Карбовски неволно нарече Бареков фалшив безродник и смешен идиот

Подмазвайки се на Запада, крепената от един фашизоиден глас проруска власт на България, се опитва да се откупи, като се слага на американците „ за баланс”. Това е изводът, който мнозина ще си направят от новината за вероятност американска компания да строи нов блок в АЕЦ „Козлодуй”, донесена от министър Драгомир Стойнев. Дали това предложение ще се превърне във факт и дали БСП и ДПС ще консумират някаква полза, както и дали ще извървят пътя до реалното осъществяване на подобна сделка, е друг въпрос. Доста висящ…

Ще напомня кратко и относително кротко, че съм се подписал с името си под съдържанието на книгата „Ядреналин”, в която подкрепям напълно позицията на българския ядрен дисидент Георги Котев не просто срещу далаверите в ядрената енергетика ( най-вече) у нас, но и по света, срещу които страхливи кресливци, като един Карбовски например, не са посмели да шукнат.
Не съм помръднал от схващането си за огромната заплаха за бъдещето на човечеството от лакомото заиграване с т.н. мирен атом. Би трябвало да сме си направили тези изводи само от ужасите „сделани в СССР”. Само в рамките на около седем десетилетия там се случиха няколко ядрени войни . Едва за последната от 1986-та, която катализира необратимо разпадането на най-голямата империя в човешката история,разбрахме почти веднага. За онези край Урал от зората на съветската ядрена програма последиците и до днес остават практически неизвестни, освен за ограничения кръг „любопитни” читатели на оскъдната информация от онзи период.

Няма да се опитвам да компресирам в няколко изречения всичко, което е написано по темата в „Ядреналин. Но книгата е сертификат, който ми дава правото да оспорвам обобщенията на разни меркантилни егоисти, въоръжени с микрофони и камери. Само за протокола ще потвърдя още веднъж: България трябва да следва позицията на държави, които си забраниха ядрената енергетика след Чернобил, като Австрия и Италия или преразгледаха радикално програмата си за „ядрен ток” след катастрофата във Фукушима, като Германия и Япония.
Предсказуемо, в резултат на американската новина ( без покритие, доколкото няма нищо повече от предложение на този етап) вече предизвика първите протуберанси на пубертетните реакции от миманса на театъра с обвиненията, че всички сме маскари, с изключение на онези, които застават позата на обвинители.

Ето как изригна един от типичните представители на школата на телевизионния публицистичен камшик, хранена не случайно от различни господари, за да охраняват правото им на дресура на публиката, вкарана в телевизионната кошара поради липса на някаква сносна алтернатива. Размивайки конкретните вини на конкретните виновници, щастлив да докаже какви гадове били противниците на АЕЦ „Белене”, дресьорът на общественото мнение Карбовски, избухна като доволен от себе си пророк по повод на неродения американски Иванчо:

Нещо да кажете за американската ядрена енергетика, фалшиви безродници, които крещяхте екологично срещу Белене?? Може американска АЕЦ, руска не може! Най- смешното е, че идиотите българи няма да разберат защо сега всичко ще се успокои. Защото руснаците ще получат Южен поток и „Белене” (или неустойки!) , а „Уестингхаус” – седми блок.”

Засега обаче ехото му отвръща с гласа на един негов побратим по манталитет- също продукт на телевизионната ковачница на популистки кадри,които решават всичко ( по волята на онези, които ги лансират). Сякаш, за да конкретизира обвиненията на своето подобие Карбовски що е това смешен идиот и фалшив безродник, Бареков изтича като пале пред майка си със следната декларация:

Подкрепяме българското правителство в решението да построи 7- ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с американска технология и с участието на американски капитали.Очевидно е, че правителството, ДПС и част от БСП, тръгва по правилен път за развитието на българската енергетика. Нашите аргументи да подкрепим решението да се възложи проектът 7- ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ на американската компания “Уестингхаус”, е подкрепен от следните фактори:
• Българските граждани се произнесоха категорично за ядрената енергетика на проведен референдум.
• Участието на САЩ в този проект очевидно подкрепя енергийната ни независимост.
• Предлага ни се най- модерната технология от гледна точка на сигурността на населението, с която ще бъдем първи в Европа.
• Очевидно става въпрос за икономически изгоден и прозрачен проект, финансиран от голяма американска банка – „Ексимбанк“.
• Проектът ще спомогне да развием нашите специалисти по ядрена енергетика.
• Този проект слага край на идеологиите в българската енергетика и ще спрем да я делим на лява и дясна.
Гражданското сдружение „България без цензура“, призовава Реформаторския блок и ГЕРБ, също да подкрепят това правителство, в желанието им да развиват ядрените технологии с американски партньори.
Николай Бареков
Лидер на Гражданско сдружение „България без цензура“

