Цивилизационната дислексия на Путин и спутниците му

Кризата в Украйна, при всички формални разлики по количествени и качествени измерения, все пак има доста опорни точки, допирни с българската ситуация. И те не са толкова в протестите, нито са само в зависимостта от Русия, за която няколко пъти съм писал (опорна) точка по точка.

Става дума за огнеупорната твърдоглавост на управляващите в Москва, София и Киев, неспособни да приемат истината, че милиони техни сънародници и „братя” по кръв, религия, история и културни традиции предпочитат западната ориентация пред проруската.

Путин и спутниците му по манталитет са тежко болни от цивилизационна дислексия, която им пречи да изговорят на глас истината за привлекателността на западния модел, който ( при всичките му несъвършенства и сенчести страни) неудържимо привлича стотици милиони недоволни от битието си хора. Привлича ги отвсякъде, където доминира т.н. азиатщина , какъвто е случаят с евразийския „континент”, който се привижда на Путин и спутниците му като алтернатива на Европа и Запада като цяло.

Честно казано, направо ми е неудобно да повтарям очевидни неща, но май се налага: посоката на миграцията, в животинския свят и сред човеците, е най-безспорното доказателство за предимствата на по-добрия живот, които мощния инстинкт на оцеляването подсказва.

Комунизмът се опита да го смачка, да го отклони, да го пренасочи, канализира и дори да го обърне наопаки като реките, на които Сталин заповяда на текат в обратна посока. Съветският комунизъм се опита да прегази този нагон с цялата военизирана мощ на тоталитарната пропаганда. Плашеше го с милиция,войски, телени огради, картечници и граничарски кучета, но се провали гръмко.
Днешният отлив от бившия социалистически „рай” е неудържимо продължение на инерцията на преливането в скачените съдове Изток-Запад, при които изоставането на Изтока се оказа необратим процес в рамките на повече от едно поколение.

Наясно съм, че собствените ми мисли няма да променят бетонното мислене на нежелаещите да мислят. Българинът, уви, дотолкова е загубил самочувствие и ориентири в самата България, че непрекъснато се озърта за репери навън.

Така че, ето какво казва по въпроса един външен коментатор, цитиран днес в e-vestnik. Акцентът е именно върху онова, което обединява най-много ситуацията в Киев и София ( движени от отровната рецептата на Путин): това е неспособността на управляващите да разберат, че сънародниците им НАИСТИНА не ги харесват и ни най-малко не протестират заради подкупност от някакви западни „центрове” и подстрекаване отвън- иде им отвътре, но за спутниците на Путин това е непоносимо прозрение и те са готови отново да се борят със истината, както при комунизма!”

Грешните сметки на Путин в борбата за Украйна

3 Декември 2013

Гидиън Рахман, в. Файн. таймс

Правителството на Путин изглежда се затруднява да приеме мисълта, че едно народно въстание наистина може да е народно, а не да е продукт на задкулисна манипулация.

Схващането, че украинската средна класа, поне в столицата и в по-развитата западна част на страната, се чувства по-привлечена към цивилизациите на Варшава, Берлин и Лондон, вместо към тази на Москва, е оскърбително за руските националисти в и извън Кремъл.

Всъщност обаче перспективата за приближаване на Украйна към останалата част от Европа, при което да стане по-богата и по-добре управлявана, в крайна сметка би било в интерес на Русия. То би могло да послужи за образец за бъдещото развитие на самата Русия. Точно по тази причина обаче събитията в Украйна силно застрашават личните интереси и идеология на Путин и хората около него”.

Понятно?

 

16 мнения за “Цивилизационната дислексия на Путин и спутниците му”

 1. ВЕЛИКОЛЕПЕН АНАЛИЗ – КАКТО ВИНАГИ!!!
  БЛАГОДАРЯ!!!

