Допирните опорни точки между Москва и София

Руският вирус броди из (задния двор на) Европа.

Заразяването ни с него е видно от поредното доказателство за това до каква степен българската пета колона е производна на своите господари в Кремъл.

Данните, с които можете да се запознаете, са оповестени от сайта Balkanleaks. Той публикува „опорни точки”, писани през 2009 г. преди посещение на делегация на младежката организация на БСП при младежите на путинската Единна Россия.

Избирам от инструктажа към младите другари от БСП, който публикувам, няколко свои „опорни точки” , извадени от мен пред строя, защото те маршируват като самопризнание и обяснение на случващото се днес в България.

Запознайте се със смесицата от цинизъм, лицемерие и издайническа откровеност ( за финансирането на „Атака”!).

1.„Атака” е финансирана от Русия.
2.Значителна част от дейността им ( на младите путинисти, бел. ivo.bg) е да организират контрамитинги срещу митинги .
3.Интересно е, че в значителна степен реториката им е срещу Комунистическата партия (явно я виждат като заплаха за имиджа на Медведев и Путин във време на криза).
4.Голяма част от дейността им е свързана с екологични инициативи ( да напомням ли за употребения и канализиран в полза на „Газпром” страх от „дупчене” на майка България за шистов газ от американци, последван от пълно мълчание за прокопаването на 450 клм. „Южен поток” от руснаци?- ivo.bg)

Автор на „опорните точки” е политологът Теофан Германов, който дефилира с много лица- например в сайта „Сила” (декларирайки, че нямал нищо общо с никоя партия). Същият тече в явно купения от Корпоративна търговска банка сайт „Афера” – за нуждите на проекта „Бареков”. Същевременно е и заместник главен редактор на тъмно червения в. „Земя”, издаван от офицера от политическата милиция Димитър Иванов.

С една дума: русофил.

Ето ги опорните точки, разработени от този функционер, публикувани от сайта Balkanleaks.

ДВИЖЕНИЕ „МЛАДА ГВАРДИЯ – Единна Русия”

• Една от младежките организации на „Единна Русия”.

Общо впечатление:
• Младежка, патриотична, пропутинска организация.
• Ръководи се от Координационен съвет и Политически съвет. Функционира и Обществен съвет от депутати в Думата (ръководството на Комисията за младежта и спорта в Държавната дума), ТВ-водещи, спортисти, шефове на други младежки организации (Военно-патриотичен проект, Аграрната младеж, спортни организации и други).
• Оперативните структури се наричат „Щабове”. Имат централен и регионални щабове, които извършват дейност по региони.
• Сайтът им www.molgvardia.ru е доста атрактивен, подчертано насочен към новини за организацията, критични статии срещу опозиционни лидери (или по повод събития в „Близката” чужбина – бившия СССР), има доста голяма секция „Свежо”, която напомня донякъде Р.Е.Д. В частта „Новини”, обаче, сайтът им напомня лозунги и реторика от времето на социализма („Под флага на Единна Русия”, „Ние ще помним героите поименно! Ние сме страна – победител”. Интересна част от сайта е рубриката „Позиция”, в която активисти и експерти на МГЕР дават свои анализи, мнения и позиции по актуални проблеми.

