Българските изводи от руския аншлус спрямо Украйна

Преди да прочетете обобщението на първите реакции за острия украински завой обратно към обятията на руската мечка, хвърлете един поглед на последното изречение. В него важен руски депутат кове абсурдна на пръв поглед мисловна конструкция: обявява за сензация едно решение, което в същото време било прогнозирано да се случи.

Ето каква руска сензация беше постигната на украинска почва.

Украйна е прекратила подготовката по споразумението за асоцииране с ЕС, чието подписване бе в дневния ред на европейската среща във Вилнюс на 28 и 29 ноември. Премиерът на Украйна Николай Азаров е издал декрет за „прекратяване на процеса по подготовката на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС” с цел „обезпечаване на националната сигурност, възстановяване на икономическите отношения с Русия и подготвяне на вътрешния пазар на Украйна за равнопоставени отношения с ЕС”.
Брюксел изрази разочарование от решението
„Това е разочарование не само за Европейския съюз, но, както вярваме и за народа на Украйна”, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността, Катрин Аштън.
„Ние вярваме , че бъдещето на Украйна е в силните връзки с ЕС и твърдо подкрепяме украинския народ, който би бил най-големият печеливш от присъединителното споразумение”, добави тя, а Рига. Министърът на външните работи на Литва, страната-председател на ЕС в момента, Линас Линкявичус, заяви, че Европейският съюз очаква разяснения от Киев, „Ние нямаме яснота от страна на Украйна. Ще чакаме. Политическият живот е интензивен и много динамичен”, заяви Линкявичус.
Представителите на мисията на Европейския парламент в Украйна, Пит Кокс и Александър Квашниевски от своя страна призоваха президента Виктор Янукович да изпълни своите обещания по реформиране на прокуратурата и относно приемането на закона за лечение на осъдени зад граница
Британският министър на външните работи, Уилям Хейг, заяви, че решението на Украйна да прекрати подготовката по подписване на присъединителното споразумение с ЕС е „пропусната възможност”,

„Това е пропусната възможност. Вратата остава отворена, а подписът е в ръцете на Украйна. Великобритания остава уверена в европейското бъдеще на Украйна”, заяви Хейг.
Европейският комисар за разширяването Щефан Фюле отмени визитата си в Украйна.
„С оглед на последните събития” комисарят за политиката на съседство Щефан Фюле „анулира визитата си”, заявиха от неговата служба.
Въпреки това Фюле увери лидерите на украинската опозиция, че ЕС продължава да бъде ангажиран към украинския народ, и ги покани на срещата във Вилнюс в края на ноември.
„Сътрудничеството с опозиционните партии има нужда от засилване”, заяви още говорителят на комисаря.

От гледна точка на Вашингтон, Киев и Брюксел все още имат достатъчно време да отстранят всички оставащи препятствия и да подпишат присъединително споразумение на срещата на високо ниво на ЕС във Вилнюс.

Председателят на комитета по международни въпроси към руския парламент Михаил Маргелов нарече украинското решение за прекратяване подготовката по подписване на присъединителното споразумение с ЕС „сензация”.
Това, което се случи в четвъртък е безспорна сензация, ако се отчете това, което бе изговорено и даже извършено заради асоциирането в ЕС”, заяви Маргелов.
„Прогнозите, че в последния момент Украйна ще даде ход назад се оказаха верни”, добави той.” ( Фокус)

Тук в България наскоро също имахме сензация, когато изненадахме Русия. Сдобихме се с премиер, за когото написах само час по-късно, че не е проруски настроен, позовавайки се на (поне) два факта от кариерата му. Още няколко часа по-късно скромното ми мнение в още по-скромния ми блог сензационно заинтригува световните медии, след като достигна до тях чрез лондонския „Файненшъл таймс” и московския „Комерсант”.

Сензация е в България да има премиер, който не е проруски настроен, какъвто беше случаят с Марин Райков!

Но всичко си дойде на мястото, от което за много кратко бяхме „мръднали”.

От самото си възкръсване от петвековното небитие България започва да се бори да се еманципира от Русия и да се откупи ( включително с репарации, сякаш Русия е воювала срещу българите, а не срещу Турция) от обсебващата й патерналистичност ( ако позволите да се изразя меко по отношение на бруталната руска намеса в българските дела).

