Джигитите прегазиха червения съветски светофар

Грузия въвежда глоби за използване на комунистическа и фашистка символика на обществени места

ТБИЛИСИ, 29 ноември 2013 – Новости-Грузия, Наталия Смолникова.
Превод: Нина Денева

Използването на комунистическа и фашистка символика на обществени места, а също така издигането или отказът да се демонтират паметници и барелефи, както и преименуването на улици в чест на лидери на тези идеологии в Грузия ще се наказват с глоба от хиляда лари (около 600 долара).
Парламентът на Грузия внася съответните поправки в „Хартата на свободата” и в Кодекса за административните правонарушения. Инициаторите на поправките са предложили и пояснение на понятието „символика на тоталитарния комунизъм.
В този смисъл това е символика, отразяваща “режима на тоталитарния комунизъм, който се характеризира с нарушаване на правата на човека, с различни форми на масов физически терор, с индивидуални и масови убийства и изтребления, със смъртни наказания в концентрационни лагери, с глад и депортация, с изтезания и робски труд, с преследване на етническа и религиозна основа, с ограничаване на правото на съвест, на мнение, на изразяване и други”.
Информация за наличието на комунистическа и фашистка символика в Грузия ще се събира от специална комисия. Тя ще има грижата да няма дадена символика „върху държавна собственост, върху собственост на органите за местно самоуправление, както и ще следи да няма в Грузия култови сгради, паметници, монументи, барелефи, а също и улици, площади, села и селища с имена, които съдържат елементи от пропагандата на комунистическата и фашистката идеология или имена на лидери на тези идеологии”.
В случай че подобни факти бъдат забелязани, специалната комисия ще се обърне към съответното „упълномощено лице” и ще поиска да бъде прекратено нарушаването на закона. В противен случай на „упълномощеното лице” ще бъде наложено административно наказание във вид на глоба.
„Хартата на свободата”, с която се налагат ограничения за бивши сътрудници на специалните служби на Съветския съюз, за бивши висши кадри на комунистическата партия и комсомола, която не допуска да се използват на обществени места фашистка и комунистическа символика, както и урежда контрола върху паричните потоци от чужбина, е приета от парламента на Грузия в края на май 2011 г., след като е била обсъждана почти цяла година.
Източник: http://newsgeorgia.ru/politics/20131129/216165034.html

14 мнения за “Джигитите прегазиха червения съветски светофар”

 1. Още един пример колко важно е да премахнем паметника на съветската армия от София.

 2. Грузия е по-малка държава от България, но, за разлика от нас, са непримирими. Имам колега-грузинец, попитах го как се казва тяхното ДПС, а той отговори, че подобна партия в Грузия въобще не може да съществува.
  Така е. Те си имат Георги Саакадзе, Георги Данелия и Гия Канчели, а ние си имаме Гошо Тарабата, Георги Дмитриевич Станишев и (да не изреждам комунистическите ни композитори от Съюза на композиторите, там най-младият човек е портиерът, на около 70г). Грузинците си имат балет Сухишвили, а ние си имаме балета на Слави Трифонов.
  Моят колега ми се оплака, че Грузия се американизира, и нравите, показани във филма “Не горюй” са на изчезване.

 3. Докарахме се до това страни като Украйна и Грузия да ни дават пример…

  Скоро и Йемен и Сомалия, вероятно, ако Олигарски изкара до пролетта!

 4. Мда….кой беше казал, че последният комунист на земята ще умре в България.

 5. Манфред Вебер е обезпокоен за европейското бъдеще на България,а Данчо Ментата не е,защото Атака ще продължи да ги поддържа!

 6. Грузинците са гордо племе с много силно чувство за чест, достойнство, свобода и никога не са били “народ – мърша”. Е, дали са на света и такива изроди като Йосиф Джугашвили. За съжаление както се казва “Всяко стадо си има мърша”.

 7. Всъщност не е лошо това “Последният комунист – само в България !!!”
  Ето как ще се възроди туризмът ни…Почти по Алеко Константинов – “Невероятно, но факт…”

 8. Bedna ni e fantaziata kolko izostanali sme ot Gruzia v durzhavnoto upravlenie. Gruzia e #1 do goliama stepen znaeshtoto navreme pokaza sreden prust na severnite varvari rusnacite.

 9. Заобичах грузинците след като гледах многократно филма “Покаяние”, който се появи съвсем в началото на 90-те. Само свободни духом хора могат да направят такъв филм. Сталинските репресии и там са били чудовищни, но грузинците имат явно много висок дух и достойнство.
  Все се чудя, какво ни превърна нас българите в толкова отчаяни и безволеви хора, също така смачкани и без самочувствие. Ето, че с поляците и грузинците не е така. Според мен е възможно отговорът да се крие в следния въпрос: Какво дава сила, здраве, благополучие на човека?

 10. В Грузия има джигити, а тук – ченгета.

 11. Погледнете първите имена на грузинците. Те в болшинството са европейски, докато фамилните имена са грузински. В България за “верността” си към групата, която управлява в Кремъл, първите имена станаха руски, докато фамилните са български. Грузинците се смятат първо европейци. Българите обратно, първо са руснаци. Вижте и клетвите на ДС, милиционери, войници. Те са предани първо на кремлинистите, каквито и цветове да имат. Защото по това се мери тяхното “достоинство и верност”. Те даже пазят българите от самите тях да не завият в “грешната” улица.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.