Задачи с повишена налудност

Както стана известно, най-желаната професия в България е тази на охранителя. Това поражда необходимостта от интелектуално охранени кадри.

И на мен не ми е чужда тематиката за математиката като политика и за политиката като събиране ( на пари), изваждане ( на дивиденти), умножение ( на благата) и делене ( на награбеното). Ето защо смятам да се включа в учебниците по прилъжна математика като съставител на въпросник със задачи, които трябва да може да реши всеки кандидат за охранител и съответно- за министър-председател.

– Бойко Борисов обича хавански пури, а Волен Сидеров – хавански политици и плажове.
Опишете общото кратно между двамата, което е достатъчно, за да изпушат лулата на мира? ( примерен отговор: и двамата се възхищават от Тодор Живков)

– Една партийка внася законопроект в полза на цигарения дим, твърдейки, че чистият въздух в заведенията е причина да бъдат загубени 300 00 работни места.
Колко нощувки в апартамент за 300 евро в петзвезден хотел в кубинския курорт Варадеро ще може да си плати вождът на партийката, ако всяка жертва на чистия въздух му се отблагодари за съчувствието с по един лев?

– „Южен поток” по договор трябва да започне да носи печалби на България от транзитни такси 15 години след неговото из(г)раждане, ако не се окаже мъртво роден след новината от Брюксел от днес, че България се отказва от преки преговори за газопровода и те ще бъдат водени вече от Европейската комисия.
Колко българи ще доживеят да се порадват на таксите при сегашните темпове на измиране на нацията? Ще стигне ли населението да охранява 450 километровото трасе, което би хранило 15 години само „Газпром”? Моля, отчетете и темповете на измирането на самите руснаци, които иначе пряко и на драго сърце биха ни освободили отново от грижата да се грижим за себе си- този път с помощта на дивизии от охранители, нахлуващи като Четвърти украински фронт. Ще успеят ли остатъчните българи да научат за 15 години (д)остатъчно руски език за целта, за да заемат достойно мястото си на надзиратели на руския интерес?

– България се е засилила да строи нови ядрени реактори без да има хранилища за отработеното гориво, което в близко бъдеще ще трябва да започнем да съхраняваме.
Колко селища ще кандидатстват за честта да погребат в околностите си тленните останки на мирния атом ( примерни отговори : 5, 11 или нула- зачеркнете първите два).

– В България има руски собственици на 330 000 недвижими имота. Настанете във всеки от тях по двама пълнолетни вносни етнически руснаци, плюс зависимата от тях българска прислуга и ще получите електорална база за потенциална нова етническа парламентарна сила в България.
Достатъчни ли са проруските партии в днешното Народно събрание, за да легализират подобна операция? ( отговорът „не” се изключва от условието).

– Гордостта на родната химия от времето на НРБ „Химко” край Враца беше унищожена от резкия скок в цените на руския природен газ преди близо две десетилетия.
Колко години ще са необходими на „Газпром” да ни довърши в съкратени срокове на базата на опита от „Химко”?

– Американците упорито разработват безпилотни технологии за летене. Георги Димитров, признавайки вековната ни изостаналост, отправи преди 68 години пожелание бързо да постигнем онова, което други народи са изградили за 100 години.
Кога ще изхвърлим ненужните пилоти от нашия самолет и ще ги стигнем американците при положение, че те упорито отказват да ни чакат и нарочно бързат да се развиват?

– След поражението си от шведите при р. Нарва Петър Първи възкликнал, че вече дава двама небити за един бит войник- направо похвалил солдатите си, че носят на бой ( и наистина, в следващата битка победил шведските войнолюбци).
Колко уролози трябва да бъдат набити в „Пирогов”, за да признае началството на тежко болния сектор на здравеопазването поражението си и да се похвали колко държеливи на бой са българските лекари? ( отговорът е даден в българските вестници)

– Един премиер е лобирал за хазартния бизнес като финансов министър в тройна коалиция и за награда става министър-председател на двойна коалиция с тройна парламентарна подкрепа.
Открийте името на премиера във връзка с : Костов, кости, череп и кости, череп. Верният отговор се произнася само на ум поради опасност да получите ф(р)актура на или за собствения ви череп.

