Сидеров в кацата с мед(иите)

Позволявам си да припомня един факт: ако след зададения от мен на 8 октомври 2006-та година в студиото на „В десетката” по Би Ти Ви въпрос дали два мезонета са подарени на президента Първанов от оръжеен търговец и негов спонсор поне една българска медия беше потвърдила със своя бърза проверка основанието да питам, президентът на България, избран само две седмици по-късно, щеше да се казва Волен Сидеров. А човекът, който щеше да го е качил (незаслужено) на този престол, помагайки му да спечели балотажа срещу дискредитирания действащ президент Първанов, щеше да се казва Иво Инджев.

Нали не си мислите, че с цел да услужа на Сидеров съм си свършил работата да задам въпрос, основанието за който беше налице под формата на подробен имейл в десетки български медии, както и в моя компютър в онази неделна сутрин? Обаче е факт: за малко да го направя президент- добре, че българските медии си подвиха опашката и отказаха да постъпят като мен.

Ако вече сте прибързали да ме заподозрете в самоцелно припомняне, бързам и аз да обясня, че има пряка връзка с днешните шумни събития около Сидеров. Тя е в „пропуснатата полза” българските медии да си свършат работата преди 7 години. Те липсват на българските медии, загубили доверието на огромна част от българските граждани и сега се борят да си го върнат.

Можеше поне един репортерски екип с камера и микрофон да направи опит при тогавашния гръмовен скандал, предизвикал декларация на президента Първанов срещу моя милост, да заснеме пред входа на софийския адрес бул. „Гоце Делчев” 53 Е, вх. Б изпратената мигновено след моята изява патрулна полицейска кола.

Хайде сега да си представим няколко бързи паса.

Уж нямало никакви подарени на президента мезонети, обаче полицията беше пратена да ги охранява. Представете си как репортерът показва патрулката, а полицаите лъжат, както им е наредено, че имало някакъв обир. Или просто не коментират, с което показват, че са им запушили устите.Обаче остават там и на следващия ден. Репортерът пак ги пита и дори- о, нахалство!- разговаря със съседи. После пък от студиото питат вътрешния министър Румен Петков защо и какво пази полицията на въпросния адрес- дали „случайно” тя не спира опити на медиите да се доберат до истината? Следват проверки на нотариалния акт за собствеността. От него става известно, че собственикът на мезонетите по документи е Владимир Лазов, изключително близък пернишки приятел на сем. Първанови, който се крие гузно. И накрая репортерът отива във фирмата, наета за довършителните работи, в която Зорка Първанова е оставила ключовете и повече никога не се е появила за тях, след като съм „развалил работата” и съм предизвикал яростта на държавния глава да реагира болезнено, с което- ако не с друго- би трябвало да привлече вторично вниманието на медиите, издавайки своята нервност.

Днес и тук за първи път ще напиша названието на фирмата „ИСА Инженеринг ООД”, извършваща строително-ремонтни дейности. Служител на компанията е потвърдил за ключовете пред в. „Капитал” на третия ден след злополучното предаване. От вестника ми се обадиха да ми съобщят, че разследването им е доказало категорично основателността на моя въпрос и разкритието ще бъде публикувано буквално ден по-късно.

Ден по-късно свидетелят се отказал от думите си „ в последния момент” ( след като от обкръжението на Първанов са научили и познайте какво се е случило- освен, че „отказват”свидетеля, отказват и редакцията да рови повече). Коя редакция, стигнала до дъното на подобна история, би се отказала от нея доброволно и би спряла да се интересува само защото една от брънките по веригата е била изплашена да говори?

Разследването, доразвито от мен, се появи „само” в моята книга цели 4 години по-късно. Колегата, който е извършил светкавичната проверка по горещите следи през октомври 2006-та, не пожела да го цитирам.

Румен Петков, днешна вътрешна опозиция на заиграващото с фашизоидите ръководство на БСП, никога не е бил питан за онази патрулна полицейска кола. Ето защо тази сутрин го чувам да говори в официозната ТВ7 колко е възмутен от безобразията на Сидеров. Знам обаче, че той е знаел много добре защо изпраща онази охрана, чиято снимка съм публикувал в книгата си „Президент на РъБъ”.