Излиза, че Карбовски припознава Бареков за смешен идиот и фалшив безродник. Както се казва- хвани единия, удари другия…

Никой не хваща и не удря в България развилнелите се марионетки на популизма. Напротив: нахъсват ги като хрътки, за които свободното слово е нещо като изкуствена стръв за лична изява за сметка на обществения интерес в България все пак да има що-годе нормална публичност, подменена от първосигнално резоньорство на събитията, продуцирано като „независима журналистика” или „новородена политика”.

30 мнения за “Карбовски неволно нарече Бареков фалшив безродник и смешен идиот”

 1. Проблемът на България като цяло е пожълтяването на медиите, не само на жълтата преса, на хартиените медии. И колкото и да се опитваме да обясняваме на мнозинството от хората, че това, жълтата новина и тълкуванията и в жълт контекст, са вредни основно за самите тях, то те ще продължават да не разбират.

  Що се отнася до конкретния случай с Карбовски и Бареков от вчера, то нито ще е първият, нито ще е последният – просто така стоят нещата в жълтото медийно пространство. Още по-сигурно е обаче, че няма да видим реакция, подобна на тази в статията, нито в ТВ7, нито дори в други ефирни телевизии, нито двамата “велики” журналисти ще се коментират един друг поименно.

  Все пак… хубаво е, че има Интернет.

 2. Аз убедено припознавам и двамата, като недоносени, провинциални, импотентни и цинични запъртъци, лишени от елементарно възпитание, знание и класа. Извратени, мухлясали пикола на повикване.

 3. Господи, до къде я докарахме – вопиющо технически /а дали само?/ неграмотни същества да се произнасят с менторски тон по въпросите на “ядрената енергетика”?!
  А колкото до американския реактор – нищо ново – поредната далаверка с 3-4 милиардчета. Все ще капнат поне едно 10-15 процента керепирец. А и не това е най-важното – ако седми е “американец”, хем ще разиграем “диверсификация”, хем ще си платим заявения самовар за Белене, хем ще ни осъдят братушките /с наша помощ/ и току виж гушнали НЕК. И тогава ще настане една такава “евергийна независимост”, че правнуците ни ще си ближат раните!

 4. Твърдо съм против доразвиването на ядрената енергетика в България независимо дали ще го правят руснаци ,американци или патагонци!Против съм и по-нататъшното енергийно обвързване с Русия-и сегашното е прекалено много и му виждаме “хубостите”и “ползите”!Да не забравяме и че трябва да тровим земята си с ядрените отпадъци!

 5. Все-пак изглежда никой не разбира, че се сече клона, на който седим!
  Здравето!
  ЖИВОТЪТ!
  Поколението!
  Тук няма да има българи…

