Орешарски не е в крак с бремето,което му възлагат

          Да поставиш обществения интерес над личния звучи красиво като пожълтял плакат. Издигна го днес „експертът” Орешарски на партиен митинг в София.

Нормално е един оратор да говори онова, което хилядите уши в тълпата хаджии очакват да чуят от него. Вероятно това си е помислил Орешарски, когато реши да се подмаже с една от най-устойчивите мантри на проваления комунизъм.

Орешарски реши да поласкае  публиката морално, като изрази увереност, че говори на хора, готови да жертват личния интерес заради обществения.

Нямаше аплодисменти.

За разлика от Орешарски, масата слушатели, докарани с автобуси на тази проповед , имат проблем с личното благоденствие и никак не изглеждаха готови на нови жертвоприношения в името на вождовете и партиите. Където и да ги боднеш с въпрос, потичат вопли за доходи, разходи, пенсии, беднотия.

Колкото беше неадекватен с плямпането за Пеевски като експерт, който бил правилния му избор, толкова и днес Орешарски се издаде: мисли в категориите на поръчителите и не си дава сметка доколко това не е в крак с бремето, което му е възложено.

Репортажът на сайта OFFNews.bg:

БСП загуби битката за “Цариградско шосе” (снимки и видео)

Автор: Публикувана на 16 ноември 2013 в 19:53

Митинг в подкрепа на Орешарски  Снимки: Сергей АнтоновМитинг в подкрепа на Орешарски Снимки: Сергей Антонов

БСП загуби символната битка за “Цариградско шосе”.

С целия партиен и държавен апарат, с всичките автобуси и влакове от провинцията, с всичките роми и турци, които чувствително преобладаваха над другите участници, митингът стигна само до Полиграфическия комбинат.

В този момент женски глас от трибуната обявяваше, че на бившия бул. “Ленин” са 100 000 души.

30 минути по-късно, точно докато говореше премиерът Пламен Орешарски, голяма част от ромите на тумби се изнесоха от митинга към магазини, молове и кафенета.

След него на трибуната се качи Лютви Местан и намали бройката на 60-70 000 души. Макар да преувеличи чувствително бройката, бившият кандидат за депутат от СДС под името Владимир Зидаров, улучи вярно съотношението спрямо преждеговорившия оратор – половин час след началото, митингът се бе стопил поне с една трета.

За това голяма заслуга имаше и озвучаването. Колоните около големите екрани, разположени по “Цариградско шосе”, влизаха в ужасен дисонанс и микрофония,  а хората бяха подложени на нечуван звуков тормоз от ехото на връщащите се по няколко пъти думи.

Ако може да се направи един безспорен и практичен извод от митинга, той е тази озвучителна фирма никога да не се кани да озвучава каквото и да било.

Митинг на БСП 16 ноември. Снимка Сергей АнтоновБялата кола в далечината е на спирката на Полиграфическия комбинат. Целият 50-хиляден според МВР и 60-70-хиляден според Местан митинг се е скупчил между Орлов мост и първия подлез на “Цариградско”.

Малко по-късно митингът се скупчи на Орлов мост, готов да тръгне в посока към Министерски съвет. Когато хората се доближиха един до друг, множеството се събра между началото на Орлов мост и първия подлез на бул. “Цариградско шосе”. Според Google Earth разстоянието е 135 метра. ”Цариградско шосе” там е със широчина 32 метра.

По време на най-големите протести през лятото – на 7 юли и 8 юли, множеството беше от Парламента до хотел “Плиска” с приблизително същата гъстота, като в момента, в който все още ненапуснатото от ромите шествие на БСП и ДПС стигаше до Полиграфическия комбинат (630 метра).

ДАНСwithme на 8 юли. Снимка Сергей АнтоновДАНСwithme на 8 юли. Открийте разликите. Снимка: Сергей Антонов

Пак според Google Earth разстоянието между Парламента и “Плиска” е около 3 000 метра. Ако се вярва на Лютви Местан, значи тогава са протестиращите са били  300 000 – 350 000 души.

