Бургас (се) събужда

Пробуждането на свободолюбието у нас може да е бавно, закъсняло и да не се усеща навсякъде. Но е неизбежно като предсрочни избори насред управленски мандат, дефилиращ бодро по прозрачни къси гащи на площада, където има отрицателната „подкрепа” на 80 на сто от българските избиратели.

Не къде да е, а в Бургас, пробуждането се случва като „първи петли” в първия ден на годината.

Ако денят се познава от сутринта, ранобудната активност на бургазлии вещае интересен залез на Изток през новата 2014-та година(ivo.bg).

Граждани на Бургас изпратиха петиция до общината с искане за премахване на съветски паметник от центъра на града.

Подписалите тази петиция граждани приемат с уважение усилията на ръководството на Община Бургас за благоустрояването на площад “Тройката”, но изразяват несъгласие негов централен символ да продължава да бъде издигнатият през 1953 година от тоталитарната комунистическа власт паметник на съветската армия, известен като “Альоша”, се казва в обръщението.

Нито властта тогава е питала гражданите дали да го има паметника, нито вие сега като власт не направихте допитване дали той може да съществува на това централно място, пишат бургазлии.

Те настояват 17-метровият гранитно-бронзов монумент да бъде преместен от “Тройката”, а не да му се прави пореден ремонт и укрепване.

Според тях този паметник няма културно-историческа стойност и като другите 11 негови събратя в страната не попада в обсега на спогодбата между България и Русия за взаимното опазване на културно-историческото наследство.

Подписалите петицията настояват да бъде преразгледано решението за оставането и укрепването на “този тоталитарен символ” и той да бъде преместен на друго подходящо място.

Бургазлии посочват, че петицията е изцяло гражданска инициатива. Зад нея не стоят политически партии, но всяка организация или всеки гражданин могат да я подпишат, се казва още в нея. (Kafene.net)

Зад тази информация стоят с имената си реални хора. Като Киро Проданов, който обосновава необходимостта от преместването на съветския символ от центъра на Бургас в своята статия , озаглавена

ПАМЕТНИЦИ ЗА ДИСЕКЦИЯ НА ПАМЕТТА

АВТОР: Киро Проданов

Дискусията в интернет пространството по повод гражданската петиция за преместване на паметника „Альоша” от площад „Тройката” в Бургас очевидно налага по задълбочено да осмислим историята ни от последните десетилетия на ХХ век. Защото е видно, че в 99 на сто от всички досегашни коментари по темата историята на паметниците като този и на другите му събратя из цяла България се възприема като част от голямата ни политическа драма на века. Защо няма съмнение, че това е точно така?
Първо, защото те са построени в най-мракобесническите години на култа към личността на родните комунистически вождове от рода на Вълко Червенков и другите като него. Демагогски отричайки се от култа към собственото си величаене, те приканват своите опоненти и неприятели „да си изкажат мъката” а след това жестоко се разправят с тях. По данни от архивите на МВР през 50-те и 60-те са избити без съд или с присъда над 4 900 граждани(без избитите горяни), а интернираните в лагери – над 200 хил. човека. Това са голяма част нашата интелигенция, учени, политици, индустриалци, обикновени трудови хора.
Второ, защото тези паметници според архивните документи са издигнати по волята и диктата на партията-държава БКП чрез нейните агенти на Държавна сигурност в тогавашния КНИК(Комитет за наука, изкуство и култура). Издигани са в прослава на „вожда и учителя Й.В.Сталин” под привидната признателност към Червената армия, освободила ни уж от фашизма. Тук споровете тепърва ще се разгарят дали след като България скъсва с Хитлерова Германия и се обявява за съюзник на антихитлеристката коалиция, СССР правомерно ни обявява война.
Защото последвалата разправа на комунистите с техните политически опоненти чрез репресивен инструментариум за налагане на „народно-демократичната власт” по съветски образец са неопровержимо доказателство за нещо по-страшно от обикновеното завладяване на държавна територия: последва „подчиняване интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическата загуба на държавен суверенитет. А злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително и оправдаването на всички престъпления на тоталитарния комунистически режим” (Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, 5 май 2000г.) лежат в основата на идолопоклонничество към тези паметници, натрапено подобно на всеобщите манифестации. За да звучат днес гласовете на защитниците им като тъжен спомен от древността, когато хората са привиквали да приемат завоевателите като …освободители.
Третото основание да смятаме тези комунистически паметници за част от нашата драма на века е факта, че те освен всичко са и паметници на материалното и финансово ограбване на българския народ. Както неотдавна в публикация доказах с архивни документи(в-к „Ч.фар” 2-3.04.2013г), бургаският „Альоша” излиза на гражданите през 1953 г. 49 278 833 тогавашни лева, почти колкото активите на национализираната фабрика „Девеко”.
Твърде скъпо сме платили запаметяването на едно „тържествено посрещане” на съветската армия в Бургас! А до колко законно е отреден терена за този огромен монумент на безпаметната „вечна признателност” трудно може да се каже. Документи за това липсват, както и за похарчените средства. За това е логично днес да попитаме: кому е нужен този монумент в центъра на най-големия площад на Бургас? Защо бургаските социалисти така самоотвержено го бранят след като историята доказва окупационната същност на армията му, а плодовете на българо-съветската дружба и до днес носят белезите от съзнателно нарушените ни основни човешки права и свободи? Уважението и добрите си чувства към руския народ доказваме ежедневно и без комунистическата куха фразеология. Тогава кому е нужен този паметник, рожба на грандоманията и угодничество на българските комунистически фараони към „големия брат”, отритван все повече с опознаването на делата му?
Петицията за преместването на сталинския „Альоша” и превръщането на огромната му площадка в културна сцена на „Тройката” поражда обаче и други въпроси. Къде са нашите учители и преподаватели по история в училища и университети? Къде са мненията на архитекти и проектанти, на историци и хора на изкуството и културата? Имат ли те мнение по въпроса или смятат все така хрисимо да премълчават? Примиряват се заради очаквани облаги и поръчки от властта ли? Апатия, страх или отчаяние ви кара да мълчите, уважаеми дами и господа? Вие сте и родители, възпитавате деца и хора, които гледат с упование на вас. Какъв урок ще им дадете по родолюбие, ако с вашето мълчание „заковете” за още 60 години един такъв идол на тоталитаризма?
Няма съмнение, че значението на такива символи може да се обяснява на децата по един начин в музей и съвсем друг смисъл те придобиват на публични места като „Тройката”. За това докато не преместим тези паметници на срама и комунистическото беззаконие, на материалното ограбване и духовно осакатяване на българската нация, едва ли ще повярваме в собствените си възможности. За това сме длъжни да го направим. Не защото мразим СССР или не уважаваме Русия, а заради обичта към собствената ни родина и европейската ни идентичност.
Законът от 5 май 2000 г. трябва да бъде изучаван в училища и университети. Той е като хирургически нож за дисекция на паметта ни към едно тъжно и мрачно минало. Защото там е закодиран ключът към самоосъзнаването, към преодоляването на всички видими и невидими пречки пред свободата на избора у нас. За да не останем имигранти в собствената си родина и зависими по израза на журналистката Яна Добрева (вече в Канада) от „чудовищната, крокодилска посредственост, разпростряла се навсякъде и превзела дори цялата власт”.
Всеки може да опише собствените си представи за това, а прочитането на петицията http://www.peticiq.com/67693 и подписа под нея със сигурност ще Ви помогне да го направите по-добре. Ясна памет – чиста съвест.
Честита Новата 2014 година на всички четящи българи и
Нека Бог е милостив към всички нас.
.

