Москва насърчи троянския си кон за къч срещу Брюксел

От Москва дръпнаха светкавично юздите на своя троянски кон в България, който си позволи да изцвили жално след еврошамара с острата реакция на Европейската комисия, заплашила преди два дни със санкции страните, сключили двустранни споразумения с „Газпром” за „Южен поток” в нарушение на приетите в рамките на ЕС директиви.
Проруската власт в България обича еврофондовете почти колкото и комисионните от руските енергийни проекти. Ето защо реагира първоначално с другата буза, примолвайки се на Брюксел:

„На преговорите, водени от отделните държави членки на ЕС с руската страна, би следвало да се окаже необходимото съдействие от страна на ЕК”, гласи позицията на правителството, изразена в позиция на икономическото министерство, в която се пледира за диалог, т.е. признава се основателността на европейските забележки и се чете между редовете молба да се отчете фактът на тежестта на руския натиск.
„В този смисъл България би приветствала по-активен диалог между ЕК и Русия по този важен енергиен проект с голямо икономическо и социално значение”, се казва още в позицията, написана с извинителен към Брюксел тон.
Това обаче се случи вчера. Кремъл е имал цял ден да стегне юздите на своята препускаща пета колона в България и резултатът е налице: външният министър Вигенин втвърди днес съществено позицията и запя в хор с „Газпром” ( точно като смени на бърза ръка тона и в първите дни на своето министерстване по въпроса за участието на „Хизбуллах”, след като въ световния печат отекна като обратен завой намекът му за отказ на София от версията за обоснованото предположение по въпроса).

Да припомня кои са възраженията на ЕС, които Вигенин неглижира днес:
Говорител на еврокомисаря по енергетиката обяви на 5 декември, че ЕК ще започне наказателни процедури срещу страните членки, които не предоговорят споразуменията с “Газпром” за газопровода заради три неспазени европейски норми:

1. Задължителното в ЕС разделяне на собствеността между доставчика на газ и оператора на енергийната инфраструктура, което не е спазено.
2. Достъпът до газопровода на други оператори, който също е задължителен. Подписаните двустранни споразумения не го допускат.
3. Тарифите, които в ЕС трябва да се определят от независим системен оператор, но в двустранните споразумения управлението е запазено за “Газпром”.
Източник: Vesti.bg, позиция на МИЕ от 6 декември 2013 г.

Днес по медиите плъзна „твърдата” версия на петата колона.
В едно от от гледаните телевизионни публицистични предавания близкият до БСП Светослав Терзиев от в. „Сега”, който вдъхновено лобира за любимия на руското ядрено лоби АЕЦ „Белене”, с присъщата му категоричност на преподавател във факултета по журналистика, обясни колко е невъзможно Русия да не победи за „Южен Поток”.Причината била в нуждата на Италия от газопровода ( видно вероятно от факта на трудно обяснимата с някаква нормална логика близост между Путин и низвергнатия в родината си Берлускони, които на фона на цялата политическа мизерия на италианеца обядваха демонстративно заедно миналата седмица).

Терзиев, бивш кореспондент на БТА в Париж и чест посетител на Брюксел, осведоми надяващите се ЕС да спре „Южен поток” да не се надяват, защото той щял да пребъде- ако не в рамките на сегашната ( явно лоша) Еврокомисия и при сегашния ( несъмнено лош) германски еврокомисар, то след смяната им следващата година.

Както се казва, за София на Москва й трябва един ден за постигане на искания резултат с промяната на позицията, но по отношение на Брюксел, според внушението на Терзиев, все пак ще се наложи да почака половин година. Няма да е лошо да запомним тази прогноза, за да проверим нейната меродавност, когато му дойде времето…

Можехме да приемем това пророкуване за лековато, ако не гръмна междувременно „тежката артилерия” на петата колона. В тази роля се изяви външният министър Вигенин, чиято твърдост няма как да се обясни иначе ( на фона на предишната му гъвкавост, каквато прояви на заден ход след опита да оповести завой спрямо сирийската криза в очевидно проруски интерес), освен с изпълняването на задача, поставена от Москва така, че да „няма мърдане” този път.

