Оперни точки за опозицията по нотите на МВР

Руският националист Путин прави в момента откровен опит да си купи Украйна за 15 милиарда евро под формата на заем и това отново ми напомни за посещението му в София през януари 2008-ма, когато, изоставяйки обичайното лигавене за любовта си към „братушките”, руски медии безпардонно определиха визитата му като пазаруване на България.

В рамките на доклад за служебно ползване (изтекъл чрез Уикилийкс), но също така откровена в изказа си, Нанси Макълдауни, посланик на САЩ в София, описа днешна България като „полегнала между Лукойл и Газпром”.

Имаме нови и нови поводи да бъдем сравнявани в съответния смален мащаб с Русия , ноне само заради маниера на властта да управлява чрез телевизора и да насъсква срещу недоволните граждани платените си клакьори, но поради самия начин на мислене, копиран от московския.

Също като Путин, който не е в състояние да проумее, че много негови сънародници ( или украински „братя”) наистина не могат да го понасят и искат да се махне от върха на империята, така и путиноподобните ни управляващи боледуват от същата ме(н)тална мания. Ако някой ги отхвърля и протестира срещу тях, няма начин да не е платен или злонамерено подстрекаван от „определени сили”, убедени са те.

Ядосан на студентите, някои от които бяха бити заради дързостта да му развалят вечерята в софийски ресторант на метри от протестите, вътрешният министър Цветлин Йовчев демонстрира тази сутрин, че параноята на управляващите по отношение на демонстрациите, чиито генезис отказват да разберат, се задълбочава.

Подчертавайки, че това е напълно законно, министърът сподели пред официозната ТВ7, че полицията напредва в установяването на фактите за лидерството на протестите срещу властта и щял да ни ги съобщи, когато бъдат събрани достатъчно доказателства за извършителите.

Брех, да му се не види! Не им ли стигнаха цели 6 месеца да изобличат тези злодеи, които карат лично мен и семейството ми, както и семействата на десетки мои познати да ходят на протести?

Йовчев, оказва се, „знае” нещо за моята мотивация, което аз не знам. Тази претенция поставя под съмнение собствената ми нормалност. Направо е разболяващо да чуеш, че някой те кара да правиш нещо и ти му се подчиняваш, без да си даваш сметка, че те ръководи тайно.

Не съм съгласен с коментарите, според които Йовчев и подобните му просто следват опорните точки, с които ги подпират кукловодите на властта, повтаряйки мантрите за платените протести и дълбоко законспирираните им вождове. Да, разстройството на болните от демократична недостатъчност действително се отключва допълнително от опорните отрови, но основната причина за параноята им е изначалното им неприемане на живота извън техните си утъпкани от маршируване коловози. Съдейки по себе си, те просто не вярват, че някой може да е свободен дотолкова, че да поема рисковете на неудобството да е против силните на деня само защото това е въпрос на убеждение, на стремеж към лична съпричастност.

Или както всеки от тях повтаря ( с различни степени на закана) – „то бива, бива свобода, ама това вашето е прекалено”. Или- „ако зависеше от мен”…( „бих ги разстрелял”, както заяви в репортаж на Нова тв един почитател на съветския окупационен паметник в центъра на София на 7 ноември). Това не са някакви оперетни опорни точки, а друга опера- чиста проба болшевизъм, уврежданията от който водят до споменатите по-горе мутации под формата на възмущение от свободата на гражданите.

У нас, като в една малка Русия, макар и по-приглушено, въоръжената до зъби с полиция, жандармерия и медии власт се жалва като абориген от свръхестествени сили. Оплаква се от „чужда намеса” и други мъглявини, от които проблясват необясними за туземното им мислене светкавици и гръмотевици на гражданското недоволство.

Ще бъде интересно вътрешният министър най-после да извади на показ вътрешната си информация за митичните подстрекатели на народното недоволство. Ще бъде много интересно да се запознаем най-после с тези неподозирани таланти, обладаващи телепатичния гений да внушават еднакви мисли на хиляди хора едновременно и дори да пишат саморъчно лозунги, които за разлика от проравителствените, писани под индиго,един с един не си приличат. Но най-вече ще е полезно по този начин днешната милиция да посочи естествените лидери на раздираната от противоречия опозиция. Защото едно персонализирано обвинение в подстрекателство към гражданска позиция може, неподозирано за Йовчев, да извърши толкова чаканото чудо: да легитимира национални лидери на съпротивата срещу путинизацията на България.

Р.S. В рамките на автоиронията, нека ми е позволено да спомена, че на един от протестите на „жълтите павета” студенти ме осведомиха, че са си закачили някъде в една аудитория в Софийския университет статия, в която съм обявен за …техен лидер. Посмяхме се, но ми стана и малко тъжно: дощя ми се този път една лъжа по мой адрес да беше истина, но за съжаление не заслужавам комплимента на клеветника, който ме е издигнал на виртуален пиедестал!
Ако обаче вътрешният Йовчев има вътрешна информация за моята тайна мисия и случайно реши да ме повиши от „маргинал” ( каквато е устната инструкция на руския посланик Исаков, заявена публично на едно сборище на русофили), във вандал, внушаващ ефективно на гражданите да се бунтуват чрез блога си, няма да се дърпам. Обещавам да не спекулирам с тази награда за егоистични политически цели, но ще си я окача в рамка непременно.
Както се казва- вчера маргинал, днес вандал, а утре, току виж- на пиедестал съм се озовал!

