Петата колона и съветският паметник: най-после във фокуса на български политически проект

В интервю за Darts News, препечатано днес във Faktor.bg, Евгений Михайлов, един от инициаторите на новото Движение 22, което предстои да се учреди като дясна антикомунистическа партия, изрече най-сетне есенцията на обединителната формула за дясното.

Това отдавна трябваше да формулират политиците, които се борят за гласовете на прозападно настроените български граждани.

Евгений Михайлов назовава борбата срещу петата колона на Кремъл и отношението към паметника на съветската армия като лакмус за подкрепящите новия проект.

Най-после!

Многократно съм писал, че България е вътрешно скарана на два противоположни бряга по разлома на отношението към своята де юре официално подписана прозападна ориентация и съществуващата де факто нейна опонираща част от българите, гледащи на Изток.

Изкуственото сдържане на признанието на тази истина, не я отменя, а само придава хроничен характер на заболяването ни.

Има неизбежни световни болести на времето, в което живеем. Но ако западните общества страдат от тях в измерения, поносими за тях, то тук сме прихванали руския им мащаб.

Пример: ако в Северна Европа индексът на корупцията показва измерения от няколко процента, то за нас същият показател е в пъти повече, а в Русия, по руски официални данни, отчита 50 на сто изтичането на националния ресурс в джобовете на върхушката, т.н олигархията, която се храни от привилегията да бъде вярна на един автократ.

При огромното, наследено от съветската доминация влияние на Русия с нейните мегаломански проекти за България, как смятате- дали тази „култура на корумпирането” не се пренася по „братски път” и тук, хранейки нещото, което наричаме пета колона, превърната в ракова клетка в българския организъм?

Заразени сме с корупция, апатия и анемичен нихилизъм- все местни болежки на вялата ни демокрация, катализирани силно от източния вирус, насаждан в българския организъм, на който няма организиран отпор, а е оставен на „народната медицина” да се лекува- главно чрез прословутото „спасяване по единично”, чрез кръвопускане, чрез изтичане на мозъци, чрез бягство на Запад на младите и образованите българи от територията на продадените илюзии, наречена България.

Фактът, че има такова разделение в постсъветското пространство и че това е главното предизвикателство на нашето време пред нашите постколониални народи, стана още по-кристално ясно от – да го нарека така с всички условности- сблъсъка на цивилизациите в Украйна.

Ето защото създаващият се нов политически субект Движение 22 прави важна заявка ( за да не кажа с прибързана категоричност нещо повече ) за обединяване около проект, който да се противопостави на пагубното съветофилство, мимикриращо като русофилство в рамките на управляващите партии с многобройните им сателитни фондации, дружества и прочие гьостерици на пълзящия путинизъм в България.

Разговорът за дясното пространство, преформулирано като прозападно политическо представителство, предстои. Но ето двата акцента от интервюто, които наистина си заслужат адмирациите като крачката, която мнозина българи отдавна очакваха.

Цитирам Евгений Михайлов:

„ Вече обявихме, че ще търсим партньорство с всички партии и движения, които не желаят повече да ни управляват руската Пета колона.

„ Най-добрия тест за патриотизма на българските националисти е отговора на въпроса за отношението им към паметника на съветската армия – Армия освободителка или армия окупаторка е”?

Изпреварвам въпроса към мен, като автор на „Премиер на РъБъ”, който нито на сантиметър не си е променил отрицателната позиция към Бойко Борисов: и той ли трябва да бъде признат за прозападен политик, ако признае приоритета на горните две цели като база за дясно обединение?

Отговарям изпреварващо, за да спестя догадките: да, ако го направи категорично и го докаже с дела, включително по отношение на „Южен поток”.

Лесно е да кажеш на думи, че си гражданин за европейско развитие, но е трудно да се противопоставиш на практика на основния антиевропейски фактор в развитието на България. Твърденията, че нямало такъв антагонизъм, обслужват дипломацията на капитулацията пред истината, пред която е крайно време да се изправим в цял ръст.

55 мнения за “Петата колона и съветският паметник: най-после във фокуса на български политически проект”

 1. Тоя ще се бори срещу петололонниците ден до пладне. А и като се събере една антикомунистическа коалиция-леле мале…

 2. Иво, не съм сигуpен, че това е достатъчен аpгумент, за да повява човек на Евгени Михайлов (и негови съмишленици),който в последно вpеме,със свойте действия е показал вpаждебното си отношение към обединителните действия на десницата за съвместни действия! Едва ли тази политическа “сбиpщина” в бъдеще ще има сеpиозно влияние в политическите пpоцеси в Бългаpия.