Нахалството на днешният Сидеров, потопен във вихъра на лавината от доказателства за отблъскващия му парвенюшки непотизъм, е продукт на онзи провал в несъстоялата се битка за малко повече справедливост. Тогава Сидеров беше на косъм да победи Първанов в случай, че истината беше възтържествувала. Истината обаче беше смачкана. Сидеров никога не се оплака по този повод и щастливо загуби от Първанов. После беше позлатен, за да се къпе в охолство, а на Първанов, който прегази справедливостта, днес продължават да му мерят грижливо охранявания висок рейтинг.

Медиите бяха сведени до „занаят”, като гордо се изразява занаятчията Блъсков. А занаятът, както е редно, си е търговийка. Търговията с влияние, с мълчание, с поръчковост, с пране на пари и имидж в медиите, никога не е била разследвана в България защото така е удобно на онези, които ги командват- обратното би означавало да разследват себе си.

В тази каша, казвам ви го като главен герой в ролята на глупака-голтак в рамките на парадоксалната пиеса, има една поука: да лъжеш, да мълчиш, да се „скатаваш”, да се правиш на ударен и от това да натрупаш капитал е печелившата стратегия, и тя възнаграждава всеки, който я прилага.

Първановци, сидеровци и подобните им са си я извлекли много добре.

Колкото до медиите, дребна подробност от пейзажа е, че аз се оказах по-голям враг за тях, отколкото печелившите от тяхното мижене политици. Но понеже изпитвам към тях единствено колегиална надежда да надмогнат тесногръдието си им пожелавам да се освободят.

Смея да оспоря прословутата мисъл на Горки, с която са ни тъпкали главите, че роденият да пълзи не може да лети. У нас това се интерпретира като „всяка жаба да си знае гьола”. Който се чувства жаба, да си квака в блатото. А желаещият до полети отдавна стъпи на луната, доказвайки космическата сила на свободата, която побеждава гравитацията, приземяваща човека до пълзящо същество.

19 мнения за “Сидеров в кацата с мед(иите)”

 1. Г-н Инджев, проблема с избора на агент Гоце за “пРЕЗИДЕНТ” е от 2001г., през 2006г. той си имаше вече тройна коалиция(която е на власт и сега),която при всички положения щеше да събере повече от 700 000 гласа ,колкото бяха на Сидеров, и така пак щеше да се повтори ,това което стана след тези избори. Така че не се корете, Сидеров пак нямаше да стане “пРЕЗИДЕНТ”, Гоце щеше да е пак!
  Докато през 2001г. това не беше вероятно, но стана!
  Как и защо?!? Това е въпроса?!?
  Вие знаете ли???

 2. За такива, като Гоце, Сидеров и много още управляващи, народът е казал: “Пази Боже, сляпо да прогляда!”

 3. Г-н Инджев, пожелавам Ви много здраве и щастие. Уникален факт е как в България, човек научава новините в 2-3 сайта в нета – никъде другаде. Благодря Ви ,че сте единият от тях. Успех

 4. До до И. Инджев:

  Как да не се ядосвам на медиите, при положение, че и за този случай не си мърдат пръста да разровят. Твърдя, че си имаме български Уотъргейт с избирането на Първанов през 2001 г., когато нагласите ( вече започнали да се променят) се преобърнаха рязко след самоизяждането между неговите опоненти Петър Стоянов и Богомил Бонев в предизборното студио на Би Ти Ви.Бях водещ на диспута и знаех, че до последния момен очаквахме да се появи и Първанов, но той е бил предупреден за скандала от човек от щаба на П. Стоянов и си измисли предизборна среща в Русе като “основание” да избяга и да ги остави да се самоунищожат. Всички, включително участниците в диспута и техните медийни специалисти ( например Нери Терзиева), бяха страшно озадачени от хода на Първанов.
  Кой би предпочел, ако е искрен, среща с няколко хиляди избиратели пред агитация пред милиони, каквато беше аудиторията на Би Ти Ви, наточена за сблъсъка на “титаните”?
  Човекът, изнесъл информацията,че Петър Стояно се готви да размаха секретен доклад на контраразузнаването, премина откровено след това в обкръжението на Първанов и днес е един доста заможен бизнесмен сред червените депутати…
  Иначе казано, Първанов стана президент чрез партиен шпионаж, който обаче отново никой не желае да разследва. Като се знае, че следите на продукта ББ, вкаран в политиката, също водят към него, у нас си имаме един истински Дон Гуцоне, комуто целуват ръка клановете, местени по върховете на държавата и икономиката.

