Социалдепресарската сапунена опера “Знам какво направи миналата власт”

Филмът на ужасите с елементи на черна комедия „Знам какво направи миналото правителство” продължава да се възпроизвежда като сапунена опера, след като от ГЕРБ го въртяха близо 4 години. А уж ги били сменили някакви нови управленци!

И днес оправданията на властта с (не)направеното от предишните обитатели на кабинетите им валяха като първия сняг, но и се топят също толкова бързо, когато снежинките на оправданията се приземят в реалността, нажежена от изкуствено създадените очаквания.

Реалността е такава: нижат се месеците и колкото повече стават, толкова по-безпомощно звучат опитите за прехвърляне на отговорността.

След заплаха да налагат глоби на собствениците на газови уредби за автомобили днес министърът на транспорта включи на задна скорост и посочи в огледалото ГЕРБ като образа на врага, измислил мярката.

Същата маневра с много дим от парламентарния ауспух предприе на кормилото на законодателната власт и социалдепресарското управление ( властта на депресирания Доган и соцнаследниците на репресиралия го режим), крепено от неуправляемата „Атака”, по темата за пенсионната реформа. Приказките за нейното придвижване се (д)оказаха сезонни и съответно я замразяват като горещ картоф в пазвата на следващото управление, каквото почти сигурно страната ще има догодина.

Но в тази кампания по оправдаване над всички блесна самият премиер Орешарски, който откри известната на всички истина, че идеята за 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” е на неговите предшественици. Но многозначително, като главен герой във филма, добави : „Знам какво правим…”.

Хубаво е, че този път той знае. Защото при назначаването на министрите, чиито имена сричаше пред целия свят със зле прикрита изненада, Орешарски явно не беше в час какво му пробутват лобитата, превърнали го в конферансие за обявяване на техните решения.

В рекламната пауза на филма сякаш се повтаря една запомняща се сценка от зората на спазареното ни стопанство, когато първата ни частна банка беше избрала да се рекламира чрез едно момченце, спестяващо монетка в касичка, а кукловод зад кадър казва: „той е малък, но вече знае”!

13 мнения за “Социалдепресарската сапунена опера “Знам какво направи миналата власт””

 1. Костов е виновен! Още продължавам да чувам този рефрен от не малко избиратели. Даже Станишев го запя на гости при Кеворкян.
  Така е, безсилието ражда оправдания.

 2. Г-н Инджев, аз пък днес прочетох някъде , че Доган е предлагал да се построи 7-ми блок в Козлодуй, още преди 3-4години.
  Следователно и тази идея не е на ГЕРБ, а е на ДпС. Следователно Олигархофренски отново не е в час, че такова важно предложение ,като един нов ядрен блок в Козлодуй направено от неговият коалиционен партньор Доган.

 3. Социални мерки на национал-социалистическото правителство, осъществени от експерт-икономистът Пламен Орешарски:
  1. Вземаш от 1 млн собственици на коли с газови уредби по 50 лв – плюс 50 милиона.
  2. Даваш на 700 хил пенсионера по 50 лв за Коледа – минус 35 милиона.
  3. Салдо (аванта) – плюс 15 милиона.

 4. Не е по темата, но вече за трети път ме уцелват социолози и аз, будалата, си отговарям честно. Те обявяват каквито си искат резултати, но сигурно дават на ухо на политиците истинските, та толкова ги е страх, че ще загубят властта. А не трябва ли и ние да играем нечестно като тях? Да отговаряме обратно и да получат отговор 99,9 процента като по соц-времето? Може би тогава ще определят спокойно дата за предсрочни избори?

 5. Толкова елегантна политическа сатира може да да се намери единствено в този блог. Блестящо!