 6. Един от малкото въптоси, по които имам различия с г-н Инджев е ядрения. И друг път съм коментирал.
  България е все още прекалено незначителна държава за да влияе на световната енергетика. По света има инсталирани стотици ядрени реактори, десетки от които са в строеж и десетки, които са планувани да се изградят. Един или два в повече тук в България няма да повлияят на световната ядрена безопасност. В случая трябва да се ръководим от собствения си интерес, а ако някой ден станем световен фактор (като малки, но значими страни като Холандия и Австрия примерно), страни които света може да сочи за пример, тогава може да започнем да се държим като образец за подражание.
  Между другото мисля, че в момента най-много реактори се изграждат в Китай и това, че в развита страна като Австрия ще затворят 5 реактора (примерно) а точно в страна като Китай на тяхно място ще се построят 15, въобще не спомага за световната безопасност. Цифрите са ми съвсем примерни – сега не ми се проверява и мисля, че ясно се разбира какво имам в предвид.
  Другото е, че няма как да не текат нечии комисионни и интереси – без значение дали говорим за АЕЦ, ТЕЦ, ВЕИ, винаги ще има нечистоплътни хора и организации които ще имат и други такива които няма да имат интерес от това. Това е неизбежно и изобщо не е проблем само в България, но ако се страхуваме от това, то не трябва да правим нищо значимо.
  По въпроса за независимостта, България в момента е пълноправен член на НАТО и ЕС, т.е.при нарушаване правата й, за зад нея би трябвало да стои цялата тази мулти-държавна и военна мощ, която представляват двете организации. Като че ли все още не можем да свикнем с тази мисъл не само по този въпрос, и не можем да се възползваме от силата която ни предлага членството в тези организации.
  Така че за мен горните проблеми не би следвало да са най-съществената пречка.
  Съществените въпроси са дали България има интерес и дали българинът се страхува от нова атомна електроцентрала.
  Първият въпрос се свежда до технико-икономически фактори, обуславящи развитието на региона поне 20 години напред, както и въпросът с отработеното ядрено гориво, а вторият до нагласата на обществото.
  Аз не съм непременно за нови ядрени мощности. Аз съм на мнение, че не съм достатъчно компетентен да зная това, въпреки че съм електроинженер. Мисля, че само шепа хора в България са достатъчно компетентни за да могат да преценят има ли нужда от нови ядрени мощности или не, както и дали тези мощности са достатъчно безопасни за страната ни. Повтарям, за нас си – светът за момента ще се оправи и без нашето мнение. Доста хора лекомислено казват, че децата и внуците ни ще плащат тези нови централи, но не мислят какво ще стане ако се получи обратното? Т.е.че ние ще ги плащаме, а децата и внуците ни ще печелят дивидентите от тях? Грешно решение по този въпрос – в която и да е посока – може да доведе до големи загуби за страната или до големи пропуснати ползи. За това този въпрос не трябва лекомислено да се прехвърля от едната крайност в другата.
  За съжаление все още не съм прочел “Ядреналим” – ако ми остане време може и да я намеря и да я прочета, сигурно ще ми е интересна.

 7. @Иван Бояджиев
  Напълно споделям мнението Ви.

 8. С или без ядрени мощности българи пак няма да останат тук, тези управници за най-голямо съжаление ще изгонят и малко останалите млади българи.

 9. Често минавам покрай “АЕЦ Белене “ !Всъщност това не е никакъв АЕЦ , а запустяла местност с много излят бетон и ръждясващо желязо !В тази оградена площ , разположена в най-плодородната земя на България (отводнени блата чернозем и река за напояване на 100 м)се развъждат кучета и милиционери с джипки !
  Тук никакъв АЕЦ не може да има , ние сме толкова западнали , че такъв високотехнологичен обект не е по силите ни ! Било е време …. но сега като знаем каква я свършихме за тези 20 години остава и да се гръмнем накрая с тази бомба и да затрием окончателно този резерват на комунизма !
  АЕЦ в Белене няма да има , обратното , са празни приказки !

 10. Прекалено много пари падат около ядрената енергетика, за да се откажат политиканите.
  От друга страна историята с Фукушима изглежда престои да се разсмърди до бога. Това може да откаже света от ядрена енергетика и да тури прът в колелата на нашите изроди.
  Интересно как Карбовски, от обещаващ писач преди петнадесетина години, се превърна в жалък смешник. Какво само може да постигне комбинацията от страх и алчност…

 11. За мен тези намерения/строеж на 7-ми блок/ са свързани със намерението за завоалирано теглене на нов заем.”Държавата готова да гарантира заем на БЕХ за VІІ блок” – заявил министъра на икономиката и енергетиката .Не е ясно обаче как ще се отрази на БЕХ допълнително задлъжняване дори и за останалите 30 на сто от новата мощност при положение, че наскоро холдингът записа облигации за 500 млн. евро, а още 620 млн. евро ще вземе назаем от руската “Газпром” за финансирането на своя дял от строежа на газопровода “Южен поток”. Тези заеми кой ще ги връща?Или се готви сценарий чрез икономическа зависимост и изостаналост да ни вкарат в орбитата на Русия?