 2. Общ сценарист, изтъркан до болка сценарий. Пробват да страхуват протестиращите в Украйна по същия начин както нас.
  Ето украинската реплика на София без Блокади: https://www.facebook.com/groups/237872256366758/
  Разпространявайте, за да види народът български истината за нашите боклуци!

 3. Ако ЕС намерим воля и кураж да спасим Украйна, ще върнем Русия 200 години назад, където й е мястото. Диктатурата е прекалено същностна за представата им за управление и съответно несъвместма с либерално – прогресивния модел на Европа.

 4. Според мен е показателен дори и избора на тоталитарна система, през която някои общества са преминали (и възстановили бързо). Япония разчита на традициите си и силно йерархични отношения, Германия на перфекционизма, Италия и Испания – като южняци сигурно да се изфукат. Нацизмат е някакси “естествено” продължение на тези ценности, докато комунизмът винаги е развивал най-слабите и най-лоши ценности,хора… т.е. вървял е срещу природата !

 5. КаГеБистът показа своята “управленска” немощ, макар и властта му да е ТОТАЛ(итарн)А!
  Вече и другите ,които е затворил в “евразийската цивилизация”, разбраха че това е “новата” КаГеБистка безмислица,която всъщност прикрива путинската комплексарщина от собствената му нищожност, като потенциал да предложи нещо наистина ново.
  В това отношение, дори и северокорейският наследствен сатрап е по-потентен(макар и в отрицателен смисъл), може би защото все пак не е слугувал в военизирани ченгесарски служби, както Путин, а образован в “гадните” западни университети.

  За 15 години абсолютна власт КаГеБисткият цар успя само да масовизира демографската катастрофа в империята МУ, в която над половината от поданицита му вече не са и етнически руснаци.
  Освен това в домовете дори и най-лумпенизираните руски фашисти, почти всички битови уреди не са руско производство, като предпочитанията им са за “вражеските” , но пък качествени западни марки, а не към “родните”- сделани в Путразия.
  Лицемерната наглост и цинизъм е да наричаш някой враг, а в същото време почти всички предмети около теб в комнатата ти да са произведени от него, като освен това казваш ,че въпреки това си някаква “уникална” и различна “цивилизация”,която даже превъзхожда този “враг”,който е произвел всичко до което се докосваш!
  Дори и Китай, който е производител на другата част от битовите стоки в Путразия , няма такива “цивилизационни” претенции към тези, които го изведоха от болшевишката “цивилизция” на СССР през 1979г., и с това го спасиха буквално от глада ,наследен тази “велика” съветска “цивилизация”, която сега Путин иска да “възроди” (Путинов “Ренесанс”) , под “новата” КаГеБистка “марка” – “евр”АЗИЯ.

  Същият ВЪРХОВЕН цинизъм се пропагандира и от местните путински слуги от БКП(Болшевишка КаГеБистка Путразия ) , които нагло се опитват да ни наложат путиновият “Ренесанс” на КаГеБистката болшевишка тирания ,като само са сложили “ново” име, с което се опитат да прикрият изтеклата Й стогодишна давност.
  Ако толкова искрено милеят за всичко путразийско , нека изхвърлят всички предмети от капиталистическият Запад, и да се обзаведат само със “маркови” стоки , сдалани в Путразия. Но ги предупреждавам, че едва ли някой би им завидял на “НОВИЯТ” им путразийски бит, дори и те самите!
  Даже и ушетата от ДанС , трудно биха си вършили “работата”,обслужваща пропагандаторите на Путразия от БКП и производните й, с “техника” носеща етикета – “сделано в Путразия”.

 6. Разбира се, че има допирни точки между ситуацията в Украйна и тази в България , и още как!

  И за двете важи едно: Връщане назад няма! Пътят е действително трънлив и осеян с камъни, но все едно – връщане назад е мисия невъзможна. Казвайки назад имам в пред вид източния блок около Русия.

  Западният свят методично, капка по капка сякаш, доведе СССР до финансов фалит и така източният блок сам си се разпадна.