 3. Г-н Инджев, уважавам ви като достоен журналист, родолюбец, но спрете да говорите срещу Бойко, защото наливате масло във воденицата на червените помияри.А иначе,дано новото движение се утвърди и поведе истиските демократично настроени българи,които немислят само за портфейла си /визирам Костов/.За “паметникът”на съветската армия /умишлено написано с малки букви/вярвам,че ще бъде изхвърлен на бунището един ден!

 4. Борисов имаше 4-ри години на разположение да ни докаже,че е прозападно настроен, Фъндъкова все още има властта, с която да премести паметника на съветската армия. Първа копка на ЮП бе направена от Путин в пръсъствието на рожденничката Лили, а столичната кметица се преклони на 07.11.2013 пред господаря си. Не, дори и на сън не си мисля, че Борисов е прозападно настроен, не.

 5. Единственият политичиски митинг срещу Путин в тази страна е организиран от ДСБ под ръководството на Костов. Това са действия, а Евгений Михайлов приказва.

 6. Всъщност Б.Б има ли капацитет за собствено мнение(его – да)?
  Собствения му “тренд” е ясен – смешно авторикратичен и досадно суетен с флиртове наляво и надясно (“случая” Доган, Т. Живков, Пеевски, Бриго Аспарухов и т.н.).
  Има ли смисъл да питаме за последователна позиция по този въпрос на партия ГЕРБ след като досега няма?

 7. Тест за родолюбие от 1 въпрос :

  Ако избухне война между България и Русия , на чия страна ще воювате?

  Не се приемат отговори от рода на – “Невъзможно е” – справка 1916г и стиховете на Вазов “На руските воини”.

 8. Можем да поздравим Иво за неговата настойчивост и неговия глас толкова години за това явно недоразумение за съветските паметници, въпреки отчаяната съпротива водена от петата колона, командвана от поредната група в Кремъл. Има няколко факта, които усилено се крият и замазват. Приноса на българските “историци” е главно в премълчаване на фактите.
  1. Не е ясно доколко съветските паметници в България са подлизурство или страх от обвинение в неверност на местните ръководители, или заповядани за затвърдяване на властта на Кремъл, защото по същото време подобни паметници се явяват в всички територии подвластни на СССР. По същото време се скъсват дипломатическите отношенията с САЩ за девет години с монтиран псевдо шпионски процес. Посолството на САЩ в София е разрушено, като част от този процес. Някои документи за тези “решения” упорито “липсват”.
  2. Историческата истина е, че съветските войници не са водили борба срещу Германия на българска територия или за български интереси, и няма оправдание да бъдат в България.
  3. Друга воалирана историческа истина е, че войната на България срещу Германия на страната на съюзниците започна на 2 септември 1944 г. когато правителството на Муравиев, Гичев заповяда обезоръжаването и пленяването на всички германски военни части в България и нямаше никакъв повод СССР да ни обяви война, когато страната беше вече на страната на съюзниците.
  4. Трета премълчана истина е, че сто хиляди български войници, командвани от “царски” офицери с набързо добавени “комисари”, начело с генералите Дамян Велчев и Владимир Стойчев се биха девет месеца срещу Германия, в координация с командването на съюзниците. Факт е, че този единствен български принос от източно европейските територии на комунизма за победата на съюзниците бе скриван, и няма нито един паметник за загиналите. Факт който липсва в много “исторически” публикации за войната.
  5. Съветският съюз отдавна не съществува и тези паметници не са руски. За това няма защо да се защитават от само обявилите се “русофили”.
  6. Никой не се тревожи от факта, че всеки чужденец когато влиза в България, и в центъра на София или Пловдив, и вижда тези паметници веднага ще реши, че влиза в старите граници на Съветския съюз а не в Европа.
  7. Колкото до художествената стойност е трудно да се разбере доколко командващата цензура е позволила свободна интерпретация на идеите или това е твърдо водене на ръцете на изпълнителите от група без никакъв художествен усет и разбиране.
  8. Още няма отговор кога ще се махнат жалоните на поробителя и ще престане да се твърди като “освобождение”, разрушаването на нормалната българска европейска държава, унищожаването на ръководните й фактори с най-голямото клане в българската история, и превръщането и на азиатско крепостничка територия, от която и днес не може да се събуди.