– Във Варна имаше бунтове и един млад българин изгоря без нищо да се промени след протестите.
Има ли огън без ТИМ?

– Един журналист хвалеше невъздържано личността на Борисов, срещу когото обърна палачинката след като падна от власт, заплашвайки същевременно да стане премиер с гласовете на хората, които е лъгал от телевизионния екран.
Колко ще струва най-скъпата палачинка на света, марка „Бареков”, за която признатите до момента разходи са 800 000 лева? Изчислете хипотенузата на палачинката при хипотезата за избори през май 2014 г. и прибавате още по една година при хипотеза редовни избори три години по-късно, за да получите милионите, заделени за това луксозно ястие от банкерския залък.

– Едно телевизионно шоу уж върти на шиш спазарения за целите на политическата му реклама нов политик Бареков, но близо час нито веднъж не му задава въпроса за корпоративния произход на неговата новополитическа роля.
Колко вероятно е това да се случи без предварителна уговорка? ( решението е в диапазона между 0 и -1)

Ако сте решили горните задачи, получавате диплома за взета матура за мутра. Не се обиждайте, радуйте се, понеже сте годни за охранител, което е най-желаната професия в България. Това означава, че ставате за премиер. За да яхнете изпълнителната власт остава само да се научите виртуозно да обръщате палачинката, като се обявите за чисто нов политик и спасител на нацията от статуквото, скрито под сянката на щедри банкерски мустаци, които да гъделичкат доходоносно егото ви.

19 мнения за “Задачи с повишена налудност”

 1. Колко “Бенджамин Франклин” ($100) са нужни на Волен за да щурмува “Джордж 5ти” ?

 2. Поздравления!

  Само една корекция: “В България има руски собственици на 330 недвижими имота.” А трябва да е “330 хиляди”, колкото е истинският им брой.

 3. Г-н Инджев, привет и почитания! Моля, поправете броя на руските имоти – не е 330, а вероятно 330000…

 4. Г-н Инджев, страхотен текст! В миг се сетих за това… 🙂

  Учителката казала на децата:

  – Ученици, напишете ми за утре съчинение, в което ключовата дума да бъде “очевидно”.

  На следващия ден всички вдигат ръце. Учителката казва:

  – Кажи ти, Иванке.

  Иванка започва:
  – Мама свири на цигулка, татко свири на китара, аз свиря на флейта. Очевидно ние сме музикално семейство.

  – Седни, Иванке, отличен. Кажи ти, Марийке.

  Марийка започва:

  – Мама има анцуг, татко има палатка, аз имам спален чувал. Очевидно ние сме туристическо семейство.

  – Отлично, Марийке, седни си.

  Иванчо нетърпеливо вдига ръка и най-накрая учителката му дава думата.
  Иванчо започва:

  – Дядо гони прасето из двора. Отсреща иде баба и носи в ръка вестник “Financial Times”. Но баба не знае английски. ОЧЕВИДНО е срала.

 5. “Аз ставам за президент както на България, така и на Украйна”, заявил Николай Бареков, качил се на космическия кораб, и отишъл да полива доматите във фермата си на Луната, където сега е лято.
  Отговори на въпросите
  – общото между Бойко и Волен е, че и двамата обичат да демонстрират бицепсите си.
  – колко нощувки ли? Много нощувки. Това също минава за правилен отговор, защото преди малко ги броих на пръсти, но не ми стигнаха пръстите.
  По-нататък няма да си губя времето да отговарям, защото не е нужно дори да съм мутра, за да стана премиер. Сегашният председател на ПЕС и премиер на България 2005-2009 да не би някога нещо да е работил? Той е роден за ръководител. Има правилната карма.
  В заключение, радвам се, че днес БСП остана в малцинство и намеренията им да върнат стария режим на пушене в заведенията бяха неутрализирани.

