Антим Първи попита кой ще ни освободи от руснаците- украинците му отговарят с въстанието си

В Украйна се случва реално онова, което протестите не успяват да постигнат в България при цялото си постоянство, поставило световен рекорд по продължителност. Причината за украинската радикализация не е само в потенциала на украинския патриотизъм, засегнат на чест от „големия брат”, но и в подхода на самия дразнител.

Натискът на Путин върху Украйна е открит, пряк, мащабен и брутален като шантаж. Това предизвиква съответния откат сред украинците, които са много, по-близо до руснаците от нас- не сам географски, но и във всяко отношение ( ако не броим разлома между католицизма и православието).

Върху България руският натиск е много по-лицемерен. Поради това той е трудно разпознаваем от мнозина българи. Това създава простор на русофилите да се развихрят по всички фронтове.

Най-отблъскващата „подробност” от руското проникване в България за целите на имперското влияние е фактът, че то се осъществява не от компактна маса руско малцинство, за което е разбираемо да бъде настроено проруски, а от българи.

Схемата за налагане на руското влияние у нас в наше време е подобна на онази, разработена от нацистите в лагерите на смъртта, които назначават в бараките надзиратели от еврейски, полски, чешки и т.н. произход – т.н. капо, грижещи се за подчинението на техните сънародници. И както е известно, нашите капо никак не са капо в тази игра по правилата на все по-пълното задоволяване лакомията на трудещите се олигарси.

Сблъскваме се с модифициран вариант на сценария със съветизацията на България, постигната от петата колона толкова ефективно след 1944-та, че се оказахме единствената сателитна перла в короната на съветската империя, в която не се налагаше респектираща охрана на съветските интереси чрез пряко разполагане на съветски войски ( ако изключим „особения случай” с Румъния на Чаушеско, който напусна Варшавския договор и по подобие на Тито реши да изнудва за облаги едновременно Запада и Изтока, приключвайки земния си път еднакво мразен от всички страни).

Цели 35 години проводник и персонално олицетворение на тази политика на тотална съветизация на България беше Тодор Живков, който ставаше и лягаше с клетви за вярност към СССР. „Вечната дружба” беше негова запазена марка до такава степен, че го беше превърнала в посмешище дори и за останалите подобия на национални лидери в съветския лагер.

Емблема на тази запазена марка беше страстното целуване с Брежнев- може би само Хонекер го конкурираше в ГДР с впиването на устни в устата на съветския вожд, поради което саркастично е увековечен с огромно пано върху остатък от Берлинската стена в тази страстна поза. Така е в Германия днес. У нас тенденцията е с обратна тяга.

Президентът Плевнелиев, провокиран от реверанс на български министър към Живков като към „най-мъдрия” български държавник, изрече на 27-ми ноември истината, че Живков е лъгал своя народ и петата колона се размърда пропагадно.

Един наскоро награден с руски медал за услуги ( за притопляне на пропагандата в полза на „вечната дружба”) български академик заклейми Плевнелиев, че рушал държавността с това свое изказване. И посочи като илюстрация на тезата си тъкмо прословутото целуване на Живков, което било „скъпа целувка”, защото така сме си осигурявали евтин съветски нефт за препродажба на световния пазар.

Вярно е, че проституцията също е професия, при това най-древната. Но рекламирането на точно тази професия със задна дата би трябвало да ядоса поне малко българите.

Щеше, ако бяхме повече украинци и по-малко българи, управлявани от власт, за която любовта към Русия е лакмус за туземния им патриотизъм.

Латентно тази форма на извратен патриотизъм се прояви и вчера. Медии и управляващи празнуваха обилно 125 години от раждането на българския екзарх Антим Първи. Може и да е имало изключение, което не чух, но като правило беше премълчано как, само година след освобождението, когато е била наложена руската окупация на българските земи ( установени като такива благодарание на борбата на възрожденците за независима екзархия) екзархът се е одързостил да попита в Учредителното събрание във Велико Търново руския императорски наместник княз Дондуков (напиращ да става български княз): „Вие хубаво ни освободихте, но от вас кой ще ни освободи”.

Русофилските ни историци подлагат на съмнение думите на Левски „ който ни освободи, той и ще ни зароби”, защото са цитирани от мразения от тях Захарий Стоянов, известен като поборник и хроникьор на освободителната борба както срещу Турция, така и срещу Русия (като нова поробителка). Казаното от Антим Първи обаче не смеят да цензурират, а „само” го премълчаха отново.

