(Д)ясно ли е?

Чакам четвърти ден десните партии да се произнесат по скандала в БСП с имейла на Шаренкова. Такъв ярък конфуз във върхушката на левицата, базиран на документ, не е имало. Вместо това десните заговориха с езика на БСП и се произнесоха срещу „поругаването” на един от партийните фетиши на столетницата в Благоевград.

Ако Радан Кънев е „прав” по този въпрос, колкото за разрива със „Синьо единство”, нямам проблем да застана открито на страната на малцинството сред разцепените реформатори.

Мога само да предполагам защо за пореден път по пореден повод за политически сблъсък с основния опонент на дясното, свързан с изнесени от моя скромна милост факти, десните политици мълчат.

Не си въобразявам нищо за някаква лична значимост, но като автор на книги и статии, в които съм поднесъл „ на тепсия” проверими факти ( например за преобръщането на Първанов в полза на НАТО след скандал в кабинета на президента Стоянов под натиск на германските социалдемократи), се оказвам точно толкова пренебрегван за цитиране от десните политици, колкото съм забранен и в подчинените на олигархията български медии ( за разлика от световните, в които, смея да твърдя, съм най-често споменаваният български журналист- това също е лесно проверим факт).

От години се опитвам „да не преча” на десните с каквото и да било- не за друго, а от съпричастност на принципно ниво. Имам достатъчно врагове и не желая да изглеждам като онези себични „месии”, за които всички са маскари- всички, освен тях лично.

Обаче в мен тази- да я наречем пасивна лоялност- вече се пропуква. След като съм толкова закръглена нула за своите съмишленици, не ми остава друго, освен да изоставя мълчанието си- нещо като напускането на Надежда Нейнски на реформаторския блок без да се е карала с него, както твърди тя.

Доколкото личната ми позиция може да има изобщо някакво значение, моята „пропукана лоялност” би трябвало всъщност да е отлична новина за десните политици. Досега говореха „само” зад гърба ми, че ще изцапам чистото им настояще, ако съм редом с тях (макар да не мислеха така, когато им бях нужен в Инициативния комитет срещу АЕЦ „Белене”например). Давам им повод и вече могат публично да се присъединят към такива, като Митьо Гестапото.

Митьо Гестапото, явно вбесен от моя милост, ме е почел с брътвежи, каквито обикновено чувам от крайнобесните ( един от тях също е работил в „апарата на ЦК на БКП”, т.е. във в. „Вечерни новини” на подчинение на баща ми, чиито кости глозга сега Митьо Гестапото).

Митьо Гестапото също ми нямал доверие ( заради майка ми, баща ми и СССР)! Това ако не е политическа перверзия, (на)здраве му кажи!

Митьо Гестапото също смята, че „цапам” паметника- онзи в центъра на София, който е на разстояние кратка разходка от централите на десните партии, които така и не „забелязаха” гражданските протести срещу най-видния символ на комунизма в България.По една ирония единственото изключение е Борислав Сандов от „Зелените”, който категорично се произнесе за демонтирането на съветския фетиш в реч на един от митингите пред еманацията на българската търпимост към лъжата.

Тъкмо Сандов и партията му обаче се оказаха недостойни за компанията на антикомунистите- както и Надежда Нейнски, която си „позволява” да настоява десните да са десни, а не нещо друго.

Митьо Гестапото лъже, разбира се, за моя „антируски завой” във връзка с паметника- грешна му е и датировката и формулировката.

Но ако на Гестапото му отива да лъже, щеше ми се да вярвам, че миженете на десните политици е някаква случайност. Вече се разколебавам в тази надежда.

По липса на реакция от страна на десните политици, които явно се гнусят от източника на информацията за мейла на Шаренкова, Гестапото не се гнуси да запълни вакуума с гестаповската си интерпретация, която по своята „логика” е някаква смесица между хитруването на Остап Бендер и мърсуването на Гестапо- получава се нещо като Гестап Бендер.

Ето за какво става дума в едно интервю на агенция ПИК:

Димитър Иванов е последният началник на Шести отдел („Корупция и контрол на структурите на МВР и БКП“) в Шесто управление („Борба с идеологическата диверсия“) на Държавна сигурност. Той е съдружник на Светлана Шаренкова като издател на вестник „Земя”. Потърсихме го за коментар на последните скандали около имейла на Шаренкова до Кирил Добрев, публикуван от журналиста Иво Инджев, както и около избора на Георги Първанов за съпредседател на Руско-българския обществен форум.

– Г-н Иванов, какво мислите за скандала около писмото, изпратено от Светлана Шаренкова до Кирил Добрев и разпространено от журналиста Иво Инджев?
– Чух за това писмо сутринта (в петък – б.а.) от един колега. Говорих със Светлана, тя твърди, че не е пускала такова писмо. А аз въобще не знам за такова писмо. Бихте ли ми казали какво е съдържанието?
– То е доста обширно. Шаренкова е искала да стане депутат, но Кирил Добрев не й е оказал достатъчно съдействие тя да е на избираемо място в листите…
– А възможно ли е това писмо да е фалшификат?
– Писмото е публикувано в блога на Иво Инджев и изглежда напълно автентично.
– Вижте, Кирчо е 72-и набор, аз бях приятел на баща му Кольо Добрев. Светлана е кума на Кирчо, те са много близки семейно. И едва ли има нужда да си пишат писма…
– То е доста аналитично писмото. Има логика да бъде написано, защото тя е видимо ядосана…
– Чуйте, те двамата са много близки. Също Светлана и Кольо бяха много близки, жена му – вдовицата Елка, също е много близка на Светлана, приятелки са. Светлана и мъжът й са кръстници на детето на Кирчо. Плюс това Светлана и Иво Инджев са завършили в Съветския съюз и двамата. В първите години на демокрацията и двамата застанаха на демократични позиции. Светлана беше четири години съветник в Столичната община от СДС. И когато Инджев започна да минава на антируски позиции, основна причина беше Паметникът на Съветската армия – Инджев го атакува и го цапа, Светлана го пази и го чисти. И се създаде някакъв такъв конфликт, какъвто за мен е абсолютно безсмислен. Иво е от комунистическо семейство. Майка му ми беше колежка – служителка в Държавна сигурност. Баща му работеше в апарата на ЦК на БКП. Така че аз на Иво не мога да му имам някакво доверие. А какъв е поводът той да го пуска това нещо? Какво иска да каже?
– Целта според мен е да покаже какви са отношенията в БСП и да им изкара „кирливите ризи”…
– И това не е вярно! Защото Светлана и Сергей са в много близки отношения. Светлана е член на Националния съвет на БСП. Тя издава ляв вестник „Земя”.
– Тя е откровена в това писмо, звучи правдоподобно. Шаренкова описва Станишев като човек, с когото няма приятелски отношения и с когото може да се преговаря и търгува.
– Това според мен е, както му викахме в Държавна сигурност, активно мероприятие. Някой иска да постигне нещо с това, но то няма заряд да даде резултат. Каквото е имало да се каже по отношение на партията и Станишев, Първанов го е казвал вече неколкократно. Възможно е Иво да е извадил нещо от контекста, което да се опитва да манипулира. То е безсмислено, тъй като от това в БСП не може да възникне конфликт.
– Вие нали сте член на БСП?
– Да, от 1975 г. При мен е въпрос на идейна убеденост. Иначе наблюдавам обществения живот и се ядосвам.
– Партията е на власт, така че…
– Не, не, аз и на нашите се ядосвам. Даже на моите си се ядосвам повече, защото се разбиха идейните, политическите контури на живота, няма ценности, няма стойности. Младите хора растат без опорни точки. Трябва да има и социалисти, и демократи, и консерватори, и либерали. И да се редуват в управлението на базата на това, кой предлага по-добра програма”.

