Дядо Ленин в Америка – почти като Дядо Благоев край Американския университет у наше село

По повод твърденията, че само “вандали” рисували върху паметници, предлагам един руски поглед на радио “Ехото на Москва” към американския почин.
Българските антиамерикански другари ще се възмутят, а останалите може и да научат нещо преди да се изказват неподготвени.

Фото: Aaron Smith.С 1995 года в Сиэтле стоит пятиметровая статуя Ленина – памятник нелегкой судьбы и большой художественной ценности.
За семь лет до этого бронзовая статуя была установлена в чехословацком городе Попрад, но через год произошла Бархатная революция, и памятник Ильичу тихо убрали с центральной площади.


Фото: majorbonnet.

В то время в Попраде работал американец Льюис Карпентер (Lewis E. Carpenter), который купил у мэра списанную статую и в 1993 году по частям перевез ее в Сиэтл.
Вся операция обошлась Карпентеру в $41 000. Чтобы оплатить транспортировку Ленина, ему пришлось заложить дом.


Фото: Mitch.

В 1994 году Карпентер погибает в автомобильной аварии, и статуя некоторое время пылится на заднем дворе.
Год спустя мечта Люиса Карпентера о Владимире Ильиче Ленине на улицах Сиэтла все-таки осуществляется – городской совет устанавливает памятник в районе Фремонт, где он и находится сегодня.


Фото: Niall Kennedy.

Во Фремонте живут художники и другие странные люди, поэтому судьба бронзового Ленина была предрешена – он регулярно становится объектом различных артистических перфомансов.
Ильича наряжают трансвеститом и Джоном Ленноном, ему на голову приделывают то красную звезду, то звезду Давида, в руке у него может оказаться баскетбольный мяч, а на лице – клоунский нос.
Моя любимая инсталляция – красные варежки на ленинских руках. Выглядит очень по-домашнему, дедушке бы понравилось.


Фото: Jude Freeman.


Фото: javacolleen.


Фото: Shutterbug Fotos.

17 мнения за “Дядо Ленин в Америка – почти като Дядо Благоев край Американския университет у наше село”

 1. Г-н Инджев,от тези смехории,които напоследък помествате в блога си не можах да заспя и реших пак чрез блога Ви да се обърна към другарката Шаренкова/тя може би вече хвърля едно око тука/. Та да я помоля, тя като първа дама на руско-българската дружба, да предложи на др.Лавров ли, на Лаврентий Берия или на самия Владимир Владимирович,който пък високо я цени, скромната ни молба:
  Уважаема другарко Шаренкова,Светланочка,
  Умоляваме те да предложиш на нашите руски братя да заменим иска им за АЕЦ Белене срещу МОЧА. Да си го приберат и опазват от поругаването на някои непризнателни българи. Така хем няма да се съдим по световните съдилища-зер сме си братски народи, хем пито, платено.
  С уважение гражданката Петрова
  Ако потрябва за по-голяма убедителност и всенародна подписка да съберем – то Българина нали за щяло и нещяло подписки прави.

 2. Ще бъде доста трудно, да не кажа невъзможно, да бъде обяснено на другарка или другар, защо и с каква мотивация са направени отделните инсталации на паметника на Ленин. Простата причина е, че другарките и другарите каквото и да им се каже, все им се привиждат класови врагове и никакав шанс да допуснат, да не говорим за приемане, че освен тяхното виждане и разбиране съществуват и други.
  в следствие на горното, според тях, всеки и всички друго виждащи и мислещи заслужават като начало, затваряне в лагери. След затварянето да бъдат последователно прекарани през първото и докарани до второто от двете характерни за шопа състояния: “седим и мислим” и “само седим”. Ако това се окаже трудно, да се премине кам по-лесниат вариант или по стар болшевишки обичай, да бъдат затрити.
  Затриването на индивид, група или народ е отработено в детайл в “братския” Съветски Съюз, сменил името си на Русия, както нашето БКП се преименува в БСП.
  В момента, болшинството от населението на родното кънтриy е докарано до састоянието – “само седим”. Протичането на мисли отдавна е престанало. С помоща на “братушките” му е вбито, че мисленето е сложно и опасно занимание.
  А тези които си позволяват все още да мислят, и още по-лошо, да протестират, на тях вече им е приготвен, по-лесният вариант.

 3. Какво да коментираме? В Америка всичко е възможно, а в България всичко е невъзможно. В Америка един от “полезните глупаци” с промития си мозък си въобразява, че Ленин е велик, и си го прибира. Никой не протестира и не го обвинява в нищо. даже му дават нова място за изява. В Чехия смятат, че всички злини за тях почват от Ленин, но не правят нищо да си оправят нещата. И едното е право и другото е право. Това което чехите са си направили сами не искат да го признаят, и това което американците сами са си го направили, не винаги искат да го признаят. Само българите гледат и слушат какво правят другите, а Пендо казва: Се тая както и да го въртиш.

