Патриоти се надигат срещу съветофили и в Бургас

София не е България- истина, която се употребява срещу България.

Но България се събужда не само в ранобудна София.

Ето конкретен пример от Бургас.

ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ

СТАЛИНСКИЯТ „АЛЬОША” ИЛИ
КУЛТУРНА СЦЕНА НА „ТРОЙКАТА”?

Подписалите тази петиция граждани приемат с уважение усилията на ръководството на Община Бургас за благоустрояването на площад „Тройката”. Но изразяват несъгласие негов централен символ да продължава да бъде издигнатият през 1953 година от тоталитарната комунистическа власт паметник на съветската армия, известен като „Альоша”.

До
Всички общински съветници в Общински съвет Бургас
До
Кмета на община Бургас

Уважаеми дами и господа,
Подписалите тази петиция граждани са убедени, че издигнатият през 1953 г. паметник на съветската армия в Бургас съвсем не е бил резултат от „спонтанен и непринуден израз на безпределна и дълбока благодарност на трудещите се от Бургас”, както гласи паметната записка, положена в основите му. Нито властта тогава е питала гражданите дали да го има паметника, нито вие сега като власт не направихте допитване дали той може да съществува на това централно място.
За това посочваме ЧЕТИРИ основания, които неопровержимо доказват основателните искания на значителна част от гражданите 17-метровия гранитно-бронзов монумент да бъде преместен от „Тройката”, а не да му се прави пореден ремонт и укрепване.
ПЪРВО, този паметник няма културно-историческа стойност и като другите 11 негови събратя в страната не попада в обсега на спогодбата между България и Русия за взаимното опазване на културно-историческото наследство.
ВТОРО, видно от паметната записка в основите му(запазено копие в Историческия музей), „този величествен паметник на съветската армия-армия освободителка, опора на световния мир…” освен в чест на тази армия, е издигнат най-вече …„ и в прослава на нейния гениален вожд, вожда и учителя на цялото прогресивно човечество – Йосиф Висарионович Сталин”.

– 2 –
Дори в родната страна на диктатора започна развенчаване на култа към личността и делата му. А демократите в Русия не еднократно призовават в интернет пространството:…. „граждани на бившите окупирани страни, не се церемонете: разрушете сами до основи тези монументи- … паметниците на нашата безпаметност” ….
ТРЕТО, Законът от 5 май 2000 г. за обявяване на комунистическия режим за престъпен се основава на 22 причини и отговорности на БКП в управлението на държавата от 9.ІХ.1944 до 10.ХІ.1989 г., довели страната до национална катастрофа. Всеки гражданин, който милее за истинските демократични ценности трябва да познава този закон. И тогава символите на тоталитарната комунистическа власт като този ще бъдат осъзнати като идолопоклоннически, обезличаващи националното достойнство и практическата загуба на държавен суверенитет.
ЧЕТВЪРТО, съвършено ясно е, че издигнат по идеологически причини, този монумент е рожба на грандоманията и угодничеството на българските комунистически вождове в прослава на техния кремълски господар. Войникът на Червената армия е само фасадата и удобния за Сталин повод да наложи своето влияние в страната ни. На българска земя няма загинали войници от ЧА, а историческата истина е, че България попада под двойна окупация – военна и партийно-идеологическа за цели 45 години.
Въз основа на всички посочени основания възникват два въпроса към вас, уважаеми управляващи града ни:
– Защо въпреки посочените основания, този монумент на диктатурата ще стърчи в центъра на благоустроения площад „Тройката”, вместо да бъде преместен на подходящо място или изцяло демонтиран?
– Защо държите той да се извисява над бъдещия паметник на жертвите на тази диктатура и пред входа на символа на правосъдието в Бургас?

Подписалите петицията настояват заедно с отговора на тези въпроси да преразгледате решението за оставането и укрепването на този тоталитарен символ и той да бъде преместен на друго подходящо място. Площадката му е най-логично да бъде превърната в сцена за културни изяви, толкова необходима на площад „Тройката”.
Подписалите тази петиция категорично отказват да приемат за нормално изкуственото вписване на един тоталитарен символ в новата градска среда на Бургас.
Петицията е изцяло гражданска инициатива. Зад нея не стоят политически партии, но всяка организация или всеки гражданин може да я подпише и да се присъедини към инициативата.
Бургас, 20 декември 2013г.
Петицията е подписана от:

16 мнения за “Патриоти се надигат срещу съветофили и в Бургас”

 1. Много пъти Иво ни напомня за уж “съветските” паметници, че единствените бойни действия, която България води през втората война бяха девет месеца срещу Германия на страната на Съюзниците – СССР, Англия и САЩ. За стоте хиляди българи, командвани до Австрия от генералите Дамян Велчев и Владимир Стойчев, които събираха с българските си гърди немските куршуми няма никакви паметници, а за съветските войници, които въобще не са се били на българска територия или за български интереси, има стотици паметници. Те бяха издигнати от набързо наетите и богато платени слуги на СССР като израз на тяхната “признателност” към насилственото им инсталиране върху българският народ. Истината за тази затрита памет е, че без съветските танкове, те никога не биха управлявали окупираната България като собствена територия.

