Тънките номера на дебелокожия популизъм

Стрелбата във всички посоки на атакуващия статуквото пореден проект не е патент само на вечно атакуващата „Атака”. Абсолютно нейно копие в това отношение е „проектът Бареков”.

Точно както „Атака”, корпоративният проект си е избрал да повтори не само тънкия номер с дебелокожието на русофилския националпопулизъм с телевизионното опаковане на своята партийност, повтаряйки заглавието на едно налагано пред аудиторията предаване, но и пое по стъпките на Сидеров с пръскане на обвинения в (почти) всички посоки.

Сидеров пък върви по стъпките на Бареков по отношение на пръскането на пари: вече не се крие и дори започна да се хвали досущ като него, как си имал пари и си ги бил заслужил.

Получава се чуден „симбиоз” в рамките на един колхоз, чиито вождове вече могат да бъдат различени само на сантиметри, но не и по сантиментите, които предизвикват.

В днешно интервю за агенция „Фокус” Бареков заклеймява „всички големи партии” като лъжливи „по своему” , от което разбираме, че неговата новоучредена „България без цензура” никак не е голяма (щом размерът има значение за партийната лъжливост), за каквато я представя нейният байрактар.

Трудно е да се следи обръщането на палачинката от страна на Бареков, защото по стандартите на политиката това се случва толкова бързо, че е като да броиш преминаващи влакове на оживена гара – нещо като „Trainspotting”( филмовия разказ за бруталния свят на наркотичните илюзии).

Модата „всички са маскари” никак не нова за преминаващия влак на българската демокрация. Тя беше плънката, наложена при омесването на всичко ново и омразно на червената върхушка в една баница с късмети, за да бъдат раздадени на „свои хора” с лакоми стомаси.

В началото на кампанията „всички са маскари” беше Блъсков с неговите „часови вестници”. После всеоплюването, логично, беше възприето и от следващите продукти на този занаятчия (както той гордо се самоопределя), оказали се „перлата в короната” на медийната империя, владееща днес безпрецедентните за европейска държава близо 80 процента от пазара.

Заразата е плъзнала и в интернет не от вчера, но от вчера може да се види като илюстрация едно текстче, в което неизвестен ( (поне на широката публика) автор,претенциозно застава в позицията на готвач на поредния гювеч с присмех срещу всичко и всички, претендирайки да сортира кичозните събития на 2013 г. на принципа на анархистите от времето на болшевишкия терор: „ бий белите, докато почервенеят и червените, докато побелеят”. Така в кюпа на подигравката попадат като равнопоставени субекти режисьорът Теди Москов и „ дудука Бареков”! Раздавачът на порциите, стъпил ( както при всяка лесна пропаганда) върху смесица от достоверност и „леко” изместване на истината, е раздал в този текст „правосъдие” от някакъв пиедестал на върховния изтънчен политически вкус, какъвто явно претендира да притежава.

От Бареков обаче трудно ще направят „жертва”, когато го включват в подобни списъци ( в които перверзното е, че биват наругани също онези, които са си позволили през 2013-та да направят списък на своите антипатии- т.е. постъпили са досущ като автора на въпросното текстче). Иначе казано Бареков и барековщината само печелят от подобно (все)странно оплюване.

Интересното е, че моят приятел Иван Бакалов, който силно заклейми съставянето на списъци с врагове, е сметнал за необходимо този път да пусне в e-vestnik подобен по смисъл и съдържание списък, различаващ се единствено по това, че в него е спазен пагубният за давещата се българска демокрация принцип да не се пропускат маскари от всички цветове.

Основното оръжие на популистите ( или на съставителите на подобни списъци) , които обичат да крещят „дръж популиста”, е залагането на късата памет на шараните, които искат да подмамят на кукичката си.

Обръщането на палачинката срещу Борисов е достатъчно известен казус- той просто не може да бъде нито скрит, нито изтрит, поради което самият Бареков си посипва главата с пепел, твърдейки, че така се пречиства. Макар и бегло, ф(р)азите , през които премина обаче междувременно, за да стигне до сегашната атака в стил „Атака”, си струва да бъдат споменати за опресняване на паметта.

