Четвъртък 12-ти е фатален ден за българската димокрация

Както си позволих да прогнозирам, двете представени в европейския парламент управляващи партии БСП и ДПС не посмяха да разгневят Брюксел с връщане назад към задимените заведения. Това стана ясно още в мига, когато министър Андреева си смени рязко позицията и като лекар твърдо се обяви против шумно рекламираното намерение за реванш на ресторантьорските покровители на този кабинет.

Така операцията отрова-срещу пари не се осъществи. Българските Борджии поне веднъж удариха на камък.

Още по-ясно през мъглата от приказки се промъкна балансирането по тънкото въже между Брюксел и кръчмарските спонсори на властта, когато на третата партия от властовия екип, която обаче е извън зависимостите на БСП и ДПС по европейска линия, защото дори посестримите й сред западноевропейските националисти не искат да си играят с нея, беше поверената ролята на вносител на ретоградната поправка за реванш на цигарения дим.

Така вносител на лобистката поправка се оказа „Атака”.

Днес тази хитроумна комбинация доведе до очаквания край: властта се отчете пред спонсорите ( и излъганите избиратели сред пушачите) с положено старание, но същевременно не даде нови поводи на Европа да я сочи гнусливо с пръст, както прави и без това поради самия факт, че се заиграва с фашизоиди, за да управлява на всяка цена ( която оправдава средствата, но не оправда доверието в рамките на поетите предизборни пушачески ангажименти).

Ето защо в пленарната зала законът днес не беше „поправен”, но не артистите от мнозинството направи възможното да демонстрират ентусиазъм пред задкулисието, поръчало поправката.

Пито , платено- колко точно, сигурно няма да узнаем, но ако хазартното лоби е много ядосано, може да ускори неизбежната кончина на този мекушав парламент, който го изигра с двойната си игра.

Димната завеса остава, но 12 декември все пак е лош ден за българската димокрация- един предсрочно случил се петък 13-ти за онези, които бяха готови да разрешат отново отровителството, отменено ( поне на хартия) под натиска на европейската цивилизация.

11 мнения за “Четвъртък 12-ти е фатален ден за българската димокрация”

 1. Тъй ще е тя. Ще угаждат на Брюксел за дреболиите, за да могат да угаждат на Москва за тлъстите. А за нас остава чувството, че сме си избрали не водачи, а плужеци.

 2. Остава само контролът да е качествен, нещо което куца ужасно в нашата държава, която противно на широкото мнение има нелоши закони, но ужасен контрол над спазването им.

  А контролът, в случая не е качествен, както е видно по-долу от отговора на СРЗИ на сигнал, пуснат от мен на 05.12.2013:

  ” Във връзка със сигналът Ви, получен в Столична РЗИ по електронен път и заведен под вх. № С1773-01/06.12.2013г., относно нарушаване забраната за тютюнопушене на 04.12.2013г. в пиано бар “Чикаго”, бул. Дондуков №9,
  Ви уведомяваме:
  При извършеният на 05.12.2013г. в 23:50 часа здравен контрол. съвместно с представители на органите на реда, не се констатира нарушаване на изискванията на чл.56 от Закон за здравето(ДВ бр.40/2012г.).”

  Оставям на вас да прецените дали е нормално да се извърши проверка в четвъртък вечер при отсъствието на специално събитие в заведението и в сравнително ранен час за нощно заведение, както и дали е широко разпространено държавна инспекция да работи на 05.12.2013 по сигнал заведен в същата на следващия ден 06.12.2013, който е петък, Никулден и т.н. и по принцип е в пъти по-подходящ за подобна проверка.
  Показателна е и статистиката, която се обявява всяка седмица на сайта на здравната инспекция. А тя е меко казано жалка. Нарушенията, които са доказани обикновено са едноцифрено число.

 3. Какъв цирк! Най-бутафорни аргументи изкара П Шопов, който не пушел но излизал на студено при неговите приятели пушачи … от солидарност !?! А ние пушачите сме имали право на избор гарантирано от конституцията. Защо ли всеки път като се опитам да “избера” да спра да пуша не се получава ?

