Спомени по БНТ в минало несвършващо време

Преди минути БНТ обърна внимание на годишнината от убийството на американския президент Кенеди с коментар в най-гледаното телевизионно новинарско време. Направо щеше да звучи „западняшко” – например както признание за значимостта на D-Day, както е известен по света ( но не и у нас) най-големият десант в човешката история, отбелязван всяка година на 6 юни в Западна Европа като началото на края на „кафявата чума”. Щеше, ако…

Не искам да персонализирам опонирането си. Не ми е важно, кой точно заяви преди малко пред огромната аудитория на БНТ, че новината за убийството на Кенеди била отразена в България през онази 1963-та просто защото нямало как да не бъде отразена.Нима?

Това е лъжа по същество спрямо съществена част от обяснението на фактите.

Да, новината за убийството на Кенеди гърмеше в комунистическа България. Бях само на осем години , но бях истински потресен не от факта, че е убит американски президент, а че това се оказва толкова важно в родината ми, в която ни учеха да мразим всичко американско ( с някои изключения, като личността на генсека на компартията Гюз Хол, черния борец срещу белите расисти, певеца със съветските пристрастия Пол Робсън и др. другари).

И изведнъж взеха да ни показват дълги, истински скръбни репортажи с излъчване на траурни процесии от Америка, излъчвани по прохождащата тогава българска телевизия. Не ми го побираше умът, за чието промиване се грижеха старателно буквално всички възрастни, които познавах по онова време.

Споменаването на факта за широкото отразяване на убийството на Кенеди у нас по онова време без обяснение оставя впечатлението обаче, че в НРБ е имало нещо като адекватна на световните (демократични!) стандарти информационна политика.

А причината е проста: когато на Америка й беше зле, това за пропагандата у нас беше добре ( дошло). Нямаше нужда от злорадо признание за радостта от кончината на врага, който само година по-рано държеше пръста на бутона за старт на ядрена война в рамките на карибската криза ( предизвикана от ракетните авантюри на Кастро и Хрушчов в Куба).

Да припомня, че Кенеди беше мразен „ в червата” от комунизма също и заради подкрепата си за тормозените от съветската блокада граждани на Западен Берлин. Същият Кенеди се провали освен това унизително с подкрепата си за провалената операция на кубински антикомунистически емигранти в Залива на свинете, превърнат в истинска съкровищница на комунистическата политическа сатира спрямо свинщините на американския империализъм.

Защо трябваше да плачем на гробищата му?

Давам обратния пример на онази необичайно щедро отразена новина за неговата смърт и погребението му, нахлула по всички правила на официално споделения траур в нашата строго охраняваната срещу американско влияние територия, странно обсебена изведнъж от скръбта на страдащия империалистически враг. Или хуманизъм и комунизъм са едно и също по чисто човешки причини? Това ли е посланието, което ни сервираха от БНТ ( макар и без предумисъл, според мен- просто бяха поканили “стара кримка” да разказва лековати спомени за доброто старо време).

Само 6 години по-късно след убийството на президента, превърнал космическата програма на САЩ в национален приоритет, американците ликуваха- техен сънародник беше стъпил пръв на луната. Новината беше не по-малко незаобиколима от гледна точна на историческото й значение и световния отзвук. Но комунистическата пропаганда я затъмни безпардонно почти напълно. Приземи информационно прилуняването. Защото кацането на американец на луната беше триумф, а не нещастие за Америка.

По същата причина в комунистическа България се прокрадваха и дори препоръчваха американски ( и други западни) филми, в които се громи капитализмът, упадъкът му, зловещото ЦРУ, войнолюбието на империализма, социалното разслоение. Гледахме по тази причина ( орязаните откъм голотии) плакатни дисекции на болестите на американското общество като „Апокалипсис сега” или „ Кръстника”-защото разголват прогнилата същност на капитализма.

Както и друг път съм отбелязвал, командирите на пропагандата у нас не схващаха, че всъщност даваха повод на българите да се замислят за липсата на свобода в условията на „най-справедливия строй” да бъдат огледално произведени подобни критични произведения по адрес на известните на всички кривици на комунизма, КГБ, вечния продоволствен дефицит и много други достойни за приковаване на стълба на позора безобразия от тоталитарната ни действителност.

За съжалeние ехото от евтината пропаганда, макар тя да се оказа смъртоносно скъпа за здравето на световния комунизъм, днес отново звучи безкритично, включително от трибуна, като новините на БНТ.

Нещо повече, в рамките на въпросния коментар успяхме да чуем, че имало простичко обяснение за убийствата на световни лидери, като Улоф Палме в Европа, Джон Кенеди в Америка, Раджив и Индира Ганди в Индия. В дъното на убийствата били онези, които контролирали парите по целия свят-намек за т.н световна конспирация ( на евреите).

Намекът беше панически цензуриран по средата на изречението, но беше достатъчно разпознаваем като акцент, достоен за фашизоидната вълна, наблюдавана ( безучастно) от днешната власт в България, свързана парламентарно с фашизоидите.

