АЕЦ на всеки километър

Когато твърдя, че протестиращите срещу сегашната ялова власт воюват със средствата на политическата сатира с убийствен ( в перспектива, убеден съм) ефект, имам предвид текстове, като този, който можете да прочетете в интернет ( ivo.bg)

Автор: КИРИЛ ХАФЕЗОВ

Kiril Havezov

• Във връзка с (и вдъхновен от) предложението на моя колега от “Капитал” Георги Жечев за изграждане на АЕЦ “Дружба 1”, който да е близо до езерото (с минимум 1200 мегавата, за да има ток за двата параклиса и основното училище) и възникналия под постинга му във фейсбук спор дали не е по-удачно АЕЦ-ът да бъде построен на “Панчарево”, искам да изкажа и своята позиция. Като българин чувствам граждански дълг да го направя, защото всеки българин изначално е ядрен специалист, освен ако не го влече хидроенергийното консултиране. Или както обобщи една баба по време на референдума за “Белене”: “Защо Румъния и Турция да си имат, а ние да си нямаме”.

И така: Не знам защо се спори по въпроса къде да е столичният АЕЦ, след като в София има място поне за 7-8 АЕЦ-а. Може дори да се направи постоянен ядрен панаир и всеки производител на ядрени реактори да си направи по един АЕЦ. Ще поканим за участие и тези, които тепърва смятат да стават производители. Какъв по-добър повод за изпробване на технологията, а и за реклама. Те пък ще ни го направят с намаление и така всички ще спечелим. София ще стане ядрената столица на света и ще бъде символ на мирното геополитическо разбирателство. Столицата се слави с джамия, църква и синагога, намиращи се в непосредствено съседство. Напоследък България се слави и с топлото посрещане на бежанци от всякакви религии, които мигновено биват въвеждани в най-добрите традиции на прословутото българско гостоприемство. Време е да пренесем този модел на българската толерантност и гостоприемство и в полето на енергетиката и на наша територия да станем причината световните ядрени сили да си стиснат ръцете и да заживеем в един по-добър свят.

И за да не ме обвини някой в говорене на общи приказки, искам да предложа и по-конкретни неща. Освен добрите предложения за АЕЦ “Дружба 1” и АЕЦ “Панчарево”, мисля че трябва да има и АЕЦ “Ариана”, АЕЦ “Езерото с лилиите”, АЕЦ “Фонтаните на НДК”, АЕЦ “Фонтана пред Народния театър”, АЕЦ “Блатото в Южния парк” и т.н. Задължително трябва да има АЕЦ “Фонтанът пред президенството”, който да се показва с гордост на чуждестранните президенти. Имам колебания дали демонстриращият всички урологични проблеми фонтан на бул. “Витоша” има капацитет да охлажда цял АЕЦ. Вероятно за там ще е необходимо да се направят консултации с някой виден консултант, като за целта предлагам да се избере някой, който е имал реклама над главите на поне три национални всекидневника за дълъг период от време.
За Перловската река и канала предлагам по-гъвкаво решение: няколко ядрени подводници и ядрен кораб, които едновременно да могат да изпълняват транспортни функции (така ще се облекчи например автобусна линия 72), и в същото време да могат да се придвижват до различни локации при възникване на енергиен недостиг.

Разбира се, не може да се разчита само на ядрената енергетика и с цел диверсификация и осигуряване на екологична енергия, предложението ми е да се създаде Фотоволтаични централи “Западен парк”, “Северен парк” и “Ловен парк”. Изсечените от там дървета ще захранват централа на биомаса, за която най-доброто място е Драгалевци, защото е близо до Витоша и няма да има транспортни разходи за осигуряване на дървени отпадъци след като свършат дърветата в софийските паркове.

Разбира се трябва да се направи и вятърна централа “Паркът Заимов”, като на перките на генераторите ще бъдат закачени кабинки и така те ще работят и като виенски колела – атракцион за най-малките.

Nickolay Stoyanov И метрото да се префасонира в ускорител за елементарни частици!

Kiril Havezov Ники, няма нужда да се прави подземен ускорител за елементарни частици, тъй като ние вече имаме уникален надземен такъв – Цариградско шосе, по което БСП и ДПС вече проведоха опит в ускоряване на елементарни частици от всички краища на България с автобуси..