 4. спор няма,американците имат по-богато въображение от нас:)))

 5. Преди близо 150 години, САЩ плащат на Императорска Русия около 1.6 млр.долара и придобиват Аляска. От публикувания текст се разбира не само отношението на нормалните хора към сатрапа Ленин, но и че е започнала разпродажбата на символите на покойния комунизъм. Предлагам да изпратите г-н Инджев на общината в Сиатъл снимка на МОЧА и дай боже те да се съгласят да го купят/независимо от естетическата му немощ/. С парите, получени от продажбата му,Столична община да възстанови паметника на загиналите във войните българи, който се намираше пред днешното НДК. Знам ,че предложението ми е наивно, но би могло , ако намери подръжници, да се развие. Щастлива Нова година на всички и дано 2014г да я изпратим с повече ведрост и по-малко символи на шизофреничния “научен” комунизъм.

 6. Здравейте, това което ще напиша не е по темата, но мисля, че е важно.
  Изобличавайки руската намеса в българската политика, както и безочливото поведение на нашите политици, мисля че показваме само едната страна на нещата. Важно е да се покаже и другата – да се покажат примери от света, как нещата, които (не)се случват в България се получават в нормалните държави. Да се покаже пътя морален, който хората трябва да следват. Защото в момента – това, което всички виждаме по медиите е пошлото и за съжаление хората са така устроени, че свикват с него и то се запечатва в съзнанието им като пример за подражание. Масовата част от хората виждат политик по телевизията , който псува, лъже и краде и му подражават. Слушат за ужасни катастрофи, но мислят, че няма да се случи с тях. Останалата част от народа не гледа телевизия, за да не продължава да унива и да приема неволно злодеянията, негативните репортажи, с които ги заливат. Не мислите ли, че е време да се направи кампания, от сдружение на хора, медии или журналисти, чрез която на масовия потребител на медии да се покаже добрия пример, който трябва да се следва? Достойните неща, които там някой в България или по света е направил.
  Оценявам действията по разобличаване на политическото зло у нас като стъпка номер едно. Но също толкова важен е и добрият пример, който хората трябва да виждат всеки ден пред очите си. За да правят хората добри неща, те трябва и да ги виждат.

 7. Честно казано Бг. графитите се представиха мн. по добре и с повече въображение при онзи пърформънс с МОЧА. Жалко че болшевиките го изтриха. Но, както се казва дори само от естетическа гледна точка:„какво ли разбира свиня от кладеничева вода“ да не говорим за др. гледни точки: национална, уважаваща историята и населението си-за. тях Болшевиките историята започва и свършва с историята на РКП/б/ станала впоследствие КПСС, чиито губернаски клон се явява БКП, а относно народа-той е за затвора, където му е най-добре

 8. Мястото на “вампирите” навярно е атракционите с восъчни фигури, а на убийците от историята – в паметта ни.

  Чувствам се отвратително, като гледам млади и светли лица в подножието на този чудовищен идол.

  Някой би ли пожертвал дори педя родна земя за фундамента на Хитлер?

 9. Към Петрова-30.12.13,4.18ч:Ако разрешите един въпрос: Вие кога се чуствате пълноценна,когато сте от “…непризнателните българи” или когато “….Българина за щяло и нещяло подписки прави.”?

 10. Напълно подкрепям мнението на Виктор. Наистина – стига са ни заливали в ужасни новини- земетресения, престоящата 3та световна война, грипи т.н. Нека да имаме повече добри примери – имаме ги достатъчно, за да бъдат чути, написани и похвалени. Това създава положителни импулси и други хора да вършат добрини – да подпомагат болни и нуждаещи – поне с 1 смс за левче, да върнещ намерено портмоне, да спаси, като онова малко момче, нечий живот.Всичко това ще ни облегчи страданията , породени от мизерията и от мошеници, които ни управляват.

 11. Проблем, струва ми се, освен всичко друго, че Владимир Улянов е доста отблъскващ и като фигура, и като изражение на лицето, и като общо излъчване, особено пък в старомодното му облекло на провинциално конте – даже и да си прехласнат по творческия му гений, пак би му се приискало на човек да внесе някои корекции.
  Весело посрещане не Нова година на г-н Инджев и съфорумците!

 12. Към Tervel-благодаря Ви, че ме попитахте.
  Историческата ни съдба да оцелеем между двете империи -Османската и Руската ме прави пълноценна. И, въпреки че никога не заживяхме в пълните си етнически граници, определени във Фермана от 1870 г. за независима българска църква,достигнахме и до днес. Както сега вече се вижда не е лесно да се живее без ръка, без крака, понякога и без глава. Да граничиш от три страни със себе си. Навремето един историк казваше: “всеки завоевател сме посрещали като освободител”.Но и добавяше “и помен няма нито от Османската империя, нито от Третия раих,пък и Съветския съюз се разпадна.” Затова и Българина е много многопластово същество,оцеляло на това ветровито място. Какво мога да имам аз против някаква си там подписка в подкрепа на АЕЦ Белене?

 13. Моля да ме извините за няколкото правописни грешки. Заради г-н Инджев снощи не съм спала.

 14. Към Петрова: Оцеляването на България и добродетелите,които притежаваме дължим на БЪЛГАРИТЕ, основали първата си държава през 165 год.от Р.Х. “….те българите най-много уважаваха тези добродетели-справедливостта и законността,постигнаха чрез това много трофеи и градовете и народите се присъединяваха към тях доброволно.” Готски топарх.
  Нека през 2014 година да има повече БЪЛГАРИ, а на домакина тук и на всички негови гости желая здраве,твърдост и любов!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.