 5. Според мен тази сутрин в медиините простраства се наблюдаваше доста странен прецедент – всички ефири и новинарски издания в пълен синхрон бяха заети с някакво ново кулинарно шоу – как се готви пуяк за Коледа…

  Рецептите варираха в начините на приготвяне и бяха представeни от различни готвачи, мърлячи и сол-ташаци… За изгладнелия Български народ имаше подробни разяснения колко добре е угоен пуяка, с какви отбрани храни е отгледан и в колко лъскави курници се е пуйчил. Но засега всичко спря само до тук. Целокупното българско
  население очаква следващите серии на това шоу, защото е много любопитно относно това, кой е финансирал отглеждането на пуяка и пуйките около него и дали в курника, в който е пребивавал, няма също толкова добре отгледани кокошки, патки, мисирки и прасета. Освен това изниква и въпросът, защо пък се дават рецепри само за пуяк, а не и за някое тлъсто прасе, понеже знаем, че традиционната Коледна трапеза в България често е украсена с печено свинско.

  Въпросите са доста (у)мес(т)ни, защото е невъзможно да се изхрани толкова гладен народ само с един пуяк, колко и добре да е угоен и с колкото и пикантни подправки да е приготвен. Друг съществен въпрос е, дали пуякът ще бъде добре оскубан от имунитетите си и наистина сготвен от главния chef на Републиката – да, говоря за онзи топчест чичко с малките очилца, който често пържи цаца в ефир.

 6. Г-н Инджев, редно ли е да се размахват секретни доклади на “(п)РЕЗИДЕНТСКИ” “диспути”???

 7. П.П. Още повече, че едва ли този точно доклад е причината агент Гоце да стане “(п)РЕЗИДЕНТ”!

 8. Много е интересен моментът, в който всички наши “свободни” медии задружно се взривиха с “новината” от просташкото благоденствие на бай Волен балкански, и то именно в страните на глобалния империализъм и колониализъм, срещу които той е непримирим. Снимките носят метаданни и се вижда че са от 2008 и 2009 г. но защо се вадят точно сега? Сега ли точно всички медии изведнъж се опомниха и разбраха колко долен бил Волен, при това от години насам? А откъде се взеха сегашните анонимни снимки от Варадеро? Кой ги снима и кой му поръча? Кой го изпрати на слънчевия остров с тази важна секретна задача? Кой, кой? Дали не е същия, който предложи и Пеевски? Дали някой още се съмнява, че това е активно мероприятие за очерняне на Сидеров и изхвърляне на “Атака” от публичното пространство заради трудността на БСП и ДПС да обясняват в Брюксел защо търпят такъв партньор. Интересна е и скоростта, с която нанесоха левия прав удар върху “златния” си кворумен пръст, буквално на секундата след като успяха да си купят двама депутати от ГЕРБ и усетиха независимостта си от него. Сидеров се потапя, а достойното му място ще бъде заето от другаря Бареков, който пък вече отговаря на ГОСТ по всички параметри. Ех, Сталин, учителю, колко добре са усвоили материала твоите ученици в Задунайката…