Освобождаването от освободителите, твърдо решени да останат тук и да ни освобождават вечно от каквото си поискат, дава временни резултати при управлението на Стамболов, когато младата ни държава постига наистина сензационни резултати в развитието си. Освободила се не просто от освободителката, но дори и от официални отношения с нея, България учудва света с темпове на прогрес, които дават основание да бъдем наричани „японците на балканите”.

Впечатлената Европа не просто забелязва България, но и буквално я спасява ( за пръв и последен път) от неприкритата заплаха от завръщането на руската окупация, надвиснала с демонстрация на военна сила по заповед на руския император Александър Трети, решен да накаже непокорните български неблагодарници, дръзнали да се обединят въпреки руската забрана.

През 1886-та година в цяла Европа избухват демонстрации в защита на заплашената от руска окупация млада България. Особено активно протестират социалистите в в Дрезден и в славянофилската по онова време Чехия.

Британският премиер лорд Солсбъри държи в Лондон пламенна реч в защита на българската независимост, заплашена от руска инвазия. Това вбесява руския император Александър Трети до степен да допусне руска военна интервенция в Индия, за да отмъсти на британците.

Руският флот се натъква през 1886-та на единодушна европейска дипломатическа канонада и е принуден да се отдръпне от българските брегове. Руската окупация се отлага. Злопаметната империя осъществява целта си чак през септември 1944-та, обявявайки война на България, с която е поддържала до момента дипломатически отношения, без никаква необходимост от военна гледна точка.

Империята продължава да ни освобождава и след това: от амортизирания Тодор Живков, от непослушния ( по въпроса за българската собственост на газопреносната система) Жан Виденов и от направо отвратителния за дядо ни Иван премиер Иван Костов, който не позволи на руски самолети да използват българското небе, за да освободят Косово от намерението му да се сдобие с независимост.

След като се освободи от Иван Костов чрез рокада с царската си пешка, Кремъл разигра и останалите фигури по българската политическа шахматна дъска. Обяви шах с троянския кон Станишев, пат с офицера Борисов и нареди нова рокада със завръщането на изпитания троянски кон под ореховата сянка на двойната коалиция, държана под постоянна заплаха от кворумна Атака по източния фланг.

Днес България е отново разкрачена между Изтока и Запада, но в по-неприлична поза от украинската. Защото поклоните към Русия тук изглеждат някак доброволни, самопредлагащи се.

В Украйна има 30 процента руско население и огромни руски съседски интереси. Войната между прозападната и проруската нагласа на украинците има видими параметри. България обаче дори не граничи с Русия и без да има руско малцинство (засега) има сто процента проруско мнозинство в управлението на страната.

На този етап Европа, почти както в края на 19-ти век, ни спасява от пълна победа на руския натиск, като ни приютява в ЕС, където Москва не иска да допусне Киев.

Руският абсурд с определянето на украинската сензация като предопределена изненада е предупреждение от рода на германското нахлуване в Судетите и присъединяването на Австрия през 1938 г., с което Хитлер е дал заявка какво очаква мекушавата Европа, ако не бъде спрян навреме.

Време е да се определим и да започнем да се държим като съюзници на онази част от света, към която принадлежим според договорите, които сме сключили. Защото капитулацията на България, която предаде Украйна с присъединяването си към проекта „Южен поток”, замислен като антиукраински шантаж, даде своя принос за руската политика на аншлус спрямо Украйна.

Дано това е ясно на онази преобладаваща част от българите, които искат оставката на днешното правителство и на предателското спрямо прозападната ни ориентация парламентарно мнозинство. Защото вековното колонизаторско инвестиране в българската пета колона ще доведе в противен случай поредния резервен ешелон на руското влияние на власт в София , без значение как се казва руската пешка на българската шахматна дъска.

И понеже непрекъснато ни натякват, че сме длъжници на Русия за нашата свобода, нека поне веднъж ни бъде „позволено” да припомним, че Европа ни е спасявала от руска окупация. Имаме прецедент, от който да се поучим, както и актуално украинско предупреждение за безцеремонността на руския блицкриг, от които да си извадим изводите в защита на всичко, което все пак сме постигнали през този измъчен четвърт век на преход от статута на безгласна съветска колония към равноправен член ЕС и НАТО.

40 мнения за “Българските изводи от руския аншлус спрямо Украйна”

 1. Mnogo vjarno opisano ! Loshoto e ,che imame tolkova mnogo neobrazovani hora ,koito nemogat da proumejat tazi istina. Tezi hora vse oste vjarvat, che kapitalizma e nesto mnogo losho,taka gi ucheha pri komunizma. V sastoto vreme obache ne vizdat ,che v Rusia si e absoliutna diktatura !! Koeto e mnogo po-strashno !