Интересни инициативи:
• Протести пред посолството на Естония при опита на естонските власти да преместят руски военен паметник. Посолството е превзето.
• Митинги и акции срещу протестите в Молдова. Техен координатор е арестуван от молдовските власти.
• Ден на руския флаг.
• Честване на 75 годишнината от основаване на званието „Герой на Съветския съюз” и срещи с живи герой на ССР и Социалистическия труд, както и почистване на паметници.
• Различни срещи и инициативи с ветераните (от войните, на армията, на Комсомола, на труда и други). Също така патриотични инициативи, свързани с дати.
• Към момента водещи са антикризисни инициатива, напр. „Горещ телефон” за уволнени, на който могат да се оплакват и да подават жалби. Също така правят семинари и информират за мерките на Правителството по време на криза, Инициатива „Антикриза, Образованиеы Кариера”; „Младежка трудова борса” в някои региони; Акции по почистване на различни градове; Клуб на младите депутати (в Русия „депутати” са членовете на Държавната, Областните и Градските думи, тоест – Клуб на членовете на Парламента, Областните и Общински съвети); Младежки политико-исторически клуб и други.
• Голяма част от дейността им е свързана с екологични инициативи – почистване на паркове, военни гробища и исторически паметници (интересно е, че се наричат „Съботници”), горички и други.
• Интересно е, че в значителна степен реториката им е срещу Комунистическата партия (явно я виждат като заплаха за имиджа на Медведев и Путин във време на криза). Същевременно в някои региони се срещат с ветерани от съветския Комсомол.
• Значителна част от дейността им е да организират контрамитинги срещу митинги, протести и конгреси на опозиционни партии в Москва и по регионите. Явно тактика на „Единна Русия” е да „блокира” всеки протест срещу Правителството с някаква младежка проява. Общо-взето те са доста агресивни като реторика („”Не” на оранжевата зараза”).
• Регионалните Щабове правят регионални събития по националните им инициативи („Гореща линия”, почистванията, отбелязване на интересни дати (Ден на победата, Ден на здравето, Ден на труда) и други), както и местни инициативи, носещи регионален характер.
• Интересно е, че част от тяхната дейност е свързана с информиране за едни или други правителствени политики и нови закони (програмата срещу кризата, закони, свързани с младежта, спорта, образованието).

Интересни цитати от сайта:

• В контекста на Програма „Профилактика на асоциалните явления” и работата на „Педагогически студентски отряд за работа с деца от рисковите групи” в град Пенза: „Първата среща на студентският отряд беше с „трудните” деца от Училище Номер Четиридесет. Всички заедно с децата изгледаха филма „Да се докоснеш до небето” и обсъдиха заедно злободневната тема „За смисъла на живота и нашето място в него”, проведоха и дружеска спортна среща.
• „С всички сили – на Съботник” (по повод акция в град Самара)
• „Нови победи на младогвардейци на депутатското поприще” (по повод избора на членове на МГЕР в местни съвети)
• „Градът каза „Да” на яростните стройотряди (по повод инициатива за летни бригади в строителството в Магадан)
• „Оздравително-познавателен пробег”
• „Да се борим с кризата! Да развиваме земеделието!” (Кръгла маса в Селскостопанската академия)
• „Ние покорихме космоса! Ще покорим и кризата”.
• „Учи се, студенте” (Кампания по информиране за Закона за студентско кредитиране)
• „Млада гвардия – това е живот без наркотици”
• „Героят на нашето време – кой е той?”

ОПОРНИ ТОЧКИ ЗА КОМУНИКАЦИЯ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МГЕР:

Разговор с руснаци:

• Те често употребяват стари клишета. Разговорът с тях би бил като на обичаен наш Пленум. Тонът там е по-сериозен – трудно ще вървят шегички (поне в официалната част ще се държат като политици. Друг въпрос е за вечерята, когато се пие водка))
• Те са силно патриотично настроени. Едва ли е удачно да обясняваш, че ГЕРБ и „Атака” са националистически или за твърда ръка – за тях това е по-скоро добре, а „Атака” е и финансирана от Русия.
.

Основни теми:

Българо-руските отношения:

Тук може да се спомене, че много от младите хора уважават и обичат руската култура. Десницата у нас не е успяла да изкорени уважението и приятелството към Русия. Факт е, че руски филми все още се гледат у нас, че филмите на DVD във в .”Труд” се разграбваха още рано сутрин, че харесваме руска музика. На едно човешко равнище над 70 на 100 от хората се определят като русофили.