P.S. Малка подробност е, че Гестапото ме споменава на малко име, сякаш сме си близки- никога не съм общувал с този човек през живота си, макар той да държи да създаде обратното впечатление, знаейки, че най-голямото цапане за мен е тикането ми обратно в комунистическата кочина, в която съм се родил не по своя воля, но за разлика от Гестапото по своя воля съм напуснал въпреки всички усилия да бъда задържан там.

55 мнения за “(Д)ясно ли е?”

 1. Задници. Ще ги поставя да отлежат петдесетина години и после ще видим.

 2. “Задължителни” теми за десните са:
  -Премахването на антибългарските имена Благоевград и Димитровград (имената са си хубави, но са посветени на видни антибългаристи)
  -преместването на паметниците на окупационната Съветска армия навсякъде
  -почитането на жертвите след 9.9.44 и колективизацията
  -дълбоко реформиране на социалните политики и разходи (фундаментална причина за ниско образование, безработица и социална нищета)
  -тотална МВР реформа
  -прекъсване на пъпната връв с Империята на злото – Русия

  Кой от сегашните “десни” политици проявява активност?
  Видно е, още 24 г. няма да стигнат.

  Успешна Нова 2014 г. г-н Инджев!

 3. Да, десните не са десни вече. Вековният бук падна и това се осеща осезаемо. След освобождаване на дясното пространство от И. Костов е нормално за добре обиграната Н. Нейнски да го превземи. Но тук ще попитам, защо чак сега Нейнски започна да се държи като дясна и да изисква от лидера на ДСБ да пази и почита миналото на ОДС, защо когато имаше надевден партньор в лицето на Костов тя отново напусна в 11:55 или целата й е постигната – Иван Костов го няма. За тази цел работиха взаимно с Радан Кънев.Да им е честито, тътенът ще ги застигне.

 4. Социалисти – утописти ,
  Комунисти – терористи ,
  Пенсионери огладнели ,
  Бабичките напращели ,
  Грабнали тави , тигани
  с вестник ” Дума ” и ” Земя ”
  с вестник ” Нова -та зора ”
  сричат те ” Русия днес ”
  и се кръстят в потрес !?

 5. Г-н Инджев,
  Чувствам се длъжен да напиша няколко думи в полза на Радан Кънев.
  Първо: Твърдия електорат на БСП с Топ неможеш да го мръднеш. На тази база, каква реакция на десните по “някакво” писмо.
  Второ: Радан Кънев преди 20-тина дни в интервю по национална ТВ медия повече от ясно го каза: “ние нищо не очакваме от БСП бе хора”.
  и Трето: Надежда Нейнски може да играе само поддържаща роля в дясното, такава каквато беше и позицията и на външен министър в правителството с министър председател г-н Иван Костов.

 6. Да, но към всичко, казано от Иво за дясното и Митьо Гестака, ще добавя, че Митьо, а не някой от нашите десни лидери, направи институт “СТЕФАН СТАМБОЛОВ”. Човекът видя да се търкаля безпризорна една велика историческа и държавническа емблема на България -взе си я, и толкоз! Как я ползва, друг въпрос, но къде бяха нашите десни лидери тогава? Да не вземат да ги обвинят в русофобия, сакън! Казвал съм го безброй пъти – най-важна преди и след 1989 г. в Източна Европа беше войната за символите и паметта! Кратко и ясно-икономика като германската няма да имаме и след 100 години, но Институт за национална памет и Комисията на Й.Гаук- можехме да имаме веднага, както ги имаха други наши събратя по съдба от бившите бараки на соцконцлагера и затова сега живеят много по-добре от нас. Ама как да стане това със “сини” мнозинства, каквито ни се случиха, и май каквито се задават!

 7. Пак менторства Митьо Гестапото с бащинска поза и се явява говорител на поредната странна птица на посткомунизма! Сякаш сам себе си иска да убеди в някаква моралност.
  Всъщност,как той и на каква възраст е станал шеф на Шесто?
  Кой е баща му, коя е майка му, чичо му, жена му, сина му/дъщеря му и т.н.?
  Откъде има пари и “съкровища”?
  Не е ли прототип на Пеевски (дори и физически)?
  От какъв зор точно той, защо и как още се появява по публични медии, които не са негови?

 8. “(Д)ясно ли е?” – риторичен въпрос…

  Сещам се за едно стихче от зоратз на “демокрацията”:

  Карам, карам колело
  а пред мен – едно л*йно.
  Ха наляво, ха – надясно…
  паднах – прясно!

 9. Разбирам как се чувствате, а десните може би ги е страх да се конфронтират с тези!
  Кънев и Лукарски са интелигентни хора, но това не стига.Ако не се стегнат ще заприличат на протежета на Кунева – мрънкащи чиновници, колкото и да са симпатични.