В момент на корпоративно преобръщане на масата върху главата на Борисов след февруарските протести Бареков беше застанал в партер пред същия Станишев, когото сега включва в менюто на своите храчки ( корпоративните му началници да се готвят за същото, ако някой плати повече от тях!). А как само го гледаше в очите на 11 април в студиото си в ТВ 7! Мъка…Ето как съм регистрирал тази сценка от интервюто му:

Гукането в студиото на ТВ 7 беше толкова мило и пролетно, че чак Бареков се почувства длъжен накрая да се извини на аудиторията, че разговорът не бил „атрактивен”. Излишно скромничи обаче- атрактивен беше и още как! Взаимно привлекателен за двамата си беше.( 11 април 2013 ivo.bg)

Станишев наскоро се опита да върне тази любезност, което пък съм отбелязал в статията „Станишев почеса домашния любимец Бареков” от 19 ноември 2013 г.

Ако бях на мястото на Реформаторския блок, бих се хванал да работя на терен с хората в страната, а не да живея в собствен кръг на самонапомпване на жълтите павета. Това между другото прави г-н Бареков като лидер на партия – той постоянно работи на територията на страната с хората – добре ли, зле ли, с едно съм съгласен, с друго не съм съгласен, но, виждам, това дава ефект според мен.
Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция днес след заседание на партийното ръководство”.( Дневник)

В тази статия съм регистрирал и изблика на Бареков срещу Сидеров, наричайки го пудел:

Днес новият политик Бареков постави ултиматум да бъде допуснат утре на Консултативен съвет при президента Плевнелиев.
„Ако това не се случи, ние ще окупираме президентската институция и ще допускаме само тези политици, които преценим”, озъби се Бареков, който вчера декларира пред БНТ, че не бил пудел като Яне Янев и Волен Сидеров”.

Само ден по-късно, когато уж щеше да ляга на паважа, за да спира Борисов и Цветанов по пътя им към Консултативния съвет при президента Плевнелиев, Бареков вече не само беше забравил обидните си думи към Сидеров ( който пък, крайно нетипично за него, се направи, че не е чул), но и полегна благодарно пред него. Обяви го за нещо като свой куриер – единственият, на когото можел да повери посланието си към събралите се при държавния глава политици, на които лидерът на „Атака” да го предаде.

С кич, с къч на всички страни и с калъчката на всеругателството, популизмът загрява по тъча с резервния си отбор без ни най-малко да се притеснява от пълния плагиат на тактиката на досегашния вариант на парламентарно представения фалшификат на патриотизма. Акцентът този път е не толкова върху „националното”, колкото върху „социалното”, поради което се налага по тактическите съображения треньорите на соцотборите да се договорят за известна взаимна търпимост в зарибяването на избиратели в бедната България с едни и същи лъжливи обещания.

Бедната България, наистина!

21 мнения за “Тънките номера на дебелокожия популизъм”

 1. Г-н Инджев, не съм фен на Бареков, на Вас или на който и да било друг докоснал се до политиката през последните 25 години. Но в интерес на истината, трябва да се отбележи, че Бареков поне не е ограбил обикновените хора като мен, за разлика от всички управлявали ни през посочения период.

 2. На популистки номера се нагледахме в годините на прехода. Бареков говори истината, а от истината боли.

 3. Ами така си е, Иво!

  Когато няма принципи, според които да се отсее зърното от плявата (свестните от маскарите, вкусното от гнусното), се получава тюрлюгювечът “българска журналистика”, в който са забъркани всякакви гнусотии с претенция за вкус…

  Бедната България, наистина…

  п.п. Доколкото следя нещата, въпросното лице, чийто кич Бакалов е препубликувал, преди Нова година се нахвърли да ръфа Георги Господинов, че бил … кичов автор. Добър, лош – Господинов е най-четеният и най-превежданият българин през последните няколко години. Но те, злобните душици, вместо да се мерят с другите с резултати, ги (за)мерят с храчките си.

