Мелик-Пашаев беше активиран да каже нещо с руски акцент на България и българите

Едно малко резюме на голямо интервю на Сашо Диков, излъчено на 4 януари по Нова телевизия, ми дава някои отговори на основни въпроси по също така голямата тема за ориентацията на България по линия на т.н. дружба с Русия и нейните движещи сили.

Интервюираният Ованес Мелик-Пашаев, представен като „бащата на руския рок” заради ролята му на продуцент на една известна в СССР рок група, демонстрира за желаещите да се запознаят с ценностната система на този „бащица” представителен списък на основни параметри на отрицанието на демокрацията от страна на мимикриращия днес болшевизъм.

Кой точно е Мелик-Пашаев съм споменал в книгата си „Течна дружба”.
Той е собственик на частната фирма „Жокер медия” i решаващата дума за културния обмен между България и Русия. Казано по-простичко, който иска да се изявява на руска сцена, както и обратно- от Русия на българска, трябва да си има работа с Пашаев. Незаобиколим фактор е. Известен е под сурдинка като неофициален министър на културните връзки между нашите два братски народа. И трябва да има някаква много специална причина да се появи в целия си мракобесен руски блясък пред широката българската публика, за която е напълно неизвестен.

Да напомня, че след грандиозен скандал през 90-те години на миналия век при принудителното му извеждане с повикани за целта специални полицейски части от помещения на българското посолство в Москва, ползвани от негови фирми, но поискани обратно от посолството, на територията на дипломатическата ни мисия избухва „мистериозен пожар”.

Вместо това да създаде някои неудобства на мастития руски бизнесмен, той се оказва не просто добре дошъл да прави бизнес в България, но практически да се превърнe в инструмент на руската стратегия за влияние в България.

Самият Пашаев не изпитва неудобство и от това, че дължи пари на българската държава за неплатени години наред наеми, казват български дипломати.

Но как да изпитва такива нетипични чувства, когато е монтиран тук от доста могъщи служби, за да оформя културната среда по образ и подобие на онези, които са го изпратили. Сега, както изглежда, е активиран заедно с цялата руска мрежа за влияние, на която й предстои битка за вкарване във вените на Брюксел на български евродепутати, удобни на Москва.

И вие се чудите, че стават „чудеса” ( извън Коледа)!- като „проекта Бареков” и промотирането на промосковски коментатори по телевизионните канали в България?

Чудесата, обещам ви, уви, тепърва ще ги гледаме в изгладнелите за свежи подкупи български медии. Никой не разполага с повече възможности да раздава такива порции от „ръката на Москва”, която гони стратегическата си цел да размъти брюкселската вода колкото се може повече чрез копитата на своя троянски кон.

В годината на дървения кон, според китайския календар, когато се сменя управленският екип на върха на „проклетата” Европейска комисия, дръзнала да прави обструкции на „Газпром” по линия на антимонополното енергийно законодателство, всяко българско копито в зъбите на европейците е от полза за онези, които дърпат конците в Кремъл.

Важен елемент от тази политика е господарят на културния обмен между Русия и България. Не само поради неговата важност, но и заради представителността на възгледите му за това каква пропаст дели неговия свят от онзи, към който ние формално принадлежим като „западна” ( спрямо Русия) демокрация, е полезно да знаем какво мрази и люби живеещият и работещ у нас баща на руския рок.

Пашаев мрази самата демокрация и е достатъчно откровен да го формулира именно така, без заобикалки. Като илюстрация за причините да я мрази избира да говори срещу толерантността на западната демокрация, изразена в търпимостта към хомосексуалистите. Мрази липсата на сигурност ( в сравнение с времето на комунизма) и обобщава, че при комунизма животът бил по-хубав от сега. Съответно мрази Горбачов и Елцин, отбелязвайки, че Горбачов бил слабо образован, за разлика от Путин

Очевидно образованието в школите на КГБ се цени високо от хора, като Пашаев.

За сметка на това обича не само Путин, но и стария си приятел Йосиф Кобзон, който бил набеден злонамерено за връзки с подземния свят.

Пашаев харесва реда. Пример за ред вижда в Китай. Обича не просто реда, а твърдата ръка, с която трябва да се управлява.

Мисля, че така скицирана, ценностната система на Пашаев става ясна, за да обясни що за тон за песен държи исото на културните ни връзки с Русия и що за рокендрол върви по линия на културния обмен между България и Русия.

