Всеки сам решава какво да прави с езика си.

 8. Не се заблуждавай, ЧИТАТЕЛ, по последни данни не са пропуснали нито един мандат!

 9. Дудука яко лъже , но не е проблем това , а колко от тези хорица ще гласуват за него . А иначе да лъже колкото си ще , на лъжата краката са къси !.

 10. До мирима,

  Какъв западен тип е проявата на Бареков, направо си е Бай Ганьовски тип.Още повече никой не знае кой финансира обиколката на Бареков по села паланки.Западния тип ясно показва източниците си на финансиране и връща чекове с неясен произход на парите.Знаем , че неофициално шоуто Бареков се финансира от КТБ и Внешторгбанк , т.е. с държавни средства , абсолютно незаконно.И сам Бареков няма да събере повече от 20-тина човека и му пращат за началник Робева.Ето и симбиозата ДПС и БСП при източването на държавни пари.Не е безплатно шоуто.Плащаме го всички.Къде е прокуратурата да установи произхода на финансиране на подобни мероприятия или работата на гл. прокурор е да купува билети за чужбина на оялите се.

 11. Този ако си вярва е психично болен, а ако не също!

 12. Хм… Мислех ди, че проблемът се корени в мафията, но може би не е така. Дали проблемът не е, че политиците имат по-малко морал от мафията?

 13. Малко повдигане на завесата пред другаря Сидеров – крепител на олигархичното правителство и маша на руските противобългарски интереси в България:

  Днес Сидеров е известен със своите груби изказвания по адрес на хомосексуалистите. В своя статия, публикувана в списание “Егоист” пише: “И продължавам да наричам гейовете педерасти, а ромите – цигани. Не, не съм толерантен с тях. Така, както те не са толерантни с мен и непрекъснато тикат педерастията или циганията си в лицето ми”.
  Интересно е обаче да видим какво казва същият този човек в интервю пред списание “Клуб М” през 1991-ва година:
  – Говорихте твърде много за вас и жените. А има ли мъж в интимния ви живот?
  – Не, няма, макар че са ме ухажвали и мъже.
  – Вие отказахте ли им?
  – Да, защото не изпитвах желание, а и любопитството ми не беше достатъчно голямо. В нашата страна има много предразсъдъци по отношение на хомосексуалистите и на моменти се израждат в много силно изразена неприязън. А те са приятни хора, по-скоро боязливи, отколкото агресивни, винаги са готови да се отдръпнат, ако сбъркат адреса…