Ситуацията в България накратко:

Може да се направи съвсем кратка характеристика на ситуацията у нас

• България е пред сложен избор – БСП като партия на стабилността, умерената вътрешна и външна политика, и ГЕРБ, която е популистка партия. ГЕРБ няма стабилна позиция по никои въпрос – напр. Бойко Борисов се е изказал в полза на АЕЦ „Белене”, но ГЕРБ – Бургас е инициирал референдум срещу „Бургас-Александропулис”.
• БСП е в трудни условия – тя днес е атакувана много, но именно тя е партията, която може да осигури стабилна, предвидима вътрешна и външна политика, стабилна икономика в условията на криза. БСП е единствената партия, която има добър диалог както с Русия, така и със Запада. Тази политика трябва да продължи – тя е единствената изгодна и полезна за България. БСП ще продължава да я води.
• Ние виждаме, че и те са в тежко положение като партия – опозицията е арогантна и използва кризата и проблемите, за да сваля рейтинга на Правителството. А и нашето, и тяхното Правителства преминаха през много трудности – нека се види стартовата позиция – у тях през 2000 г., както и у нас през 2005 г. и да се сравни със сегашната.
• Антикризисния план – съвсем накратко – това им е интересна тема по принцип.

Младежка политика в България:

• Философията й е да се навакса пропуснатото след години на абдикиране на Държавата от проблемите на младите.
• Основни постижения са: Годишните доклади за състоянието на младежта, проекта за Закон за младежта, над 30 Младежки консултантски информационни центрове, повишаване на бюджета за младежки дейности, назначаването на 17 регионални координатори на ДАМС по младежка политика. Също така – създава се Младежки консултативен орган към ДАМС, който е нещо като Национален младежки съвет, обединяващ над 200 младежки политически и НПО-организации. Той ще бъде социалния партньор на ДАМС в младежката политика.
• В по-общ план – майчинството, безработицата, предстоящото студентско кредитиране.

Младежката политика на БСП:

Тема Едно – Нова младежка политика на БСП:

• Тя е целенасочена, активна и е призната за най-модерната както по отношение на стратегията си, така и по отношение на ПР-комуникацията с младите.
• Новата младежка политика на БСП е дело на широк екип от хора, тя е продукт и на личната грижа на лидера на БСП, на личния ангажимент на огромна част от ръководството на партията.
• Новата младежка политика включва идеята за Националните срещи – Епизоди, които са формата за ангажиране постепенно на повече и повече млади социалисти в работата на партията, във формиране на политики, в контакт с партийното ръководство, в по-атрактивни форми на работа – а не партийни събрания, където младите са фигуранти.
• Епизодите са и форма постепенно да излизат в публичното пространство нови лица на партията.
• Епизодите са и форма да се запознаваме – постепенно да си помагаме – ние младите от различните области на страната. Така хората от регионите се запознаха, започнаха да обменят идеи, практики, инициативи.
• Да се разкаже малко за Епизод 1 и Епизод 2 – какъв беше замисълът. Епизодите не са конгреси и не взимат решения. Днес един епизод може да е среща, друг кампания, третия – просто концерт, на някои следващи епизоди и ще проведем реален младежки конгрес и т.н. Епизодите са форма да мобилизираме младите в БСП, да им вдъхнем увереност. Тук може да се направи комплимент, че сме впечатлени колко млади депутати има в Държавната дума от „Единна Русия”, както и в местните парламенти и съвети. Може да поискаш да ти разкажат повече за инициативата за клубовете на младите депутати.
• Епизод Две е посветен на антикризисната програма на МС – План БГ 09. Това много напомня на техния водещ приоритет (хубаво би било да занесете малко материали – книжки, папки и други.
• Втора голяма цел на Епизод Две е националното проучване за бъдещите приоритети.

Младежко обединение:

• То е нашата крайна цел. Целим създаването на единна, силна организация, която да не се конкурира с други организации вътре в БСП, а да представя младите в БСП в публичното пространство.
• Тази организация ще е силно гражданска – целта й ще е да обединява и търси млади можещи хора, да привлича способни кадри в четири направления: експерти-управленци, партийни организатори, партийни говорители и администратори за държавните органи и общините.