 9. Останах приятно изненадана от подкрепата Ви за новото “Движение 22 септември”. По мото скромно мнение преместването на паметниците на съветстката армия е последното, а не първото , с което и трябвало да се заеме всяка антикомунистическа политическа сила, но това не е най-важното в случая. /Уточнение – последно не по важност, а защото очаквам първо да предприемат действия срещу реалното влияние на посткомунистическите сили – български и руски/

 10. Поредната фондация ала-бала.На България и трябва нещо повече от оператори и кооператори…Лидери!
  Слава богу има такъв…не му казвам името,защото всеки го знае.

 11. За начало добре, но има още жалони за отбелязване:
  -маркирането на видните антибългаристи Благоев и Димитров ( и стотиците техни креатури и последователи)
  -признаването на примитивизма на сегашното руско общество, с огромната корупция, фасадно християнство, на имперските му амбиции, липса на демокрация (в големи части на Русия не са разбрали дори, че е дошла перестройката, камо ли демокрацията);
  -дистанция от псевдо-“десните” в герб, които още се подмокрят като чуят Русия с нейното “величие” – факт е нейната технологична изостаналост и липса на свободи, третирането й основно като ресурсен източник от водещите държави в света.
  -признаването като успешни на англо-саксонските модели на обществено развитие в последните столетия

 12. Дай Боже този път да се получи нещо истинско и делата да са по-убедителни от думите!

 13. Към Марина:
  Не се учудвам, че не знаете,защото бяхме малко участници и бяхме бойкотирани, както обикновено, от медиите.
  Правили сме шествие в подкрепа на руската опозиция срещу Путин: преминахме в центъра на София от съветския паметник до паметника на входа на докторската градинка на “Сан Стефано”,където местни подмазвачи дублираха вече съществуващия докторски паметник с нов ( на който има табела в памет на …посещението на Владимир Путин през януари 2008-ма).
  Да не говоря, че на “Орлов мост” сме участвали в “посрещане” на Путин с протестни плакати ( занесох и оставих на други хора, защото трябваше да тръгвам по семейни причини, плакат със завета на Левски- “който ни освободи…”).
  Уви,всичко това нямаше нищо общо с никоя партия ( моя милост дори даде интервю за БНТ на Орлов мост в “очакване” на Путин, милостиво показано само в обедните новини).

 14. Бих възкликнал – Браво! ако съзнанието не ми напомня че първо е, делата да формирът съмишленици. На празни надеждо(за)приказкувания сме се наслушали. Нежеланието ми да определя Монико-опорните точки за безмислени е явна моя грешка. Че дамския гамбит “работи” е видно но жалко за нас потърпевшите от “материала” та даже и да сме 22 Септеврйиско-независимостни радетели.

 15. Bravo za statiata! Bravo za poziciata na dvizhenieto po otnoshenie na pro-rusko-suvetskata simvolika u nas. Mahaneto na pozornia pametnik shte dade znak che istinski reformi v BG i pro-Evropeiska orientacia na stranata sa edna realnost. Amin, dai Bozhe da dozhiveem da vidim parka do universiteta bez tazi gadost v nego.

 16. Nai posle. Dochakahme da napishete neshto za Dvijenie 22.
  Tova otlichno.
  Za goliamo sajelenie cheteiki gornite postove v niakoi ot tiah vijdam kolko sa neosvedomeni horata i kakvi gluposti govoriat v resultat na tova-imam predvid za dvijenieto, a ne za pametnika. Oblachvaneto s falshifikati i prez falshivi medii e goliamo i toiva e resultata sled 24 godini-bezsporno ustroivasht samo tezi, koito sega sa na vlast.

 17. Стига наивитет, бе!

  СТИГА, БЕ, АМАН БЕ!!!

  МУТРАТА имаше мнооого възможности да преосмисли поведението си.

  Тоя червен о….ък има възможността ДОРИ да промени коренно България.

  Вместо това си ‘игра карти” с резидента Златев от “Луково масло”, и си “подава реплики” за разни “Бири”, които бързо дадоха “фира” щом се разприказваха.

  А-а-а, ама как така Бирата “изфиряса” ТОЛКОВА БЪРЗО, щом се разкриха близките отношения на гоце с МУТРАТА!? И как така само ЕДНА, ЕДНА , година след Бирата си ‘отиде от мъка” и жена му – здрава и права, а!?

  От БАНДИТИ да очакваме европейско развитие е все едно сергеят да спре да служи на лили путин ( от “уважение” все с малки букви).