Дали да има “Южен поток” не е въпрос, който ЕС решава – това е въпрос на споразумение между Русия и част от страните членки на ЕС, заяви министърът на външните работи Кристиян Вигенин в предаването “Животът и други неща” на БНТ.
“Какви са притесненията на ЕК за “Южен поток” тепърва ще се уточнява. От наша страна изискванията на Еврокомисията са спазени. България отдавна е заявила, че това, което се случва с “Южен поток”, не противоречи на европейските изисквания”, каза Вигенин.
Заявлението на ЕК със забележки към проекта “Южен поток” предстои да бъде анализирано през следващата седмица, обяви той”.
Този проект накърнява интереса на Украйна, но пък в наша полза е да няма транзитни страни за руския газ, който влиза в България, каза още министърът.
Вигенин подчерта, че проектът е от голямо значение за страната ни.
Независимо какво ще се случи в Украйна, този проект ще се осъществи, категоричен беше той. ( Vesti.bg)

По този повод можем да квалифицираме като откровена лъжа предишни изявления на Вигенин, в които той твърдеше, че България с нищо не вреди на Украйна ( договаряйки се сепаративно с Русия за задушаване на украинската упоритост в спора й за природния газ). Той вече е откровен, че проектът ще се случи, каквото и да стане в Украйна „защото този проект е от голямо значение за страната ни”.

„..за страната ни”? Е, това явно е точен превод от руски в инструктажа. Защото за нашата страна, която се казва България, е от полза да бъде лоялен член на ЕС и да държи на думата си към Украйна, чийто народ показва по безпрецедентен начин ( спрямо който и да било друг народ на континента досега), че също желае да се присъедини към ЕС- каквото и да се случи в Кремъл.

16 мнения за “Москва насърчи троянския си кон за къч срещу Брюксел”

 1. Крайно наложително е да бъде отстранено сегашното правителство на България, защото то не е ангажирано по никакъв начин с интересите на България, то е ангажирано и работи единствено в полза на Кремъл. Лъсна и защо конярите на Троянския кон България – 5-тата руска колона, така упорито са се вкопчили във властта и по никакъв начин не могат да бъдат принудени да си подадат оставката, сега става ясен и замисъла на преврата извършен в България през 2013 година. Отстраняването на Герб от власт след разговор на Путин с Борисов и последвалите безпрецедентни предизборни и изборни манипулации довели на власт БСП, ДПС и Атака. Сега става ясно защо и Борисов шикалкавеше с референдума за АЕЦ Белене подобно на днешното шикалкавене на Янукович с европейската ориентация на Украйна. Предателствата на 5-тата колона са разтърсващи и трябва да бъдат разобличавани по всички възможни начини за да стигне до съзнанието на колкото се може повече българи истината за дейността на днешното българско правителство и по-точно неговата пълна зависимост от Москва. Целта на властимащите през последната година е била да откъснат България от ЕС да я поставят на колене и да я предоставят на тепсия в краката на Путин по подобие на Украйна. Не трябва да допускаме това каквото и да ни струва.

 2. Разпищолването на руската пета колона в България е пословично нагло и безочливо! Тяхната (на екссъветските любители на Русия в България и на началниците им в Кремъл) задача е ясна – искат да ни извадят от ЕС и никога не са били толкова близо да целта си през последните 16 години. Въпросът е има ли достаръчно българия живеещи на тази територия, които да им се противопоставим и да устоим членството си в Европейския съюз за в бъдеще!?!

 3. Всичко което става през последните дни у нас и около нас предизвиква само един извод. Българското правителство начело с Орешарски и 3-те проруски партии предприемат открит антиевропейски курс. В антиевропейската пропаганда се включват всички налични проруски сили в България. Излиза че за т.н. българско правителство много по важен е проекта Южен поток отколкото ЕС и НАТО. Стигнаха до там открито да ругаят по адрес на нашите съюзници с помоща на радиа, телевизии и печатни издания без да бъдат обезпокоявани от когото и да било освен от малцина журналисти и политици на които по начало им е отнет достъпа до средствата за масово осведомяване и използват главно възможностите на Интернет. Истината в България е със запушена уста и е въпрос на време да бъде задушена окончателно. Ако продължават нещата у нас по този начин до една година България ще последва съдбата на Украйна. Тогава сбогом българско черноморие, то ще бъде анексирано в полза на метрополията, а след 5 години ще има и сбогом България.