 10. Хора “десни” дето четем и коментираме тук. Колко грешки трябва да допуснем за да убием и малката надежда която имаме в РБ. Моля любезния домакин да ми припомни но колко пъти той е заставал открито зад името на Иван Костов или някой друг от лидерите в дясно когато те водят битка по дадена тема. Чета блога от години може би от създаването му но нещо ми се губи този момент с подкрепата. Хора помислете- нужно ли е в момента РБ който и без това изпитва затруднения в рекламата на стъпките които предлага за изход в държавата да хаби ценно ефирно време. Вместо да обяснят какво и как ще постигнат да защитават -извинявай Иво- журналист пък било то и Иво Инджев. Отговорете за себе си. Това прави ли ги по малко десни. Не е ли малко дребнаво това. Всичко според мен е политика. Но трябва ли политиците да се хвърлят като Матросов на всяка амбразура без значение кой стреля от нея. Вместо да помогнем кой с каквото може на едничката надежда ние се втурваме да сеем семена на съмнение. И после се чудим защо умря дясното и къде се дяна след смъртта си. без да си даваме сметка че сме помогнали по много начини да го уморим. Иначе само мърморим колко са лоши комунягите и как няма кой да им се противопостави.

 11. В началото на юли , стана видимо , че оставка няма да има!Не само това, тогава изказах мнение , че тази престъпна съвкупност от интереси ще има властта поне за 2 мандата!
  Това е резултат от насложилите се не само през последните десетилетия събития, но бих казал и векове !Последните 24 години не са грешка , те са качество на българското можене!
  Стартирайте отново прехода и резултатът не само ще е същият , но е възможно да е и по –лош!
  От тази гледна точка им се чудя на мъжете от РБ , защо изобщо се занимават с тази помия – българската политика!Само името е политика иначе в същността си носи имена като , лъжа , кражба ,простотия, посредственост,……..НЕВЕЖЕСТВО !
  Мъжете от РБ имат професии и бизнеси , с които биха били по щастливи и смислени ! Не е нужно да се жертват , защото ако нещо се промени в държавата някога към добро , то ще е отвъд техният живот!Други поколения ще правят прогреса , за сега няма обществена зрялост и множество за това !
  За пример ще дам Иван Костов !Той управлява 4 години , 15 години след това е товарен с негативи за каквото се сетиш! През това време престъпникът кобурготски разби политическият баланс и нормалност , след него станишев и група направиха показно крадене !Да сте чули днес, нещо за краденето на тройната коалиция?
  Тези от РБ при никакви условия няма да бъдат оставени да наложат позициите и политиките си !Дори да стане , то ще е случайно и бързо коригирано от мафията ! А след това виновни за всичко !Вижда се ,никой добре платен журналист , няма да си жертва хилядната заплата, за да се прави на обективен !Така , че подкрепа от медиите , не очаквайте !
  Да се спори дали г-н Радан Кънев или г-жа Михайлова или който и да било са с по-правилни позиции е безсмислено – все същата ялова работа !
  За мен става все по-ясно , че управление чрез партии е същата заблуда както бизнес чрез банки !И партиите и банките са паразитни , вредни структури.
  През 21-22 век светът се нуждае от нови иновационни философии за управление , основани не на идейно противопоставяне , а на можене и правене .
  Тоес, политическото трябва да бъде изместено от рационалното на най-образованите , можещи и амбициозни хора !Всичко това ще е в синхрон с мощният технически прогрес , който ще преобрази фундаментално устоите на обществата !Всеки човек ще е активен от всякъде по всяко време ,за широк обем неща !За управление и позиция също !
  Българите като малоброен народ ,и когато им дойде акълът, могат да пробват нещо различно , което ще е мощен импулс и предизвикателство !

 12. Към Иван:

  Зад позиции на Иван Костов съм заставал хиляди пъти, но не защото са на Иван Костов, а защото сме имали близки или еднакви гледни точки- без това да означава пълзене по корем и хълцане с пропаганден възторг, както правеха някои подмазвачи тогава, когато той раздаваше порциите в партията и държавата.За протокола: предложи ми и на мен постове, но си останах журналист на свободна практика през целия му мандат.
  Но има и позиции, зад които не заставам- като позицията, според която Пеевски бил демонизиран…

 13. Винаги съм се чудил, защо т.н. “десни” не използват материалите, идеите и книгите, които пишеш и нямам отговор. Изказването на Радан Кънев, относно боядисването на паметника на този “МАКЕДОНЕЦ” И БЪЛГАРОМРАЗЕЦ Димитър Благоев, направо ме потресе.Не боя, а тротил трябва за него. Същото се отнася и за паметниците на Г.Димитров. За “МОЧА” сме на едно мнение, за да не дразним окупаторите.

 14. Когато правителството на Виденов се провали,мнозина от десните политици от куртоазия или не,припяваха че на страната е нужна силна БСП.Тъй като левите не успяха да подсилят партията си,десните раздробиха десницата така че и днес БСП е в управлението.Чудя се дали някога десните ще разберат,че за да има силна десница,БСП трябва да бъде слаба и то доста по-слаба!?Иначе не е ли по-добре да ги наричаме”т.н.десни”,щом не зачитат левите автоголове.

 15. “Но има и позиции, зад които не заставам- като позицията, според която Пеевски бил демонизиран…”

  Това е бял кахър.

  На първо четене ми хрумват далеч по-вредни – приватизацията на Нефтохим, неотворените досиета, отказът от маргинализиране на БСП, промотирането на субекти като Бакърджиев, Цонев, Бисеров и ред други странни птици, които удобно превърнаха СДС в перфектната боксова круша.

 16. Намирам всички призиви да се отнасяме меко към липсата на реакция от РБ по “писмото на задкулисието” за напълно, за 100 % неоправдани.

  Иво подаде, както казвват, изключително удобна топка.

  Десни!
  Събрали са се и са се именували “Реформаторски блок”. Обявили са, че ще “реформират”.
  И ще се борят със “задкулисието” и срещу “фасадната демокрация”.

  Така ли казаха?

