Неочакван хаос около “Уестингхаус”

Националпопулизмът ( за чието изригване писах вчера по повод едно представително за тази напаст истерично изпълнение на Карбовски, обиждащ българите на „идиоти”, а оспорващите АЕЦ „Белене” на „безродници”), получи днес неочакван за тях отпор.

ДСБ: Готвят ни американскa “Белене”
От партията са категорични, че нови ядрени мощности не могат да бъдат решение на тежките икономически проблеми и това не е защита на националния интерес
Неясната договорка на министър Драгомир Стойнев в САЩ за изграждане на седми реактор на АЕЦ “Козлодуй” изглежда като американското “Белене” за България.
Това е позицията на ДСБ, представена пред журналисти от председателя на партията Радан Кънев.
От партията са категорични, че нови ядрени мощности не могат да бъдат решение на тежките икономически проблеми и това не е защита на националния интерес”. ( Vesti.bg)

Ако бях себичен наглец ( и смятах себе си за копче, а ДСБ за балтон, което пришивам към мен), каквито са някои истерични националпопулисти, чиято „храброст” стига да мачкат по-слабите, но никога силните на деня, щях да си припиша „заслуга” за тази позиция, която изповядвам от години и заявих ясно вчера.
Няма нужда да си мерим заслугите, а за слугите, готови да услужат винаги на властта със своето телевизионно перчене, не си заслужава да си хабим байтовете…
Декларацията на ДСБ показва израстване.
Чувате ли на този фон скърцането на русофилски зъби, които си измислят рософоби в България сред онези, които се опитват да им противоречат и автоматично приписват американофилство на опонентите си?
Ами зъбките на другарките и другарите в низините на БСП, където наблюдават с нарастващо отчуждение как по висините на партията слугуват на американците? Тези зъбки, веднъж преглътнали с отвращение НАТО, може и да се впият в ръката, която вече не ги храни с надежди.
Важно беше да се види, че в България има все пак почва здравият политически разум , чиято естествена прозападна ориентация не му пречи да заеме националноотговорна позиция.
Тя е удар върху ширещия се националпопулизъм, окупирал телевизионните екрани, от които хонорувани моралисти стрелят на воля с джепането марка „всички са маскари”, за да оцелеят от поголовната сеч само поръчителите на канонадата, скрити удобно в бункерите на корпоративния капитал и назначената от нея власт.
Пиша и говоря от години: България не бива да задълбава в грешната посока с ядрената енергетика, завещана ни от съветския колониализъм. Той издигна „мирния атом” в култ като най-висша изява на високо технологично развитие за една нация и създаде каста от недосегаеми „ядрени шамани” , затворено общество на кукловоди, което няма да бъде изринато от задкулисието като „червен боклук”, докато се храни мили(ци)онерски от ядрената далавера, в която няма нищо против да замени рублите с долари точно по същия начин, по който управляващите другари нямат проблем да служат на двама господари ( надявайки се да измамят пак гадните капиталисти за истинските си рубладжийски помисли).
Мантрата за „мирния атом”, който бил уж обуздан (въпреки непоносимо честите като за такъв тип катастрофи аварии през броените десетилетия на „обуздаването”) и бил върховен белег за високо технологично местоположение на една нация сред останалите, я повтарят доста нашенци, заразени от изотопите на ядрената лакомия. Повтарят я папагалски независимо от факта, че много високо развити общества, за разлика от нас ( и конкретно в най-бедния регион в Европа, в българския северозапад с курдисаната там АЕЦ „Козлодуй”) си живеят прекрасно без тиктакащи ядрени бомби за производство на ток. Други подобни нации, изтрезнели след Фукушима, са принудени да преразгледат вече отношението си към собствения зареден до главата ядрен револвер от руско-американско-френската рулетка.
Това, че една (американска в случая) компания иска да спечели от нашето късогледство и от лакомията на ядрената мафия, не означава , че трябва да им приставаме на естествения търговски нагон.
Управляващите обаче не се гнусят да представят унижението си като грижа за националния интерес- не за друго, а защото си мислят, че с поклон към „Уестингхаус” се откупват за проруските си безобразия ( като съучастието си в задушаващото заобикаляне на Украйна чрез „Южен поток”). Надяват се също така и да им бъде признато правото на нови свои навеждания пред Москва, спуснати им като указание в задължителния график на Кремъл за троянския му европейски кон.

 

И още нещо ( неприятно за националпопулистите): доколкото съм следил под микроскоп темата, за да я предоставя обобщена в книгата „Ядреналин” (със съавтор ядреният физик и дисидент на полето на битката срещу ядрената далавера Георги Котев), развитието на позицията на ДСБ прави смела крачка напред след дискусията около АЕЦ „Белене”, като постига и друга цел.

Вижда се, че не всички са маскари, каквито бяха също от ГЕРБ, когато се опитваха да угаждат на великите сили- поклон към Русия за задушаване на българската перспектива един ден да добиваме шистов газ (когато това със сигурност ще направи и самата Русия), а за „баланс”, след три години и половина лавиране, поклон и в обратната посока срещу АЕЦ „Белене”.

