Електронното пощене в БСП или как ни правят на маймуни

Вместо като повод за обобщение за изминалата 2013-та, реших да използвам една реплика от залеза на отишлата си година като отправна точка за поглед в неизвестното пред настоящата вече 2014 г. Избрах това да бъде казаното от проф. Дина Станишева пред официозната ТВ 7 в навечерието на новата година , защото то звучи като присъда за еднопартийност, еднозначност, необратимост, предопределеност и като претенция да бъде фатална истина от последна инстанция.

Сега левите идеи не са изгубени и мисля, че в Русия те постепенно навлизат отново”. „Като човек, който не е политически ангажиран смятам, че българите са леви по природа. Но сега няма силна лява партия, така мисля“.

Убеден противник съм на опитите децата да бъдат съдени заради родителите им, но в случая от думите на проф. Станишева можем да съдим за приемствеността в манталитета, обясняващ някои от делата в партията, оглавявана от сина й Сергей.

Като се надявам да не прекрачвам добрия тон в политическия спор, не мога да се въздържа да не отбележа, че мисленето на майката на Сергей явно се е отразило на бащата на българския днешен социализъм, на когото дори предложиха да оглави временно самия европейски соцпрестол.

Тази граница, впрочем, беше прекрачена от един спор в самата БСП. На практика майката на Сергей Станишев ни демонстрира мислене, което по нищо не се отличава от откровението на близкия до лидера си Антон Кутев, който се „пошегува”, че социализмът е като СПИН защото се предава по полов път, т.е. по наследство.

Шегичката е версия на соцарогантност и незачитане на основното човешко право на индивида да претърпи собствено развитие извън хабитата на наложената му идеология при обстоятелства, които, поради неговата невръстна възраст, няма как да е избирал или контролирал поне до момента, когато е направил друг, информиран вече избор.

Нещо подобно бръщолевят и крайнобесните, които отричат правото на всеки, когото те не признават за нормално човешко същество по смисъла на правото му на еволюция, формулирайки расистката мантра „няма бивш негър и комунист”.

Възприемането на тази изолационистка за дясното в България гледна точка е сред най-големите виновници за бутиковата му невъзможност да превъзмогне самообричането си на безвластие в специфичната българска среда, наранена дълготрайно поне за едно поколение напред от систематичното заразяване на предишните поколения със СПИНа на съветския комунизъм ( “спина” на руски, забележете е “гръб”- същото, което се изисква от нас да превиваме и днес). Защото на практика крайнобесните, чиито подвиквания често се възприемат за легитимни лозунги и от автентични демократи, на практика обявяват за копелета на комунизма без право на помилване стотици хиляди, ако не и милиони български граждани.

Това, че проф. Станишева вярва с религиозен плам в биологическата предопределеност на партийността, щеше да бъде само неин проблем, ако, както вече отбелязах, мантрата не беше основен проблем на България, където се насажда убеждението, че да си беден е ценност ( експлоатирана робовладелски за електоралните нужди на живеещите в лукс леви спекуланти, облечени във власт, дадена им от бедните избиратели).

Театралната социална загриженост, върху която най-дълго управлявалата през т.н. преход партия гради своята монолитност и влияние, може да бъде смислена кауза само, ако бедността се възпроизвежда отново и отново уж по причини, които нямат отношение към самата БСП.

В началото на въпросния преход се ширеше надеждата, че консерваторите ( както ги наричаха в западните медии), желаещи да консервират комунистическото минало, ще отстъпят както навсякъде другаде в Европа крачка назад под натиска на новото, на младите и на самия факт, че рухването на комунизма, т.е. на тяхната пожизнена кауза, е абсолютно неоспорим факт. И понеже консерваторите, за почуда на събратята ни по континент, не направиха това в България, а минаха в контранастъпление върху построените от СССР релси на петата колона на територията на най-верния съветски сателит, остана надеждата въпросът някак си да се реши от само себе си, поколенчески.