  Е, какво по-ярко “задкулисие” и “фасадност” от разкритото в гнусното писмо на (про)руската п….а?
  И какво по-реформаторско и анти-стратукво от заемане на позиция и ясно отрицание на разголените в писмото механизми на кукловодство?

  Или РБ един ден могат да са “реформатори”, а на следващия могат да са безгласни?

  Как ще стане това “реформиране”, ако си мълчат по толкова “удобен” повод?

  Да ви кажа – на мен втори ГРЕБ с Кунева не ми е нужен!
  Днеска “десен” – утре преклонение пред Живков, вдругиден прегръдки с Лужков.

  А, стига, аман бе!

  И тук не става дума за някакви “ястребови” желания, и някаква “крайна дясност”, а за елементарна принципност.

  Който се обявява “против статуквото” и “за реформи” трябва да има РАЗЛИЧНИ ПРИНЦИПИ и да си ги спазва ежедневно, а не да шикалкави и да се “снишава” подобно на уж “десния” “бивш пожарникар” от Банкя.

 17. До Иван
  Че кой го би Раданчо през устата да дрънка тия глупости.поругаване.Паметнци на културата.Дяда ти Благоев,виден борец срещу българщината.Раданчо играе по гайдата на червените и ти очакваш да му правим Евалла.И да ти кажа още нещо.Раданчо се консултира с Костов.И на Костов не му прави чест.

 18. Реформаторският блок събра немалко хора, доказали неспособност да работят за ценности. Хора с усет към изгодата от професионалната политика, хора с надебеляващи сметки за утрешни ползи, постове и лостове. Това личи от самолет.Донякъде затова и протестите излиняват. Блокът не е готов да застане вдясно от себе си, а с “по-малко” дясно статуквото си остава. Блокът не иска дори да декларира курс надясно…така утре ще може да подпре ВСЯКАКЪВ властови формат. Избирателите не са слепи, обаче. Който седи на два стола, пада на земята. Колкото и да се цупят и сериозничат от уж принципи, от РБ не могат да скрият центристката си всеядност. Правят проби за стилния тоалет, в който да облекат бъдещата политическа Реформа, а отдолу прозира нейното предизвикателно червено бельо. В най-класическата професия обаче се преуспява със свежа плът, не само с акробатични етюди.

 19. Ясно е, че дясно няма. Т.нар. Реформаторски блок не е нищо повече от безпринципно обединение на политически маргинали, интересуващи се от собственото си оцеляване.

 20. Раданчо не се консултира с Костов. Раданча се консултира само с Пръмова. Чест му прави на Костов, че замълча, както го направи Тачър когато го застигна съдбата й. Предателите може само гузната им съвест да ги накаже. Тачър получи извинението си и Костов ще го получи след години.

 21. Демонизираният Пеевски – кой разбрал, разбрал. Защо за Бисеров не получава подобаваща дан? Той по-малък демон ли е? Май станаха много демоните, следователно ги
  демонизираме тях вместо този “кой”!!!

 22. Разбирам желанието на опитен човек като Иво Инджев да види в идейните си съюзници хора на неговата висота и способности. За съжаление нито Радан, нито Лукарски или Кунева имат рефлексите и знанията и уменията и опита и познанията на хора като Иво Инджев. Днес виждам как пропагандата на ДС и точно на Митьо Гестапото е успяла много ефективно да ОБЕЗВРЕДИ можещите и да втълпи на младите, че те трябва да започнат “на чисто”, за да “успеят” Заблуда и илюзия! Въпреки това, ОБЕДИНЕНИЕТО му е майката!

 23. Ами май тотално ще се разочаровам от “десните”. С такива радетели за дясно като вас. На РБ врагове не му трябват. Никой от вас ли не вярва че тези хора желаят да се случи нещо хубаво в тази държава. Колкото до демонизирането на Пеевски човека каза че по принцип не е красиво да се демонизират хората и за да не дава пример със себе си даде пример с Пеевски. но е много удобно да извадиш думи които не си разбрал или не искаш да разбереш и да атакуваш с тях. Явно ще си останем балкански душички които ще се джавкат постоянно но няма да поискат да разберат че в днешният свят човешките отношения трябва да се поставят на първо място. Трябва да се борим за справедлива съдебна система. постигнем ли тези две неща означава че сме променили начина си мислене което е основното. Но едва ли ще го постигнем като помагаме на комунетата в пиесата всички са маскари а нашите от дясно са по големи и от тез в червено.

 24. Към Иван:

  Значи не сте разочарован от конкретното изказване на “човека”, а от всички останали като “нас”!?
  С такава защита на “човека”, той направо няма нужда от врагове.

 25. И нещо за паметници и символи които са за рушене. Толкова ли не можете да проумеете че с говоренето си по тези теми хората от РБ ако се обявят ЗА ще спечелят като избиратели само твърдия си избирател и ще отблъснат всички други. Ние и без да ни го казват си знаем че тези неща са махане. Просто те трябва да спечелят допълнително гласове не само нашите твърди. Не ви ли е ясно че това е единствената причина поради която се въздържат от коментари по темата.

 26. Да не съм разочарован от изказването на човека. Защото според мен тогава даде за пример Пеевски а не себе си. Вие също сте потърпевш от подобни опити за демонизиране чрез миналото си. Силно се съмнявам че ви е приятно да ви атакуват на личностна основа. А колкото до разочаровението. Ами дайте малко шанс на тези хора. Не ги захвърляте по дефиниция че и те са като другите.

 27. Реформаторският блок е единствената политическа формация, обявила какво възнамерява да прави ако е в управлението след оставката, която всички(?) искаме. А комуто предложенията на “Раданчо” не са достатъчно разумни, защото не започват с бутането на паметници, може да заложи, разбира се, на Николайчо, Сергейчо, Воленчо или на някой друг титан на реформаторската мисъл. Кой` не скача (срещу РБ), е червен.

 28. Към Иван

  “Никой от вас ли не вярва че тези хора желаят да се случи нещо хубаво в тази държава?”

  Аз вярвам!!! Вярвам преди всичко в Радан Кънев, когото много хора несправедливо подценяват.

  Жалко е, че точно сред коментарите на този блог, трябва да чета обидни и тенденциозни подмятания по негов адрес.

