Дядо Благоев-Мраз боядисан от пребоядисани?

Снимката, с автор Ники Караколев, се споделя от потребители във "Фейсбук". Снимката, с автор Ники Караколев, се споделя от потребители във “Фейсбук”, препечатана във в. “Дневник”

 

Няма угодия!
Когато неизвестни среднощни художници боядисаха част от болшевишкия тотем в центъра на София, неговите защитници бяха силно възмутени, че черните червеноармейци са предрешени като цветни герои от АМЕРИКАНСКИ комикс. Сега, когато незнайни последователи на осмиването на комунистическата символика преоблякоха с боя Дядо Благоев като Дядо Мраз, изрично подписвайки произведението си с руското название на добрия старец, другарите пак са недоволни.

Дали пък всъщност туземни русофили не са се подиграли на дядо си Благоев заради ярката му антируска позиция в зората на прохождащия български социализъм, когато за всички левичари на света Русия е била синоним на потисничество, както и за най-светлите умове на българското възраждане?

А може би пребоядисани като социалисти другари са решили да измият по този начин гузната съвест на Партията заради онова, което е сторила на българите с насилственото македонизиране на българите по заповед на сталинския Коминтерн, възприел напълно отричането на Благоев от българските му корени като своя политика на Балканите?

Имат основание. Припомня го в статията си във в. „24 часа” Росен Тахов.