Сега обаче, прибавили ново самочувствие, в лицето на проф. Станишева, консерваторите ни разкриват истинските си мисли и надежди, свързани отново с Русия: да не се надяваме на смяната на поколенията, защото сме обречени, отровени, заразени с вируса на лявото.

И тук е подходящо да се върнем на скандала с изпуснатото откровение на Кутев, който разтърси вътрешно БСП без обаче да ни съобщят подробности кой, как и с каква мотивация е бил възмутен от този високопоставен другар, нарушил забраната да се шегува с партийната целомъдреност.

От изтеклите електронни съобщения в пощата на лицето на кремълската политика в България Светлана Шаренкова, с някои от които вече ви запознах в ivo.bg, е видно, че в партията не само се води вътрешна борба на клановете за надмощие ( защо „баницата България” им се е усладила до маниакално пристрастяване), но и че именно отборът на Първанов, „направен” лице на отношенията с Русия ( както тя се хвали в мейла си от 1 април 2013-та година с елементи на досада от тежкия труд, положен на това поприще) е атакуващата страна.

Това е логично, защото ножът за рязането на баницата, неразумно от връчен веднъж от Първанов на Станишев, е стиснат здраво от конкуренцията и съответно лобито на бившия президент прави всичко възможно да си го върне,демонстрирайки готовност да го забие в братския гръб, имайки гърба на братушките на които се подмазва по русофилска линия.

Припомням, че нито една българска медия, извън интернет, не посмя да съобщи за скандалния мейл на Шаренкова, от който по неподражаем за целия т.н. преход се разкрива цялата страст на вътрешновидовата борба за българската баница в лявата баничарница.

На 26-ти декември миналата година, насред протеста на завърналите се за Рождество Христово българи в центъра на София, бях уведомен по телефона от в. „Преса”, че редакцията се интересува от мнението ми по въпроса, защото Шеренкова била отрекла да е изпращала такъв имейл и те разработвали темата, зачената от мен.

Публикация така и не последва. Явно някой на по-високо ниво е преценил,че трябва да приложат доброто старо правило на Тодор Живков „ да се поснишим, докато бурята премине”. Иначе казано, Шаренкова и компания косвено потвърдиха автентичността на фактите, с които предпочитат да не спорят по обичайния начин, атакувайки както обикновено приносителя на лошите вести.

Сега можете да видите, как възмущението от откровението на Кутев е било дирижирано чрез електронната поща на Шаренкова. Големи пуритани се оказват сдружените около Първанов и водещия му русофил Шаренкова другари!

Създаденият в духа на имперския принцип „разделяй и владей” втори център на властта в ( извън) БСП, прокарва атаките си срещу партийната конкуренция чрез натоварения да създаде проект за целта политолог Теофан Германов, чиито патос включва обилна доза доносничество срещу недостатъчното русофилство на врага с партиен билет, позволяващ си „иронично отношение към стратегически партньор на България, какъвто е Русия”.

Както в НРБ за най-ужасно престъпление се смяташе антисъветизмът, така и днес в средите на русофилите се ковладят кой не обича достатъчно Русия ( на Путин).

Дълго излиянието, което публикувам с малки съкращения, но е полезно да се види, как оживява духът на заклеймяването на един нов „Трайчо Костов”, който е толкова провинен, че заслужава дори да бъде наричан „този господин”, вместо другар, какъвто (все пак) е за автора Станишев.

From: teofan germanov <teofan_at_abv.bg>
Date: Tue, 28 Aug 2012 12:40:34 +0300 (EEST)

Проект!
До председателя на НС на БСП Сергей Станишев
До членовете на НС на БСП
До членовете и симпатизантите на БСП

Уважаеми другарю Станишев,
Уважаеми съидейници и приятели,
Изразяваме категорично и остро възмущение по повод проявата на Секретаря на ИБ на БСП Антон Кутев, който в интервю за жълтата преса си позволи да оприличи лявата идея, вдъхновявала мечтите на човечеството за по-справедливо и солидарно общество, със СПИН. В същото интервю Кутев си позволи да приветства миналогодишното оскверняване на паметника на Съветската армия, и се изказва иронично към един стратегически партньор на България, какъвто е Русия. …