  Разбира се, това не са последните прояви на Сидеров в тази насока. През 1993-та година той е първият журналист в България, който се снима чисто гол пред обектива на Румяна Чапанова и позира в предизвикателни пози (с очила на члена е най-известната от тях). А ако анализираме дълбоко неговото интервю, какво ли щеше да се случи, ако Сидеров е имал малко по-голямо любопитство тогава, през 1991-ва година?…
  По-късно Сидеров ще обвини бившите си колеги Филип Димитров и Владимир Кузов в хомосексуална зависимост. Няма обаче данни те да са публикували свои голи снимки.
  Няколко години, след като се снима гол в предизвикателни пози, Сидеров търси сметка на хората с обратни наклонности в парламента. Факт е, че и двамата обвинени от Сидеров депутати са бивши негови близки съратници. Единият е широко рекламиран на страниците на вестник “Демокрация”, а другия лично Сидеров сам вкарва в парламента.
  Сега Сидеров се обявява за пръв защитник на православието и християнските ценности, дори е дипломиран богослов от провинциален ВУЗ. Ако разтворим обаче юлския брой на списание “Лейди” от 1993 г., ще разберем други негови морални принципи, които очевидно изповядва. Там ясно личи и отношението му към православната вяра. Изложена е и позицията му към основни постулати в християнството – като ненасилието, миролюбието, целомъдрието, жертвеността, верността и вярата в Христос:
  “Божиите заповеди не ме интересуват. Биха ми действали, ако действат на всички. Кой е Бог? Няма такова нещо. Аз съм си бог…”
  И продължава с откровенията:
  “Усещам например, че с времето все по-малко държа на сантименталната обвързаност. С годините любовта все повече губи значението си за мен… Никога не съм имал амбицията да правя семейство, защото никога не съм имал условията за това… Мисля, че е по-важно да си самодостатъчен, отколкото да си стимулиран отвън… Какво изобщо значи духовна връзка, пламенна любов? Аз се хващам, че бих се чукал с много срещнати през деня жени. Поглеждам я, харесвам я, бих се чукал и толкова. Не е нужно да се влюбвам…
  Намирам за лицемерно един мъж, който твърди, че ето вече 20 години се чувства прекрасно с жена си. Пълни нелепици… За мен жената е преди всичко сексуален обект.
  – Този израз е впечатляващ. А какви жени харесваш?
  – Тип курви.
  – А много ли си селективен?
  – Не. Абсолютен помияр съм. Сериозно говоря.
  – Не ти ли трябват повечко мотиви, за да легнеш с една жена?
  – Не е точно лягане. Предпочитам по-нетрадиционни начини.
  – Може ли нещо да те спре да спиш с жена, която си пожелал? Например, ако е жена на твой приятел? Или ако решиш, че е адски тъпа?
  – Ако е жена на приятел, тя му изневерява в мига, в който ме пожелае. Оттук-нататък какви угризения мога да имам – за това, че сме се пожелали взаимно ли? А колкото до това дали ще ме спре бедният й багаж – точно обратното. Колкото е по-тъпа, толкова по си падам. Честно ти казвам…
  Има нещо много сладко, патерналистично в едно девойче, което те гледа в очите и плаче, докато я обладаваш. Убеден съм, че каквото и да говори, всеки мъж предпочита инфантилния тип, жената-дете.
  – С понятието вярност боравиш ли?
  – Не. Непрекъснато искам различни жени.
  – Последен въпрос. Чувстваш ли се пионер, излагайки голотата си под прожекторите?
  – Човек се ражда гол и няма нищо по-естествено от това да се съблечеш…”.

  Та, това е ”човек”, това е „патриот”, другари и другарки.

 14. Ще си позволя да не се съглася с мнението на Любо Васков като дам отново същите примери.
  “В парламента се влиза вече само през телевизора” е остарял стереотип на мислене, вече оборен в арабските страни където влязоха в парламента чрез ПЛОЩАДА и ИНТЕРНЕТ. БЕЗ ТЕЛЕВИЗИЯ.
  Подобно нещо направиха в Италия представителите на движението M5S, които със същите средства, без нито един телевизионен дебат, двубой или даже интервю т.е. с НУЛА телевизионно присъствие в условията на действаща демокрация вкараха 165 депутата и сенатори в парламента и сената съответно. Средна възраст 37 години и много представители под 30 години.
  Ще дам примери и за “дървената глава народна”.
  Вчера четох статията на г-н Инджев за началото на протестите , 1989 , после се питам КОЙ ОЦЕЛЯ от тия движения. Констатирам че е оцеляла “Екогласност” като сега е политически субект – партия, клуб или движение не разбрах точно какво. Влизам в нета да видя кои са основателите и членовете. Намирам публикация, книга в която детайлно е описан процеса, о самото му начало, едва ли не минута по минута. Накрая на книгата – списък с идейните водачи, първите членове, всичко 101 души.
  Преброявам кои са мнозинство в тази група и констатирам че има 22 ФИЛОСОФА и 22 КИНО/ ЛИТЕРАТУРНИ/ КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ. Останалите са техни съпрузи, колеги, комшии вероятно. Има много представители – членове на БКП, някои от ул. Оборище и около Докторската градина. Представители на автентичните революционери и мечтатели, като описания персонаж – броят се на пръсти.
  Идейният, интелектуалният елит се занимава 24 години с разнообразни литературно и стилистично издържани патетични поетични и всякакви други разобличения, обяснения, преразкази и обрисовки на незавидната съдба на “Клетата Майка България”, тъпия народ, мършата, андрешковщината, келепиреца, ракийки и салатки. Идеи – няма. Появяват се “идеи” за сопи, гьостерици, вили и тояги. Живеем в демокрация и затова такива не мога да приема. Никъде от изброените примери не са влезли в парламента със сопи.
  Заключения (мои, със сигурност не само мои):
  1. ТЪПИ НЯМА, обезверени – ДА.