Неочакваната за националпопулизма дясна (о)позиция обаче внася ред в този добре организиран хаос, като изобличава деснеещите леви и беснеещите уж десни, които всъщност задействаха варианта с новите блокове в АЕЦ “Козлодуй”.

19 мнения за “Неочакван хаос около “Уестингхаус””

 1. Правителство след правителство , твори глупост след глупост !
  Що за министър пък е този Стойнев !
  Ънка се и се пънка като погален по главата комсомолец !
  Министър, на един град хора.
  Ама ние българите , много на сериозно се вземаме !

 2. Господин Инджев, не е за сефте да се движите преди събитията.

 3. Нова ядрена централа означава 20-30 години скъпа енергия, която да плащат нашите деца, доста абсурдно пожелание; като става дума за абсурд се сещам за Александър Невски, който въпреки, че е провъзгласен за светец в Русия, с нищо не мога да го свържа с наша културна, църковна ценност или история на държавата (а е бил добър васал на монголските орди, премълчавано досега).

  За последните сто и двадесет години марионетно съществуване нашата освободителка изпрати кораби да обстрелват Варна в началото на държавното съществуване , бе против съединението, лансира културното отделяне македонските ни земи, наложи ни спорна ядрена енергетика, заграби златния резерв 60-те години на миналия век …. и много други ” приятелски” жестове.

 4. Няколко народни мъдрости:

  Който ядрен блок копае, сам пада в него.

  Ядрена дума, столетни бедра отваря.

  На зла братуша, зъл забавителен прът…

 5. Някой наема ли се да обясни защо идеята за внос на електроенергия граничи с национално предателство?
  Някой знае ли, дали това е така в страните, за които изнасяме ток. Щом ние изнасяме, някой трябва да внася, нали? Имат дефицит, защото икономиките им са топли. Нашата е ледено студена, домакинствата стоят на студено и имаме излишък.
  Значи мирният атом не е изход от кризата. За народа атомната енергия е енигма. Не може да си я представи ясно така както един ТЕЦ и ВЕЦ, т.е. кюмюр и вода. При АЕЦ’а е друго. Един мирен атом работи за нас, т.е. за да не работим ние. И само продаваме. Упс, но и складираме. Не съм срещал някой да е обяснил какъв е капацитетът на България за складиране на отпадъчното гориво, защото руснаците вече не го искат.Тези, които хрупаха салатите с цезий и стронций през 86., трябва да им се каже, че не съществува антирадиоактивен имунитет.
  Друго! Странно е желанието за притежаване на високоефективни, но и високорискови технологии при все по-голямата липса на квалифицирани хора. Това е настоящ проблем както за местни предприемачи, така и за чужди инвеститори.Кебапчетата и кинтите, които политиците раздават на нашего брата циганина не го карат да гладува за повече грамотност.
  Представям си бъдещето светло и топло. Имаме си руско Белене и американски Козлодуй. Токът е скъп и е само за нас(никой навън не го купува). Използва се само за осветление и отопление, но не и за готвене (по обясними причини). В по-далечното бъдеще изчезват даже воленюгенд и расатеюгенд. Това последното е за по-оптимистичен край!

 6. Явно целта е да се теглят заеми И в банката вече определили .Толкова бързат.

 7. Странно! Защо ми се струва че това правителство управлява някаква друга държава при това най- вероятно на друга планета…. Защо вместо да приключат Белене и се разберат за удължаване срока на експлоатация на Козлодуй, се правят на путинки и размахват едни ръчички …, мъчейки се да очертаят едни голееми дела… като ония 25 годишните големи яйца.
  Не стават да ги наплюе човек, а те искат да управляват.

 8. Аз си мисля,че тази история с Уестингхаус е поредната комунистическа димка:ще започнат преговори,предложения и контрапредложения,и в крайна сметка,правителството ще каже:абе искахме да стане сделката,но ЕС попречи с правилата си и….,ще се върнем към варианта,вече приет от ГЕРБ,за монтаж в Козлодуй на един от реакторите за Беляне….

 9. Да призовем всички здравомислещи, умни и родолюбиви българи най-сетне да проумеят истината и да разпознаят носителите на реалната загриженост за България и на необходимия за това управленски дух!!!

 10. Здравейте, струва ми се, че това с американския реактор е ” мижи да те лажем” – някой се опитва да помпа мускули пред друг / не става въпрос за изстрадалия български народ/…
  Колкото до нови ядрени мощности, при сегашното свръхпроизводство на ел. енергия, за продажба навън по международни цени, за да им излезе сметката / на енергийната мафия/, трябва да компенсират с вътрешни цени, както досега, но при все по-намаляващото българско население и увеличаващия се цигански електорат, който не плаща, не виждам как ще стане.
  Само да кажа – НЕ Е РАСИЗЪМ – Над 20г, задкулисието съзнателно “оскотяваше” циганите, за да ги превърне в “електорат”, но това е друга тема…

 11. До КРЪСТЕВ:
  То и АЕЦ е “кюмюр и вода”. Само че, “урановият кюмюр” след като го “изкопаем” преминава през десет пъти по-сложна и 20 пъти по-скъпа преработка (за квч резултантна ел.енергия), а след като се употреби, отпадналата “сгур” заразява, трови и убива (и след хиляди години)!
  Няма да се уморя да повтарям – няма по-мръсен, по-рисков, по-скъп (в средно и дългосрочен план), по-престъпен, по-идиотски начин за добив на електроенергия!!!
  Всеки уважаващ себе си специалист в тази област, необвързан с ядрената мафия е морално задължен да се превърне в обществен рупор на тази истина! Да направи всичко по силите си, за да стигне тя разбираемо, с думи прости, до т.н. народ!