Самозабравянето и приватизирането на идеята и доверието на хората не бива да бъдат толерирани в БСП.
За социалистическата идея хора са умирали. Така наречената шега на Кутев, че към идеята човек може да се приобщи „по полов път”, е не просто глупост, но и подигравка с жертвите на социалните борби у нас, в Европа, в света. Ако Антон Кутев е забравил, че е политик и се изживява като комик, то е най-добре да търси кариера като шоумен.

Възмутителен е и намекът, че пренадлежността към БСП е наследствена привилегия. БСП е масова партия, а не елитарна секта. Място в нея има всеки, който уважава идеите на солидарността, справедливостта и свободата. Но дали сред тях е и господин Антон Кутев?

Антон Кутев трябва да понесе отговорност както за думите си, така и за отказа да се извини и за нападателното и самодоволно поведение, което демонстрира след случилото се. Най-голяма е отговорността му за разнасящите се подигравки, уронващи престижа на БСП. Премълчаването на случая, както и даването на индулгенция, ще повлече цялото ръководство на БСП в капана, който Кутев създаде.
Начинът да понесе отговорност е един единствен – незабавна оставка от всички партийни постове.
Още повече, че случилото се далеч не е първата проява на Кутев, от която страда образът на цялата БСП. Нека напомним циничното му отношение към ситуацията в Перник след тежкото заметресение. Разбира се, в „актива” на Кутев е и цялостната медийна политика на БСП, която под негово ръководство в последните години е безидейна, със стремеж към излишна шоуменска атрактивност, с тиражирането на прословутите клипове с брадвите. Кутев никога не е бил острие на БСП, но за БСП неговото по-нататъшно присъствие в политиката ще е нож с две остриета.
Мъжко, честно и порядъчно би било самият Антон Кутев да се оттегли, но доколкото той вече отказа да направи това, то топката е в полето на партийното ръководство, и най-вече на председателя на партията Сергей Станишев. Вярваме, че те ще премислят подкрепата си за безумните изказвания на Антон Кутев, който вече няма място в ръководството на идейна партия, каквато е БСП. Двеста хиляди члена на БСП не са длъжни да плащат за неговата некомпетентност.

Подписи:”

Седмица по-късно проектът на Германов е оформен като партийна подписка срещу провинилия се господин и поема пътя си вече от името на шефката на дружбата с Путин.

Най-тежкото обвинение- недолюбването на Русия, е откроено от Шаренкова като компромат, оценен като за първо място в списъка с престъпните наклонности на партийно подсъдимия: господин Кутев не брани достатъчно самоотвержено паметника на Съветската армия (а после пак питайте кое е най-важното за най-значимите фактори в държавата и защо демонтирането на този паметник е приоритетна демократична кауза).

From: Светлана Шаренкова <ssharenkova_at_abv.bg>
Date: Wed, 5 Sep 2012 11:22:15 +0300 (EEST)

До Председателя на НС на БСП
До Председателя на ОПКК на БСП
До членовете на НС на БСП
До членовете на ОПКК на БСП

Уважаеми другарю председател,
Уважаеми другарки и другари,

Обръщаме се към вас във връзка със скандалното поведение на секретаря на ИБ на НС на БСП А.Кутев, чиято реплика, че социализмът е подобен на болестта СПИН и се предава по полов път и по наследство създаде тежко чувство за обида у много от социалисти и симпатизанти на БСП. Не приемаме, че репликата е просто виц, който може да бъде оставен без последствия. Не приемаме и факта, че А.Кутев – в разрез с решение на ОПКК – отказа за даде реално и искрено извинение за казаното.
СПИН – репликата е само един елемент от създаденото от другаря А.Кутев напрежение. В същото интервю и в обясненията си след него А.Кутев:
• Си позволи и да оправдае и даже да приветства оскверняването на паметника на Съветската армия, чието запазване е кауза на левицата в течение на дълги години;
• ( изброяват се и други прегрешения на виновния, синтезирани тезисно по конспекта на Германов- бел. ivo.bg).

