ARTEфакт показа на европейците кого пази нашата полиция

Френско-германската телевизия Arte, която направи филм за убития български писател Георги Марков и с това засрами пасуващите по темата български медии, отново свърши работата на отсъстващите от терена на приоритетната логика средства за масова информация в България. Този път Arte „посегна” на самия детонатор на протестната вълна от средата на миналата година, на символа „Пеевски”

Телевизионният канал, цитиран днес от „Дневник”, излъчи снощи репортаж за протестите в България, в които …не казва нищо ново на информираната българска публика, но едновременно показва порочна и уви обичайна практика в България, от която би трябвало да сме възмутени. Защото съобщава известната „новина”, че полицията служи на олигархията.

Arte разказва и показва ( с думи и с картина, заснета със скрита камера), как полицаи проверяват документите на екипа на телевизионния канал не защото е извършил нещо нередно, снимайки фасадата на сграда в центъра на София, а именно защото са задействани по поръчка на собственика й Пеевски. Той не желаел някой да снима там, както става ясно по-късно!

По-късно, информираните от полицаи ( които са установили самоличността на оператора) гавази на Пеевски, са поискали по телефона от българина материалът му да не бъде показван по Arte ( т.е., те са научили от полицията също, за коя телевизия снима операторът).

Питах се, когато българските медии не пожелаха да „забележат” темата с мезонетите на Георги Първанов и не понечиха поне да проверят истината, ако не да я докажат, какъв знак е фактът, че тяхната работа свърши Норвежката обществена телевизия. Екип на тази най-гледана в проспериращата европейска демокрация телевизия сметна за нужно и възможно да заснеме интервю с моя милост на фона на сградата с мезонетите и така в далечна Норвегия хората се оказаха по-информирани по въпроса, отколкото са в България.

Неотдавна Arte ми даде думата за повече от час в подножието на съветския паметник в центъра на София и излъчи избрани моменти от интервюто по коледните празници ( на 27 декември 2013 г.) за огромната си аудитория в Германия и Франция. У нас не само, че подобно нещо не се е случвало, но обикновено става обратното. На многобройните протестни събития, организирани от граждани на това болно с носталгия по съветския колониализъм място, медиите реагират като препатило животно на заграждания с електрически ток: отскачат автоматично и стоят надалеч.

Проверих този феномен за пореден път на 21 декември миналата година и отново установих същата (липса на) реакция.

В този ден, около 11 ч. ( т.е. в „прилично време”) съобщих на две телевизии с национален обхват, че в момента огромен кран се издига край съветския паметник- зрелище, което само по себе си, дори и без символиката му, би трябвало да привлече медиен интерес. Целта явно беше светкавично (както при операциите по лъскане на фетиша посред нощ), за да не забележат медиите, да ремонтират паднали от високите му части плочи.

Предсказуемо беше, че зрелището ще бъде скоротечно, както и стана- всичко приключи за броени часове, но така и нито един телевизионен екип не пожела да документира събитието, което този път не беше „вандалски акт”, а гузна операция по преобличане на паметника, чиято легитимност голяма част от обществото оспорва и именно поради това пазителите на съветското статукво в България реанимират във вид, който иска да ни каже: ние сме тук и няма да си дадем най-милото!

Как да виниш жреците на култа към трупа на СССР за подигравателното им отношение към медиите, които бяха излъгани брутално да чакат почистването на съветския тотем от преобразяването му в тоновете на един комикс, а всъщност лично Шаренкова командваше изтеглената с цел измама часове по-рано по късна доба операция на бърсачите!

Ще се подиграват , разбира се, щом ги търпят. Шаренкова и компания провериха още веднъж търпимостта на медиите ни към лъжата, чиито главен символ в България е тъкмо този паметник, когато в малките часове на 21 юни 2011 г. излъгаха вкупом всички медии, пратени по-късно да гонят Михаля и никой не им се разсърди, че го правят на маймуна с предварително разгласеното събитие за сутринта през същия ден- т.е. всички медии бяха изиграни да документират вече почистения паметник, но не и самия процес, надзираван персонално от Шаренкова ( в което лично се убедих).

Фактът, че и двата случая успях да документирам със снимки ( уникални в този смисъл) вероломното ухажване на съветската митология от страна на петата колона, е слаба утеха.

Случаят с френско-германския телевизионен канал сега просто за пореден път показва празнината, зейнала по отношение на обществената функция на българските медии. Трябваше да дойде някой от чужбина, за да постави акцента там, където той логично присъства. Поставена е обаче (не)видима забранителна линия, охранявана (както се вижда в разследването на Arte)  от полицията, която не позволява тя да се пристъпва, пазейки не обществения интерес, а потайностите на най-скандалната личност на годината Пеевски.

Ако се изразя на един от централноевропейските езици, тук светва лампичка с надпис „позор”. На чешки това означава ( за наблюдаващите ни отдалеч с известна погнуса европейци) „внимание”. Но на български си е позор, на който самите ние трябва да обърнем внимание.

11 мнения за “ARTEфакт показа на европейците кого пази нашата полиция”

 1. Еееххх , колко истина има във вашите думи г-н Инджев . Боже колко много ИСТИНА ! ! !.

 2. Да, а докато стават тези нещица, едно голямо друго нещо се готви от другарите комунисти:

  ДРАГОМИР СТОЙНЕВ ЩЕ ОБРЪЩА ИЗНОСА КЪМ АЗИЯ

  Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че държавата ще съсредоточи износа си към държавите от Азия, където има икономически растеж. Като потенциални търговски партньори той посочи Виетнам, Обединени арабски емирства, Катар и бившите държави от Съветския блок Азербайджан и Узбекистан.