  НЕ – стига вече!!!

  В ГЕРБ са събрани до ЕДИН отпадъци, готови на всичко за да си ДОнатъпчат джобовете.

  А на челото на ГЕРБ са излезли две наядени ….

  Иво – моето дълбоко уважение за многогодишния ти труд и за книгите ти!
  Поклон!

  Но да влизаме в схеми от типа на Виктор Юго – та да търсим “доброто” в …, ГЕРБ ( т.е. в Борисов) е, стига вече – НЕ и НЕ!!

  Аз ще слушам какво казва Ръдан – пък другите …, абе много им здраве, и на “озеленените’ и на 22 септември и айде по пУтя им!!

 18. @една
  А Бойко Борисов не е ли от тези червени помияри, пред когото се “подмокряте”?

 19. @Една
  Г-жо, как мислите: когато Бойко Борисов организира трафик на наркотици, за собствения си портфейл ли мисли, или може би за вашия?

  Колкото до новия проект: идеите му са добри, но и аз не вярвам на вносителите им.

 20. Движение 22 септември е последната (поредната) “задачка”, която е получил този дребен мошеник Евгени Михайлов! Луканов, Маркс да го прости, беше хитър комуняга-мафиот и сътвореното от него ще ни мъчи още дълго време.

 21. Г-н Инджев,
  позволявам си да поместя изказването на г-н Кънев относно МОЧА:
  “Radan Kanev
  December 27, 2013 via mobile
  Важно е да поставим разделителната линия, първо за себе си, а дал Бог – и за обществото.
  Категоричен, отчаян противник съм на комунистическите тоталитарни “мемориали” като ПСА. Размаханият над главите ни “Шпагин” – символ на чужда власт, избила десетки хиляди, отнела собствеността на стотици хиляди и вкарала в задънена улица и разпад на общностната етика милиони – ме отвращава и ужасява.
  Убеден съм, че мястото на Шпагин-а е в музея – но редом със спомените за горянското движение, с имената на тези, чието изтребление тази композиция възпява. За да е ясно кой е жертва и кой – палач…….”
  Мисля, че “десните” отново ще бъдат разделени и вината за това няма да е на Реформаторския Блок.

 22. Всяка публично заявена позиция против Путинова Русия е добра. Естествен израз е премахването на паметника на съв.арм. Съвсем разбираем е агресивния, корумпиращ, московски стремеж към влияние. Вече досадни 1000 години. И винаги ще се намират рублофили да ни продават. Важното е днес, когато сме в ЕС, да ги изметем завинаги.

 23. Едно е фатално ясно. Бойко не е най-доброто, но какво се получи? Вместо него нагласихме куклите на БКП/БСП, които никога не са спрели най-нагло да лъжат и да баламосват полезните глупаци с чадъри като ОФ, Симеон, Орешарски, под които си вършеха подлата работа. Тези които говорят срещу Бойко, първо да предложат по добър от него. Защото за сега “най-добър” излиза Станишев, който е най-много способен пак да нахлузи старите юзди на Кремъл.

 24. Водоразделът в България е отношението ни не към обикновения руснак, а отношението ни към руската пета колона у нас.
  Тя е камъкът в който българите се препъваме от векове.

 25. “Евгений Михайлов назовава борбата срещу петата колона на Кремъл и отношението към паметника на съветската армия като лакмус за подкрепящите новия проект.”
  “Лесно е да кажеш на думи, че си гражданин за европейско развитие, но е трудно да се противопоставиш на практика на основния антиевропейски фактор в развитието на България.”
  Явно за Вас думите на Евгений Михайлов са равностойни на дела.

 26. Аз подкрепям Евгени Михайлов и движението!Теодора Димова,Липовански, Кипров,Цветков,Цанков,университетски преподаватели и много личности,които уважавам,са сред основателите на движението.

 27. Живко боев, ти какъв бой си водил и с кого?

 28. До Сотир
  Моля ви стига вече с тия обикновени руснаци.Да не мислите че те по цял ден мислят за българите и за техните проблеми.Има тонове литература и публицистика какво представляват руснаците.Писано от руснаци разбира се.Самите те се описват като недружелюбни,подозрителни и намръщени.Като начало прочетете Николай Усков в snob.ru.Там пише за Русия и Европа,за русииската нация..Защо винаги се застраховате ,че нямате нищо против обикновените руснаци.Няма да се женим за тях.Въпреки че те ни налагат нещо повече от брак.Да си русиистват там в Русия и да не ни занимават със себе си.И още нещо.Посочете ми исторически период в който Русия като обществено устроиство да е покривала поне малко критериите за съвременно,демократично и хуманно общество.Нашата линия/на българите де/ е проста-по далечко от тях.Толкова е просто.Но рубладжиите не са на това мнение.