….Само тези факти правят наложително Националния съвет да вземе отношение по поведението и действията на Антон Кутев. Убедени сме, че след случилото се той няма моралното право да остане член на ръководството на нашата партия.

Случилото се е дава повод на НС на БСП да бъде разгледана и една много по-широка тема, свързана с готовността на БСП за предстоящите избори в сферата на формирането на политически послания и тяхното медийно презентиране и популяризиране. Убеждение на голяма част от българските социалисти, е че в медийната сфера БСП търпи редица провали и показва хронични слабости. Сериозен е и въпросът как се харчат средствата за медии, реклама и връзки с обществеността, които БСП отделя от бюджета си. Тези сфери са в ресора на др. А.Кутев от 2007 г. насам и НС на БСП може да направи своите изводи, както и да формулира нови идеи. Настояваме подобен дебат може да бъде осъществен в НС на БСП в началото на м. Октомври 2012 г.
Вярваме, че партийното ръководство ще вземе трезво, мъдро и обективно решение, което ще измие срама от лицето на БСП и ще удовлетвори гнева на хиляди честни социалисти срещу безотговорното поведение на А.Кутев. Вярваме, че провалът в медийната политика на БСП може да бъде преодолян, чрез спешни и работещи мерки”.

Ако обаче някой си мисли, че става за някаква личностна атака, а не за брънка от поредицата действия с посредничеството (или под ръководството) на Шаренкова, електронното писмо от нейната поща с указанията кои са добрите и лошите в ръководния екип на БСП, с дата 11 април 2011 г., би трябвало да изпари тези илюзии.

From: Мила Тотина <m.totina_at_gmail.com>
Date: Wed, 11 Apr 2012 18:19:10 +0300

За обкръжението, екипа и постовете
„Лошите” и „добрите” в екипа
• Медийно и с имена да придърпаме имена от твърдия екип на Станишев. С готовност да използваме потенциала им. Да използваме потенциала на всички в БСП
„Добрите” в екипа
1. Димитър Горов
2. Деница Златева
3. Ваня Добрева
4. Георги Пирински
5. Дора Янкова
6. Мая и Корнелия
• Не на псевдо новите лица:
„Лошите” в екипа
1. Катя Николова
2. Евгений Узунов
3. Румен Овчаров
4. Димитър Дъбов

I. Станишев затваря БСП, Първанов я отваря
Два кръга на затваряне:
• Станишев, ръководството на БСП, се затварят в тесния кръг на собственото си обкръжение.
• Станишев затваря БСП в твърдото й ядро
В подкрепа на тази теза е изследването на НЦИОМ:
„Подкрепата за Първанов от страна на ДПС е масова. По това неговият профил също се различава от профила на одобрение на Станишев, който има зад себе си главно симпатиите на социалистите и по-малко периферна подкрепа.”

Накрая, понеже „много обичам” руската думичка „касае”, превзела и задушила като плевел нашата „отнася”, искам да се отнеса до онези, които „считат” ( също на руски, вместо да смятат на български), че не ги „касае”, защото това са си някакви вътрешни ежби на една партия.

Касае ви и още как- касае ни та се къса, защото става дума за нашите властници, които си предават щафетата на властта от век на век, от човек на човек и от клан на клан в зависимост от това накъде желае да наклони везните арбитърът от Кремъл.

Р.S. Подобни битки се водят и другаде в периферията на империята, но с повече успех на националноосвободителните движения срещу наследството на съветския колониализъм. Ето най-новият епизод:

В грузинския град Телави демонтираха поставен наскоро паметник на Йосиф Сталин , информира руската агенция Интерфакс.

Припомня се, че мемориалът беше открит на 1 септември 2013 г. в чест на загиналите във Втората световна война.