  2. “Интелектуалният елит”, жалващ се толкова години за “заспалия народ” е всъщност той ЗАСПАЛ. Дървена е не главата народна а ДЪРВЕНИ СА ФИЛОСОФИТЕ БЪЛГАРСКИ. Не можаха да обяснят на народа с думи прости, смилаемо какво да прави. Не можаха да влязат в главата му а му пъхат сопи в ръцете. Бухалките са за ония – престъпниците на статуквото. Но НАРОДЪТ има най-яката сопа – ВОТА. Това не можаха да му обяснят. Народът е събуден отново от 150 дни и го показва всеки ден. Няма нужда от будители. Има нуджа от ВОДАЧИ, ЛИДЕРИ. Такива няма, всички искат да го будят все още. Всички го подкрепят, всички са са крепители (застават зад него). Никой не иска да застане отпред. Проблясъци има и се заключават в непрестанните им призиви, възвания, апели, открти писма, с една дума с всевъзможни разновидности на бойкия вик ХОП. ХОП, ХОП, ХОП а народът е вече отдавна на площада и чака “елита”, “будителите” си да се събудят, да си изпият кафето( нали са елит, интелектуален, културен и най-вече философски), и да го поведат, а вместо да застанат начело на протеста те скокват в … дивана (примерно да гладуват).

  3. ТРЯБВА НОВА ПАРТИЯ – с програма, платформа, с идеи за стратегия и тактика.

  Мога да предложа име на новата партия само, друго не мога – примерно Необвързан Авангард на Рефередумна Отговорна Демокрация – съкратено НАРОД. А елитът да се опита да ги напълни тия пет думи със съдържание, всяка една поотделно и заедно, чрез съставянето и откриването поне на дебат по темите за ПРОГРАМА, ПЛАТФОРМА и идеи за СТРАТЕГИЯ И ТАКТИКА.

  ТОГАВА ЩЕ ПРИЕМА ЧЕ НЕ СА ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ.

 15. Повечето от проблемите на прехода произтичат от манталитета на мнозинството от българския народ. Това мнозинство е настроено напълно готовански и изповядва ракиено-салатен хедонизъм. То очаква винаги някой друг, а не то да се грижи за собственото му благоденствие.
  Иска:
  – да получава повече пари, само защото други получават повече от него,
  – да има хубава служба за себе си и децата си, но без да се образова
  – учителите да носят цялата отговорност за възпитанието на децата му
  – лекарите да го лекуват, но то да не носи отговорност за своето здраве
  – общественият транспорт да е редовен, но да се вози без билет
  – държавата да е богата, но това да е грижа само на по-богатите от него
  – съдът да е строг, но само когато това не го засяга лично
  и т.н.
  Кой може да задоволи подобни искания? Само мошеници и изпечени лъжци. Какви други да дойдат в страна, в която преобладаващият бизнез е свързан с европейски фондове и НЗОК.
  Това, че се задава Бареков е толкова естествено, че не виждам защо трябва да ни учудва.
  Като оставим настрана войните, коя страна с толкова население като България може да устои на Народен съд, 45 години комунизъм, 24 години посткомунизъм и 2 млн емиграция.
  Нима не виждате, че политиците отдавна са спрели да говорят на умните хора в тази страна. И все по-ясно го демострират.(Станишев при Кеворкян – безобразни лъжи и насаждане на страх, че без тях всичко свършва).