 2. Za jalost probujdaneto na nashite sanarodnizi stava izkluchitelno bavno,a ima oshte tolkova mnogo gradove koito sezatrivat umishleno izelenasocheno ot bifshi inastoyashti komsomolzi gavreiki se s truda na horata

 3. Браво на гражданите инициирали подписката, в най-пре/о/дадения на руските интереси град.Цялата общинска администрация е подчинена на руското управление на Лукойл.Кмета на Бургас е такъв, заради близкото си познанство със Златев.А наистина центъра на Бургас има нужда от нова визия и този паметник на насилието не се вписва никак.А бях потресена от изследване на Галъп за разпада на СССР.Според Галъп “мнозинството от хората, живеещи в бившите съветски страни са на мнение, че разцеплението е донесло вреда. 51% са на мнение, че разцеплението на бившия съветски блок е навредило на националните интереси на страната им, докато 24% се радват на получената независимост.”Но и нещо много фундаментално -“Жителите на страните, където населението не се страхува от прогласяване на политическите си виждания изглеждат по-склонни да гласуват в името на независимостта.” А ние?Докато не се махнат паметниците на насилието , няма да сме свободни.

 4. Подкрепям и приветствам отстраняването на всички човеконенавистни символи от публичната среда.
  Без значение дали са болшевишки, фашистки, ислямистки и националистки.
  Весели и свободни празници! !!!

 5. Има ли отворена подписка в подкрепа на петицията?

 6. Peticia podpisana ot rodoliubci, bravo, oshte ima patrioti! Ne mozhe da si pro-ruski nastroen i da si patriot na dneshno vreme. Rusia e vrag na Bulgaria. Bila e takava i oshte e s pomoshtta na bezrodni izrodi kato stanishev, dogan, borisov, siderov i oshte mnogo, mnogo podobni merzavci.

 7. И го изрисувайте с надпис /в розово – естествено/, ТУК ЩЕ СЕ ТАНЦУВА!

 8. До Alex Kochov:

  Амин!

  Весеоа Коледа приятели!

 9. Явно на Бургазлии вече започва да им ПИСВА от русификацията на града.
  Това лято минавах два пъти през Бургас, и двата пъти хапвах набързо в Макдоналдс на входа на града. В ресторантчето: реч, предимно руска, музиката и тя руска????????????
  Бургаската петиция показва, че бавно но сигурно ще си вземем обратно държавата от грабливите кремъкски ръце и българските им помагачи. Бавно но сигурно тези, които се наричаме Българи ще излезем от безумието наречено русофилия.
  Весели празници на всинца ви!

 10. Браво! Имало все още истински българи! Но само с петиция няма да стане. Трябват конкретно насочени и масови протестни действия. Защото ще има отпор, подплатен добре с рубли. Пожелавам успех на бургазлии в борбата с рубладжиите!
  Весели празници, родолюбци!!!

 11. Фактите ГРИЖЛИВО СКРИВАНИ казват на ВТОРИ СЕПТЕМВРИ 1945 година правителството на Муравиев ОБЯВИ РАЗОРЪЖАВАНЕ С СИЛА НА НЕМСКИТЕ ВОЙСКИ В БЪЛГАРИЯ, КОЕТО БЕ РАВНО НА ОБЯВЯВАНЕ НА ВОЙНА НА ГЕРМАНИЯ И ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ С АНГЛИЯ, САЩ И СССР. НА ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ СССР НИ ОБЯВИ ВОЙНА ЗА ДА НАСТАНИ НАБЪРЗО ВЕРБУВАНИТЕ СЕЛЯНЧЕТА И ДА ИМ ПОДАРИ СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ИМОТА И ЖИВОТА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.
  КОЛКО ИСТОРИЦИ ОТ БАН СМЕЯТ ДА ГО НАПИШАТ ДАЖЕ ДНЕС, СЛЕД ПОЛОВИН ВЕКОВНИ ЛЪЖИ ЗА ИЗМИСЛЕНОТО “ОСВОБОЖДЕНИЕ”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.