Всичко това щеше да е просто един частен случай, който едва ли щеше да е занимателен за голяма аудитория, ако не беше „малкото обстоятелство”, че любимият аргумент на българските русофили в атака и контраатака ( ако изобщо им се налага да се защитават от някого и нещо у нас), е не друго, а „величието на руската култура”- сякаш някой някога е дръзвал да го оспори.

Величие като Пашаев обаче- а той наистина е „голяма работа” по линия на културния обмен, внася яснота за качеството на културния внос, определяно тъкмо от вкуса към съветското, диктаторското, нетолерантното- т.е. към обратното на културата на рокендрола, за която е характерно бунтарството на свободолюбивите.

Ако тази идейна агресия все пак заразява „само” културните ни връзки, опитайте си да си представите какво се случва в потайния свят на фаталната българска зависимост от многомилиардните контракти в енергетиката, командвана от руския имперски интерес.

Жалко е само, че няма достатъчно откровен говорител на тези потайности, за да стане ясно на повечко нашенци в каква схема на зависимости е впримчена България по наследство от времето, когато са положени релсите на ориентираната на Изток българска икономика, по които и до днес приоритетно се движат съветските тесногръди теснолинейки, представителни за широките руски пръсти във финансирането на руското влияние в България.

 

22 мнения за “Мелик-Пашаев беше активиран да каже нещо с руски акцент на България и българите”

 1. Като стана въпрос за Руска култура и Барека-Конферансието Nikita Koshkin – Usher Waltz изпълнява гениалния John Williams .Пиесата е вдъхновена от поема на По.

 2. Този Ованес-Ботуш Мелик-Каишев има толкова типично-тъпо излъчване на миризлив мужик, та чак вони на партенка!
  Потомък бил на древни руски князе?! Интересно от кой род /династия/, дали Ованес или Пешаеви?! То аслъ всичките му имена все “древнеруски”…
  Умира мръсната шлюха за ред, само че за този на руските анархисти – “бий белите, докато…”.
  Само че и анархизмът му харесва не совсем. По му се нрави демокрацията от Тянънмън… Щото в Китай и комунизмът им – комунизъм, и милионерите им – милионери и гадовете-дисиденти – под ножа! Ред!
  Той отдавна да се е преселил и да е станал преуспяващ “баща на китайския рок”, ама пусто с езика среща известни затруднения! Не, че е научил за 40 години и българския… ама “братушка”…
  Тъжното е, че на сашо диков му прокапаха лигите!

 3. Сашо Диков журналист ли е?Мелик Пашаев кой е?Докога Сульо и Пульо ще коментира вътрешната и външната политическата ситуация?Събрали се скиор и музикален продуцент да бистрят политиката,жалка работа,провинциална,селска!Радвам се,че умните хора явно не приемат поканите на този политически гений от Троянско!По другия канал Карбовски беше поканил Вучков и две силиконки и там бисери на килограм,явно Новогодишната програма продължава!Веселие и смях през сълзи!Липсва ми градски манталитет и възпитание,разговори на ВИЕ,момчета като Горан Благоев,Иво Инджев,Христо Христов,Лъчезар Тошев,Андрей Ковачев и други,да слушаш и да се издигаш духовно,да усещаш,че умни хора решават съдбата ти.

 4. Хахаха… пут@ин бил по-образован от Горбачов…ХаХаха тоя клоун си го бива!

 5. Много показателно и ясно самият Андрей Макаревич-истинският лидер на МАШИНА ВРЕМЕНИ и рок-дисидент в СССР -намеква какъв негодник е въпросният Мелик-Пашаев:

  “Я упомянул здесь Мелик-Пашаева, который проработал с нами несколько лет и в подполье, и в Росконцерте, и даже одно время считался нашим как бы художественным руководителем. Многие удивятся, почему о нем так мало. Дело в том, что я стараюсь рассказывать про всех честно. В этом случае мне пришлось бы рассказывать честно и о Мелик-Пашаеве, а мне бы этого не хотелось.”
  А че тук,в Болхарската Задунайка подобни типове се чувстват като риба във вода,е ясно от векове, изглежда- и за векове…

 6. “Липсва ми градски манталитет и възпитание,разговори на ВИЕ,момчета като Горан Благоев,Иво Инджев,Христо Христов,Лъчезар Тошев,Андрей Ковачев и други,да слушаш и да се издигаш духовно,да усещаш,че умни хора решават съдбата ти.”