 16. Към МИРИМА
  Вие може би не знаете,но за селяните и за ромите се сещат само преди избори,заради гласовете им,разбира се.А Бареков сигурно е започнала предизборна кампания…
  Антоанета Динчева

 17. КЪМ ЛЮБО.
  Прочетох и вашите варианти за етимология и тъй като не съм литературовед а инженер се хващам за един друг смисъл на думата. Бар значи и ПРЪТ, най пряко казано. В случая не го приемам като сопа обаче а прът, който статуквото пъха много хитро и предвидливо в зеещата дупка на празния провинциален българския площад с целта да го заеме и постепенно запълни. Прътът Бареков е недодялан и нескопосан но методът е демократичен. Своя прът в тази зееща дупка трябваше отдавна да вкара заспалата препарирана опозиция. Така статуквото се опитва да запълни и тая празна ниша.

 18. За задържане на такива, като бюреков, трябват нов вид спецчасти – екип от икономическа полиция, психиатри и обикновени блюстители на реда…

 19. И Тъпидеров, каза: “България беше индустриализирана и модернизирана и стана държава с белите държави по времето на комунизма. Това, че нямаше свобода, е друг въпрос.”

  За какви “бели” държави сън, сънува Сидеров?
  Ако сме били с „белите” държави – защо беше нужен 24-годишниЯт “преход”, а “камарадогеносе” Сидеров?
  Сигурно болшевиките от БКП са искали да направим ПРЕХОД от “белите държави”,към които сме се били “числили” към 1989г., и да се присъединим след 24 години, т.е. днес към “черните държави”?!?!?
  Лошото е ,че днес след 24години, изоставаме и от “черните ,жълтите и мулатите , и т.н държави”, другарю камарадогеносе!
  Не може да копираш направеното от “белите” , другарю камарадогеносе, и то с вековно закъснение и да си на едно ниво с тях!
  НЯМА как да стане!
  Не може да КОПИРАШ тежката военна “промишленост” на своят ТОТАЛен ОКУПАТОР , и да си на нивото дори на НЕГО!
  Т.е. не можеш да конкурираш сериозно дори и военщината на окупаторите си, защото все пак ги копираш, а те са и ТОТАЛни военни маниаци, прахосващи МНОГО десетки проценти от бюджета си за тази военщина, която все някой трябва да храни!
  На кой ли се е паднала “честта” да храни тази военщина, и “нашата” и окупаторската, това е въпроса, камарадогеносе?
  Естествено на колониалните плантации в окупираните страни, които с “развитата” си “преработваща” “промишленост”, може най-много някой некачествен компот да предложи, и почти НИЩО друго!
  Сигурно това е гордостта за Бареков ,и за Сидеров – “РЕнесансЪт”(“възражданеТО”) на компотено-калашниковата “промишленост”?!?!?
  Сякаш тя не доказа своята НЕсъстоятелност през 1989г., че даже самите “другари” си признаха ОСБСТВЕНИяТ си АПКаро-оръжеен “промишлен” КРАХ, като се подготвиха за „бело-черният” ни 24-годишен “преход”!
  Единствено верното в изказването ти камарадогеносе , е че наистина има “бели” и “небели” страни, но ние сега изоставаме и от всички,а преди 24 години изоставахме “само” от “белите”, и то пак “благодарение” на 45-годишниЯт болшевишки “социализъм”?

 20. За съжаление,народът ни винаги търси”месий” да го спасяват!Няма да се учудя,ако Бареков наистина влезе в парламента. Българите живеят все още в съветския комунизъм и лесно се манипулират.Лошо,много лошо за останалите нормални,мислещи и просветени българи!

