Бисеров питаше за зъбките, Орешарски си ги показа

След като премиерът Пламен Орешарски заяви, че “държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа”, редица юристи и правозащитници окачествиха изказването му като противоконституционно и “пряка заявка за извършване на престъпление – злоупотреба с власт”.

Адвокат Михаил Екимджиев от “Асоциация за европейска интеграция и права на човека” призова главния прокурор да се самосезира за “криминалните” намерения на министър-председателя и окачестви изказването му като пряка заявка за извършване на престъпление – злоупотреба с власт.

“Случаят е скандален и шокиращ. Главният прокурор незабавно трябва да бъде сезиран, тъй като се подготвя извършването на класическо престъпление по служба – злоупотреба с власт от страна на премиера, а вероятно и от някои от неговите министри”, каза адв. Михаил Екимджиев.

По повод признанието на министър-председателя, че се събира информация, включително “оперативни данни” (очевидно от МВР и специалните служби), адвокат Александър Кашъмов от Програма “Достъп до информация” напомни, властите нямат право да събират и обработват информация, свързана с политическите възгледи на хората.

Бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право в Софийския университет Георги Близнашки коментира специално пред Mediapool, че намерението на Орешарски е напълно противоконституционно.

“Освен, че поражда съмнения за подготовка за извършване на престъпление и противоречи на основния закон,

изказването на Орешарски влиза в остро противоречие с всички основни документи на ЕС и Съвета на Европа”, допълва той.

По-рано днес Орешарски направи изявление на среща с граждански организации, цитирано от Дарик радио, в което казва, че “държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа.

Премиерът допълва, че има служители, които “все още са на работа”, въпреки че за тях е потвърдено, че са участници “в събитията пред сградата на Министерския съвет”. Имало и други, за които има оперативни данни.

“По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информация, че работят срещу правителството – стремим се да подбираме най-добрите кадри, сигурно не винаги успяваме, за да може да освободим администрацията от политически пристрастни фигури”, добави премиерът.

“Досега има няколко случая, за които всички знаем и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни.

Затова ще се въздържа от имена, не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично.

Стремим се да се освободим от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство, не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в такива случаи”, каза още Орешарски.

Според чл.6 ал. (2) от българската конституция не се допускат никакви ограничения на правата или привилегиите на гражданите, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Изказването на Орешарски идва ден след изтичането на инструкция на новия председател на БСП – София Калоян Паргов, който нарежда на структурите на партията да мобилизират за участие в съботния митинг в подкрепа на БСП “кадрите, които предлагахте като кандидати за заемане на длъжности в съответните държавни и други обществени служби”.(Vesti.bg)

24 мнения за “Бисеров питаше за зъбките, Орешарски си ги показа”

 1. И ако някой каже, че не се връща комунизмът с чл.1 в Конституцията на държавата! Господинът премиер бърка патриотизма на хората с лоялност към правителството и управляващите. Точно защото са патриоти и обичат родината си, казано на български, хората протестират срещу това правителство. Тези направо объркаха кънките. Като кажеш на глас такива щуротии сам се отричаш от определението “експерт”, което са ти сложили насила пред името, само и само да ти вдигнат малко имиджа. То не че някой нормален човек се върза на мнимата му експертност, но той все пак можеше за благоприличие да си спести пълната липса на такава. Сега какво излиза според него – партията е държавата и държавата е партията. Това вече сме го живяли! Айде стига толкова!

 2. Това са те:

  Българска Социалистическа Атака за Права и Свободи.

  Утре щели да им докарват на Орлов мост мат’риал от провинцията с извънредни влакови композиции на фалиралото БДЖ, за да покажат колко са много и колко много обичат череповото помиярче от Бобов дол.

  Че комунистите са основното зло в България е ясно отдавна, но че те си остават манталитетно и като действия в 50-те години на ХХ век, това е КОШМАР!

 3. N.B. “КТ “Подкрепа” се оттегля от Националния съвет за тристранно сътрудничество, поради отсъствието на съдържателен диалог по основните проблеми на обществото. Това посочват в изпратена до медиите декларация от конфедерацията.

  В съобщението се отбелязва, че конфедеративният съвет упълномощава КТ “Подкрепа” да излъчи свои представители за съставяне на контактна група с протестиращите студенти и граждански организации за продължаване на диалога по определяне на целите и параметрите на бъдещото сътрудничество.”
  http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kt-podkrepa-se-otteglia-ot-syveta-za-tristranno-sytrudnichestvo,161601/

 4. Коментар;………………. (изтрит от автора поради добро възпитание.)

