ПротивоГаз(пром)

Насложиха ми се сюжетите на протестиращи студенти с противогази и настъпващия по всички фронтове ( срещу България) руски имперски инструмент Газпром-гигантът идва и в „Левски” през януари, радват се на благоволението посредниците.

По отношение на проникването във футбола се сбъдва прогнозата ( ми), базирана на осведомени източници още преди три години, че предстои нова инвазия на руското влияние в България по спортна линия.

Но това е само част от проблема с превземането на България от чужденци, които са си извоювали статута на недосегаеми за изблиците на българския т.н. национализъм.

Студентското символично шоу с противогазите тази сутрин пред Народното събрание показа омерзението им от задушаващата атмосфера. Защо обаче, извън този смътен протест, липсва съпротивата срещу задушаващия Газпром?

Как така хипотетичното дупчене на „майка България” в търсене на на шистов газ – само за проучване, а не за добив дори, предизвика толкова митингаджийски шум и такава отзивчивост в тройната коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС, че те дружно забраниха със закон през януари 2013-та да знаем дали „газ газим, жадни за газ ходим”?

В същото време за прокопаването надлъж на снагата същата тази мащеха България ( по отношение на неруските интереси) не причинява никакви неудобства на мегапатриотите ни.

В „Южен поток” са закопани милиарди, които предстои да бъдат разпределени между победителите в задкулисната битка за тяхното „усвояване”. Нали не си въобразявате, че руският раздавач на икономическите порции „Газпром” ще остави на случайността наградата за най-послушните?

Ако искате да разберете същината на подземните вълнения, свързани с раздаването на порциите, каквото не е имало в такъв мащаб в рамките не едно сервиране от поне четвърт век насам в България, трябва да следите менюто, колкото и да е оскъдна информацията за него.

Ето малко от него:

Седем консорциума са поискали да участват в проектирането и изграждането на българския участък на газопровода “Южен поток”, а един кандидат се е отказал поради липса на време, пише в днешния си брой “Капитал” източници, запознати с провежданата процедура. Проектната компания “Южен поток България” АД със съсобственици БЕХ и “Газпром”, не съобщава нито колко, нито кои фирми са подали писма за намерение до изтичане на крайния срок 15 ноември. В тайна остават и сроковете за пресяване на кандидатите и на обявяването на победителя.

Прогнозната стойност на проекта е 3.5 млрд. евро.

Според източници на изданието обединенията са от руски, германски, австрийски и турски фирми са сред кандидатите, а най-често споменаваното име е на руската “Стройтрансгаз”. В консорциумите като подизпълнители участват и български фирми, виждани в предишни газово-ремонтни поръчки – като “Главболгарстрой” (на Симеон Пешов), “Енергоремонт холдинг” (свързано с Богомил Манчев), “Адванс инженеринг” (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), “Водстрой 98” (финансирано от Корпоративна търговска банка) и др., допълниха източници.

Изборът на строител на българската отсечка не става по правилата на Закона за обществените поръчки. Процедурата е наречена “Публичен конкурс”.

В публикацията се напомня, че конкурсът беше обявен на 31 октомври, а фирмите имаха едва две седмици, за да кандидатстват. Съмнения предизвиква и събирането на всички основни дейности в една процедура – проектиране, доставка на тръби, изграждане на компресорни станции , обучения на персонала, въвеждане на тръбопровода в експлоатация.

Според обявения график същинската дейност по проектиране и строителство трябва да се извърши между декември 2013 и декември 2017 г., което означава, че до следващия месец победителят ще бъде определен”. ( Дневник)

21 мнения за “ПротивоГаз(пром)”

 1. От 3,5-те милиарда между 1,5 до 2,0 милиарда ще се върнат обратно в Русия при ПУ&Co. във формата на “ОТКАТ”. Oт тях 1-2% или от остатъка са комисионните на родните продажници, т.е. тяхното “откатче”. Това е всеобщата установена и отиграна многократно практика в руския пилотиран “бизнес”.
  Един EPCC tender от такъв порядък ( Engneering, Procurement, Construction & Commissioning) не се разрешава за 1 месец, времето за получаване на едно разрешение за строителство при готов проект и преминали и утвърдени експертизи, нищо от които не е налице. Дори и такъв от 3,5 милиона. Става въпрос за нагласен, формален, пилотиран конкурс при който има ясен, назначен “победител” и няколко зайчета “участници” които навярно ще получат и те по морковче, за да има нещо “черно на бяло” за показване на публиката, (ако изобщо се добере до тази информация).