16 мнения за “АЕЦ на всеки километър”

 1. Ахахахахаха Велико!
  В Е Л И К О!!!!!!!!!!!!!!!
  Разбих се от смях!

 2. За ядреното гориво. Русофилите в България са толкова елементарни, че могат да се използват за елементарни частици на великоруската идея-маане на руски частушки до смъртта на последния българин.

 3. Много съм разочарован…Люлин е пренебрегнат – аз предлагам АЕЦ”Суходол”, тамън ще топли гьола и рибата ще цъфти, и ще развиваме международен рибарски туризъм.

 4. добре де, ама най-важния АЕЦ го няма – АЕЦ ” фонтана, в който пика Румен Петков”

 5. А защо не се направи ВЕЦ на река Дунав , по безопасно е и енергията си е наша.Сърбия и Румъния отдавна си направиха.Защо гледаме сложното, а не простото.С АЕЦ ,освен скъп строеж, се заробваме и с внос на ядрено гориво, което къде ще съхраняваме.Като Италия ли да станем с много заразени райони от отработено ядрено гориво, складирано от мафията?Гробищен свят .

 6. Не разбирам:
  Защо се пренебрегва простия факт, че ядрена енаргетика подържат ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ на АТОМНИ БОМБИ.

  Великите държави, които загубиха втората световна война се отказаха от ядрената енергетика.

  Къде е България?
  Подържа руския арсенал от атомни бомби?

  п.п. Атомният арсенал трябва да се подържа, т.е. да се произвежда, защото този елемент Уран е неустойчив и естествено се разпада, првръщайки бомбите в неефективни или неработещи.

 7. Ot koga go pisha, che kakto sa ni podkarali, shte imame po edin iadren generator “hiliadnik” na kalpak ot naselenieto.
  Zapochva da ni idva akala.
  Kato shte ima АЕЦ v Pancharevo i v Gorugliane shte triabva edna. Za da prestanem zavinagi, da se sramuvame za BЕЦ-a v Kokaliane.

 8. Господин Инджев, аз предлагам, като съкварталци, да станем инициатори за строежа на Мини АЕЦ “Лозенец”. Да бъде изграден в градинката на пл “Журналист”. За целта е нужно да махнем малката плочка и май единствен паметник на Георги Марков. То и без това мнозина не са и чували за този писател, тъй че, вреда няма да има. Пък ако някой вземе да възроптае, ще му дадем кофа и парцал и три дни да лъска паметника на Червената Армия като компенсация. С тока от АЕЦ-а ще захранваме охранителните системи на трите банки и баничарницата на Даниела находящи се на същия площад.

 9. Блестящо!Гениално!Не пропускате ли и Слатинския редут?

 10. Смях се много, но не е смешно. Ех, ако смеха можеше да лекува политическа и управленска наглост и простотия……………….Вероятно онези дебелокожи политьонки, даже не могат да се смеят.

 11. Г-н Сотиров и Парламента има нужда от електричество. Много дебели г…ве трябва да се отопляват, а и кюфтетата искат топлинна обработка.

 12. Към Сотиров:

  Понеже “журналист” днес не звучи гордо, не мога да приема една чудесна руска ядрена централа да бъде загрозявана с неподходяща локация- на нея й подхожда място със славата на концлагер, като “Белене” или поне на някой виден рубладжия, като изявяващият се като журналист Драган Цанков, за когото има подробни сведения в разсекретени руски архиви как е просил рубли за създаване на антибългарски чети в околностите на България и за финансиране на русофилски печатни издания.
  Ето защо предлагам лозенската квартална ядрена централа да бъде немедлено проектирана в двора на БНР, но не съвсем на бул. “Драган Цанксов”, а отзад, за да е едновременно близо и до булеварда с името на пролетарския поет “Христо Смирненски” , че и до руините от времето на турското робство, наричани за краткост от нас “Римската стена”, върху които по този начин да надградим светлото си ядрено бъдеще с неизбежната братска помощ на вечните ни освободители.

 13. Искам да добавя,че бул.Хр.Смирненски”до 1944г.се казва”Паскал Паскалев”,именуван на обичания столичен кмет,дал старт на водопровода Рила-София,който ползваме до днес.Паскал Паскалев е убит 1925г.при комунистическия атентат в”света Неделя”.Признателните софиянци в негова памет именуват булеварда.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.