 12. Няма да има 7-ми блок, но ще има Белене. За мен няма никакви въпросителни относно това че русофилийското правителство се опитва да баламоса хамериканците за известно време, за да може до края на май 2014г. Йовчев да е “разрешил политическата криза” за винаги,като ликвидира окончателно политиката в БълХария, с цената на малко “пострадали граждани” и повечко комуно-фашизъм.Аз също съм срещу всякакви зависимости и баланси в енергетиката, а и къдети да било. Бълхгария трябва да следва стратегия на запазване на природата си и на хората си от всички пипала, на всички октоподи независимо от цвета и произхода им.
  Г-н Инджев, докато тия подлоги – палачинки, като Карбовски, Бареков, Станишев, Сидеров и сие, ни мятат от ъгъл в ъгъл с измислици и просташтини, един “Чернобил” се запича в Родопите, чиито последици ще бъдат почти равни на експлозия в Козлодуй – изоставени от българските американо и русоколеничещи управници, помаците в Родопите и по България учредяват политическа партия ПОМАК. РАЗПАРЧОСВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ С БЯСНО ТЕМПО. ДАЛИ ПАРТИЯ “ПОМАК” ЩЕ БЪДЕ РЕЗУЛТАТ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ИНЖЕНЕРИНГ/ НА КОЙТО МАЙСТОР Е ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ/ или е дело на българи мохамедани, на които им е писмало да ги подмятат като парцали разни политмошеници, скоро ще се разбере. Но фактът се е факт – все повече български граждани, като не намерят нормално политическо представителство, се обединяват по съсловни, религиозни, териториални и прочие признаци и започват да търсят решение на проблемите си вън от Статуквото. Нещо като паралелен свят, в който обаче България е нещо чуждо, а българския народ е нещо мъртво.. Това направиха комунистите. Унищожават българите като етнос и подготвят унищожаването на държавата ни..Поздравления за всичко написано от вас.

 13. Този министър Стойнев май е министър само на ядрената енергетика и на вноса на руски газ, а би трябвало да е на цялата енергетика.
  На скоро излезе съобщение на OMV, че до 3 години в Румъния започва добив на природен газ от Черно море, а същевременно ШЕВРОН започва проучване за шистов газ в Добруджа.
  България сключи договор с европейски консорциум “Тотал Е&П България” за проучване за природен газ на същото място в българската част в Черно море и се очаква да започне добив до 5 години. С голяма вероятност ние също ще имаме собствен газ, ако рубладжиите не попречат.
  Трябва да се има в предвид съвременните тенденции в енергетиката за максимална близост на централите до консуматорите, което би довело до драстично намаление на загубите в преноса на ел. енергия, която в момента у нас е в порядъка на 1000Мвт, приблизително колкото е мощността на един ядрен блок. Времето на динозаврите в енергетиката отмина и идва времето на ВЕИ, които ще се допълват с не големи газови и друг тип централи.
  Тези глупости за 7 блок са само отклоняваща маневра за да може да бъде рестартиран Белене и да се вземат от руснаците обещаните големи комисионни. Олигарски и неговия кабинет работят систематично и неотстъпно да осъществят замисъла: България троянският кон на Русия в Европа и вечно изостанала и бедна.
  Темата е твърде сериозна и съм учуден къде са нашите учени от БАН и от ВУЗ-овете? Когато искат пари даже протестират, а сега никакви ги няма.

 14. @ ПАВЕЛ ТИНКОВ
  И все пак смятам, че това не Ви изненадва, тъй като в последните години “неграмотността” и “неграмотните” (в най-общия смисъл на думата, като към това може да се добави и “некадърността”), в България са на “мода”, от което мнозина негодници, като посочените двама се възползват.

 15. Г-н Инджев,

  Има ли въобще изход от политическата криза за България? Има ли гражданското общество верен ход?