 9. Много ми хареса коментара. Само с едно не съм съгласен – че с понятието “занаят” не могат да бъдат наречени престижни професии. Ще си позволя и една поправка – занаятът не е търговия. Смисълът, който влагате е ясен, но примерът според мен не е удачен. Просто думата е стара и се свързва предимно със стари професии, в които навремето се е разчитало най-вече на сръчност, не на образование и мислене. В днешно време, обаче занаятът не е само това.
  Занаят, това е практическо умение, придобито след години учене и практикуване при човек, който си изкарва хляба с това умение – да го наречем “Майстор”. В този смисъл майстор е хирургът, инженерът, журналистът и т.н. Всеки един от тях, за да стане пълноценен в работата си трябва първо да се изучи теоретически в университета/това е нещо ново спрямо класическата представа за занаят/, после да започне работа при някой добър майстор, вършейки предимно черната работа (чирак), след време ако заслужи започват да му се възлагат отговорни задачи (става калфа) и след това някои от калфите ставата майстори – не всички. Така е било преди, така е (или поне трябва да е) и сега. Занаят е равно на специфично умение придобито с години стаж, а не е равно на порочна търговия с уменията си.
  Разбира се всеки човек търси възнаграждение за труда си, но когато си вършиш работата с мисълта да я направиш както трябва, това не бих го нарекъл порочна търговия. Това всъщност бих го нарекъл един от двигателите на прогреса.
  И преди хилядолетия и сега има занаятчийски/професионални гилдии, чиято цел е да пазят интереса на практикуващите го. С моите скромни познания не мога да имам мнение, а само впечатление, че много, много отдавна гилдиите са разбрали, че едно от най-важните неща, защитаващо общия им интерес е да поддържат висок престижа на професията. И са наказвали всеки който го е накърнявал – забележете, не само от морални съображения, а и от дългосрочно комерсиални. До колкото ми е известно от романите на Гришам, и днес адвокатската гилдия в щатите строго следи за нарушения на тамошния професионален кодекс и лошо може да наказва.
  А къде са нашите гилдии? Защо хората с професии отказват сами да защитават престижа на професията си и не създават правила за да наказват ефективно и болезнено всеки дръзнал да превърне името на професията в изтривалка на собствения си задник (с извинение)? Отговорите са неясни, ясно е само че ще отнеме време да се реши този проблем – ще минат години.
  Иначе Бареков е само един човек. Ако по някаква причина бъде преборен, има ли гаранция, че след някоя и друга година няма да цъфне нов Бареков. Ооо, ще цъфне и още как, при това ще е по-силен от предшественика си, защото е твърде вероятно да се поучи от грешките му.

 10. Гоце и Сидеров са две еднакво белязани карти от тестето на покерджията Путин. Той си служи с тях през цялото време в играта с ЕС. През 2001г. Гоце беше по-печеливш, защото Сидеров къмто тогава беше още много ниска боя. Сега и двамата са оньори, даже Сидеров малко повече от Гоце. Като прибавим картитеа на БСП и русофилските организации, получаваме четворка аса. Не се удържам да цитирам един емблематичен картоиграч: Какво бие четворка аса – Смит и Уесън.

 11. Сидеров получава пари от няколко източника – партийните субсидии, БСП/ДПС за да крепи правителството и от Русия, за да подкрепя всичките й домогвания за превръщане на България в “Задунайская губерния”. При такъв урожай, защо да не плаща по 5000 лв. на вечер само за нощувка? Ама не било честно към бедните българи – какво му пука. Ама не бил патриот, а руска подлога – какво от това, нали получава милиони рубли. Ама уж бил противник на турците, а подкрепя етническата им партия в Парламента – парите им също не миришат. Впрочем, виновни са и другите 3 партии, които не се посвениха да намалят само с един лев партийните субсидии, оставяйки ги НАЙ-ВИСОКИ В ЕВРОПА, знаейки, че сме най-бедните и членове. Така ще е, докато се делим на софиянци и провинция, на интелигентни и по-простички, а не се вдигнем като един и не изметем тази пасмина от Парламента. Необходим е рестарт на политическата система, нова конституция и пълна чистка в съдебната система. А като първа крачка в тази посока – ОСТАВКА!

 12. Blagodaria vi, G-n Indzhev za vsichko koeto davate na nas vashite chitateli i pochitateli – primer za smelost i grazhdanska doblest, nadezhda che istinata i smisulut ne sa si otishli izcialo ot horizonta na Bulgarskata zhurnalistika!

  Pozhelavam veseli Koledni i Novogodishni praznici na Vas i Vasheto semeistvo i uspeshna, zdrava i chestita 2014!

 13. Нищо не е могло да се промени и нищо няма да се промени от тук нататък без да го поиска политическата партийна мафия !Потоците пари са си вървели и ще си вървят и за в бъдеще като крепителен елемент на омертата им !

  Имало е шансове преди, в годините с разцвета на убийствата , да бъдат премахнати злокобни фигури като Доган, но малшанс ! Днес тези същите пак биха се стреляли , ако от 2007 не им беше забранено !С отрова и самоубииства ,……може , по скрито е !

  След толкова аномалии и малодушие , българите заслужават Доган да им стане президент , та властта му да стане видима !
  То не , че сега , не е !

  Причината за всичко което се случва в страната е дълбоката неосъзнатост на населението ! Тя е фундаментална и трудно преодолима !Българите имат шансове да се променим към добро след около 50-100 години , когато се очаква нов технологичен скок, който ще промени отношенията !Тогава българите могат и да се променят увлечени от общата световна промяна и току спрели да живеят с лъжата !
  Щото да лъжеш пред екрана може , но да лъжеш машини , не става !
  Четящите днес , няма да са живи вече , като резултат от съвършенството на природата !