Премахването на паметника е по решение на администрацията на Телави. Чиновниците заявиха, че мемориалът е открит незаконно, а за неговия демонтаж е бил обявен конкурс. С цел по-голяма сигурност, акцията е проведена под охраната на местната полиция.

В родната за Сталин Грузия все още има негови фенове, недоволни от модната тенденция за премахване на паметниците му в страните от ОНД. Така например, ръководителят на обществената организация „Сталинист” Шота Лазариашвили заяви, че подобни действия на властта са “вандализъм и позор за страната”. ( ПИК)

 

11 мнения за “Електронното пощене в БСП или как ни правят на маймуни”

 1. Честита Нова година на Иво и всички от форума, живот, здраве, щастие и успехи! Започваме годината с голям и важен текст-поне три линии в него изискват да се пишат томове, не постинги. Първата линия е, разбира се, “лявата” Русия, на която се надява др. Дина Станишева. Без да разберем, че спрямо Русия категории като “ляво” и “дясно” са абсолютно неприложими, няма да можем да подходим интелигентно към никакъв друг политически въпрос, свързан с родината на сем. Станышеви. Това е все едно да се мъчим с понятията “романтичен” и “забавен” да опишем психаря. Истинската диагноза остава дълбоко под тях. Факт е, че от една страна-най-вече във фасадата- диктатурата на Путин има някави орнаменти на класически десен консерватизъм (малко анти-хомобракове, малко “православни ценности”, разбирането за историята като ход на “руската идея”, все едно дали Иван Грозни,Александър Втори или Сталин го осъществяват и т.н.) От друга в главата му властва чисто социалистическо мислене в икономиката от 70-те години-щом генералният директор (на всеки -ПРОМ) е мой человек от ленинградското КГБ-всичко е в порядке. Нито следа от настина дясното и консервативното уважение пред индивидуалността на човека, решил да произвежда и печели. Така че, повтарям старата максима за сатрапите в Кремъл “те не са нито леви, нито десни- те просто са от Москва”.
  Втората линия е зверското ръфане в нашенската 5-та агентурна колона кого от кой клан Большое начальство ще признае за пръв кремълски резидент. Последиците са трудно предвидими, най-вероятно е Кремъл да не остави съвсем недоволно (т.е.- ненахранено) никое крило в БСП, а най-малко вероятно е отдръпването на твърдо антируска лява партия по модела на италианските и френските антисъветски еврокомунисти от 1968-нататък, или пък като ултралевите мултикулти..гей-активисти и пр. левичари днес.
  Третото е какво правят десните лидери в България пред тези факти и тенденции? За това миналата година не даде много поводи за оптимизъм,но поне Новата да го донесе!

 2. Честита Новата 2014 година! Пожелавам на домакина на блога, на семейството и читателите му тя да е здрава, успешна и щастлива. С огромно удоволствие и удовлетворение следя дискусиите в този блог и мечтая броят на участниците в нея да се увеличават с по 100 всеки ден. Let it be!…

  Колкото до темата на статията – че БСП е кочина, задръстена от некадърни слагачи и безскрупулни кариеристи, едва ли е изненада за някого. Но основният проблем, заложен от кукловодите на прехода в извратения ни псевдо-демократичен политически модел, е липсата на нормална лява партия – нормална в смисъл на необременена от връзки и зависимости с БКП/БСП/ДС. Тази липса на конкуренция вляво върви паралелно с тайното финансиране на все нови и нови десни политически субекти, които разпиляват десния вот.
  Убеден/а съм, че пътят към нормализиране политическия модел на България минава през създаването на конкурентна среда за БСП. Хубаво би било ако протестите инициират нещо в тази посока. Дали?…

  И още нещо важно имам да кажа, но на др. Орешарски: ОСТАВКА!

 3. Честита нова година, г-н Инджев!
  На Вас лично, а и на цялото Ви семейство желая много здраве, щастие и творчески успехи!
  По повод тази статия:
  Борбата е безмилостно жестока борбата както казват е епична.
  Дано по-здраво да се захапят червените вълци и да понамалее глутницата им! Дай Боже!

