Американският трън в петата на петата колона

Част от шизофренията на комунистическата пропаганда беше фактът, че вождовете бяха разкрачени между двата раздалечили се в днешно време кита на собствената си агитация: антифашисткия и антикапиталистическия. Не случайно партийците- патриции се зовяха „активни борци против фашизма и капитализма”.

Чак след победата на капиталистическия социализъм през 1989-та ( прераснал в монархо-капиталосоциализъм с инсталирането на Сакскобургготски за премиер през 2001-ва), от дуалистичната форма отпадна думата капитализъм. Антифашизмът обаче, който кротко съжителства със заиграването на другарите от БСП с фашизоидите от „Атака”, все още има претенцията да е актуален за столетницата- самият Станишев е „почетен антифашист”.

Заради спомената по-горе шизофренна връзка на знака за равенство между антифашизма и капитализма историческият факт, като бомбардировките на капиталистите над монархофашистката столица София от страна на самолетите на антифашистките съюзници на СССР, си остана неразрешим ребус за комунистическата диктатура.

От една страна е било чудесно, че антифашистките съюзници на СССР са забили бомбения пирон в ковчега на монархофашистка България и през руините й са проправили път към чудесната съветска окупация и най-справедливия диктаторски строй, налаган някога по нашите земи. От друга- не върви някак да похвалиш анголоамериканските антифашистки бомби, че са допринесли толкова съществено за пролетарската победа в страната.

Така се мъчеха другарите заради невъзможността да изберат по-малкото зло в заклеймяването и поради това бяха „решили проблема” по същия начин , по който днешната власт се държи към протестиращи, неудобни критици и критики изобщо: чрез премълчаване. А и как да пролеят сълза в онзи контекст за българските пилоти, воювали срещу антифашистките съюзници на СССР като офицери от ретоградната монархофашистка армия, чиито офицерски кадри са дали по-големи жертви от целенасочените комунистически разстрели, отколкото гражданите на София при безразборните бомбардировки.

На цялата тази комунистическа бъркотия днес се намери най-после радикално и лесно решение. Храбрият вожд Сидеров, прославил се като водач на глутница депутатски биячи на самотни противници и като смелчага срещу стюардеси в германски и български самолети, огранизира митинг срещу двуметровата плоча, поставена преди 4 години край оградата на американското посолство в София в памет на загиналите пилоти от антифашистката коалиция.

Това е наистина проява на чутовна смелост.

Друг е въпросът, че самият Сидеров, оказва се, не се е явил лично на събитието ( както и най-приближените му биячи, въоръжени с депутатски имунитет, за да си бият и ритат безнаказано “обикновени” граждани).

За да няма подвиквания срещу моя милост откъм фермата, в която се самоотглеждат подобни храбреци, държа да кажа ясно: бомбардировките на цивилни обекти са вкупом отвратителни във всичките им разновидности: нацистките над Лондон, Ковънтри и Ротердам (поставили през Втората световна война началото на тази размяна на масов терор с наивната и цинична идея за прекършване духа на вражеската нация); англоамериканските въздушни отмъщения срещу цивилни цели в Дрезден и София; Съветските огнени валове при атакуване на градове, които не щадели дори предните редици на червената армия; Руските поголовни обстрели и нападения от въздуха срещу Грозни, сринали през 1999-та половин милионната столица на Чечня ( без оглед дори на руските граждански жертви) по заповед на изгряващата звезда в Кремъл Владимир Путин.

В държавата обаче, която се управлява от „патриоти”, за които любовта към родината минава през преклонението и любовта към бившата ни колонизаторка, а кресливият национализъм е всъщност резултат от руска намеса във вътрешните ни работи с цел да бъде спъвана официално заявената прозападна ориентация на България, самозваното лидерство в тълкуването на историята чрез атакистки акции, като днешната, изглежда като отчаян опит да се атакува още веднъж имунната система на и без това болното ни от липса на ориентири общество.

Паметникът на американските летци бе открит на 4 октомври 2010 година от тогавашния посланик на САЩ у нас Джеймс Уорлик. На церемонията присъстваха представители на властта, като образователния министър Сергей Игнатов, тогавашния зам.-кмет на София Минко Герджиков, бившия еврокомисар Меглена Кунева, както и народни представители. В словото си посланик Уорлик подчертава, че на този ден се отдава почит не само на американските, но и на българските пилоти, загинали във въздушните сражения.

