Украински вятър ни вее на бял (троянски) кон

Светът сега нази (не) гледа с периферното си зрение. Втренчил се е в Украйна, където руският натиск пося вятър и жъне буря от народно недоволство.

По-внимателните наблюдатели няма как да не забележат големите прилики между голямата Украйна и малката България.

И ние си имаме свръхзависимост от Русия в снабдяването с газ и изобщо в търговията с огромен дисбаланс в наша вреда.

И ние си имаме офанзива на руското влияние по разнородни канали.

И ние си имаме (изкуствено създадено) руско малцинство (стъпило на повече от 300 000 недвижими имота, закупени през последните години от руски граждани). Вярно, там руското малцинство е цели 30 на сто от населението, а тук са „само” ( но натрупани скокообразно, за една-две петилетки) около 4 процента, колкото е бариерата за влизане на една партия в българския парламент.

И ние сме разделена на русофили и прозападно настроени граждани европейска страна, (почти) бивша съветска република, откъсната от естествения си европейски път в резултат на натрапения от чужбина съветски комунизъм.

И ние си имаме корумпиран, свързан в голяма степен с руския ( енергиен) , държавно поощряван да прониква и командва в т.н. близка чужбина политически и бизнес елит.

И ние си имаме проруско правителство, което нарежда да бъдат бити прозападно настроени демонстранти.

И ние си имаме големи национални звезди, участващи в протестите срещу проруското правителство, но си нямаме политическо лидерство на същите протести.

Ето защо можем да бъдем смятани за малката Украйна с премиера Ярешарски начело, подобие на Онукович в Киев.

12 мнения за “Украински вятър ни вее на бял (троянски) кон”

 1. Руслана: ” в нас більше немає президента”

  А в България още признаваме Ореха за МП… какъв абсурд. Тука сме родени да ни гъзят.

 2. Украйна се управлява от руснак, а България – от украински евреин, дръндарски циганин, правещ се на турчин и корпоративно-търговски циганин, правещ се на габровски българин – и тримата на каишка при кагебиста лилипутин.

  Според украинския, доскоро, гражданин Дмитриевич Станишев, България има нужда и от нов блок в “Козлодуй”, и от “Белене”.

  Никакъв Янукович не може да ни стъпи на малкия пръст по продажничество и унищожаване на народ, общество и държава. Както доказват горните трима с техните три хиляди гаулайтери в управлението и тридесет хиляди еничари по места, спринтираме със страшна сила към самоликвидирането си!

 3. Разликата между Украйна и България обаче е осезаема и по характера на протестиращите. В Лвов имаше цели полицейски отдели, които отказаха да изпълняват заповеди и ще им прехвърлят полицаи от други градове. Лвовските полицаи ще минат откъм страната на протестиращите. В Киев студентите протестират масово, отказват да ходят на лекции и упражнения…

  Какво е в България? Малобройна студенти отсрамва цялата общност, докато останалите си стоят на село и се обаждат на колегите си по телефона да знаят дали окупацията е свършила, че да се връщат на лекции. И вместо да си дигнат г..те и да протестират както се протестира, мрънкотят, че занятията се отучват в събота.

  Нищо не се искаше от нашите протестиращи през юни, юли, август и септември. Когато имаше хилядни протести. Искаше се само да постоянстват на протестите. Украинските протестиращи щурмуваха правителствени сгради на втория ден. Българските излизаха на вечерната си разходка отвреме-навреме, и то само когато беше слънчево и топло. Дъждът беше достатъчна причина, за да се откажат от най-важната си кауза.

  За пръв път изпитвам истинска погнуса, че принадлежа към този народ.

 4. Итервюират един Руски(Съветски) професор,( става въпрос за Б.А.Севастьянов ръководител на катедрата по теория на Вероятностите и Математическа статтистига в МГУ)и той се оплаква, че по Съветско време не са го пускали да пътува зад граница! На забележката на интервюиращия, че бил пътувал служебно до България – отговорът е : “Курица не птица – Болгария не за граница!” – това е положението!

 5. И ние сме на Евромайдан с нашите братя по съдба! Свеж поздрав за всички съмишленици и съфорумци, солидарни с борбата на Украйна против марионетките на Кремъл!

 6. въпреки, че сме в ЕС и НАТО имам чувството, че сме много по-назад от Украйна. Като гледам митинга на опозицията им… На някои неща гледаме като на даденост. И ще ги загубим!