  Радан не е “бог”, нито “цар”. Не е даже и пожарникар, но е интелигентен човек с характер, който е убеден в това което прави, а то е това, което казва в коментара си господин “ХМ”: ОБЕДИНЕНИЕТО му е майката!!!

  Аз вярвам, че РБ ще има бъдеще! И трябва да има, за да отидат в миналото тъмни личности, като Митьо Гестапото и цялата му воняща милиционерска компания.

 29. Taka narechenite desni politici v BG sa tolkova desni kolkoto az sum liav, kato se pochne ot “proslavenia” Ivan Kostov. Desnite politici kato Kuneva i Kunev sa porednite tvorenia na KGB laboratoriite za produkti za bulgarska konsumacia. Bulgarina otdavna e zagubil sposobnostta da razlichava zhitoto ot pliavata.

 30. Г-н Инджев,
  Съгласен съм с Вас, че поднесените от Вас скандални факти от кухнята на столетницата са “удобна топка” да и се забие едно воле от десницата. Съгласен съм, че трябва да сме критични, но не приемам прекалената критичност, особено гарнирана с разколебаване и “пропукана лоялност”, защото понякога с прекалената си критичност и самокритичност сами нанасяме по-големи щети на дясното отколкото левицата би могла. Смятам, че трябва да сме взискателни и настоятелни лидерите на десницата да не пропускат да вземат отношение по тези въпроси и да им напомняме, че това очакваме от тях, но чак да всяваме смут ми се струва малко свръх.
  В същото време ме вълнуват два други въпроса:
  1. Липсата на реакция от ГЕРБ – все пак става въпрос за Йорданка Фандъкова, за нейната номинацията и неслучилото и се съпредседателство на Руско-Българския Обществен Форум, за сметка на Гоце Първанов.
  2. Има ли задкулисни договорки между Борисов и Първанов, така щото единия глас на Светлана Шаренкова и единия въздържал се да натежат над шестте гласа на русофилските организации и какво толкова и е струвало на Шаренкова, че и е скъсило живота?
  Това наистина са въпроси, които десницата трябва да задава и да настоява за отговори пред обществото.

 31. Просто не е истина!!! Гледам как в целия интернет излизат убийствени за БСП течове на информация от кухнята им и нещастните псевдо-десни не се възползват от нито една от падащите им от небесата възможности да захапят политическия труп на столетницата.

  Това е просто невероятно и ще струва много на РБ и всички останали претендиращи за деснота ако не започнаят да се възползват от БСПЛийкс ВЕДНАГА. Ако продължават да приказват общи и дори вредни за дясната идея неща (като това с БлагоМраз) ще бъда принуден да мисля и популяризирам мисълта, че има споразумение между РБ и БСП във вреда на българската демокрация и в полза на българофобите-русо”фили”.

  Абсолютно съм съпричастен с усещанията на г-н Инджев за предателство от страна на иначе подкрепяните от него за момента сили зад РБ. Не само предателства към него, но и още по-грозно – предателства на интересите на България! Грозно е!!!

 32. И за да подкрепя тезата си, че когато изразяваме разочарованието си от заети позиции и действия или бездействия на политическата сила, на която симпатизираме, трябва да го правим, когато става въпрос за наистина важни и принципни неща, ще дам пример с позицията на ДСБ и РБ, относно номинациите и избора на Главен инспектор на инспектората към ВСС.
  Пресконференция на РБ –
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3858
  “Загубилите всяка легитимност управляващи използват празниците за безобразни и неморални решения, обявиха днес от Реформаторския блок на извънредна пресконференция. В навечерието на Коледните празници е обявен конкурс за главен инспектор на инспектората към ВСС, който изтича днес и на практика протича скрит от обществения интерес в неработните, празнични дни….
  Радан Кънев: Наистина съм убеден че това, което се случва с инспектората на съдебната система е особено важно, защото това е най-големия проблем на обществото ни. Не веднъж сме го казвали, това е основната причина и за бедността и за лошото управление – безкрайно по-важна тема и затова е тема и на пресконференцията.”
  Вестник “Дневник” – 27.12.2013
  “Отношението на Реформаторския блок към ГЕРБ щяло да зависи от избора на съдебен инспектор”
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/12/27/2210597_otnoshenieto_na_reformatorskiia_blok_kum_gerb_shtialo/?p=0#comments
  “Днес БСП и ДПС издигнаха за главен инспектор кандидатурата на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева, която ръководи петчленния състав на ВАС в делото срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган за хонорара му за хидровъзела Цанков камък.
  След като днес Реформаторският блок разкритикува процедурата за избор на главен инспектор към инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС), лидерът на ДСБ Радан Кънев подчерта, че ГЕРБ е изправена пред избор – да блокира порочната процедура или да се договори с БСП и ДПС.
  “Важно е да се подчертае, че изборът се извършва с гласовете на 2/3 от депутатите. Всичко е в ръцете на ГЕРБ, които могат да блокират порочната процедура и да настояват за нова, по правилата, предложени от Реформаторския блок, за “Чисти ръце” в правосъдието. Могат и да се договорят… с БСП и ДПС”, написа в личната си страница в социалната мрежа “Фейсбук” Радан Кънев. И допълни: “От това ще зависи в огромна степен бъдещото ни отношение към ГЕРБ.”
  Смятам, че това са важните неща, по отношението към които трябва да изразяваме мнение дали имаме доверие или ни се пропуква лоялността.
  Не че не ми се иска Кънев и другите водещи политици от РБ да използват всеки случай да задават неудобните въпроси на БСП за задкулисните им машинации, но и критиките мисля, че трябва да са балансирани и с мярка, защото могат да предизвикат обратен ефект.

 33. симпатизант/ка на ДСБ:

  С такава защита ( лъжейки, че някой очаква “бутане на паметници” да бъдело началото на политиката на РБ), свещената ВИ крава няма нужда от колячи.Не вменявайте на автора фалшиви тези и не го пращайте при врага в момента, когато си “позволява” собствено, защото в противен случай нямаме разговор.
  И от устата \ перото на защитник на ДСБ обобщението на темата за комунистическата символика като “бутане на паметници” е опростяване, което обслужва едни простаци, срещу които уж се борим.
  Или нещо греша? Или наистина това е осмислена партийна линия, а не някакъв моментен изблик?