 2. Само един детайл към картинката. Депутати от БСП и Атака ще посещават техния побратим Асад в Сирия. Първо помислих, че заглавието е от сайта “nenovinite”, но уви…

 3. “Защото капитулацията на България, която предаде Украйна с присъединяването си към проекта „Южен поток”, замислен като антиукраински шантаж, даде своя принос за руската политика на аншлус спрямо Украйна.”

  Уважаеми г-н Инджев,
  Доколкото ми е известно в изпълнението на “Южен поток” ще участват украински и български фирми. Ако не е така, поправете ме, но дайте и нужните икономически аргументи в подкрепа на твърденията си. Има е една поговорка “Гладният не пита кой му дава хляб”. Това от което трябва да се интересуваме е преди всичко икономическата изгода. Последната определя дали политиката е правилна или не. Толкова е просто!

  Поздрави!

 4. Rusia si ostava nai-golemiat vrag na Bulgaria. Oligofren-patriotite obache ne misliat taka. Po otnoshenieto im kum Rusia shte poznaete istinskia patriot ot bezrodnika.

 5. Може би не е по темата , но изпозвам този блог за да призова настоящи и бъдещи сценаристи, режисъори ,журналисти ( които предполагам ,че четат този блог) да направят нещо повече за да се популяризира творчеството на Георги Марков .

  Тези дни отново гледах документален филм за писателя, който разследва неговото убийство от Българската Държавна Сигурност и КГБ.
  За съжаление до настоящия момент са направени само документални филми засягащи убийството на Георги Марков, но не и такива касаещи неговото творчество. Според мен изключително важно е да се популяризира творчеството на писателя като се докумнализират неговите „Задочни репортажи” и се направят серия от филми проследяващи фактологията на същите.
  Всеки един задочен репортаж на Георги Марков според мен е тема за един документален филм, описващ изключително точно комунистическия режим ,което е изключително важно не само за хората в България но и в световен мащаб.
  Аз ще бъда изключително щастлив да видя филмирани ,част от „Задочните репортажи”, което според мен, ще бъде благодарността на нашето поколение към неговото творчество, което заклужава да бъде познавано от много повече хора.

 6. Поздравления за точния анализ. Това трябва да се говори навсякъде по медийте, но няма независми такива. Радвам се, че го има И. Инджев

 7. Малък скромен коментар от моя страна гласи:
  Да, привидно Русия спечели една битка срещу ЕС чрез интригата си с Украйна. Да, Русия е от време вече ранена и ще става все по-агресивна. Та тя загуби целия си източен блок.
  И, в крайна сметка, погледнато дългосрочно, ще загуби войната. Един ден това окончателно ще стане.

  В по-близък план ми е интересно какви ще са отзивите на отделните западни сили и дали ще има влияние върху наближаващите олимпийски игри в Сочи. Имам предвид евентуален бойкот. Арестуването на Грийнпиис- активистите също е голям трън в очите на повечето западни страни.

  Вие какво мислите за това, г-н Инджев?

 8. Не по-малка сензация е днешната декларация на българското (хм!) Външно министерство:

  България изразява разочарование по повод решението на правителството на Украйна да преустанови процеса на подготовка за подписване на споразумението за асоцииране с ЕС, включително създаването на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия (ДВЗСТ). Това се посочва в позиция на външно министерство по повод решението на правителството на Украйна да преустанови процеса на подготовка за подписване на Споразумението за асоцииране с ЕС.

  Коментарът ми е следният: проруската шайка, която ни управлява, е паникьосана до такава степен от пълната си изолация в ЕС и цивилизования свят, че се е решила на един, общо взето, безобиден “прозападен” и “антируски ход”. Съгласувано с когото трябва,конечно!

 9. Г-н Инджев,
  благодаря Ви за този точен и прецизен анализ!
  Дано повече хора да го осмислят.

 10. Към Valpet:

  Участието на български фирми е захарчето за мишките в капана- при това за онези, които нямат против да са там.Украински? При положение, че не е територията на Украйна? Не знам…
  “Южен поток” е изцяло геополитически инструмент за оказване на натиск върху Украйна, като я заобикаля и елиминира от ролята й на посредник. Това не е тайна и Кремъл изобщо не крие замисъла.