14 мнения за “Спомени по БНТ в минало несвършващо време”

 1. Както е обичайно имаме провинциялно, увредено от соца отношение към всяко събитие. И добре, че е острата чувствителност на г-н Инджев да ни го покаже за кой ли път. И все пак това злорадо отразяване за мен беше едно от упованията, че има и друг свят, не лишен от трагедии, но устремен към успех, към който и ние на куц крак се присъединихме. Свят, който никога не губи надежда. Младите днес го постигат!

 2. Какво да коментира човек…Комунизма се завърна триумфално. Този път без надежда дори и за фалшификат като 10 ноември. Краят на комунистическата диктатура в България ще настъпи когато измрат овцебългарите.А те скоро няма да измрат, защото освен че се размножават, русофилите ги и клонират.А при епидемия като сегашните протести, просто ги заместват с руснаци. Поздрав за всеки твой постинг.

 3. Удобен случай да си припомним стария виц – капитализмът е като мушмула – колкото повече гние, по сладък и хубав става!

 4. Написах дълъг коментар и се надявам някога да го споделя с Вас, г-н Инджев. Но напоследък ми се случва както си пиша, някаква “неведома сила” да ме извади от сайта. И аз иамам вина, защото не запаметявам от време на време написаното. Но това е друг разговор.(Сега запаметявам,ама е след дъжд качулка). Съкращавам мислите си – възхищавам се от Вашата услужлива, в медицинския смисъл на думата, памет – от 8 годишен помните в детайли, а освен това можете да използвате “кадрите от миналото” когато Ви потрябват. Аз не го мога тоя “номер”, но провокирана от Вашия спомен, се сетих как през 1986г., след бомбардировките на американските ВВС над Либия (където бяхме с моя съпруг на гурбет), по либийскта НТВ ежедневно и многократно показваха взривяването на американската совалка “Чаланджър” с обилни коментари, които ни преведоха наши арабски приятели. Такива радостни съобщения не е имало дори по времето на ражданията на “престолонаследниците” на Кадафи!Върховен цинизъм – да се радващ на смъртта на американските космонавти, все едно, че не са човешки същества, а някакви долнопробни боклуци, защото държавата им не одобрява и не подкрепя твоя режим…Но какво може да се очаква от сатрап като “полковник” Кадафи и неговата диктаторска върхушка, който беше вкарал не случайно в името на държавата си епитета “социалистическа”, а след бомбардировките добави “одма”=велика, непобедима.И как мислите, г-н Инджев, Либия социалистическа държава ли беше или не беше? Аз съм убедена, че беше… А сега е една руина и навсякъде цари “шок и ужас”, което се дължи изключително на “кадафистите”-“социалисти”.

 5. Манипулативна журналистика-това е милиционерската трансформация на любимият на “Дьржавна сигурност” т.н.”Критически социализьм”, който даваше “свобода на мисьлта” в измислянето на безумни льжи, които можеха да представят инвалид-без ляв крак ,без лява рька и без ляво око, в снажен воин, качен на кон и сниман само от дясната страна. Това правят главните новинарски емисии по националната телевизия.

 6. Г-н Инджев,чест и почитания за блога Ви.
  Г-жа Мишка П. ,аз не знам кой трябва да измре и кой не , но това което става в България за мен е нещо много важно и казва много само по-себе си.България след тези протести няма да е същата (което е за добро) и ако се даде гласност в Европа за това което студентите правят в момента , ще имаме подкрепата и на Запада , която точно сега е много важна за бъдещето на България , а и мисля на Балканите.Така ,че шапки долу пред студентите ни и нека направим нещо , кой кавото може за да ги подкрепим.Тя историята с комунизма е ясна и комунистите никога няма да се променят или каквото и да е.Злото си е зло, но въпроса е Ние какво правим срещу това зло?

 7. Скъпи приятели,
  Болно ми е, но няма да позволя внуците ми да се родят в страна в която “просперират” типове като Доган, Василев, Сидеров, Бареков, Пеевски, Станишев, Местан, Борисов, Цветанов да не изброявам. Прекрасна страна, на която и пречи населението и.
  Място където се култивира тарикатщината, простащината, чалгата, лъжата, далаверата,рекета, лицемерната вяра в Бога, байганювщината и андрешковщината в противовес на интелигентността, възпитанието, морала, етичността, любовта, милосърдието, състраданието – НЕ Е ЗДРАВОСЛОВНО.
  НЕ Е НУЖНО ДА СИ ДЕМОГРАФ ИЛИ СОЦИОЛОГ ЗА ДА ОТЧЕТЕШ, ЧЕ В БЛИЗКИТЕ 50 ГОДИНИ НЯКОГАШНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е НАСЕЛЕНА С ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ (останалите в бивша България българи) и НОВОЗАСЕЛИЛИТЕ СЕ (руски граждани) КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОБСЛУЖВАНИ.
  На стари години заминавам за Германия и никога няма да се върна в тази прокълната страна.
  Съжалявам

