Южен потоп се отлага

Енергийните бури за България тепърва предстоят

Автор: Илиян Василев

Всуе се оказаха пиар копки и заварки на газопровода “Южен поток”, след като Европейската комисия обяви всички двустранни междуправителствени споразумения между България, Сърбия, Унгария, Словения, Хърватска, Австрия и Гърция с Русия относно проекта за незаконни, т.е. нищожни и трябва да се преразгледат.

Това не е изненада. Много хора предупреждаваха, че проектът “Южен поток” е общоевропейски и юрисдикцията е наднационална, т .е. ЕК ще има тежката дума по темата за енергийните отношения между Русия и ЕС. Нещо повече, както става известно ЕК и лично еврокомисарят Йотингер са предупредили отделните страни, че са в нарушение както по сключените между правителствени споразумения, така и по бъдещите. Това експлицитно е направено и пред българското правителство само дни преди да подпише двата протокола с “Газпром”, за да не се оправдава с незнание или неясно тълкуване. Но то демонстративно подписа, без да се съобразява с мнението на Европейската комисия.

Външният министър Кристиан Вигенин спешно излетя за Киев, за да замаже гафа и да убеждава своите домакини, че този акт на българското правителство не е против Украйна и забележете – че проектът “Южен поток” не бил насочен срещу нейните интереси!? След като в Европа и в Русия и децата знаят причините, поради които той е иницииран. Именно да заобиколи Украйна и я лиши от транзит на руски природен газ. Съответно от милиардни приходи.

Преди няколко дни президентът на Украйна Виктор Янукович, за да не остави никакви съмнения относно начина, по който “Южен поток” се възприема и се използва при натиска от страна на Русия, предупреди в интервю: ”В същото време, докато ние водим преговори, докато градим общата енергийна политика [с ЕС] и Украйна заема достатъчно сериозно място в европейските планове, в това време се подписва споразумение с пет страни от ЕС за строителство на Южния поток”. Това е пряко нарушение. Днес Украйна има пълното право да направи изявление, че излиза от Третия енергопакет, тъй като не се зачитат интересите на нашата страна. Що за партньори сме?”.

Освен Янукович, Украйна е също и Кличко и етническите българи, които също помагаме да бъдат “заобиколени”.

Очевидно е, че скоро време “Южен поток” няма да се строи. Това беше последната карта от злополучния “Голям шлем” на експрезидента Първанов.

Какво получи България в замяна на фотосесията на премиера Пламен Орешарски с шефа на “Газпром” Алексей Милер и руския енергиен Александър Новак и подписалите нищожни протоколи?

Със сигурност загубихме от и без това ограничения си и намаляващ политически капитал и доверие в нашите съюзници и партньори.

Каква е вероятността в ЕК да си припомнят за закачката на постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, че се надяват България да изиграе ролята на “троянски кон” на Русия в ЕС, с допълнението ” в положителен смисъл”? Според моите скромни разбирания единственият положителен смисъл по операцията “Троянски кон” в древна Троя може да се намери от преподаватели във военни академии като пример за успешна атака срещу обсадена крепост, т.е. в нашия случай срещу ЕС.

Най-накрая стана ли ясно на господа управляващите как бяха “прелъстени и изоставени” както на времето останахме със сметката по затворените малки блокове на АЕЦ “Козлодуй”, от които загубихме минимум 9 милиарда евро. И причината не беше в ЕС или Запада, а в загубилата доверие на запад съветско-руска ядрена технология и най-вече в недоверието към българската политическа класа, че може да води независима от Русия политика след толкова години без собствена идентичност като нация и държава.

Въпросът ми е – с какво допринесохте за укрепване на доверието на ЕС и ЕК към България и към лоялността ни – във важни моменти да нямаме друга мисъл освен съюзната солидарност, да умеем да играем “в екип”?

Дали еврокомисарите и правителствата на традиционно подозрителните към България страни членки, които бяха раздразнени от заиграването с Русия и предоставянето на пиар инициативата – включително с нескопосаната церемония по първата заварка на тръбата – в решителен момент на битката за Украйна утре или вдруги ден ще “прелеят” от ентусиазъм и симпатия към нас във важни моменти, когато се решават въпроси като Шенген, бежанци, мигранти, европейски програми, доклади, финансиране на проекти, усилваща енергийната ни сигурност и т.н. Може би ще ни помогнат Милер и Новак?

Уж технически не стоим зле, а все някакви “политически ” критерии не можем да изпълним и все не разбираме.

А ключовата дума е доверие и умение да комуникираш.

С какво допринесохте и за българо-руските отношения – сега се съдим за АЕЦ “Белене”, а горчилката и взаимните претенции дълго още хвърлят сянка върху тяхното бъдеще? А трябваше просто да заявим ясно какъв е нашия интерес, какво можем да направим сами и какво зависи от Брюксел за да не надграждаме илюзии върху неясен фундамент от целесъобразност и конюнктура.