  Честито на БГ-данъкоплатеца, който заедно със синовете си и внуците си ще плаща цялото това БЕЗУМИЕ И НАГЛОСТ, включващо милиардни откати, милионни комисионни, загуби от забавяне на строителството, бъдещи печалби от продажби за избрани и назначени “оператори” на проекта, КОИТО ЩЕ УВЕЛИЧАТ ПОНЕ ДВОЙНО РАЗХОДИТЕ и който (данъкоплатец) ще получи накрая 4 ръждиви ненужни тръби в сърцето на България и през цялата и снага което ще я умори и погуби безвъзвратно.
  Позор!!!

 2. Хареса ми аналогията казана в шоуто на Слави-ТОВА НЕ Е ГАЗОПРОВОД,ТОВА Е ХРАНОПРОВОД !

 3. Украйна в която живеят 30-35% етнически руснаци се противопостави на Газпром и се стреми да изгони вълка от собствената си кошара, но понеже нашата пета колона са повече руснаци от самите руснаци се чудят по какъв начин да вкарат хищния вълк Газпром в кошарата с българските агнета. Но какво друго да очакваме освен загуба на всякакво достойнство и суверинитет когато пастирите на тези агнета(приготвени за курбан) са Станишев, Доган, Сидеров, Орешарски, БСП, ДПС, Атака и т.н. и т.н.

 4. Bulgarski nacionalist koito ne vizhda vraga v liceto na Rusia e prosto zhaluk bezroden OLIGOFREN!

 5. Много добра статия, която дава отговор на въпроса кога да очакваме оставка – няма да е преди да е раздадена баницата, а след това потоп.
  А че Газпром е най- корумпираната и корумпираща компания освен докараните с влакове и автобуси и заклети комунисти и русофили, едва ли някой друг се съмнява.
  И един въпрос за размисъл – Защо България не изгражда газови терминали за внос на втечнен газ?

 6. @СТАТИ

  Не забравяйте и Борисов, ГЕРБ, който не по-малко сервилно обслужваше руските интереси в България

 7. Върви се по отъпкания път на АЕЦ “Белене”. Първоначално цената беше 2.5, миналата година по времето на Б.Б. стана 3.2, а сега 3.5 милиарда. Няма договор, няма подписи, няма нищо. Като го започнат ще стигне 5 милиарда. И това, ако не е троен шлем, здраве му кажи!

 8. Проектните 3,5 милиарда (както винаги до сега) само след две години строителство ще надхвърлят 5 млрд!И вместо България да получава пожизнено дивиденти от това, че разрешава на руснаците да транспортират през земята й газ за трети страни, без да вложи и стотинка в строителство, всеки цент от тези 5 милиарда ще бъде изсмукан от българското природонаселение от нещастния животец на следващите 2 поколения (в т.ч. и от наследниците на тези, които днес подкрепят червените престъпници и митингуват в подкрепа на Орешарски).
  А когато руснаци започнат да дупчат земята ни и за шистов газ, зелени и разни “еко” ще го раздават “меко”, ще се правят на ударени, и ще си налягат парцалите!
  Трагично е, че когато същото това природонаселение се усети притиснато от мизерията, “когато ножът опре у кокала”, никой няма да се сети за кого е гласувал, за кого е манифестирал и ще се окаже, че правителството на Сергей, Лютфи и Волен е било избрано от… “марсианците”! Изтерзани от чувството за вина (и поумнели) отново няма да има, а същото това сбъркано природонаселение ще продължи да претендира, че “глас народен – глас Божи” и … ще си вярва!

 9. Аз пък току-що разгърнах 24 часа- изпосталелият, одъртял и обеззъбял някогашен “флагман” на простащината, милиционерщината, неграмотността, чалгарщината и русофилитизма. И днес часовоят държи с немощно старческо усилие тези линии, завалията, въпреки жестоката конкуренция. Но както и да е- там прочетох следното сензационно заглавие: “България екстрадира руски измамник в Москва”. Става дума за някакъв кокошкар, опънал 5 млн. рубли- горе-долу, колкото е един суперлуксозен джип. Но- обратным путем- в Москву! В сътрудничество с товарищите от Лубянка и Петровка. И си мисля замечтано, че ако трябва да екстрадираме истинските руски измамници от България, по “ДОНДУКОВ” 1, “Врабча”, “Позитано” и “Незабравка” няма да остане жива душа.

 10. Много се разбързаха, само и само да започнат далаверите.Как да оставят властта, като се разиграват толкова пари.А тази вечер подхвърлиха и за Белене , че ще се възобнови, в предаването “Лице в лице”.Още пари за подялба.И авантаджиите започнаха да се редуцират сами.Засега се сещам за двама отстранени.Богомил Манчев и Бисеров.Може и глупавите им купени митинги бяха, за да покажат на Газпром , че са още на положение.
  Не знам тплкова срамна страница от историята ни.На фона на загиващата ни държава си разпределят 30-те сребърника за продажбата и в робство, и не само енергийно.