Не намерихме данни каква бройка е обявявало МВР в тези конкретни дни. Но в съседните дни, когато шествието беше плътно от Министерски съвет до Орлов мост, МВР броеше между 3000 и 7000 протестиращи.

Днешното шествие нито веднъж не успя да запълни, дори и рехаво, това пространство, което се пълнеше седмици наред през юни.

Извън юнските протести един митинг с такава дължина имаше само през март, макар и доста по-рехав, и това бе най-големият протест в София от “Февруарските протести”.

Лицата

Сега за лицата. За разлика от знаменития контрапротест под надслов “Ко? Нье”, в който БСП докара с 82 автобуса роми от провинцията, за да осигурят жив щит, през който да се измъкнат обсадените депутати, този път имаше и автентични, политически ангажирани и съзнаващи къде са и какво правят симпатизанти на левицата.

Трудно е да се каже какво е било съотношението им, но ако много, ама много пресилим нещата, можем да си позволим да излъжем, че са били почти 50% от участниците в митинга.

 

Община Созопол подкрепя Орешарски - митинг на БСП и ДПС на 16 ноември.Невъзможно да се каже и колко от тях са службогонците, кандидатствали за работа в администрацията на “Позитано” 20. (Така и никой не попита нормално ли е там да се кандидатства за държавен чиновник.)

Виждаме човек с плакат “Община Созопол подкрепя Орешарски”. Интересна работа – дали ще го уволнят тоз човечец за участие в партийни протести? Или ще го повишат?

В петък премиерът Пламен Орешарски заплаши с уволнение държавните служители, които ходят на протести. 

 

Митинг на БСП и ДПС в София

Приносът на ДПС

Но това, което непрекъснато се набиваше на очи (и уши) бе подавляващото мнозинство на турска и циганска реч, мургавите участници, помашките забрадки и най-вече ония характерни и добри физиономии на българските турци от Родопите, които стоически издържаха освиркването на събралите се пред Университета противници на Орешарски, без нито веднъж да се опитат да надвикат далеч по-малобройните софиянци, които в този ден трябваше да са техните смъртни врагове.

 

Университетът

Поредната заплаха, че Университета, ще бъде щурмуван от шпиц-командите на БСП, както стана на 27 октомври, изкара стотици поддръжници на студентите, които застанаха около Ректората, за да го пазят. Макар и далеч по-малобройни, те тотално надвикаха шествието, което минаваше покрай тях.

Напрежение избухна само за минута, когато младеж от БСП размаха вестник “Работническо дело”. Точно тогава до кордона застана емблематичният протестиращ Асен Генов и започна да снима с камера. Депутатът от БСП Антон Кутев си прибра младежа с вестника, Асен Генов отстъпи няколко крачки назад и напрежението спадна.

Полицията

Полицията беше многократно, многократно по-малко отколкото на 12 ноември, когато кордон затвори целия център на София.

Не повече от 50 полицаи се справиха перфектно с “горещата точка” пред Университета, говорейки невероятно любезно и приятелски както с двете страни, така и със случайните минувачи, озовали се погрешка между чука и наковалнята.

Полицаите отново проверяваха лични карти на изхода на метрото, но този път го правеха избирателно и само към младежи, които изглеждаха като футболни фенове.

Според пресцентъра на МВР митингът е охраняван от 1700 полицаи. Интересно от колко полицаи е охраняван парламентът, щом тия 1700 изобщо не се забелязваха.

Рейсовете

Митинг на БСП и ДПС в СофияБурса-Истанбул-Бенковски на фирмата “Шампион Мармарис” бе най-красноречивият брандинг на автобус, който вероятно за пръв път стига до София. Нито е лошо, нито е изненадващо. В края на краищата централният булевард на София, за който водим битки да го напълним, води към Цариград.

Ако се вярва на Местан, рейсовете трябва да са 1360. Толкова се пада, ако от 70 000 се извадят 2000 дошли с влак и се разделят на 50, колкото е максималният брой места.

Нито рейсовете са 1360, нито са пълни, но са паркирани на няколко места в София и роми и турци се лутат из жълтите павета, докато, за да ги намерят.