 6. Още математически предмети ,необходими на охранителите:съдиране,изяждане,избаждане…А за “журналистите” чешене,пискане…(от “Алиса”)

 7. Великолепен текст! Много Ви се радвам г-н Инджев,бъдете жив и здрав!

 8. Страхотен анализ! Отдавна не бях чел толкова добър текст!

  Една бележка и от мен:”заплашвайки същевременно да стане премиер с гласовете на хората, коЙто е лъгал от телевизионния екран.”

 9. “Едно телевизионно шоу уж върти на шиш спазарения за целите на политическата му реклама нов политик Бареков, но близо час нито веднъж не му задава въпроса за корпоративния произход на неговата новополитическа роля.”
  Може би Слави ще прави турне следващото лято и ще му трябва спонсор като Виваком или пък Техномаркет или пък …

 10. Господ Ви е дарил с много голям талант!Жив и здрав!

 11. Интересен текст, както винаги. С някои неща, разбира се, съм по-съгласна отколкото с други. Сидеров, например, ми е далеч по-противен от Борисов. Да не говорим, че Волен не е просто арогантен, а изключително нагъл. Оставането на забраната за цигарен дим в заведенията е едно от малкото неща, които сегашното правителство е направило и което одобрявам. За “Южен поток” също има доста противоречиви мнения, но пък за ядрените реактори и хранилищата за отработеното гориво – веднъж да заработят реакторите хранилищата се правят по-бързо според мене. Относно руснаците – не се считам за русофил, но понякога ми се струва, че именно руснаците, които летуват или живеят за част от годината у нас поддържат икономиката ни в момента. Така че не мисля, че отношението ни към руснаците като цяло следва да е отрицателно, било то заради “Химко”, “Газпром” или др. За болното ни здравеопазване, уви, няма какво да се коментира, защото там ситуацията наистина е много плачевна и не знам кое по ред правителство въобще би могло да я оправи. За премиера, лобирал за хазартния бизнес – дали отговорът не се крие в ореховите клони? 😉 За момчето във Варна ми е наистина много болно, защото и до днес съм убедена, че го употребиха много политици, “общественици”, НПО-та и всякакви организации, които искаха да спечелят по нещо покрай него 🙁 Приписаха му какви ли не каузи, само за да се установи накрая, че е пламнал по погрешка и въобще не е искал да жертва живота си 🙁 Грозните и жалки изцепки на Бареков ги намирам за особено противни на фона на това, че се опитва да се представи като поредния “общественик”, който “работи за народа”, докато реално просто драпа да изгради бърза политическа кариера и да се намести в парламента. Колкото до телевизионното шоу, в което е гостувал Бареков – предполагам, че зависи от телевизията, в която е било шоуто 😉 Не желая да ставам охранител, но ме беше интересно да се замисля над поставените задачки 🙂

 12. Гениално! И тъжно – колко са малко хората в България, които ще го прочетат и разберат…Но не се отказвайте, макар и да сте единствен сред журналистите, който стоически се бори с бетонните глави, наследство от комунизма и мафията от новоизлюпени политици. Бъдете здрав, г-н Инджев!

 13. Имай милост поне малко, Иво, жив и здрав бъди, но ще останеш без редовни форумци, че ни умори от горчив смях със задачката! Аз се треса от час, наизуст съм се хванал да я науча!

 14. Много писане, много статии, много коментари! Да сте видяли някакъв минимален ефект от всичко това?

 15. Към DIMITAR:

  Конкретен ефект може и да няма, но знаем, народът си го е казал: “Капка по капка – вир става“

  Чудесен текст – смях се от сърце!

  И съм убедена, че ще се разчуе сред повече хора /…ти чете ли в блога на Иво Инджев онази статия за задачките?… така се смях…/

  Е, това е също начин повече хора да бъдат привлечени към този наистина изключително ценен блог!

  Поздравления за Автора!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.