Салдо мортале в мъртвата хватка на “Газпром”

Как се превежда на английски и на руски двойната игра на българското(?) правителство?

Ще илюстрирам това чрез прочита на двете имена на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в зависимост дали потребителите на неговата двойнственост са руснаци или английско говорещи.

Когато се вижда с Алексей Милер, нашият министър го преценяват „сколько стоит Дорогой Стойнев”. „Дорогой Стойнев” съответно ни излиза скъпо ( „дорого”) по начина, по който се е вкопчил в руския проект „Южен поток”. Току-що му се наложи да признае, че вече са ни измъкнали 191 милиона евро, платени от нашия джоб „ за да го има Южен поток”, както се изразява щедрият ( и на обещания) Драго.

И ако това е само началото, бедна ни е фантазията ( каквито и каламбури да правим) какво ли ще е салдото на края- салдо мортале!

При срещите си с американци обаче Драго намига на английски, уверявайки „партньорите”: „ We are dragging the feet” („бавим топката” в свободен превод) за руския проект. Така поне прозвуча реакцията на министъра след като от Брюксел гръмовно обявиха двустранните преговори на страни от съюза с „Газпром” за нарушение на правилата на Европейската комисия. Драгомир Стойнев би път по спешност за Брюксел, където , освен на работна закуска с комисаря Йотингер с представители на всички останали европейски държави, засмукани в тръбата на сепаратизма с „Газпром”, е имал и отделен разговор с отговорника на съюза по въпросите на енергетиката. В резултат на това от вчера правителството ни тръби, че ЕС поема от наше име преговорите с Москва за „Южен поток”.

И както разправяше, че участието ни в проекта нямало да ни струва нищо, намигайки същевременно съюзнически към Запада, Стойнев изведнъж щедро насочил огромна за България сума от 191 милиона евро, пусната по тръбата на дружбата с „Газпром”.

Вероятно така разбират от кабинета диверсификацията- като дива русификация или, за краткост, направо като диверсия срещу общоевропейската политика на съгласуване на общата енергийна стратегия.

P.S. Да, не е хубаво човек да си прави игри на думи с имената на хората, но друго с Драго не ни остава, освен едната сатира за сатъра, с който ни посича.

17 мнения за “Салдо мортале в мъртвата хватка на “Газпром””

 1. Putin e po-gaden ot Stralin i Hitler !! No mijiturkite v BG si go obichat !! Kakvo da se pravi ( ne po Dostoevski) !!!!!!!!!!!!

 2. Безплатен обяд е само “сиренето в капана на мишката”.Това е правило, особено с “Газпром”.Ако за увеличението на капитала на “Южен поток България” до почти 400 млн. лв СЕЕГА, сме платили 191 млн, колко ще платим, ако недай Боже, започне строежа?Ето защо не побликуват споразумението.Същото е с “Белене” и “Козлодуй”.Ние плащаме – БСП и ДПС и задкулисието краде.

 3. На този клип на 2:40 минута се вижда какви големи суми бе заделил блестящият Алфа-дог за олимпиадата в Сочи с които шашна публиката и му бе дадена зелена светлина от МОК да прави зимна олимпиада.
  http://www.youtube.com/watch?v=_aNo3DxWaW4

  Няколко години по-късно сумата набъбна от $12 мил-да до $51 мил-да и има маса фирми и работници които не са си получили възнагражденията за отработеното.

  Коефициентът(фактор) на оскъпяване възлиза на 4,25.

  По въпроса за Южния Поток си направих сметка според която излиза че съм познал когато написах че около 1% ще са комисионните на БГ-рубладжиите.

  620-те милиона БГ-участие които ще се финансират чрез заем за 15 години по лихва 4.25% възлизат на €840 милиона. Също толкова ще е и руската част.
  70%-ния остатък който ще се финансира от руски банки по лихва 8,25% за 22 години възлизат на €5.12 милиарда половината от които е БГ дял = €2.66
  Всичко това възлиза на €0,84 + €2,66 = €3,50 милиарда (предварителна сума)
  http://www.svoboda.org/content/article/25070823.html

  Като се приложи “сочинският” коефициент от 4,25 сумата възлиза на около €15 милиарда. Сума която БГ-данъкоплатецът ще трябва да изплати за да стане собственик БГ-държавата на две от четирите тръби. Което няма как да стане от изплащане чрез приспадане от транзитни такси и което пък означава че собственик на всички тръби ще стане изцяло Русия. А БГ-данъкоплатецът ще изплати цялата стойност на трасето от Русия до Италия, която също е равна на по-малко от €15 милиарда.
  Комисионните на рубладжиите са около 1.2% от тази сума.
  От това по-изгоден бизнес здраве му кажи. Влагаш 191 милиона и получаваш мега-проект за 15 милиарда изплатени изцяло от братушките-бълхари.