 5. Свещена простота…какъв късмет – сега вече няма да дочакат до евроизборите, май и до Нова година даже. Добре, че финансистът проговори. Сега нека се питат кой му махна тиксото от устата, като се знае какви ги ръси. Всякакви са ни били премиери, но такъв безличен, неадекватен и схванат…счупи и тъпомера. Сега като станат и утрешните програмирани апокалипсиси, другата седмица второто четене на бюджета ще им е най-малкият кахър. Орешарски си го похарчиха, кого ли ще ни предложат в замяна – всичките им асове са в папка “Кошче”.

 6. Както се казва: по-добре да мълчиш и хората да те мислят за глупав, а пацо проговори и опроверга всички съмнения.

 7. Честно, не очаквах такъв политически кошмар. Но може би точно това трябва да се случи за да се събудят всички и най- накрая да си почистим красивта страна и да превърнем в нормална държава.

 8. Излиза, че всички държавни служители трябва да са членове и привърженици на БСП, ДПС и Атака. Чиста проба сливане партия(сега е триглава партия с един корен)-държава характерно за периода до 1989 г. Или Пацо от Дупница/Бобов дол съвсем изпушва или нещата съвсем загрубяват.

 9. А пък аз се тревожех откъде ще знаят младите какво е било!!! Те самите им подсказаха – да знаят и да помнят, че 1984 не е само литература… Отиват си! И сега са най-опасни…Нека да сме повече на Площада…

 10. За съжаление (или за радост) гледаме жалкия злобен финал на коалицията Трисеров.

 11. АХХ ТЕЗИ СПЯЩИ ГРАЖДАНИ !
  ДА НЕ СТЕ НА ПРИСПИВАТЕЛНИ ?

  ОРЕШАРСКИ НЕ Е ДОШЪЛ ЗА ДА СИ ХОДИ.
  ТОКУ ВИЖ ДОКАРАЛ И ТАНКОВЕ …

 12. Мълчанието му бе наложено отгоре, той иначе си е злобен и арогантен мръсник. Спомнете си “закриването на седянката). Кой ли има илюзии, че комунягите ще сложат честен човек със съвест?!

 13. Сега вече надявам се много от държавните служители ще се присъединят открито към протестите! Искрено се надявам и им пожелавам да направят това. Хлябът си е хляб, но човек трябва и дасе уважава. Само с хляб се не живее!

 14. Ще изкажа и аз моята хипотеза относно ЛОЯЛНОСТТА и че според мен това не е връщане на чл. 1 а има друга вече окраска.
  Беше януари и Бойко не беше възирал още от управлението на държавата когато русофилията получи мощен заряд енергия от Другаря Върховен Мислител на Империята който подреди РУСКАТА МИСЪЛ в строен ред озаглавен ОФИЦИАЛНА ИДЕОЛОГИЯ НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ и я публикува и изстреля в орбита като пътеводна звезда на копоите на Алфа-Дога-Государь и Император както и цялата БГ-пасмина от кагебисти, аферо-колаборационисти и комуно-фашисти, мюсли-фундаменталисти и кресльо-атакисти, левоментални онанисти и бузлуджански и язовирни туристи. Мина време на първоначално главозамайване и упоение от получените сладки серийни ментални оргазми но дойде време за избори, манипулации и фалшификаци а и работа вече по укрепването на имперската вертикала на територията на колонията.
  Ако някой си спомня имаше един текст в ИДЕОЛОГИЯТА който третираше ЛОЯЛНОСТТА а именно:

  «Всички трябва да преминат през ТЕСТ ЗА ЛОЯЛНОСТ КЪМ ИМПЕРИЯТА. Всички сили, които се противопоставят на тази основна теза, трябва или да бъдат маргинализирани или УНИЩОЖЕНИ.»

  Мисля че точно това е целта на имперския наместник в Задунайска – ДА СЕ УНИЩОЖАТ НЕЛОЯЛНИТЕ. Той даже и ректорът им го каза, в по-мека форма на студентите да се ауто-маргинализират като емигрират.
  Поствам отново превоа на идеологията за да е ясно какво ни чака с това имперско-клоаборационистко управление. Това са и истинските “опорни точки”.