Димитър Благоев обявява, че не е българин, а македонски славянин

24.10.2013
РОСЕН ТАХОВ
Димитър Благоев се отказа от българския си корен. Стори го от високата трибуна на XVII народно събрание.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 0,50 до 5 лева
“Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин”, тържествено обяви апостолът на социализма по нашенско. Ако Паисий беше сред депутатите, щеше да му зададе неудобния въпрос: “О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?”
Своята антибългарска реч Благоев изнася по време на Първата световна война. На 10 декември 1917 г. той взема думата в парламента. Брадата му е вчесана повече по тертипа на Енгелс, отколкото на Маркс.
Ораторът се изкашля и започва да говори
Според Благоев войната не е усилие да се обедини българското племе в етническите си граници, а империалистическа авантюра. Това не е война освободителна, а война за хегемония на Балканския полуостров. Конфликтът е част от исторически процес, който тръгва от зората на нашата държавност.
“Българското племе – сочи Благоев, – една шепа, но добре организирано, дойде на Балканския полуостров и намери едно племе мирно, още недоразвито в своята обществена организация, още когато то се намираше в последната степен на варварството, когато току-що се формируваше като съюзи на племена, за да мине по-нататък в периода на цивизацията в нация.
И тази по-организирана част и главно стояща на едно долно варварско стъпало, грабителска, жестока, която не познаваше никакво отвращение към каквито и да било средства, се нахвърли към тези племена да ги завладее. Но тези племена при всичко, че бяха неорганизирани, водиха дълго своята борба против това българско племе.”
“Не забравяйте, че бяха колония на Византия и нейни подчинени”, апострофира го Янко Сакъзов. За разлика от тесняка Благоев той е широк социалист. “Подчинени, но независими във вътрешния си живот”, контрира го ораторът.
“Не забравяйте историята”, обажда се друг широканец
“Коя история? – настръхва брадата на Благоев. – Тази ли, която я фалшифицирате? Такава история ние не признаваме, ние гледаме какво е в действителност. Фактът, господа народни представители, е този, че е имало голяма борба между българите и славянските племена на Балканския полуостров. И този процес, за който ни говори господин Сакъзов и който поддържат и други, този процес не е за обединението на българското племе, а за завладяване на славянските племена на Балканския полуостров.
И затова ние виждаме изтикване на славянските племена от Балканския полуостров, като се преселват масово във Византия и Мала Азия, и от друга страна, отиват на юг към Македония и в Македония именно се запазва дълго време славянското племе.”
“Ами вие сте родом от Загоричане”, опитва се да го затапи демократът Георги Данаилов. Димитър Благоев го смразява с поглед и изстрелва: “Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин. И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска страна, която да има свое собствено управление.”
“Какво търсиш в България тогава?”, пита някой от десницата
Славянинът се прави на глух, защото е избран като български гражданин в българското Народното събрание.
“Как се наричат в Загоричане българите?”, скача от мястото си либералът Христо Попов, който също е родом от Македония. “Ако ги питате, те се наричат християни”, отвръща Благоев. “Те се наричат бугаре”, поправя го Попов.
“Аз не искам да влизам в тази сфера – прави лек маньовър Благоев, – но искам да ви изтъкна какви опасни от ваша гледна точка, от буржоазна гледна точка, теории се развиват в нашата история относително процеса за обединението на българското племе…”
“Борбите за независимостта на българската църква се развиха най-много във вашето село и затова го изгориха”, прекъсва го пак досадникът Попов.
Всички опити да бъде оспорена Благоевата теория пропадат. “Аз мисля – сочи с пръст опонентите си той, – че от вас по-слабо осветлени по тия въпроси и по-забъркани глави няма. Особено вие, учителите, които винаги върху тези фалшиви теории сте се възпитавали, въобще вие не можете да ги разберете тия работи.”
През 1885 г. Благоев описва родното си село така:
“Загоричане е едно от големите села в Костурското окръжие, състоящо се от 400-500 къщици и населено само от българи.”
През 1917 г. той установява, че е допуснал груба грешка
Загоричане не е било населено “само от българи”, а “само от славяни”. Благоев е длъжен да се поправи в интерес на историческата истина.
Според теоретиците на македонизма потомци на Александър Македонски са основали най-старата славянска държава. Тя се наричала Славуния, а българите в нея били малка група завоеватели. От този конфликт покълнала македонската нация.
Македонската нация е потребна на Благоев за конструиране на утопичната Балканска федерация. Освен македонската в нея трябва да влязат добруджанската, тракийската и шопската нация. Името България е заличено.
В тази връзка финалът на Благоевата реч гласи: “Ако ние попитаме всеки един народ, особено на Балканския полуостров, който толкова много е изстрадал, ако попитаме народите какво управление искат: република или монархизъм, ние сме дълбоко убедени, че тия изстрадали народи ще искат република, като един етап към балканската федеративна република, а по-нататък като един етап към социализма.”
Парламентарната декларация на Димитър Благоев, че е македонски славянин, е посрещната с овации от скопските историци. Не кой да е, а един от най-мъдрите теоретици на марксизма се отрича от българщината.
Заедно с Исус Христос, Михаил Горбачов, Майкъл Джексън и той е чистокръвен
македонец!
Скопските историци поставят Благоевата изповед в златна рамка, кланят й се като на свещен скрижал.
Има само едно неудобство – изявлението на Димитър Благоев е изречено на български език и е записано с българската азбука. Този препъни камък е отстранен със създаването на оригинално македонско писмо.
Решаваща заслуга има поетът Венко Марковски, който е ревностен последовател на Благоев. В своите творения Венко проповядва:
Македонци секога сте били,
не болгарска кърф ви тече в жили.
Славяни сте со славянски език,
со адети свято що се пазят.
Кой ви каже болгари сте били,
той ви мами, знайте, той ви лаже…
През 1944-1945 г. Венко Марковски участва в лингвистична комисия, назначена от Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония.
Заедно с други видни граматици той реформира делото на Кирил и Методий и създава азбука, оригинална по своята същност, която отговаря на потребностите на македонската нация.

На нея клетвените думи на Димитър Благоев звучат така:
“Jас сум родом од Загоричане, мегутоа jас не сум бугарин, jас сум славjанин. И како таков ако сакате да знаете, jас сум за Македониjа како словенска земja, коjа да има своjа сопствена управа.”

7 мнения за “Дядо Благоев-Мраз боядисан от пребоядисани?”