 6. “Конферансие” е много точно определение за Пацо от Дупница. Ако ми позволите да перефразирам мисъл на Дъглас Адамс от неговата безсмъртна книга “Пътеводител на Галакрическия стопаджия”, Орешарски не упражнява реална власт, а има за цел да отклонява вниманието от нея. Докато ние се дивим на глупостите му и се хилим, че е научил всички задни изходи, други си плетат кошничката и също се подсмихват, и на него, и на нас.

 7. Прав сте, г-н Велев, за конферансието и онези, които се смеят и на него, и на всички нас – бъркате само с Дупница – вярното е Бобов дол и според мен, обяснява усърдието експертно, експертно, още натегаческо…

 8. Така и Борисов изкара почти 4 год, с оправдания за комунистите, които уж убили дядо му, а междувременно хвалеше Живков.И всичките им проекти са свързани със заеми, които ще ни изкарат от валутния борд в най-скоро време, а за хаоса и задълженията в енергетиката да не говорим.Апропо Манчев дали наистина го отстраниха или само го сплашиха.Овчаров вече си влезе официално в ролята на руски слуга, нападайки министъра на икономиката и енергетиката за американския проект, с контра предложение за руски блокове в Козлодуй и Белене, а уж бил само в управата на Лукойл.Дали пък Златев и руснаците не го ползват за експерт в кражбите от енергетиката, възлизащи на милиарди.

 9. Добре,де аз като по некомпетентен,искам да запитам г-н Инджев или някой от форумците.Защо като сегашните управляващи са толкова некадърни и калпави,се натискат по всякакъв начин да запазят властта колкото се може по-дълго?Нима това е само за да продължават да крадат или има нещо друго което на нас обикновените хора ни убягва.

 10. ЗДРАВКА, оповестяваните резултати от “проучванията” са предварително определени както за медии, така и за управници. Така истинските владетели на информацията манипулират и в двете страни. Не е важно какво ще отговарят анкетираните, а как и коя медия го публикува. ІЗа получаване на необходимите резултати е достатачно да се направи анкета в подбрана извадка и подбрана среда или район. Резултатите никога не се променят с много в зависимо от реалните. Защото ще проличи манипулацията. Те са насочващи(или туширани) според случая. Затова предлаганата от вас тактика за отговори е неефективна.

 11. “Социални мерки на национал-социалистическото правителство, … на Пламен Орешарски:
  1. Вземаш от 1 млн собственици на коли с газови уредби по 50 лв – плюс 50 милиона.
  2. Даваш на 700 хил пенсионера по 50 лв за Коледа – минус 35 милиона.
  3. Салдо (аванта) – плюс 15 милиона.
  Posted by Павел Тинков”

  Не сте прав , не са 1 млн коли, а са 1,3-1,5 млн. Ама да не издребняваме за такива “дребни” суми. Авантата в един “енергиен проект” е навярно доста повече

 12. Мисля,че това е трилър,който се играе от 2001г. и режисьорът е един .Царя не беше добре инструктиран и каза ,че летвата е вдигната високо,но Никито и Велчев след това се втурнаха да вадят скелети от гардероба,след тях генерала се развихри и разби камофлажната форма на демокрация,а сега Станишев и компания продължава да поддържа сценареия

 13. Ne samo sociologi4eskite ni rezultati sa predvaritelno naglaseni, a i izbornite.
  Pet 4asa predi kraq na glasuvaneto na 12.05.2013g. 4uh 4ovek blizo do men da polu4ava informaciq po telefona, 4e GERB pe4eli izborite s malka prednina pred BSP i osven tqh samo ATAKA i DPS vlizat v parlamenta.
  4ovekyt do men izri4no popita za Kostov, Kuneva i NFSB /koito bqha na kantar/ dali vlizat i mu be kazano, 4e ne vlizat.
  Tolkova po vyprosa za legitimnostta na TEHNITE parlament i pravitelstvo i po vyprosa za6to nie /protivnicite IM/ sme na ulicata, a te ne mogat da syberat 10.000 du6i na miting ako ne im platqt…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.