Самият паметник не е голям – на височина е колкото един човек. Намира се до оградата на американското посолство на парцел, който е американска собственост”.( Actualno.com)

Няма да доставям удоволствие на желаещите да правят сравнение с паметника на благодарността на петата колона за съветската окупация в центъра на София- всеки българин е свободен да се замисли за пропорциите, мащаба, „аналогията” между съветската окупацията и липсата на американска такава като част от натрапения спор за неравните параметри в задачата.

Александровската колона в Санкт Петербург, издигната в началото на 19-ти век в чест на наистина световно значимата победа на руското оръжие над Наполен, е почти двойник по височина на Монумента на окупационната червена армия в София ( МОЧА), която не е дала нито една своя жертва за налагането на братоубийствения колониален режим на територията на България. Това сравнение прави наполеоновския комплекс на българския комунизъм да изглежда още по-жалък.

Имам обаче един единствен въпрос към защитниците на Берлинската стена, разделяща България под формата на монументална комунистическа лъжа в сърцето на столицата ни. Те обичат да твърдят (по принцип вече, понеже „забелязаха”, че нямат конкретни аргументи срещу преместването на този позор), че е вандалско да се местят паметници.

Това отнася ли се също и за двуметровата плоча край оградата на американското посолство в памет на реално загинали (антифашисти или активни пилоти срещу фашизма- с извинение за взетата назаем от термините на комунизма формулировка), която днешната пропаганда, наследница на модифицираната вчерашна, се опитва да издигне на 37 метровата висота на агресивно стърчащия съветски символ над българските институции?

Има два възможни отговора:
1. Да, отнася се и тогава атаките на атакистите срещу невидяната от 99,9 на сто от българите плоча би трябвало да бъдат обявени за също толкова несъстоятелни, колкото обикновено бива обявявано искането за демонтиране на огромния, доминиращ над българските институции МОЧА.
2. Не, не се отнася, защото да си имаме 37 метрово напомняне за съветската окупация и да й благодарим за стореното е патриотичен ориентир в духа на заветите за преклонената главица.

Забележка: срещу англоамериканските бомбардировки България е оказала яростна въоръжена съпротива ( според силите си) и както стана дума по-горе, посланикът на САЩ е уважил това усилие на българите.
Срещу съветската окупация България не е оказала съпротива и съответно посланиците на СССР и Русия не уважават покорената територия, на която си правят каквото си искат и до ден днешен, бранейки лъжата за „освободителната роля” на Червената армия.

18 мнения за “Американският трън в петата на петата колона”

 1. Да кажеш нещо по принцип вярно, но на грешното място е като да кажеш нещо грешно на вярното място или да не кажеш нищо – нещо като нищо.

  Днес чух по БНР “кучето” на “дучето” П. Шопов, който за разлика от държащия го на каишка (чрез запис на заповед) свой стопанин дава всички основания да смятаме, че има сериозни психически проблеми, да казва следното на митинга им пред американското посолство (цитирам по памет):

  “… защото тук е центърът на властта в България! Не в Парламента. Тук се вземат решенията… тука посред нощ… защото Борисов каза, че няма да подава оставка и след няколко часа от тук му казаха да я подаде… ” и т.н.

  Не за Козяк 16 са тези думи, Павле! За Драган Цанков 28 са!

  Друга “съратничка” на проруския национализъм (не чух името ѝ) пък обясняваше какви “летящи крепости” колко хиляди бомби са изсипали над София.

  Разбира се, нито дума за това, че България е обявила война на Великобритания и на САЩ, което предполага воденето на бойни действия (включително и бомбардировки) на територията на някоя от страните в конфликта.

  И нито дума за това, което е станало 8 месеца по-късно, когато Сталинска Русия нахлува на територията на неутрална България (което си е война) без да има какъвто и да било повод за тази инвазия.

 2. Темата не е интересна.

  Далеч по-вълнуващо е да се сублимират тежки студии за дълбинната символика на червеноармейските. униформи. А какво тъпче ухайният руски ботуш е без значение, важна е добрата доходност, която пламенно то му облизване носи.

 3. Първа програма:
  1. Митинг на атака пред паметника на пилотите.
  2. Подробен репортаж за ужасите на бомбардировките.
  Внушението – виолен сайдеров е разпален патриот и няколко крошета, породени от чистия му патриотизъм, не би следвало да се превръщат в проблем.

  Нямало позиция на официалната власт, реве един евродепутат… Ами ето я позицията! – виолен е действал под силната емоция на родолюбието и поведението му може само да ни прави горди, че имаме готов на саможертва в името на народа си сънародник. Нов Джингиби (като дух) един вид, щото нали е неизвестен…

  Този виолен е голям пич. С цената на тежко самоунижение успя да вкара БГ в европейските дебати.