Да не говорим за разрушаващото българското общество недоверие и разделение, които подобна политика ражда.

За да не се заблуждавате, че проблемите около “Южен поток” и Украйна ще отминат просто така и ще ни се размине – ще напомня думите на руския заместник министър Анатоли Янковски, който беше и в Будапеща и в Брюксел с едно и също послание – Русия не признава правото на Европейската комисия да налага правила и процедури за газопроводи на територията на Европейския съюз, които стартират извън ЕС, т.е. според Москва са предмет на международно право. И допълни, че междуправителствените споразумения на Русия със страните от “Южен поток” имали преимущество пред общоевропейското законодателство!?!

Не зная колко сте запознати с иносказателността в дипломацията – но това е недвусмислена заявка за остро и агресивно съперничество в непосредствено бъдеще, което събитията в Украйна само ще разгорят още повече. Както се казва : “Навлизаме в турбулентна зона. Затегнете коланите!”.

Има провали, които българското общество или поне част от него може да прости – живеем в трудни времена и дори добри намерения могат да затънат в калта на непрогнозируемата конюнктура. Но външната политика и енергийната сигурност са много висок общ приоритет на Европейския съюз и съзнателната или още по-лошо неосъзнатата игра срещу ЕС може да коства много на България.

Няма значение какви са причините – незнание, неумение, корист или нерешителност. Тъй като сте мое правителство и мои министри, го смятам и за лична неудача.

Не бе трудно да бяхте направили предварителни риск анализи и планирате как да ги управлявате, да огледате ситуацията от различни страни, да изчислите прецизно и най-вече с помощта на независими анализатори щетите и ползите. Правилата и процедурите са най-добрата гаранция срещу грешки. Не е трудно да се стремите да изградите вътрешно политически и обществен консенсус въз основа на открита, а не задкулисна политика. Защото задкулисието, освен всичките си недъзи, ражда неефективни и непрофесионални решения, защото винаги отсъстват контра тезата и балансът на интереси.

Бурите в енергетиката тепърва предстоят и Вие правите решението на и без това трудните проблеми още по-трудно.

* Коментарът на автора, който е икономически и енергиен анализатор и бивш посланик на България в Русия, е публикуван в блога му. Редакцията и подзаглавието са на Mediapool

15 мнения за “Южен потоп се отлага”

 1. При цялото ми уважение към професионализма и аналитичните способности на автора, ще си позволя да направя забележката, че адресата (т.е. управляващите) на този чудесен анализ, е неподвластен на разум и аргументи, тоест, избраната форма на израз може би не е най подходящата. Защото комунягите безродници и коминтерновци, както и техните отрочета – социалистчета путиноиди неведнъж са доказвали, че не могат да гледат на света по друг начин, освен през очите на Русия. За тях любовта към Русия предхожда дори любовта към България (Калфин), гордеят се с това “постижение”, и даже смятат несподелящите тази любов, за лишени от висше благо, благо, за което пренебрегването на интересите на някаква незначителна страна като България е дребна жертва. В това число не включвам Сергей Дмитриевич, при него като руснак и губернатор, нещата са по прости и логични.

 2. Какво да кажа- Благодаря ти Боже, че България е член на Европейския съюз. Ако има някаква надежда за нас- тя идва само от там.

 3. доколкото съм чул, през 2015 ще влезнат в сила и други директиви и изисквания на ЕС спрямо петрола в страната и по-конкретно спрямо ЛукОйл.
  това значи ли че до 2017 Русия ще ни размаже и пороби както са направили турците преди известно време?

 4. Явно трябва да напуснем Европейския съюз, за да изпълним заповедите от Кремъл. Споменавам Кремъл, защото нашите “русофили”, “комунисти”, “социалисти”, “атакисти” се кланят само на идолите в Кремъл, каквито и шапки да носят. Те назначиха и опъват поводите на техните Троянски коне – верния човек за председател на Европейските социалисти, а Ирина Бокова за шеф на Юнеско. А българите след петвековното южно азиатско робство, сега по-вече от половин век пазят грижливо своето северно азиатско робско положение.

 5. До ЖИВКО БОЕВ:
  Грешка! Включете и Сергей Дмитриевич в сганта от “комуняги, безродници и коминтерновци”! За щото гадината не е руснак, а УКРАИНЕЦ /по майка/ и българин по баща! Продажникът върши предателство и към Украина и към България!

