Либералният националист Местан и безпартийният социалист Орешарски

„Какво ни събра на този площад – демокрацията и още една дума – България, която е над всичко”.

Това са думи на Лютви Местан, който е на път да изпревари надпреварващите се в клетвите националисти, поставящи България над всичко ( Uber Alles|).

Вероятно по тази причина е толкова ревниво намръщен неговият парламентарен побратим Волен Сидеров, гледайки мрачно от билбордовете по булеварда, в чийто край говореше вчера Местан на митинг, наречен от него исторически.

Сидеров, ако си спомняте, също се обяви срещу езика на омразата- но само онази, която е е предизвикал срещу себе си и себеподобните си с ексцесиите и проявата на омраза, с които се храни неговата фашизоидна формация.

Сега Местан се включи във вербалната битка кой е по-националист и поставя в нея България Uber Alles.

Ако беше либерал по убеждение, за какъвто се представя в Брюксел, щеше да знае, че либералите и изобщо постмодерните общества отдавна са направили крачка напред в развитието си и са обявили Човека за главна ценност, а не държавата, която е длъжна да му служи.

Издигането на Човека като главна ценност не „отменя” ничий патриотизъм, а „само” пренарежда приоритетите. Това разместване, произтичащо от Ренесанса, се е отразило доста положително на просперитета на обществата и държавите, приели тази философия.

У нас е обратното. Потвърди го на същия митинг Орешарски. Той буквално призова безличната тълпа да загърби личното в името на общия интерес ( и както отбелязах вече в предишна статия, нямаше аплодисменти откъм тълпата на призива му да жертва личното)

Орешарски, подобно на Местан (на вълната на национализма), се опитва да се докаже като по-социалист на вълната на социализма, който буксува в комунистическото тресавище с демонстративното си неразбиране, че провалът на комунизма се дължи именно на „грешката” личността да бъда смачкана в името на „общото благо”.

В този смисъл откровенията на ораторите на митинга наистина са исторически- носят духа на нагаждачеството към ценности от историята на 19-ти и началото на 20-ти век.

11 мнения за “Либералният националист Местан и безпартийният социалист Орешарски”

 1. Прави ли Ви впечатление, че другарите се опитват да узурпират демократичния дух и символика от началото на “прехода”?Освен мястото – за което СС твърди, че никой нямал монопол, Кадиев сравни мероприятието със съвитията от 90-та!Поредната наглост! Очевидно , че тези хорица не са родени свободни, не са възпитани като такива и не желаят да са такива.
  И нещо смешно(и не дотам) от коментарите в нета: “Пенсионерски СерГей парад” и “Вие си говорете, ние ще се срамуваме и вместо вас”

 2. Ниската интелигентност, ограниченият хоризонт и парвенющината избиват като въшка на чело.
  Беше набрала популярност изцепката на Бойко с “Пиратът папа” и “Винету”. А как ми се иска и Сергей, и Лютфи, и Орешарски да отговорят на въпроса: “Кои книги от прочетените в последните десет години Ви впечатлиха и с какво?”

 3. Доживях и това да чуя – комунягата Кадиев обижда политическите си опоненти, наричайки ги … БОЛШЕВИКИ?!
  Мимикрията им е първа природа – перфидна, безскрупулна и безгранична!

 4. Много беше смешно, че Станишев се извинил на ДПС за “възродителния процес”. Чак сега. Още по-смешно е, че ДПС се преструват, че прощават току-що. Като че ли досега са се сърдили на БСП/БКП и не са действали заедно. Как да не повърнеш?

 5. А безкрупулността на ИЗВИНЕНИЕТО за “Възродителния процес”? И изобщо що за човек може да потдържа партия, която се съюзява с довчеращните му палачи?

 6. Какво събира “контрите” на площада е ясно – партийно-правителствената, пропагандна месомелачка, а онова, което събира агентите на ДС с бившите им работодатели по демагогски трибуни и в разрушителни коалиции е омразата към млада и свободна България.

 7. Г-н Инджев, нещо бъркате. Местан и Орешарски поставят човека над държавата. Сигурен съм, че знаете това. Дори съм сигурен, че знаете името на човека. Все пак той ги назначава…

 8. С “България” на уста.

  Винаги когато пребиваващите (през последните 24 год.) във властта крадат или вземат подкупи (най-общо: злоупотребяват) без никой да разбере, те действат в лично качество (всичко е за собствения джоб).

  Когато обаче ги спипат и работата стане дебела, тогава излизат с името на България на уста.

  Така беше, когато BBC засне “проф.” Ив. Славков да уговаря за себе си подкуп. Тогава медиите тръбяха, че случаят е опит да се злепостави България(?!), а друг един “проф.” (същият, чието назначаване и пребиваване на този висок държавен пост беше първият сигнал, че обществено-политическия живот в страната е вече изроден) образува досъдебно производство срещу британската медиа.

  Същата песен, от момента на изобличаването си, та до днес, пеят и служителите, агентите, доносниците и явочниците на ДС: “Правехме го за България!”

  Хайде холан!

  Сега (вчера) името на България влезе и в устите на Местан и на Станишев.

  Явно надушват дебелия край…

 9. Много е жалко когато г-н Пламен Орешарски се превръща в Пацо от Дупница.Какъв идиот трябва да бъдеш за да си причиниш това?

 10. Тя объркацията е пълна:
  – Първанов призовава за прозрачност;
  – Орешарски ни го натресоха като “експерт”;
  – Станишев проводявда “демокрация”;
  – Местан – “български” национализъм;
  – Сидеров и други разни фашизирани русофили ни учат на “патриотизъм”.
  Някой от тези знае ли всъщност какъв е смисълът на тези думи?

 11. Г-н Инджев,
  Хората живеят в общество и спазването на определени правила е първостепенно задължение на индивида. След това идват правата.
  Равенството между хората не означава всички да имат еднакви доходи.
  Хората са равни когато има съответствие между правата на всеки индивид и отговорностите с които той е натоварен. Другото е демагогия и болшевизъм. Пример – “здравното” и “социалното” осигуряване.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.