  ПРИНЦИПИ НА РУСКАТА ИДЕОЛОГИЯ

  РУСИЯ Е ВСИЧКО – ОСТАНАЛОТО Е НИЩО.
  Няма нищо по-висше от Русия!!! Тя е Абсолютната ценност!!! За нея може да се отиде на всичко!!!
  Руснакът винаги е предчувствал, че са призван да СПАСИ света от предстоящото унищожение.
  Сегашното време е РУСКОТО време. Времето в което Русия да каже главната си дума, НАЙ-ТЕЖКАТА СИ ДУМА В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ.

  КАКВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЛАСТТА В РУСИЯ? Властта в Русия трябва да бъде РУСКА, силна, умна и ефективна. Да бъде суверенна и да не допуска компромиси по отношение на установения РУСКИ РЕД.

  ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА. Русия трябва да е национална ДИКТАТУРА с подчиняването на всички клонове на властта на единния център на управление. Да се запази формата на президентска република, съществуваща днес. За авторитарното управление този модел подхожда. В дългосрочен план препоръчително е да се премине към възстановяване на МОНАРХИЯТА.

  КАКВА ЩЕ БЪДЕ РУСКАТА ДЪРЖАВА? Това трябва да бъде държава от ИМПЕРСКИ ТИП.

  Всички трябва да преминат през ТЕСТ ЗА ЛОЯЛНОСТ КЪМ ИМПЕРИЯТА. Всички сили, които се противопоставят на тази основна теза, трябва или да бъдат маргинализирани или УНИЩОЖЕНИ.

  ОСНОВНИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА БЪДЕЩОТО РУСКО ОБЩЕСТВО. Обществото трябва да бъде колективистично, духовно и идеално ориентирано а не материалистично и потребителско, да бъде вдъхновяващо, обединено, честно, да се развива в съответствие с традицията. Обществото трябва да бъде РУСКО, здраво и естествено а не западно и глобалистко, болно и извратено.

  ОРГАНИЗАЦИЯ НА РУСКАТА ИНФОРМАЦИОННА СРЕДА. Трябва да се ограничава достъпа на Западни и глобалистки влияния. На границата на Русия трябва да бъдат поставени мрежеви филтри за предотвратяване на нахлуването в руското информационно поле на западните глобалистки информационни потоци.

  РУСКАТА ИКОНОМИКА – трябва да се изгради по най-добрите рецепти на социалистическата организация. Либерализмът и капитализмът трябва да се отхвърлят като напълно несъвместими с руските ценности.

  КУЛТУРЕН И ФИЛОСОФСКИ БЛОК. Руският човек трябва първо да бъдат РУСНАК и след това тогава човек. Той трябва да се стреми към Бог и да изгради живота си въз основа на Божиите заповеди.

  ХУМАНИЗЪМ И ДЕХУМАНИЗАЦИЯ. И хуманизмът и дехуманизацията са явления на западната култура. За нас не е приемливо нито едното, нито другото. Руският човек е човек с принадлежността си към народа и с вярата си в Създателя.

  КАК ДА СЕ ИЗГРАДИ РУСКАТА ФИЛОСОФИЯ? Руската философия трябва да бъде изградена, на руската мисъл. РУСКАТА МИСЪЛ спи в дълбините на руската душа. Тя не се е изявила, а на мястото на РУСКАТА МИСЪЛ е застанала тромава и смешна пародия, безкритично копирана от западните модели.

  КАК РУСНАКЪТ ТРЯБВА ДА РАЗБИРА СМЪРТТА? Смъртта на Руснака трябва да бъде във фокуса на руската култура. Смъртта не е нито упадък, нито пълна забрава. Смъртта е друго измерение на живота, което прави живота вкусен. Руснакът преживява смъртта в своя народ, култура и история. Но той е смъртен, и това е цената за това, че Руснак.

  ОСНОВИ НА РУСКАТА КУЛТУРА НА БЪДЕЩЕТО. Руската култура трябва да бъде месианска. Руснаците трябва да открият истината на народите на света, която те не виждат. Руската култура е култура на загадката.

  ВЪНШНА ПОЛИТИКА И ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЗАПАДА. Западът трябва да се отрече като катастрофа. Това е упадъчна цивилизация, унищожаваща базата на нормалното и здраво общество. Западът от модерните времена е побъркан и луд. Той разпространява своето безумие, своите припадъци и гърчове на хищническо изземване и духовна дегенерация, придружени от ада на разюзданата техника и упадъка на индивидуализма по целия свят. Това се нарича “глобализация”. РАДИКАЛНОТО ОТХВЪРЛЯНЕ НА ЗАПАДА – ТОВА Е РУСКИЯТ ОТГОВОР.
  Западът преживява днес дълбока криза. Неговата ценностна система се разлага, поглъща го техниката и го разтърсва икономическа криза. Ние живеем в епохата на края на Запада, и този край е естествен резултат от неговия напълно грешен път на развитие, избран от него в модерно време. Нашата задача е да останем по възможност незасегнати от последиците на неизбежното му сриване.