 6. и”…че този акт на българското правителство не е против Украйна и забележете – че проектът “Южен поток” не бил насочен срещу нейните интереси!”
  Не, бе, насочен е съвсем леко само срещу някои частични интереси на Буркина Фасу, Бутан и Суринам!
  Покрай всичко друго, в нашите рубладжии особено отвращава дребното, тарикатско, селяндурско шикалкавене! Ето ти го например Лукашенко – откровен и искрен человек- съветски колхозник от валенките до петолъчката на ушанката,но изобщо не се прави на европеец и не ще да чуе за ЕС! Ето ти ги и сръбските русофили, при тях любовта към всичко руско е изпепеляваща, но, общо взето, не се натискат брачата много за ЕС и му се зъбят за Косово. Дори и, ако прочетем без емоции изказването на Янукович за енергийния шантаж на Кремъл- кое не е вярно? Така че, дори в компанията московски парии сме НАЙ-ДОЛУ И НАЙ-ПРЕЗИРАНИЕ!

 7. Извинявам се за тематичното отклонение, но само тук можем да коментираме и днешния циркаджийски надгробен хор от кретенясали левичари, манипулатори, заблудени и невежи над смъртта на Мандела. Дори нормалното благоприличие пред смъртта не издържа овчото блеене за Мандела като “най-великия и прекрасния измежду най-прекрасно великите, титаничен гигант, гигантски титан, пророк, малко е!- Светец, не!- всички Светци по календара, Висш дар на Небесата за грешната Земя, Учител на цялото човечество, Световен Разум, все бледи думи! – Бог, не, всички богове в едно лице, Върховна Сила на Мегагалактиката и още какво ли не!”
  Живият Мандела беше същото, каквото е мутрата на изверга Че Гевара по шъртовете на тийнеджърските дебили. Куха икона на световния левичарски идиотизъм. В какъв колеж, апропо, (със спортни зали, английски костюми и закуски, библиотеки и басейни) е учил “великият борец срещу апартейда” (една разумна обществена организация, която щеше да се изживее естестевно и с много по-добри резултати за чернокожите)? В каква вила караше затворничеството си последните години? Какво е ставало същите години със затворниците в ГУЛАГ, Белене, Камбоджа, Виетнам, Северна Корея, Китай, ГДР? Как при тези “ау-у, жестоки расисти” Мандела ръководеше терористичната си комунистическа партия от килията,даваше интервюта, пишеше книги, наслаждаваше се на концерти на Уембли в негова чест? Как доживя кажи – речи 100 години след такива “жестоки репресии”? Как после той и особено имитатора му Табо Мбеки установиха истински расистки терор срещу белите, които хранят ЮАР? Как разсипа цветущата страна? Как нямаше един световен бандит от Кадафи до Ким, който да не му беше политически приятел? Как ЮАР на Ян Смит и Питър Бота- страната,за която мачтаехме като единствената истинска западна демокрация,където всяко изповядвяне на комунистическа идеология се преследваше най-строго от закона, стана убежище за червени престъпнци от Русия и Източна Европа като опъналата доста грешни български левчета Веска Меджидиева и Румен Мирчов Спасов? Как собственото семейство на “великия морален авторитет” наподобяваше Борджиите – отрови, убийства, разврат? Но- Господ гледа и съди!- преди да му хлопне Мандалото,Мандела видя как изгни от СПИН собственият му син в “рая” от престъпност и поквара, който създаде “победата над апартейда”.
  Та има за какво Бог да го прости, а най-случайно в този момент слушам хийта на Крис Риа “This is the Road to Hell..”

 8. Ето обобщението на десетилетието на Мандела-не е без значение, че това са факти, отразени и в книгата “Да убиеш южноафлканския просперитет” на чернокож автор!

  Ten years after Apartheid (1994-2004): The Raw Facts

  Here are the things you will never see in the major news media regarding post-apartheid South Africa:

  # In 10 years 1+ million South Africans, mostly blacks, lost their jobs due to the ANC’s creeping socialism.

  # Unemployment is at a staggering 45%+ – much worse than under white rule & worse than the 30% unemployment in the USA during the Great Depression.

  # 1 million whites stand to lose their jobs in the coming years to Affirmative Action programs.

  # 1,450+ White commercial farmers have been murdered by black thugs and our food production is being threatened by “Land Reform”.

  # They say that by 2014, 30% of commercial farmland now owned by Whites will be owned by Blacks (though I think it will happen much sooner & on a much bigger scale).

  # 115,000 land claims by Blacks have been processed so far – and millions of hectares of land have been handed over to them.

  # There are farms in South Africa, which were prosperous when run by Whites, that were handed over to Blacks. These farms then collapsed after 2 years of black management and are now derelict.