 29. Идентифицирането на политически и реформаторски идеи, партии и обществени организации размива обективните разлики в житейския статус, обновителния потенциал, социалната същност и т.н. на съответните поддръжници. По същество този роден феномен, породен от надеждата, че някой ще ни “донесе” това, на което се надяваме, в най-голяма степен подпомага петата колона на Русия и меркантилната и доминация в България.
  Не е ясно защо българинът не желае да разбере кои точно наши сънародници, с какъв манталитет, мироглед, житейски статус, лична история и т.н. стоят зад някой политик, възприеман като “особено интелигентен, дълбоко разбиращ и професионален”.
  Справка – вижте спектъра на електората на управляващите в момента партии, за да разберете “по чия гайда” се твори бъдещето на страната!
  Какво да мислим за журналистите, натрапващи ни образи на партии, напр., чрез имената на лидери?

 30. ПП. Идентифицирането с личности, имам предвид!

 31. http://www.faktor.bg/poltika/hlyab-i-pasti/11373-kak-evgenii-mihailov-razoblichi-petar-stoyanov.html

  Ако сте забравили кой е Евгений Михайлов – един текст на Иво Беров. За какво точно трябва да му имам доверие на този? На човешко ниво ми е неприятен, а като политическа позиция – тук си го спомняме с изключително неприятните изказвания срещу Иван Костов, който не че е света вода ненапита, но поне може да бъде асоцииаран с конкретни свои политически възходи и падения. С откровените махленски “плювания” срещу Костов си обезпечи добра служба и леко съществуване по врема на най-мръсното управление – това на НДСВ.

 32. Чакаме мутрата да се “покашлюва замислено” , още повече като опозизия, по моча и юп / в момента двамата от кметовете му правят ремонти на местните моча—в Бургас при абсолютно партийно мнозинство/,за да го прегърнем като обединител на десницата–точно обратното на това, за което бе пратен в политиката.
  Толкова е жалко и нелепо, та няма нужда от коментар.

 33. Г-н Инджев, помня защо бях сред малкото участници. Прав сте, че там нямаше политическо представителство на десни партии. Но не мога да отхвърля моментите когато имаше политически митинг срещу Путин на 17,01,2008г. Там не бяха нито Евгений Михайлов, нито Бойко Борисов. За мен спрямо приказките по-важни са делата. Вашите и тези на Иван Костов са моята надежда. Поздравявам ви за упоритостта, с която водите битката за пробуждане на роба. А на Евгений Михайлов думите са красиви, защото един самопредложил се за председател набор освободи дясното пространство, зае центриски позиции и даде шанс на Сугаревци, Михайловци и Надежди да блеснат изцяло в синьо. По делата им ще ги познаете!!!

 34. Костов и Кунева са най-великите политици на България.

 35. Г-н Инджев, ако всички заявки и обещания от кандидатите за народната любов се изпълняваха, нямаше да сме в тази патова ситуация. Тези двадесет и двама септемврийци, едва ли могат да постигнат нещо сами. Ако Бойко им е обещал буксирно въже да ги тегли напред, то им желая приятно люшкане зад борда на големия кораб “ГЕРБ”.

 36. Към Мария,
  Ако лицето Михайлов има спомени какво означава чест и срам, отдавна да се е покрил някъде дълбоко. Отделен е въпросът, че въпросните септемврийци са доста зле прикрити гербаджийски апологети, на моменти и съвсем явни. И докато, ако говорим за по-известните фигури там, Михайлов и Сугарев изненадите са нула, то вижте какви ги твори д-р Канов.
  “Обезглавеният и подал оставка бивш командир на ДСБ проговаря в опора на опорни точки, в частност тезата за неграмотния банкянски пожарникар.

  Борисов е бил отличен ученик например, за разлика от един от главните автори на катастрофалния Преход и роден в Драгалевци преподавател по Политикономия. Това едно, като може и да се вметне, че от двете села Бан…кя и Драгалевци, Банкя винаги е било живописно и красиви селище за разлика от Драгалевци, което си беше едно вонящо на кравешка тор шопско село до сравнително неотдавна.