  Сега по същата схема ще бъде докарана и “великата“ руска империя до следващ финансов колапс. Та условията, спомагащи на бившите републики най-сетне да се откопчат от руската прегръдка ще се окажат спонтанно налични.

  Всичко е просто въпрос на време!

  Ще съумее ли обаче България да защити националния си интерес при така създалата се обстановка, това е въпросът.

  Птиченцето веднъж само каца на рамото…Иска ми се да бъда оптимист! Май се вижда там в далечината началото на края!

 7. П.П. забравих да поискам – О С Т А В К А , за всички путразийци!
  ОСТАВКА!

 8. Нищо ново – човек, влязъл здрав в някакво ниво на властта в практиката на руския колонизаторски болшевизъм, излиза оттам неизличимо болен от вкоренена политическа моно вариантност. Човек, свикнал да му слагат хапката в устата (макар една твърде оскъдна хапка) и да му диктуват кога да си отваря устата за хапката, остава завинаги запленен от магията на живота, подчинен на това упражнение. На този фон изглежда напълно неразбираема и глупава претенцията за условия, в които да развиеш способностите си и да се реализираш чрез тях! Да протестираш в името на това, вместо да си дълбоко благодарен!

 9. “Правителството на Путин изглежда се затруднява да приеме мисълта, че едно народно въстание наистина може да е народно, а не да е продукт на задкулисна манипулация.”

  Излиза, че и българкото правителство е правителство на Путин, а?

 10. Za suzhalenie bezrodnicite v parlamenta praviat vsichko vuzmozhno da ni otkusnat ot Evropa i taka da zategnat do zadushavane pregrudkata v koiato sa ni hvanali severnite varvari i tehnia vozhd Putin. Koga nakraia BG narodut shte osuznae che vragut mu e Rusia i neinata 5ta kolona tuk? Tolkova li e skapan nacionalniat ni gen da smiatame che iavniat ni vrag e priatel?

 11. @M.ch., не мисля че сте прав като казвате че “Западният свят методично, капка по капка сякаш, доведе СССР до финансов фалит”. Комунистическите режими сами се докараха до фалит с неразумната си икономическа политика и ограничаване на свободата на развитие на хората. А през това време просто запада се развиваше по естествен път. Сега нещата не са много по-различни в източния блок като се има в предвид че икономически ресурс е съсредоточен в шепа хора които го имат само защото са силно зависими от държавата. Затова и оказват такова силно влияние върху политиката. Коментара на г-н Инджев и статията от Файн. таймс са много уместни тай като показват неизбежния сблъсък между тези два свята на зависимата икономика и държава (както в комунизма) и желанието на хората да се развиват свободно (макар и с фасадна демокрация но все пак не толкова ограничени като при комунизма).

 12. А ето нещо, което трябва непременно да се следи в развитие, защото е непосредствено свързано с отношенията ЕС – Масква, особено в контекста на опита за аншлус на Украйна от страна на Путин:

  Еврокомисията: Договорът на България с Русия за „Южен поток” е незаконен

  Договорът на България с Русия не отговаря на изискванията на Брюксел

  Двустранните договори на България и останалите европейски държави с Русия за изграждането на газопровода „Южен поток” са в нарушение на законодателството на ЕС и трябва да бъдат предоговорени от нулата.
  Това се посочва в становище на Европейската комисия, цитирано от EurActiv.com.
  Според Клаус Борхерт, директор по въпросите на енергийните пазари в Европейската комисия, нито едно от споразуменията на България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия с Русия не е в съответствие със законодателството на ЕС.
  Комисията прегледа тези междуправителствени споразумения и стигна до заключението, че нито едно от споразуменията не е в съответствие с правото на ЕС, заяви Борхерт.
  България, както и останалите европейски държави, подписали споразумение за „Южен поток“, трябва да поискат предоговаряне с Русия.
  София и Москва подписаха междуправителствено споразумение за “Южен поток” на 18 януари 2008 г.
  Клаус Борхерт обяви становището на Еврокомисията на форум в ЕП в присъствието на руския заместник-министър на енергетиката Анатолий Янковски, генералния директор на “Газпром експорт” Александър Медведев и сръбския министър на енергетиката Зорана Михайлович.