  ВЛАСТ И ГЕОПОЛИТИКА. Русия е Heartland, ядрото на земята, и трябва да се основава на принципите на геополитиката на Сушата. Задачата на Сушата (Евразия) в геополитиката е да се освободи от контрола на враждебната цивилизация на Морето (сега това са САЩ и НАТО) по бреговата ѝ линия и да излезе към нови простори на световния океан, движейки се към бреговете на конкурентния геополитически блок – т.е. към САЩ.

  Русия според нейното географско положение и размера на нейната територия е обречена на това че независимо от всичко, да води “ВЕЛИКАТА ВОЙНА НА КОНТИНЕНТИТЕ.”

  Александър ДУГИН

  Към г-н Инджев.
  Мисля че трябва да организирате в сайта с Вашия IT инженер ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СМЪКВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА ОТ САЙТА В КОМПРЕСИРАН ВИД от всички защото е изключително ценна за пробуждането на българина и за да не се изгуби след като колаборационисткото управление удари кепенците на сайта. Тя няма да се изгуби но разпространението ѝ силно ще се затрудни.

 15. @Rossen Iordanov
  Благодаря за цитата на “проф” Дугин. Доста от цитираното надминава по ретроградност дори най-радикалните ислямисти. Вижда се че в православието ТОЙ/ТЕ го използват не толкова за издигане на религиозни ценности и вяра в Бог, а като средство за зомбиране на адептите….

 16. Г-н Инджев,

  допуснали сте фактическа грешка. Георги Близнашки не е бивш конституционен съдия, никога не е бил съдия в Конституционния съд /и доколкото ми е известно в който и да било съд/.

 17. Към Васил Петров:

  Благодаря за сигнала, но той не е към мен, а към авторите на публикацията, която препубликувам без намеса в текста.

 18. Аз имам едно просто питане. Днес, на митинга на управляващата коалиция, имаше доста държавни служители. Е, те ще бъдат ли уволнявани за това, че демонстрират политически пристрастия?

 19. Г-н Росен Йорданов, не знам колко сериозно е акдемичното послание на този руски професор Дугин по въпросите на “модерното” и “постмодерното” развитие на света и първенството на руската душа в този процес. Съмнявам се защото и досега съм срещал други “академичнни” трудове в подобна насока, които дори съм споменавал тук, като академико, харизматико, доктрино- налудошовинистичния и конспиративно теретичен труд на проф. Татяна Грачева- “Невидимая хазария”!
  Но да ви кажа моето мнение за всичко това е, че не струва и пет копейки пред една проста но обобщаваща целия руски светоглед реклама за водка, която периодично се върти по руската телевизия “РТР Планета”:
  Водка “Белая берьозка”, балсам – мечта за за руската душа!

 20. Познавам вече сплашени държавни служители от ДСБ, на които е казано да престанат с посещението си на протестите и публикации във фейсбук (!?!), ако им е мила службата!
  Познавам и уволнени, сред които е съпругът ми, както и такива, които никой не би назначил никъде, заради непреклонна позиция!

 21. Припомням,че Орешарски си показа зъбите първо срещу хората от частния бизнес по време на “Панорама”от 13.09.
  Тогава писах следното на 15.09.в този блог:
  Може би малко не по темата,но пак по повод изява на Орешарски в петъчната (13.09)Панорама.Онемях ,когато на въпрос на Б.Василев да се безпокоят ли протестиращи от бизнеса,че след като затихнат протестите може да им се случат неприятности в бизнеса,Орешарски каза ,а вие не мислите ли ,че вече нямам информация.
  Водещият не реагира,вероятно,за да не му изстине мястото.
  Тези реплики са след 17 мин на записа на БНТ до около 22 мин.
  Това е скандално и е пряка заплаха,въпреки благите думи ,че няма да има последствия.Това значи,че се следи в реално време всичко и всеки!Който е куражлия да продължава с протестите.
  А на 17 мин. се хвали,че най-голямото му постижение било премахването на страха !??

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.