  Второ, Борисов наистина е писал дисертации и то смислени в избраната му професия, вместо да бъде преподавал по Политикономия и да набива идеологическите основи на комунизма в главите на своите студенти. Нямаше по-отвратителен предмет в моето следване, това беше първият ми изпит в първи курс медицина и единствената ми тройка, освен мисля по история на БКП.

  В Америка едни от най- почитаните и доблестни хора са пожарникарите, но в България им се подиграват, разбира се, както се подиграват с лекарите, учителите и донякъде заслужено с поповете.

  Та, толкова по въпроса кой колко страници може да прочете наведнъж. Имаше един роман навремето, Конникът без глава, който се четеше в същите години както и Винету. Дойде време да слушаме изцепките на Командира без глава. И без армия впрочем. Не знам колко разбира от Управление на риска, но да загубиш двумилионната си предана армия от десни избиратели поради бездарие и безпринципен политически опортюнизъм си е наистина неумение да управляваш и риск, и държава, и партия.”

  Фактологичните неточности, за да не кажа истинската дума–лъжи, тук могат да минат просто за подробност. По-интересно е, че това говори много повече за отношение, оценка, посока, съюзници/врагове и пр от формация с претенции за обединител, протягаща ръка в дясно, за каквато я подбутват и в този блог.

 37. Евгений Михайлов е интелигентен,образован,градско момче,това което говори ми харесва.Всички ,които видях до този момент в това движение ми допадат.Антифашизмът се приема,а антикомунизма не,така ли?Евгени Михайлов бил смешник,а Станишев,Първанов,Сидеров са трагици,така ли?Около него се формира мозъчен тръст,мъдри хора,които могат да обединят голяма група съмишленици.Надявам се грешките на СДС да не се повторят.Колкото до Радан Кънев,може да кооперира с Кунева,а с Анастасия Мозер не може,бре да му се не види десния лидер!

 38. Уважавам българското село и българския селянин,ама крайно време в политиката и властта е да влязат малко градски момчета и момичета.От 1944 г.,та до ден днешен, все хора от села и паланки ни управляват.Градското население вече надвишава селското,обаче граждани малко!

 39. Харесва ли ни или не политическата работа се оценява на избори. Останалото е кръжок.

 40. Със цялото ми уважение към Вас,г-н Инджев,не съм оптимист,че доста съмнителна според мен персона като Евгени Михайлов може да стане нещо като надежда за обединение на дясното в БГ.Освен кокетниченито с НДСВ в лицето на Кобурготски,Е.Михайлов се опита да се присламчи и привлече къв Б-Борисов и ГЕРБ хора от това пространство.Сега,Е.М.кокетничи с темата 5-та колона и МОЧА,защото тя е злободневна за нас,наистина десните БГ родолюбци.С други думи,присъединявам се към мнението на г-н Живко Боев.За всички апологети на Б.Борисов ще кажа:не забравяйте какво е миналото на Б-Борисов преди да влезе във властта във всичките й форми,колко непостоянен в мнението си по редица ключови за държавата ни въпроси бе като премиер,а в последствие ,и днес,като лидер на опозицията в НС.В същност,да не забравяме,че ГЕРБ беше и е всичко друго,но не и партия в класическия смисълна думата.В заключение ,опасявам се ,че формацията 22септември ще е поредното Активно мероприятие но промоцирано от ГЕРБ ,за да не се позволи развитието на Реформаторския блок…

 41. Отново сме орел, рак и щука! Дори тук, толкова много ярост с/у новото движение? Не разбирам, не ви разбирам изобщо. Аз се присъединявам веднага, защото съм българка и защото много ясно знам кой е врага на България и защото много отдавна Евгений Михайлов работи точно в тази посока, и защото не ми пука кой ще носи байрака, а за какво го носи. Трудно понасям вечното мрънкане с/у този и онзи, ако даден човек е от твоята страна на барикадата, той ти е съмишленик, приятел, с него ще се бъдеш рамо до рамо… Нима ви харесва другия вариант на 10-тина десни партийки, охулващи се една друга и знаете по-нататък сюжета как се разви …

 42. към Били
  За отношението на Русия и руснаците към България и българите векове назад , разкрива и един български интелектуалец,ерудит/за жалост емигрант/ Стефан Попов,чиято книга “Безсъници” се появи в България през 1992 г.,благодарение на покойния Тончо Жечев.Тежи от истини,за това едва ли някой ще има кураж да я преиздаде.Докато българинът не научи,не прозре истината за тези отношения,още дълго ще поставя цветя пред руския ботуш.