 34. Към Иван:

  Моля, не подменяйте смисъла на нещо, което е казано достатъчно ясно в публичното пространство, включително като поставяте на една плоскост случаят “Пеевски” и личността на защитавания от Вас политик ( за моя милост, когото също вкарвате в чувала с Пеевски), дори не искам да споменавам).

 35. Да не се окаже, че в червения чувал на дЕдото коледа е бил пълен с книги РБ на РъБъ?

 36. Митьо Гестапото-“– Вижте, Кирчо е 72-и набор, аз бях приятел на баща му Кольо Добрев. Светлана е кума на Кирчо, те са много близки семейно. И едва ли има нужда да си пишат писма…” и т.н.
  Гестапото(какъв прякор за комунист просто да умреш от смях) е толкова ниска топка , че няма накъде , но лошото е , че такива като него са много и ни вкарват и нас в тези ниски нива.Рано или късно всичките тези деградирали хора ще се задушат в собствените си лъжи. Адмирации за г-н Инджев.

 37. Провокиран съм да се намеся в тази, съвсем не-коледна дискусия по няколко причини.
  Първо: децибелите в спора станаха нетърпимо високи. Засипаха се квалификации и обвинения, несвойствени за един спокоен разговор между хора, които са до голяма степен съмишленици.
  Второ: прочетох няколко пъти писмото на Шаренкова. То е отвратително. Говори много за авторката, за “приятелския” й кръг, за нейната “партия”, за нейната каста, за нейната порода. Но не ми казва нищо, което да не знам. Нищо друго не съм очаквал от една петоколонничка. Но, в същото време, аз лично в това писмо не видях и нищо, достойно да го направи обект на коментар от лидер на която и да е партия. Един партиен лидер не би трябвало да се меси в махленски разправии, особено на просташкото ниво характерно за болшевишката партия.
  Трето: писмото е публикувано в блога на г-н Инджев, който гарантира за автентичността му. Следя публикациите и позициите на Иво Инджев от десетилетия, далеч преди появата на този блог. Аз лично му имам пълно доверие. За мен ЛИЧНО, неговата дума е достатъчна гаранция. Но ако, недай Бог бях лидер даже и на най-невзрачната партийка, аз не бих си позволил да ангажирам партията си с коментар на документ с неизяснен статус, въпреки своето ЛИЧНО доверие в този който изнася документа пред публика. Да коментира от свое име може всеки. Но една партийна позиция би била несериозна без да е изпълнен поне всеизвестният принцип за “поне два независими източника”. Така че, тук ще си позволя да изразя несъгласие с домакина на блога, без това по никакъв начин да намалява уважението което изпитвам към него и което той безусловно заслужава, защото си го е извоювал с принципността си в продължение на много години.

  Желая на всички повече празнично настроение и една много по-добра 2014-та година.

 38. Преди време бях запитал в коментар под друга статия тук защо трябва да гласувам за Реформаторския блок? Доста хора ми изнесоха мотиви “за”. Лично г-н Инджев не ми отговори, няма проблем. Времето отговори на моя въпрос, поне засега мисля. Затова нека кажа и защо попитах.
  Моята теза е, че трябва да се избере най-центристкото и либерално крило на българския политически спектър (каквото в момента е ГЕРБ) и да изкара поне 2 мандата. Видно е, че от тази формация излизат и свестни кадри със самостоятелно мнение (което твърде често напоследък е по-дясно от това на т.нар. РБ). Видно е също, че тази политическа формация лансира и ИЗПЪЛНЯВА важни инфраструктурни и други проекти на местно и национално ниво. Видно е и, че, поради егоцентричното естество на лидера на тази формация (който междудругото е много бързо учещ се политик), е възможна промяна в политическите актове на формацията под обществен натиск – за добро или лошо. Видно е и че тази формация поддържа нормални, даже добри отношения с ВСИЧКИ полюси на днешния многополюсен политически свят. И най-накрая е видно, че макар ГЕРБ да са СИВ, а не СИН цвят, имат ПОТЕНЦИАЛА и ЕГОИЗМА да изместят БСП и ДПС от властовите лостове. Нека спрем да се лъжем – коренна промяна в България вече е невъзможна. Народът е непросветен и недобре възпитан в мнозинството си. А промяната в образованието и културните привички ще изисква десетилетия още. Именно затова повтарям сегашното си впечатление – като разсъждаващ центристко-десен избирател смятам, че чрез политическата формация ГЕРБ бихме могли да имаме най-много възможности за последователни граждански инициативи, които да доведат до окончателното европейзиране (и нормализиране) на начина ни на живот като съвременни българи.

 39. Костофф беше, е и ще си остане Лошшш! – завинаги.
  Радан е костовист!
  Лошш! – вчера, днес, утре и завинаги!
  Реформаторският блок е Лошшш!!! – костовистки – раданистки – сатанистки!
  Анатема! Завинаги!

  “Народът” е Ангел Господен.
  Народът сме Ние – идеалните в поривите и помислите си, неукоримите в делата си.
  И, ако не са:
  Лошият Костофф,
  Радан,
  реформаторите,
  окупаторите,
  соросоидите
  и…
  марсианците,
  тази земя (Клета Майка България) щеше да бъде Земен Рай…

  Земен. Твърде земен.
  Като материалът от който Бог ни е създал някога и ни създава до днес – точно според делата ни… 🙂

 40. Не мислите ли ,че току-що сформираният РБ има достатъчно официални опоненти и то злостни критикари и “доброжелатели”,че доживяхме и в този интелигентен блог да се обявят толкова активни “помагачи” на неукрепналите в отношенията си реформатори?!
  Не е ли по-добре поне ние,тук,поне 1-2 месеца да не им даваме толкова напътствия, а да ги оставим те да решават,както ми се струва постъпват и ранобудните студенти?!
  Приятно посрещане на дано по-добрата 2014 година на собственика на блога и на неговите гости тук!