 11. Към Valpet:
  Много сте прав – трябва да се гледа икономическата изгода на България!
  След 45 години управление БКП остава страната в разруха, с разбита икономика и огромни заеми към всякакви чужди, задължително капиталистически, кредитори, и забележете – с помощта на СССР. За справка прочетете докладите на ЦК на БКП към края на периода!
  След 23 години на така наречения преход, или както Лилов го нарече “плавен преход” и го противопостави на “шоковата терапия”, БСП упрявляваше в различни свои форми и докара България пак до положение на най-мизерната страна на Европа. И забележете – отново с помощта на Русия. Казвам най-мизерна, защото ако беше просто най-бедна, това щеше да е относително понятие. В момента ние мизерстваме, като водим не само в европейските но и в световните класации за болести, смъртност, ниска раждаемост, други социални проблеми, престъпност и всякакви други статистически параметри. Единствено след управлението на “сините” и то точно с премиер Иван Костов хората разбраха, че страната ни може и да върви напред – бадно, но стабилно! Е, не би! Така че нито БСП, нито Русия могат да направят нещо хубаво за България и това го доказва елементарната логика и статистика.
  Толкова е просто!

 12. Към valpet
  Не всичко е пари “приятелю”. Крайно време критична маса Българи да го разберат. Ако Америка си гледаше интереса щеше да търгува с райха навремето. Същото и с домакина на този блог. НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ.

 13. Трагедията на БЪЛГАРИЯ започва с безумния акт на БорисI с унищожаването на половината от цвета на БЪЛГАРСКАТА държава до крак и приемането на византийското християнство.Това е началото на злото.След това злото е само русия.Като се започне от светослав игоревич екзекутирал елита на Дръстър и набил хиляди на кол разрушавайки Пловдив (което и турците не са го правили) и се стигне до ден днешен.Една и съща от тогава до сега руска политика спрямо нас БЪЛГАРИТЕ.
  Обръщам се към всички патриоти,към всички със запазено национално чуство,към всички за които предупрежденията на Раковски,Левски,Захари Стоянов,Бенковски,Ботев,Стамболов и др. не са прах, а БЪЛГАРСКИ дълг към тях,към всички свободни и демократични хора,към всички за които БЪЛГАРИЯ е МАЙКА и ОТЕЧЕСТВО да извървим БЪЛГАРСКИЯ ПЪТ докрай, който те започнаха и да изревем заедно, както са го правили дедите ни, когато са отстоявали БЪЛГАРСКАТА независимост.”НЕ НА РУСИЯ!НЕ ЩЕМ ВИ НИ МЕДА, НИ ЖИЛОТО!”Докато не го заявим високо и ясно нещата у нас няма да се оправят.Докато не го заявим високо и ясно:”НЕ НА РУСИЯ!НЕ ЩЕМ ВИ НИ МЕДА, НИ ЖИЛОТО!”, така че и глухите по целия свят да ни чуят,ще останем предатели на дедите си, носители на една от най-висшите култури на Земята.Върнете се към корените си БЪЛГАРИ и заявете спокойно,високо и ясно:”НЕ НА РУСИЯ!НЕ ЩЕМ ВИ НИ МЕДА, НИ ЖИЛОТО!”,тогава и новия Солсбъри ще протегне ръка, така както навремето истинския го направи.Така както този варварин светослав игоревич си получи заслуженото от нашите съюзници печенезите,така и днешните ни съюзници ще направят необходимото за да бъде БЪЛГАРИЯ на БЪЛГАРИТЕ.Аз вярвам в БОГ!БОГ ще помогне на пожелалите това!

 14. МВнР е пуснало позиция, която съвпада с Вашата. Това би трябвало да се тълкува като знак, че все пак не сме с Русия, нали?

  ” Продължаваме да смятаме, че бъдещето на Украйна, нейната свобода и благоденствие, са в партньорството и тесните връзки с Европейския съюз.

  Вярваме, че ЕС и Украйна все още могат да предприемат необходимите мерки, с които в близко бъдеще да стане възможно подписването на Споразумението за асоцииране.

  България ще продължи да полага усилия за развитието на отношенията си с Украйна, както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз.”

