Кикот на хиени се носи откъм нашия Джурналистик парк

Писал съм и преди, че ми се е случвало да отказвам като телевизионен журналист в Би Ти Ви да се „прославя” с нагласено интервю с най-желания обект, около когото доста колеги си мечтаеха да се отъркат в зенита на славата му като премиер в монархосоциалистическа България. За тази обслужваща дейност си има у нас кандидати- Николай Бареков ме замени тогава с посещение в кабинета на премиера Сакскобургготски, играейки ролята на дръжка на микрофон, а резултатът от постановката беше монтиран от пресслужбата на „царя”.

Не помните, нали? Нормално е. Няма нищо за запомняне от страна на консуматорите на бозата. Това е целта на такива унизителни за обезличената журналистика упражнения. Друг е въпросът, че слугите, въвлечени в подобни разигравания, също биха искали да не си спомнят и поради това никога не споменават за подобни „професионални успехи”.

Падението на българската журналистика като държанка на властта обаче започва да изплува документално. Изтече информация от електронната поща на БСП за сервилната размяна на подсказани журналистически въпроси и на инструкции към червените лидери, как да отиграят най-добре пред медийната аудитория нагласения мач.

На тази тема е посветена публикацията на сайта Биволъ „БСП-лийкс разкрива срамна журналистика на повикване” с подзаглавие:
„Кореспонденцията между водещи журналисти и политици показва как се подготвят интервюта “на живо”
от Bivol Петък, 03 Януари 2014

Подробностите в оригинал можете да прочетат в сайта Balkanleaks, в колекцията #BSPLeaks.

Ако имате търпението да се зачетете, ще установите как „величия”, като Валерия Велева, Мартин Карбовски и др. участват в играта на другарите от „Позитано” с имитация на журналистически хъс чрез предварително зададени въпроси ( и натъкмени към тях отговори). Така ще си отговорите на въпроса защо откъм т.н. „елитна”българска журналистика мирише на долнопробна корупция- в най-широкия смисъл на думата.

Отказвам да пренасям тук част от автентичната миризма. Само я маркирам с няколко препратки, знаейки, че и този път няма да трогна адресатите на позора. Т.н. „сериозни”български медии отново ще наденат противогазите, с които физиономиите им са на път да се сраснат.

На площад „Славейков” би трябвало да пише предупредително: „не журналистика, а мърша”!

Р.S. За автентичност прилагам няколко ориентира за фамилиарните отношения между журналистически „звезди” и петолъчките от „Позитано” 20 с уверението, че зад тези няколко изречения има много повече текст- стига да има желаещи да се запознаят с това прословуто задкулисие, от което най-гласовито се възмущават преди всичко онези, на които е поверена „голямата” медийна трибуна:

From: Valeria Veleva <valia.veleva_at_gmail.com>
Date: Fri, 29 Jun 2012 17:40:44 +0300

Поздрави
валерия

From: Ива Николова <iva_nikolova_at_abv.bg>
Date: Tue, 31 Jan 2012 13:01:04 +0200 (EET)

Kiroq chakame te mejdu 14.00 i 15.00 v NBT. TZUM, vhod otkum banyata, do Pikadiliq pishe Bisnescentur. Dolu shte te posreshnst. Pozdravi. Iva

From: Мила Тотина <m.totina_at_gmail.com>
Date: Fri, 20 Apr 2012 13:17:59 +0300


Мила Тотина
• application/msword attachment: karbovski.doc

 

Ето и резюме на разкритията на сайта Биволъ, направено от OFFnews:

“Живи“ интервюта на левицата старателно се режисират от пиар-екипите им, а журналисти обикновено услужливо ги подготвят за „неудобните“ въпроси. Това личи от нова серия мейл-кореспонденция на депутата от БСП Кирил Добрев с водещи журналисти и пиар специалисти, публикувана в сайта Болканлийкс и цитирана от сайта „Бивол“.

Мейлите хвърлят светлина в кухнята на няколко тв интервюта, дадени от Добрев. Например при подготовката на интервю с него през юли 2012 г. за предаването си по TV7 журналистът Валерия Велева му изпраща въпросите 3 дни по-рано. Добрев веднага препраща въпросите на политолога Теофан Германов, който отговаря със съобщение „Deistvam!“ и часове по-късно му изпраща примерните отговори, придружени с „опорни точки“:

“Стратегия: Лични, откровени отговори, да излеждат емоционални – като медийна изповед и личен разказ. Без лични нападки. Ние защитаваме и критикуваме принципи, а не разнасяме обвинения”, гласи отговорът.

По време на самото интервю Добрев демонстрира добро владеене на опорните точки („емоционални – като медийна изповед и личен разказ“) и накрая дори се просълзява. Което води до вестникарски заглавия от типа „Валерия Велева разплака Кирил Добрев“.

Подобен е случаят с интервю за Мартин Карбовски по „Нова телевизия“ през април 2012 г., личи от електронните писма в Болканлийкс. Този път Добрев собственоръчно написал черновата на отговорите си и я изпратил на пиара на левицата Мила Тотина за редакция и оформяне на опорните точки на интервюто. В черновата фигурират няколко не особено уместни нападки към лидера на БСП Сергей Станишев, като „пес е голяма работа, но да се сравняваш с георго димитров, аре няма нужда. Но дори и да е така- как Гдимитров става председател на соц интрерна- сталин го прави. Е тук нашия го назначава някой мартин шулц“. Впоследствие пиар екипът старателно олекотил нападките към Станишев, а сравнението на Мартин Шулц със Сталин е директно изтрито…”.