15 мнения за “Бургас (се) събужда”

 1. Браво!прекрасно начало на една Нова година!дерзайте,пичове

 2. Браво на Киро Проданов! Прекрасен текст. Дано стигне до съзнанието на критичната маса граждани и тази гадост да престане да “краси” централния площад на Бургас. Интересно е какво мисли модерният десен кмет по този въпрос.

 3. Поздравления и от мен към автора на този силен текст и към ранобуден Бургас. Не спирайте да притеснявате търтеите от общината, докато изпълнят исканията ви! Кураж, не сте сами!

 4. Аз лично не желая този срам за Бургас, да бъде демонтиран и местен в някакъв си музей! Може да се наеме фирма, която срещу получаване на материалите, да извърши безплатно изчистването на терена от срама. Подписах петицията и разпратих линка към хората, които познавам. На ход е кмета на Бургас! Все някой в България трябва да има смелоста да направи “първата копка” в тази посока. Надявам се това да е Бургас, а другите ще тръгнат бързо, по утъпкания път.

 5. Добро начало за Новата 2014г.
  Да ни е честита и с повече видими резултати в демократизацията на страната!

 6. Честита нова година г-н Инджев. Пожелавам на Вас и на семейството Ви много здраве, дълъг и ползотворен живот. И Ви благодаря, че продължавате да пишете за безобразията в посткомунистическа България.

 7. Чудесна новина!Този гавра да строят паметници на окупатори,на най красиви и централни места в градовете,та даже да ги плащаме от собствения джоб,трябва да има край!Комунистите трябва ясно да разберат,че”колелото на историята се върти”и тяхното време се извъртя.Бели и мизерии направиха достатъчно,за да ги проклинат поколения българи.Оставка!

 8. Мракобесните комунистически тотеми трябва да изчезнат. Те са срам за човека като същество надарено с разум. Трябва ясно и категорично да бъдат заклеймени като човеконенавистни символи.

  Щастлива и плодотворна Нова Година!

 9. Киро ,много сте закъснели ! В гр. Плевен имаше един ” Альоша ” на центъра но Плевенчани отдавна ги натириха на майната му !

 10. Прекрасна новогодишна навина!!Дано бургаският “Альоша” повлече крак и свали и МОЧА

 11. Силен и правдив текст! Стига сме си затваряли очите за истината!

 12. Честита нова година г-н Инджев.Пожелавам Ви всичко най хубаво на Вас и семейството ви и Ви благодаря ,че сте един от малкото будни българи ,които отстояват българщината.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.