12 мнения за “Оперни точки за опозицията по нотите на МВР”

 1. Идея нямате колко сте прав със самоиронията!
  Това, което правите от години, няма аналог у нас. За съжаление.
  Понякога сте повечко в личното, друг път прекалено в общото, но винаги в десетката… 😉
  Успех!

 2. този Йовчев много искаше да запази облика си на професионалист, но започна да действа като класически ДС офицер и силно се компрометира. Май си въобрази, че носи маршалски/Путиновски/ жезъл в раницата си на ДАНС-служител.

 3. На роба е непонятен стремежа към свобода. Робът и не може да допусне, че свободният живот и избор е толкова “заразен”, че веднъж опитал свободата човек е готов да я защитава дори срещу властта с цената на неудобствата. Как да проумее г-н министъра на вътрешните работи тези вътрешни потребности на свободния човек?!
  А иначе нека не подценяваме опорните им точки и запетайки г-н Инджев. Все пак засега успяват да не чуват какво им казваме с протестите си. В болшевишките им мозъци няма как да протече мисълта, че човек(ът) може и сам да решава какво да прави и кога да го прави, както и срещу кого да протестира.

 4. “Участници в демонстрациите в защита на украинското правителство поискаха оставката на президента Виктор Янукович, защото не им платили обещаните пари за участие в контрапротеста, съобщи „Комментарии“.

  След като слезли от влака, с който били превозени до Киев за акция в защита на Янукович, контрапротестиращи от град Запорожие се оплакали пред местните журналисти, че са ги излъгали и не са им платили предварително обещаните пари.”
  offnews.bg

 5. И от тоз пиедестал, току виж народът те избрал!

 6. Тези, които похабиха живота на нашите родители, сега чертаят планове за нашите деца!

 7. Vie ste prosvetitel g-n Indgev, a ot takiva kato vas v Bulgaria ima krestjasta nujda.

 8. Гледах изявлението на Цветлин (Й)овчев по БТВ , по повод вечерята на факли, която му спретнаха студентите. Той се изрази така : “честно казано ,не можах да разбера какво искат от мен”
  Господин министъра най-безцеремонно лъже пред очите на целия народ , стъпвайки на опорните точки, които и той ,несъмнено е научил наизуст. Това обаче е коварен капан , защото отделни твърдения по тези точки, могат да доведат до крах смисловото съдържание на цярото му изявление. Какво имам предвид :
  Не може да бъдеш толкова умен и прозорлив, че да разбереш кой стои зад протеста, без никой да го е афиширал и в същото време да си толкова тъп, че да не разбереш какво искат студентите, когато ти го казват в прав текст – ОСТАВКА.

 9. Вие, г-н Инджев, отдавна сте на пиедестал в очите на свободните хора. С удоволствие чета Вашите коментари.

 10. Прекрасно есе отново! Поздравления! Четох не отдавна ,че баща му на Цв.Йовчов бил много жесток в един от концлагерите у нас след 9.9.1944 г.Но трябва да се провери.Обаче от негов съвипусник в Морското училище съм чувал,че оттогава се е гласял за работа на брега и си е личало,че нямал намерение изобщо да се “мотае” по моретата.Вижте му държанието-като на чекист, прическата му-нещо средно между Наполеон и Стар Трек.За изказа и “опорните точки” на хората от форума е ясен,мисля!Но защо сме обречени на посткомунизъм?Стигам до следното обяснение напоследък(а и по-рано),че около 1/3 от населението е обвързано с БСП, около още 1/3 с ГЕРБ,около 1/5 с ДПС и още около 1/5 с Атака,сега се подготвя проекта “Бюреков” и какво остава за тези, които би трябвало да се обединят и с всички негласуващи,ако бъдат мотивирани, да се получи нещо ново, по-обнадеждаващо парламентарно съотношение,че да се измени посоката на развитие на нещастното ни государство!? За съжеление опитите за едно силно дясно обединение все срещат различни препятствия.Трудно ми е да приема Кунева,Даниел и други от този род,но искам да се убедя,че за каузата е по-добре заедно отколкото против.Разбирам,че Надито не иска да дели мегдан с Мегито,но ако пак се отцепят,за втори,че и за кой ли път вече с Мартинчо,стават смешни.Как да припознаем ГЕРБ,ББ,ЦЦ и кохортата им като дясно?Нали затова ги свалиха февруарските протести,сега пак с тях ли ще се оправяме?Не става!Нямам сили за това!Дори с резерви заради някои спорни личности в едно бъдещо обединение все пак ще гласувам за него!!!

 11. Ясно е кои са подстрекателите на протеста. Това са Олигарски и неговите министри, които полагат неимоверни усилия да угодят на Путин и ориентират страната безвъзвратно на изток.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.