 16. MM , днес -2013г., България може да призвежда такова количество ток, което не може да се продаде нито в България , нито извън нея.
  Ако модернизираме 5 и 6 бло в АЕЦ Козлодуй, а и големите ТЕЦ-ове, няма да имаме нужда да строим нови централи поне 10 години, още повече имаме и ВЕИ-та, които са току-що построени!!!
  В АЕЦ Белене , реакторите са поколение 2+, американският за Козлодуй е 4-то, но дори и той след 10 години, ще е поовехтял, за руските да не говорим.
  След 10 години ще има на пазара ново поколение реактори, които ще са и по-екологични, и по-безопасни.
  Дотогава ние си имаме ПРЕдостатъчно мощности, и ще хвърляме пари на вятъра за стари технологии.
  Найрано след 10 години трябва да мислим за нови основни мощности.
  След анализ на нуждите ни, подобряване на ефективността, трябва и самата мрежа на НЕК да се модернизира и осъвремени като философия и стратегия!!!
  След 10 години може не само нови ядрени реактори, а и съвсем нови технологии да се появят?!?!?

  А сметката всички ще я плащат, въпросът е струва ли си, и то СЕГА???

 17. ЦИТАТ:„Нещо да кажете за американската ядрена енергетика, фалшиви безродници, които крещяхте екологично срещу Белене?? Може американска АЕЦ, руска не може! Най- смешното е, че идиотите българи няма да разберат защо сега всичко ще се успокои. Защото руснаците ще получат Южен поток и „Белене” (или неустойки!) , а „Уестингхаус” – седми блок.”

  Толкова може “роди” главата на поредният путински лумпенизиран ОЛИГ(АРХ)офрен(Д) , който и се е самохарактеризирал, като “идиот-НЕбългарин , и който НИЩО не разбира” , но пък има арогантността да “ръси” тъпотиите си през поверената му путиноид(иот)на трибуна.

 18. След като е ясно, че АЕЦ Белене е губещ проект – икономически неизгоден поради липсата на консумация на предвидения капацитет, след като е ясноы че и при Козлодуй една мощност нас 1000 Мвт(и то след излизането от строя на съществуващите) е напълно достатъчна, то на какво основание ще се проектират 2 + 2 в Белене?
  Нито една медия не обели и дума по въпроса “Къде ще се дяват отпадаците!!!” НИТО ЕДИН ОТ КОМЕНТИРАЩИТЕ – ЖУРНАЛИСТ, ПОЛИТИК, МЕДИЯ, НЕ КОМЕНТИРА КАКВО ЩЕ СТРУВА ИЗГРАЖДАНЕ НА ХРЪНИЛИЩЕ ЗА ОТПАДАЦИ?
  За всеки що годе грамотен човек погледнал разчетите на ИПИ или НПО за икономическия ефект от АЕЦ е ясно че максимума за България е 1 действащ реактор. Следователно вторият е напълно излишен и ГУБЕЩ.независимо дали е руски, американски или марсиански. Просто няма къде да се дява излишната за нашите нужди енергия. И СЕГА и в БАДЕЩЕ!!!!
  Това е очевиден политически ход за парлама и демонстразция че не сме още 100% за евразията. Дано и от тук както казват се изкрънка някой заем и някой милиард за “експертите” и феновете на ядрената енергетика! А за народа? Само заеми за поколения и замърсена среда – за цяла вечност!
  Нека феновете на ядрената енергетика се замислят за това. Колкото пари и да се “усвоят” пак няма да стигнат за всички, а както е тръгнало, и тези с парите може и да няма къде да емигрират! Алчността на някои хора и желанието им да запазят позиции,заплати и БОНУСИ…очевидно ги прави, като маймуните бръкнали в кратуна с лешници. А това е още една причина, да им се иска ОСТАВКА!

 19. Към С.Борисов:

  Като пишете, че “нито един журналист” не бил попитал за ядрените отпадъците се чудя, дали не се опитвате да ми направите комплимент( защото днес май вече стана срамно в България да си припознаваш за част от туземната журналистика).

  Питал съм навсякъде, където са ме допускали да питам ( освен в блога си)- в рамките на кампанията срещу АЕЦ “Белене” съм питал и в “Панорама” по БНТ, където бяха принудени да ме (до)пуснат ( да не съм Волгин,Славка Бозукова и т.н. че да ме канят иначе,я!).

  Виж, в БТВ, които са частници и не се чувстват длъжни да се съобразяват с някаква си етика на плурализма, отказаха да ме пуснат като представител на съответния законно регистриран инструмент в рамките на кампанията преди референдума,заявявайки откровено,че в тази телевизия съм забранен!