  А ето какво ще получат братушките-бълхари като подарък от сделката на века, освен тежкия 15 милиарден воденичен камък на шията, веднага след като бъде прокарана даже първата тръба след интервенцията на руските фирми, при това в доста по-увеличен мащаб, предвид и мащабността на Южен Поток.
  http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/worldnews/9981444/In-pictures-the-Russian-city-of-Samara-being-eaten-alive-by-sinkholes.html?frame=2531085

 4. “Какво да се прави” НЕ по Достоевски, а по ЧЕРНИШЕВСКИ (любимата книга на таварищ Ленин).

 5. Това е наистина е САЛДО МОРТАЛЕ! Обявяваш пред невежата публика, че проекта ЮП ще ти е безплатен и необозримо бъдеще ще ти носи някакви неизвестни приходи и в същият миг, още неизрекъл тези думи (лъжа) да изхарчиш някакви си 191 млн. ЕВРО! И това, в нарушение на правилата на ЕС, което означава, че вероятността тези пари да бъдат осигурени от европеиските фондове е сведен до нула. Познайте КОЙ ПЛАЩА ХАРЧЛЪКА??

 6. Там ще съм и дано не съм сам/а, но в колко часът?! :

  Posted by dimi gachev | декември 16, 2013, 16:46

  ФЕНТЪЗИ, А ЗАЩО НЕ И РЕАЛНОСТ

  За Коледа много от прокудените в чужбина българи, прокудени от глада и мизерията, прокудени от безпрецедентната наглост на властта, простотията и безочието, се завръщат в страната си, която завинаги, ще остане тяхна Родина.
  На 26 декември 2013 година, на втория ден от светлия празник, разбрали от медиите в страните, където живеят, от своите близки и от „глобална мрежа” за безобразията, които се случват в страната им, българите от чужбина се организират за грандиозен протест срещу омразната от народа власт в центъра на София.
  Разбрали за тази грандиозна инициатива, обявяват протест по същото време и „Ранобудните” с техните преподаватели от всички университети в страната, „Протестната мрежа” от хилядите съмишленици, излизащи ежедневно по софийските улици, вече повече от половин година. Сред тях са и актьори, режисьори, художници, музиканти, архитекти писатели и други, наричани „будната съвест на гражданското общество”.
  Недоволните земеделци и граждани от цялата страна, шофьори на таксита и земеделски машини, преодолели апатията и страха да не загубят малкото, което все още смятат че притежават, тръгват по тъмно на поход към София, по същото време – 26 декември, на същото място белязано, все още с жълтите керамични павета.
  Студенти и граждани блокират кръстовища и основни артерии в столицата. Други затварят пътища, железопътни линии летища и пристанища.
  Успели да преодолеят тесногръдите си вражди, оставили различията помежду за в бъдеще, рамо до рамо формации, като „Герб”, „Реформаторски блок”, „Синьо единство”, „Движение 22 септември”, „РЗС”, земеделци и други подобни, за които европейския път на страната не е без значение.
  Профсъюзите, чиито членове, потънали в безработица и мизерия, подлъгани с благоденствие от сегашните властимащи, се включват също в протестите.
  Православното братство, приключило, най-накрая с враждите си, понесло кръста на вярата, застава начело на шествието.
  И така, в мразовитата декемврийска утрин, няколко дни, преди края на годината, изпълнена с тъга по непостигнатото, пред сградата на Народното събрание, срещу конната статуя на „освободителя”, пред погледите на скептиците, се събират десетки хиляди решителни хора, готови в името на своето бъдеще, да прогонят от парламента онези ненаситните, чиято единствена цел е отново да обърнат страната на изток, и я върнат при своя господар с ботушите.
  На импровизираната трибуна, изградена срещу правещите се на слепи и глухи, повдигат духа на народа с песни и речи представители на всички онези, излезли в студа на протестите.
  По подобие на украинците, борещи се за своята независимост от руската мечка, доброволци раздават гореща чорба и напитки на недоволните си братя и сестри. Чуват се познатите от месеци възгласи, развяват се национални и европейски флагове, многохилядното мнозинство на площада скандира лозунги, които онези вътре заслужават , но не искат да чуят и се правят, че не се отнасят за тях.
  В един момент Суверенът, този в чието име се кълнат онези зад високите порти, настръхнал срещу неправдите, избутва преградите и прекрачва прага на вековната сграда като прогонва от нея недостойните, наместили се там според тях „веднъж, но завинаги”.
  Полицаите, уморени да пазят от „народната любов” онези, които най-малко го заслужават, полагат на земята щитовете и каските си, разбрали насетне, че онези, срещу които са ги изправили не са врагове, а техни братя в съдбините си.
  Негодяите, принудени да напуснат мекотата на креслата си, уплашени от това, че народът ще търси сметка за грабеното, бързо заемат място по пейките на втория терминал на летището, замествайки всички онези, които довчера са гонили.
  А животът си тече, спрялата рулетка пак се завърта и избори отново предстоят. Дано обаче тези, които ще представляват народа ни, наистина мислят не само за себе си.
  Засега всичко написано по-горе, е само една приказка. Какво пречи, обаче по един или друг начин да бъде постигнато. Заслужава си това усилие в името поне на децата ни.