 11. Днеска гледах един документален филм по Viasat Histori където се изтъкваше, наопаки на великите хуманисти, че основната причина за избухването на буржоазната революция във Франция не е порива за свобода, а това, че едни и същи хора, т.е. буржоазията е трябвало да плаща всички държавни разходи…, докато на част от тях толкова им писва, че отказват да плащат и се хващат за оръжието… Поогледайте се във вашия град, село или дори столицата, и ще установите , че за всеки един, който плаща, са закрепени поне трима, които се ползват от солидарните системи, имат безкрайни претенции към него, и на всичко отгоре не му позволяват да сложи ред в обществото, като изтикват на върха на управлението чрез “демократични”(всъщност медийно манипулирани) избори, боклуци и некадърници по свой образ и подобие. Та от това “подобие” ли да очакваме защита на националния или обществен интерес? Те даже да го искаха, не могат да го дефинират , камо ли да го отстоят!

 12. С риск да изпадна извън темата и в плен на моментен сълзлив романтизъм, се чудя, каква е тази нерадостна съдба на многолюдния руски народ да бъде краден до състояние на скотско съществуване без съпротива. Нали си давате сметка, че мечтите на нашите рублофили са на фона на в пъти по-големи кражби от газпромовските офшорни кагебистки крадци? Защото кой нормален продавач на газ няма да използва Украйна, а ще строи зорлем нови трасета, ако зад това не се крие колосално крадене. “Ние” европейците, обаче си затваряме очите и само ги вкарваме в пазарни капани, които за тях са винаги неразбираеми, но винаги плащат сметката на гърба на ония нещастници, наричани от нас незнайно защо “братушки”.

 13. Живко Боев е улучил десетката. България се нуждае от буржоазна революция. Като под буржоа (граждани) в България разбирам всички тези, които работят и плащат данъци, носейки останалите – олигарси, грабители, паразити и лумпени на гърба си. От които не получават и едно мерси. Социална държава = социалистическа държава = грабителска и експлоататорска държава. Революция!

 14. Това което Славейков е написал за нашия народ (…не сме народ а мърша)
  което е вярно и днес за преобладаващата част от българите е неколкократно по-вярно за руснаците.
  Не го казвам с омраза към тях, казвам го със съжаление…

 15. До ЖИВКО БОЕВ

  Много точно!! И сега основните “недоволни” са първите 20% на населението, които носят на гърба си всичко и всички. Тези хора за съжаление масово си пращат децата в чужбина, жертва са на корупцията, на социалните екперименти, на мързела на малцинствата и на маргинализираните българи, копиращи начина на живот на ромското население.
  Едно премахване на социалните “придобивки” поне на половина ще накара всички да работят и учат, което е единственото условие за просперитет за следващите 20-30 години, иначе – деградация назад към маймуните и пещерния живот.

 16. Нали ТЕ казаха че нямало подписан договор? Нали ТЕ казаха, че щели да го покажат на обществото? Нали “адвокати” казаха, че строителството на “Южен поток” не отговаряло на Европейското законодателство? Нали и Президента даже, каза че не е видял довора и щял да спре проекта? Нали, нали, нали?

 17. Бих искал уважаеми коментиращи да направим една малко стъпка с цел да покрепим протеста на студентите . За целта нека всеки от нас ,който не може да отиде да протестира пред Народното събрание да отиде утре-20 Номеври, между 12,05 и 12,30 часа, до най-близкото до рабтното му място или жилище кръстовище и да постои мълчаливо на тротоара ,без да пречи на автомобилното движение.
  По този начин нека изразим реално позицията си към самозабравилите си политици.
  Аз ще бъда там и ще Ви чакам.

 18. към En Route:

  Ньойския договор предвижда коридор за България до Бяло Море, с шосе, влакова линия, пристанище и т.н. Това трябва да се направи, не само защото ни се полага, но защото ни е крайно необходимо! Наше пристанище на Бяло Море, означава освен транспортен коридор за стоки, и директно внасяне на газ, което ще ни избави от руския непосилен енергиен /а и всякакъв/монопол! Гърците поръчаха 69 танкера за втечнен газ от Корея и отказаха газопровода Бургас-Александруполис на руснаците /а не обратното, както ни уведомиха/. Най-вероятния пазар за гърците е американският, където цената е 4 пъти по-ниска.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.