 7. Много е важно това което казвате г-и Инджев ! И не го казвате за първи път , а при всеки възникнал повод !
  Нямаме си политическо лидерство !
  Без него, никое политическо начинание не би могло да е успешно !Колкото по категорично , ясно изразено е то , толкова по-обединена и координирана ще е гражданската инициатива!
  Поради незрялост и фалшиви тези , опозиционните партии подкрепящи протестите , не се включиха активно , като политически генератори , а само поединично като личностно участие!
  Страхът от компроментиране на нестабилните , фрагментирани десни формации , щетите нанесени от Борисов – Герб (едноличност) върху политическия процес , както и пропагандата на управляващата клика , попречиха тази гражданска енергия да се превърне в ефективен политически резултат !
  Трябва да се признаят яростните медийни атаки и подготвено демагогско затапване (уж даване на думата) при всеки възможен случай срещу РБ!Да се бориш с аргументи срещу лъжливи дебили е отчайващо начинание , но мислещите хора ще го оценят ! Това обаче не е оправдание , защото самата същност на тази управляваща групировка, бранещ а парите и свободата си , е такава !
  Борисов не само провали шанса да свърши полезни неща , но и продължи разграждането на държавността , започнало от “мадридският мушморок”! Той въведе недопустими управленски подходи , стана опасен , нежелан , а днес и жалък !Унищожаването на принципите , нарушаването на обещанията , отмятането от думата ,намериха своето продължение в днешната власт !Накратко казано, ГЕРБ начело с Борисов и Цветанов запазиха властта на същите задкулисни играчи , с други кукли!
  Днес инструментите на държавната власт са в ръцете на узурпатори незачитащи правила!
  Гласът на будното гражданство е без влияние , отнета е държавността , въведена е мека популистка медийно – партийна диктатура !

  Надеждата ЕС да окаже натиск на правителството е измамна , за тях България е проблемна периферия, малък пазар и последна грижа на ЕС чиновниците !
  Тогава трябва сами да си свършим работата !
  Президентът и администрацията му вкупом подават оставка!
  ГЕРБ излиза от парламента !
  РБ , ГЕБР, Президента организират действия и се мобилизират всички прогресивни слоеве за насрочване на нови парламетнарни избори !

  Ако това не стане, следва дълга и мъчителна психическа агония !

 8. И Украйна и България си имаме един и същ воденичен камък на шията – руските интереси.Но мисля,че с Украйна Путин ще се прецака.Не може да биеш хората и да ги държиш на сила в изостаналост.Поне украинците са наясно, за разлика от много българи, че Русия е поробителка,и от най-лошите.

 9. Без Украйна няма руска империя и затова Путин е готов на всичко заради нея, дори и да разпали гражданска война там по подобие на войната която разпали в Сирия. Само че сега ще трябва да се натопи много по осезателно и за самите рунаци. Вече има първи признаци, че путинова Русия се готви за намеса във вътрешните дела на Украйна.
  http://korrespondent.net/ukraine/politics/107364-sotrudniki-specnaza-moskvy-soobshchayut-chto-ih-gotovyat-k-vyezdu-v-kiev
  Изводите за България никак не са утешителни, ако Украйна падне под руския ботуш ние ще сме следващите. Петата колона у нас и нейния партиен авангард БСП подготвят почвата за украински сценарий в България. В момента тече безпрецедентна кампания за оплюване на ЕС и Запада в България (спомнете си как само преди няколко седмици глашатаи на КГБ убеждаваха украинците, че Европа има план да засели всички европейски цигани в Украйна). Докато по напред виновните за бедността у нас бяха лошите десни начело с Костов, то сега основната причина за нашата изостаналост е ЕС, САЩ и Запада като цяло. Докато на Украйна Москва не позволява интеграция с Европа то сценария за България е дезинтеграция от ЕС и НАТО. Който не забелязва това просто е късоглед. Подетата с такъв ентусиазъм плюваческа кампания срещу ЕС трябва да настрои отрицателно към ЕС критична маса българи, за да бъдат използвани във втората фаза на сценария, когато ще ни бъде натрапен референдум за излизане от ЕС някъде към 2015 година. В първата фаза на сценария вероятно ще бъде бутнат и валутния борд, за да развърже ръцете на правителството Орешарски за “активни социални мероприятия” с които другарите да докажат, че извън ЕС България ще бъде по добре отколкото в ЕС. Третата фаза на сценария писан в Москва е присъединяване на България към Евразийския проект на Путин, след което следват мракобесие, нищета и мизерия за следващите 2-3 поколения българи, ако все още има такива.