 7. РОСЕН ЙОРДАНОВ се приближава до истината. Въпросните 190 милиона са само “за отскок” Ще бъде кражбата на века. Не знам “бълхарите” от идните няколко поколения и те ли ще са така късопаметни като татковците и дядовците си, които днес контраминингуват в защита на шайката разбойници около Орешарски и утре ще пуснат бюлетинките за БСП или ще предпочетат да отидат за гъби! Като гледам – няма надежда, това природонаселение е изтрещяло окончателно! Оня нагъл нерез Гечев, когото би трябвало дето го видят с камъни да го гонят по улиците, отново е дежурен ТВ-събеседник и ни учи на икономика! Сигурно плебса отдавна е забравил и 97-ма, и хиперинфлацията, и банковия грабеж, и икономическата политика на жанвиденовото безхлебие,водена от въпросното нещо Гечев!

 8. Г-н Инджев, престрашавам се да предложа още една “перверзна” калкулация, като ще я свържа с фамозния рублаждийски девиз и ще нарека проекта “НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР”.
  Аз им предлагам вместо да копаят за Южен Поток и да прокарват тръби които няма да носят никакъв приход, да набучат “НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР” по един ето такъв ветрогенератор Siemens 6MW от най-новото поколение.
  http://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/DONG-Energy-to-Install-300-Siemens-6MW-Offshore-Wind-Turbines-in-the-UK.html
  По такъв начин по трасето на бъдещия тръбопровод, вместо него ще имаме 540 6-мегаватови генератора като общата мощност ще възлиза на 540 х 6 = 3420 MW, равно на 3,24 GW.
  Стойността на тази “огърлица” ще възлиза на 3240 х 1.4 = €4,536 милиарда.
  Заемът от €4,536 милиарда за 15 години от европейска банка при 1,0% лихва ще възлиза на €5,00 милиарда. (завишен макар че лихвеният процент според горния линк е от 0 до 0,5 %)
  Един такъв генератор ще произвежда годишно 25 милиона kWh равно на 0,025 TWh, според този сайт.
  http://gizmodo.com/5961972/the-worlds-biggest-wind-turbine-is-as-broad-as-an-airbus-380
  Енегията която тези 540 генератора ще дават годишно, ще бъде равна на 540 х 0,025 TWh = 13,5 TWh – толкова колкото произвежда за година АЕЦ Козлодуй или новата АЕЦ Белене която ще струва два или три пъти по-скъпо, без да са изчислени разходите по утилизацията им.

 9. Сатира за сатъра, но за тях – хатъра…

 10. Г-н Инджев, в последните няколко дни, мой коментари изчезват от блога по незнайни за мен причини. Това се случва за първи път (с изключение на последните 2-3 дни) от дългогодишното ми участие в коментарите по различни теми. Ако имате някакви обяснения, моля Ви посочете ми ги.