 4. България се опитва по време на Втората световна война да участва “символично”,което ни струва скъпо, в крайна сметка.
  Загиналите войни на територията на България заслужават гроб/мъртвия не ни е враг/, а паметник заслужават само защитниците на страната.Не знам какво пише на паметника, но защо ,щом паметника почита и наши летци, е поставен срамежливо на територията на посолството и дали Уорлик ще почете нашите летци пред паметник на загиналите американски летци
  във Втората световна война във Вашингтон.
  А Червената армия не е освобождавала България от фашизъм.

 5. Браво много добре казано, отразява изцяло моето виждане също.
  Сидерастите започват много да ме дразнят с ганьовското си поведение подплътено от просташко-съветска дебилна риторика и както се вижда снабдени обилно с руско-путински долари.
  Незнам пак до кога ще търпим?
  Бре, че търпелив народ сме били наистина….

 6. Много съм разочарована от г-жа Екатерина Бончева,която си позволи при Димитър Цонев,да размахва поучително пръст.Тя не “разрешава”да се канят агенти на ДС в телевизиите.Мисля,че комисията трябва да обяви агентите,а хората да преценят кого да слушат или не!Менторският тон на Бончева говори за една самозабравила се жена,това я прави повече вредна,отколкото полезна.

 7. Чудесен анализ, наистина географията на англоамериканските бомбардировки през 2 световна война до днес е много болезнена тема. Бомбардиран е например Белград, а Загреб-столица на Независимата Хърватска държава, най-хард съюзник на Хитлер-не е, Дрезден остава като рана не само за германците… В случая с последните изхождания по въпроса за бомбардировките на София от страна на шайката на волэн сыдерав (пиши името на този мерзавец с малки букви и руски добавки!), аз виждам и възможен сценарий. Който изглежда още по-възможен на фона на почти всеобщото припряно и много критично говорене за главатаря на руската глутница- ау, колко неприятно, нали,този волэнь, така да прави!..)- ами къде бяхте 10 години, бе, вашата лакейска мамица, когато вдигахте и слагахте на това кретенясало леке по всички медии? Колко бяха журналистите като Иво, които ясно заявиха, че атака (с малки букви, разбира се) си е план и финансова грижа на руските служби? Та-сценарият: БСП отрежда на лекето и шайката му публичната роля на дива антиамериканска ултралевица (то си е и такова), която да гори американски знамена по площадите. На този фон БСП изглежда прилично, защото в момента дистанцирането от волэнь за сэргэй дмитриэвич станышэв е въпрос на оцеляване.

 8. Малко встрани от темата, но все пак …
  Междуособици, кръвопролития и нерешими противоречия измъчват от десетилетия – а през последното особено жестоко – онези страни от Африка и Близкия изток, в които са се подвизавали “съветски специалисти”. В другите страни от тези райони не е така, вижда се с просто око.
  Затова – далеч от тях и никакво лигавене. С “руските специалисти” от всякакъв ранг и порядък.

 9. @Стамбо

  Много сте прав: волэн сыдерав* вече е в модус на предизборна борба, която по традиция води едновременно за атака, бсп и дпс. Именно това гo прави толкова ценен за тези три клона на българската мафия, че тя го пази като зеницата на окото си. Сценарият сега вероятно е сыдерав да бъде представен пред мат`ряла като мъченик, за да му се качи силно спадналият напоследък рейтинг в резултат на колаборацията му с дпс.

  * 😉

 10. Отвратителна пропаганда.Депутат , на който Гл.прокурор иска имунитет и няма още ясна позиция по въпроса от “управляващите ” БСП и ДПС , се демонстрира в публичното пространство всеки ден със скандалните си прояви.Прав е Иво Инджев , като пише за руския проект Атака.Ето кой наистина управлява България.Разиграва ни като маймуни, бие полицаи и граждани , които му плащат заплатата,подиграва се на прокуратурата, обижда дипломати, иска той да арестува протестиращи, нахлува в телевизии.Ако не е най-важния руски петоколонник, няма как да си го позволи.Няма даже минимална мъжественост в Сергей и Местан, макар и да прозвучи двусмислено.А Йовчев – къде е неговата мъжественост?Къде е достойнството на полицията?Да бие момичета, ли?А мълчанието не означава ли провал на проекта Бареков?