 43. Към една: Как успяхте,да Ви се неначуди човек,така детайлно да разграничите Вашия “Бойко” от Вашите “….червени.. помияри”? Това е непосилно за човек!
  По отношение на “22 септември”,убеден съм, че отговора е даден на 6 септември 1885 година.

 44. VSICHKI-podchertavam,rusnaci stradat otzlobna manija za velichie,mo ne zashtoto uvajavat velikite si pisateli-te obshto vzeto ne gi uvajavat chak tolkova! Ne,te prosto smjatat,che sa nai-veliki ivsichki trebva da im se klanjat! A TOVA EDARJAVA,KOJATO SE XVALI,CHE E POKORILA KOSMOSA,A VSEOSTE IMA KOLI,PROTOTIPA NAKOITO EFIAT OT 1964-TA GODINA!!Kakvo proizvejda kato xorata,i za xorata,osven orajie?? A..zabravix televizorite,koito se zapalvaxa,kogato si reshat!Rusia-surovinen pridatak na evropa,no s ogromen imperski apetit!!!!

 45. Позволявам си да пейстна малък текст на Светослав Малинов /най-добрият ни евродепутат според мен/ относно актуалното отношение на ЕС към Русия, нещо, което според мен може да бъде истинска основа за обединение на десните и нормални хора срещу колониалното русофилстване:

  “Острата реакция на ЕК срещу двустранните договори за Южен поток е най-силният удар на ЕС срещу Русия досега. Това действие е пряко свързано със събитията в Украйна. Партията на Янукович твърдеше, че ще направи всичко възможно за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Натискът на Путин върху Украйна прегази както традициите, така и формалните ангажименти от началото на 90-те години на ХХ в. Тогава двете най-големи страни от Съветския съюз се разделиха, като Украйна доброволно се отказа от ядрените си потенциали, срещу което Русия се съгласи на външнополитическа независимост на западната си съседка.
  Източното партньорство (с Украйна, Грузия, Армения и Молдова) е най-амбициозният политически проект на ЕС след голямото разширение на Съюза в Източна Европа. Начинът, по който Русия го провали срути всички илюзии, че с Москва може да се преговаря като с партньор, който спазва договори и играе по правилата.
  Европейският съюз вече защитава себе си и третира Русия като отсрещна страна в едно противопоставяне, което започва да прилича на студена война.
  Споразумението, което България сключва с Русия двустранно, противоречи на правото на ЕС. Българското правителство е предупреждавано многократно за това.
  Русия обяви търговска война на ЕС и Европа прие сражението. Маските паднаха. Възможностите за двойна игра на правителството – също.”

 46. към Дени

  Благодаря за инфото. Опитвам се да следя по-важните блогове, сайтове и текстове,но не винаги успявам. Поразена съм от това изказване, което твърдите да е на д-р Канов; ако действително е негово, бихте ли дали линк, ако е възможно. Това, което прочетох по-горе като текст на Канов, е откровена перверзия.
  Д-р Михайлов беше другата голяма изненада за мен преди време. У последния дори има някакъв упадък – на мисленето, на честността, на истинността на словото. Но не за това става въпрос. Възможното ми обяснение за “перверзните” изказвания на двамата психиатри: абнорменият им нарцисизъм. Както и да е. Всъщност е много тъжно. Относно РБ – разколебани сме заради присъствието на Кунева там. Смятам, че тя е повече чиновник, отколкото десен политик с размах, интелект, словесност и визия. Относно Движението 22 – симпатични сами по себе си интелектуалци, но, простете, същите не стават за нищо, особено за политика. Обичам да чета нравствените послания на Едвин и антикомунистическите екзистенциални текстове на Канов, но как си ги представяте като политици. Трябва ни един мрачен, мразен, тежък Костов. Един аскетичен и може би неприятен Костов. Да, трябва ни един Командир, защото Командира е този, който знае как се носи отговорност и никога не напуска полесражението. С две думи – аз и близките ми сме тъжни, объркани и все още не знаем дали и за кого ще гласуваме.

 47. Към Дени
  Мисля като вас,но знам за кого ще гласувам – за Реф.блок.Тва което е казал Д-р Канов е ужасяващо гадно.И като си помислщ,че тези хора ще се борят за гласа на десните-хора,не го допускайте!