 4. Господин Инджев,Честита Нова Година!Вие сте светъл лъч в мъглата,в която живеем!Бъдете жив и здрав!Желая Ви успех в това,което умеете и късмет в това,което не зависи от вас!

 5. ЧН 2014 !!! На всички съмишленици и на домакина,най-вече!Поздравления-отново в десятката!Все така здраво да им се набиват обръчите и железните ком.кратуни!Станаха много нахални, нагли и арогантни все под прикритието на своето болшевишко лицемерие! Майки,бащи,синове-отврат, не просто не ми се коментира! Там,Стамбо,Симпатизант/ка,Rosen Yordanov(липсва ми напоследък) и другите коментатори-множете се и пишете все така аргументирано и безкомпромисно!Успех на всички!

 6. ЧНГ ! Да сте живи и здрави и попрегльтнете злобата кьм най-влиятелната Партия БСП в Найка Бьлгария

 7. @БСП-БКП

  Но няма да забравим! Никога!
  Защото Майка България е на всички и ще я защитаваме.

 8. Към БСП: то не е злоба,то е ПОГНУСА от комунистите и от Вашата партия.Колкото до “Найка България” то тя не съществува за вас,би трябвало да кажете Съветска Република България.Ние си обичаме МАЙКА България.”най-влиятелната Партия БСП”-чрез терор и смазване на нормалните хора -да прав сте,в това отношение сте първа сила,спор няма.
  Честита Нова Година!

 9. На мен също така ми направи впечатление, че оставката на Кутев се иска за далеч по-невинен „грях” като спин-изказването в сравнение с олигархичното падение Пеевски. Явно се мери с различен аршин, когато става въпрос за пускане на кокала…

 10. “Сега левите идеи не са изгубени и мисля, че в Русия те постепенно навлизат отново”. „Като човек, който не е политически ангажиран смятам, че българите са леви по природа. Но сега няма силна лява партия, така мисля“

  Така ,да поразсъждаваме над горните съждения на др. Станишева:

  “Сега левите идеи не са изгубени и мисля, че в Русия те постепенно навлизат отново”.

  То кога ли в Русия е имало леви идеи?!?!?……
  В едно МИЛИТАРИЗИРАНО “общество”, НАЙ-милитаризираното в света, с номинация за рекордите на Гинес,оспорвана само от сталинското “отроче” – Северна Корея, НИКОГА не може да има “леви” идеи!
  Леви са,само дотолкова, доколкото, военщината ВИНАГИ прахосва ОГРОМНИ средства от “държавниЯТ” ИМ бюджет, наравно с обслужващата я “държавна” бюроКРАТ(Д)ция.

  Продължаваме с другата част от “проникновението” на др. Станишева:

  „Като човек, който (не) Е (НАЙ-)политически ангажиран смятам, че българите са леви по природа.”

  Айде бе, и откога така, човек ,който НЯМА друга “месторабота” през живоета си, освен “ПАРТИЙНАТА”, даже не и “държавна” в общоприетият смисъл, какъв може да е освен – ПАРТИЕЦ ?!?!?….
  За “левите” й бръщолевения няма смисъл и да разсъждаваме, защото БКП не нито “лява”, нито “партия”, нито “българска”!!!……

  И сега НАЙ-интересното:

  Но сега няма (нито)силна (нито)ЛЯВА партия, така мисля“

  Означава ,че според др. Станишева , БКП НЕ е нито ЛЯВА, нито е силна, нито е “партия”.
  То това всеки го знае, но на др.Станишева чак сега и е просветнало , след 70 години ТОТАЛитаризъм, в който е била едно от главните действащи лица?!?!?….
  Още повече че СС е лидер на БКП повече от всеки друг след Т.Живков. И поради това носи НАЙ-голяма вина БКП да НЕ е нито ЛЯВА, нито силна, нито “партия”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.