 4. Преди три дни излезе статия в “Бизнес Инсайдер” “Берлускони може да има хитър план за избягване на правосъдието в Италия като се кандидатира за изборите в България” линк: http://www.businessinsider.com/could-berlusconi-become-a-bulgarian-mep-2013-12
  Стори ми се доста преувеличено, но знае ли човек какво може да излезне след обяд с Путин.

 5. До преди 6 месеца като гледах Тиквочът какви ги дроби безнаказано от ЕС си задавах някои въпроси дали ЕС не е по-скоро бюрократично тромав и неспособен да защити интереса си, но след този звучен шут по задника на Путинеску относно Южен Паток съм съвсем сигурен, че ЕС е единственият гарант за суверенитета на България от руския комедиант – Путя. Другият приятен момент е, че в момента смешните подставени лица на Путя в Парламента са тактически принудени да се отбраняват отвсякъде – от народа, от ЕК и дори от своя електорат, който чувам не бил съвсем ентусиазиран от откритият дует между БСП и ДПС.

  Добре, че подобни клоунади като Вагинин (не зная защо така му викат) нямат реална дума и права, защото иначе ЕС би бил обречен 😉

 6. За България т. нар. Русофили са това, което са за войника, прекарал дълго време в обсада въшките – важен фактор!

 7. През лятото руската “неправителствена” организация Евразийски народен съюз” обяви представителство в София с пълномощник Димитър Здравков, лидер на “Славянско единство”. Наскоро по повод събитията в Украйна той описа нашата- неговата също, България, като някакъв библейски апокалипсис, настъпил след приемането ни в ЕС. В същата помия потапя страната ни пред рускоезичните читатели и триото Светослав Терзиев, Иво Христов и т.нар. подруга Светла. Материалът е “Что ждет Украины при вступлении в ЕС или как умирает Болгария в объятиях ЕС”,pikabu.ru …Интервюто на пълномощника Здравков, има почти същото заглавие и също обяснява “как умирает Болгария в ЕС” .

 8. Спешно да се внесат лигавници за другарчетата на малкия Станишко и памперси също щото тия дечурлига са изложени на безпрецедентно улигавяне и обилно подмокряне.
  Боже прости на тези невинни пиклювци че превърнаха България в детска градина за бавно развиващи се.

 9. ….външният министър Вигенин втвърди днес съществено позицията и запя в хор с „Газпром” ….
  Това пък да не се е объркало съвсем … та да вземе да се надърви.

 10. Това което правителството на Станишев си позволява /поне Вигенин е твърдо негова заслуга/, как се връзва с лидерството му на една пт партиите в ЕП.Защо от ПЕС няма реакция?А Вигенин да ни си играе с голямата политика, защото не е лъжица за неговата уста.Има думи, които не се забравят.А освен това, ако се откажат другите държави от ЕС от споразуменията с Газпром, заради България ли ще се строи Южен поток?Главния подръжник на Путин в Италия изгоря – стигна до ролята на палячо – да се кандидатира за ЕП като български представител.
  Но ако Вигенин говори така, за да ни конфронтира открито с ЕС?Тогава ставаме втора Украйна.Излизането ни от ЕС е само в мокрите сънища на рублогазпромофилите.

 11. Напълно към съгласен със статията и предходните коментари.За жалост в България управляват национални предатели,които се интересуват единствено от руските интереси и са готови да продадат баща си,майка си и България само и само да изпълняват “линията на Москва”.Каквите и недостатъци да имаше Борисов /те не бяха малко/,той поне спря руските проекти и съответно предопредели свалянето си,както надлежно се случи.Днешните властници ще бранят властта си като защитниците на Сталинград през 1942 г.,само че последните са бранили родината си,а нашите хора бранят една чужда такава.Не 5 месеца а 500 месеца протести няма да ги мръднат от постовете им,защото изпълняват задачи – днес “Южен поток”,утре Беляне.Като знам колко са мудни европейските институции,не вярвам да могат за принудят нашите да променят своите /всъщност Руски/ планове.Единствено обща стачка и пълна парализа на страната би ги впечатлила /нека си спомним 1997 г./,но не знам дали нашият народ ще има достатъчно здрав смисъл да осъществи революция,пък и голяма част от застаряващото българско население все още живее с носталгични спомени от въображаемата идилия на комунистическото управление.