 15. Току-що прочетох, че Атака предложила в Яйцеубежището Белене да се строи и т.н.. Вярвам,е на всички е вече ясно чии интереси съблюдава тя и що за националисти са членовете и. Искам само да предупредя, че с това те подписват смъртната си присъда, както и на поколенията си.
  И тя ще бъде изпълнена не от хора, а от природата!
  Герои!!!
  А хората нека произнесат своята…

 16. Г-н Инджев,
  Очаквах да пишете за това ново разочарование в битката за независимост от Империята на злото, както най-сполучливо Рейгън нарече Русия.
  Управляващите в Украйна обаче са като нашите , прекалено обвързани с Русия, курумпирани, жадни за власт,а и ги чакат скоро избори и се предадоха – поне за сега.Отделно икономически причини , касаещи загуби за стотици милиарди ,при едно отделяне от Русия,предстоящо споразумение с МВФ , голям процент руско население.Но и ние го изпитахме на гърба си – всеки един опит да се отделим истински от Русия, завършваше с преврат в държавата ни.Не само Жан Виденов и Ив Костов опитаха руските шамари, а и февруарските събития бяха организирани с цел идването на власт на по-удобното им , направо сервилно управление на БСП-ДПС с надзирател Атака.Могат сега да правят съжалителни изявления, но мисля, че доволно потриват ръце , защото и те помогнаха с договорки за Южен поток.Само се чудя как допуснаха Станишев, който толкова отявлено ни вкарва в руския театър , да стане шеф на партия в ЕС.Не вярвам да е само от наивност.Има нещо тъмно около тоя избор.

 17. Украинците не обичат руснаците а още по-малко руските управници. Само че сега Украйна се управлява от руснаци и техни хора – украински предатели а това което се случва е по сценарий.
  Но могат ли да го асимилират нашите скудоумни русофили?!

 18. Извиването на ръце поприключи, жертвата е просната на земята и сега ще последва същинското изнасилване. Да се надяваме че Украйна ще има решаващо място в евразиатския пазар и икономика е пълна химера. Химера е и че там ще се състезава с равни на нейната икономики. Не може да има обясними и разбираеми икономически аргументи в полза на това абсурдно “присъединяване” към евразиатския пазар и икономика с неговите 2% от световния БВП за сметка на интегрирането с ЕС който “тежи” 25% от този световен БВП. Не може една индустрия с отчаяна нужда от реформиране като украинската да търси просперитет там където няма управление, няма технологии, няма инновации, а се обират остатъците от изхвърлени и отживели времето си такива по света и главно перо в икономиката е продажбата на суровини. Дори да отидат към едно абсурдно намаление цената на газа наполовина, пак той ще е три пъти по-скъп от този в Империята и с такъв дисбаланс Украйна е обречена на неконкурентноспособност пред нейната продукция доколкото имат такава. Не може да очакваш решителни положителни промени в енергоемкостта си съюзяайки се с такъв изостанал съдружник. Украйна за 20г сваля потреблението на газ от 120 милиарда до 20 милиарда м3 (което е собственото и пр-во). И въпреки всичко е една от страните с най-нисък показател на произведен БВП от единица енергия и по малък от западните страни от 5 до 15 пъти преди и 3 до 8 пъти сега. Чудовищни показатели за ектензивност и неефективност. Просто бяло петно на икономическата карта (виж линка)
  http://data.worldbank.org/indicator/EG.GDP.PUSE.KO.PP/countries?display=default
  Това е за тия които искаха икономически аргументи. Хлябът днес трябва да бъде предимно ефективни технологии, крещяща необходимост особено за една икономика като украинската която прахосва енергия на поразия.(съветски модел).
  Иначе ще бъде интересно да обсъдим след година състоянието на украинската икономика, като моето предвиждане е за поне 50% от нея вече в руски ръце. Ще бъде нагълтана на части и тя както съседната белоруска такава и то в кратки срокове от копоите на Алфа-дога опериращи като “бизнесмени”.