 13. Личното богатство на Путин се оценява на около 40 млрд. долара.

  Какво произведе и продаде този господин за последните 12 години, откакто “изгря” звездата му?

  НИЩО!

  Тогава излиза, че месечната му заплата като президент/премиер е около 278 млн. долара и той не харчи нищо от нея.

  Ето, от това бягат хората и в Украйна, и в България!

 14. г-жа ИГНАТИЯ, хайде да БРОИМ правилно!
  Путин се възкачи на кремълският престол на 1 януари 2000г.!
  И започваме да броим: 2000, 2001,2002,2003,2004,2005,2006,2007,до средата на 2008г. са повече от 8 години , които нормално му се полагат в 2 мандата по 4 години!
  Следващите 4 години – остатъка от 2008,2009,2010,2011, началото на 2012г.,Путин се чудеше как да се върне на власт, като междувременно си управляваше ,като президент под прикритието на марионетката-матрьошка Медведев. Следователно към предишните над 8 години прибавяме и 4 “медведеви” години, и получаваме над 12 години до средата на 2012г..
  След това в разрез на всички закони и конституцията дори на Русия, Путин нареди на Медведев да прегази всякакви правила и норми заложени в тях , за да ги ИЗМЕНИ, да ,да измени всички закони и конституцията,само зарди ЕДИН човек!!! Това е Путин!
  Сегашните закони са писани за , и от ЕДИН човек!
  На всяко друго място, дори и при доста по-примитивни общества ,това биха го сметнали за БЕЗзаконие, и крайна форма на ПРОИЗВОЛ, но в путинова Русия , това е “в реда на нещата”!
  И след този краен “законотворчески” ПРОИЗВОЛ, Путин стана (НЕ)законен президент за ТРЕТИ мандат, който дори е с удължена продължителност, от 4, на 6(ШЕСТ) години!
  Или ,ако продължим с броенето- средата на 2012, сега 2013, са почти 2 години, които , като прибави към предишните над 12 години, получаваме над 14години абсолютна власт на Путин!

 15. Ситуацията в Украйна много наподобява на тази в България през 90-те години, когато политическият елит в безсилието си да изведе страната от кризата, предостави за продан идеята за членството в ЕС като “златната кокошка”, която ще направи от всеки българин “милионер”. Твърде евтин и изтъркан метод на пропаганда, който сработи донякъде, и то не без ПР стратегиите на самия Брюксел. Подобна пропагандна машина, която някак си уж без да иска, не засягаше въпроси, като “икономическо развитие”, “стабилитет на икономиката”, “перспективи пред обикновените и инициативни граждани”, пробутваше подобни идеи, които медиите набиваха в главите на хората всекидневно. Та, равносметката от това е, че България продължава да затъва икономически, демографски и социално, което я превръща в удобна изтривалка на всеки, който пожелае да я ползва. Дали Русия, ЕС, САЩ или Танганайка, няма значение, важното е да имаме цел, ама, ако може по възможност, да не е наша – така да се каже самоя да я своим и уж да вярваме в нея, ама в действителност да се придържаме към принципа: “те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим – сиреч, че правим реформи”….Най-важното е да “се прикачим към някой”…А, защо, това искам да чуя от Иво Инджев – само да не е с познатата риторика – “защото ЕС е мантрата небесна, а Русия е упадък и регрес”….Няма как да мине повече това, след като ние българите нямаме изобщо идея какво искаме, и най-вече как да го постигнем…. С една дума, приличаме на “млада дама”, която не знае какво иска, но го иска веднага 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.