Един вклинил се да снима шоуто софиянец злобно ги праща за зелен хайвер като го питат къде е “Александър Невски”. Възрастна баба пред Руската църква се пробва да им изнася политпросвета. Никой няма интерес към агитацията й в полза на децата, бъдещето и демокрацията.

Откъм Художествената галерия (бившият Царски дворец) се чува “Тих бял Дунав” с ориенталски мотиви на гайда, акордеон и тъпан.

Под звуците на патриотичната чалга ромите ръфат сандвичите, които им е дала Партията. Полагат им се по 3 на човек. Раздали са им и водичка. Видимо им е неприятно, че ги снимаме, но отдавна са свикнали, че няма шанс да си защитят правата.

До оркестъра се снима Младежкото БСП – Стара Загора. По нашите критерии 60-годишните плешиви чичковци не приличат съвсем на младежи, но за Столетницата явно са такива.

Мачът

Левски и ЦСКА завършиха 0:0. Между мача и митинга не възникна напрежение, каквито опасения имаше.

ГЕРБ (Пловдив) и БСП/ДПС (София) също завършиха 0:0.

В двата мача няма отбелязани голове.

Играта е далеч от Евротурнирите.

Положителното е, че няма контузени. Същият положителен резултат щеше да има и ако мачовете изобщо не се бяха играли.

 

 

21 мнения за “Орешарски не е в крак с бремето,което му възлагат”

 1. Едва ли БСП си имат някаква бегла представа какъв зрелищен автогол си вкараха с този митинг. Лично аз, ако бях привърженик на БСП, щях да се острижа нула номер и да пркълна и майчиното си мляко, отколкото да съм част от тази сбирщина, присъствала на митинга, от която надали и 30% говорят български език, а вероятно грамотно пишещите могат да се поберат в театър 199 (бих могъл да се обзаложа, че дори ще останат свободни места).
  Но, да не обиждам хората, те сигурно се трудят съвестно през деня (и пият вечерта в кръчмата с местния партиен секретар).

 2. Bitkata e totalno zagubena kato se otchete fakta, che tova e koeto mogat da saberat ot ciala Bulgaria . Sram i pozor.

 3. Тъжно е но и това е България, много бедни хора доведени в София като панайрни животни са развлечението на управляващите в София. ИЗВОДА, е че трябва да се ГЛАСУВА и да не се позволява на тази малка но вярна продала се част от обществото да ръководи България. Остава избора на политическа партия:
  (1) без доносници и ченгета за предпочитане млади хора
  (2) да въведат правила/закони за всички и да ги наложат на всички – равенство пред закона
  (3) реформи – съдебна власт, лустрация за поне 10год., отричане на соц. символиката, електронно гласуване и гласуване за “никой”, прозрачност на администрацията
  (4) намаляване на значението на д-вата в икономиката
  (5) и т.н.т

 4. Това е позор- толкова ниско паднаха управляващите. Тези хора наистина ли не си дават сметка колко много се изложиха с този платен, манипулиран митинг.Поведението им е обида за всеки що-годе по- интелигентен човек. А наричаха студентите лумпени и платени.
  Върха на цинизма е да използваш бедни и нещастни хора, които сигурно за първи път идват в София. Какво е общото между тях и охранения Местан?
  Мислех, че не могат повече да се изложат, но явно те са самородни таланти в тази област.
  И на тези хора от митинга ли разчитат да борят кризата- ами те са на соц. помощи и пенсии, те не създават БВП.
  Как може да гониш в емиграция бъдещето си(Стати Статев) и да биеш децата си- тези хора са тотално изтрещели. Няма ли в тази партия поне 4-5 разумни хора да се намесят? Станишев вече е вреден за БСП даже не само за БЪлгария.

 5. E, преброиха си платените цигани/Привърженици. И какво следва: Драматична загуба на изборите.

 6. Това ужасно режисирано преставление в центъра на София ми напомни за минотавъра от “Физика на тъгата” на Георги Господинов.

 7. Много ми е обидно, че точно името на Бенковски стои на този турски автобус. Ако ги питаме пасажерите на автобуса, мислите ли, че знаят кой е той?

 8. Ако бях партиен лидер и това бяха моите най-верни избиратели щях да се гръмна от срам !