 19. За ваше сведение, по повод липсата на руско малцинство/за сега/ у нас.
  Почти всяка община, която е под контрола на БСП изпълнява, има или разработва план за настаняване на руски заселници.Не за привличане на руски туристи или капитали, а за заселване на руснаци. Шумът около сирийските бежанци и ксенофобските изцепки, са димна завеса за прикриването на операция по създаването на руско малцинство, чрез което Русия да ни удуши окончателно. Русия подменя българския етнос с руски. Кой как и т.н. ви е известно. Най-долното е че това се извършва от”българските” управници.Още от сега знам какви лозунги ще вдигнат комуно-предателите, когато се повдигне звесата – “По -добре руснаци отколкото фесове”. И този лозунг обцевбългарите ще го прегърнат с овча радост и ще се затрият като Българи. Отвратителното е, че ще ни затрият и нас -които не сме слепи…Гадното е , че ЕС и Запада блеят като нашите овцебългари и ни тласкат зъбите на мечката..Срещу Запада, ЕС и България, в частност, се води свирепа демографска война. Западните демокрации хабер си нямат за коварството на кгб и за степента на продажност на агентурата им във всяка държава. Интернационализма на парите се оказа много по-силен от комунистическия интернационал, а демократичните общества нямат защитни механизми срещу това оръжие на Русия и световната мафия.
  Обречени ли сме Иво?

 20. Е, рублофилството не е наш патент, Гномчето от КГБ се е изръсил здраво за да обърне корумпетата в Украйна. И пак е сбъркал. Сега Янукович ще го изгонят с камъни и пак ще има договор с ЕС. Вариант Виденов.

 21. С извинение, че пак досаждам, ще добавя, че сега мераците за южен паток ще спаднат рязко.

 22. Русия и Украйна изпаднаха в спиралата на взаимен шантаж. От една страна Русия заплашва Украйна, че ако подпише договор с ЕС тя ще получи икономическа война изразяваща се главно в спиране на износа на газ за Украйна и през Украйна със всички негативни последствия от това. От друга страна Украйна постоянно ще заплашва Русия с евентуален договор с ЕС и това е лоста с който ще въздейства на Русия. От създалата се ситуация мисля че проекта Южен Поток започва да става все по химерен и отдалечаващ се в бъдещето. Така че тази свада на североизток, истинска или театрална ще бъде от полза за България.

 23. @VALPET
  Не знам колко невеж трябва да бъде даден човек, за да смята безплатното предоставяне на територия – какъвто е случаят с Южен Поток,за изгода, колко неграмотен и наивен трябва да си, за да смяташ че може да има някаква печалба от такава инвестиция(не знам защо тъпоъгълниците смятат, че лишаването от транзитни такси за милиарди, не е инвестиция), при цена на километър над два пъти по висока от цената на километър постигната в Германия при строителството на Северен Поток, или трябва просто да си национален предател, за когото “любовта към България, минава през любовта към Русия”!

 24. Към VALPET:

  Икономическа изгода несъмнено има. Но тук правилният въпрос е: За кого е тази изгода?

  Икономическата изгода е следната:
  Около 1/3 от набъбналата на 3,2 млрд. евро цена ще бъдат раздадени корупционно по вертикалите в Русия и в България.

  С останалите около 2 млрд. евро (което прави по около 300 евро от всеки българин – от пеленачето до пенсионера) ще построим на руснаците газопровод на собствената си територия, по който те ще си продават суровината.

  Тези пари едва ли някога ще си ги върнем, камо ли да спечелим нещо от този проект, защото тръбите няма да бъдат 100% пълни, таксите пренос все няма да стигат за да покрият вноските по главницата и лихвите и така… 20-30 години.

  Накратко казано – ще бъде голям успех, ако не загубим.

  А сега сам си отговорете на въпроса дали политиката е правилна, като не забравяте и по-важния въпрос – правилна за кого?

 25. “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”
  Русчук, 1-й Март 1886 г.
  З.Стоянов
  Дали Болен внася в народн събрание Белене, щото южен поток може и да не се строи?

 26. До VALPET:
  Цитираната поговорка /въпреки, че не съм срещал такава/ е елемент от кредото на низши духом люде, с първосигнално мислене, сиреч – живеещи от днес за утре. Такива биологични индивиди стават особено лесна жертва на пропагандни манипулации и благодатна почва за червеното учение. Защото не виждат по-далече от носа си, защото са водени от принцина “аванта да има”, сега, веднага!Останалото няма значение.
  Но това е максимата на прасето, охранвано, за да бъде заклано по Коледа!
  Ето защо не мога да приема твърдението:

  “Това от което трябва да се интересуваме е преди всичко икономическата изгода. Последната определя дали политиката е правилна или не. Толкова е просто!”
  Да просто е. Но:
  1. На този принцип можеш да продадеш и родината си и майка си, дори!
  2. Както вече отбелязах вече по-горе, този принцип води до … коледния “ритуал”!