  Не само, че съм питал, но и съм предлагал общината, с най-висока резултат “за” АЕЦ “Белене”, автоматично да спечели правото на нейна територия да се погребват ядрените отпадъци.

 20. С. БОРИСОВ, за заемите сте прав. Олигархски иска за 1 година да вземе 10(ДЕСЕТ) милиарда заеми, и така да повиши само за 1 година задлъжнялостта ни с 100 процента,т.е. два пъти!
  Човекът е “експерт”, но по ЗАЕМНО-обръчен тип “икономика”!

 21. До “до MM ”
  Съжалявам г-не/г-жо, но се съмнявам във вашата компетентност по въпроса.
  Съгласен съм, че най-рано след 10 години може да са ни необходими нови мощности, но един АЕЦ не се изгражда за 2-3 години а за доста повече. След това експлоатационния му срок може да достигне 60 години.
  Дали ще се продава успешно енергията е въпрос на цена – ако е достатъчно ниска, ще се продава. И ако стане така част от ТЕЦ-овете ще станат излишни и пак опираме до лобита и интереси.
  На кратко – не си въобразявайте, че сте наясно по въпроса за АЕЦ. А медийното пространство в интернет, както за съжаление и медийната среда в България са пълни с дезинформация не само по този въпрос. Много малко са хората, които могат да отсеят верните неща, но техните мнения често се губят в общата глъчка.
  Вярно е, че технологиите се развиват, но ми се струва доста оптимистично мнението ви, че след 10 години ще има революционна технология, която да измести АЕЦ. Засега единствен кандидат е технологията ИТЕР, но тя все още не е разработена изцяло, не се знае кога и дали изобщо един ден ще заработи достатъчно надеждно, а дори да го направи ще трябват 1-2 десетилетия за да започне да навлиза на пазара. ТАка че може да си останем само с чакането.
  Основния ми довод да се съмнявам във всички факти с които ни бомбандират от време на време срещу нови ядрени мощности, е че аз поне не съм чувал по света да има нерентабилен АЕЦ.

 22. ММ, пък и вие не си въобразявайте ,че сте запознат с всички технологии, в частност и ядрените!
  И на децата е ясно че АЕЦ се стои 5-10 години в зависимост от броя блокове, между другото и за ТЕЦ-вете, особено с голяма мощност трябват също толкова години ,колкото и за АЕЦ.
  И това е поради уникалността на оборудването им, което се прави за конкретният проект, т.е. не е масово , като фотоволтаиците или ветрогенераторите.Жалко е че в България не ги произвеждаме, защото те биха дали многократно повече работни места от един АЕЦ.
  Но това е и слабостта им, понеже цената им не може да спада, защото се строят единични бройки на огромни цени! Докато на масовото производство може да спада с насищането на пазара, и с породеният вторичен пазар.
  И сега конкретно, АЕЦ Козлодуй след модернизация може да се експлоатира още 20 години.
  Ниската консумация у нас също не предполага строенето точно сега на огромни мощности,а ето и синдикатите искат ТЕЦ-вете да работят, и ако строим АЕЦ, то без работа ще остават ТЕЦ-вете и миньорите.
  Енергоефективността също ще се повишава….
  И вие откъде знаете кога ще се появи следващото поколение реактори?
  Не вярвам някой от производителите им ,да ви е казал.

 23. ММ – “не съм чувал по света да има нерентабилен АЕЦ.” Щатите затвориха 5 поради нерентабилност, японците затварят всичките си 50 /знаем защо/, Германия се отказа от ядрената енергетика веднъж за винаги, разработвайки чисто нова енергийна концепция, Австрия и Италия вървят по нейнете стъпки. Ядрената енергетика вече е в историята. Това личи и от поведението на Франция /страна с развита ядрена енергетика/, която си поръча първите 12 подводни вълнови електростанции от новата Австралийска разработка; така че айде да не се кандърдисваме с благ тон, че в миналото е бъдещето – звучи много по съветски! Аз смятам, че ако искаме да прогресираме, трябва да се равняваме по най-добрите – Германия и Япония, и никакви АЕЦ повече в България, независимо руски, или американски.