 21. Вчера за няколко секунди поподнах на интервюто бареково по БТВ при Росен… Вие гледахте ли го? Изумена и развеселена чух как тоя малоумен, олегофренясал мискин Бареков да казва, че адвокат Марин Марковски не бил на нивото му….посмях се злобно-горчиво, че тоя идиот нещастен си мисли, че има някакво ниво.Много си е повярвало това нищожество

 22. Дори не успях да прочета пълния текст на всичко, което сте написал, г-н Инджев. Аз вече отдавна чета Вашата страница и Ви вярвам, да, вярвам Ви.Но чета по диагонал,(няма време за по-задълбочен прочит),и, Вие трябва да си давате сметка за това как се четът дългите Ви текстова, така че когато пишете дълги текстове, трябва да бъдете снизходителен към четящата Ви аудитория. Прочетено даже “по диагонал”, това което казвате е вярно и сигурно заслужава този дълъг и задълбочен анализ. Защото Бареков, с всичката си нищожност и незначителност, е издигнат мощно върху “гребена на вълната” на човешкото недостойнство, което е присъщо на поне половината, ако не и на 2/3 от българите на възраст над 18 години. Но какво се случва с останалите “обикновени” и харесващи елементарна порядъчност хора?! Тази част от обществото е по улиците и площадите, тези хора не искат да играят по свирката на крадците на парите, земите и техните души!!! А най-жестоко са ограбени душите ни!Така че, ние, родителите на децата, залостили вратите на СУ срещу гнусния и жилав октопод днес, няма да жертваме децата си, защото такава цена би била чудовищна! Ние, родителите, всички нормални родители, няма да жертваме децата си по никаква причина! Ще легнем пред нашите смели момчета и момичета, ще спрем с телата си, които уж “шаващи”(нашите тела, не на децата ни), вече отдавна са мъртви, тази огромна и месосмилаща адска машина на раздробяваща човешки души месомелачка. Нямате нито ум, нито физика, нито аргументи, нито успешни лъжи срещу нас,одеозни фигури на поскомунизма, затова си вървете в мир – с банковите сметки, с авоарите, пръснати по света, с натрупаното и закопано в земята имане, с всичко, което сте награбили и нагълтали в бездънните си стомаси и черава, и ни оставете да живеем своя човешки, нормален и добър за всички почтени хора живот. Ние знаем как да го постигнем, но без уродливото ви присъствие. Знаем също, че вие сте паразитите, които не могат да живеят без нас-гостоприемниците. Ще ви спрем “кранчето”, драги и то по най-законен и безприкословен начин. И тогава ще ви гледаме сеира.

 23. @IRINA
  От това, което сте написали (което никак не е кратко), четено “по диагонал”, “по хоризонтал” и “по вертикал” се получава едно нищо. Това е един нагледен пример, за това как с многословие можеш да не кажеш нищо. А при г-н Инджев резултата е обратен на Вашите “усилия”!

 24. Tozi bih kazala oligofren na nivoto na idiotizam e tipi4en predstavitel /s malki izkliu4eniya /na balgarskata “zurnalistika” kadeto si misli toi 4e prinadlezi.

  Otnovo kazvam-goliam pozor za medi
  ite i za “bade6tite”politizi./Otnasia se za Barekov!!!/

 25. На ROSSEN IORDANOV
  Нужно ни е движение “Почтена политика – за почтен живот”;
  И един смел почтен лидер, който да повтаря само това.
  При което веднага предупреждавам, че утре-другиден мафията ще създаде такова движение, а и партия НАРОД. Не се съмнявай. При тях няма пропуск. Защото и те четат Иво Инджев. Комуто се покланям и копирам без да питам.

 26. Благодаря на г-жа Горанова за почерпателния репортаж! 🙂

  МИРИМА, популистката логорея на Бареков има много общо с бай Ганъо на избори и нищо общо с предизборните кампании в цивилизованите страни. Казвам ви го като човек, който е слушал на площада Меркел, Йошка Фишер и ред други германски политици в предизборна кампания. Те се изправят пред множеството с основнитe си идеи, не обещават да му свалят Луната от небето, a на заядливи подвиквания от публиката отговарят самоуверено, по същество и без да се засягат. Излишно е да споменавам, че никой от тях не води като примамка ‘дас дойче фернзебалет’ или някой друг елитен танцов ансамбъл, на който да плаща щедро с народни пари. Радвам се за стоте жители на Криводол, които са видели на аванта момичетата на Нешка. Ако можех сигурно и аз щях да отида, а на предсрочните парламентарни избори да гласувам за Иван Костов 😉

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.