 14. Прави впечтление че нито Сидеров, нито заместникът му в Атака още не са измислили “правилния” отговор на простичкия въпрос – с какви точно пари се финансират луксозните му, неофициални посещения (да не кажа екскурзии) в чужбина. Ако са частни на Волен, възниква въпросът от къде са дошли, защото не можеш със законен доход от 2200 лв. месечно, да плащаш 5000 лв. на вечер само за спането в хотела (за ядене и т.н. даже не споменаваме). Ако пък са пари от държавните субсидии, става още по-конфузно за Волен. Очаквам, след още ден два размишления как по-ловко да се измъкне (т.е. да излъже), да се роди все пак някакво подобие на отговор, както беше след излагацията в Луфтханза, после след пиянските изцепки в ресторанта в Брюксел и т.н. и т.н. А докато в побелялата (но не от мъдрост) глава не се е родила поредната лъжа-оправдание, вместо отговор по същество, ще се атакува ГЕРБ, САЩ, Турция или световния империализъм и международното положение (но в никакъв случай Русия). Както в онзи виц, дето каквото и да питали един политик, той винаги отговарял с един и същи контравъпрос – “Ама вие пък защо биете негрите?”

 15. “Човекът, изнесъл информацията,че Петър Стоянов се готви да размаха секретен доклад на контраразузнаването, премина откровено след това в обкръжението на Първанов и днес е един доста заможен бизнесмен сред червените депутати…”
  Като се замисля, освен депутата Корумбашев от КБ не се сещам кой друг е минал от Стоянов към Първанов. Не се сещам и кой друг стана изведнъж страшно печеливш бизнесмен с активи над милион. Ама не може да е Корумбашев защото как така ще е хем милионер, хем ще защитава социално слабите и бедните? То би било много лицемерно такова ляво представителство. Явно не Корумбащшев а някой друг е, ама не се сещам кой стана от седесар в щаба на Стоянов, социалист в администрацията на Първанов? Труден въпрос и явно труден отговор, щом до ден днешен никой непосочва кой е сменил така бързо отбора. Труден за медиите!

 16. Dokato ima OLIGOFRENI , koito glasuvat za DPS, BKP i ataka, to v BG nishto niama da se promeni!! MIZERIA!!

 17. Сидеров е ясен.Хлъзнаха го.Или пък сценарият е такъв.Сидеров долу, Бареков горе.Задкулисието много често си служи със снимки , за да разкара някой.Имаше и едни снимки на яхта с М Велчев и Доктора.Това са похватите на кукловодите. Снимки, записи убийства.Трудно се седи на 2 стола – Русия и ЕС.Обикновено падаш.Орешарски едва балансира.Ето “Стандард енд Пуърс” (Standard&Poor’s) ревизира перспективата по рейтинга на България от “стабилна” на “негативна”.Предсрочните избори , колкото и да не им се иска , чукат на вратата.Няма как само със заеми да се живее.

 18. Иво,
  Това е поредната ти чудесна статия. За мен беше много интересна и като фактология от миналото , и като интерпретация на настоящето. Благодаря!
  Напълно в смисъла на статията, в един сутрешен „блок“ на BTV собственикът на агенция „ПИК“ уплашено се опитваше да „перефразира“ поместените от него снимки на Сидеров, че те не били насочени персонално към него!? Те го питат за скандала предизвикали поместените в неговият сайт снимки, той говори общи приказки за политиците, че всички били маскари, като винаги завършваше, че Сидеров не бил нищо особено и е нечестно да се използват снимките за „саморазправа“ с този политик. Меко казано „странно“ поведение на г-н Недялков, ако не се лъжа за името. А всъщност, говореше един много уплашен човек, което бе видно дори за „неопитно око“. Питам се, кой така бързо „уплаши“ г-на Недялкова!? Едва ли са лумпените Сидерови!? По-скоро ще да е „патрулката на Гоце“ май, или „дългата ръка“ проточила се от любимата на др. Румен Петков страна???Защото г-н Недялков се държеше така, сякаш току що бе прочел твоята статия Иво, използвайки я като наръчник за поведение.

 19. ПСИХОПАТРИОТ
  Как замогна се той в момента?
  С доставка на руската гной в парламента!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.