 10. Ето, един факт, който правителството крие и никоя медия не съобщи. Това е реакцията на офицерите с атлантическо мислене:

  Д Е К Л А Р А Ц И Я

  на Управителния съвет на Съюзa на офицерите
  от резерва “Атлантик”

  Съюзът на офицерите от резерва “Атлантик” с недоумение узна, че на заседанието на министрите на отбраната на НАТО на 22-23.10.2013 г. във Вилнюс Mинистерството на отбраната на Република България не е било представено от министъра на отбраната или от негов заместник. Този факт не бе отразен в медиите, поради което остана неизвестен за широката общественост. Колкото и да изглежда на пръв поглед незначителен, дълго укриваният факт не може да бъде подминат със снизхождение от експертната общност на неправителствените организации в сектора на сигурността и отбраната.
  Очевидно голямото значение на тези срещи за синхронизиране на съюзната и на националните отбранителни политики и приоритети е неглижирано от българска страна, независимо, че на срещата България е представена от посланика си в Алианса. Ако отсъствието на министъра на отбраната е било наложително по някаква основателна причина, отсъствието на негов заместник буди недоумение и за него няма оправдания както от национална, така и от съюзна гледна точка. Подобен подход изпраща негативно послание към всички съюзни държави и към политическото ръководство на НАТО.
  Важните въпроси, които са обсъждани на срещата на министрите на отбраната на държавите от НАТО, очевидно ще останат “за сведение” на ръководството на Министерството на отбраната, тъй като са преминали в отсъствието на официален представител на институцията. Пропуснати са възможностите за лични срещи и контакти с ключови съюзни министри на отбраната, активно участие в обсъжданията и вземането на решения на адекватно равнище, което е недопустимо за страна с близо 10-годишно членство в организацията, с натрупани проблеми в отбранителния сектор и в развитието на способностите на въоръжените сили.
  С оправданието за „недостиг на ресурси” Министерството на отбраната продължава да отлага постигането на договорени способности, да не държи на думата си, дадена на сериозни форуми на НАТО. Така страната ни се плъзга към състоянието на консуматор на сигурност, за чието поддържане дава все по-скромен принос. Така България се превръща в съюзник втора категория, към когото доверието и уважението ускорено девалвират. За съжаление, това състояние не тревожи държавните институции, включително Министерството на отбраната.
  Тревогата ни се подсилва и от тенденцията, която очертава посоченият неприятен факт. Тенденция, която говори за обезсърчаване на политически ръководители, на военни лидери и на експерти в Министерството на отбраната. Тенденция, която е индикатор за загуба на скорост, на самочувствие и на оптимизъм за предстоящите години от членството на България в НАТО. Принудени сме да напомним, че себеуважението, самочувствието и достойнството също спадат към фундаменталните евроатлантически ценности.
  Съюзът на офицерите от резерва “Атлантик” разглежда този случай като неадекватно отношение на страната ни към висок съюзен форум и сме склонни да го приемем като небрежност, а не като тенденциозен ход. Надявяме се, че подобно отношение няма да бъде допуснато в бъдеще.

  УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА СОР
  “АТЛАНТИК”

  01.12.2013 г.
  София

 11. Нашите управници се чудят, горките, каква позиция да заемат по повод революцията в Украйна. От една страна, нали ние сме в Евросъюза и Кристиян Вигенин с половин уста каза, че България съжалява за украинското решение и се надява то да се промени. От друга страна, горките, хич не им се ще революцията да успее и наистина да се промени решението…

 12. Така е г-н Инджев, нашите протести нямат полититическо лидерство , защото някой( въпроса е КОЙ???) си реши ,че трябва да са “деполитизирани”, но това е оксиморон , не може да поставяш политически искания , но да си и “деполитизиран”!
  В Украйна в протестите участват синдикатите , всички партии срещу путиноидната “обща” Украйна на Янукович. Там да , тук не, ние сме “деполитизирани”, от КОЙ сме “деполитизирани”, г-н Инджев? От КОЙ?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.