 4. Те за Южен поток отстъпиха, какво остава за пушенето.Вигенин нали нямаше да се съобразява с ЕК.Е, сега щели да чакат ЕК да реши.Минаха в режим на изчакване.Чакат да видят изхода от битката на Украйна за свобода от имперската хватка на Путин.Украинците с достойнство ще се присъединят към Европа, за разлика от подареното ни присъединяване, което не си заслужихме.

 5. При северните азиатци става само с набиване на обръчите. Не се лъжете, че са отстъпили каквото и да е за Южен Потоп. Дали ЕК ще разговаря с Милер/Путинеску или с петата му колона е все тая – и двата политически субекти са все вредни за България. В Украйна предполагам, че ще се постигне истински пробив, но преди да се случи това у нас ще се наложи да падне руската империя, защото по-верни петоколончици на Русия от българските едва ли ще се намерят на света.

 6. Това си беше еФтино театро. Начи, дайте да предложим нещо, което да не приемем, че да се види как гласуваме по убеждение, а не по убеждаване… И понеже атаката срещу Атака вече е толкова масирана, че няма как да бъде скрита, съвсем очаквано пушенето си остана в режим “до второ нареждане”. Ще се пуши, разбира се, но няма да е разрешено – така си влизаме в типичната българска схема, в която едни инспектори проверяват и (кой да повярва) нищо не констатират, а едни кръчмари поставят чашки с вода (не са пепелници все пак) по масите към девет вечерта…
  По отношение на разума и евентуална негова победа ще кажа, че това ми прилича на победата на онзи, дето се хвалел колко е умен, защото победил кучето си на шах с 6 на 4 точки.

 7. важното е, че вече имам улица на мое име… макар и само онлйан засега

 8. To ne ,che tova ste pomogne.Bjah skoro v Burgas v edno zavedenie, javno si beshe zavedenie na mutri, ta ni kazaha ako iskame da pushim , mozem,ne e problem, no ako doide proverka da si platim nie globata. Nashiat otgovor beshe :ne blagodaria, predpochitame da izlizame navan da pushim .
  Loshoto e ,che povecheto hora ne iskat da se pridarzat kam tazi zabrana i narushavat zakona. Mislja ,che deistvitelno e nai- demokratichno tam, kadeto se hranjat hora ,deistvitelno da ne se pushi. V krachmite da si reshavat sami, tam nito vlizat hora ,koito sa reshili da otidat na restorant, nito pak vlizat deca ! No kakvo da se chudi chovek, pri politici koruptni i kriminalni, koi da dava primer na naroda!!?? Starite hora sa kazali :ribata se vmirisva ot glavata !

 9. Това е поредният фатален ден. Преди такива имаше и за селското стопанство,и за индустрията, а за изпадналите в кома образование и здравеопазване предстоят съвсем скоро. Щом това е повод за демократична европейска радост, радвайте се, но не се чудете защо сме най-зле от всички.

 10. Поредната глупост на управляващите при условие,че почти същите(в последните дни на тройната коалиция) приеха забраната за тютюнопушене на финала на предпоследното НС(а после бат’Бойко го отмени и пак прие).Това беше ,може би единственото полезно нещо прието от онова НС,но социалистите май забравиха тови си решение и отново се извъртяха като фурнаджийска лопата.Ама губели се работни места!Онзи ден по някаква телевизия съобщиха,че след края на летния туристически сезон работните места в ресторантите са се увеличили(не помня с колко).В нашите съседи Турция и Македония не съм чул някой да иска връщане на тютюнопушенето,очевно са по-европейци от нашите управляващи.

 11. Просто и ясно е : Заведение за непушачи , заведение за желаещи да пушат – право на избор къде да влезнеш… Непушач съм , но се съмнявам , че едно заведение за непушачи е конкуренция на другото- за пушачи…..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.