 12. Тези, които хрупаха салатите с цезий и стронций през 86., трябва да им се каже, че не съществува антирадиоактивен имунитет.
  И аз съм в това число, даже ме валя радиоактивен дъжд, но за това научих значително по-късно и разбирате, нямаше как да върна лентата назад и се скрия от дъжда, та благодарение на др тодор живков и цк-то, сега вече си имам няколко автоимунни заболявания. Най-лошото г-не е това, че и децата вече се сдобиват с автоимунни болести и на никой не му пука, а може би ви е известно, че са нелечими. Иначе съм съгласна с позицията ви.
  Не ми дава покой не въпросът “Кой”, а как да се спасим от зловещия им план?

 13. Явно парите не миришат!Явно някои не се гнусят от тях!Ах колко е бил прав Наполеон,ако е изрекъл тази фраза!

 14. Американски реактор в АЕЦ Козлодуй е поредната партенка, чиято цел е да отклони вниманието от другите грандомански проекти, които това правителство има задача да реанимира, като например АЕЦ Белене. Разсъждението „дадохме Южен поток на Русия, сега даваме 7ми блок на американците за да има геополитически баланс” е прекалено плитко, просто защото подхода е като „коня пред каруцата” – хвърлят се някакви „решения”, без всякакъв мандат за преговори дори, и само след няколко месеца вече никой няма даже и да си спомня за тях – случвало се е вече многократно и тези които обичат да си спомнят някои неща знаят за какво става дума. Истината е, че България въобще няма да има нужда от никакъв реактор в близките 15-ина години, а средствата които би глътнал такъв грандомански проект биха подобрили в пъти енергийната ефективност в България, която в момента е на най-ниско ниво в цяла Европа. Ако тези пари се вложат в това, България НИКОГА няма да има нужда от повече атомни реактори. Но друго си е да сложиш фирмите от обръчите си на входа и на изхода на някой „грандиозен” проект като АЕЦ Белене в който корупционните схеми така ще се развъртят, че всеки който иска да провери нещо ще му се завърти главата. Това са манталитета и амбициите на другарите и те вече са доказали че това го могат, стига да им се предостави възможност. Ако хората сега не разберат че трябва да излязат на протест за незабавната оставка на това правителство, рано или късно ще им се наложи да протестират само че еднопосочно през терминал 2, ако не на тях, то на децата им със сигурност, които ще поемат падежа на „амбициозните” заеми които това управление ще остави в наследство за поколенията.

  Така че гледайте АЕЦ Козлодуй-7, мислете за АЕЦ Белене!

 15. И в икономиката, и в законодателството уж искаме да е като в Германия, а всъщност правим точно обратното.Как да вярват хората на такава държава?!Но поне се вижда, че имаме хора с държавническо мислене. Остава само ние избирателите да ги изпратим в управлението.Ако обаче не издействаме електронно гласуване на следващите избори, не виждам как ще стане това…

 16. До Росица
  Чернобилската катастрофа би съкрушила всяка нормална държава със своята глупава причина и ужасни последствия. Не и рашките обаче. В момента те са заети със задълбочаване на тези последствия, съзирайки аспекти, които на нормалните хора е изключено да дойдат на ум. Вместо да си посипят главата с пепел от разкаяние и съжаление, те се чудят как да приложат прискърбните резултати от катастрофата към завоевателските си мании.
  Един такъв, с извинение, “учен” рашка навремето така отговори на разтревожената ми забележка, че населението ще изгине:
  “- Заселим!” (!)

 17. До Росица
  Е, сега това е в действие!

 18. Spored Parvanov i supartiizi, niamalo nishtoobshto m/u7blok na Kozloduy i belene,ama…ima mnogo obshto i…pulen piyar si praviat upravliavashtite-dobre zamisleno za badeshtite izbori.

 19. Голямо благодаря за статията.
  Жителите на Германия, без да са яли попарата на Чернобил, се отказаха от ядрената енергетика. Ние, пихме водата от заразения с 2000 бекерела дъжд, който се изсипа над страната, напълнихме (и пълним) онкологиите и пак се натискаме. Единственият извод, който може да се направи е, че онези, които взимат решения свързани с ядрената енергетика, са същите, които ядяха вносни марули по време на Чернобилската катастрофа. А това бяха всички приближени до ЦК и до Политбюро. (а, бе, какво стана с това Политбюро? Да не би да казаха някои другари:”Кралят е мъртъв, да живее краля?!?”)
  А иначе, що се отнася до заселването, то вече започна. Във Варна има вече руски училища. Един журналист каза истината:”Води се руско-турска война срещу България!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.