 24. ММ, доуточнявам , че е жалко, че в България не произвеждаме фотоволтаици или ветрогенератори, защото те биха дали многократно повече работни места от един АЕЦ.
  Другото за уточняване е – уникалността на оборудването на АЕЦ и големите ТЕЦ-вете и слабостта им, понеже цената им не може да спада, защото се строят единични бройки на огромни цени!
  Докато на масовото производство на фотоволтаиците и ветрогенераторите,може да доведе до спад в цените им с насищането на пазара, а цените могат да падат още и от породеният вторичен пазар за секънхенд ВЕИ-та.
  Секъндхенд е невъзможен за единичните бройки в огромните АЕЦ-ве и ТЕЦ-ве.

 25. Г-н Инджев, като писах “журналист” визирах тези, на които се дава леко и винаги достъп в медиите. Макар че въпросът “колко ще струва хранилището за ядрени отпадъци?” далеч не означава, че няма да се наливат НАШИ пари за “ядрената енергетика” (или мафия). Защото едно е да се постави въпроса, друго е да се отговори, трето и четвърто е да се отговори верно и да се вземе решение от верния отговор. Но фактът, че този въпрос се заобикаля, говори ясно за огромната му стойност. Дори самото му споменаване тук, предизвика моменталната намеса на “експерти” по ядрена енергетика.

 26. Г-н/г-жо ММ, ако бяхте наистина експерт по ядрена енергетика, щяхте да се опитате да дадете някакъв скромен отговор на въпроса, къде ще се дяват ядрените отпадаци и колко ще струва това на държавата… И ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ще се изплати такова хранилище. Като говорите за икономическа ефективност на АЕЦ “нямало неефективни АЕЦ” !?!? показвате съмнителни – меко казано, икономически познания. Ефективността на всяко производство зависи от пазара на продукцията , в случая енергията. В момента, когато реализацията на тази продукция падне под определена стойност, предприятието – независимо дали е АЕЦ, ТЕЦ или работилница, се принуждава да ограничи производството си. Така себестойността нараства и изяжда печалбата. Предприятието става губещо! Точно това е жестоката реалност за Белене! А ще важи и за Козлодуй ако надхвърли нуждите от потребление. Пазар в чужбина няма. Турция естествено предпочита да си направи собствено производство, което ще и е по-евтино и по-сигурно.
  Дори и спирането на ТЕЦовете при разширение на АЕЦ не може да компенсира излишека от енергия, които имаме в момента. Необходимостта от ядрена енергетика е само в лакомите очи на фирмите посредници, и разчитащи на поръчки. За държавата това ще са само нови огромни дългове за следващите десетилетия!!! Но когато говорите за ефективност, знаете ли колко държави , вкл. Франция и великобритания не включваха в цената на произведената енергия – съхраняването на отпадаците? И от къде ще вземат пари за този разход сега? Знаете ли колко десетилетия, или столетия, а май най-точно е да се каже – хирядолетия, ще се плаща за тези отпадаци? Къде и каква ефективност от това? Така че моля не се правете на “ядрен експерт”. Просто сте поредното заинтересовано лице агитиращо по-темата.