  Да коментирам ли още?
  Как може да се мислиш за експерт по стопанисване на държавата а твоите фенове да са бедни , неграмотни хора които за 3 сандвича са готови да ги натоварят като овци по рейсовете и да идат където им кажеш и да викат каквото им кажеш ? Охранени депутати а до тях тумби мангали ! Ебати държавата!

 9. Е това БСП, много напредна в социалната си политика – води пенсионери и малцинства на екскурзии – засега в София, после и в други градове.Е, далеч са от немските пенсионери с круизите им по големите реки и морета, но нищо, Срамишев, като лидер на ПЕС ще осигури круизи за следващото младо поколение, което иска да прогони.Единственото, което трябва да разберат присъстващите по желание на митингите на БСП е ,че точно тези млади ще им осигуряват средствата за оцеляване, но ако са тук.А Срамишев ще им гарантира концлагер – същетвуване без пари, без здравеопазване,без права, със засилена полицейска охрана.

 10. Към ВАСИЛ ГЮЛЕМЕТОВ:
  5. /НО НА ПЪРВО МЯСТО ПО ВАЖНОСТ!/ окончателно и категорично откъсване от руската имперска орбита.
  6. Тотална реформа на образователната система в сферата на учебния материал и в кадрово отношение, с цел пълно заличаване на наличните соц/ком идеологеми и изопачените исторически факти.Изграждане у подрастващите поколения на нова ценностна система в дух на вяра в доброто, толерантност към различното и нетърпимост към всякакви нехуманни идеологии и практики, като комунизъм, фашизъм, национал-социализъм, болшевизъм и др.
  7. Подготовка на качествено нови кадри за силовите държавни структури /при задължителното участие и съдействие на експерти от съответните съюзнически служби в ЕС и НАТО/ и пълна доктринална, структурна и кадрова реформа.
  8. Спешна разработка и неотклонно привеждане в практика на национална програма за постигане на максимална енергийна и суровинна независимост, на базата на широкомащабна проучвателна дейност, разкриване, усвояване и експлоатация на собствени природни богатства, в т. ч. геотермални източници, природен газ, нефт, конвенционални и редкоземни метали и др. полезни изкопаеми.
  9. е т. н….

 11. Най-голямото падение е на експерта Орешарски – да го ожали човек…
  Експерт на партиен митинг?
  Експерт, разтурващ “седенки” на учителите, заедно с “демократ”, който тепърва ще реформира България…
  Експерт, заплашващ с уволнение за участие в антиолигархични протести…
  Признавам – по време на “социализма” прваеха същото, но повече внимаваха с формулировките…

 12. Колко бяха те ? Местан и Станишев твърдят, че са били 70 000.
  Нека се опитаме да направим обективна оценка на броя на присъстващите на митинга на БСП и ДПС днес,
  От видеото с въздушни кадри от пресцентъра на БСП ( http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2451426 ) екстрахирах един кадър – снимката в ляво
  С Google Maps направих снимка на същото място, с мащабен таг 20 м.
  Обградих зоната на митинга на двете снимки, на втората – доста щедро.
  Зоната е 180 м * 30 м = 5400 м2
  Следователно те са били всички рекорди – имало е 70 000/5 400 = 13 души на квадратен метър !!!
  Или просто са били само 5400 * 3 = 16 200 🙂
  Снимките: http://www.investor.bg/forum/attachment.php?attachmentid=4064&d=1384674185

 13. Моля за извинение- открих си една грешка, но коментарът е писан късно снощи.
  Да се чете ниЗко паднаха управляващите, а не ниско.