Втори сегмент от новата младежка политика е РЕД – кампанията:
• Тя е гражданска и социална мрежа – прилича на фейсбук и тя е начин младите в БСП да общуват, а и да пазят своята мрежа, защото утре просто тя може да бъде превзета от други партии и никой не може „служебно” да ни защити! Така младите в БСП се мобилизират, обменят мнения, конкурират се.
• РЕД – мрежата е и форма да обменяме идеи, послания, да рекламираме млади хора в БСП.
• РЕД понякога е много критична към самата партия – така се изказват различните мнения.
• Тя е гражданска, защото в нея има и хора от други партии, които виждат, че БСП не е „враг”, а в нея има млади хора със сходни интереси.
• Може да разкажеш много накратко за основните инициативи – РЕД – игрите, клипчетата, РЕД – гостите, РЕД – Бузлуджа, националното турнето на Дийп Зоун, чата със Станишев, РЕД-групите (те наподобяват техните регионални дейности и структури),
• РЕД-форума и РЕД-госта – форма на младите да контактуват с политиците на „живо”. Много и актуални въпроси, активност.
• Клиповете – те освежиха представата за БСП.

Резултат от новата младежка политика:

• Сменен имидж.
• Много нови членове на БСП в страната.
• Над 70 члена на НС на БСП под 40 години. Това се случва за пръв път от 1990-1992 насам.
• Нови лица, които ще подготвим за властта – по места (за местни избори 2011), за бъдещ Парламент, за бъдещо правителство.
• Даже опонентите ни се опитват да ни копират.

За целта на по-активната работа на младите за изборите:

• Може да се разкаже за предстоящите събития – турнета например.
• Нашата цел – повече млади в листите.
• Цели на кампанията- БСП има подготвени, млади, активни специалисти във възрастта между 27-28 и 40 годишни – те са популярни в регионите си. Ще работим да ги популяризираме на национално равнище.
• Ще подберем и група от млади съветници за бъдещата Парламентарна група. Те от една страна ще са млади и подготвени експерти, а от друга – ще бъдат група, която ще осигурява обратна връзка с мненията на обикновените хора. Все пак, е факт, че хората в институциите губят понякога връзка с реалността, с ежедневните проблеми, с реалното изпълнение на иначе добри управленски решения. Ние вярваме, че тези млади съветници ще са „съвестта”, коректива на нашата партия и ПГ.

Отношенията между двете организации (БСП и МГЕР):

• Бихме сътрудничили в много сфери – обмени на опит, културни и други инициативи.
• Тяхна делегация да посети България и БСП.
• Техни млади парламентаристи и общински съветници да сътрудничат с нашите (особено по регионите би било удар някои наши млади кадри да доведе руски представители – авторитета му ще се вдигне в местната структура. Това и ще е контрапункт на политиката на Илия Божинов, който играе на русофилска нотка).
• Полета, в които можем да сътрудничим – обмени на опит в Интернет-кампании, в екологичните кампании, в разясняване на антикризисните мерки, в обмен на опит между млади депутати и общинари.

17 мнения за “Допирните опорни точки между Москва и София”

 1. Комунистите щурмуват небесата, комсомолците след тях вървят.

  Едно теле каквото и да го правиш, повече от говедо няма да получиш.

 2. Познавах един такъв младеж ,шеф на младежко обединение на БСП в голям град .Истинските му мотиви си бяха – кариера я на шеф, я на депутат.За целта беше готов да влезе във всяка друга партия.Та за това служат на дявола.За постове и много пари.