 11. Тази вечер по новините на БТВ в репортажа за пресконференцията на Путин, напълно в духа на приказката “гледам и не вярвам на очите си” видях мъж в залата да държи високо над главата си добре разгънат шал с цветовете на националния ни флаг и надпис по цялата дължина на шала “Сите българи заедно”!? Възприемам го като отчайващ вик към Путин, че нас българите ни има и заслужаваме да се отнасят с достойнство към нас. Може и да греша за намеренията мъжа вдигнал високо шалът – знаме, но това силно ме впечатли! А колкото до ситуацията около “Тръбата”- ЮП, по-отчайваща като развитие за българите не я виждам. Омерзен съм от толкова продажната и арогантна политика на нашенските управляващи по отношение на настоящето и бъдещето на страната ни.
  Аз съм един редовен читател и ревностен почитател на г-н Инджев

 12. Министър Стойнев осигури коледните бонуси за енергийната мафия и свъзаните с нея представители на правителството. Както и на руските корумпета, разбира се.

  Южен поток върви по утъпканата пътека на Белене: още няма договор, но вече се плащат тлъсти суми. Ако проектът се реализира, 50% от себестойността му (сега никой не знае каква е тя) ще потъне в корупционни частни джобове във вид на подкупи и комисионни. Ако пък ЕК спре този безумен проект, следва арбитраж, нежелание на правителството да го спечели и някой и друг милиард евро неустойки в полза на Русия.

  За пореден път казвам: този проект ще бъде успех за България, ако не загубим пари от него! Но, имайки предвид кой се е захванал с него – едва ли това ще стане…

  А говоренето на Стойнев трябва да бъде слушано внимателно. Не целя да се подигравам на говорния му дефект, но ми прави впечатление, че когато лъже, пелтеченето му се засилва.

 13. Аз пък г-н Тинков все си мисля че тези 191 милиона ще са целокупният гювеч за бълхаро-“елита” от далаверата на Алфа-дога. Колкото и да подскачат и да се умилкват, ако ще не по 3 а по 30 часа да стоят на колене пред Кремълските порти да му се молят. Добрите стари времена на Александър Невски когато той е колил и бесил народа да събере 10% за хановете в Златната Орда за да си спечели халявата(авантата) отдавна са отминали и сега ще сме свидетели на реверсивното явление когато трябва да се колят и бесят братушките-бълхари за да се събере, одере от кожата им 98,8% за императора Алфа-дог и глутницата му копои.
  Eстествено че нашите играчи ще опитат да потърсят другаде нови тлъсти заеми “за да спасят двете БГ-тръби” и много вероятно да ги намерят, но от Алфа-дога няма да получат нито копейка повече. Разбира се ако на жълтите павета не се организира един истински 24/24 часов перманентен Евромайдан като в Киев, вместо досегашните самодейни масови театрални постановки с бели рояли и супер-креативни костюми. Тогава Императорът ще се замисли и ще им отпусне още гювеч както направи за Зека в Киев. Но какво да се прави след като нашата опозиция е от философско-кинодеятелска закваска или предпочита да комуникира с електората си в хипер-официален стайл, наподобяващ помпозните пресконеренции на Обама в парка пред Белия дом.
  Не знам какво трябва да се случи за да се измени това положение. Единственият който все още се репчи е Йотингер, но и него ще го сменим напролет. А Обама в който би трябвало да ни е надеждата, след големия флоп на неговия RESET се занимава и той с ПУКотевица и е решил да праща гейове в Сочи да борят Алфа-дога.
  Италианците чакат да им свирнат, морските pipelayer-и на ENI са готови да отплуват в Черно море и да полагат тръби по морската част. Това парче торта е най-сочното – 10 милиарда и затова министрите им не си плакнат устите като германските с тежки думи като “План Маршал” и други подобни отживелици или да клеймят Алфа-дога, “възмущавайки се” че насилвал Украйна.

 14. ИНЖ.СИМЕОНОВ, Д(ан)С отново е впрегната да слухти, и да обСЛУЖ(Б)вА СС и БКП.
  Той и затова си я възроди(РЕнесансира) при тройната коалиция(2005-2009), която също е РЕанимирана от 7 месеца,и оттогава и Д(ан)С я следва неотлъчно.

 15. ПП. Затова ви “изчезват” коментарите!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.