 1. Още от времето на Димитър Благоев БКП/БСП никога не са били български. България е само територия на която те действат. Да сте чули или да сте видели да се спомене за мнение различно от това на господстващата клика в Москва. Да знаете за български ръководител различен от назначения от Москва. Да сте забелязали след окупацията с една фалшива “война” срещу България, след като на 2 септември 1945 г. правителството на Муравиев и зеделската партия на Гичев бе започнала войната срещу Германия, така наречения “комунистически елит” създаден от полуграмотни, кръвожадни набързо подготвени и надъхани от рабфак московски слуги, да признае или възприеме мнение различно от това на Москва в продължение на половин век. Някога въобще да сте забелязали те да издигнат глас и да се солидаризират с мнения различни от Москва? Как можете да ги наричате български или борещи се за интересите на българския народ? Да сте чули да се тревожат за народа на истинска Русия, потискан и клан от кликата в Москва? Те не са нито български, нито руски, а върли продажници и разбойници.

 2. Началото на нищетата, духовна и материална е наличието на градовете Благоевград и Димитровград, и най-вече търпението към имената им (странното е нито един “десен” политик не ги забелязва). Светлина в тунела ще се появи като се махнат грозните им антибългарски имена и техни паметници.
  Впрочем последните изследвания на генофонда ни показват само около 15% славянски гени, приказките за славянското ” море” се оказват недомислица …

  Честита Коледа!

 3. 1. Защо паметник на партиен вожд е издигнат от държавата, без този човек да е някакъв доказал се държавник?
  2. С какво точно Горна Джумая е „заслужила” да носи името на този партиен вожд?
  3. Защо общината, на центъра на която се намира паметника на този партиен вожд, все още не е обявила референдум за името на града и мястото на този паметник?

  Нека си представим следната ситуация:
  Защо сега държавата не направи паметник на Петър Дертлиев и например Ямбол да бъде преименуван на Дертлиевград. Ако правим сравнение политическите успехи на Петър Дертлиев са много по-стойностни от тези на Димитър Благоев (да не говорим че последния даже не се е смятал за българин!)?
  А отговора е много прост: държавата ни нито тогава, когато е създавала този култ към Димитър Благоев, нито сега, има интерес от паметници на националното обединение, напротив – и тогава, и сега официалната държавна политика е насочена към национално разделение и противопоставяне чрез толерирането и дори стимулирането на спорни личности и партии. Такава политика е типична за импотентните и безидейни държави, които не могат да предложат нищо, около което да бъде обединена нацията. „Разделяй и владей” е най-лесния начин за една слаба и нежизненоспособна държава да оцелява, естествено, за сметка на данъкоплатците си.

 4. До ALEX-YMB
  Ямбол ще се казва “Сидеровград”!
  Че с какво В.Сидеров е по-долу от Д.Благоев? И той си е направил партия, и той плещи простотии, и той…
  Скулпторите да запретват ръкави и да започват да ваят още отсега, че бая работа ги чака с тая исполинска фигура на Вожда!

 5. ALEX-YMB, съгласен съм с вас ,че не трябва градовете да нося имена на едни ПАРТийци. Та по този повод, не само тези два града, има много применувани от большевиките – гр. Сталин, Толбухин,Михайловград ……, които след известно време самите большевики повторно ПРЕименуваха, и въпросът е ЗАЩО, ЗАЩО…..ЗАЩО???…
  Останаха и много не преименувани като горните два.Апропо вие какво мислите за преименуването на гр.Стамболйски, той също е партиец.

  Наскоро СС се “извини” за “възродените” от БКП мюсюлмани, та се чудя кога СС ще се ИЗВИНИ и на “възродените” от БКП “македонци”, “възродените” от БКП “тракийци”,”възродените” от БКП “добружанци”,”възродените” от БКП “мизийци”, “възродените” от БКП “шопи”.
  Още повече ,че СС е потомствено, генетично обременен с “македонците”, като след 1944г. даже и с “възраждането” им!

  Колкото до Д.Благоев и “словоизлиянията” му в парламента, то той и последователите му те трябва да знаят ,че “мекедонец” и едновременно с това и салвянин е ОКСИМОРОН, и обслужва единствено пан славизма на Русия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.