Тъжната ирония на актуалната ситуация е такава, че Антим Първи днес би си отговорил на въпроса „кой” би могъл да ни освободи, с една дума: „украинците”. Ако те успеят, нашите шансове за освобождение от руския воденичен камък биха се увеличили. И обратно- ако успеят да удавят ( в кръв) украинското въстание, старата съветска перла България съвсем ще затъне в кафявата субстанция на Перловската река.

А управляващите у нас партиоти стискат палци Путин да победи в Украйна и изстудяват шампанското в очакване да празнуват, както пируваха на „Позитано” 20 в чест на преврата срещу Горбачов през август 1991-ва.

16 мнения за “Антим Първи попита кой ще ни освободи от руснаците- украинците му отговарят с въстанието си”

 1. иван бакалов , ах иван бакалов !
  ива николова , ах ива николова !
  Кеворкян , ах чентего Кеворкян !

  Изгърмените на халос във въздуха патрони на българите свършиха !
  Зарята свърши , безпътицата продължава , а лъжата крещи тържествено от всякъде !

 2. кеворкян , ах чентего кеворкян !

 3. Съдбата на Украйна е фундаментална за Евросъюза. Лех Валенса заяви: “Няма свободна и силна Европа без Украйна!”

  Днес е задължително да се спаси Украйна. Цената е без значение! Дано Брюксел най-после прояви кураж…

 4. Нацистката пропаганда (подобно на комунистическата) е толкова ефективна, че евреите тръгват към лагерите, с песни, специално композирани (от евреи композитори) за “новите поселища”, има “рекламни кампании” в кинопрегледите за новия живот (от евреи кинорежисьори), лагерите се представят за новата обетована земя, с една дума драмата е сведена до минимум, а аналогията с нас днес ?

 5. Г-н Инджев, ние сме направили подобен освободителен жест към Украйна през 1918г..
  Според Брест-Литовският мирен договор(подписан на 3 МАРТ 1918г.) между болшевикът Ленин от една страна и Германия , Австро-Унгария, Османската империя и България от друга страна, Украйна също е освободена от руска(болшевишка) власт!
  А колкото до г-н Г.Марков, не му се връзвайте,той е от обоза на Т.Живков. Вие какво очаквате от (о)хранениците на правешкият сатрап. Сигурно не очаквате да са обективни и непредубедени , и то спрямо прекият им господар, без който не се знае какво би било битието им. Те дължат всичко на него, той и за това си ги е купил, още приживе, чрез привилегиите,които им осигурявал спрямо другите.

 6. Специалистът по ракиите Иван Бакалов за пореден път в Нова телевизия даде своя пламенен принос по оплюването на протестиращите

 7. Интерфакс , 02.12.2013: “Организациите Православен събор, Народен събор и Ал.Невски организират в Киев православен поход срещу западната евросодомска експанзия. Мотото на похода е: “Украина, Россия, Беларусь – вместе светая Русь”.

  Без коментар.

 8. Понеже Путиния се опитва да ни работи
  по отделно,а Европа нещо е нефелна,имам една мечта-България,Полша,Украйна,Грузия,Армения да се обединят за общ отпор…..

 9. @ОБОЗОШЕВИК
  Г-не (или г-жо), за кой Г.Марков става дума? За агента, доносника и внедрения в СДС “дисидент” или за
  убития от кликата на Т.Живков истински дисидент и голям български писател ГЕОРГИ МАРКОВ?

 10. Ще си поЗволя да добавя,че Антим Първи е български ЕКЗАРХ И МИНСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ

 11. Според мен нашите комуняги путенисти помогнаха много на путин и на управляващите Украйна да
  я отблъснат без свян от ЕС като помогнаха за Южен поток.Да му мислят Варненци с компресорни-
  те станции.

 12. Kolko dobre ste go kazali, G-n Indzhev. Da nashite prodazhnici, bezrodnici, a te sa mnogo, mnogo. No nie kato narod nito sme ukrainci, nito arabi. Tezi sa gotovi da gi biat i da prolivat kruv v otstoiavaneto na chest i svoboda. Nie ne sme gotovi na tova, nie ne sme gotovi na mnogo po-malko ot tova. Rusnacite smiatat bulgarite kato narod za “zhenski polovi organi” chuval sum sravnenieto lichno ot rusnaci. Kato gledam kakvo stava prez poslednite 24 godini niama kak da ne priznaia che sa suvurshenno pravi v tazi si precenka za bulgarite.

 13. @АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ

  Я, колко готино!

  Представяш ли си – седим си в удобното кресло на топлото жилище, хапваме донъти и гледаме безмозъчните ТВ предавания…

  А през това време украинците ни освобождават, освобождават, освобождават. Все от Русия.

 14. ИНЖ.СИМЕОНОВ, хайде сега и вие , разбира се акад. Г. Марков.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.