  Posted by Ана Мария | януари 6, 2014, 14:54

  I na men, draga Ana-Maria…

 7. Очевидна е нуждата от Ново Просвещение, с което да започне прехода към цивилизоваността от незавършващия преход от соца и марионетното ни съществуване, г-н Инджев. Едно серийно появяване на мазни типове, като горепосочения, означава бавно връщане назад. Има ли идеи за надграждане на блогосферата, да може свободната мисъл да стигне повече хора?
  Новото Просвещение ни чака!

 8. Гледах интервюто и бях втрещен от наглостта на този болшевик,за когото думата демокрация очевидно предизвиква смущения в стомащно-чревният тракт.Към случаят Мелик Пашаев,би трябвало да прибавим изявите на Волгин по БНР,силно рекламираното предаване по “Най-хубавите години”/социялистическите/по БНТ,появата на Цветана Манева вчера,в предаването на Арменеца/която ценяла най много личната си свобода:кандидат член на ЦК на БКП и депутат в ЧЕТЕРИ народни събрания:можете да си представите що за наглост е твърдението за тази свобода/за да си ДАДЕМ СМЕТКА ЧЕ ВСИЧКО ТОВА Е СТИКОВАНО КАТО ПОЛИТИКА В НАЦИОНАЛНИТЕ ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ ОТ ЕДИН ЦЕНТЪР.ужас!!!За печатните издалия да не говорим…..

 9. Към Мирослав Георгиев:

  Редовното споделяне на линкове към блога на г-н Инджев във Facebook и Twitter, придружено с изразяването на отношение чрез коментар и(ли) активен протест провокиран от и в подкрепа на неговата мисъл, или дори даренията за блога са начини г-н Инджев да бъде четен от повече (а и по-млади) българи. Това е надграждане, което много читатели тук могат да реализират.

 10. Povrushta mi se ot naglo rusko prisustvie navsiakude v BG politicheskoto, kulturnoto, informacionnoto, biznes, che i vsiako drugo prostranstvo. Ruskite interesi sa kato gazta = zapulvat vsiako prostranstvo shtom popadnat v nego. Mnogo obichat da peiat na BG naselenieto pesnichkata za dobria goliam brat deto uchi po-malkia takuv kak da zhivee taka che razbira se da naliva voda v ruskata vodenica. E BG naselenieto usurdno raboti za tova ruskite varvari s koito taka obichame da se rodeem, da ostanat dovolni. Nashite interesi kucheta gi iali, vazho e rusia da e dobre i Putin da e usmihnat i dovolen. Taka, samo che nie, a ne rusnacite sme nai-neshtastniat narod na zemiata. Oficialno pri tova i treta poredna godina. Edna ot prichinite zashto sme neshtastni e tazi che iskame nesuvmestimi neshta – hem da sluguvame na severnite varvari, hem da imame razvita ikonomika po evropeiski obrazec. Tova e kato da iskame da ni e toplo i studeno ednovremenno.

 11. Те младите са доста по в час с нещата отколкото си мислите господа! Проблемът са бабите! И като споменавате ФБ и Туитър… колко баби ги четат? Малко а и точно те не са проблемни. Значи, всички дето протестирахме, развявахме си байрака по жълтите павета и се шляехме без конкретна цел, и сами си се баламосвахме, трябва да се захванем с образоването на бабите. Всеки хваща своята/своите и почва да и/им обяснява ЗАЩО КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ РЕЖИМ Е ОБЯВЕН СЪС ЗАКОН ЗА ПРЕСТЪПЕН. В краен случай се седи на пост и се саботира гласуването… Всяка баба ще предпочете децата да я засипят ЦЯЛ ден с внимание вместо да ходи пак до некви урни.

  пс. Аз вече говорих с моята…
  ————————————-
  Към Мирослав Георгиев:

  Редовното споделяне на линкове към блога на г-н Инджев във Facebook и Twitter, придружено с изразяването на отношение чрез коментар и(ли) активен протест провокиран от и в подкрепа на неговата мисъл, или дори даренията за блога са начини г-н Инджев да бъде четен от повече (а и по-млади) българи. Това е надграждане, което много читатели тук могат да реализират.
  ————————————-

 12. Честит Имен ден, г-н Инджев. Пожелавам Ви много здраве, остро перо, бърза мисъл и да не губите чувството си за хумор.