 48. Дени, радвам се, че коментирате тук! Дано се задържите по-дълго от мен.

 49. Дени, ако действително цитираното от Вас е написано от Канов, тогава в “22 септември” наистина има много “движение”. Надявам се все пак да не е истина, защото нивото е толкова ниско, че прилича повече на записки от дневника на Цв. Цветанов.

 50. @инж.Лазар Маджаров
  Боя се, че сте прав. 22. септeмври неволно отключва в съзнанието ми асициaцията с 15. май (2012г.), когато една друга групичка върли бойковисти уби Синята коалиция.

 51. Към колегите “съфорумци”!
  Моля ви, престанете да бъркате понятията – ляв и десен, с “русофили петоколонци” и “русофоби-проевропейци”! Д-р Москов и д-р Дертлиев бяха “леви” хора, но отявлени “русофоби-проевропейци”!И обратното също може да се види – “десни” хора по социален статус, по “макро-икономически” мироглед, по оценка на политическите събития, твърдо в полза на демокрацията и…същевременно русофили. Разбира се русофили по-скоро като “меланхолия” или дори болезнена, романтична чувственост (Есенин, Пушкин…), но…все пак русофили! В този смисъл в битката с петата колона аз предпочитам “русофобите”, пък било то и леви. И именно тези хора, левите “про-европейци” бяха жестоко натирени, изгонени от СДС при превръщането му от съюз в партия! Чудовищна грешка в полза на комунистите! Хиляди от тях останаха “извън борда” защото в ляво бе само БСП и нямаше друга, про-европейска на руско-съветско-азиатското чудовище, алтернатива. Няма да се връщам назад – явно е излишно! Но, на вас, които се връщате отново с тоя бил такъв, оня бил казал…СТИГАААААААААААА! Пак ли искате да загубите, а!? Пак ли!? Не ви ли стига, това, че комунягите надигат вече не само глави, но и меч, с който да ни отсекат ръката стискаща европейската десница!?Нашият зов днес е ОБЕДИНЕНИЕ!22-ри септември! Добре! Михайлов, ок, добре дошъл! И напред! Напред!Това дами и господа е или краят на хубавата приказка за синьото лъвче, или началото на неговото завръщане! Друг път няма! Защото ако продължавате с дрязги и кавги, за което много ви бива, утре ще трябва да се обърнете към Владимир Владимирович, за ди ви бъде арбитър! Защото той ще бъде тук и благодарение на вас!

 52. Ще се въздържа от по-нататъшни коментари по падението на доктора. За мен е впечатляващо как човек с история, качества и талант като него и който бе най-голямото ми недоумение заради средата в която е попаднал, докато потвърди с това си действие, че е точно на мястото си , може да се изплюе по такъв начин върху името и лицето си и да даде воля на подобен примитивизъм , само за да поднесе поредните дитирамби, които се леят в кресчендо към набедения спасител от месеци насам. Мисля излишно е да споменавам, че всеки опит за намек за същността на мутрата или дори оспорване на образа му на, смел, решителен, жертвоготовен патриот, европейски водач и гарант и при това, забележете, единствен за последните 24 години, се посреща най-малко като колаборационизъм с комунистите. Не , това не са заемки от нагласените лозунги на ония, докараните на екскурзия в София, а са мисли, в огромната си част, на грамотни и образовани хора.

  Вероятно някой успява да прокара някаква граница между герб и въпросното движение. Признавам, че за мен е мисия невъзможна. Толкова по въпроса с политически идеологии и посоки, стратегии, обединители, симпатии, както и такива досадности като смирение и почтеност, срам пред и от фактите.
  Понеже мнозина поискаха повече подробности. Находката, като буквален цитат, във вида, в който я представих тук, се намира на фейсбук стената на един от апологетите на движението, / копирана, от своя страна, от същата на д-р Канов. Би трябвало да е там и сега, ако авторът й не я е затрил / достатъчно известен и емблематичен– по тази причина не бих го намесил в дискусията без негово съгласие или желание– безусловно честен в моите очи, поне досега , ако честност се тълкува като неизговаряне на лъжи, пределно впечатлен от д-р Канов, вкл и от въпросния коментар. Което изключва всяка възможност за недостоверност на текста.

 53. Едит, публикацията си стои в дневника на автора й. За да се прочете е достатъчно да се напише в търсачката на Фейсбук / за целта разбира се е необходима регистрация там / Lubo Kanov. След което да се върне хронологията малко–въпросният материал е от 20.12.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.