  Да, бедната ни България…

 4. Преди време ми хрумна интересната мисъл, че в България мафията вече не само си има държава, ами си е създала и конкурентна среда сред политиците – в смисъл, че двете най-големи партии не се борят за любовта на народа, а се борят за благоразположението на едни и същи обръчи и кръгови или както искате ги наричайте, ЧРЕЗ любовта на народа – доколкото е останала. Въобще не претендирам за това, че пръв съм се сетил за това, нито че е непременно вярно.
  Но тази статия на г-н Инждев отново ме наведе на тази идея. Сидеров с тия по-малко от 2% трудно ще влезе в парламента, но дали пък не му пуснаха конкуренция в лицето на Бареков. Който и да влезе от двамата в парламента ще играе ролята на кресливия клоун на властта, или по-точно на тези, дето са над нея. Така хем Сидеров ще има стимул да се активизира и да измисли начин да си вдигне рейтинга до заветните 4%, хем ако се провали ще се намери достоен заместник. Пък Бареков и да обърне пак палачинката никой няма вече да му забелязва. Пък ако влязат и двамата ще си имаме още един Яне Янев и определено ще има големи циркове между Сидеров и Бареков.
  Все си мисля, че БСП няма да сдаде властта преди да си гарантира влизането на “Атака” в парламента…или поне на друга удобна “патерица”.
  Възможно е да пиша глупости и всъщност ще е добре ако е така. Но в тази абсурдна за България обстановка, която “независимият” социолог Андрей Райчев нарече “Кашитализъм в оригиналния му вид”, нищо чудно да сме свидетели и на подобен дирижиран цирк.
  Между другото май вече повече от цяла година тече постоянно някой скандал, който тресе пресата и народа. А важните въпроси като образование, здравеопазване, енергийна система, БДЖ, усвояване на наличните природни ресурси и редица други стоят на заден план и тихомълком си я карат в естествено медийно затъмнение. Дали не е нарочно…?

 5. @ГЕОРГИ и @ЛЮБО

  Яааааа – троловете на БСП се появиха и тук!!

  бЮреков, в интерес на “истината” не е ограбвал, но има желание да се включи в играта.
  Освен това говори “истината”…

  Май ГЕОРГИ=ЛЮБО? ;))))

  Хаирлия да е!!

 6. “Бареков говори истината, а от истината боли.”
  Наистина ли приемате “истините” на Бареков?…

 7. Хаха Любо и Георги,много сте готски.Доброто и лошото ченге:) милиционери, кво да ги праииш:))

 8. @георги

  от къде според теб идват парите които цветан василев дава на бюреков

 9. До Георги

  Уважаеми, искам да споделя нещо лично с вас. Аз не гледам футбол от времето когато бях 10-на годишен, след поредица от разочарования и грозни сцени.
  Въпросът е, плащам ли аз пряко на футболистите да правят това, което правят, въпреки че не ги гледам и не желая да ги гледам? Отговорът е да – когато плащам за гледане на телевизия, част от парите ми отиват за футбол. А ако не гледам телевизия? Пак плащам пряко чрез данъците си за издръжката на т.нар. обществена телевизия, тя пък купува права за излъчване на футболни мачове и т.н. Има и други пътища по които моите пари стигат до тези момчета, но да спрем дотук.
  Сега моя въпрос към Вас е: Плащам ли аз на г-н Бареков когато той лъже и демагогства и изкривява общественото мнение в полза на едни хора и в моя вреда? Имам ли аз участие в увеличаването на неговото състояние въпреки огромното си нежелание и несъгласие?
  Джокер – политиката е средство за преразпределяне на обществен ресурс.
  А вие плащате ли?
  Това е само прякото парично изражение на явлението, което наричате “не е ограбил обикновените хора”. И то е най-малката беда от неговата дейност.
  Схващате ли?

  ПС. Извинявам се на хората, които нямаха нужда от моята “лекция”

 10. Г-н Георги, с радост ще чуя ако ми дадете информация кой политик колко е ограбил България – макар и с приблизителни цифри, и също от къде идва финансирането на Бареков. Да не се окаже, че всъщност това финансиране идва също от вашия и моя джоб.
  Говорите така, сякаш сте наясно с теченията на капиталите в страната.
  Между другото личното ми мнение е, че най-големия грабител е некадърността – колкото по-нависоко е тя, толкова по-големи поразии прави.
  ***
  Любо, за 25 години трябваше да сме научили вече, че говоренето на (подбрани) истини означава само едно … голямо нищо!

 11. Barekov – porednata metamorfoza na KGB na politiko-ikonomicheskata arena v Bulgaria.

  Rusia ni e VRAG, hora subudete se!

 12. @MM

  Съгласен съм с Вас.

  Преди месеци писах, че ГЕРБ е политически ГМО, получено от внесени в ДНК на БКП милиционерски, физкултурнически и селско-махленски гени.

  А социологическите братя Галеви едва вече някой ги взема насериозно.

  Преди няколко години (щом забогатяха) побързаха да обявят края на прехода. Дълги години в контекста на несгодите в живота ни казваха “искахте демокрация – ето ви!”. Сега са на тема капитализъм в суров вид…

  Истината е, че през последните 70 години в България никога не е имало истинска, жизнеспособна демокрация и пазарна икономика, нито върховенство на закона, правила и т.н.