 14. Обръщам се към Сергей Станишев, Лютфи Местан, Цветлин Йовчев, Антон Кутев и всички останали, които твърдят /знаят/, че на протестиращите се плащат по 700 лева /научих за това от телевизията/:
  Аз и съпругата ми сме мръсни демократи, лумпени, сини болшевики, гадни соросоиди,агенти на американския империализъм и неистово желаем да станем ПРОТЕСТЪРИ! За съжаление и двамата сме пенсионери, а аз на всичко отгоре и инвалид първа група, което ме ограничава в ползването на обществен транспорт. Живеем във Видин и по финансови причини не сме в състояние да осъществим желанието си да участваме в протестите.Пресметнахме, че едно двудневно пребиваване в София, заедно с пътуването ни коства около 200 лева!
  След като научихме, че участието ни в протестите може да ни осигури допълнителен месечен доход от по 700 лева, стигнахме до извода, че постоянното ни участие в протестите ще увеличи семейните ни доходи с 1400 лева /сума, чувствително превишаваща размера на пенсиите ни!/. Това би ни позволило да покрием разходите си за път и квартира и дори би обогатило месечния ни семеен бюджет с повече от 800 лева! Дето се казва – дай Боже всекиму!
  Ето защо приемете горещата ни молба и ни информирайте:
  КЪДЕ И ОТ КОГО СЕ РАЗДАВАТ ВЪПРОСНИТЕ ПОДКУПИ?!
  Отговаряйки на молбата ни ще изпълните на сто процента предизборните си обещания към двама пенсионери – ще ни направите щастливи и богати!

 15. До ДЯДО ВИ:
  Приятел, много си щедър! Какви са тези 3-ма човека на кв. м.???
  За да се съберат трима в метър на метър е необходимо да бъдат в неприлично-интимна поза. Или имаш предвид, че комунягите и това го могат /на площад/. Доколкото знам, в статистиката за нормална гъстота “като на митинг” се приема критерият 1,75.
  🙂

 16. Това още веднъж ясно показва, че – дясно само с една единствена цел- сваляне на правителство и две следващи стъпки в нов парламент-промяна в закона водеща до ефективна и пълна лустрация и промяна в изборния кодекс за мажоритарен вот и образователен ценз при гласуване.
  Не може в съвременния модерен свят, където знанието дърпа икономиката на една държава, а не колко можеш да копаш, неуки хора да ни определят бъдещето, няма значение дали са цигани или други. Просто, ясно и логично като основание за такава промяна в закона. И не е никакво ограничаване на свободи. Образованието е безплатно, така че който иска да гласува, да си направи труда да има средно образование.

 17. Уважаеми коментиращи, моля ви да не си затваряте очите пред истината. Нима не видяхте как другаря Станишев с ръка на сърцето си се извини за възродителния процес? Ама той и за Пеевски и… прочие там ще се извини. Само трябва още съвсем малко време.

 18. Просто да добавя към списъка на Васил Гюлеметов и Павел Тинков “детайли”, които по мое мнение считам за изключително важни при една НОВА власт, дадена от народ:
  10. Въвеждане на задължителна ПО ЧАСОВО заплащане на труда. /Само БГ, Русия и Китай са с помесечно заплащане./
  11. Икономическа независимост на общините. Данъците след събирането им остават по общини, към държавата се превежда необходимият %. Абсолютна прозрачност на събраните като данъци пари и тяхното приложение./Всяка община с електронен “сайт”, където всеки гражданин може да перовери текучеството на парите.
  12. Пълна, ежедневна прозрачност на сметките на всички управляващи и депутати.
  13. Премахване на необходимостта от велико народно събрание за промени в конституцията.
  14. Редуциране броя на депутатите.Не може и не трябва, при положение че населението на една държава намалява драстично, броя на Виновниците за това да е константа.
  16. Редуциране на министерствата и техните служители. Не може и не трябва, при положение че населението на една държава намалява драстично, броя на Виновниците за това да е константа.
  15. Редуциране на държавното партийно субсидиране и обвързването му с минималното пенсионно осигуряване.
  16. Премахване на ДДС и преминаване към “продажна такса”/sales tax/ която ДА е “подвижна” по общини.

 19. Срам ме е, че 23,5 години след Митинга на СДС на “Орлов мост” на това място се случва такова безобразие. Но най-отвратително ми е кaтo видя тези мръсни рубладжии да развяват български знамена. ПОЗОР!!!

 20. Едиственото хубаво в случая, е че агитките не поддадоха на провокацията с провеждането на този позорен митинг по това време. Тук трябва да им кажем едно браво, че устояха на гледката на довлечените неграмотни цигани и турци от цялата страна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.