  # South Africa is the rape capital of the world… it is conservatively estimated that we have 50,000 rapes per year.

  # 21,500 children were raped in 2000.

  # 40% of rape survivors are under 18.

  # 1,231 children under 5 were raped in 13 months by blacks believing in AIDS myths. Many babies who are raped die.

  # South Africa is now an international drug-smuggling route, comparable to Colombia.

  # We export cannabis grown overwhelmingly by Blacks.

  # 150-200 policemen are shot dead annually by violent criminals.

  # Our police have the highest suicide rate in the world.

  # Our society is 7 times more violent (per capita) than the USA

  # Crime is so high the government put a moratorium on the release of crime statistics for a year and fudged them ever since.

  # The Democratic Alliance (conservatively) estimates there are 300,000 robberies per year

  # South African prisons are often filled to capacity (170,000+) and then thousands are let go, sometimes without being charged.

  # In January 2004, it was reported that some of the prisons are 300% over capacity.

  # In March 2004, it was reported that the prison population was 180,000.

  # Mandela’s “Birthday Present” to the country (yes they used those words), was to release 9,000 criminals.

  # Murderers have been “forgiven” by our Presidents, only to murder again.

  # On 3rd March 2004, on SABC TV3 News it was announced that to “Celebrate Ten Years of Democracy” they might let thousands of prisoners go free.

  # More prisons have been built after apartheid but even that is not enough to cope with the crime wave.

  # More blacks are in our prisons after apartheid than before. (They no longer fear the Police).

  # The ANC LOVES criminals. They gave them the vote! It was announced that over 100,000 prisoners would be registered & allowed to vote

  # We had 10 years of peace, with no international sanctions and yet, the much-awaited boom never came along.

  # Our socialist economy dribbles along. GDP growth is estimated at 1.3% per annum which compares weakly with (sometimes) double digit growth rates under white rule.

  # In the Johannesburg (Gauteng) area, 80% of self-help schemes for Blacks have failed since 1994.

  # Let there be no illusions where the ANC wants to take us. They support & give money to: Zimbabwe, Haiti & DRC (Zaire) who are ruled by socialist dictators who suppress even the Blacks!

  # In the April 2004 election the ANC finally attained its goal of getting 66% vote. This means they can change the constitution at will and no other political party can stop them.

  # This is what Robert Mugabe of Zimbabwe was able to do before he took 95% of the land from 4,500 white farmers.

  # Now that we are officially, and legally the latest One Party State in Africa, we will walk the path of others like Zimbabwe where eventually nobody, not even the Blacks, have any freedom any more…

  # South Africa’s economy, employment & crime rates were better when the world hated us.

  Source:

  http://www.africancrisis.org/Ph_TenYears.asp

 9. Сега другарите ГИГАНТИ на мисълта най- вероятно ще зациклят като моя GPS в колата, когато се набутам в някое задънено направление и волю не волю зацепя през полето:
  Преизчислява се …., Преизчислява се

 10. Покрай 24-часовия Евромайдан не забелязахме като че ли някои сериозни изменения в други части на ЕС където има силна промосковитетна концентрация и въобще зараза.
  Вижданията си съм изразил ето тук:

  http://www.flickr.com/photos/89835083@N05/8168919928/in/photostream/

  Може да се видят новопръкналото се императорче, заедно с терористо-колаборационистчето, защитавало в съда другарите си от RAF навремето (и понастоящем безумно влюбено в големия вертикало-демократ) как са очаровани от обаянието и прелестите на дебелогъзата комсомолка на борда на новия Ледоразбивач, които предпочитат груповата любов без презервативите на Третия енергиен пакет.

 11. Абсолютно точно си го казал, Иво- “с добри, че и политически коректни престъпления”! В случая с Мандела май не толкова и само от наивна вяра в идеали, колкото от интензивна работа- и то каква!- на спецалните валутни фондове на КГБ и ГРУ. Има литература по въпроса и в архива на Митрохин- много тежко и горещо им е било на товаришчите с чистите ръце и горещите сърца в ЮАР- харр-р-р-рд антикомунистическа силна и богата страна, нет посольства на СССР и останалите братски колонии, что делать! Ама намирали са му цаката някак… има за кого да жалят днес!…

 12. Явно ще трябва да се ползва флекс за първата заварка.
  Геройкото и Делян Добрев също дължат обяснение за това какво точно са сключили с “Газпром”. Защо засекретиха документите. Едно от изискванията на Европа е пълна прозрачност. Щом август месец е пратено писмено предупреждение, то следователно имаме предателство още по времето на ГЕРБ, продължено есента от комунистите.

 13. Не бе трудно да бяхте направили предварителни риск анализи и планирате как да ги управлявате, да огледате ситуацията от различни страни, да изчислите прецизно и най-вече с помощта на независими анализатори щетите и ползите.

  Щетите и ползите другарите ги оценяват само в личен мащаб, а не в национален. Ако печелят, печелят само те, ако губят, губи България, но не те не бива да губят. Ако губят в личен план, е това вече е истинска загуба за тях.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.