 27. Един детайл от парламентарния демарш на Атака – пускането на Кремиковци. Още като да го стартират през 60-те е било ясно, че този комбинат е безсмислен – рудата е била бедна и още тогава е била видна необходимостта да бъде докарвана от другаде. Български професори са посочили тази безсмисленост, но са били компроментирани в акция, координирана от посолството на СССР. Така в продължение на десетилетия Кремиковци работеше като:

  – докарване на руда отнякъде си, преработка тук със съпътстващо оставане на всичките отпадъци от това производство в Софийското поле, въздух и води. Имайте предвид, че кремиковските частици са наблюдавани и в Троян в концентрация подобна на тази на Орлов мост!

  – докарване отнякъде на работещи, семействата им и обслужващи ги със семействата им, общо около 200-300 000. Промяна на демографската картина по селата, обезлюдяване, руиниране на селското стопанство.

  Така днес идеята да се пусне пак Кремиковци е дълбоко антибългарска във всеки един неин аспект – икономически (не забравяйте, че то само трупа дългове), екологически, демографски и политически (това население на София, селяните докарани през 60-те и 70-те все още гласува за комунистите като хора, дали им “хляб” и извадили ги от село)

  Така следва да бъдат призовани привържениците на Атака, които гледат на себе си като на патриоти да подемат кампания по отказ от Атака като тяхно парламентарно представителство, персонален натиск върху всеки депутат от Атака да напусне парламента и за начало парламентарната група на Атака. Нека като общество покажем, че все още сме жизнеспособни и можем да коригираме слабостите си!

 28. Един другар, който доскоро се представяше за комунист и социалист, сега се е модернизирал и вече се представя за… “патриот” и “русофил”. Та в тази връзка се наложи да му река следното, което съдържа и формулата на русофилския “български”, с извинение, “патриотизъм”:

  Така е, тоя Колю, явно, е модерен човек, а сега вече у нас е модерно да не си просто социалист, а да си… “национал-социалист”, не просто комунист, а да си … “национал-комунист”, не просто да си русофил, а да си… “патриот”; а пък дефиницията за “български патриот” на русофилите нали знаете каква е? Знаете я, но да ви я припомням ли? Ще я припомня да се знае и от тия, дето се правят на ударени, че не я знаят:

  За русофилите у нас “български патриот” е оня, който беззаветно обича Русия и СССР, толкова силно ги обича, че заради тая своя любов е стигнал дотам да мрази България, ето това е “български” патриот в извратеното разбиране на русофилите! За Русия и за тържеството на руския интерес наште русофили-рубладжии са способни да хвърлят България в огъня, да я продадат за шепа рубли, да я изчегъртат от картата ако трябва, на всичко са готови тия национални майцепродавци и дупедавци…

  Сидеров нали го виждате що струва? Ето, като него са всичките, само дето нямат смелостта да покажат що са…

 29. Страхотен анализ. А на хората които все още гледат само “икономическата изгода” мога да им кажа – отивайте си в Русия, ПРЕДАТЕЛИ!

 30. Наистина е просто, Valpet.
  “Освобождението” ни струва… 32,5 тона злато + плюс откраднат и изнесен в Москва държавен архив, който тази година отказаха да ни върнат, защото бил ТРОФЕЙ – http://www.desant.net/show-news/21855/” Владислав Варненчик, финландската и литовската армии нямат трофеи от България! Загубеняци, нали!

 31. Още в 1921 Ататюрк започва да заиграва с руснаците за да запази Карс и защити турските интереси пред Запада, което Турция прави и в момента за да печели от позицията си на съюзник на Америка и партньор на Русия. Това е правилната политика. Иначе турците имат причини за много по тежки излеяния от тези на автора на тази статия за руснаците.

 32. Русия с нейните 2 трилиона брутен продукт (котировка на борсите) срещу 17-те трилиона на САЩ, срещу 17-те трилиона на Европа, да не изброявам Австралия, Япония и т.н. е велика само в очите “българските” рубладжии и … украинците. Запада, колкото и да се опива да я опитоми, не се получава. Остават си най-дивата нация – спряха ни газа за 2 седмици. Това спиране беше и е голям празник за нашите рубладжии. Продължават да се възхищават на П…н.