 3. И аз така мисля, че ако се доведат малко лъскави ЕДРОсовски гъзарчета на Копринка и по другите им сборища ще е голям удар. Да внимават живущите под язовирната стена че тя може да не удържи серийните подмокряния на младите БГ-путьовчета.
  С две думи “Нашисти от всички страни – съединявайте се”

 4. Г-н Инджев, вчера прочетох статията Ви за Украйна, а днес след като видях и тази си мисля, че украинците нямат шанс за европейско бъдеще, поне на този етап на путинизацията, но и ние имаме голям шанс да обърнем посоката на движение. Дано да не успеят любителите на рубли и долари, с дъх на нефт и газ!

 5. Г-н Инджев, извода който можем да направим за нашата политическа действителност е следния. Адресата на протестите и в България и в Украйна е грешен. Не трябва да се борим с куклите, а с техните кукловоди, които дърпат конците от Кремъл. Докато това не се разбере от истинската българска опозиция и западните политици, кукловодите ще продължават да сменят една кукла с друга и България ще продължава да си стои на опашката на Европа. Другата алтернатива е да чакаме Русия да се сгромоляса икономически (което неминуемо ще стане както стана със СССР), и това автоматично да прекъсне живителните сокове към превелите БСП и Атака и още две дузини русофилски партии и движения у нас. Икономическия разпад на Русия може да бъде катализиран най-вече от Запада под формата на цени на нефта и газа, въвеждане на ограничителни списъци по подобие на списъка Магнитски и укрепване боеготовността на НАТО, това са реалните пособия с които може да бъде катурнат режима в Москва, а това автоматично ще освободи и народите от Източна Европа от задушаващата руска прегръдка.

 6. Извинете г-н Инджев, че не е по темата. Според данните от Независимия Пункт за Контрол на Истината, в момента радиационния гама фон в София е 120% от средния.
  20% превишение! Това прави 1/5 от стойността, ПРИЕТА за нормална!
  Според закона на Шелфорд сме в зоната на загиването.
  Това се дължи на работата на Козлодуй.

 7. Какво още може да се каже :Дано Господ да пази България/а това зависи и от самите нас/.

 8. Юруш на службогонството…тия ма фърлят в оркестъра -само 70 човека под 40 год. са се записали в БСП – чудо невиждано?
  Мислех, че пердетата – продажни и молоумни, са повече. Явно не търчи народа, кат едно време да стават партийни членове, оти не видят келепиреца.
  Сещам се, че скоро четох някъде за продажничеството и неблагодарността на средният ешалон на БСП-та видите ли, въпреки ,че на гоце дължат въздигането си некои партийни другаре, ся се правили на удобно забравили,че и не го познавали даже…
  Та така с тия млади службогонци -БСП си отглежда нагли и хитри келепирджии.Халал да са им!

 9. Г-н EMO, не обиждайте животните, и те имат достойнство!

 10. Nazad kum komunizma s bodri stipki pod rukovodstvoto na retrogradnite naslednici na nai-kurvavite rezhimi v istoriata – rusnacite, bezrodnicite/komunistite v bulgaria koito im sluzhat. I tova stava pred ochichkite na naselenieto koeto s bezdestvieto si siakash pita kato v onzi vitz “… a shtom ste reshili da ni besite, nie li da si nosim vuzheto ili to shte e ot vas.”

 11. Большевики хорошо понимали, что основу старого общества составляют не только сами люди, но историческая память. И помимо социальной инженерии объявили настоящую войну прошлому — российской истории. Многие современные исследователи недооценивают важность этой темы, рассматривают ее либо как «перегибы на местах», либо как нечто малозначительное. Подумаешь, снесли какой-то исторический памятник, рассуждают эти люди, вот построенный тракторный завод — это да, это важно, это главное.

  Между тем советское руководство уделяло борьбе с российской историей большое внимание. Решение о судьбе иных памятников истории принималось на уровне аж Политбюро ЦК ВКП(б). А всесильный советский диктатор И. Сталин находил время и возможности для ознакомления с курсами истории в учебных заведениях и лично редактировал оные, очевидно, считая эту работу столь же важной, что и принятие решений о выпуске танков или строительстве заводов.