 11. @Дари

  И на мен ми се струва, че последните събития издават провала на Обърнипалачинков. Няма да се учудя ако “България без цензура” не участва в Евроизборите, за да не краде гласове от атака. Горкият волэн, толкова е незаменим за таваришчите-кукловоди, че все не успява да се пенсионира и да си харчи с кеф милиардите рубли нейде на Бахамите, Малдивите или Чукотка…

 12. Преди време прочетох в един сайт,че на Техеранската конференция в края на 1943 г. Сталин е направил внушение да се засилят бомбардировките над България и в частност над София.Целта -да се настрои населението срещу англо-американците и да преглътне по лесно бъдещото “освобождение” ,а също и да се осуети евентуално излизане на България от войната с тях.По това време ние сме в дипломатически отношения с СССР ,апропо посланикът ни там е техен агент.

 13. Никъде не сме чули “активните борци против фашизъма” да направят една проста сметка. Колко са загиналите англичани или американци като летци, и колко българи са убити при деветте месеца бойни действия срещу фашизма и колко съветски войници са загинали на българска територия. Ще излезе че за НЕЗАГИНАЛИТЕ СЪВЕТСКИ борци има стотици паметници а за ИСТИНСКИ борещите се и загинали борци против фашизма няма почти нищо. Още колко от тези борци против фашизма въобще са се борили за каквото и да е, или са станали “борци” с подписите на двама свидетели за съвсем несъществуваща “борба”. И днес страната се управлява от тези “фалшиви борци”, които са се “борили” и се “борят” само за запазване на своите аванти, кражби и привилегии са себе си и потомците си. Техните лъжи вече половин век ни се тъпчат в гърлото.

 14. Благодаря, г-н Инджев, за поредното необходимо разяснение по темата. Пред вид на това, че подписалите се под нашата петиция за бургаския “Альоша” вече надминават 500 човека и коментарите са абсолютно позитивни, ще си позволя да Ви предложа нещо (писах и на много от известните съмишленици): в последващи статии и коментари в медиите да се говори не само за един или друг подобен паметник, а за всички такива монументи в цялата страна. Защото тези символи сякаш крепят и училищното образование – от І до ХІ клас децата не изучават комунизма като престъпен режим.

 15. Не искам да правя сравнения, искам само за американците да коментирам: каквото и да е казал Уорлик паметникът е за техните си летци, което меко казано е липса на такт, със сигурност биха могли да почетат паметта им без да ни натриват носовете по такъв начин. Да, били сме част от лошите, но пък те, като са толкова добри и справедливи поне днес трябва да имат доблестта да кажат едно “извинете” и ако наистина искат да издигат паметник, почитащ паметта на жертвите от двете страни да се измисли нещо взаимно, което не е на непристъпна тяхна си наша територия.

  Колко са чувствителни само американците към историята и символиката свързана с втората световна война е нужно да си припомним какво се случи преди близо година с желанието на България кръстовище в столицата им да носи името на Димитър Пешев http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/bulgarian-request-for-street-name-in-d-c-stirs-holocaust-debate-1.519725

  Наистина спорна е ролята на България в депортирането на евреите от окупираните територии, но пък тази на Пешев е безспорна, но въпреки това, заради дори най-малката проява на чувствителност по въпроса виждаме как се реагира.

 16. А как щяха да реагират “родолюбците” ако там бе издигнат и паметник на Асен Кръстев Йорданов?

 17. Г-н POLITKOVSKI, съгласен съм с вас.
  Но КЪДЕ е тогава ПАМЕТникът на сражавалите се срещу американските летци български летци-изтребители???
  Не вярвам америкаците да са свалени от НЕИЗВЕСТЕН “извършител”, както вече 70 години се процедира не само в “съдебната” ни “система”?!?!…
  Ако американците не заслужават да почетат летците си с някаква миниатюрна плоча ,пред собственото си посолство, то тогава да бяхме почели поне нашите летци , които са техни противници , макар и “фашисти”, с една такава миниатюрна плоча преди 70 години.
  Но не бяха почетени от болшевишките “антифашистки” сталинисти, нито тогава ,нито сега. Долен не прави изключение от това “антифашистко” правило на БКП.
  Които пък, ако бяха последователни “антифашисти”, трябваше да почетат “съюзниците” си от американските ВВС, които даже пари и оръжие са им доставяли по въздуха, с един огромен антифашистки паметник на съюзническата “антифашистка” бомба и съюзническият “антифашистки” парашут, носещ така необходимите им “антифашистки” куфарчета с долари и шмайзери.
  Учудваща е липсата на антифашистки паметник, поне в София,на десетките хиляди жертви дадени от българската армия по полетата на Югославия, Унгария и Австрия. Сигурно защото не са били “антифашисти”, като БКП, за които нямаше фашизъм преди 22.6.1941г., а само фашистки съюзнически другари?!?!?……..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.