 8. На фона на спомена за убийството на Кенеди и намека за тези , които контролирали парите, как да тълкуваме харакирито, което си направи Украйна – дали сама държеше ножа или финансовия и всякакъв друг руски натиск го направи.Доколкото знам Путин не е евреин, но контролира развитието на близките/географски/ и не толкова близки страни – целия балкански регион и даже войната в Сирия.Няма да забравя излагането на Станишев като чакаше с дни да го приемат в Москва , да коленичи на килимчето /стар руски обичай/ и да лъсне бутушите на Путин.Да не ми се прави на европейски шеф, като си е най-обикновен азиатски слуга.И го доказа.Добре все пак , че сме в НАТО и Европа, че не само АЕЦ Белене, а и концлагер Белене щеше вече да има.

 9. Към ДИМИ:ДИМИ грешите.Всичко е въпрос на лична хигиена,познание,морал и национално достойнство.Сигурен съм,че един ден внуците Ви ще Ви опровергаят,защото днес децата ни защитават БЪЛГАРИЯ-ТАЗИ ПРЕКРАСНА СТРАНА!

 10. “Социалистически реализъм” естествено. Това е любимото изкуство на другарите и желание да виждат в новините само това, което е изгодно за тях.

 11. Великолепен коментар, който освен свързаното с нашата мизерна действителност в миналото и сега нарушава и табуто около името на Кенеди като “велик президент”. Истината за него е съвсем друга- и напомненият от Иво провал на JFK в Залива на свинете е само един от многото фатални провали на “великата” леволиберална икона. Медиен мехур, медиен президент, медиен човек… “Най-слабият човек, когото съм познавала…”-това са думи на Жаклин, “коледно украшение-бляскаво отвън и кухо отвътре”, “момченце от хора”- това пък казва Конрад Аденауер Някои от най-важните провали на Кенеди(без да споменаваме галантните му подвизи):
  1. Убийството на Нго Дин Дием- силният южновиетнамски лидер, “Чърчил на Югоизточна Азия” (по думите на Линдън Джонсън) и непоклатим антикомунист дава на комунистите от Севера кураж и дъх- и води към виетнамското тресавище.
  2. Малодушното пасуване покрай Берлинската стена,която Хрушчов издига във варварско нарушение на всички договори между победителите. Позата с възгласа “Их бин айн Берлинер!” е типипично JFK-ейска- силни и красиви думи, слабо или никакво действие.
  3.Вкарването във властта на интелектуални кретени- политически, военни и административни дилетанти от главата до петите.
  Президентството му, като всяко нещо, има и някои добри страни, но второстепенни (космическата програма, новите технологии в сферата на сигурността) Разбира се, остава и масовият образ на американския лидер като трагично загинал млад и красив човек,пълна противоположност на смрадливите дементирали старци в Кремъл и селяндурските каскетаджии като Тошо).
  Но това е. А нашите масмедии и по темата Кенеди си остават на конкурентното равнище между невежеството и тенденциозната манипулация.

 12. ДИМИ, много сте прав/a. Тази есен напуснаха България с еднопосочен билет двама мои приятели на възраст над 40 години с намeрението в най-скоро време да изкарат от БГ и семействата си. Наскоро научих, че в България живеят вече 700.000 руснаци. Аз вече нямам съмнение, че след 50 години българите ще са малцинство в собствената си държава.
  Няма друг начин тази тенденция да се спре, освен ако противниците на силното рубладжийско крило в българското политическо пространство се обединят около ЕДНА политическа сила с ясна патриотична кауза и програма, базирани на ЕВРОПЕЙСКИТЕ ценности. Но как да стане това, като мафията инициира непрекъснато някакви нови политически проекти (Бареков…), които разпарчетосват антирубладжийския вот?! Затова мафията никога не изпуска властта. Не виждам как може да ce изкара България от този омагъосан кръг.

 13. Когато хората по света наблюдаваха кацането на Луната на 21 Юли 1969г и първите стъпки на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин по Московската телевизия даваха филма “Свинарката и пастира”! А на оплакването на третия астронавт Майкъл Колинз,който е останал на орбита около Луната с Аполо-11, че е стигнал до Луната, а няма да може да види първите стъпки на колегите си на Лунната повърхност от центъра в Хюстън се шегуват – “Не се коси Майкъл милиони Руснаци и милиарди Китайци, също не няблюдават кацането!”.Нямам спомен по това време какво е предавала Българската телевизия, но най-вероятно някоя песен за отряда “Чавдар”! Ето това беше началото на “Развития социализъм”!

 14. СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ, той Путин докато си мисли че копае чужди гробове, всъщност копае собственият си , защото “само” 1,5млрд. китайци плюс 1,5 млрд. индийци го чакат да завърши с копаенето , за да го бутнат ,и затрупат отгоре.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.