  Первый удар был нанесен 12 апреля 1918 года, когда за подписями Ленина, Луначарского и Сталина вышел Декрет о снятии памятников, воздвигнутых в честь царей и их слуг, и выработке проектов памятников российской социалистической революции («О памятниках республики»). Согласно этому декрету «памятники, воздвигнутые в честь царей и их слуг и не представляющие интереса ни с исторической, ни с художественной стороны, подлежат снятию с площадей и улиц и частью перенесению в склады, частью использованию утилитарного характера». Оцените, читатель, весна 1918 года, Советская республика в кольце фронтов, казалось бы, у Совнаркома должно быть множество дел поважнее, но нет, нашли время.

  По всей стране началась расправа с памятниками. Крушили памятники государям, полководцам, государственным деятелям. Уже к концу 1918 года в Москве были снесены памятники Александру II, Александру III, великому князю Сергею Александровичу, генералу М. Д. Скобелеву и т. д. В сносе памятников принимали личное участие руководители советского государства и сам «вождь мирового пролетариата».

  Масштабы разрушения были колоссальными. Так, в 1940 году специальная комиссия Академии архитектуры СССР констатировала, что в столице Советского Союза за 1917–1940 годы «уничтожено 50 процентов архитектурно-исторических памятников национальной архитектуры»[208]. При этом комиссия считала только те объекты, которым был официально присвоен статус памятника. А скольким не был присвоен этот статус?

  Живым свидетельством истории России были географические названия — городов, улиц, населенных пунктов и т. д. В 20–30-е годы по указаниям советского руководства пошло тотальное переименование. Исчезали старинные названия, несшие в себе исторический смысл, зато на карте страны появились имена большевистских вождей, деятелей мирового революционного движения и т. д. Так стиралась историческая география России. Большевики запросто переименовывали целые города, называя их в честь «себя любимых». Так появились на карте СССР Калинин, Молотов, Сталино, Орджоникидзе, Киров и т. д.

  К сожалению, большинство этих уродующих нашу историю и наши города переименований дожили до нашего времени. Начавшаяся было в 90-е годы XX века кампания по возвращению исторических имен улицам и городам пошла на спад… Интересно, что одним из наиболее распространенных и, надо признать, разумных мотивов против возвращения старых названий в наши дни является мотив финансовой экономии — каждое переименование обходится государству в изрядную копеечку. Можно представить, каких затрат потребовало массовое изменение наименований населенных пунктов и их частей в 20–30-е годы. Но в борьбе с русской историей большевики не боялись расходов.

 12. И всичките тези дивотии се подкрепят и развиват от шефа на ПЕС. Не е за вярване какви бетонни кратуни са тези комунисти!!!

 13. Горният ми пост е отговор на статия на Александър Симов във в.Уикенд , громяща събарянето на Ленин в Киев, взривяването на мавзолея на Димитров и смяната на имена на улици и населени места у нас след 10-я превратл

 14. Имам конструктивно предложение: Станишев и Сидеров да преместят на разноски на спонсорите си от руското посолство паметника на съветския окупатор на връх Бузлуджа или край язовир “Копринка”. Така островърхата грамада ще радва очите само на истинските си ценители.

 15. Някой(?!?) да е очаквал нещо “различно” от Путин?!?
  Нали и ние си имахме Комсомол до 1989г.,който БКП едва ли закрила , след преименуването(защо ли???) в БСП, сякаш това автоматично ще изтрие болшевишките й родилни петна?!?!?
  По стара болшевишка традиция, характерна за всички ТОТАЛитарни диктатури, зомбирането и лумпенизацията мтрябва да започват от най-ранна възраст!
  Което ни навежда на мисълта – що за “управление” има путинска Русия, и
  пример за това е Путинюгенд , и нейните(НАШИТЕ)опорни точкувания , “промотирани” у нас от БКП и присъдружните и клакьори!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.