19 мнения за “Кикот на хиени се носи откъм нашия Джурналистик парк”

 1. БСП: Ще направим закон, че който пенсионер работи – да му се намали пенсията с 50%. Така ще се открият веднага 450 000 работни места, и повече пари за пенсии.

 2. Кaрбовски кой го нaбеди зa фaктор? Сaмо интриги,цигaни и гей-интервютa.

 3. Това тази Ива Николова ли е- дето беше кандидат за кмет на Габрово от ДСБ? То с такива приятели на ДСБ не му трябват врагове.

 4. Устата,по-устата,най-устата и нахално тъпа=Ива Николова!

 5. Рзлично е :
  За мъжете журналисти журналистиката си е форма на проституция – Бареков, Карбовски Кеворкян и т.н.
  За жените работата е много сериозна, защото това е варианта да си хванат перспективно мъжленце от тия дето знаят кво искат!

 6. Тази Ива Добрева, на ДСБ ли беше кандидат? Е браво – личи си как добре си подбират кадрите. Нали и Хр.Бисеров беше тяхен човек и то какъв човек! А че после го изритаха – кел файда! Вече упражнявам по-ревностно турския – има защо.

 7. Отврат ! Сещам се за едно скорошно интервю на Карбовски с П Стоянов-Сумиста.Поръчково от всякаде!Големия отворко Карбовски го остави половин час да обяснява как С Йосич бил спокоен и добър човек и не изглеждал на престъпник !?!Личеше си че са го подготвили адвокати.
  А за Кеворка-може да е всякакав, но е добър журналист-не напада събеседника, но успява да изтръгва мълчаливи “признания” с уточняващи въпросчета и едрия план .

 8. До Радост
  Бъркаш се. Тази Ива Николова беше кандидат за кмет на Габрово от СДС, от периода, когато СДС разтурваше Синята коалиция под герберско давление, а на фасадата на “Раковска” висеше плакат “Костов вън …”

 9. Валерия Велева вещицата на българската демокрация!

 10. А, добре- ами значи съм права- с такива приятели… За съжаление постигнаха си своето- Костов е вън.

 11. Валерия Велева ( или мадам В., както я беще нарекъл Доган, че била за общо ползване )най-нахално и безочливо говори глупости от екрана и не разбирам защо я канят в сутрешни предавания да разваля настроението на хората. Не си гледа старините, ами се бута, където не й е мястото.

 12. И аз се чудя защо все го канят това недоразумение, мадам В., ту да коментира, ту да дава експертни оценки. Имаше едно-единствено публицистично предаване, което слушах, – на Асен и Сибина Григорови, но откакто трябваше да я слушам като коментатор и “експерт” в техния “пресклуб”, ми се повдигна и престанах да го пускам. Това същество е “журналист” и “публицист”, колкото Волен Сидеров е джентълмен. Българският преход има своите отвратителни лица: политици журналисти; мадам В. със сигурност е сред тях.

 13. @Радост
  ОчевАдно не сте права, госпожо, защото:

  1.Става въпрос не за кандидат на ДСБ, както вие твърдите, а за кандидат на “СДС” (на “каба не знам кой си” от не знам къде си), и

  2.Костов не е “вън”, а е “вътре”: в кошмарите на всички носталгици по миналото. Той е вечният им враг, “той” е всичко, което не могат да подчинят, да задушат да убият.

  Сам той едва ли се е надявал да стане символ на провала на мокрите, перестроечни сънища на “комунистите”, но е факт – след него те вече трябваше са “за” НАТО, “за” ЕС, за всичко което мразят и срещу което подмолно до днес се борят. “Костов” ги осъди на политическа шизофрения. И, когато неволно се явят пред света в истинския си лик – както в случая Пеевски – те очевидно са “ОТВРАТИТЕЛНИ”.

  На тяхните “барекада” са:
  купените на кило “медии”,
  отгледаните с пари на Кремъл “патриоти”,
  вербуваните от ДС борци за “права” – да са скъпо платени “хидролози” и за “свободи” – да са недосегаеми за Закона.
  И вие. 🙂

 14. Колко прав е бил един автор(Т.Ф.),който я наричаше Малария Велева

 15. Възхитително точен коментар на Б. ПАВЛОВ. Значи има надежда срещу зловещите и платени радости в днешно време.

 16. Добрев,не е ли момчето с многото долари на бълг. сръбската граница.
  Карбовски с подчертана страст към извращенията.
  Кеворкян царя на шефовете на АПК.

 17. Скъпи съмишленици, защо се заяждате с мен. Аз съм на ваша страна- винаги съм гласувала за СДС, а после за ДСБ, когато се разминаха. Не ми е неудобно да се оправдавам, защото мисля,че точно това е “болестта” на десните хора в България- да се подозират и клеймят един- друг. Аз съм костовистка- винаги съм била “ЗА” неговата дясна политика, а Маргарет Тачър ми е любим политик. Защо трябва да ме обиждате при положения, че изобщо не ме познавате? България губи много от това, че г-н Костов не е в парламента, макар и като опозиционен лидер.
  Г-н Инджев, много, много Ви се извинявам, че използваме Вашия блог за тези глупави разправии.
  На всички почитатели на този блог, включително и тези, които ме мислят за провокатор- желая много успешна година, предсрочни парламентарни избори и ново проевропейски ориентирано правителство

 18. Още нещо и млъквам- грешката ми възникна от това, че аз телевизия не гледам- поне не български канали- въпросната госпожа Ива Николова не знам какво предаване води, но името и ми изскочи като някакъв “син” кандидат преди време- още тогава ми беше леко неадекватна и затова сега попитах тази персона ли е- само това- никакви задни мисли

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.