 41. Били били боядисали някой си като Дядо Коледа!!! Че какво лошо в това?? Та нали “едно време”, пък и сега, доста известни хора се “дегизират” като Дядо Коледа за да поднесат подаръци!! Сигурно ако бяха написали дядо Мраз, нямаше да “са обидени”!!
  Лошото в случая Е, че има АРЕСТУВАНИ хора, и НИКОЙ НЕ ГИ ЗАЩИТИ!! И не ги защитиха ОНЕЗИ, които получават “партийни субсидии” именно за това, да защитат хората от УПРАВЛЯВАЩИТЕ, които се самозабравят.
  После, какво означава “…един партиен лидер не би трябвало да се меси в махленски разправии, особено на просташкото ниво характерно за болшевишката партия.” Ами нали АКО партийните лидери на САЩ си стояха НЕ НАМЕСВАЙКИ се на “махаленските разправии” на болшевеишките лидери, СССР сега щеше да е и в Париж!! Именно партийните лидери са онези, които са ДЛЪЖНИ ДА ЗАЕМАТ ПОЗИЦИЯ СПРЯМО ВСЯКА ЕДНА ПРОСТАЩИНА, НАПРАВЕНА ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ!! Това им е задължението!!! А не да се правят на “умни” като говорят уклончиво по стар болшевишки начин. Лидерът е длъжен да се изказва ясно, точно и конкретно по всеки един наболял за обществото проблем!!! И да поема и носи отговорност!!
  Над 200 дена хората в БГ протестират и искат РЕФОРМИ. Да амЪ, РЕФОРМИаторският блок мълчи без да заеме позиция. Има хора, от протестиращите, които са подложени и на “тормоз” от страна на службите, като са били “привиквани по места”!! Доколкото разбрах, след интервюто на Радан Кънев, той бил бил АДВОКАТ!! В същото време, той Е И реформатор!! Пък и не само той!! Защо не използва адвокатските си знания за да защити хората, искащи реформи??? Или той пак е специалист само по бракоразводни дела, като един наш президент, който сега си прави партита в Виена, и изобщо не му пука какво става в БГ!!

 42. Що се отнася до отвратителното писмо на шаренкова, напълно подкрепям написаното от Румен.

  Колкото до боядисания паметник, призовавам Владо и всички други, които тук… критикуват ДСБ и Радан, поне да влязат в сайта на ДСБ и да потърсят становището им по дадения въпрос, преди да започнат с канонадата. Защото становище ИМА, още от 27 декември, макар и неофициално.

  Ако още не сте разбрали, сред “бояджиите” неизменно преобладават привърженици и активисти на ДСБ — до степен, че наскоро някой предложи факелът в емблемата на ДСБ да се замени с бояджийска четка. И при последния случай в Б’град арестуваният е местният лидер на ДСБ. Сериозно ли смятате, че ДСБ няма да направи всичко по силите си, за да защити своите хора?! Да критикуваш ДСБ че не защитавалo “бояджиите”, е все едно да критикуваш Бесепе че не защитава интересите на мафията — абсурдно е.

  Владо, не знам за вас, но аз съм един от протестиращите почти 200 дена, покрай протестите съм бил и жертва на полицейски произвол (блъскане, ритане, отнемане на имущество, незаконен арест), и не съм съгласен с вашите претенции към ДСБ и РБ. Много по-логично би било да насочите жупела си към депутатите от Герб, които имат имунитет (т.е. могат поне да се опитат да респектират полицията с присъствието си) и са НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРУПА в НС, а въпреки това не правят абсолютно нищо за да попречат на доунищожаването на държавата, или поне да помогнат на протестите. Аз нямам усещането че някой в НС ме защитава като гражданин и протестиращ. За разлика от това, РБ, дори и без свои депутати, активно разработва и предлага планове за РЕФОРМИ, които да спасят България. Така че, хайде по-леко с обвиненията и претенциите, а?

 43. Към многобройните критици на позицията на Иван и на десните , като напр. Артур, Били, Дани, Зо, към всички, които тук уверяват, че РБ не е алтернатива на дясното, че в момента лидерите му по отделно или заедно не струват, имам прост въпрос:
  Какво предлагате за алтернатива, ако се стигне до избори:
  1. Да се яви всеки от РБ по отделно?
  2. Потенциалните избиратели на РБ да гласуват за някоя от партии на РБ или за Герб?
  3. Да се учреди нова дясна партия, която да събере вота на несъгласните с управляващите?
  4. Да се гласува за някоя от новоучредените през 2013 г. партии?
  5. Друго решение. Напр. да не се участва в изборите?
  ….. Питам защото винаги в предизборна година се появяват страшно много загрижени за дясното субекти, обясняващи колко неправи са тия или ония десни, колко не трябва да се подкрепят едни или други техни лидери( обясняват че тия или ония са от грешник нагоре, но услужливо читателя, в когото са посяли съмнение, да избира.

 44. Напълно съм съгласна с изказаното от г-дин Инджев.Ако се борим за нов морал,ако искаме да няма задкулисни играчи,ако искаме някаква промяна,не трябва да премълчаваме и най-малките издънки.Не може да си затваряме очите и да казваме “това не е най-важното”.Важно е всичко.Иначе ще заприличаме на контра-протестиращите които искат да дадат шанс на орешарски,пък после ще видим дали си изпълнява обещанията.Трябва да сме много внимателни и да следим кой как се държи и кой какво говори,за да можем да направим информиран избор.Аз съм доста резервирана към това сдружение с Кунева.

 45. Чета някои неща от сайта на Радан Кънев – интелигентен човек е. Лидерите на останалите партии в РБ не познавам, с изключение на
  г-жаКунева.
  Кажете ми, моля Ви, какво общо има Радан Кънев с бившата царистка,с комунистическата снаха, която крие истинското си име как така тя е дясна и ме убедете да я подкрепям и утре да гласувам за нея. Това означава, че няма да гласувам и за РБ.

 46. Единствената партия, която не с официална позиция, но активно и на практика, все пак е подкрепяла инициативата за демонтиране на ПСА, е ДСБ. Единственият политик, на който мога да се обадя и да говоря с него по тази тема, да очаквам някаква подкрепа или информация е Вили Лилков, общински светник от ДСБ. “Зелените” нямат официална позиция относно ПСА, така както няма нито една българска партия. За сметка на това Зелените доста доскоро се снимаха и ръкостискаха с Ангел Че, техен верен съмишленик в протестите срещу шистовия газ.