 13. Към Кристиян Спиридонов:

  Благодаря Ви и позволете чрез отговора си да благодаря на всички с молба към всеки пожелал да ми честити, да приеме предварително моите благодарности.
  Ако някой от четящите използват за целта фейсбук, който не ползвам от доста време ( макар профила ми да е “само” хакнат, а не закрит, т.е. формално съществува), нека също да приеме моите благодарности.

 14. Честит имен ден г-н Инджев
  Щом този Пашаев не може да търпи демокрацията в България, да се изнесе, никой не го спира.
  Явно има други задачи , които старателно изпълнява и те не са в угода на Европейското бъдеще на България. За спестените неудобни въпроси от страна на С. Диков можем да мислим за поръчково интервю или непознаване същността на действията на този човек тук,в България

 15. Честит ВИ празник г-н Инджев!

  Този Пашев , за който сте писали, отдавна не беше се появявал пред публиката. Но според мен той не е основният инициатор за това интервю, което признавам си не съм проследил, за което никак не съжалявам.
  Той Дик(ОФ)Ф взима “интервюта” от мастити бизнесмени от “прехода”, вече близо година, откакто е в НТВ.
  Пашаев е поредният, вероятно няма да е последният, който ще се появи в ефира предоставенм му удобно от Дик(ОФ)ф.
  Но все пак Пашаев е заговорил за някаква “желязна ръка”, но по болшевишки не уточнил , коя точно предпочита – на Ленин ли, на ХИТЛЕР ли, на Сталин ли, на Пиночет ли, на Стамболов ли , на Чингис хан ли…..,на Иван Грозний ли,…., на Путин ли,….?!?!?….
  Явно болшевиките искат някаква “желязна ръка”, но само когато те са на власт,и поради това не искат да излязат от нея, но не се замислят , че “желязната ръка” може да е и “чужда”, която може и тях да ги смачка, а не само те садистично да мачкат другите с “желязната си ръка”! Тогава да ги питам – дали въобще ще си помислят да фантазират ДОРИ ,за НЯКАКВА си “желязна ръка”???

  Колкото до Китай, то там се вихри ДИВ КАПИТАЛизъм , “управляван” , поне досега, от феодален маошевизъм.
  Но и там започва да надделява КАПИТАЛизма! Да се надяваме съвсем скоро КАПИТАЛизма да донесе и повече права на ктайският народ, а защо не пълноценна ДЕМОСкратия??? Китайците го заслужават!
  Само цар Путин , който НЕзаконно си “осигури” ЧЕТВЪРТИ “мандат” се ослушва,заедно с кохортата си ,и бленува за “железни ръце”,но сигурно е(са) забравил(и) , че те(“железни ръце”), могат да ГО(ГИ) смачкат в БЕЗконтролният си “железен ПРОИЗВОЛ”, когато ги свали от власт???
  Все пак “железноръките” да си изяснят “разликите” между “(интер)НАЦИОНАЛИЗМоръките”(большевикоръките) и “нациналСОЦИАЛИЗМоръките”, кои предпочитат, и защо????
  Или предпочитат сегашният си “популизморък” НЕзаконен вожд – Путин, “възраждащ” ПРИЗВОЛоръкошевизЪма под “чисто новото” име – больШОВИНИЗЪМ!

 16. Честит имен ден Иво! Бъди жив и здрав и…нека силата бъде с теб !

 17. @Николов

  Ако вие сте се “шлял на протeстите без определена цел”, то други сме протестирали за съвсем конкретни цели, например за сформиране на дясно правителство с премиер Иван Костов. Нали знаете, че основният проблем на протестите е, че всички протестиращи сме ПРОТИВ точно определени политици, но не стоим единни ЗАД точно определени политици, които да дойдат на мястотo нa сегашните. Докато вие гласувате за Движение еди-кое-си, а аз за ДСБ, все ще ни управляват тези, дето нито вие, нито аз ги искам. Тези, дето вие и аз не ги искаме, са силни само защото ние c вac сме разединени.

  Колкото до разяснителната работа в средите на “бабите”: това го правя от години, но имам впечатление, че както с червените, така и с герберските баби това е едно безнадежно начинание поради закостенелостта на тежкитe им заблуди. Но не бива да допускаме и следващите поколения да стават такива, затова разяснителна работа сред младите е жизнено необходима, за да не стане и тяхната активна възраст поредният загубен за България период.

 18. Честит Имен Ден! Бъдете здрав, все така работлив и необходим!