 33. Бая хора тук са свикнали да гледат на РУснаците като дяволи ,а на запад да виждат ангели.Това е остатък в мисленето от времената на Студената война и свързаното и западнопоклонство у болшинството народ.Изплатеното злато е съгласно берлинския договор а тАм не участваха само руснаци. Те ли само разкъсаха България след този договор?А Ньой-там май нямаше руснаци?Архивът е в съвсем друг период ,в който ако не бяха руснаците сега една голяма част от южна България щеше да е към Гърция като репарация.Монетите винаги имат две страни ,не само лице.Проблем на нас българите днес е некадърната, продажна и късогледа политическа класа.Другото е консумация на баницата.

 34. Към Стойчо Стойчев:
  Е, това ми е “любимо”: русофилска защита с турски “аргументи” срещу мои “излеяния”…И нито една дума срещу фактите, споменати в статията, защото няма как те да бъдат отречени.
  На това му се казва религиозен фанатизъм.

 35. Русия и Турция наистина заприличаха на фантични селянки, които непременно “трябва” да живеят в центъра на Стара Загора.:)

 36. Към Стефан и всички нему подобни,случайно населяващи държавата на БЪЛГАРИТЕ:БЪЛГАРИТЕ имат история, на която много европейски народи могат да завидят.Но на история като вашата и на вашите учители,няма БЪЛГАРИН,който би се гордял.И едно предсказание:Когато НИЕ БЪЛГАРИТЕ премахнем тази”…некадърната,продажна и късогледа политическа класа.”,съществата като вас,случайно населяващи държавата на БЪЛГАРИТЕ ще изчезнат.

 37. СТЕФАН, предлагам да си представим следната хипотетична ситуация – Русия , не СССР, е сред победителите от Антантата през 1919г.. Според вас дали договорът в Ньой щеше да е по-добър за нас???
  Аз бих ви отговорил КАТЕГОРИЧНО НЕ.
  Даже още тогава щяхме да станем задунайская, това щеше да е резултата.
  Но , ако си дадете труда да се осведомите за категорично отрицателната позицията на САЩ спрямо “допълнителните екстри” към Ньойският договор, които са предложили съседите, а те са били СЪЮЗНИЦИ най-вече на Русия, ще разберете ,защо все пак България е останала НЕзависима в периода 1919-1944г.
  Но , както знаем новопоявилият се наследник на Руската империя – а именно болшевишката империя СССР, НЕ участва ,като страна в договорите слагащи край на Първата световна война.
  Защото СССР подписва договор за КАПИТУЛАЦИЯТА си с Германия, Австро-Унгария, Турция и БЪЛГАРИЯ на 3 МАРТ 1918г., точно на същата дата 40 години след подписването на Сан-Стефанският ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор , уреждащ примирието между Русия и Османската империя , на 3 МАРТ 1878г.
  С тази си капитулация на 3 МАРТ 1918г., СССР губи Полша,Финландия, Литва,Латвия,Естония,Молдова и др..
  Тоест ние,българите, заедно със съюзниците си от Централните сили сме ОСВОБОДИТЕЛИ за тези държави, получили независимостта си след Първата световна война.
  И те може би повече от нас имат основание да празнуват датата 3 МАРТ 1918г., като ден на своята НЕзависимост от Русия, отколкото ние, които “празнуваме” на 3 март, само един ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор, който не утвърждава нашата НЕзависимост.

 38. Valpet, айде кажете , ако можете точните параметри на Южен Паток, дайте ни точна информация. Тогава ние сами ще преценим ,доколко е изгоден за България.
  И не забравяйте , че цената на метана в САЩ е “само” 5(ПЕТ) пъти по-ниска от газпромската.
  А също и ,че икономиката на САЩ е също 5(ПЕТ) пъти по-енергоефективна от нашата.
  Умножете 5 по 5 ,и ще получите колко пъти сме по-НЕконкурентноспособи от САЩ.
  Осведомете се и на каква цена Газпром продава на тегавият си клиент Китай, сравнете я с нашата.
  Аз не я знам , но сигурно е в пъти по-ниска, следователно и китайците са с толкова ПЪТИ по-конкурентноспособни от нас…..

  Важни са точните параметри!

 39. Другари РУСОФИЛИ, Защо децата ви учат или живеят на запад ? Защо парите ви са в западни банки ? Защо карате Мерцедеси, а не Запорожци ? Защо НИКОЙ НЕ емигрира на изток ? Защо криете, че когато Русия окупира България НАШИТЕ синове ще воюват в Дагестан и Авганистан – докато ВАШИТЕ купонясват на запад ? Защо така аругантно ни лъжите ? ЗАСРАМЕТЕ СЕ !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.