 27. ОК, може и да има нерентабилни АЕЦ – макар, че не сте цитирали достоверни източници, но понеже и аз не съм сигурен в това няма да споря.
  Основната причина да се строи АЕЦ е че произвежда на най-ниска цена. Няма друга причина да се строи подобно сложно съоръжение, което също е доказано, че може да бъде много опасно при неправилна експлоатация.
  Това, че ви се иска точно българският АЕЦ да е нерентабилен, скъп и пр.е друг въпрос.
  Често крадеца вика “Дръжте крадеца” дори несъзнателно. Г-н Борисов ме обвинява, че се смятам за ядрен експерт, а всъщност четейки мнението му, личи че той е категоричен в мнението си – точно като човек смятащ се за експерт.
  Аз не съм експерт по ядрена енергетика – ясно казах, че не зная дали е добре АЕЦ да се строи в България. Само че доводите “против” които се четат в публичното пространство като цяло, са доводи на хора, които си нямат представа от енергетика, а какво да говорим в частност за ядрена енергетика. Това че човек чете в интернет разни неща, при това в сайтове, които му харесват, е последното нещо което го прави знаещ за дадена област. Нашият педиатър веднъж ми каза “Идва ми да напиша книга за вредата от четенето в интернет” – в смисъл, че понякога хората лекуват децата си, смятайки че са достатъчно компетентни щото се ровят из разни сайтове и после често нещата се влошават поради погрешно изграденото им самочувствие на знаещи и можещи.
  Така е в медицината, така е и в енергетиката и въобще във всяка област, при която за да достигнеш необходимото ниво на компетентност се искат дълги години учене и практически опит.
  Между другото едно съоръжение като ядрена централа мисля, че се определя дали има нужда не само за отделната държава, ами изобщо за региона.
  Кой може да каже дали на балканския полуостров ще има нужда от нови ядрени мощности? Защото нали ви е ясно, че ако има такава нужда нашите съседи не спят.
  Колкото до работните места в соларните и вятърните централи – при соларните има най-много един пазач там, освен ако не са и със СОТ, тогава жив човек няма там да работи, имат фирми за поддръжка ако нещо се повреди, като една фирма обслужва доста голям брой ФЕЦ-ове. При вятърните предполагам, че картинката е подобна. Така че не си въобразявайте, че ще повлияят на безработицата.
  ***
  Както и да е – казах каквото имах да казвам. Ако някой може да ми докаже, че България няма нужда от нови ядрени мощности – с технико-икономически факти, подчертавам на хора експерти, които са поели отговорност за мнението си, а не “това лоби”/”онова лоби”, “такава цена”/”онакава цена” хвърляна в пространството от хора, които нямат нужната квалификация и не носят професионална отговорност за това си мнение – ще си променя мнението. До тогава ще смятам въпросът за отворен.

 28. MM, аз говоря за ПРОИЗВИДСТВО, е не само за експлоатация на ВЕИ-та!
  Колкото за износЪт на ток, ако ние само произвеждаме електроенергията, то другите от региона ще си развиват тяхното ПРОИЗВОДСТВО, а ние НЕ. Ние ще им доставяме само “еФтина” енергия от “ноФия” ни(им) АЕЦ.
  И не си мислете ,че цената на тока от ноФият АЕЦ ще е по-ниска от тази на модернизираните ТЕЦ-ве. ЩЕ ПО-ВИСОКА!
  А какво ще стане с новоизградените ВЕИ-та, защо ги изградихме?!?
  И най-накрая ако се построят нови АЕЦ, те ще са КОНКУРЕНЦИЯ на АЕЦ Козлодуй,за следващите 20 години.
  И ще трябва тях да закрием , за да има пазар за новата АЕЦ.
  Но, ако все пак работят и АЕЦ Козлодуй ,и новата АЕЦ, резултатът ще е,че общо 100 процента от тока ще е ядрен. Ще си изградим ЯДРЕН монополизъм , и то 100 процентов.
  И не забравяйте ,че АЕЦ Козлодуй е строен с държавни средства преди 1989г., и поради това все още имаме държавен дълг в размер на 10 млрд. евро наследен от тогава. Което ни навежда на мисълта , че все още не сме си платили сметката за построяването на АЕЦ Козлодуй, а пък искаме да строим нови АЕЦ.
  Разходите по извеждане от експлоатация на една АЕЦ , също не са малки, и по-скоро са ПРОГНОЗНИ, т.е. със сигурност ПРОГРЕСИРАЩИ.
  Разходите за хранилище за съхранение на ядрени отпадъци също са ПРОГРЕСИРАЩИ във времето!
  И не забравяйте че ядрената енергия е енергията ,е най-субсидираната енергия с ДЪРЖАВНИ средства още от откриването й.
  За авариите няма да говоря , само ще ви кажа че – разликата между авария в ТЕЦ ,и АЕЦ, е същата ,като разликата между обикновената бомба и ядрената бомба.
  И аз не отричам ядрената енергия , когато се експлоатира безопасно!
  Но точно сега, когато АЕЦ Козлодуй е в средата на експлоатационният си живот, не е необходима нова АЕЦ, а модернизация на 5 и 6 блок.
  Още повече ,че сега сме в поредната икономическа криза , за която основна вина носи отново БКП(Болшевишки КРИЗИСЕН Паразитизъм).
  Нуждата от нова генерираща мощност ,която да замени АЕЦ Козлодуй , ще се появи най-рано след 10 години. Това са фактите!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.