 12. Rusia e VRAGUT na Bulgaria! Tova e bulgari, pod smrudlivia ruskia botush se namirame veche 70 godini? Ne vi li omruzna tazi smrad?

 13. Най-прясна новина по темата! Ето какво е изцвъкал срещу България поредният кремълски монголоид:

  “За България, Гърция и дори Сърбия, която само кандидатства за членство в ЕС, обещаният европейски „рай” се превърнал в „безнадежден мрак” – това каза днес руският депутат Алексей Пушков – ръководите на комисията по международните въпроси в Държавната дума (долната камара на руския парламент)”

  Тъй като обаче въпросният кремълски монголоид не е кой да е,необходима е реакция. Ако в парламента имаме действително проевропейска опозиция, тя трябва 1.) ДА ПРЕКРАТИ В ЗНАК НА ПРОТЕСТ ВСЯКАКВИ ПАРЛАМЕНТАРНИ КОНТАКТИ С ПУТИНАЙКИНСКОТО СБОРИЩЕ, НАРЕЧЕНО ГОСУДАРСТВЕННАЯ ДУМА, ЗАЩОТО В РУСИЯ НЯМА ПАРЛАМЕНТ!
  2.) ДА ПОПИТА НА ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ ЧЕРВЕНОТО МЕКЕРЕНЦЕ ВАГИНИН КАК “БЪЛГАРСКАТА” “ДИПЛОМАЦИЯ” (с двете думи в кавички!)ЩЕ РЕАГИРА НА ПОРЕДНАТА МУЖИШКА НАГЛОСТ!
  3.) ДА ПОСТАВИ ВЪПРОСА С КОНТАКТИТЕ С ТОВА КРЕМЪЛСКО ГОВЕДО В ЕВРОПАРЛАМЕНТА

 14. Петата колона е раковото образование на БЪЛГАРИЯ.
  Нейното положение ще се подобри едва след като се премахне този тумор.

 15. под диктата на лилипутин нашите комунисти стягат редиците за бой последен.примери много.в събота петька в “деконструкция” бе призовал ударен екип ,вигенин полудя ,г.кадиев се демаскира и лицемерието му бе заместено от носталгия по социализъмът,интернет гъмжи от открита анти европейска кампания,полиция и прокуратура дават глас на криминално проявени да заливат с помия полит им противници,спускат се безумни опорни точки ,в парламента цари диктат и високомерна безпардонност,станишев се държи истерично и провежда бойни оперативки,провежда се кадрова чистка нечувана по своята бруталност ,дескридитира се президентската институция,пеевската преса надминава гьобелсовата..,върви интензивно политическо инженерство..,”усъвършенстват” се специалните служби и свързаното с тях законодателство..някой беше казал”хора-бдете!”скъпи студенти не пропускайте историческите си шанс и отговорност пред децата си да запазите европейската ориентация на съсипаната и окрадена България!

 16. Вигенин няма и ден трудов стаж, също както и Станишев, и е толкова НЕподготвен и НЕкомпетентен за поста ,на който го назначиха , че изявленията му могат да порадят само насмешка.
  Нека публикува секретният договор с Газпром, за да се убедят всички ,че Южен паток е “изгоден” за България!
  Защото , Стойнев , който оспорва първенството на Вигенин по НЕкомпетентност, подхвърли в медиите преди месец ,че сме щели да получим само 1,5млрд. долара от ЦЕЛИЯТ проект, и то след 22 години, след като си изплатим заема ,който ще вземем от Газпром!!!
  И на Вигенин сигурно не му е светнало ,че газта от Южен паток , ще се ПРОДАВА в ЕС, а не в Китай!!!
  Следователно ЕС винаги може да поставя изисквания към продавача ,който я ОБСЛУЖВА, а не ОБРАТНОТО!
  Това поражда основателният въпрос -дали изобщо Путин е дал на Станишев и компания да прочетат договора(ако има такъв?!?), преди да го подпишат?
  Още повече , че ЕС изрично ги е предупредила да НЕ го подписват!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.