 47. Към Валя :

  Вярно е, Валя, но за съжаление Вили Лилков е представителен за ръководството на партията си по темата колкото моя милост за българската журналистика.
  Щом обаче ще отдаваме дължимото на личности, тогава е справедливо да кажем, че никой друг политик не се е ангажирал през последните няколко години толкова с каузата за демонтирането ( неуспешно като влияние и в неговата партия), колкото евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.
  Същото се отнася за Мартин Заимов- хубав, лош ( за различни коментатори), но в студ и пек е бил с нас.
  А да споменавам ли Христо Ангеличин в качеството му на заместник-кмет от ДСБ, който днес е част от “партията на Кунева”?
  Ако продължа още малко, ще трябва да “разкрия”, че Надежда Нейнски планираше изложба на престъпленията на комунизма пред МОЧА. Не знам докъде е стигнала идеята й.
  Нямам представа дали Зелените имат позиция за демонтирането на МОЧА, но техният лидер Борис Сандов дръпна от сърце реч в този смисъл, каквато никой друг партиен лидер не е държал на събитие, организирано в името на демонтирането на МОЧА.
  Мнозина биха искали да разменят местата на някои имена и партии в тази фактология, но суровата действителност е такава, каквато я знаеш и ти, Валя.

 48. @Иво Инджев

  Понятието “свещена крава” ми е cъвceм чуждо, особено пък в политически контекст, а в бутането на МОЧА бих участвал/а с голи ръце.

  Колкото до останалото, “Румен” го е изразил толкова изчерпателно, че нямам какво да добавя, oсвен чe България вече е давала доверие в аванс на толкова съмнителни политически субекти, че заяждането на дребно в аванс с РефБлок ме огорчава.

  Hамирам, че е работа първо на журналистите да разнищят тези скандали и да им дадат гласност. Кънев не е средство за масова информация, но Кошлуков е (или поне се води такова).

 49. На всички ни трябва да е ясно, че ако и този път не се стигне до дъното на гнилоча, ако не разберем НАЙ-НАКРАЯ кой кой е – нищо различно от мимикрия не чака т.нар. “дясно” и нищо различно от крах не чака държавата.

  Да не си въобразяваме, че замитайки боклука под килима, можем да градим “ново дясно”. КОЛКО ПЪТИ ЕДНИ И СЪЩИ ГРЕШКИ?

  Няма константа сред десните лидери, всички имат своите грехове пред хората, които вярвахме в тях и това е реалността! От новите лидери трябва да се изисква да приравнят дневния си ред с този, който вълнува нас. Да водят нашите битки, а не техните.

  Нашите битки са ясни от Ден 1! 1. Досиета, 2. Срязване на руските окови. 3. Истината за миналото от комунистическия преврат насам, включително с демонтирането на символика, когато и където е необходимо. Има и още, нямам претенции за изчерпателност, но без тези и най-дясното име да си лепнат, ще викат “ура”на 4%.

 50. До YAN,
  “И най-накрая е видно, че макар ГЕРБ да са СИВ, а не СИН цвят, имат ПОТЕНЦИАЛА и ЕГОИЗМА да изместят БСП и ДПС от властовите лостове.”
  Колко ГЕРБ е СИВ, а не СИН и какъв му е “потенциала” да измести БСП и ДПС от властовите лостове или ЕГОИЗМА му да се “гушне” с тях в името на тези лостове, ще си проличи съвсем скоро, когато през февруари се гласува за избора на Главен инспектор на Инспектората на ВСС. А за наивността ти, относно очакзанията, че “чрез политическата формация ГЕРБ бихме могли да имаме най-много възможности за последователни граждански инициативи, които да доведат до окончателното европейзиране (и нормализиране) на начина ни на живот като съвременни българи.”, най-добре говори позицията и гласуването на ГЕРБ да се продължи, в нарушение на договора ни за присъединяване към ЕС, мораториума за забраната граждани на ЕС да могат да купуват земеделска земя в България.

 51. До ВЛАДО,
  “Над 200 дена хората в БГ протестират и искат РЕФОРМИ. Да амЪ, РЕФОРМИаторският блок мълчи без да заеме позиция.”
  Владо, за това дали РБ подкрепя протестите или не, дали отговаря на исканията за реформи или не, ще ти дам само три линка. Нататък можеш и сам. Успех!
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3815
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3791
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3830

 52. До ZDRAVEC
  “Кажете ми, моля Ви, какво общо има Радан Кънев с бившата царистка,с комунистическата снаха, която крие истинското си име как така тя е дясна и ме убедете да я подкрепям и утре да гласувам за нея. Това означава, че няма да гласувам и за РБ.”
  Ето, казвам Ви:
  1. Радан Кънев и Меглена Кунева, като легитимни председатели на политическите сили, които представляват, заявяват общи позиции за провеждане на реформи в рамките на Реформаторския блок.
  2. Гражданският съвет на Реформаторския блок, като орган за вземане на решения и осъществяване на общата политика на блока, е достатъчен гарант, че нито Р. Кънев, нито М. Кунева сами по себе си са в състояние да определят, променят или влияят на тази обща политика. Те биха могли да бъдат единствено част от хората, които я провеждат и нищо повече.
  3. Вземайки предвид казаното в 1 и 2, в личен план бихте могли да гласувате за г-жа Кунева, само ако тя е кандидат от Вашия МИР.
  Ето защо Ви препоръчвам да не се фиксирате в една или друга личност, а да се фокусирате върху политики и програми и да гласувате за тях.
  Инак, “пишмян” месии и нови кандидат такива, дал Бог. Ако сте “лапни шаран”, все някой ще Ви зариби. А дали ще гласувате за Реформаторския блок или не, си е Ваша /”шаранска”/ работа.

 53. И последно, както правилно е попитал г-н С. БОРИСОВ – “….. Питам защото винаги в предизборна година се появяват страшно много загрижени за дясното субекти, обясняващи колко неправи са тия или ония десни, колко не трябва да се подкрепят едни или други техни лидери.”, ще кажа:
  Бактън от загриженяци.

 54. Честита Нова година на всички!
  До CHOSS
  Какви програми и политики от Кунева – как да и повярваш какво щяла да направи , като тя участва в управлението на държавата като протеже на комунистите при крадлив дедо върнат от ДС в България. По никакъв начин с моя глас няма да приближа снахата отново до властта, все едно да одобря ДС да продължи да ни управлява.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.