  “Ние трябва да изнасяме. През последните години политиката ни беше главно да се съсредоточим към Европейския съюз. Да, това е нашият основен партньор. Но моята задача от тук нататък е да съсредоточа износа ни към държавите от Азия, където има икономически растеж, защото там има и пари”

  Кратко и ясно – махаме се от Европа, за да отидем в (Евр)Азия. Първо “икономически”, а малко след това и политически.

  Има ли някой със завършено дори средно образование да не разбира какви ги вършат тези путински пешки?!?!

 3. Не мога да преглътна това, че за всичко, което се случва, управляващите вечно реагират с обидния непукизъм ” И какво от това?”. Нищо не ги трогва – нито гафове, нито дъното, в което сме вече, нито народен протест, нито еврозабележки, нищо не ги смущава. Не нов морал да искаме, а май изобщо морал липсва. При цялото ми презрение към комунистите аз изпитвам неудобство като слушам примерно Янаки Стоилов как се излага. Не мисля, че го правят от глупост. Те просто нямат морал. И това е пак “И какво от това?”.

 4. Няма и никога е нямал морал комуниста.За тях всичко ценно в живота е пари и слугуване само на единствения им господар,които им дава многото пари-руснака….Толкова гнусни продажници са нашите,че едва ли има друг такъв народ,които и след толкова кървава разправа с интелигенцията му и цвета на нацията му,/представена като пролетарския им интернационализъм/да продължава да е раболепен и неот;лъчно привързан,чак до отричане и на собствените си деца….

 5. Каква стана тя – пак се изложихме пред чужденците. Така както са я подкарали ПРОГРАМНИТЕ-ЕКСПЕРТИ, май няма да е последен гаф,а просто пореден…

 6. Днес по BTV (предаването 120 минути) беше включен от Москва един образ,който показваха на първия ред на годишната пресконференция на Путин и,който през цялото време държал над себе си шал (българско знаме)с надпис “Сите българи заедно”.
  По време на видеовръзката днес зад него се виждаха надписи “Шо е маке все е юнак”.Да го питаш този българин ли е или македонец!Да ви напомня това за Коминтерновската теза? Освен това се похвали,че интервюирал сегашния президент на Чечения ,който унищожавал терористите.Не забрави да спомене,че като славяни трябва да се преориентираме към Русия.Въобще атаката за вкарването ни отново в руска орбита е на всички фронтове!

 7. А някай да каже нещо за интервюто на палачинката “ДИК OFF” с мултимилионера-пролетарий и бизнесменосвинар Гергов?
  СМРАД!!!

 8. @Павел Тинков

  Чак СМРАД не бих казал/а, по-скоро ми се стори жалък. В други нашенци с много пари като например Гриша Ганчев или Магърдич Халваджиян виждам интелигентни и широко скроени мъже с голямо самочувствие. При Свинар Гергов имам чувството, че се е вкопчил в Партията като удавник за сламка и се бои, че ако й се случи нещо лошо, той няма да има какво да яде.

  СМРАД беше за мен участието на Явор Дачков при Милен Цветков. По-голямо падение скоро не съм виждал/а.

 9. 1 НAYМ, всичко което сте написали не е съвсем точно!
  Защото даже и за пазарите на еврАЗИЯ не ставаме, нито пък сме достатъчно конкуретноспособни дори за африканските пазари.
  Това се дължи на “преходното” продължение на “икономическото” “наследство” от “презрелият социализъм” и СИВ.
  Докато ние “извършвахме” “преход” с НЕИЗВЕСТЕН(за някои “другари” ИЗВЕСТЕН) изход, след 1944г., целият свят развиваше своята конкурентноспособност.
  Като сега дори примитивни преди страни са ни оставили ДАЛЕЧЕ след себе си, и с които трудно можем да се съизмерваме , поне в близкото бъдеще!
  Поради това, парашутиращият Стойнев , нека си свали розовите очилца , и да не разчита на меко приземяване, дори и в еврАЗИСКИТЕ икономически джунгли,степи и пустини, защото ще се контузи лошо от прекомерната си арогантна самонадеяност, дължаща се на пълната му икономическа НЕкомпетентност!

 10. Г-н Инджев, с такива импровизирани акции ,МОЧА скоро ще целият в кръпки от некачествените поправки, направени бързешком.
  Освен това огромният кран сигурно е нанесъл толкова повреди по настилката около МОЧА, че другарите скоро ще трябва и плочките да подменят.
  Но тъй като искам да “помогна” за “облагородяването” на цялото пространство около ,и на самият “паметник” , ще ви споделя моето решение , което надявам се да е окончательно, и да не се налагат бъдещи ремонти.
  То се състои в следното: поради недоосветеноста на на “паметника” и “паметните плочи” , предлагам да се осветят с “авангардно” лазерно “осветление” с повишена мощност, което още първата нощ ще предизвика самосветене на “паметника” и плочите, предизвикано от лазерното му прогаряне. След няколко нощи няма да има нужда даже и от осветяване , но това е друга тема за разговор.
  Надявам се , че моят авангарден лазерен проект ще предизвика “възторг” в русофилите, които ще подкрепят предложението ми и ще започнат дарителска кампания за набиране на средства за лазерното освеТЛЕНИЕ на МОЧА?!?!?…….
  А вие г-н Инджев, одобрявате ли моят проект за за “облагородяването” на цялото пространство около ,и на самият МОЧА????…….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.