  Просто една особено алчна и предателска върхушка ни води вече 25 години през пустинята, но не към Обетованата земя, а обратно към робството.

  Забелязахте ли как преди 2 седмици, в студиото на Панорама Миков и Райчев се нахвърлиха като по команда върху Огнян Минчев в момента, в който той вкара в разговора ролята на Русия в живота на България?

 13. До Георги

  “Историята е поредица от изненади. Тя може само да ни подготви да не бъдем изненадвани отново и отново.”
  „Фарс или никога вече самота“

 14. @MM.
  Мисля, че разсъжденията са Ви правилни по принцип.
  През последните десетина години се забелязва непрекъснат процес на “обезцветяване” на олигархичните структури.Успешните мандати, които последователно получиха всички “заинтересовани” през предишните години ги накара да позаситят неистовият си вълчи глад, който ги водеше даже и до войни помежду им. Сега вече те осъзнаха, че парите нямат цвят и мирис, че политиката е важна не като борба на идеи и реализиране на стратегия и виждане за управлението, а като директен бизнес-инструмент за увеличаване на печалбите.
  Разбраха, че е по-доходно да се “инвестира” в хората от политическата върхушка (било то на национално или пък на местно ниво), отколкото да се конкурират и борят един с друг. За да са сигурни в положителния резултат, често се случва те да залагат не на един кон, а да “купуват” повечето от конете в съответното “надбягване”, искрено забавлявайки се, когато тези коне се хапят и ритат един друг в стремежа си да услужат на господарите си…
  Та и Бареков нито е първият, нито ще бъде последният пример за този тип слугинаж.
  А че конците на кукли като него и Сидеров се дърпат от Москва е толкова очевидно, че май само те си вярват, че не е така…

  П.П.
  Не мога да разбера защо на Сидеров му е лепнат етикета “КРАЙНОДЕСЕН”, след като цялата му същност и всичките му прояви доказват, че той е по-скоро “КРАЙНОЛЯВ”. Неведнъж и г-н Инджев го е доказвал в своите статии.

 15. Елементарно е!
  Наличието на критична маса от българи,споделящи позицията на говедата Гошко и Любчо е онова условие, което дава възможност на “политиците да ограбват обикновените хора”.
  Проф. Брадистилов беше казал: “Докато има говеда, ще има и касапи.”
  🙂

 16. @The True Sardanapal
  Даа, отдавна не се бях забавлявал така на сериозно предаване 🙂 . Огнян Минчев ги изкара от равновесие и двамата господа дотолкова, че по едно време хвърлиха маските на независими един от друг.
  Ако Огнян Минчев чете този блог, има едно голямо поздравление от мен.
  Не зная дали нарочно ги предизвика, но просто се видя как и Райчев и Миков изведнъж скокнаха от едната страна на барикадата и като едни спартанци вдигнаха нагоре щит до щит срещу огъня и жупела, който се сипеше срещу тях 😀 .
  Голям идиот трябва да си, или поне силно предубеден човек, че да не видиш пъпната връв между Минчев и Райчев. Според мен след това се усетиха, но беше късно. Надявам се поведението им да е било забелязано добре от по-голяма бройка заблудени хора, които се връзват на замазващите очи приказки на Райчев.
  ***
  (Искам да изразя и несъгласието си към епитетите хвърляни в този блог към инакомислещите. Не е нормално в една демократична страна да наричаш “тролове на БСП” хора с други виждания. БСП има симпатизанти, които вярват на тази партия и също искат положението на страната да се оправи. Едно от основните неща, които трябва да научим, е че когато смятаме, че някой има погрешно мнение не трябва да започваме да му лепим епитети, а да намерим начин да го убедим, че греши. Иначе по нищо не се различаваме от тоталитарно-авторитарния стил на редица български политици, чиито единствени аргументи по протестиращите срещу тях е че са платени, че са вандали, че се еди какви си още)
  За много години и дано новата 2014г.ни донесе повече поводи за оптимизъм на всички!

 17. Горе съм допуснал грешка – “пъпната връв между Миков и Райчев” Моля за извинение

 18. Все си мисля,че Георги и Любо са един е същ човек, защото пишат еднакво.Боже, истината! Бареков и истина! Та кога е говорил той тази истина.Когато залягаше пред Борсов и Цветанов,а после ги плюеше, когато ругаеше Волен или когато го хвалеше. За мен най-лошо е да си фурнаджйска лопата и да изпълняваш поръчки.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.