 19. @Симпатизант/ка на ДСБ
  Къде е ДСБ, когато БСП се тресе от скандали около гей станишев (пиша с малки букви определени имена с цел обидна квалификация), моника и БСП лийкс? Къде го Радан Кънев, дето обясняваше до вчера,че с ГЕРБ не иска нищо общо,а днес обръща палачинката? Вярваш ли, че лицето Найден Зеленогорски се е променил след 1998 – ма? Че не чака влизане в парламента, за да направи точно това, което и “новият политик” сидеров прави? И наистина протестите бяха шляене. Не може да ходиш сутрин до Парламента, да метнеш 2 домата, да пийнеш едно кафе, да повикаш за 1 час “уууу, боклуци” и след това да идеш на работа. А вечерта, вместо на фитнес, да идеш отново пред Парламента, да продумкаш с барабана 2 часа, да повикаш “уууу, боклуци” и да се прибереш разтоварен вкъщи, точно навреме за “шампионска лига”. Не става тая работа така. Или протестираш с всичи сили и средства, или не протестираш, средно положение няма. А протестите не успяха, няма и да успеят. Защото не е достатъчно да кажеш кой не ти харесва, трябва да посочиш и пътя. Все едно, ако седиш 10 дни в кочина, рано или късно ще разбереш, че това е кочина, че не може да се оправи с “нехаресване”, защото действия са необходими. И логичният изход е напускане на кочината. Не оправянето и, а напускане. Помисли малко над това, вместо да възхваляваш и да се превъзнасяш по ДСБ, Костов, Кънев и останалите псевдо десни льольовци. Защото в края на краищата и Костов, и Румен Овчаров (давам ги като две на пръв поглед противоположности) са израснали в едно и също време, с едни и същи ценности и идеали. Логично е да имат малки разлики. Какво е решението тогава? Ми няма такова. Връзката между поколенията е безвъзвратно прекъсната. Докато в 99 процента народът е оскотял, обезумял, видиотен и немислещ – политици като доган, станишев, сидеров, борисов,че и най – новото лайно – бареков ще са на почит. Защото старите хора са отвикнали да мислят (партията мислеше за тях), а младите така и не се научиха да мислят. Терминал 2, ако си под 50 години е добър изход. Или утехата, че в следващия си живот ще си на по – хубаво място – за останалите.

 20. към симпатизант/ка на ДСБ:

  Не ми допада тонът Ви. Веднага почвате за някакви разделения да ми говорите.
  Що се отнася до шляенето и това че, Вие не сте взели участие в него, а в паралелното събитие “Сваляне на правителството на Орешарски” ми показва как самата Вие сте неспособна да носите на критика. Това е едно доста неприятно качество. Аз на тези протести бях защото исках да се разкарат от власт лъжците и измамниците управлявали през по-голямата част от прехода. Представях си хора склонни да стигнат до там където стигна Украйна, уви, няма такива хора… имаше театрални постановки, рицарски доспехи, балерини и други красиви неща. Не съм варварин но когато варварите са нападали Рим, римляните не са се отбранявали с култура (дааа.. в някои случаи са си плащали). Има една фраза, не помня името на автора но гласи следното “С шпаги, господа, не с топлийки!” Спирам да пиша за тези глупости и се връщам към оня дето статията е за него.

  Виждам никой още не е обърнал внимание на факта, че в ЛЕВИЯ горен ъгъл на екранчето имаше надпис БЪЛГАРОФИЛ… Потрес, господа, ПОТРЕС!

 21. @ZUYO&Николов

  Всичко, което сте ми писали, потвърждава констатацията ми, че една от двете основни причини протестите ни да нямат успех, е защото сме разединени, а не защото нe си носим шпагите на протеститe.

  Втората причина е наглостта на управляващите, които, бъдете сигурни, и кръв да се пролее, няма да пуснат властта след всички номера, които изпълниха между януари и май 2013 г., за да я взeмат. 3а разлика от доста хора, с които общувам, мисля, че Бойко Борисов на драго сърце я хариза на старитe си партийни другари. Oще в деня след изборите писах в този блог, че въпреки че ГЕРБ спечелиха изборите, ще управлява БСП, и то пълен мандат.

  Като симпатизант/ка на ДСБ ще кажа на финала, че последното нещо, което очаквам от Радан Кънев, е да се занимава със скандалите в БСП. Oчаквам да работи за сплотяването на реформаторите и над реформаторските стратегии на политическата си формация и увеличаване на електоралната подкрепа за тях. А скандалите на Моника и Сергей са чудесна дъвка за Патрашката и Зейнебчето.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.